AEG BS731472NM Recipe book

Typ
Recipe book

Tato příručka je také vhodná pro

CS Recepty
Parní trouba
1. AUTOMATICKÉ PROGRAMY
1.1 Tradiční zelenina
Nádobí:
Lze použít jakýkoli druh nádobí, které
je žáruvzdorné nejméně do 100 °C.
Přísady:
400 g květáku
200 g mrkve
200 g kedlubny
200 g žluté a červené papriky
Příprava:
Očistěte květák a rozdělte jej na růžičky.
Mrkev a kedlubnu oloupeme a nakrájíme
na kousky střední velikosti. Papriku
opláchneme a nakrájíme na proužky.
Vše dáme společně do otevřené nádoby
a vaříme bez přidání vody. Při tomto
způsobu vaření se obejdeme bez koření
a soli.
Doba přípravy ve spotřebiči: 30 minut
Poloha roštu: 3
1.2 Zapečené brambory
Přísady:
1 000 g brambor
po 1 lžičce soli, pepře a muškátového
oříšku
2 stroužky česneku
200 g strouhaného sýra
200 ml mléka
200 ml smetany
4 polévkové lžíce másla
Příprava:
Brambory oloupeme, nakrájíme na tenké
plátky, osušíme a okořeníme.
Žáruvzdornou zapékací mísu potřeme
stroužkem česneku a poté ji vymažeme
máslem.
Rozložíme polovinu okořeněných
bramborových plátků v míse a posypeme
je trochou strouhaného sýra. Zbývající
kolečka brambor rozložíme nahoru a
posypeme zbývajícím nastrouhaným
sýrem.
Rozdrtíme druhý stroužek česneku a
smícháme s vejci, mlékem a smetanou.
Přelijeme směs přes brambory a zbylé
máslo rozložíme na povrch ve formě
malých oříšků.
Doba přípravy ve spotřebiči: 70 minut
Poloha roštu: 2
1.3 Farmářský chléb
Přísady:
500 g pšeničné mouky
250 g žitné mouky
15 g soli
1 malé balení sušeného droždí
250 ml vody
250 ml mléka
Ostatní:
Plech na pečení, který je vymazaný
tukem nebo překrytý pečicím papírem
Příprava:
Pšeničnou mouku, žitnou mouku, sůl a
sušené droždí dáme do velké mísy.
Smícháme vodu, mléko a sůl a přidáme
do mouky. Vše zpracujeme na vláčné
těsto. Těsto necháme vykynout do
dvojnásobného množství.
Vytvoříme z těsta dlouhý bochník, který
položíme na vymazaný plech na pečení
nebo na plech překrytý papírem na
pečení.
Nyní necháme bochník ještě o polovinu
vykynout. Před pečením zaprášíme
trochou mouky.
Doba přípravy ve spotřebiči: 60 minut
Poloha roštu: 2
1.4 Pečivo
Přísady:
500 g mouky typu 405
20 g čerstvého droždí nebo 1 balíček
sušeného droždí (cca 8 g)
300 ml vody
10 g soli
Příprava:
Mouku a sůl nasypeme do velké mísy.
Droždí rozpustíme ve vlažné vodě a
přidáme k mouce. Vše zpracujeme na
vláčné těsto. Těsto necháme vykynout
do dvojnásobného množství.
Těsto nakrájíme na kousky, vytvarujeme
housky, rohlíky nebo banketky a uložíme
na vymaštěný plech na pečení nebo na
www.aeg.com2
cukrářský plech (zvláštní příslušenství).
Rohlíky nebo housky necháme ještě asi
25 minut kynout.
Před pečením housky nařízneme do
kříže. Můžeme je posypat mákem,
kmínem nebo sezamovými semínky.
Doba přípravy ve spotřebiči: 35 minut
Poloha roštu: 2
1.5 Ryby
Přísady:
600 – 700 g filé z candáta, lososa
nebo mořského pstruha
150 g strouhaného sýra
250 ml smetany
50 g strouhanky
1 lžička estragonu
nasekaná petržel
sůl, pepř
citron
máslo
Příprava:
Pokapejte rybí filé citrónovou šťávou a
nechte chvíli marinovat, pak zbytek šťávy
osušte papírovým ubrouskem. Rybí filé z
obou stran osolte a opepřete. Poté vložte
rybí filé do máslem vymazané zapékací
mísy.
Smíchejte nastrouhaný sýr, smetanu,
strouhanku, estragon a nasekanou
petržel. Tuto směs naneste na rybí filé a
navrch dejte malé kousky másla.
Doba přípravy ve spotřebiči: 35 minut
Poloha roštu: 2
1.6 Plněná ryba (pstruh)
Přísady:
4 pstruzi, každý 250 – 300 g
citrónová šťáva, pepř, sůl
Příprava:
Pstruhy řádně umyjeme z vnitřní i vnější
strany, pokapeme citrónem, okořeníme a
uložíme po dvou do nerezové formy s
děrovanou vložkou. Podávejte s
praženými plátky mandlí. Varianta pstruh
na páře: Před vložením pstruhů do
nerezové nádoby s děrovanou vložkou je
přelijte horkou vodou a octem.
Doba přípravy ve spotřebiči: 25 minut
Poloha roštu: 3
1.7 Švestkové knedlíky
Přísady:
Na těsto (ingredience by měly mít
pokojovou teplotu):
125 ml mléka
20 g cukru
1 malé balení sušeného droždí (cca 8
g)
300 g mouky
30 g cukru
30 g másla
1 vaječný žloutek
1 celé vejce
1 balíček vanilkového cukru (asi 8 g)
trochu citronové kůry
švestková povidla
Po upečení:
50 g másla
50 g mletého máku
moučkový cukr
Ostatní:
vymaštěná mísa
Příprava:
Mléko s cukrem dejte do rendlíku a mírně
ohřejte na plotýnce. Přidejte sušené
droždí a zamíchejte. Pak nechte asi 30
minut stát. Do mísy dejte mouku, cukr,
vaječný žloutek, vejce, vanilkový cukr a
trochu citronové kůry. Přidejte mléko s
droždím a uhněťte tvarovatelné těsto.
Těsto přikryjte utěrkou a nechte dalších
45 minut kynout. Pak těsto pomocí lžíce
rozkrájejte na knedlíky (asi 80 g), rukou
rozmáčkněte na placičku a naplňte
jednou lžičkou povidel. Zvedněte okraje
těsta a povidla těstem zakryjte a
vytvarujte kuličku. Kuličky vložte do
vymaštěné mísy, zakryjte a nechte
dalších 45 minut kynout, načež je vložte
do spotřebiče.
Doba přípravy ve spotřebiči: 35 minut
Poloha roštu: 3
1.8 Telecí koleno
Přísady:
1 zadní telecí koleno 1,5–2 kg
4 plátky vařené šunky
2 polévkové lžíce oleje
1 lžička soli
1 lžička sladké papriky
1/2 lžičky bazalky
ČESKY 3
1 malá plechovka hub na plátky
polévková zelenina (mrkev, pórek,
celer, petržel)
voda
Příprava:
Na telecím koleni udělejte osm
podélných zářezů. Rozkrojte čtyři plátky
vařené šunky na polovinu a vložte je do
zářezů. Smíchejte olej, sůl, papriku a
bazalku a směsí potřete koleno. Vložte
koleno do pekáče a rozprostřete po něm
houby. K telecímu koleni přidejte
polévkovou zeleninu a vodu. Spodní část
by měla být ponořena do hloubky 10–15
mm.
Doba přípravy ve spotřebiči: 150
minut
Poloha roštu: 2
1.9 Rýže
Přísady:
200 g dlouhozrnné rýže
50 g divoké rýže
sůl a pepř
2 lžičky zeleninového vývaru
600 ml vody
1 malá červená paprika
2 lžičky přírodního cukru
2 lžičky rajského protlaku
400 ml hovězího vývaru
Po upečení:
1 malá plechovka kukuřice (150 g)
Sceďte kukuřici a přidejte do uvařené
rýže.
Příprava:
Dlouhozrnnou rýži, divokou rýži, sůl,
pepř, zeleninový vývar a vodu dejte půl
hodiny před vařením do mísy. Připravte
si papriku nakrájenou na malé kostičky,
přidejte do rýže a povařte.
Doba přípravy ve spotřebiči: 40 minut
Poloha roštu: 3
1.10 Lasagne
Ingredience na masovou omáčku:
100 g prorostlého špeku
1 cibule
1 mrkev
100 g celeru
2 polévkové lžíce olivového oleje
400 g míchaného mletého masa
100 ml masového vývaru
1 malá plechovka s nasekanými
rajčaty (přibližně 400 g)
oregano, tymián, sůl a pepř
Ingredience na bešamelovou omáčku:
75 g másla
50 g mouky
600 ml mléka
sůl, pepř a muškátový oříšek
Smícháme s:
3 polévkovými lžícemi másla
250 g zelených listů lasagne
50 g strouhaného parmezánu
50 g strouhaného tvrdého sýra
Příprava:
Špek ostrým nožem zbavíme kůže a
chrupavky a nakrájíme na malé kostičky.
Oloupeme cibuli a mrkev, očistíme celer
a veškerou zeleninu nakrájíme na malé
kostičky.
V kastrolu rozehřejeme olej a za stálého
míchání na něm osmažíme slaninu a
kostičky zeleniny.
Postupně přidáme mleté maso, za
stálého míchání osmahneme a
rozředíme vývarem z masa. Šťávu z
masa okořeníme rajským protlakem,
bylinkami, solí a pepřem a vaříme pod
pokličkou na slabém ohni asi 30 minut.
Mezitím si připravíme bešamelovou
omáčku: Rozpustíme máslo v pánvi,
přidáme mouku a za stálého míchání
osmahneme dozlatova. Pak postupně za
stálého míchání přiléváme mléko.
Omáčku okořeníme solí, pepřem a
muškátovým oříškem a necháme asi 10
minut vařit bez pokličky.
Velkou obdélníkovou formu na nákypy
vymažeme jednou polévkovou lžící
másla. Střídavě klademe do formy vrstvu
listů těstovin, masové směsi,
bešamelové omáčky a směsi
nastrouhaných sýrů. Nakonec musí přijít
vrstva bešamelu posypaná sýrem.
Navrch dáme zbylé máslo ve formě
malých oříšků.
Doba přípravy ve spotřebiči: 55 minut
Poloha roštu: 2
www.aeg.com4
1.11 Kynutí těsta
Tuto automatickou funkci můžete použít
s kterýmkoliv receptem na kynuté těsto.
Tato funkce zajišťuje dobré podmínky
pro vykynutí.
Těsto vložte do nádoby, ve které může
dostatečně vykynout a přikryjte jej
mokrou utěrkou nebo plastovou fólií. Do
polohy 1 vložte tvarovaný rošt a vložte
na něj nádobu s těstem. Zavřete dvířka a
nastavte funkci kynutí těsta. Nastavte
potřebný čas.
Poloha roštu: 2
1.12 Dušené hovězí
Nastavení:
Automatické programy se zadáním váhy.
Nastavení jsou v rozsahu hmotnosti od
1 000 do 2 000 g.
Příprava:
Maso podle chuti okořeňte a vložte do
zapékací mísy. Přidejte vodu nebo jinou
tekutinu. Spodní část by měla být
ponořena do hloubky 10–20 mm.
Zakryjte.
Tento program nepoužívejte
pro hovězí plátky a různé
kotlety.
Poloha roštu: 2
1.13 Vepřová pečeně
Nastavení:
Automatická váha. Nastavení jsou v
rozsahu hmotnosti od 1 000 do 2 000 g.
Příprava:
Maso podle chuti okořeňte a vložte do
zapékací mísy. Přidejte vodu nebo jinou
tekutinu. Spodní část by měla být
ponořena do hloubky 20–40 mm. Pečeni
po asi 30 minutách obraťte.
Poloha roštu: 2
1.14 Telecí pečeně
Nastavení:
Automatická váha. Nastavení jsou v
rozsahu hmotnosti od 1 000 do 2 000 g.
Příprava:
Maso podle chuti okořeňte a vložte do
zapékací mísy. Přidejte vodu nebo jinou
tekutinu. Spodní část by měla být
ponořena do hloubky 10–20 mm.
Zakryjte.
Poloha roštu: 2
1.15 Jehněčí pečeně
Nastavení:
Automatická váha. Nastavení jsou v
rozsahu hmotnosti od 1 000 do 2 000 g.
Příprava:
Maso podle chuti okořeňte a vložte do
zapékací mísy. Přidejte vodu nebo jinou
tekutinu. Spodní část by měla být
ponořena do hloubky 10–30 mm.
Zakryjte.
Poloha roštu: 2
1.16 Pečená zvěřina
Nastavení:
Automatická váha. Nastavení jsou v
rozsahu hmotnosti od 1 000 do 2 000 g.
Příprava:
Maso podle chuti okořeňte a vložte do
zapékací mísy. Přidejte vodu nebo jinou
tekutinu. Spodní část by měla být
ponořena do hloubky 10–20 mm.
Zakryjte.
Poloha roštu: 2
1.17 Celé kuře
Nastavení:
Automatická váha. Nastavení jsou v
rozsahu hmotnosti od 900 do 2 100 g.
Příprava:
Kuře vložte do zapékací mísy a podle
chuti okořeňte. Pečeni asi po 30
minutách obraťte. Na displeji se zobrazí
upozornění.
Poloha roštu: 2
Doba přípravy ve spotřebiči: 90 minut
Poloha roštu: 2
1.18 Pizza
Ingredience na těsto:
ČESKY 5
14 g droždí
200 ml vody
300 g mouky
3 g soli
1 polévková lžíce oleje
Ingredience na vrchní vrstvu:
1/2 malé plechovky s nasekanými
rajčaty (200 g)
200 g strouhaného sýra
100 g salámu
100 g vařené šunky
150 g hub (v konzervě)
150 g sýru feta
oregano
Ostatní:
Plech na pečení, vymazaný
Příprava:
Droždí rozdrobíme v míse a necháme
rozpustit ve vlažné vodě. Přidáme mouku
s vmíchanou solí a na vrch nalijeme olej.
Vše zpracováváme tak dlouho, až
vznikne vláčné těsto, které se nelepí na
mísu. Těsto pak necháme kynout na
teplém místě, až dosáhne dvojnásobné
velikosti.
Těsto rozválíme a dáme do vymazaného
plechu na pečení, spodek propícháme
vidličkou.
Na korpus postupně položíme přísady na
obložení pizzy.
Doba přípravy ve spotřebiči: 25 minut
Poloha roštu: 2
1.19 Slaný lotrinský koláč
Ingredience na těsto:
200 g mouky
2 vejce
100 g másla
1/2 lžičky soli
trocha pepře
1 špetka muškátového oříšku
Ingredience na vrchní vrstvu:
150 g strouhaného sýra
200 g vařené šunky nebo libové
slaniny
2 vejce
250 g kysané smetany
sůl, pepř a muškátový oříšek
Ostatní:
Černá pečicí forma, vymazaná,
průměr 28 cm
Příprava:
Do mísy na míchání dáme mouku,
máslo, vejce a koření a mícháme, dokud
nevznikne krémovité těsto. Těsto dáme
na pár hodin do chladničky.
Pak těsto vyválíme a dáme do
vymaštěné černé pečicí formy.
Propíchneme spodní vrstvu těsta
vidličkou.
Těsto rovnoměrně posypeme slaninou.
Smícháním vajec, zakysané smetany a
koření si připravíme náplň. Poté přidáme
sýr.
Přelijeme náplň přes slaninu.
Doba přípravy ve spotřebiči: 40 minut
Poloha roštu: 2
1.20 Citrónový koláč
Ingredience na těsto:
250 g másla
200 g cukru
1 balíček vanilkového cukru (asi 8 g)
1 špetka soli
4 vejce
150 g mouky
150 g škrobu
1 zarovnaná lžička prášku na pečení
nastrouhaná kůra ze 2 citrónů
Ingredience na polevu:
125 ml citrónové šťávy
100 g práškového cukru
Ostatní:
Hranatá forma na pečení, dlouhá 30
cm
Margarín k vymaštění
Strouhanka k vysypání formy
Příprava:
Máslo, cukr, citrónovou kůru, vanilkový
cukr a sůl dáme do mísy na míchání
těsta a vymícháme do pěny. Pak
přidáme postupně vejce a znovu
vymícháme do pěny.
Mouku a škrob smícháme s práškem na
pečení a vmícháme do pěnové masy.
Těsto dáme do vymaštěné a
strouhankou vysypané formy na pečení,
srovnáme povrch a postavíme do
spotřebiče.
www.aeg.com6
Po upečení smícháme citrónovou šťávu
s práškovým cukrem. Upečený koláč
vyklopíme na hliníkovou fólii.
Hliníkovou fólii na stranách koláče
zahneme nahoru, aby poleva nemohla
vytéct. Koláč propíchneme dřevěnou
špejlí a polevu naneseme štětcem. Pak
koláč necháme chvíli nasáknout polevu.
Doba přípravy ve spotřebiči: 75 minut
Poloha roštu: 2
1.21 Tvarohový koláč
Ingredience na korpus:
150 g mouky
70 g cukru
1 balíčky vanilkového cukru (asi 8 g)
1 vejce
70 g měkkého másla
Ingredience na tvarohový krém:
3 vaječné bílky
50 g hrozinek
2 polévkové lžíce rumu
750 g nízkotučného tvarohu
3 vaječné žloutky
200 g cukru
šťáva z jednoho citronu
200 g crème fraîche
1 sáček pudinku v prášku, vanilková
příchuť (40 g nebo odpovídající
množství pro vytvoření pudinku z 500
ml mléka)
Ostatní:
Černá rozkládací pečicí forma o
průměru 26 cm, vymazaná
Příprava:
Prosejeme mouku do mísy. Přidáme
zbytek přísad a promícháme pomocí
ručního mixéru. Těsto dáme na dvě
hodiny do chladničky.
Pokryjeme vymazané dno formy na
pečení přibližně 2/3 těsta a několikrát
propíchneme vidličkou.
Pomocí zbytku těsta vytvoříme přibližně
3 cm vysoký okraj.
Pomocí ručního mixéru ušleháme sníh z
bílků, až začnou tuhnout. Promyjeme
hrozinky, necháme je pořádně okapat,
pokapeme rumem a necháme
nasáknout.
Dáme nízkotučný tvaroh, vaječné
žloutky, cukr, citrónovou šťávu, crème
fraîche a pudinkový prášek do mísy na
míchání a vše řádně promícháme.
Nakonec do tvarohové směsi vmícháme
sníh z vaječných bílků a hrozinky.
Doba přípravy ve spotřebiči: 85 minut
Poloha roštu: 2
1.22 Zapečené cannelloni
Ingredience na náplň:
50 g nakrájené cibule
30 g másla
350 g nakrájeného listového špenátu
100 g crème fraîche
200 g čerstvého lososa, nakrájeného
na kostky
200 g okouna nilského, nakrájeného
na kostky
150 g krevet
150 g masa z mušlí
sůl, pepř
Ingredience na bešamelovou omáčku:
75 g másla
50 g mouky
600 ml mléka
sůl, pepř a muškátový oříšek
Smícháme s:
1 balíčkem těstovin cannelloni
50 g strouhaného parmezánu
150 g strouhaného sýra
40 g másla
Příprava:
Na pánev dáme nakrájenou cibuli a
máslo a pomalu smažíme, dokud není
cibule průhledná. Přidáme nakrájený
listový špenát a krátce mírně povaříme.
Přidáme crème fraîche, zamícháme a
necháme vychladnout.
Mezitím si připravíme bešamelovou
omáčku: Rozpustíme máslo v pánvi,
přidáme mouku a za stálého míchání
osmahneme dozlatova. Pak postupně za
stálého míchání přiléváme mléko.
Omáčku okořeníme solí, pepřem a
muškátovým oříškem a necháme asi 10
minut vařit bez pokličky.
Do vychladlého špenátu přidáme lososa,
nilského okouna, krevety, mušle, sůl a
pepř a zamícháme.
ČESKY 7
Velkou obdélníkovou formu na nákypy
vymažeme jednou polévkovou lžící
másla.
Cannelloni naplníme špenátovou směsí
a dáme do pečicí mísy. Mezi jednotlivé
řady cannelloni nalijeme bešamelovou
omáčku. Nakonec musí přijít vrstva
bešamelu posypaná sýrem. Navrch
dáme zbylé máslo ve formě malých
oříšků.
Doba přípravy ve spotřebiči: 60 minut
Poloha roštu: 2
1.23 Koláč - polotovar
Pokyny ohledně doby přípravy a teploty
jsou na balení. Řiďte se pokyny výrobce.
1.24 Pizza - polotovar
Pokyny ohledně doby přípravy a teploty
jsou na balení. Řiďte se pokyny výrobce.
1.25 Díly z brambor -
polotovar
Pokyny ohledně doby přípravy a teploty
jsou na balení. Řiďte se pokyny výrobce.
*
www.aeg.com8
ČESKY 9
www.aeg.com10
ČESKY 11
www.aeg.com/shop
867325720-A-252015
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12

AEG BS731472NM Recipe book

Typ
Recipe book
Tato příručka je také vhodná pro

v jiných jazycích

Související papíry