Namočte suché housky ve vodě a vodu z
nich vymačkejte. Oloupejte cibuli a
najemno nakrájejte, pak poduste a
přidejte nasekanou petržel. Smíchejte
mleté maso, vejce, vymačkané housky a
cibuli. Přidejte sůl, pepř a papriku, vložte
do obdélníkového pekáče a zakryjte
plátky slaniny. Přidejte trochu vody a
vložte do trouby.
• Doba přípravy ve spotřebiči (min): 70
• Poloha roštu: 1
4.5 Králičí na hořčici:
Pro 4 osoby.
Přísady:
• 2 králíci, každý 800 g
• sůl a pepř
• 2 polévkové lžíce olivového oleje
• 2 nahrubo nakrájené cibule
• 50 g slaniny na kostičky
• 2 lžíce mouky
• 375 ml kuřecího vývaru
• 125 ml bílého vína
• 1 lžička čerstvého tymiánu
• 125 ml smetany
• 2 lžičky dijonské hořčice
Příprava:
Králíky rozporcujte na osm podobně
velkých kusů, osolte a opepřete a ze
všech stran dozlatova osmahněte v
pekáči na plotýnce. Vyjměte kousky
králíka a dozlatova osmahněte cibuli a
slaninu. Zaprašte moukou a zamíchejte.
Vmíchejte kuřecí vývar, bílé víno a
tymián a přiveďte k varu. Přidejte
dijonskou hořčici, vraťte zpátky maso,
zakryjte a vložte do trouby.
• Doba přípravy ve spotřebiči (min): 90
• Poloha roštu: 1
4.6 Telecí ossobuco:
Pro 4–6 osob.
Přísady:
• 4 polévkové lžíce másla pro opečení
dozlatova
• 4 plátky ze zadní telecí nožičky, asi 3–
4 cm silné (nasekané kolmo na kost)
• 4 středně velké mrkve, nakrájené na
kostičky
• 4 celerové natě, nakrájené na
kostičky
• 1 kg zralých rajčat, oloupaných,
rozpůlených, bez semínek a
nakrájených na kostičky
• 1 svazek petrželové natě, omyté a
nahrubo nasekané
• 4 polévkové lžíce másla
• 2 lžíce mouky na obalení
• 6 polévkových lžic olivového oleje
• 250 ml bílého vína
• 250 ml masového vývaru
• 3 středně velké cibule, oloupané a
nadrobno nakrájené
• 3 stroužky česneku, oloupané a
nakrájené na tenké plátky
• 1/2 lžičky tymiánu a oregana
• 2 bobkové listy
• 2 hřebíčky
• sůl, čerstvě namletý černý pepř
Příprava:
Rozpusťte čtyři lžíce másla v pekáči a
poduste v něm zeleninu. Vyjměte
zeleninu z pekáče. Omyjte plátky z telecí
zadní nožičky, osušte, okořeňte a obalte
v mouce. Přebytečnou mouku oklepejte.
Rozehřejte olivový olej a na středním
plameni osmahněte plátky dozlatova.
Maso vyjměte a zbytek olivového oleje z
pekáče vylijte. Šťávu z masa v pekáči
rozřeďte 250 ml vína, nalijte do rendlíku
a nechte chvíli mírně povařit. Přilijte 250
ml vývaru a přidejte petržel, tymián,
oregano a nakrájená rajčata. Osolte a
opepřete. Znovu přiveďte k varu. Do
pekáče vložte zeleninu, na vrch položte
maso a přes ně přelijte šťávu. Zakryjte
pekáč a vložte do trouby.
• Doba přípravy ve spotřebiči (min): 120
• Poloha roštu: 1
4.7 Vepřové koleno:
Pro 4–6 osob.
Přísady:
• 1 zadní vepřové koleno 0,8–1,2 kg
• 2 polévkové lžíce oleje
• 1 lžička soli
• 1 lžička sladké papriky
• 1/2 lžičky bazalky
• 1 malá plechovka hub na plátky (280
g)
• polévková zelenina (mrkev, pórek,
celer, petržel)
• voda
Příprava:
www.aeg.com6