Electrolux KOEAP31WT Recipe book

Typ
Recipe book

Tato příručka je také vhodná pro

TIPY PRO VAŘE
CS
Tipy a rady
VAROVÁNÍ!
Viz kapitoly o bezpečnosti.
Teploty a časy pečení v
tabulkách jsou pouze
orientační. Závisí na
receptu, kvalitě a množství
použitých přísad.
Doporučení k pečení
Vaše trouba může péct jinak, než jak jste
byli zvyklí u staré trouby. V tabulkách
níže jsou uvedena standardní nastavení
teploty, doby přípravy a polohy roštu.
Jestliže nemůžete najít nastavení pro
konkrétní recept, snažte se vybrat
podobný.
Rada ohledně speciálních
pečicích funkcí trouby
Uchovat teplé
Tato funkce vám umožňuje uchovávat
pokrmy teplé. Teplota je nastavena
automaticky na 80 °C.
Ohřev talířů
Tato funkce vám umožňuje ohřívat talíře
a nádobí před podáváním jídla. Teplota
je nastavena automaticky na 70 °C.
Talíře a nádobí rozložte rovnoměrně na
tvarovaném roštu trouby. Použijte první
polohu roštu. V polovině doby ohřevu je
mezi sebou vyměňte.
Kynutí těsta
Tato funkce vám umožňuje nechat
vykynout těsto. Těsto vložte do velké
nádoby a přikryjte jej mokrou utěrkou
nebo plastovou fólií. Nastavte funkci
Kynutí těsta a dobu pečení.
Pečení moučných jídel
Použijte vždy nejprve nižší teplotu.
Pokud pečete koláče na několika
polohách roštů, můžete dobu pečení
prodloužit o 10–15 minut.
Různě vysoké moučníky a pečivo mohou
zhnědnout nerovnoměrně. Je-li
zhnědnutí nerovnoměrné, není nutné
měnit nastavení teploty. Rozdíly se
během pečení vyrovnají.
Plechy v troubě se mohou během pečení
zkroutit. Po ochlazení se opět vyrovnají.
Tipy k pečení moučných jídel
Výsledek pečení Možná příčina Řešení
Spodek koláče není
dostatečně propečený.
Nesprávná poloha roštu. Vložte koláč na nižší rošt.
Koláč klesl a je mazla‐
vý či nerovnoměrný.
Teplota trouby je příliš vy‐
soká.
Příště nastavte o něco nižší te‐
plotu trouby.
Příliš krátká doba pečení. Příště nastavte delší dobu pe‐
čení a nižší teplotu trouby.
Koláč je příliš suchý. Teplota trouby je příliš ní‐
zká.
Příště nastavte vyšší teplotu
trouby.
Příliš dlouhá doba pečení. Příště nastavte delší dobu pe‐
čení.
2
Výsledek pečení Možná příčina Řešení
Koláč se peče nerov‐
noměrně.
Teplota trouby je příliš vy‐
soká a doba pečení je
příliš krátká.
Nastavte nižší teplotu pečení a
prodlužte dobu pečení.
Těsto na koláč není rozlo‐
ženo rovnoměrně.
Příště těsto na koláč rozložte na
plech na pečení rovnoměrně.
Koláč není při délce
pečení uvedené v re‐
ceptu hotový.
Teplota trouby je příliš ní‐
zká.
Příště nastavte o něco vyšší te‐
plotu trouby.
Pečení na jedné úrovni
PEČENÍ VE FORMĚ
(°C) (min)
Kulatý koláč /
Briošky
Pravý horký
vzduch
150 - 160 50 - 70 1
Linecký koláč /
Ovocné koláče
Pravý horký
vzduch
140 - 160 70 - 90 1
Dortový korpus -
křehké těsto,
předehřejte prázd‐
nou troubu
Pravý horký
vzduch
170 - 180 10 - 25 2
Dortový korpus -
piškotové těsto
Pravý horký
vzduch
150 - 170 20 - 25 2
Tvarohový koláč Horní/spodní
ohřev
170 - 190 60 - 90 1
KOLÁČE / SLADKÉ PEČIVO / CHLÉB NA PLECHU NA PEČENÍ
Není-li uvedeno jinak, prázdnou troubu předehřejte.
(°C) (min)
Kynutá pletýnka /
Věnec, předehřátí
není zapotřebí
Horní/spodní
ohřev
170 - 190 30 - 40 3
3
KOLÁČE / SLADKÉ PEČIVO / CHLÉB NA PLECHU NA PEČENÍ
Není-li uvedeno jinak, prázdnou troubu předehřejte.
(°C) (min)
Drážďanská štola Horní/spodní
ohřev
160 - 180 50 - 70 2
Žitný chléb: Horní/spodní
ohřev
nejprve: 230 20 1
potom: 160 - 180 30 - 60
Krém. zákusky z
list. těsta / Banán‐
ky
Horní/spodní
ohřev
190 - 210 20 - 35 3
Roláda, Horní/spodní
ohřev
180 - 200 10 - 20 3
Drobenkový ko‐
láč, předehřátí
není zapotřebí
Pravý horký
vzduch
150 - 160 20 - 40 3
Máslový mandlo‐
vý koláč / Cukro‐
vé koláčky
Horní/spodní
ohřev
190 - 210 20 - 30 3
Ovocné koláče,
předehřátí není
zapotřebí
Horní/spodní
ohřev
180 35 - 55 3
Kynutý koláč s
jemnou náplní
(např. tvaroh,
smetana, pudink)
Horní/spodní
ohřev
160 - 180 40 - 60 3
SUŠENKY
Použijte třetí polohu roštu.
(°C) (min)
Křehké těsto / Piškoto‐
vé těsto
Pravý horký vzduch 150 - 160 10 - 20
Pusinky Pravý horký vzduch 80 - 100 120 - 150
4
SUŠENKY
Použijte třetí polohu roštu.
(°C) (min)
Makronky Pravý horký vzduch 100 - 120 30 - 50
Sušenky z kynutého
těsta
Pravý horký vzduch 150 - 160 20 - 40
Malé listové pečivo,
předehřejte prázdnou
troubu
Pravý horký vzduch 170 - 180 20 - 30
Pečivo, předehřejte
prázdnou troubu
Horní/spodní ohřev 190 - 210 10 - 25
Nákypy a zapékaná jídla
Použijte první polohu roštu.
(°C) (min)
Zapečené těstoviny Horní/spodní ohřev 180 - 200 45 - 60
Lasagne Horní/spodní ohřev 180 - 200 25 - 40
Zapékaná zelenina,
předehřejte prázdnou
troubu
Turbo gril 160 - 170 15 - 30
Bagety s roztaveným
sýrem
Pravý horký vzduch 160 - 170 15 - 30
Mléčná rýže Horní/spodní ohřev 180 - 200 40 - 60
Rybí nákypy Horní/spodní ohřev 180 - 200 30 - 60
Plněná zelenina Pravý horký vzduch 160 - 170 30 - 60
Pečení na více úrovních
Použití funkce: Pravý horký vzduch.
Pro dva plechy použijte první a třetí
polohu roštu.
5
KOLÁČE / SLADKÉ PEČI‐
VO / CHLÉB NA PLECHU NA PEČENÍ
(°C) (min)
Krém. zákusky z list. tě‐
sta / Banánky,
předehřejte prázdnou
troubu
160 -
180
25 -
45
Koláč s drobenkou, suchý 150 -
160
30 -
45
SUŠENKY
(°C) (min)
Sušenky z křehkého
těsta
150 -
160
20 -
40
Pusinky 80 -
100
130 -
170
Makronky 100 -
120
40 -
80
Sušenky z kynutého tě‐
sta
160 -
170
30 -
60
SUŠENKY
(°C) (min)
Malé listové pečivo,
předehřejte prázdnou
troubu
170 -
180
30 -
50
Pečivo 180 20 -
30
Tipy k pečení masa
Používejte žáruvzdorné nádoby.
Libové maso pečte přikryté.
Velké pečeně pečte přímo na plechu
nebo na tvarovaném roštu nad tímto
plechem.
Na plech nalijte trochu vody, zabráníte
tím připečení kapajícího tuku.
Pečeni otočte za 1/2 - 2/3 doby pečení.
Maso a ryby pečte ve větších kusech
(minimálně 1 kg).
Kusy pečeně několikrát v průběhu
pečení potřete vlastní šťávou.
Pečení masa
Použijte první polohu roštu.
HOVĚZÍ
(°C) (min)
Dušené maso 1 - 1,5 kg Horní/spodní
ohřev
230 120 - 150
Hovězí pečeně
nebo filet, nepro‐
pečený,
předehřejte prázd‐
nou troubu
1 cm tlustý Turbo gril 190 - 200 5 - 6
6
HOVĚZÍ
(°C) (min)
Hovězí pečeně
nebo filet, středně
propečený,
předehřejte prázd‐
nou troubu
1 cm tlustý Turbo gril 180 - 190 6 - 8
Hovězí pečeně
nebo filet, dobře
propečený,
předehřejte prázd‐
nou troubu
1 cm tlustý Turbo gril 170 - 180 8 - 10
VEPŘOVÉ
Použití funkce: Turbo gril.
(kg)
(°C) (min)
Plecko / Krkovice / Ký‐
ta v celku
1 - 1.5 160 - 180 90 - 120
Kotlety / Vepřová že‐
bírka
1 - 1.5 170 - 180 60 - 90
Sekaná 0.75 - 1 160 - 170 50 - 60
Vepřové koleno,
předvařené
0.75 - 1 150 - 170 90 - 120
TELECÍ
Použití funkce: Turbo gril.
(kg)
(°C) (min)
Telecí pečeně 1 160 - 180 90 - 120
Telecí koleno 1.5 - 2 160 - 180 120 - 150
7
JEHNĚČÍ
Použití funkce: Turbo gril.
(kg)
(°C) (min)
Jehněčí kýta / Jeh‐
něčí pečeně
1 - 1.5 150 - 170 100 - 120
Jehněčí hřbet 1 - 1.5 160 - 180 40 - 60
ZVĚŘINA
(kg)
(°C) (min)
Hřbet / Zaječí
kýta,
předehřejte
prázdnou trou‐
bu
1 Horní/spodní
ohřev
230 30 - 40
Hřbet z vysoké
zvěře
1.5 - 2 Horní/spodní
ohřev
210 - 220 35 - 40
Kýta z vysoké
zvěře
1.5 - 2 Horní/spodní
ohřev
180 - 200 60 - 90
DRŮBEŽ
Použití funkce: Turbo gril.
(kg)
(°C) (min)
Kusy drůbeže 0.2 - 0.25 200 - 220 30 - 50
Půlka kuřete 0,4 - 0,5 190 - 210 35 - 50
Kuře, brojler 1 - 1,5 190 - 210 50 - 70
Kachna 1,5 - 2 180 - 200 80 - 100
Husa 3,5 - 5 160 - 180 120 - 180
8
DRŮBEŽ
Použití funkce: Turbo gril.
(kg)
(°C) (min)
Krůta 2,5 - 3,5 160 - 180 120 - 150
Krůta 4 - 6 140 - 160 150 - 240
RYBY
(kg)
(°C) (min)
Celá ryba 1 - 1,5 Horní/spodní
ohřev
210 - 220 40 - 60
Pečení chleba
Předehřátí se nedoporučuje.
Použijte druhou polohu roštu.
CHLÉB
(°C) (min)
Bílý chléb 180 - 200 40 - 60
Bageta 200 - 220 35 - 45
Briošky 180 - 200 40 - 60
Ciabatta 200 - 220 35 - 45
Žitný chléb 190 - 210 50 - 70
Celozrnný chléb 180 - 200 50 - 70
Celozrnný chléb 170 - 190 60 - 90
Bagety/kaiserky 190 - 210 20 - 35
9
Pečení křupavého těsta pomocí funkce Pizza
PIZZA
Použijte první polohu roštu.
(°C) (min)
Koláče 180 - 200 40 - 55
Špenátový koláč 160 - 180 45 - 60
Slaný lotrinský koláč / Švýcar‐
ský koláč
170 - 190 45 - 55
Koláč s jablečnou vrstvou 150 - 170 50 - 60
PIZZA
Před přípravou předehřejte prázdnou troubu.
Použijte druhou polohu roštu.
(°C) (min)
Pizza, tenké těsto 200 - 230 15 - 20
Pizza, silné těsto 180 - 200 20 - 30
Nekvašený chléb 230 - 250 10 - 20
Malé listové pečivo 160 - 180 45 - 55
Flammekuchen 230 - 250 12 - 20
Pirohy 180 - 200 15 - 25
Zeleninový koláč 160 - 180 50 - 60
Gril
Do první polohy roštu zasuňte plech na
zachycení šťávy.
Před přípravou předehřejte prázdnou
troubu.
10
GRIL
(°C) (min)
1. strana
(min)
2. strana
Hovězí pečeně 210 - 230 30 - 40 30 - 40 2
Hovězí plátek 230 20 - 30 20 - 30 3
Vepřová kýta 210 - 230 30 - 40 30 - 40 2
Telecí kýta 210 - 230 30 - 40 30 - 40 2
Jehněčí hřbet 210 - 230 25 - 35 20 - 25 3
Celá ryba, 0,5 - 1 kg 210 - 230 15 - 30 15 - 30 3 / 4
Nízkoteplotní pečení
Tato funkce vám umožní připravovat
libové, měkké maso a ryby. Není vhodná
pro přípravu drůbeže, tučné vepřové
pečeně, dušeného masa. Teplota Pečicí
sonda by neměla překročit 65
°CTeplota .
1. Na obou stranách maso osmahněte
na pánvi při vysoké teplotě po dobu 1
- 2 minut.
2. Vložte maso do plechu na pečení
nebo přímo na tvarovaný rošt. Pod
tvarovaný rošt položte plech k
zachytávání tuku.
Při použití této funkce vždy vařte bez
pokličky nebo víka.
3. Použijte Pečicí sonda.
4. Zvolte funkci: Nízkoteplotní pečení.
Na prvních 10 minut můžete nastavit
teplotu trouby mezi 80 °C a 150 °C.
Výchozí teplota je 90 °C. Nastavte
teplotu pro Pečicí sonda.
5. Po 10 minutách trouba automaticky
sníží teplotu na 80 °C.
Nastavte teplotu 120 °C.
(kg)
(min)
Steaky 0.2 - 0.3 20 - 40 3
Hovězí plátek 1 - 1.5 90 - 150 3
Hovězí pečeně 1 - 1.5 120 - 150 1
Telecí pečeně 1 - 1.5 120 - 150 1
11
Mražené potraviny
ROZMRAZOVÁNÍ
(°C) (min)
Mražená pizza 200 - 220 15 - 25 2
Americká mražená pizza 190 - 210 20 - 25 2
Chlazená pizza 210 - 230 13 - 25 2
Mražená pizza snack 180 - 200 15 - 30 2
Hranolky, tenké 200 - 220 20 - 30 3
Hranolky, silné 200 - 220 25 - 35 3
Americké brambory / Krokety 220 - 230 20 - 35 3
Opečená bramborová kaše 210 - 230 20 - 30 3
Lasagne / Cannelloni, čerstvé 170 - 190 35 - 45 2
Lasagne / Cannelloni, mražené 160 - 180 40 - 60 2
Pečený sýr 170 - 190 20 - 30 3
Kuřecí křídla 190 - 210 20 - 30 2
Rozmrazování
Odstraňte obal z potravin a potraviny
poté položte na talíř.
Použijte první polohu roštu.
Potraviny ničím nezakrývejte, abyste
neprodloužili dobu rozmrazování.
(kg)
(min)
Čas k roz‐
mrazení
(min)
Následující
doba roz‐
mrazování
Kuře 1 100 - 140 20 - 30 Kuře položte na obrácený podšá‐
lek na velký talíř. V polovině doby
obraťte.
Maso 1 100 - 140 20 - 30 V polovině doby obraťte.
Maso 0.5 90 - 120 20 - 30 V polovině doby obraťte.
Pstruh 0.15 25 - 35 10 - 15 -
Jahody 0.3 30 - 40 10 - 20 -
12
(kg)
(min)
Čas k roz‐
mrazení
(min)
Následující
doba roz‐
mrazování
Máslo 0.25 30 - 40 10 - 15 -
Smetana 2 x 0,2 80 - 100 10 - 15 Smetanu našlehejte, když je stále
ještě místy lehce zmražená.
Zdobený
dort
1.4 60 60 -
Zavařování
Pro zavařování používejte pouze
zavařovací sklenice, které jsou na trhu
dostupné ve stejné velikosti.
Sklenice se šroubovacím uzávěrem nebo
bajonetovým uzávěrem nejsou vhodné.
Použijte první polohu roštu.
Na plech na pečení nedávejte více než
šest litrových zavařovacích sklenic.
Sklenice naplňte rovnoměrně a uzavřete
je.
Sklenice se nesmí navzájem dotýkat.
Do plechu na pečení nalijte 1/2 litru vody,
aby v troubě bylo dostatečné vlhko.
Nastavte teplotu 160 - 170 °C.
Jakmile začne tekutina v prvních
sklenicích perlit (u litrových sklenic asi za
35–60 minut), troubu vypněte nebo
snižte teplotu na 100 °C (viz tabulka).
MĚKKÉ OVOCE
(min)
Doba zavařování
do začátku per‐
lení
Jahody / Borůvky /
Maliny / Zralý an‐
grešt
35 - 45
PECKOVINY
(min)
Doba
zavařování
do začátku
perlení
(min)
Další
vaření při
100 °C
Broskve /
Kdoule /
Švestky
35 - 45 10 - 15
ZELENINA
(min)
Doba
zavařování
do začátku
perlení
(min)
Další
vaření při
100 °C
Mrkev 50 - 60 5 - 10
Okurky 50 - 60 -
Smíšená na‐
kládaná ze‐
lenina
50 - 60 5 - 10
Kedluben /
Hrášek /
Chřest
50 - 60 15 - 20
13
Sušení - Pravý horký vzduch
Používejte plechy vyložené papírem
odolným proti mastnotě nebo papírem na
pečení.
Lepších výsledků dosáhnete, když
troubu v polovině doby sušení zastavíte,
otevřete dvířka a necháte ji na jednu noc
vychladnout před dokončením sušení.
Pro jeden plech použijte třetí polohu
roštu.
Pro dva plechy použijte první a třetí
polohu roštu.
ZELENINA
(°C) (h)
Fazole 60 - 70 6 - 8
Papriky 60 - 70 5 - 6
Polévková zeleni‐
na
60 - 70 5 - 6
Houby 50 - 60 6 - 8
ZELENINA
(°C) (h)
Byliny 40 - 50 2 - 3
OVOCE
Nastavte teplotu 60 - 70 °C.
(h)
Švestky 8 - 10
Meruňky 8 - 10
Jablečné plátky 6 - 8
Hrušky 6 - 9
Pečicí sonda
HOVĚZÍ Teplota středu pokrmu (°C)
Nepropečené Středně pro‐
pečené
Dobře prope‐
čené
Hovězí pečeně 45 60 70
Hovězí svíčková 45 60 70
HOVĚZÍ Teplota středu pokrmu (°C)
Méně Středně pro‐
pečené
Více
Sekaná 80 83 86
14
VEPŘOVÉ Teplota středu pokrmu (°C)
Méně Středně pro‐
pečené
Více
Šunka / Pečeně 80 84 88
Hřbetní kotleta / Vepřová kýta,
uzená / Vepřová kýta, pošírovaná
75 78 82
TELECÍ Teplota středu pokrmu (°C)
Méně Středně pro‐
pečené
Více
Telecí pečeně 75 80 85
Telecí koleno 85 88 90
SKOPOVÉ/JEHNĚČÍ Teplota středu pokrmu (°C)
Méně Středně prope‐
čené
Více
Skopová kýta 80 85 88
Skopový hřbet 75 80 85
Jehněčí pečeně / Jehněčí kýta 65 70 75
ZVĚŘINA Teplota středu pokrmu (°C)
Méně Středně prope‐
čené
Více
Zaječí hřbet / Hřbet z vysoké
zvěře
65 70 75
Zaječí kýta / Zajíc, celý / Kýta z
vysoké zvěře
70 75 80
DRŮBEŽ Teplota středu pokrmu (°C)
Méně Středně pro‐
pečené
Více
Kuře 80 83 86
15
DRŮBEŽ Teplota středu pokrmu (°C)
Méně Středně pro‐
pečené
Více
Kachna, celá / půlka / Krůta, ce‐
lá / prsa
75 80 85
Kachna, prsa 60 65 70
RYBA (LOSOS,
PSTRUH, CANDÁT)
Teplota středu pokrmu (°C)
Méně Středně pro‐
pečené
Více
Ryba, celá / velká / dušená / Ry‐
ba, celá / velká / pečená
60 64 68
DUŠENÁ/ZAPÉKANÁ JÍ‐
DLA - PŘEDVAŘENÁ ZELENI‐
NA
Teplota středu pokrmu (°C)
Méně Středně pro‐
pečené
Více
Dušená cuketa / Dušená brokoli‐
ce / Dušený fenykl
85 88 91
DUŠENÁ/ZAPÉKANÁ JÍ‐
DLA - PIKATNÍ
Teplota středu pokrmu (°C)
Méně Středně pro‐
pečené
Více
Zapečené cannelloni / Lasagne /
Zapečené těstoviny
85 88 91
DUŠENÁ/ZAPÉKANÁ JÍ‐
DLA - SLADKÁ
Teplota středu pokrmu (°C)
Méně Středně pro‐
pečené
Více
Dušené jídlo s bílým chlebem, s
ovocem / bez ovoce / Dušené jí‐
dlo s rýžovou kaší, s ovocem /
bez ovoce / Dušené jídlo se slad‐
kými nudlemi
80 85 90
*
16
17
18
19
867353179-A-082019
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20

Electrolux KOEAP31WT Recipe book

Typ
Recipe book
Tato příručka je také vhodná pro