AEG BS7314421M Recipe book

Typ
Recipe book

Tato příručka je také vhodná pro

CS TROUBA RECEPTY
AUTOMATICKÉ PROGRAMY
Číslo programu Název programu
1 TRADIČNÍ ZELENINA
2 ZAPEČENÉ BRAMBORY
3 FARMÁŘSKÝ CHLÉB
4 PEČIVO
5 RYBÍ FILÉ
6 PLNĚNÁ RYBA (PSTRUH)
7 ŠVESTKOVÉ KNEDLÍKY
8 TELECÍ KOLENO
9 RÝŽE
10 LASAGNE
11 ZKOUŠKA TĚSTA
12 DUŠENÉ HOVĚZÍ
13 VEPŘOVÁ PEČENĚ
14 TELECÍ PEČENĚ
15 JEHNĚČÍ PEČE
16 PEČENÁ ZVĚŘINA
17 CELÉ KUŘE
18 PIZZA
19 SLANÝ LOTRINSKÝ KOLÁČ
20 CITRÓNOVÝ KOLÁČ
21 TVAROHOVÝ KOLÁČ
22 ZAPEČENÉ CANNELLONI
23 KOLÁČ - POLOTOVAR
24 PIZZA - POLOTOVAR
25 PŘÍLOHY Z BRAMBOR - POLOTOVAR
1 - TRADIČNÍ ZELENINA
Nádobí:
Lze použít jakýkoli druh nádobí, které je žáru‐
vzdorné nejméně do 100 °C.
Přísady:
400 g květáku
200 g mrkve
200 g kedlubny
200 g žluté a červené papriky
Příprava:
Očistěte květák a rozdělte ho na růžičky.
Mrkev a kedlubnu oloupeme a nakrájíme na
kousky střední velikosti. Papriku opláchneme
a nakrájíme na proužky. Vše dáme společně
do otevřené nádoby a vaříme bez přidání vo‐
dy. Při tomto způsobu vaření se obejdeme
bez koření a soli.
2
www.aeg.com
2 - ZAPEČENÉ BRAMBORY
Přísady:
1000 g brambor
po 1 lžičce soli, pepře a muškátového oříšku
2 stroužky česneku
200 g strouhaného sýra
•3 vejce
100 ml mléka
250 ml smetany
4 polévkové lžíce másla
Příprava:
Brambory oloupeme, nakrájíme na tenké plát‐
ky, osušíme a okořeníme. Žáruvzdornou za‐
pékací mísu potřeme stroužkem česneku a
poté ji vymažeme máslem. Rozložíme polovi‐
nu okořeněných bramborových plátků v míse
a posypeme je trochou strouhaného sýra.
Zbývající kolečka brambor rozložíme nahoru a
posypeme zbývajícím nastrouhaným sýrem.
Rozdrtíme druhý stroužek česneku a smíchá‐
me s vejci, mlékem a smetanou. Přelijeme
směs přes brambory a zbylé máslo rozložíme
na povrch ve formě malých oříšků.
3 - FARMÁŘSKÝ CHLÉB
Přísady:
500 g pšeničné mouky
250 g žitné mouky
15 g soli
1 malé balení sušeného droždí (cca 8 g)
250 ml vody
250 ml mléka
15 g soli
Ostatní:
Plech na pečení, který je vymazaný tukem,
nebo je na něm pečicí papír
Příprava:
Pšeničnou mouku, žitnou mouku, sůl a suše‐
né droždí dáme do velké mísy. Smícháme vo‐
du, mléko a sůl a přidáme do mouky. Vše
zpracujeme na vláčné těsto. Těsto necháme
vykynout do dvojnásobného množství. Vy‐
tvoříme z těsta dlouhý bochník, který položí‐
me na vymazaný plech na pečení nebo na
plech překrytý papírem na pečení. Nyní ne‐
cháme bochník ještě o polovinu vykynout.
Před pečením zaprášíme trochou mouky.
4 - PEČIVO
Přísady:
500 g mouky typu 405
20 g čerstvého droždí nebo 1 balíček sušené‐
ho droždí (cca 8 g)
300 ml vody
10 g soli
Příprava:
Mouku a sůl nasypeme do velké mísy. Droždí
rozpustíme ve vlažné vodě a přidáme k mou‐
ce. Vše zpracujeme na vláčné těsto. Těsto ne‐
cháme vykynout do dvojnásobného množství.
Těsto nakrájíme na kousky, vytvarujeme
housky, rohlíky nebo banketky a uložíme na
vymaštěný plech na pečení nebo na cukrářský
plech (zvláštní příslušenství). Rohlíky nebo
housky necháme ještě asi 25 minut kynout.
Před pečením housky nařízneme do kříže.
Můžeme je posypat mákem, kmínem nebo se‐
zamovými semínky.
5 - RYBÍ FILÉ
Přísady:
600–700 g filé z candáta, lososa nebo
mořského pstruha
150 g strouhaného sýra
250 ml smetany
50 g strouhanky
1 lžička estragonu
Nasekaná petržel
ČESKY 3
Sůl, pepř
•Citrón
Žáruvzdorná nádoba
Příprava:
Rybí filé pokapeme citrónovou šťávou a ne‐
cháme trochu natáhnout. Pak osušíme přeby‐
tečnou šťávu kuchyňským papírem. Rybí filé
nyní z obou stran posypeme solí a pepřem.
Poté vložíme rybí filé do máslem vymaza
žáruvzdorné mísy. Smícháme nastrouha
sýr, nasekanou petržel, estragon, strouhanku
a smetanu. Tuto směs naneste na rybí filé a
navrch dejte malé kousky másla.
6 - PLNĚNÁ RYBA (PSTRUH)
Přísady:
4 pstruzi, každý 250–300 g
citrónová šťáva, pepř, sůl
Příprava:
Pstruhy řádně umyjeme z vnitřní i vnější stra‐
ny, pokapeme citrónem, okořeníme a uložíme
po dvou do nerezové formy s děrovanou vlož‐
kou. Podávejte s praženými plátky mandlí. Va‐
rianta pstruh na páře: Před vložením pstruhů
do nerezové nádoby s děrovanou vložkou je
přelijte horkou vodou a octem.
7 - ŠVESTKOVÉ KNEDLÍKY
Na těsto (ingredience by měly mít pokojovou
teplotu):
125 ml mléka
20 g cukru
1 malé balení sušeného droždí (cca 8 g)
300 g mouky
30 g cukru
30 g másla
1 vaječný žloutek
1 celé vejce
1 balíček vanilkového cukru (asi 8 g)
trochu citronové kůry
švestková povidla
Po upečení:
50 g másla
50 g mletého máku
moučkový cukr
Ostatní:
vymaštěná mísa
Příprava:
Mléko s cukrem dejte do rendlíku a mírně
ohřejte na plotýnce. Přidejte sušené droždí a
zamíchejte. Pak nechte asi 30 minut stát. Do
mísy dejte mouku, cukr, vaječný žloutek, ve‐
jce, vanilkový cukr a trochu citronové kůry.
Přidejte mléko s droždím a uhněťte tvarovatel‐
né těsto. Těsto přikryjte utěrkou a nechte dal‐
ších 45 minut kynout. Pak těsto pomocí lžíce
rozkrájejte na knedlíky (asi 80 g), rukou roz‐
máčkněte na placičku a naplňte 1 lžičkou po‐
videl. Zvedněte okraje těsta a povidla těstem
zakryjte a vytvarujte kuličku. Kuličky vložte do
vymaštěné mísy, zakryjte a nechte dalších 45
minut kynout, načež je vložte do spotřebiče.
8 - TELECÍ KOLENO
Přísady:
1 zadní telecí koleno 1,5–2 kg
4 plátky vařené šunky
2 polévkové lžíce oleje
1 lžička soli
1 lžička sladké papriky
1/2 lžičky bazalky
1 malá plechovka hub na plátky
polévková zelenina (mrkev, pórek, celer, petr‐
žel)
•voda
Příprava:
Na telecím koleni udělejte osm podélných
zářezů. Rozkrojte čtyři plátky vařené šunky na
polovinu a vložte je do zářezů. Smíchejte olej,
sůl, papriku a bazalku a směsí potřete koleno.
Vložte koleno do pekáče a rozprostřete po
něm houby. K telecímu koleni přidejte polév‐
kovou zeleninu a vodu. Spodní část by měla
být ponořena do hloubky 10–15 mm.
4
www.aeg.com
9 - RÝŽE
Přísady:
200 g dlouhozrnné rýže
50 g divoké rýže
sůl a pepř
2 lžičky zeleninového vývaru
600 ml vody
1 malá červená paprika
2 lžičky přírodního cukru
2 lžičky rajského protlaku
400 ml hovězího vývaru
Přísady:
200 g dlouhozrnné rýže
50 g divoké rýže
sůl a pepř
2 lžičky zeleninového vývaru
600 ml vody
1 malá červená paprika
2 lžičky přírodního cukru
2 lžičky rajského protlaku
400 ml hovězího vývaru
Po upečení:
1 malá plechovka kukuřice (150 g)
Sceďte kukuřici a přidejte do uvařené rýže.
Příprava:
Dlouhozrnnou rýži, divokou rýži, sůl, pepř, ze‐
leninový vývar a vodu dejte půl hodiny před
vařením do mísy. Připravte si papriku nakráje‐
nou na malé kostičky, přidejte do rýže a po
vařte.
10 - LASAGNE
Ingredience na masovou omáčku:
100 g prorostlého špeku
•1 cibule
•1 mrkev
100 g celeru
2 polévkové lžíce olivového oleje
400 g míchaného mletého masa
100 ml masového vývaru
1 malá plechovka s nasekanými rajčaty (přibli‐
žně 400 g)
oregano, tymián, sůl a pepř
Ingredience na bešamelovou omáčku:
75 g másla
50 g mouky
500 ml mléka
sůl, pepř a muškátový oříšek
Smícháme s:
3 polévkovými lžícemi másla
250 g zelených listů lasagne
50 g strouhaného parmezánu
50 g strouhaného ementálu
Příprava:
Špek ostrým nožem zbavíme kůže a chrupav‐
ky a nakrájíme na malé kostičky. Oloupeme
cibuli a mrkev, očistíme celer a veškerou zele‐
ninu nakrájíme na malé kostičky. V kastrolu
rozehřejeme olej a osmažíme na něm špek,
vmícháme kostičky zeleniny a za stálého mí‐
chání osmahneme a rozředíme vývarem z
masa. Šťávu z masa okořeníme rajským pro‐
tlakem, bylinkami, solí a pepřem a vaříme pod
pokličkou na slabém ohni asi 30 minut. Mezi‐
tím si připravíme bešamelovou omáčku: Roz‐
pustíme máslo v pánvi, přidáme mouku a za
stálého míchání osmahneme dozlatova. Pak
postupně za stálého míchání přiléváme mlé‐
ko. Omáčku okořeníme solí, pepřem a mušká‐
tovým oříškem a necháme asi 10 minut vařit
bez pokličky. Velkou obdélníkovou formu na
nákypy vymažeme jednou polévkovou lží
másla. Střídavě klademe do formy vrstvu listů
těstovin, masové směsi, bešamelové omáčky
a směsi nastrouhaných sýrů. Nakonec musí
přijít vrstva bešamelu posypaná sýrem. Na‐
vrch dáme zbylé máslo ve formě malých
oříšků.
11 - ZKOUŠKA TĚSTA
ČESKY 5
Tuto automatickou funkci můžete použít s kte‐
rýmkoliv receptem na kynuté těsto. Tato funkce
zajišťuje dobré podmínky pro vykynutí.
Těsto vložte do dostatečně velké nádoby. Do po‐
lohy 1 vložte tvarovaný rošt a vložte na něj nád
obu s těstem. Zavřete dvířka a nastavte funkci
kynutí těsta. Nastavte potřebný čas.
12 - DUŠENÉ HOVĚZÍ
Nastavení:
Automatické programy se zadáním váhy. Na‐
stavení jsou v rozsahu hmotnosti od 1000 do
3000 g.
Příprava:
Maso podle chuti okořeňte a vložte do zapé‐
kací mísy. Přidejte vodu nebo jinou tekutinu.
Spodní část by měla být ponořena do hloubky
10–20 mm. Zakryjte víkem nebo pokličkou.
Tento program nepoužívejte pro hovězí
plátky a různé kotlety.
13 - VEPŘOVÁ PEČENĚ
Nastavení:
Automatické programy se zadáním váhy. Na‐
stavení jsou v rozsahu hmotnosti od 1000 do
3000 g.
Příprava:
Maso podle chuti okořeňte a vložte do zapé‐
kací mísy. Přidejte vodu nebo jinou tekutinu.
Spodní část by měla být ponořena do hloubky
20–40 mm.
14 - TELECÍ PEČE
Nastavení:
Automatické programy se zadáním váhy. Na‐
stavení jsou v rozsahu hmotnosti od 1000 do
3000 g.
Příprava:
Maso podle chuti okořeňte a vložte do zapé‐
kací mísy. Přidejte vodu nebo jinou tekutinu.
Spodní část by měla být ponořena do hloubky
10–20 mm. Zakryjte víkem nebo pokličkou.
15 - JEHNĚČÍ PEČENĚ
Nastavení:
Automatické programy se zadáním váhy. Na‐
stavení jsou v rozsahu hmotnosti od 1000 do
3000 g.
Příprava:
Maso podle chuti okořeňte a vložte do zapé‐
kací mísy. Přidejte vodu nebo jinou tekutinu.
Spodní část by měla být ponořena do hloubky
10–30 mm. Zakryjte víkem nebo pokličkou.
16 - PEČENÁ ZVĚŘINA
Nastavení:
Automatické programy se zadáním váhy. Na‐
stavení jsou v rozsahu hmotnosti od 1000 do
3000 g.
Příprava:
Maso podle chuti okořeňte a vložte do zapé‐
kací mísy. Přidejte vodu nebo jinou tekutinu.
Spodní část by měla být ponořena do hloubky
10–20 mm. Zakryjte víkem nebo pokličkou.
17 - CELÉ KUŘE
6
www.aeg.com
Nastavení:
Automatické programy se zadáním váhy. Na‐
stavení jsou v rozsahu hmotnosti od 900 do
2100 g.
Příprava:
Kuře vložte do zapékací mísy a podle chuti
okořeňte. Pečeni asi po 30 minutách obraťte.
Na displeji se zobrazí upozornění.
18 - PIZZA
Ingredience na těsto:
14 g droždí
200 ml vlažné vody
300 g mouky
•3 g soli
1 polévková lžíce oleje
Ingredience na vrchní vrstvu:
1/2 malé plechovky s nasekanými rajčaty
200 g strouhaného ementálu
100 g salámu
100 g vařené šunky
150 g hub (v konzervě)
150 g sýru feta
oregano
Příprava:
Droždí rozdrobíme v míse a necháme rozpu‐
stit ve vlažné vodě. Přidáme mouku s vmícha‐
nou solí a na vrch nalijeme olej. Vše zpraco‐
váváme tak dlouho, až vznikne vláčné těsto,
které se nelepí na mísu. Těsto pak necháme
kynout na teplém místě, až dosáhne dvojná‐
sobné velikosti. Těsto rozválíme a dáme do
vymazaného plechu na pečení, spodek propí‐
cháme vidličkou. Na korpus postupně položí‐
me přísady na obložení pizzy.
Použijte vymazaný plech na pečení.
19 - SLANÝ LOTRINSKÝ KOLÁČ
Ingredience na těsto:
200 g mouky
•2 vejce
•100 g másla
1/2 lžičky soli
trocha pepře
1 špetka muškátového oříšku
Ingredience na vrchní vrstvu:
150 g strouhaného sýra
200 g vařené šunky nebo libové slaniny
•2 vejce
250 g kysané smetany
sůl, pepř a muškátový oříšek
Příprava:
Do mísy na míchání dáme mouku, máslo, ve‐
jce a koření a mícháme, dokud nevznikne kré‐
movité těsto. Těsto dáme na pár hodin do
chladničky. Pak těsto vyválíme a dáme do vy‐
maštěné černé pečicí formy. Propíchneme
spodní vrstvu těsta vidličkou. Těsto rovnoměr‐
ně posypeme slaninou. Smícháním vajec, za‐
kysané smetany a koření si připravíme náplň.
Poté přidáme sýr.
Černá pečicí forma, vymazaná, průměr 28 cm
20 - CITRÓNOVÝ KOLÁČ
Ingredience na těsto:
•250 g másla
•200 g cukru
1 balíček vanilkového cukru (asi 8 g)
1 špetka soli
•4 vejce
150 g mouky
150 g škrobu
1 zarovnaná lžička prášku na pečení
nastrouhaná kůra ze 2 citronů
Ingredience na polevu:
125 ml citrónové šťávy
100 g práškového cukru
Ostatní:
Černá hranatá forma, dlouhá 30 cm
Margarín k vymaštění
Strouhanka k vysypání formy
ČESKY 7
Příprava:
Máslo, cukr, citrónovou kůru, vanilkový cukr a
sůl dáme do mísy na míchání těsta a vymí‐
cháme do pěny. Pak přidáme postupně vejce
a znovu vymícháme do pěny. Mouku a škrob
smícháme s práškem do pečiva a vmícháme
do pěnové masy. Těsto dáme do namaštěné
a strouhankou vysypané formy na pečení,
srovnáme povrch a postavíme do spotřebiče.
Po upečení smícháme citrónovou šťávu s prá‐
škovým cukrem. Upečený koláč vyklopíme na
hliníkovou fólii. Hliníkovou fólii na stranách ko‐
láče zahneme nahoru, aby poleva nemohla
vytéct. Koláč propíchneme dřevěnou špejlí a
polevu naneseme štětcem. Pak koláč nechá‐
me chvíli nasáknout polevu.
21 - TVAROHOVÝ KOLÁČ
Ingredience na korpus:
150 g mouky
70 g cukru
1 balíček vanilkového cukru (asi 8 g)
•1 vejce
70 g měkkého másla
Ingredience na tvarohový krém:
3 vaječné bílky
50 g hrozinek
2 polévkové lžíce rumu
750 g nízkotučného tvarohu
3 vaječné žloutky
•200 g cukru
šťáva z jednoho citronu
200 g crème fraîche
1 sáček pudinku v prášku, vanilková příchuť
(40 g nebo odpovídající množství pro vy‐
tvoření pudinku z 500 ml mléka)
Ostatní:
Černá rozkládací pečicí forma o průměru 26
cm, vymazaná
Příprava:
Prosejeme mouku do mísy. Přidáme zbytek
přísad a promícháme pomocí ručního mixéru.
Těsto dáme na 2 hodiny do ledničky. Pokryje‐
me vymazané dno formy na pečení přibližně
2/3 těsta a několikrát propíchneme vidličkou.
Pomocí zbytku těsta vytvoříme přibližně 3 cm
vysoký okraj. Pomocí ručního mixéru ušlehá‐
me sníh z bílků, až začnou tuhnout. Promyje‐
me hrozinky, necháme je pořádně okapat, po‐
kapeme rumem a necháme nasáknout. Dáme
nízkotučný tvaroh, vaječné žloutky, cukr, citró‐
novou šťávu, crème fraîche a pudinkový prá‐
šek do mísy na míchání a vše řádně promí‐
cháme. Nakonec do tvarohové směsi vmíchá‐
me sníh z vaječných bílků a hrozinky.
22 - ZAPEČENÉ CANNELLONI
Ingredience na náplň:
50 g nakrájené cibule
30 g másla
350 g nakrájeného listového špenátu
100 g crème fraîche
200 g čerstvého lososa, nakrájeného na kost‐
ky
200 g okouna nilského, nakrájeného na kostky
•150 g krevet
150 g masa z mušlí
sůl, pepř
50 g strouhaného parmezánu
150 g strouhaného ementálu
Ingredience na bešamelovou omáčku:
75 g másla
50 g mouky
500 ml mléka
sůl, pepř a muškátový oříšek
Smícháme s:
1 balíčkem těstovin cannelloni
50 g strouhaného parmezánu
150 g strouhaného ementálu
Příprava:
Na pánev dáme nakrájenou cibuli a máslo a
pomalu smažíme, dokud není cibule průhled‐
ná. Přidáme nakrájený listový špenát a krátce
mírně povaříme. Přidáme crème fraîche, za‐
mícháme a necháme vychladnout. Mezitím si
připravíme bešamelovou omáčku: Rozpustí‐
me máslo v pánvi, přidáme mouku a za stálé‐
ho míchání osmahneme dozlatova. Pak po‐
stupně za stálého míchání přiléváme mléko.
Omáčku okořeníme solí, pepřem a muškáto‐
vým oříškem a necháme asi 10 minut vařit
8
www.aeg.com
bez pokličky. Do vychladlého špenátu přidáme
lososa, nilského okouna, krevety, mušle, sůl a
pepř a zamícháme. Velkou obdélníkovou for‐
mu na nákypy vymažeme jednou polévkovou
lžící másla. Cannelloni naplníme špenátovou
směsí a dáme do pečicí mísy. Mezi jednotlivé
řady cannelloni nalijeme bešamelovou omáč‐
ku. Nakonec musí přijít vrstva bešamelu posy‐
paná sýrem. Navrch dáme zbylé máslo ve for‐
mě malých oříšků.
23 - KOLÁČ - POLOTOVAR
Pokyny ohledně doby přípravy a teploty jsou na
balení. Řiďte se pokyny výrobce.
24 - PIZZA - POLOTOVAR
Pokyny ohledně doby přípravy a teploty jsou na
balení. Řiďte se pokyny výrobce.
25 - PŘÍLOHY Z BRAMBOR - POLOTOVAR
Pokyny ohledně doby přípravy a teploty jsou na
balení. Řiďte se pokyny výrobce.
ČESKY 9
10
www.aeg.com
ČESKY 11
www.aeg.com/shop 892956331-A-462012
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12

AEG BS7314421M Recipe book

Typ
Recipe book
Tato příručka je také vhodná pro

v jiných jazycích