AEG BS836680HM Recipe book

Typ
Recipe book

Tato příručka je také vhodná pro

CS Recepty
Parní trouba
1. KUCHAŘKA
Jídla jsou rozdělena do několika
kategorií:
Ryby a mořské plody
Drůbež
Maso
Jídlo z trouby
Pizza a slaný koláč
Koláč a pečivo
Chléb a rohlíky
Zelenina
Krémy a paštiky
Přílohy
Příprava podle menu
2. RYBY A MOŘSKÉ PLODY
2.1 Treska:
Pro 4–6 osob.
Přísady:
800 g sušené tresky
2 polévkové lžíce olivového oleje
2 velké cibule
6 oloupaných stroužků česneku
2 pórky
6 červených paprik
1/2 plechovky nakrájených rajčat (200
g)
200 ml bílého vína
200 ml zeleninového vývaru s vínem
(court bouillon)
pepř, sůl, tymián, oregano
Příprava:
Sušenou tresku přes noc namočte. Další
den namočenou tresku osušte a vložte
do rendlíku s vodou, postavte na
plotýnku a přiveďte k varu. Pak z
plotýnky odstavte a nechte vychladnout.
Do pánve nalijte olivový olej a zahřejte.
Oloupejte cibule a nakrájejte je na tenké
plátky, utřete oloupané stroužky česneku
a umyjte a nakrájejte pórek na plátky.
Vše vložte do horkého tuku a krátce
opražte. Z paprik odstraňte semínka a
nakrájejte na proužky. Pak spolu s
nakrájenými rajčaty přidejte do pánve.
Přidejte bílé víno a court bouillon a chvíli
nechte mírně povařit. Opepřete, osolte,
přidejte tymián, oregano a nechte v
pekáči mírně povařit dalších 15 minut.
Vychladlou sušenou tresku vyjměte z
rendlíku a osušte papírovým ubrouskem.
Odstraňte kůži, kosti a ploutve. Rybu
rozdělte na kousky a vložte do zapékací
mísy se zeleninou.
Doba přípravy ve spotřebiči (min): 30
Poloha roštu: 1
2.2 Rybí filé:
Pro 4–6 osob.
Přísady:
600–700 g filé z candáta, lososa nebo
mořského pstruha
150 g strouhaného sýra
250 ml smetany
50 g strouhanky
1 lžička estragonu
nasekaná petržel
sůl, pepř
citron
máslo
Příprava:
Pokapejte rybí filé citrónovou šťávou a
nechte chvíli marinovat, pak zbytek šťávy
osušte papírovým ubrouskem. Rybí filé z
obou stran osolte a opepřete. Poté vložte
rybí filé do máslem vymazané zapékací
mísy. Smíchejte nastrouhaný sýr,
smetanu, strouhanku, estragon a
nasekanou petržel. Tuto směs naneste
na rybí filé a navrch dejte malé kousky
másla.
Doba přípravy ve spotřebiči (min): 35
Poloha roštu: 2
2.3 Ryba v solné krustě:
Pro 6 osob.
Přísady:
celá ryba, asi 1,5–2 kg
2 nevoskované citrony
1 hlíza fenyklu
4 snítky čerstvého tymiánu
3 kg kamenné soli
Příprava:
Očistěte rybu a vetřete do ní šťávu ze
dvou nevoskovaných citronů. Nakrájejte
www.aeg.com2
fenykl na tenké plátky a spolu se
snítkami čerstvého tymiánu vložte do
ryby. Polovinu kamenné soli nasypte do
zapékací mísy a navrch položte rybu.
Rybu zasypte druhou polovinou soli a
pevně stlačte.
Doba přípravy ve spotřebiči (min): 55
Poloha roštu: 1
2.4 Filet z lososa
Přísady:
400 g brambor
2 svazky jarních cibulek
2 stroužky česneku
1 malá plechovka s nasekanými
rajčaty (400 g)
4 filety z lososa
citronová šťáva
sůl a pepř
75 ml zeleninového vývaru
50 ml bílého vína
1 snítka čerstvého rozmarýnu
150 ml vína
1/2 svazku čerstvého tymiánu
Příprava:
Brambory umyjte, oloupejte, nakrájejte
na čtvrtky a povařte ve slané vodě 25
minut, pak slijte a nakrájejte na plátky.
Jarní cibulky umyjte a nakrájejte na
tenká kolečka. Oloupejte stroužky
česneku a nakrájejte na kousky.
Smíchejte cibuli a česnek s nakrájenými
rajčaty.
Pokapejte filety z lososa citronovou
šťávou a nechte marinovat. Pak osušte a
osolte a opepřete.
Smíchejte zeleninu a brambory a vložte
je do vymaštěné zapékací mísy,
okořeňte a navrch položte lososa.
Zalijte zeleninovým vývarem a bílým
vínem, navrch rozložte rozmarýn a
tymián.
Doba přípravy ve spotřebiči: 35 minut
Poloha roštu: 2
2.5 Pošírovaná ryba (pstruh):
Přísady:
1 citron
ryba
Příprava:
Rybu omyjte, usušte a zevnitř i zvenku ji
pokapejte šťávou z citronu. Nechte ji
chvíli marinovat a poté ji osolte a
opepřete. Rybu vložte do nerezové mísy
s děrovanou vložkou.
Doba přípravy ve spotřebiči (min): 25
Poloha roštu: 3
2.6 Plněná oliheň (Calamari):
Pro 4 osoby.
Přísady:
1 kg středně velkých očištěných olihní
1 velká cibule
2 polévkové lžíce olivového oleje
90 g uvařené dlouhozrnné rýže
4 polévkové lžíce piniových oříšků
4 polévkové lžíce rozinek
2 lžíce nasekané petržele
sůl, pepř
citrónová šťáva
4 polévkové lžíce olivového oleje
150 ml vína
500 ml rajčatové šťávy
Příprava:
Olihně pořádně odrhněte solí a
opláchněte pod tekoucí vodou. Oloupejte
cibuli, nadrobno nakrájejte a poduste se
dvěma polévkovými lžícemi olivového
oleje, dokud nezesklovatí. K cibuli
přidejte dlouhozrnnou rýži, piniové
oříšky, rozinky a nasekanou petržel,
osolte, opepřete a ochuťte citrónovou
šťávou. Olihně volně naplňte směsí a
zašijte otvory.
Do pekáče nalijte čtyři polévkové lžíce
olivového oleje a olihně osmahněte na
plotýnce. Přidejte víno a rajčatovou
šťávu. Zakryjte pekáč a vložte do trouby.
Doba přípravy ve spotřebiči (min): 60
Poloha roštu: 1
ČESKY 3
3. DRŮBEŽ
3.1 Kuřecí stehna:
Pro 2–4 osoby.
Přísady:
4 kuřecí stehna po 250 g
250 g crème fraîche (zakysané
smetany)
125 ml smetany
1 lžička soli
1 lžička papriky
1 lžička kari
1/2 lžičky pepře
250 g hub na plátky v plechovce
20 g kukuřičného škrobu
Příprava:
Kuřecí stehna omyjte a vložte do pekáče.
Zbytek přísad smíchejte a nalijte na
stehna.
Doba přípravy ve spotřebiči (min): 55
Poloha roštu: 1
3.2 Nadívaná kuřecí prsa:
Podáváno se špenátem v šafránové
omáčce
Přísady:
6 porcí
400 g listového špenátu, spařeného
Špetka soli
100 g plnotučného tvarohu se
zeleným pepřem
Čerstvě namletý černý pepř
6 kuřecích prsou
2 lžíce citronové šťávy
1 lžíce hořčice
100 ml bílého vína
150 ml slabého kuřecího vývaru
1 snítka šafránu
150 ml plnotučné smetany
1/2 lžičky citronové šťávy
Příprava:
Na stranu dáme 20 - 24 velkých listů
špenátu. Zbylé listy lehce pomačkáme a
nakrájíme nahrubo kolébkovým nožem.
Poté je smícháme s plnotučným
tvarohem a osolíme a opepříme. Do
kuřecích prsou podélně vyřízneme
kapsu. Tu naplníme špenátovou směsí a
uzavřeme párátky.
Vše pokapeme citronovou šťávou a
potřeme hořčicí. Poté lehce osolíme a
opepříme. Nakonec prsa obalíme ve
špenátových listech, které jsme si dříve
dali stranou. Prsa vložíme do děrované
mísy a připravíme pomocí funkce vaření
v páře. Na pánvi mezitím zredukujeme
bílé víno spolu s vývarem na přibližně
100 ml. Poté přidáme šafrán a
plnotučnou smetanu. Omáčku dochutíme
citronovou šťávou a dle potřeby
dosolíme a dopepříme. Z kuřecích prsou
vyjmeme párátka. Prsa nakrájíme na
plátky. Na talíř nalijte trochu omáčky a na
ní naaranžujte kuřecí prsa.
Doba přípravy ve spotřebiči: 35
minuty
Poloha roštu: 3
3.3 Kohout na víně:
Pro 2–4 osoby.
Přísady:
1 kuře
sůl
pepř
1 lžíce mouky
50 g přepuštěného (přečištěného)
másla
500 ml bílého vína
500 ml kuřecího vývaru
4 lžíce sojové omáčky
1/2 svazku petržele
1 snítka tymiánu
150 g slaniny na kostičky
250 g očištěných a rozčtvrcených
hnědých žampionů
12 oloupaných šalotek
2 stroužky česneku, oloupané a
rozmačkané
Příprava:
Kuře omyjte, osolte, opepřete a zaprašte
moukou. Přepuštěné máslo rozpusťte v
pekáči na plotýnce, kuře ze všech stran
osmahněte dozlatova. Přilijte bílé víno,
kuřecí vývar a sojovou omáčku a
přiveďte k varu. Přidejte petržel, tymián,
nakrájenou slaninu, houby, šalotky a
česnek. Znovu přiveďte k varu, zakryjte a
vložte do trouby.
Doba přípravy ve spotřebiči (min): 55
www.aeg.com4
Poloha roštu: 1
3.4 Plněné kuře:
Pro 2 osoby.
Přísady:
1 kuře, 1,2 kg (s drůbky)
1 polévková lžíce oleje
1 lžička soli
1/4 lžičky papriky
50 g strouhanky
3–4 polévkové lžíce mléka
1 nakrájená cibule
1 svazek nasekané petržele
20 g másla
1 vejce
sůl a pepř
Příprava:
Kuře omyjte a osušte. Smíchejte olej, sůl
a papriku a vetřete do kuřete. Nádivka:
Smíchejte strouhanku s mlékem. Do
pekáče dejte nakrájenou cibuli, petržel a
máslo a poduste. Jemně nakrájejte
srdce, játra a žaludek a přidejte vejce.
Smíchejte vše dohromady a osolte a
opepřete. Položte kuře prsy dolů do
pekáče, vložte do trouby, po 30 minutách
otočte. (Ozve se zvukový signál.)
Doba přípravy ve spotřebiči (min): 90
Poloha roštu: 1
3.5 Peč.kachna na
pomerančích:
Pro 4–6 osob.
Přísady:
1 kachna (1,6–2,0 kg)
sůl
pepř
3 pomeranče, oloupané, bez pecek a
nakrájené na kostičky
1/2 lžičky soli
2 pomeranče na šťávu
150 ml sherry
Příprava:
Kachnu omyjte, osolte, opepřete a
potřete pomerančovou kůrou. Naplňte
kachnu nakrájenými a osolenými
pomeranči a zašijte. Kachnu vložte do
pekáče prsíčky dolů. Vymačkejte šťávu z
pomerančů, smíchejte s sherry a nalijte
na kachnu. Vložte kachnu do trouby, po
30 minutách obraťte (zazní zvukový
signál).
Doba přípravy ve spotřebiči (min): 90
Poloha roštu: 1
4. MASO
4.1 Dušené hovězí se
zeleninou:
Pro 4 osoby.
Přísady:
600 g hovězího
sůl a pepř
mouka
10 g másla
1 cibule
330 ml tmavého piva
2 lžičky přírodního cukru
2 lžičky rajského protlaku
500 ml hovězího vývaru
Příprava:
Hovězí rozkrájejte na kostičky, osolte,
opepřete a zaprašte trochou mouky.
Rozpusťte máslo na pánvi a kousky
masa osmahněte dozlatova. Pak je dejte
do hrnce. Oloupejte cibuli a nadrobno ji
nakrájejte, lehce osmahněte v troše
másla a dejte na maso v hrnci. Smíchejte
tmavé pivo, přírodní cukr, rajský protlak a
hovězí vývar, dejte do pánve a přiveďte k
varu. Pak nalijte na maso (maso by
nemělo vyčnívat). Zakryjte a dejte do
trouby.
Doba přípravy ve spotřebiči (min): 120
Poloha roštu: 3
4.2 Marinované hovězí:
Pro 4 osoby.
Přísady:
1,5 kg hovězí pečeně
sůl
pepř
polévková zelenina z marinády
Příprava marinády:
1 l vody
500 ml vinného octa
ČESKY 5
2 lžičky soli
15 kuliček pepře
15 jalovcových bobulí
5 bobkových listů
2 svazky polévkové zeleniny (mrkev,
pórek, celer, petržel)
Přiveďte vše k varu a nechte
vychladnout.
Zalijte celé hovězí marinádou a nechte
marinovat pět dní.
Příprava:
Vyjměte hovězí maso z marinády a
osušte. Osolte a opepřete a v pekáči ze
všech stran osmahněte dozlatova a
přidejte polévkovou zeleninu z marinády.
Na dno plechu na pečení naneste 10–
15mm vrstvu marinády. Plech zakryjte
víkem a vložte do trouby.
Doba přípravy ve spotřebiči (min): 150
Poloha roštu: 1
4.3 Sekaná:
Pro 4 osoby.
Přísady:
2 suché housky
1 cibule
3 lžíce nasekané petržele
750 g míchaného mletého masa
2 vejce
sůl, pepř a paprika
100 g plátků slaniny
Příprava:
Namočte suché housky ve vodě a vodu z
nich vymačkejte. Oloupejte cibuli a
najemno nakrájejte, pak poduste a
přidejte nasekanou petržel. Smíchejte
mleté maso, vejce, vymačkané housky a
cibuli. Přidejte sůl, pepř a papriku, vložte
do obdélníkového pekáče a zakryjte
plátky slaniny. Přidejte trochu vody a
vložte do trouby.
Doba přípravy ve spotřebiči (min): 70
Poloha roštu: 1
4.4 Vepřové koleno:
Pro 4–6 osob.
Přísady:
1 zadní vepřové koleno 0,8–1,2 kg
2 polévkové lžíce oleje
1 lžička soli
1 lžička sladké papriky
1/2 lžičky bazalky
1 malá plechovka hub na plátky (280
g)
polévková zelenina (mrkev, pórek,
celer, petržel)
voda
Příprava:
Nařízněte kůži po celém vepřovém
koleni. Smíchejte olej, sůl, papriku a
bazalku a směsí potřete koleno. Vložte
koleno do pekáče a rozprostřete po něm
houby. Přidejte polévkovou zeleninu a
vodu; spodní část by měla být ponořena
do hloubky 10–15 mm. Pečeni po asi 30
minutách obraťte.
Doba přípravy ve spotřebiči (min): 160
Poloha roštu: 1
4.5 Vepřové plecko:
Pro 4–6 osob.
Přísady:
1,5 kg vepřového plecka s kůží, z
mladého prasete
sůl
pepř
2 polévkové lžíce olivového oleje
150 g jemně nakrájeného celeru
1 pórek, na kolečka
1 malá plechovka s nadrobno
nasekanými rajčaty (400 g)
250 ml smetany
2 stroužky česneku, oloupané a
rozmačkané
čerstvý rozmarýn a tymián
Příprava:
Ostrým nožem do kůže vyřízněte
kosočtverce. Osolte a opepřete a ze
všech stran osmahněte v pekáči na
plotýnce na olivovém oleji dozlatova,
poté sundejte. Poduste celer s pórkem
na troše oleje v pekáči, přidejte rajčata,
smetanu, česnek, rozmarýn a tymián,
zamíchejte a na vrch položte vepřové
plecko. Vložte do trouby.
Doba přípravy ve spotřebiči (min): 130
Poloha roštu: 1
4.6 Slavnostní švédská
pečeně:
Pro 4–6 osob.
www.aeg.com6
Přísady:
200 g sušených švestek
150 ml bílého vína
1,5 kg vepřové kýty nebo telecího
hřbetu (bez kostí)
1 středně velká cibule
jablko
sůl, pepř a paprika
Příprava:
Švestky nechte na dvě hodiny marinovat
v bílém víně. Maso krátce opláchněte
vodou a poté osušte. Na spodní straně
masa udělejte příčné zářezy a do
každého co nejdále zatlačte
marinovanou švestku. Maso okořeňte a
položte na plech na pečení masa stranou
bez švestek směrem nahoru. Oloupejte
cibuli a jablko, rozkrojte na osm dílků a
rozložte kolem pečeně. Zbytek vína, ve
kterém se marinovaly švestky, doplňte
čtvrt litrem vody a směsí polijte pečeni.
Jako přílohy se hodí krokety, zapékané
brambory, brokolice, apod.
Doba přípravy ve spotřebiči (min): 60
Poloha roštu: 1
4.7 Telecí koleno:
Pro 4 osoby.
Přísady:
1 zadní telecí koleno 1,5–2 kg
4 plátky vařené šunky
2 polévkové lžíce oleje
1 lžička soli
1 lžička sladké papriky
1/2 lžičky bazalky
1 malá plechovka hub na plátky (280
g)
polévková zelenina (mrkev, pórek,
celer, petržel)
voda
Příprava:
Na telecím koleni udělejte osm
podélných zářezů. Rozkrojte čtyři plátky
vařené šunky na polovinu a vložte je do
zářezů. Smíchejte olej, sůl, papriku a
bazalku a směsí potřete koleno. Vložte
koleno do pekáče a rozprostřete po něm
houby. K telecímu koleni přidejte
polévkovou zeleninu a vodu; spodní část
by měla být ponořena do hloubky 10–15
mm. Pečeni po asi 30 minutách obraťte.
Doba přípravy ve spotřebiči (min): 150
Poloha roštu: 2
4.8 Telecí ossobuco:
Pro 4–6 osob.
Přísady:
4 polévkové lžíce másla pro opečení
dozlatova
4 plátky ze zadní telecí nožičky, asi 3–
4 cm silné (nasekané kolmo na kost)
4 středně velké mrkve, nakrájené na
kostičky
4 celerové natě, nakrájené na
kostičky
1 kg zralých rajčat, oloupaných,
rozpůlených, bez semínek a
nakrájených na kostičky
1 svazek petrželové natě, omyté a
nahrubo nasekané
4 polévkové lžíce másla
2 lžíce mouky na obalení
6 polévkových lžic olivového oleje
250 ml bílého vína
250 ml masového vývaru
3 středně velké cibule, oloupané a
nadrobno nakrájené
3 stroužky česneku, oloupané a
nakrájené na tenké plátky
1/2 lžičky tymiánu a oregana
2 bobkové listy
2 hřebíčky
sůl, čerstvě namletý černý pepř
Příprava:
Rozpusťte čtyři lžíce másla v pekáči a
poduste v něm zeleninu. Vyjměte
zeleninu z pekáče. Omyjte plátky z telecí
zadní nožičky, osušte, okořeňte a obalte
v mouce. Přebytečnou mouku oklepejte.
Rozehřejte olivový olej a na středním
plameni osmahněte plátky dozlatova.
Maso vyjměte a zbytek olivového oleje z
pekáče vylijte. Šťávu z masa v pekáči
rozřeďte 250 ml vína, nalijte do rendlíku
a nechte chvíli mírně povařit. Přilijte 250
ml vývaru a přidejte petržel, tymián,
oregano a nakrájená rajčata. Osolte a
opepřete. Znovu přiveďte k varu. Do
pekáče vložte zeleninu, na vrch položte
maso a přes ně přelijte šťávu. Zakryjte
pekáč a vložte do trouby.
Doba přípravy ve spotřebiči (min): 120
Poloha roštu: 1
ČESKY 7
4.9 Telecí roláda:
Pro 4 osoby.
Přísady:
1 houska
1 vejce
200 g mletého masa
sůl, pepř
1 nakrájená cibule
nasekaná petržel
1 kg telecího hrudí (s vyříznutou
kapsou)
polévková zelenina (mrkev, pórek,
celer, petržel)
50 g slaniny
250 ml vody
Příprava:
Namočte housku ve vodě a vymačkejte z
ní vodu. Smíchejte s vejcem, mletým
masem, solí, pepřem, nakrájenou cibulí a
petrželí. Okořeňte telecí hrudí (s
vyříznutou kapsou) a kapsu naplňte
masovou nádivkou. Otvor sešijte. Telecí
hrudí vložte do pekáče, přidejte
polévkovou zeleninu, slaninu a vodu.
Pečeni po asi 30 minutách obraťte.
Doba přípravy ve spotřebiči (min): 100
Poloha roštu: 2
4.10 Jehněčí kýta:
Pro 6–8 osob.
Přísady:
2,7 kg jehněčí kýty
30 ml olivového oleje
sůl
pepř
3 stroužky česneku
1 svazek čerstvého rozmarýnu (nebo
1 lžička sušeného rozmarýnu)
voda
Příprava:
Jehněčí kýtu omyjte a přebytečnou vodu
oklepejte, vetřete olivový olej a do masa
udělejte zářezy. Osolte a opepřete.
Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky,
spolu se snítkami rozmarýnu zatlačte do
zářezů v masu. Jehněčí kýtu vložte do
pekáče a přidejte vodu. Spodek by měl
být ponořený do 10–15 mm. Pečeni po
asi 30 minutách obraťte.
Doba přípravy ve spotřebiči (min): 160
Poloha roštu: 2
4.11 Králík:
Pro 4 osoby.
Přísady:
2 králičí hřbety
6 jalovcových bobulí (drcených)
sůl a pepř
30 g rozpuštěného másla
125 ml kysané smetany
polévková zelenina (mrkev, pórek,
celer, petržel)
Příprava:
Potřete králičí hřbety drcenými
jalovcovými bobulemi, osolte a opepřete
a potřete rozpuštěným máslem. Králičí
hřbety vložte do pekáče, polijte
zakysanou smetanou a přidejte
polévkovou zeleninu.
Doba přípravy ve spotřebiči (min): 35
Poloha roštu: 1
4.12 Králičí na hořčici:
Přísady:
2 králíci, každý 800 g
sůl a pepř
2 polévkové lžíce olivového oleje
2 nahrubo nakrájené cibule
50 g slaniny na kostičky
2 lžíce mouky
375 ml kuřecího vývaru
125 ml bílého vína
1 lžička čerstvého tymiánu
125 ml smetany
2 polévkové lžíce dijonské hořčice
Příprava:
Králíky rozporcujte na osm podobně
velkých kusů, osolte a opepřete a ze
všech stran dozlatova osmahněte v
pekáči na plotýnce.
Vyjměte kousky králíka a dozlatova
osmahněte cibuli a slaninu. Zaprašte
moukou a zamíchejte. Vmíchejte kuřecí
vývar, bílé víno a tymián a přiveďte k
varu.
Přidejte dijonskou hořčici, vraťte zpátky
maso, zakryjte a vložte do spotřebiče.
Doba přípravy ve spotřebiči: 90
minuty
Poloha roštu: 1
www.aeg.com8
4.13 Kančí maso:
Pro 4 osoby.
Přísady:
1,5 kg kančí pečeně (plecko)
sůl
pepř
polévková zelenina z marinády
1 malá plechovka lišek
Příprava marinády:
1,5 l červeného vína
150 g celeru
150 g mrkve
2 cibule
5 bobkových listů
5 ks hřebíčku
2 svazky polévkové zeleniny (mrkev,
pórek, celer, petržel)
Přiveďte vše k varu a nechte
vychladnout.
Zalijte celé maso marinádou a nechte
marinovat tři dny.
Příprava:
Vyjměte kančí maso z marinády a
osušte. Osolte a opepřete a v pekáči
osmažte dozlatova. Přidejte lišky a část
polévkové zeleniny z marinády. Na dno
plechu na pečení naneste 10–15mm
vrstvu marinády. Plech zakryjte víkem a
vložte do trouby.
Doba přípravy ve spotřebiči (min): 140
Poloha roštu: 1
5. JÍDLA Z TROUBY
5.1 Lasagne:
Pro 4 osoby.
Ingredience na masovou omáčku:
100 g prorostlého špeku
1 cibule
1 mrkev
100 g celeru
2 polévkové lžíce olivového oleje
400 g míchaného mletého masa
100 ml masového vývaru
1 malá plechovka s nasekanými
rajčaty (přibližně 400 g)
oregano, tymián, sůl a pepř
Ingredience na bešamelovou omáčku:
75 g másla
50 g mouky
600 ml mléka
sůl, pepř a muškátový oříšek
Smícháme s:
3 polévkovými lžícemi másla
250 g zelených listů lasagne
50 g strouhaného parmezánu
50 g strouhaného tvrdého sýra
Příprava:
Špek ostrým nožem zbavíme kůže a
chrupavky a nakrájíme na malé kostičky.
Oloupeme cibuli a mrkev, očistíme celer
a veškerou zeleninu nakrájíme na malé
kostičky. V kastrolu rozehřejeme olej a
za stálého míchání na něm osmažíme
slaninu a kostičky zeleniny. Postupně
přidáme mleté maso, za stálého míchání
osmahneme a rozředíme vývarem z
masa. Šťávu z masa okořeníme rajským
protlakem, bylinkami, solí a pepřem a
vaříme pod pokličkou na slabém ohni asi
30 minut. Mezitím si připravíme
bešamelovou omáčku: Rozpustíme
máslo v pánvi, přidáme mouku a za
stálého míchání osmahneme dozlatova.
Pak postupně za stálého míchání
přiléváme mléko. Omáčku okořeníme
solí, pepřem a muškátovým oříškem a
necháme asi 10 minut vařit bez pokličky.
Velkou obdélníkovou formu na nákypy
vymažeme jednou polévkovou lžící
másla. Střídavě klademe do formy vrstvu
listů těstovin, masové směsi,
bešamelové omáčky a směsi
nastrouhaných sýrů. Nakonec musí přijít
vrstva bešamelu posypaná sýrem.
Navrch dáme zbylé máslo ve formě
malých oříšků.
Doba přípravy ve spotřebiči (min): 55
Poloha roštu: 2
5.2 Zapečené cannelloni:
Pro 4 osoby.
Ingredience na náplň:
50 g nakrájené cibule
30 g másla
ČESKY 9
350 g nakrájeného listového špenátu
100 g crème fraîche (zakysané
smetany)
200 g čerstvého lososa, nakrájeného
na kostky
200 g okouna nilského, nakrájeného
na kostky
150 g krevet
150 g masa z mušlí
sůl, pepř
Ingredience na bešamelovou omáčku:
75 g másla
50 g mouky
600 ml mléka
sůl, pepř a muškátový oříšek
Smícháme s:
1 balíčkem těstovin cannelloni
50 g strouhaného parmezánu
150 g strouhaného sýra
40 g másla
Příprava:
Na pánev dáme nakrájenou cibuli a
máslo a pomalu smažíme, dokud není
cibule průhledná. Přidáme nakrájený
listový špenát a krátce mírně povaříme.
Přidáme crème fraîche, zamícháme a
necháme vychladnout. Mezitím si
připravíme bešamelovou omáčku:
Rozpustíme máslo v pánvi, přidáme
mouku a za stálého míchání osmahneme
dozlatova. Pak postupně za stálého
míchání přiléváme mléko. Omáčku
okořeníme solí, pepřem a muškátovým
oříškem a necháme asi 10 minut vařit
bez pokličky. Do vychladlého špenátu
přidáme lososa, nilského okouna,
krevety, mušle, sůl a pepř a zamícháme.
Velkou obdélníkovou formu na nákypy
vymažeme jednou polévkovou lžící
másla. Cannelloni naplníme špenátovou
směsí a dáme do pečicí mísy. Mezi
jednotlivé řady cannelloni nalijeme
bešamelovou omáčku. Nakonec musí
přijít vrstva bešamelu posypaná sýrem.
Navrch dáme zbylé máslo ve formě
malých oříšků.
Doba přípravy ve spotřebiči (min): 60
Poloha roštu: 2
5.3 Zapečené těstoviny:
Pro 2–4 osoby.
Přísady:
1 litr vody
sůl
250 g těstovin tagliatelle
250 g vařené šunky
20 g másla
1 svazek petržele
1 cibule
100 g másla
1 vejce
250 ml mléka
sůl, pepř a muškátový oříšek
50 g strouhaného parmezánu
Příprava:
Vodu s trochou soli přiveďte k varu.
Těstoviny nasypte do vařící vody a vařte
asi 12 minut. Pak sceďte. Šunku
nakrájejte na kostičky. Na pánvi
rozpusťte máslo. Nakrájejte pažitku a
oloupejte a nakrájejte cibuli. Obojí
poduste na pánvi. Zapékací mísu
vymažte trochou másla. Smíchejte
těstoviny, šunku a podušenou petržel a
cibuli a dejte do mísy. Smíchejte vejce s
mlékem a ochuťte solí, pepřem a
muškátovým oříškem a nalijte na směs
těstovin. Pak posypte parmezánem.
Doba přípravy ve spotřebiči (min): 40
Poloha roštu: 2
5.4 Moussaka:
Pro 8–10 osob.
Přísady:
1 nakrájená cibule
olivový olej
1,5 kg mletého masa
1 plechovka s nasekanými rajčaty
(400 g)
50 g strouhaného sýra
4 lžičky strouhanky
sůl a pepř
skořice
1 kg brambor
1,5 kg lilku
máslo na smažení
Ingredience na bešamelovou omáčku:
75 g másla
50 g mouky
600 ml mléka
sůl, pepř a muškátový oříšek
Smícháme s:
150 g strouhaného sýra
4 polévkovými lžícemi strouhanky
50 g másla
Příprava:
www.aeg.com10
Nakrájenou cibuli podusíme v troše
olivového oleje, pak přidáme mleté maso
a za stálého míchání povaříme. Přidáme
nakrájená rajčata, nastrouhaný ementál
a strouhanku, dobře promícháme a
přivedeme k varu. Pak ochutíme solí,
pepřem a skořicí a sundáme z plotýnky.
Oloupeme brambory a nakrájíme na 1
cm tlusté plátky, omyjeme lilek a
nakrájíme na 1 cm tlusté plátky. Všechny
plátky osušíme papírovými ubrousky.
Pak na pánvi ve velkém množství másla
osmahneme dozlatova. Mezitím si
připravíme bešamelovou omáčku:
rozpustíme máslo v pánvi, přidáme
mouku a za stálého míchání osmahneme
dozlatova. Pak postupně za stálého
míchání přiléváme mléko. Omáčku
okořeníme solí, pepřem a muškátovým
oříškem a necháme asi 10 minut vařit
bez pokličky. Bramborové plátky dáme
na dno vymazané zapékací mísy,
posypeme trochou nastrouhaného sýra.
Na to položíme vrstvu lilku. Na to dáme
část masové směsi. Na to dáme část
bešamelové omáčky. Pak položíme další
vrstvu brambor, po nich lilek a opět
masovou směs. Poslední vrstva by měla
být bešamelová omáčka. Vrch posypeme
zbytkem sýra a strouhankou.
Rozpustíme máslo a polijeme jím vršek
moussaky.
Doba přípravy ve spotřebiči (min): 60
Poloha roštu: 2
5.5 Zapečené brambory:
Přísady:
1 000 g brambor
po 1 lžičce soli, pepře a muškátového
oříšku
2 stroužky česneku
200 g strouhaného sýra
200 ml mléka
200 ml smetany
4 polévkové lžíce másla
Příprava:
Brambory oloupeme, nakrájíme na tenké
plátky, osušíme a okořeníme.
Žáruvzdornou zapékací mísu potřeme
stroužkem česneku a poté ji vymažeme
máslem. Rozložíme polovinu
okořeněných bramborových plátků v
míse a posypeme je trochou
strouhaného sýra. Zbývající kolečka
brambor rozložíme nahoru a posypeme
zbývajícím nastrouhaným sýrem.
Rozdrtíme druhý stroužek česneku a
smícháme s vejci, mlékem a smetanou.
Přelijeme směs přes brambory a zbylé
máslo rozložíme na povrch ve formě
malých oříšků.
Doba přípravy ve spotřebiči (min): 70
Poloha roštu: 2
5.6 Fr. Knedlíky:
Pro 6–8 osob.
Přísady:
Přibližně 1 000 g proužků krůtího
masa
1 malá plechovka menších hub
500 g nakrájené cibule
1 kg knedlíkového těsta
400 g strouhaného sýra
250 ml smetany
Příprava:
Krůtí proužky okořeňte pomocí soli,
pepře, papriky, apod. Nakrájenou cibuli
opražte. Houby pečlivě sceďte. Poté
smíchejte maso, cibuli a houby a vše
vložte do zapékací nádoby. Knedlíkové
těsto smíchejte se strouhaným sýrem a
položte jej na vrch krůtí směsi. Poté vše
zalijte smetanou.
Doba přípravy ve spotřebiči (min): 75
Poloha roštu: 1
5.7 Dušené zelí:
Pro 4 osoby.
Přísady:
1 zelí (800 g)
majoránka
1 cibule
olej na orestování
400 g mletého masa
250 g dlouhozrnné rýže
sůl, pepř a paprika
1 litr masového vývaru
200 ml crème fraîche (zakysané
smetany)
100 g strouhaného sýra
Příprava:
Zelí rozkrojte na čtvrtiny a vykrojte
košťál. Blanšírujte ve slané vodě
ČESKY 11
ochucené majoránkou. Oloupejte cibuli a
nadrobno ji nakrájejte a lehce osmahněte
v troše oleje. Pak přidejte mleté maso a
dlouhozrnnou rýži, orestujte a ochuťte
solí, pepřem a paprikou. Přidejte masový
vývar a duste 20 minut v zakryté pánvi.
Na směs rýže a mletého masa v nádobě
položte vrstvy zelí. Navrch dejte crème
fraîche a posypte sýrem.
Doba přípravy ve spotřebiči (min): 60
Poloha roštu: 2
5.8 Zapečená čekanka:
Pro 4 osoby.
Přísady:
8 středně velkých čekanek
8 plátků vařené šunky
30 g másla
1,5 lžíce mouky
150 ml zeleninového vývaru (z
čekanky)
5 polévkových lžic mléka
100 g strouhaného sýra
Příprava:
Čekanky rozpulte a vykrojte hořký
vnitřek. Pak je opatrně omyjte a poduste
15 minut ve vařící vodě. Půlky čekanek
vyjměte z vody, zchlaďte ve studené
vodě a půlky dejte opět k sobě. Pak
každou obalte v plátku šunky a vložte do
vymazané zapékací mísy. Rozpusťte
máslo a přidejte mouku. Krátce orestujte
a přilijte zeleninový vývar a mléko a
přiveďte do varu. Do omáčky vmíchejte
50 g sýra a nalijte na čekanku. Posypte
zbytkem sýra.
Doba přípravy ve spotřebiči (min): 35
Poloha roštu: 2
5.9 Rybí nákyp:
Pro 4 osoby.
Přísady:
8–10 brambor
2 cibule
125 g filet z ančoviček
300 ml smetany
2 polévkové lžíce strouhanky
pepř
čerstvě nasekaný tymián
2 polévkové lžíce másla
Příprava:
Brambory umyjte, oloupejte a nakrájejte
na tenké plátky. Cibule oloupejte a
nakrájejte na kolečka. Vymazejte
zapékací mísu máslem. Do mísy vložte
třetinu brambor a cibule. Navrch položte
polovinu filet z ančoviček a pokryjte
druhou třetinou cibule a brambor. Navrch
rozložte zbytek filet z ančoviček. Na ně
položte zbytek cibule a brambor tak, aby
horní vrstvu tvořily brambory. Posypte
pepřem a vrch posypte nasekaným
tymiánem. Zalijte nálevem z ančoviček a
přidejte smetanu. Posypte strouhankou a
navrch dejte kousky másla.
Doba přípravy ve spotřebiči (min): 60
Poloha roštu: 3
6. PIZZA A SLANÝ KOLÁČ
6.1 Pizza:
Pro 4 osoby.
Ingredience na těsto:
14 g droždí
200 ml vody
300 g mouky
3 g soli
1 polévková lžíce oleje
Ingredience na vrchní vrstvu:
1/2 malé plechovky s nasekanými
rajčaty (200 g)
200 g strouhaného sýra
100 g salámu
100 g vařené šunky
150 g hub (v konzervě)
150 g sýru feta
oregano
Ostatní:
Plech na pečení, vymazaný
Příprava:
Droždí rozdrobíme v míse a necháme
rozpustit ve vlažné vodě. Přidáme mouku
s vmíchanou solí a na vrch nalijeme olej.
Vše zpracováváme tak dlouho, až
vznikne vláčné těsto, které se nelepí na
mísu. Těsto pak necháme kynout na
teplém místě, až dosáhne dvojnásobné
velikosti. Těsto rozválíme a dáme do
vymazaného plechu na pečení, spodek
www.aeg.com12
propícháme vidličkou. Na korpus
postupně položíme přísady na obložení
pizzy.
Doba přípravy ve spotřebiči (min): 25
Poloha roštu: 1
6.2 Cibulový koláč:
Pro 4–6 osob.
Ingredience na těsto:
300 g mouky
20 g droždí
125 ml mléka
1 vejce
50 g másla
3 g soli
Ingredience na vrchní vrstvu:
750 g cibule
250 g slaniny
3 vejce
250 g crème fraîche (zakysané
smetany)
125 ml mléka
1 lžička soli
1/2 lžičky mletého pepře
Příprava:
Prosejeme mouku do mísy na míchání a
ve středu uděláme důlek. Rozdrobíme
droždí, dáme ho do důlku, smícháme s
mlékem a trochou mouky z okrajů.
Zasypeme moukou, necháme na teplém
místě vykynout, dokud se v mouce na
povrchu těsta neobjeví praskliny. Na
okraj mouky přidáme vejce a máslo. Vše
zpracujeme na vláčné kynuté těsto.
Necháme těsto kynout na teplém místě,
dokud se jeho objem přibližně
nezdvojnásobí. Mezitím oloupeme cibuli,
rozřízneme ji na čtvrtiny a nakrájíme na
tenké plátky. Nakrájíme slaninu na malé
kostičky a pomalu smažíme společně s
cibulí, aniž by zhnědla. Necháme
vychladnout. Těsto vyválíme, uložíme na
vymaštěný plech na pečení,
propíchneme spodní vrstvu vidličkou a
vytlačíme okraje směrem nahoru. Opět
necháme kynout. Dohromady smícháme
vejce, crème fraîche, mléko, sůl a pepř.
Na korpus těsta rozprostřeme vychladlou
cibuli a slaninu. Vše překryjeme směsí a
vyhladíme.
Doba přípravy ve spotřebiči (min): 45
Poloha roštu: 1
6.3 Slaný lotrinský koláč:
Pro 2–4 osoby.
Ingredience na těsto:
200 g mouky
2 vejce
100 g másla
1/2 lžičky soli
trocha pepře
1 špetka muškátového oříšku
Ingredience na vrchní vrstvu:
150 g strouhaného sýra
200 g vařené šunky nebo libové
slaniny
2 vejce
250 g kysané smetany
sůl, pepř a muškátový oříšek
Ostatní:
Černá pečicí forma, vymazaná,
průměr 28 cm
Příprava:
Do mísy na míchání dáme mouku,
máslo, vejce a koření a mícháme, dokud
nevznikne krémovité těsto. Těsto dáme
na pár hodin do chladničky. Pak těsto
vyválíme a dáme do vymaštěné černé
pečicí formy. Propíchneme spodní vrstvu
těsta vidličkou. Těsto rovnoměrně
posypeme slaninou. Smícháním vajec,
zakysané smetany a koření si připravíme
náplň. Poté přidáme sýr. Přelijeme náplň
přes slaninu.
Doba přípravy ve spotřebiči (min): 45
Poloha roštu: 1
6.4 Pudinkový koláč:
Přísady:
1,5 plátu originálního švýcarského
lístkového těsta (rozváleného na
čtverec)
500 g strouhaného sýra
200 ml smetany
100 ml mléka
4 vejce
sůl, pepř a muškátový oříšek
Příprava:
Těsto dáme na dobře vymaštěný plech
na pečení. Pak těsto vidličkou po celé
ploše propícháme. Těsto rovnoměrně
posypeme sýrem. Smícháme smetanu,
mléko a vejce a přidáme sůl, pepř a
ČESKY 13
muškátový oříšek. Znovu dobře
promícháme a přelijeme přes sýr.
Doba přípravy ve spotřebiči (min): 40
Poloha roštu: 1
6.5 Pirohy:
30 malých kousků.
Ingredience na těsto:
250 g špaldové mouky
250 g másla
250 g nízkotučného tvarohu
sůl
Ingredience na náplň:
1 menší hlávka bílého zelí (400 g)
50 g slaniny
2 polévkové lžíce přepuštěného
másla
sůl, pepř a muškátový oříšek
3 polévkové lžíce kysané smetany
2 vejce
Ostatní:
Plech na pečení s papírem na pečení
Příprava:
Uhněteme těsto ze špaldové mouky,
másla, nízkotučného tvarohu a trochy
soli a dáme do chladničky. Zelí nakrájíme
na tenké proužky. Slaninu nakrájíme na
kostičky a osmahneme v přepuštěném
másle. Přidáme zelí a restujeme
doměkka. Ochutíme solí, pepřem a
muškátovým oříškem a vmícháme
zakysanou smetanu. Restujeme a
dusíme, dokud se všechna tekutina
nevypaří. Uvaříme vejce natvrdo,
zchladíme a nakrájíme na kostičky,
vmícháme do zelí a necháme
vychladnout. Vyválíme těsto a vykrojíme
kruhy o průměru 8 cm. Doprostřed
každého dáme trochu náplně a
přeložíme. Okraje spojíme tak, že je
stlačíme vidličkou. Pirohy dáme na plech
na pečení vyložený papírem na pečení a
potřeme žloutkem.
Doba přípravy ve spotřebiči (min): 20
Poloha roštu: 3
6.6 Tvarohové pečivo:
Přísady:
400 g sýru feta
2 vejce
3 polévkové lžíce nasekané petržele
černý pepř
80 ml olivového oleje
375 g tenkého lístkového těsta
Příprava:
Smícháme sýr feta, vejce, petržel a pepř.
Lístkové těsto přikryjeme vlhkou utěrkou,
aby nevyschlo. Na sebe dáme čtyři
vrstvy, každou lehce potřeme olejem.
Rozkrojíme na čtyři pruhy asi 7 cm
dlouhé. Do rohu každého pruhu dáme
dvě vrchovaté polévkové lžíce směsi
sýru feta a úhlopříčně přehneme do
trojúhelníku. Položíme vrchní stranou
dolů na plech na pečení a potřeme
olejem.
Doba přípravy ve spotřebiči (min): 25
Poloha roštu: 3
6.7 Koláč s kozím sýrem:
Ingredience na těsto:
125 g mouky
60 ml olivového oleje
1 špetka soli
3–4 polévkové lžíce studené vody
Ingredience na vrchní vrstvu:
1 polévková lžíce olivového oleje
2 cibule
sůl a pepř
1 lžička nasekaného tymiánu
125 g sýru ricotta
100 g kozího sýra
2 polévkové lžíce oliv
1 vejce
60 ml smetany
Ostatní:
Černá pečicí forma, vymazaná,
průměr 28 cm
Příprava:
Mouku, olivový olej a sůl dáme do mísy a
smícháme, dokud směs nepřipomíná
strouhanku. Přidáme vodu a uhněteme
těsto. Těsto dáme na pár hodin do
chladničky. Pak těsto vyválíme a dáme
do vymaštěné černé pečicí formy.
Propíchneme spodní vrstvu těsta
vidličkou. Do pánve dáme jednu lžíci
olivového oleje. Oloupeme cibule,
nakrájíme na tenké plátky a v oleji
podusíme asi 30 minut v zakryté pánvi.
Osolíme a opepříme a přidáme 1/2 lžičky
nasekané petržele. Cibuli necháme
trochu vychladnout, pak rozprostřeme na
www.aeg.com14
těstě. Pak na vrchu rozprostřeme sýr
ricotta a kozí sýr a přidáme olivy.
Posypeme 1/2 lžičkou nasekaného
tymiánu. Smícháním vajec a smetany si
připravíme náplň. Náplň přelijeme přes
koláč.
Doba přípravy ve spotřebiči (min): 45
Polohy roštů: 1
7. KOLÁČ A PEČIVO
7.1 Mandlový koláč:
Ingredience na těsto:
5 vajec
200 g cukru
100 g marcipánu
200 ml olivového oleje
450 g mouky
1 polévková lžíce skořice
1 balíček prášku do pečiva (asi 15 g)
50 g nasekaných pistácií
125 g mletých mandlí
300 ml mléka
Ingredience na vrchní vrstvu:
200 g meruňkového džemu
5 polévkových lžic moučkového cukru
1 lžička skořice
2 polévkové lžíce horké vody
mandlové plátky
Ostatní:
Rozkládací pečicí forma o průměru 28
cm
Příprava:
Pět minut šleháme vejce, cukr a
marcipán, poté do vaječné směsi pomalu
přidáme olivový olej. Prosejeme mouku,
skořici a prášek na pečení, pak do
mouky vmícháme nasekané pistácie a
mleté mandle. Poté opatrně vmícháme
do vaječné směsi s mlékem. Dáme do
rozkládací formy, jejíž dno jsme vysypali
strouhankou.
Doba přípravy ve spotřebiči (min): 70
Poloha roštu: 2
Po upečení:
Ohřejeme meruňkový džem a pomocí
štětce natřeme na koláč, pak necháme
vychladnout. Smícháme moučkový cukr,
skořici a horkou vodu a naneseme na
koláč. Pak polevu koláče ihned
posypeme mandlovými plátky.
7.2 Brownies - čok. sušenky:
Přísady:
250 g obyčejné čokolády
250 g másla
375 g cukru
2 balíčky vanilkového cukru (asi 16 g)
1 špetka soli
5 polévkových lžic vody
5 vajec
375 g vlašských ořechů
250 g mouky
1 lžička prášku na pečení
Příprava:
Čokoládu nalámeme na větší kusy a
necháme rozpustit ve vodní lázni.
Vytvoříme krém z másla, cukru,
vanilkového cukru, soli a vody a přidáme
vejce a rozpuštěnou čokoládu. Nahrubo
nasekáme ořechy, smícháme s moukou
a práškem na pečení a vmícháme do
čokoládové směsi. Hluboký plech na
pečení vyložíme papírem na pečení, na
něj dáme směs a uhladíme.
Doba přípravy ve spotřebiči (min): 50
Poloha roštu: 3
Po upečení:
Necháme vychladnout, odstraníme papír
na pečení a nakrájíme na čtverečky.
7.3 Kávový koláč:
Pro 4–6 osob.
Na těsto:
100 g měkkého másla
90 g cukru
2 vaječné žloutky
semínka z vanilkového lusku
2 polévkové lžíce instantní kávy
(rozpuštěné v 50 ml horké vody)
2 vaječné bílky
50 g mouky
50 g škrobu
1/2 lžičky prášku na pečení
ČESKY 15
Na polevu:
250 ml pomerančového džusu
50 g cukru
1 špetka skořice
20 ml pomerančového likéru
Dokončení:
200 ml šlehačky na ozdobení
Ostatní:
6 malých misek nebo šálků
vymazaných máslem
Příprava:
Vytvořte krém z másla, cukru, vaječných
žloutků a vanilkových semínek a pak
vmíchejte rozpuštěnou kávu. Našlehejte
bílky. Prosejte mouku, škrob a prášek na
pečení a přidejte do směsi ve vrstvách s
vaječnými bílky a vmíchejte do směsi.
Směs dejte do mističek nebo šálků
vymazaných máslem.
Doba přípravy ve spotřebiči (min): 40
Poloha roštu: 2
Po upečení:
Pomerančový džus, cukr, skořici a
pomerančový likér dejte do rendlíku a na
plotýnce nechte zhoustnout, dokud
poleva nedosáhne sirupové konzistence.
Teplé dezerty vyklepněte na tác a
ozdobte polevou a šlehačkou.
7.4 Mrkvový koláč:
Ingredience na těsto:
150 ml slunečnicového oleje
100 g přírodního cukru
2 vejce
75 g sirupu
175 g mouky
1 lžička skořice
1/2 lžičky mletého zázvoru
1 lžička prášku na pečení
200 g jemně nastrouhané mrkve
75 g sultánek
25 g strouhaného kokosu
Ingredience na vrchní vrstvu:
50 g másla
150 g tvarohového krému
40 g cukru krystalu
mleté lískové oříšky
Ostatní:
Kulatá rozkládací pečicí forma o
průměru 22 cm, vymazaná
Příprava:
Připravíme krém ze slunečnicového
oleje, přírodního cukru, vajec a sirupu.
Do těsta vmícháme zbytek ingrediencí.
Těsto dáme do vymazané pečicí formy.
Doba přípravy ve spotřebiči (min): 55
Poloha roštu: 3
Po upečení:
Smícháme máslo, tvarohový krém a cukr
krystal (v případě potřeby přidáme trochu
mléka, aby šla směs roztírat). Potřeme
vychladlý koláč a posypeme mletými
oříšky.
7.5 Tvarohový koláč:
Ingredience na korpus:
150 g mouky
70 g cukru
1 balíček vanilkového cukru (asi 8 g)
1 vejce
70 g měkkého másla
Ingredience na tvarohový krém:
3 vaječné bílky
50 g hrozinek
2 polévkové lžíce rumu
750 g nízkotučného tvarohu
3 vaječné žloutky
200 g cukru
šťáva z jednoho citronu
200 g crème fraîche (zakysané
smetany)
1 sáček pudinku v prášku, vanilková
příchuť (40 g nebo odpovídající
množství pro vytvoření pudinku z 500
ml mléka)
Ostatní:
Černá rozkládací pečicí forma o
průměru 26 cm, vymazaná
Příprava:
Prosejeme mouku do mísy. Přidáme
zbytek přísad a promícháme pomocí
ručního mixéru. Těsto dáme na dvě
hodiny do chladničky. Pokryjeme
vymazané dno formy na pečení přibližně
2/3 těsta a několikrát propíchneme
vidličkou. Pomocí zbytku těsta vytvoříme
přibližně 3 cm vysoký okraj. Pomocí
ručního mixéru ušleháme sníh z bílků, až
začnou tuhnout. Promyjeme hrozinky,
necháme je pořádně okapat, pokapeme
rumem a necháme nasáknout. Dáme
nízkotučný tvaroh, vaječné žloutky, cukr,
citrónovou šťávu, crème fraîche a
www.aeg.com16
pudinkový prášek do mísy na míchání a
vše řádně promícháme. Nakonec do
tvarohové směsi vmícháme sníh z
vaječných bílků a hrozinky.
Doba přípravy ve spotřebiči (min): 85
Poloha roštu: 1
7.6 Třešňový koláč:
Přísady:
500 g rohlíků
750 ml mléka
1 špetka soli
80 g cukru
4 vejce
2 sklenice višní
50 g másla
Ostatní:
Zapékací mísa, vymazaná
Příprava:
Rohlíky nakrájejte na plátky. Smíchejte
mléko, sůl, cukr a vejce a nalijte na
rohlíky, zamíchejte a nechte nasáknout.
Sceďte višně a přidejte je do směsi.
Směs dejte do vymazané zapékací mísy.
Na nákypu rozprostřete kousky másla.
Doba přípravy ve spotřebiči (min): 40
Poloha roštu: 2
7.7 Ovocný koláč:
Přísady:
200 g másla
200 g cukru
1 balíček vanilkového cukru (asi 8 g)
1 špetka soli
3 vejce
300 g mouky
1/2 balíčku prášku do pečiva (asi 8 g)
125 g rybízu
125 g hrozinek
60 g nasekaných mandlí
60 g kandované citrónové kůry nebo
kandované pomerančové kůry
60 g nasekaných kandovaných třešní
70 g celých spařených mandlí
Ostatní:
Černá rozkládací forma na pečení,
průměr 24 cm
Margarín k vymaštění
Strouhanka k vysypání formy
Příprava:
Máslo, cukr, vanilkový cukr a sůl dáme
do mísy na míchání těsta a našleháme
směs. Pak přidáme postupně vejce a
znovu našleháme. Smícháme mouku s
práškem na pečení a vše vmícháme do
krémovité masy. Do směsi také
vmícháme ovoce. Dáme směs do
připravené formy a její okraje
vytvarujeme o trochu výš než střed.
Okraj a střed moučníku ozdobíme celými
spařenými mandlemi. Vložíme moučník
do trouby.
Doba přípravy ve spotřebiči (min): 100
Poloha roštu: 1
7.8 Ovocný dort:
Ingredience na těsto:
200 g mouky
1 špetka soli
125 g másla
1 vejce
50 g cukru
50 ml studené vody
Ingredience na náplň:
Ovoce podle sezóny (400 g jablek,
broskví, višní apod.)
90 g mletých mandlí
2 vejce
100 g cukru
90 g měkkého másla
Ostatní:
Nízká kulatá forma na pečení o
průměru 28 cm, vymazaná
Příprava:
Prosejeme mouku do mísy, do mouky
vmícháme sůl a máslo nakrájené na
kousky. Pak přidáme vejce, cukr a
studenou vodu a uhněteme těsto. Těsto
necháme dvě hodiny vychladnout v
chladničce. Vychlazené těsto rozválíme
a vložíme do vymazané formy a
propícháme vidličkou. Omyjeme ovoce,
odstraníme jádřince a pecky a v malých
kouscích položíme na těsto. Do mísy
dáme mleté mandle, cukr a měkké máslo
a vytvoříme krém. Naneseme na ovoce a
uhladíme.
Doba přípravy ve spotřebiči (min): 50
Poloha roštu: 1
ČESKY 17
7.9 Babiččin pečený jablečný
koláč:
Přísady:
250 g másla
250 g cukru
1 sáček vanilkového cukru
1 špetka soli
100 g marcipánu
5 vajec
500 g mouky
1 sáček prášku na pečení
1 sáček perníkového koření
50 g kakaového prášku
150 ml červeného vína
1,2 kg jablek
Švestkové pyré
Příprava:
Máslo, cukr, vanilkový cukr a sůl dejte do
mísy na míchání těsta a umíchejte
kyprou směs. Přidejte nadrobno
nakrájený marcipán a umíchejte vláčnou
směs. Postupně přidejte vejce a
umíchejte opět kyprou směs. Do směsi
přidejte mouku, prášek na pečení,
perníkové koření a kakaový prášek. Do
směsi dále vmíchejte červené víno.
Vzniklé těsto vložte do hlubokého plechu
na pečení vyloženého papírem na
pečení a zarovnejte jeho povrch.
Oloupejte jablka, zbavte je jader a
nakrájejte je na 0,5 cm silné plátky.
Švestkové pyré:
Plátky naaranžujte navrch těsta a
vykrojení po středu jablek vyplňte
švestkovým pyré. Vložte do trouby.
Doba přípravy ve spotřebiči (min): 50
Poloha roštu: 3
Po upečení:
Nechte koláč vychladnout a poté
odstraňte papír na pečení.
Poleva:
250 ml jablečného džusu
1 sáček čiré polevy
Sáček čiré polevy smíchejte s jablečným
džusem a vzniklou směsí potřete vršek
koláče.
7.10 Citrónový koláč:
Ingredience na těsto:
250 g másla
200 g cukru
1 balíček vanilkového cukru (asi 8 g)
1 špetka soli
4 vejce
150 g mouky
150 g škrobu
1 zarovnaná lžička prášku na pečení
nastrouhaná kůra ze 2 citrónů
Ingredience na polevu:
125 ml citrónové šťávy
100 g práškového cukru
Ostatní:
Hranatá forma na pečení, dlouhá 30
cm
Margarín k vymaštění
Strouhanka k vysypání formy
Příprava:
Máslo, cukr, citrónovou kůru, vanilkový
cukr a sůl dáme do mísy na míchání
těsta a vymícháme do pěny. Pak
přidáme postupně vejce a znovu
vymícháme do pěny. Mouku a škrob
smícháme s práškem do pečiva a
vmícháme do pěnové masy. Těsto dáme
do namaštěné a strouhankou vysypané
formy na pečení, srovnáme povrch a
postavíme do trouby. Po upečení
smícháme citrónovou šťávu s práškovým
cukrem. Upečený koláč vyklopíme na
hliníkovou fólii. Hliníkovou fólii na
stranách koláče zahneme nahoru, aby
poleva nemohla vytéct. Koláč
propíchneme dřevěnou špejlí a polevu
naneseme štětcem. Pak koláč necháme
chvíli nasáknout polevu.
Doba přípravy ve spotřebiči (min): 75
Poloha roštu: 1
7.11 Muffiny:
Přísady:
150 g másla
150 g cukru
1 balíček vanilkového cukru (asi 8 g)
1 špetka soli
kůra z jednoho nevoskovaného
citronu
2 vejce
50 ml mléka
25 g škrobu
225 g mouky
10 g prášku na pečení
1 sklenice višní (375 g)
225 g čokoládových vloček
www.aeg.com18
Ostatní:
Papírové košíčky, průměr asi 7 cm
Příprava:
Vytvoříme krém z másla, cukru,
vanilkového cukru, soli a kůry z jednoho
nevoskovaného citronu. Přidáme vejce a
znovu našleháme. Smícháme škrob,
mouku a prášek na pečení a vmícháme
do směsi s mlékem. Slijeme višně a
vmícháme je do směsi s čokoládovými
vločkami. Směsí naplníme papírové
košíčky, dáme je na plech na pečení a
vložíme do trouby. Použijte plech na
muffiny, je-li k dispozici.
Doba přípravy ve spotřebiči (min): 40
Poloha roštu: 3
7.12 Švestkové knedlíky:
Pro 4–6 osob.
Na těsto (ingredience by měly mít
pokojovou teplotu):
125 ml mléka
20 g cukru
1 malé balení sušeného droždí (8 g
sušeného nebo 42 g čerstvého
droždí)
300 g mouky
30 g cukru
30 g másla
1 vaječný žloutek
1 celé vejce
1 balíček vanilkového cukru (asi 8 g)
trochu citronové kůry
švestková povidla
Po upečení:
50 g másla
50 g mletého máku
moučkový cukr
Ostatní:
vymaštěná mísa
Příprava:
Mléko s cukrem dejte do rendlíku a mírně
ohřejte na plotýnce. Přidejte sušené
droždí a zamíchejte. Pak nechte asi 30
minut stát. Do mísy dejte mouku, cukr,
vaječný žloutek, vejce, vanilkový cukr a
trochu citronové kůry. Přidejte mléko s
droždím a uhněťte tvarovatelné těsto.
Těsto přikryjte utěrkou a nechte dalších
45 minut kynout. Pak těsto pomocí lžíce
rozkrájejte na knedlíky (asi 80 g), rukou
rozmáčkněte na placičku a naplňte
jednou lžičkou povidel. Zvedněte okraje
těsta a povidla těstem zakryjte a
vytvarujte kuličku. Kuličky vložte do
vymaštěné mísy, zakryjte a nechte
dalších 45 minut kynout, načež je vložte
do trouby.
Doba přípravy ve spotřebiči (min): 35
Poloha roštu: 3
7.13 Kulatý koláč:
Ingredience na korpus:
500 g mouky
1 malé balení sušeného droždí (8 g
sušeného nebo 42 g čerstvého
droždí)
80 g práškového cukru
150 g másla
3 vejce
2 zarovnané lžičky soli
150 ml mléka
70 g rozinek (předem na jednu hodinu
namočených ve 20 ml třešňovice)
Ingredience na potření:
50 g celých loupaných mandlí
Příprava:
Do mísy na míchání dáme mouku,
sušené droždí, práškový cukr, máslo,
vejce, sůl a mléko a uhněteme jemné
těsto. Těsto v míse zakryjeme a
necháme jednu hodinu kynout. Do těsta
ručně vhněteme nasáklé rozinky. Do
všech prohlubní vymaštěné a moukou
vysypané formy na bábovku dáme
jednotlivé mandle. Pak z těsta
vytvarujeme válec a vložíme do formy.
Zakryjeme a opět necháme 45 minut
kynout.
Doba přípravy ve spotřebiči (min): 60
Poloha roštu: 1
7.14 Koláč Savarin:
Ingredience na těsto:
350 g mouky
1 malé balení sušeného droždí (8 g
sušeného nebo 42 g čerstvého
droždí)
75 g cukru
100 g másla
5 vaječných žloutků
1/2 lžičky soli
1 balíček vanilkového cukru (asi 8 g)
ČESKY 19
125 ml mléka
Po upečení:
375 ml vody
200 g cukru
100 ml slivovice nebo 100 ml
pomerančového likéru
Příprava:
Do mísy na míchání dáme mouku,
sušené droždí, cukr, máslo, žloutky, sůl,
vanilkový cukr a mléko a uhněteme
jemné těsto. Těsto v míse zakryjeme a
necháme jednu hodinu kynout. Pak těsto
dáme do vymaštěné formy na bábovku a
zakryjeme a necháme dalších 45 minut
kynout.
Doba přípravy ve spotřebiči (min): 35
Poloha roštu: 1
Po upečení:
Vodu s cukrem přivedeme do varu a
necháme vychladnout. Do sladké vody
přidáme slivovici nebo pomerančový likér
a zamícháme. Když koláč vychladne,
několikrát jej propíchneme dřevěnou
špejlí a necháme směs do koláče
rovnoměrně nasáknout.
7.15 Piškotový koláč:
Přísady:
4 vejce
2 polévkové lžíce horké vody
50 g cukru
1 balíček vanilkového cukru (asi 8 g)
1 špetka soli
100 g cukru
100 g mouky
100 g škrobu
2 zarovnané lžičky prášku na pečení
Ostatní:
Kulatá rozkládací pečicí forma o
průměru 28 cm, dno vyložené
papírem na pečení
Příprava:
Oddělíme žloutky od bílků. Našleháme
žloutky s horkou vodou, 50 g cukru,
vanilkovým cukrem a solí. Bílky šleháme
se 100 g cukru, až začnou tuhnout.
Prosejeme dohromady mouku, škrob a
prášek na pečení. Opatrně smícháme
bílky se žloutky. Pak opatrně vmícháme
směs mouky. Těsto dáme do pečicí
formy, uhladíme a vložíme do trouby.
Doba přípravy ve spotřebiči (min): 30
Poloha roštu: 3
7.16 Koláč s drobenkou:
Ingredience na těsto:
375 g mouky
20 g droždí
150 ml vlažného mléka
60 g cukru
1 špetka soli
2 vaječné žloutky
75 g měkkého másla
Ingredience na drobenku:
200 g cukru
200 g másla
1 lžička skořice
350 g mouky
50 g nasekaných oříšků
30 g rozpuštěného másla
Příprava:
Prosejeme mouku do mísy na míchání a
ve středu uděláme důlek. Rozdrobíme
droždí, dáme ho do důlku, vmícháme s
mlékem a trochou mouky z okrajů.
Zasypeme moukou a necháme kynout
na teplém místě, dokud se v mouce,
kterou jsme zasypali povrch, nezačnou
ukazovat praskliny. Na okraj mouky
přidáme cukr, vaječné žloutky, máslo a
sůl. Vše zpracujeme na vláčné kynuté
těsto. Necháme těsto kynout na teplém
místě, dokud se jeho objem přibližně
nezdvojnásobí. Vyválíme těsto, uložíme
na namaštěný pečicí plech a znovu
necháme kynout. Do mísy na míchání
přidáme cukr, máslo a skořici a vše
smícháme. Přidáme mouku a oříšky a
hněteme, dokud nevznikne směs na
drobenku. Vykynuté těsto potřeme
máslem a rovnoměrně posypeme směsí
na drobenku.
Doba přípravy ve spotřebiči (min): 35
Poloha roštu: 3
7.17 Švédský koláč:
Přísady:
5 vajec
340 g cukru
100 g rozpuštěného másla
360 g mouky
1 balíček prášku do pečiva (asi 15 g)
1 balíček vanilkového cukru (asi 8 g)
1 špetka soli
www.aeg.com20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32

AEG BS836680HM Recipe book

Typ
Recipe book
Tato příručka je také vhodná pro

v jiných jazycích