29 ČEŠTINA
6. UŽITEČNÉ TIPY A RADY
6.1 Normální provozní zvuky
● Když je chladicí kapalina čerpána
chladicím potrubím, je slyšet zvuk
tichého bublání či zurčení. Nejde o
závadu.
● Když je kompresor spuštěný a čerpá
se chladící médium, může to být
doprovázeno drnčením nebo pulsujícím
zvukem kompresoru. Nejde o závadu.
● Tepelné roztažení může způsobit náhlé
zapraskání. Jde o přirozený a neškodný
jev. Nejde o závadu.
● Když se kompresor spustí nebo vypne,
můžete zaslechnout tiché „cvaknutí“
regulátoru teploty. Nejde o závadu.
6.2 Tipy pro úsporu energie
● Neotvírejte často dveře, ani je
nenechávejte otevřené déle, než je
nezbytně nutné.
● Jestliže je okolní teplota vysoká,
regulátor teploty je na vyšším nastavení
a spotřebič je zcela zaplněný, může
kompresor běžet nepřetržitě a na
výparníku se pak tvoří námraza nebo
led. V tomto případě je nutné nastavit
regulátor teploty na nižší nastavení, aby
se spotřebič automaticky odmrazil, a tím
snížil spotřebu energie.
6.3 Tipy pro chlazení čerstvých
potravin
K dosažení nejlepšího výkonu:
● do chladničky nevkládejte teplé
potraviny nebo tekutiny, které se
odpařují,
● potraviny zakrývejte nebo je balte,
zejména mají-li silnou vůni,
● potraviny položte tak, aby okolo nich
mohl proudit volně vzduch.
6.4 Tipy pro chlazení
Užitečné rady:
Maso (všechny druhy): zabalte do
polyetylénového sáčku a položte na
skleněnou polici nad zásuvku se zeleninou.
Z hlediska bezpečné konzumace takto
skladujte maso pouze jeden nebo dva dny.
Vařená jídla, studená jídla apod.: můžete
zakrýt a položit na jakoukoli polici.
Ovoce a zelenina: musí být důkladně
očištěné, vložte je do speciální zásuvky
(nebo zásuvek), která je součástí vybavení.
Máslo a sýr: musí být ve speciální
vzduchotěsné nádobě nebo zabalené do
hliníkové fólie či do polyetylénového sáčku,
aby k nim měl vzduch co nejméně přístup.
Láhve s mlékem: musí být uzavřeny
víčkem a uloženy v držáku na láhve ve
dveřích.
Banány, brambory, cibule a česnek smí být
v chladničce pouze tehdy, jsou-li zabalené.
6.5 Tipy pro zmrazování potravin
K dosažení dokonalého zmrazování
dodržujte následující důležité rady:
● maximální množství potravin, které je
možné zmrazit za 24 hodin je uvedeno
na typovém štítku;
● zmrazovací postup trvá 24 hodin. V této
době nepřidávejte žádné další potraviny
ke zmrazení;
● mrazte pouze potraviny prvotřídní
kvality, čerstvé a dokonale očištěné;
● potraviny si připravte v malých porcích,
aby se mohly rychle a zcela zmrazit,
a bylo pak možné rozmrazit pouze
požadované množství;
● zabalte potraviny do alobalu nebo
polyetylénu a přesvědčte se, že jsou
balíčky vzduchotěsné;
● čerstvé, nezmrazené potraviny se nesmí
dotýkat již zmrazených potravin, protože
by zvýšily jejich teplotu;
● libové potraviny vydrží uložené déle a
v lepším stavu, než tučné; sůl zkracuje
délku bezpečného skladování potravin;
● vodové zmrzliny mohou při konzumaci
okamžitě po vyjmutí z mrazicího
oddílu způsobit v ústech a na pokožce
popáleniny mrazem;
● doporučujeme napsat na každý balíček
viditelně datum uskladnění, abyste
mohli správně dodržet dobu uchování
potravin.
02 12 2013_Electrolux -Rex UM_1.indb 29 2015-09-22 15:39:44