74
ODŠŤAVŇOVAČ OBR. A
Odšťavňovač lze použít k získávání šťávy z ovoce, zeleniny a dokonce listové zeleniny.
MONTÁŽ
1. Srovnejte symbol d na separátoru odšťavňovače se symbolem na motorovém díle. Pro
srovnání symbolu d se symbolem separátorem otočte ve směru hodinových ručiček.
2. Vložte do separátoru sítko a nasuňte ho na hnací hřídel.
3. Srovnejte symbol d na víku se symbolem na motorovém díle. Pro srovnání symbolu d se
symbolem separátorem otočte ve směru hodinových ručiček.
4. Odpadní nádobu vložte pod levou stranu víka.
5. Umístěte víceúčelovou nádobu pod nálevku, aby do ní mohla šťáva natékat.
6. Vložte tlačný díl do trubice.
POUŽITÍ
1. Ujistěte se, že je přístroj vypnutý (O).
2. Zasuňte zástrčku do zásuvky.
3. Zapněte odšťavňovač (I).
4. Vytáhněte tlačný díl a do trubice nasypte ingredience.
5. Trubice je dostatečně široká, čili většina ovoce a zeleniny se vejde vcelku. Ale je možné, že větší
ingredience bude třeba nakrájet, aby se vešly.
6. Tlačný díl dejte zpět a na ingredience jím jemně tlačte, aby mohly trubicí projít.
7. Až budete hotovi, odšťavňovač vypněte (O).
8. Nálevku lze vyhnout nahoru, aby z ní po použití přístroje nekapalo.
9. Z důvodu uskladnění můžete na víceúčelovou nádobu nasadit i hermetické víko, anebo ji můžete
používat jako láhev na pití.
RADY
• Pokud je to možné, kupujte vždy organicky pěstované produkty. Omezíte tak konzumaci pozůstatků
insekticidů a hnojiv.
• Z ovoce, jako jsou broskve, švestky, mango atd., je třeba vyjmout pecky.
• Používejte ovoce a zeleninu dobré kvality, která je čerstvá a zralá. Při použití změklé zeleniny nebo
přezrálého ovoce bývá džus hustší, zakalený a může chutnat zvláštně.
• Veškeré ovoce a zeleninu umyjte. Na tvrdé ovoce a zeleninu použijte kartáč. Z neorganických
produktů odstraňte vrchní listy. Neorganické produkty či produkty ošetřené voskem oloupejte.
Poškozená místa a vady odkrojte a vyhoďte , mohly by ovlivnit chuť džusu.
• Neodšťavňujte žádnou zeleninu se silným aroma, či přímo štiplavé chuti, jako je např. cibule či
česnek. Pak se můžete sebevíc snažit odšťavňovač vyčistit, ale tohoto aroma už se nezbavíte.
• Listovou zeleninu, jako je např. petržel, mladá pšenice a fazolové klíčky, svažte do malého uzlíku a
pomocí tlačného dílu natlačte do trubice.
VAROVÁNÍ! Listy rebarbory jsou jedovaté, obsahují kyselinu šťavelovou, čili nesmějí se
odšťavňovat ani jíst.
LIS NA CITRUSY OBR. B
Lis na citrusy lze použít k vymačkávání šťávy z pomerančů, grapefruitů, citronů, limetek atd.
MONTÁŽ
1. Nasaďte na hnací hřídel spojovací díl.
2. Srovnejte symbol d na separátoru citrusů se symbolem na motorovém díle. Pro srovnání
symbolu d se symbolem separátorem otočte ve směru hodinových ručiček.
3. Na spojovací díl nasaďte kužel.
4. Umístěte víceúčelovou nádobu pod nálevku, aby do ní mohla šťáva natékat.
POUŽITÍ
1. Ujistěte se, že je přístroj vypnutý (O).
2. Zasuňte zástrčku do zásuvky.