Zanussi ZOB181NC Uživatelský manuál

Typ
Uživatelský manuál

Tato příručka je také vhodná pro

ZOB 181
Uživatelské
informace
Vestavná
trouba
Felhasználói
kézikönyv
Beépített
sütő
electrolux
2
Děkujeme vám, že jste si vybrali náš spotřebič
Přejeme Vám s novým spotřebičem hodně spokojenosti a doufáme, že při dalším
nákupu domácích spotřebičů budete opět uvažovat o naší značce.
Přečtěte si prosím pečlivě tento návod k použití a uschovejte si ho jako základní
pomůcku po celou dobu životnosti spotřebiče. Návod k použití předejte i všem dalším
majitelům spotřebiče.
electrolux
3
Varování a důležitá bezpečnostní upozornění .................................................... 4
Popis spotřebiče ................................................................................................ 6
Ovladače ........................................................................................................... 7
Než začnete troubu používat ............................................................................. 9
Spínací hodiny ................................................................................................. 10
Použití trouby ................................................................................................... 12
Tabulka pro pečení ........................................................................................... 16
Čištění a údržba ............................................................................................... 18
Co dělat při potížích ......................................................................................... 22
Technické údaje ............................................................................................... 23
Pokyny pro technika ........................................................................................ 24
Návod k vestavbě ............................................................................................ 25
Záruční podmínky ............................................................................................ 26
Servis a náhradní díly ...................................................................................... 27
Evropská Záruka ............................................................................................. 28
Bezpečnostní pokyny
Pokyny “krok za krokem”
Rady a tipy
Vysvětlivky k pokynům pro uživatele
!
Obsah
Tento spotřebič je v souladu s následujícími
směrnicemi ECC
:
- 2006/95
(Směrnice pro nízké napětí)
- 89/336
(Směrnice EMC)
- 93/68
(Obecná směrnice)
a jejich následným zněním.
VÝROBCE:
ELECTROLUX HOME PRODUCTS ITALY S.p.A.
Viale Bologna, 298
47100 FORLI (Itálie)
electrolux
4
Varování a důležitá bezpečnostní upozornění
Tyto pokyny pro uživatele vždy uchovávejte v blízkosti spotřebiče. Jestliže
tento spotřebič dáte nebo prodáte někomu jinému, nebo když se přestěhujete a
spotřebič necháte ve staré domácnosti, je velmi důležité, aby měl nový uživatel
přístup k těmto pokynům pro uživatele a průvodním informacím.
Tato upozornění jsou uvedena kvůli bezpečnosti uživatelů a ostatních členů
domácnosti. Před připojením a/nebo používáním spotřebiče si je proto pečlivě
přečtěte.
Instalace
Instalaci musí provést kvalifikovaný
odborník v souladu s platnými
pravidly a předpisy. Jednotlivé úkony
při instalaci spotřebiče jsou popsány
v pokynech pro instalačního technika.
Instalaci a připojení spotřebiče svěřte
kvalifikovanému technikovi s
odbornými znalostmi, který je
provede v souladu s předpisy.
Jestliže bude při instalaci nutné
provést jakékoliv změny v přívodním
vedení, musí je také provést
kvalifikovaný elektrikář.
Provoz
Tato trouba je určena k tepelné úpra
potravin, nikdy ji nepoužívejte k jiným
účelům.
Při otevírání dvířek trouby během
pečení nebo po jeho skončení dejte
pozor na proud horkého vzduchu,
který vychází z trouby.
Při používání sporáku buďte velmi
opatrní. Od vysoké teploty topných
těles se silně zahřívají rošty a další
součásti.
Jestliže z nějakého důvodu použijete
k pečení jídla v troubě hliníkovou fólii,
nikdy nesmí přijít do přímého kontaktu
s dnem trouby.
Při čištění trouby si počínejte opatrně:
nikdy nic nestříkejte na tukový filtr
(pokud je jím trouba vybavena), topná
tělesa a čidlo termostatu.
Změna technických parametrů, nebo
jakákoli jiná úprava spotřebiče je
nebezpečná.
Při pečení a grilování se silně zahřívá
okénko trouby a další části spotřebiče,
nenechávejte proto děti pohybovat se
v jeho blízkosti. Při zapojování
elektrických spotřebičů do zásuvek v
blízkosti trouby dejte pozor, aby
kabely nepřišly do styku s horkými
plotýnkami nebo se nezachytily v
dvířkách trouby.
Při vyndávání horkých žáruvzdorných
forem nebo nádob z trouby vždy
používejte ochranné rukavice.
Pravidelným čištěním předejdete
znehodnocení povrchového
materiálu.
Před čištěním trouby vypněte
napájení nebo vytáhněte síťovou
zástrčku.
Když nebudete troubu používat,
přepněte její vypínač do polohy
“VYPNUTO”.
Tato trouba byla vyrobena jako
samostatný spotřebič nebo jako
kombinovaný spotřebič s elektrickou
plotnou (v závislosti na modelu)
určený k připojení k jedné fázi s
napětím 230 V.
Spotřebič se nesmí čistit čističem s
přehřátou párou nebo parní tryskou.
Česky
electrolux
5
Nepoužívejte abrazivní čisticí
prostředky ani ostré kovové škrabky.
Mohly by poškrábat sklo v dvířkách
trouby, což by mohlo následně vést k
jeho rozbití.
Dětská pojistka
Tento spotřebič smí používat pouze
dospělé osoby. Je nebezpečné dovolit
dětem, aby ho používaly nebo si s ním
hrály.
Když je trouba v provozu, děti by se k
ní neměly přibližovat. Trouba navíc i po
vypnutí zůstává dlouho horká.
Tento spotřebič mohou používat děti
nebo osoby se sníženými fyzickými,
smyslovými nebo duševními
schopnostmi či bez patřičných
zkušeností a znalostí pouze pod
dozorem nebo podle pokynů
odpodných osob, aby se tak zajistilo
bezpečné použití spotřebiče.
Zákaznický servis
Kontroly a/nebo opravy musí provést
servisní oddělení výrobce nebo
autorizované servisní oddělení a musí
být použity pouze originální náhradní
díly.
Při poruše nebo poškození se
nepokoušejte opravit spotřebič sami.
Opravy provedené nevyškolenými
osobami mohou vést k poškození
nebo zranění.
Symbol na výrobku nebo jeho
obalu znamená, že tento výrobek nepatří
do běžného domácího odpadu. Je nutné
ho odvézt do sběrného místa pro
recyklaci elektrického a elektronického
zařízení. Správnou likvidací tohoto
výrobku přispějete k ochraně životního
prostředí a lidského zdraví. Nesprávná
likvidace ohrožuje životní prostředí a
zdraví. Podrobnější informace o recyklaci
tohoto výrobku získáte na místním
městském úřadu, středisku pro likvidaci
domácího odpadu nebo v obchodě, kde
jste výrobek zakoupili.
electrolux
6
Popis spotřebiče
1. Ovládací panel
2. Kontrolka termostatu
3. Ovladač termostatu
4. Spínací hodiny
5. Ovladač funkcí trouby
6. Větrací otvory pro chlazení
ventilátorem
7. Gril
8. Osvětlení trouby
9. Otočný rožeň
10.Ventilátor trouby
11.Typový štítek
Rošt proti překlopení
Plech na pečení
Hluboký plech na zachycení tuku
Otočný rožeň
rám otočného rožně
vidlice
rožeň
držadlo
Příslušenství trouby
53
1
8
2
7
10
6
4
9
11
electrolux
7
Ovladače
Ovladač funkcí trouby
0 Trouba je vypnutá
Horký vzduch
Grilování s ventilátorem
Plný gril
Otočný rožeň grilu
Pouze topný článek vnitřního grilu
Dolní topný článek
Horní topný článek
Klasické pečení
Ovladač termostatu
Ovladačem termostatu otočte
směrem doleva a zvolte teplotu v rozmezí
50°C až 250°C.
Kontrolka termostatu
Kontrolka termostatu se rozsvítí ihned
při otočení ovladače termostatu. Zůstane
rozsvícena až do dosažení správné
teploty. Pak se bude střídavě zapínat a
vypínat k signalizaci udržení teploty.
electrolux
8
Bezpečnostní termostat
Aby se předešlo nebezpečnému
přehřátí (způsobenému nesprávným
používáním spotřebiče nebo vadnými
součástmi), trouba je vybavena
bezpečnostním termostatem, který vypne
napájení. Když teplota poklesne, trouba
se automaticky znovu zapne.
Pokud se bezpečnostní termostat
aktivuje kvůli nesprávnému používání
spotřebiče, stačí po schladnutí trouby
chybu napravit; jestliže se však termostat
aktivuje kvůli vadné součásti, obraťte se
na zákaznický servis.
Chladicí ventilátor
Tato trouba je vybavena chladicím
ventilátorem, který udržuje přední panel,
ovladače a držadlo dveří trouby chladné.
Chladicí ventilátor se po použití sporáku
spustí automaticky. Horký vzduch proudí
otvorem v blízkosti držadla dveří trouby.
Ventilátor se vypne po skončení pečení,
jakmile nastavíte ovladač funkcí trouby
do polohy VYP. 0.
electrolux
9
Než začnete troubu používat
Při otvírání dvířek trouby vždy
uchopte držadlo uprostřed.
Před použitím trouby odstraňte z
povrchu i zevnitř veškeré obaly.
Před prvním použitím musíte troubu
zahřát bez jídla.
Trouba může při prvním zapnutí
vydávat nepříjemný zápach. To je zcela
normální jev. Je způsobený usazeninami
z výroby.
Zajistěte dobré větrání místnosti.
1. Přepněte ovladač funkcí trouby
na horkovzdušný ohřev .
2. Nastavte ovladač termostatu na
250.
3. Otevřete okno k zajištění
větrání.
4. Nechte troubu běžet asi 45 minut
naprázdno.
Tento postup opakujte s funkcí plný
gril po dobu asi 5-10 minut.
Potom nechte troubu vychladnout.
Následně navlhčete měkký hadřík
v teplé vodě s trochou jemného
mycího prostředku a vyčistěte jím
vnitřek trouby.
Před prvním použitím pečlivě
umyjte také příslušenství trouby.
!
electrolux
10
Spínací hodiny
1
2
3
1 Okénko
2 Otočný kotouček
3 Nastavovací knoflík
Nastavení času
Chcete-li nastavit spínací hodiny na
aktuál čas, je nutné stisknout
nastavovací knoflík a otočit jím proti
směru hodinových ručiček, až jsou ručičky
na požadované poloze. Nastavovací
knoflík nechte po nastavení opět zaskočit
do výchozí polohy, nebo ho opatrně vraťte.
Okénko otočného kotoučku na symbolu
V této poloze okénka lze troubu
obsluhovat ručně. Automatické vypnutí je
vypnuté (normální nastavení ).
Nastavovacím knoflíkem otočte proti
směru hodinových ručiček, až se v
okénku objeví příslušný symbol.
Okénko otočného kotoučku na symbolu
Do této polohy otočte knoflíkem pouze
tehdy, chcete-li vypnout signální tón po
automatickém provozu.
• Nastavovacím knoflíkem otočte proti
směru hodinových ručiček, až se v
okénku objeví příslušný symbol.
Automatické vypnutí
Jestliže je automatické vypnutí zapnuté,
spuštěná trouba se po určité době
automaticky sama vypne.
Automatické vypnutí používejte pouze
pro jídla a potraviny, které je možné v
troubě připravovat bez míchání a
sledování.
Spínací hodiny mají následující funkce:
•Zobrazování aktuálního času
•Automatické vypnutí (nastavit lze max.
180 minut)
Normální nastavení
Vypnutí signálního tónu
electrolux
11
Postup
1. Zapněte troubu: Zvolte druh provozu a
teplotu. Vložte jídlo do trouby.
2. Otáčejte nastavovací knoflíkem proti
směru hodinových ručiček, až se na
otočném kotoučku objeví
požadovaná doba (v minutách) do
vypnutí. Nyní začne uplývat čas.
Je možné nastavit čas až do 180
minut.
Po uplynutí nastavené doby zazní
zvukový signál a trouba (ohřev i
osvětlení) se vypne.
3. Chcete-li zvukový signál vypnout,
otočte nastavovacím knoflíkem proti
směru hodinových ručiček, až se v
okénku objeví symbol .
4. Vypněte troubu, to znamená otočte
voličem funkcí na 0 a volič teploty
nastavte na (Vyp). Vyjměte jídlo z
trouby.
5. Jestliže chcete přepnout troubu (na
ruční provoz), otáčejte nastavovacím
knoflíkem dál proti směru hodinových
ručiček doleva, až se objeví symbol
.
Zrušení automatického vypnutí
V okénku je doba od 0 až do 180 minut.
1. Nastavovací knoflík ve vytažené
poloze otočte doprava, až se objeví
symbol .
Automatické vypnutí je zrušeno, trouba
je v ručním provozu.
electrolux
12
Použití trouby
Trouba se dodává s exkluzivním
systémem, který zajišťuje přirozený oběh
vzduchu a stálou recyklaci páry.
Tento systém umožňuje pečení v
páře, takže jídla jsou měkká uvnitř a na
vnější straně mají kůrčičku. Doba pečení
a spotřeba energie jsou sníženy na
minimum. Při pečení může vznikat pára,
která z trouby při otvírání dvířek uniká. To
je zcela normální jev.
Při otvírání dvířek trouby během
pečení nebo po jeho skončení vždy
odstupte, aby nahromaděná pára
nebo teplo mohly bezpečně
uniknout.
Upozornění! - Na dno trouby
nestavte žádné předměty, ani
žádnou část trouby nezakrývejte při
pečení hliníkovou fólií; mohlo by se
hromadit teplo, které by ovlivnilo
výsledky pečení a poškodilo smalt
trouby. Nádoby, žáruvzdorné
nádoby i hliníkové misky vždy
stavte na mřížkovou polici
zasunutou do policových drážek.
Při zahřívání jídla vzniká pára jako v
konvici. Když tato pára přijde do
styku se sklem v dvířkách trouby,
kondenzuje a vytváří kapky vody.
Aby se snížila kondenzace,
prázdnou troubu pokaždé 10 minut
předehřejte.
Doporučujeme setřít vodní kapky po
každém pečení.
Vždy pečte se zavřenými dvířky
trouby. Při otvírání výklopných
dvířek trouby vždy odstupte. Dvířka
nesmí spadnout dolů, vždy držte
držadlo dvířek, dokud se úplně
neotevřou.
4
3
2
1
Trouba má čtyři úrovně polic.
Polohy polic se počítají odzdola,
jak vidíte na obrázku.
Tyto police musí být správně
umístěny, jak je znázorněno na
obrázku.
Pečicí nádoby nestavte přímo na
dno trouby.
electrolux
13
Horkovzdušné pečení
- Jídlo se peče pomocí předehřátého
vzduchu rozháněného rovnoměrně do
trouby ventilátorem, který se nachází
na vnitřní zadní stěně trouby.
- Teplo se tak rovnoměrně rozptýlí do
všech částí trouby a umožňuje
současné pečení různých druhů jídel
umístěných na různých policích trouby.
Horkovzdušné pečení rychle
vysušuje vlhkost a suché prostředí
trouby pak brání přenosu různých
chutí a vůní z jednoho jídla na druhé.
- Možnost pečení na policích v různé
výšce znamená, že můžete péct
různá jídla současně a až tři plechy
čajového pečiva a mini pizzy k
okamžité spotřebě, nebo k
následnému zmrazení.
- V troubě můžete samozřejmě také
péct jen na jedné polici. V tomto
případě doporučujeme péct v nejnižší
poloze drážek, abyste mohli lépe
sledovat průběh pečení.
- Trouba je rovněž obzvlášť vhodná pro
sterilizaci marmelád, vaření domácích
ovocných sirupů a k sušení hub nebo
ovoce.
Grilování -
- Většinu jídel je třeba umístit na mřížku
v grilovací pánvi, aby byla umožněna
maximální cirkulace vzduchu a jídlo
nebylo ponořeno v tuku a šťávě. Jídla
jako jsou ryby, játra a ledviny můžete
umístit přímo na grilovací pánev.
- Před grilováním musí být jídlo
důkladně osušeno, aby se
minimalizovalo rozstřikování. Maso a
ryby lehce potřete trochou oleje nebo
rozehřátého másla, aby si při pečení
uchovaly svou vlhkost.
- Přílohy jako jsou rajčata a houby lze
při grilování masa umístit pod mřížku.
- Při opékání chleba doporučujeme
použít horní pozici.
- Jídlo během pečení podle potřeby
obracejte.
Jak používat plný gril
1. Otočte ovladačem funkcí trouby do
polohy .
2. Otočte ovladačem termostatu na
požadovanou teplotu.
3. Nastavte polohu mřížky a grilovací
pánve podle tloušťky jídla. Když
umístíte jídlo blízko topného článku,
upeče se rychleji, když ho umístíte
dál, dosáhnete jemnějšího pečení.
Před přípravou plátků masa nebo
opékáním chleba nechte gril několik
minut předehřát na plný výkon. Během
pečení můžete podle potřeby nastavit
teplotu a rošt.
Při pečení budou chladicí ventilátor a
kontrolka termostatu fungovat stejně jak
bylo popsáno u horkovzdušného ohřevu.
Jak používat topný článek
vnitřního grilu
Vnitřní gril rychle ohřívá přímo střed
grilovací pánve. Při použití topného
článku vnitřního grilu k pečení malých
množství můžete dosáhnout úspory
energie.
1. Otočte ovladačem funkcí trouby do
polohy .
2. Otočte ovladačem termostatu na
požadovanou teplotu.
3. Nastavte polohu mřížky a grilovací
pánve podle tloušťky jídla a postupujte
podle návodu ke grilování.
Topný článek grilu je řízen
termostatem. Během pečení se gril
střídavě zapíná a vypíná, aby nedošlo k
přehřátí.
electrolux
14
Gril - otočný rožeň
Otočný rožeň se používá následovně:
1. Zasuňte rám rožně do druhé
pozice odspodu, jak je
znázorněno na obrázku.
2. Nasaďte na rožeň první vidlici,
napíchněte jídlo, které chcete
upéct a zajistěte ho nasazením
druhé vidlice. Zajistěte obě
vidlice utažením speciálních
šroubů.
3. Zasuňte špičku rožně do otvoru
v motoru, který je zřetelně vidět
uprostřed zadní stěny trouby.
4. Položte přední část rožně na
rám.
5. Odšroubujte držadlo.
6. Otočte ovladačem "světlo-gril a
ventilátor" na symbol a
ovladačem termostatu.
Doporučujeme zasunout do první
pozice odspodu hluboký plech na
zachycení tuku, do kterého jste
předem nalili asi dva hrníčky vody.
Pouze dolní topný článek
Tato funkce je vhodná zejména pro
pečení těsta bez náplně. Lze ji také
použít k dodělání slaných koláčů nebo
ovocných dortů, kdy je třeba zajistit
propečení spodního těsta.
Kontrolka termostatu zůstane
rozsvícena až do dosažení správné
teploty. Pak se bude střída
zapínat a vypínat, aby
signalizovala udržení teploty.
Klasické pečení
- Střední poloha police umožňuje
nejlepší rozložení tepla. Pro větší
zhnědnutí spodní vrstvy jednoduše
přemístěte polici do nižší polohy. Pro
větší zhnědnutí horní vrstvy umístěte
polici výše.
- Materiál a povrchová úprava forem a
nádobí ovlivňuje stupeň zhnědnutí
spodku pokrmu. Smaltované, tmavé,
těžké nebo teflonové nádobí zvýší
zhnědnutí spodku pokrmu, zatímco
skleněné nádobí, lesklé hliníkové
plechy nebo plechy z leštěné oceli
odráží teplo a spodek pokrmu v nich
tolik nezhnědne.
- Jídlo vždy umísťujte doprostřed
police, aby rovnoměrně zhnědlo.
- Nádoby vždy postavte na plech na
pečení vhodné velikosti, aby se jídlo
nevylilo na dno trouby a usnadnilo se
tak čištění.
- Na dno trouby neumísťujte žádné
mísy, plechovky ani plechy na pečení,
neboť se velmi zahřívá a došlo by k
poškození. Při použití tohoto
nastavení vychází horko z horního i
dolního topného článku. Umožňuje
pečení na jediné úrovni a je vhodné
zejména pro jídla, která vyžadují silné
zhnědnutí spodní vrstvy (např. slané
koláče a ovocné dorty).
Lasagne, dušené maso se zeleninou
a jídla s kůrkou, která vyžadují silné
zhnědnutí horní vrstvy, se v klasické
troubě také dobře pečou.
Pouze horní topný článek
Tato funkce je vhodná k dokončení
pečených jídel (např. lasagne, sekaná s
bramborovou kaší, květák, sýr atd.).
electrolux
15
Grilování s ventilátorem
Otočte ovladačem funkcí trouby do
polohy a nastavte termostat na
požadovanou teplotu.
Tato funkce nabízí jiný způsob ípravy
jídel, u nichž se obvykle používá
klasické grilování. Po zvolení funkce
funguje střídavě topný článek grilu a
ventilátor trouby, který rozhání horký
vzduch okolo jídla.
Při použití této funkce zvolte
maximální teplotu 200 °C.
Rady a tipy
Pečení těsta:
Koláče a těsta obvykle vyžadují
střední teplotu (150°C - 200°C) a troubu je
proto nutné nechat asi 10 minut
předehřát.
Neotvírejte dvířka trouby před
uplynutím 3/4 doby pečení.
Křehké těsto se peče v tenké formě
nebo na plechu až 2/3 požadované doby
pečení a před úplným dopečením se
ozdobí. Zbývající doba pečení závisí na
typu a množství polevy nebo náplně.
Třená těsta se musí lepit na lžíci. Přílišné
množství tekutiny by zbytečně
prodloužilo dobu pečení.
Jestliže vložíte do trouby současně
dva plechy s těstem nebo drobným
pečivem, musí být mezi nimi ponechána
jedna volná pozice.
Když vložíte do trouby současně dva
plechy s těstem nebo drobným pečivem,
musíte je po uplynutí přibližně 2/3 doby
pečení navzájem zaměnit a otočit.
Pečení masa:
Nepečte menší kusy masa než 1 kg.
Menší kusy se mohou při pečení vysušit.
Tmavé maso, které musí být na vnější
straně silně propečené, avšak uvnitř
musí zůstat jen středně nebo mírně, se
musí péci na vyšší teplotu (200°C -
250°C).
Na druhé straně, bílé maso, drůbež a
ryby vyžadují nižší teplotu (150°C -
175°C). Přísady do omáčky nebo šťávy
přidejte do pekáče hned na začátku jen
tehdy, je-li doba pečení krátká. Jinak je
přidejte až v poslední půlhodině.
Lžící lze vyzkoušet, jestli je maso
upečené: pokud nejde stlačit, je zcela
propečené. Hovězí pečeně a filety, které
mají zůstat uvnitř růžové, musíte péci
kratší dobu na vyšší teplotu.
Když budete péci maso přímo na
polici trouby, vložte pod ní pánev na
zachycení šťávy.
Maso nechte alespoň 15 minut
odstát, aby z něj nevytekla šťáva.
Aby se omezilo hromadění kouře
uvnitř trouby, doporučujeme nalít do
pánve trochu vody. Abyste předešli
vysrážení vody, přidejte ji postupně v
několika dávkách. Před podáváním na
stůl můžete v troubě nastavené na
minimální teplotu uchovávat talíře v teple.
Pozor!
Troubu nepokrývejte hliníkovou
fólií a pánev ani plech nedávejte
na dno, jinak se nahromadí
teplo, které poškodí smalt
trouby.
Doby pečení
Doba pečení se různí v závislosti na
rozdílných složeních, přísadách a
množstvích tekutin v jednotlivých
pokrmech.
Poznamenejte si nastavení při vašich
prvních pokusech při pečení, abyste
získali zkušenosti pro pozdější přípravu
stejných jídel.
Hodnoty uvedené v tabulkách tak
budete moci pozměnit na základě
vlastních zkušeností.
Použití klasické trouby
1. Otočte ovladačem funkcí trouby na
požadovanou funkci .
2. Otočte ovladačem termostatu na
požadovanou teplotu.
electrolux
16
Tabulka pro pečení
Klasické pečení -
Časy nezahrnují předehřátí.
Prázdnou troubu nechte vždy 10 minut předehřát.
KOLÁČE
Recepty pro šlehání 2 170 2 (1 a 3)* 160 45-60 V koláčové formě
Křehké těsto 2 170 2 (1 a 3)* 160 20-30 V koláčové formě
Máslovo-tvarohový
koláč 1 175 2 165 60-80 V koláčové formě
Jablečný koláč 1 170 2lev.+prav. 160 90-120 V koláčové formě
Závin 2 180 2 160 60-80 Na pečicím plechu
Koláček s džemem 2 190 2(1 a 3)* 180 40-45 V koláčové formě
Biskupský chlebíček 2 170 2 150 60-70 V koláčové formě
Piškotová buchta 1 170 2(1 a 3)* 165 30-40 V koláčové formě
Vánočka 1 150 2 150 120-150 V koláčové formě
Švestkový koláč 1 175 2 160 50-60 Ve formě na chleba
Koláček 3 170 2 160 20-35 Na pečicím plechu
Drobné pečivo 2 160 2(1 a 3)* 150 20-30 Na pečicím plechu
Sněhové pusinky 2 135 2(1 a 3)* 150 60-90 Na pečicím plechu
Buchtičky 2 200 2 190 12~20 Na pečicím plechu
Sladké pečivo: Choux 2 nebo 3 210 2(1 a 3)* 170 25-35 Na pečicím plechu
Koláčky 2 180 2 170 45-70 V koláčové formě
CHLÉB A PIZZA
Bílý chléb 1 195 2 185 60-70
Žitný chléb 1 190 1 180 30-45 Ve formě na chleba
Veky 2 200 2(1 a 3)* 175 25-40 Na pečicím plechu
Pizza 2 200 2 200 20-30 Na pečicím plechu
OVOCNÉ KOLÁČE
Těstovinový korpus 2 200 2(1 a 3)* 175 40-50 Ve for
Zeleninový korpus 2 200 2(1 a 3)* 175 45-60 Ve for
Slané koláče 1 210 1 190 30-40 Ve formě
Lasagne 2 200 2 200 25-35 Ve for
Těstoviny Cannelloni 2 200 2 200 25-35 Ve for
MASO
Hovězí 2 190 2 175 50-70 Na roštu
Vepřové 2 180 2 175 100-130 Na roštu
Telecí 2 190 2 175 90-120 Na roštu
Anglický rostbíf
krvavý 2 210 2 200 50-60 Na roštu
střední 2 210 2 200 60-70 Na roštu
hodně propečený 2 210 2 200 70-80 Na roštu
Vepřové ramínko 2 180 2 170 120-150 S kůží
Vepřová kližka 2 180 2 160 100-120 2 kusy
Jehněčí 2 190 2 175 110-130 Kýta
Kuře 2 190 2 200 70-85 Celé
Krocan 2 180 2 160 210-240 Celý
Kachna 2 175 2 220 120-150 Celá
Husa 2 175 1 160 150-200 Celá
Králík 2 190 2 175 60-80 Nakrájený na kousky
Zajíc 2 190 2 175 150-200 Nakrájený na kousky
Bažant 2 190 2 175 90-120 Celý
Sekaná 2 180 2 170 celk.150 Ve formě na chleba
RYBY
Pstruh/mořská
kostěná ryba 2 190 2(1 a 3)* 175 40-55 3-4 ryby
Tuňák/losos 2 190 2(1 a 3)* 175 35-60 4-6 filetů
DRUH JÍDLA
Klasické pečení
Horkovzdušné
pečení
tepl. °C
tepl.
°C
4
3
2
1
4
3
2
1
Doby pečení v
minutách
POZNÁMKY
(*) Jestliže budete péci více jídel najednou, doporučujeme vložit je na úrovně uvedené
v závorkách.
electrolux
17
Grilování -
Uvedené teploty jsou orientační. Teploty bude zřejmě nutné přizpůsobit
osobním požadavkům.
1. strana
tepl. °CKousky g
Množství
Doba pečení v
minutách
2. strana
Grilování
4
3
2
1
DRUH JÍDLA
Filety 4 800 3 250 12~15 12~14
Bifteky 4 600 3 250 10~12 6~8
Klobásy 8 / 3 250 12~15 10~12
Vepřové kotlety 4 600 3 250 12~16 12~14
Kuře (rozpůlené) 2 1000 3 250 30~35 25~30
Kebab 4 / 3 250 10~15 10~12
Kuře (prsa) 4 400 3 250 12~15 12~14
Hamburger* 6 600 2 250 20-30
*
Předehřátí 5’00'’
Ryby (filety) 4 400 3 250 12~14 10~12
Sendviče 4~6 / 3 250 5~7 /
Tousty 4~6 / 3 250 2~4 2~3
Drůbež 1000 2 250 50/60
Pečeně 800 2 250 50/60
tepl. °C
Množství
Doba pečení v
minutách
4
3
2
1
Pečení s otočným rožněm
Časy nezahrnují předehřátí.
Prázdnou troubu nechte vždy 10 minut předehřát.
Grilování s ventilátorem
1. strana
tepl. °CKousky g.
Množství
Doba pečení v
minutách
2. strana
Grilování s ventilátorem
4
3
2
1
DRUH JÍDLA
Masové rolky (krocan) 1 1000 3 200 30~40 20~30
Kuře (rozkrojené
na polovinu) 2 1000 3 200 25~30 20~30
Kuřecí stehna 6 3 200 15~20 15~18
Křepelka 4 500 3 200 25~30 20~25
Opečená zelenina 3 200 20~25
Škeble sv. Jakuba 3 200 15~20
Makrela 2-4 3 200 15~20 10~15
Rybí plátky 4-6 800 3 200 12~15 8~10
S horkovzdušným pečením; lze nastavit maximální teplotu 200°C.
electrolux
18
Před čištěním troubu vypněte a
nechte ji vychladnout.
Spotřebič se nesmí čistit
čističem s přehřátou párou
nebo parní tryskou.
Důležité upozornění: Před každým
čištěním musíte spotřebič odpojit od
elektrické sítě.
K zajištění dlouhé životnosti
spotřebiče je nezbytné pravidelně
provádět následující čištění:
- Čištění provádějte jen tehdy, když je
trouba vychladlá.
- Smaltované části čistěte mýdlovou
vodou.
- Nepoužívejte abrazivní čisticí
prostředky.
- Nerezové díly a sklo osušte měkkým
hadříkem.
- Na těžkoodstranitelné skvrny použijte
běžně dostupné prostředky na
nerezovou ocel nebo teplý ocet.
Smalt trouby je mimořádně trvanlivý a
vysoce nepropustný. Působení horkých
ovocných kyselin (z citrónů, švestek
apod.) však může na povrchu smaltu
trvale zanechat mdlé a hrubé skvrny.
Tyto skvrny na jasně vyleštěném
povrchu smaltu však nemají vliv na
provoz trouby. Troubu po každém použití
řádně vyčistěte. Nejsnadněji se tak
zbavíte špíny, která se potom nepřipeče.
Čisticí prostředky
Před použitím jakéhokoliv čisticího
prostředku na troubu si ověřte, zda je jeho
použití vhodné a je výrobcem doporučeno
k čištění trouby.
Čisticí prostředky obsahující bělidla
se NESMÍ používat, protože by mohly
způsobit zmatnění povrchové úpravy.
Nepoužívejte ani abrazivní čisticí
prostředky.
Čištění a údržba
Čištění vnějších ploch
Ovládací panel, dvířka trouby a
těsnění dvířek pravidelně otírejte
měkkým, dobře vyždímaným hadříkem
namočeným v teplé vodě s trochou
tekutého čisticího prostředku.
Nedoporučujeme použití následujících
čisticích prostředků, aby nedošlo k
poškození nebo narušení skleněných
dveřních panelů:
Čisticí prostředky pro domácnost a
bělidla
Impregnované houbičky jsou
nevhodné pro nádoby s nepřilnavým
povrchem
Drátěnky nebo ocelové drátěnky
Chemické drátěnky na trouby nebo
spreje
Odstraňovače rzi
Odstraňovače skvrn na umyvadla
nebo dřezy
Vnější a vnitřní sklo čistěte vlhkým
hadříkem s teplou mýdlovou vodou.
Pokud je vnitřní sklo velmi znečištěné,
doporučujeme použití speciálního
čisticího prostředku. Znečištění
neodstraňujte škrabkou.
Dvířka trouby NEČISTĚTE,
dokud jsou skleněné panely
ještě teplé. Skleněný panel by
totiž mohl prasknout.
Dojde-li k odštípnutí nebo
hlubokému poškrábání skleněného
dveřního panelu, sklo se tím oslabí
a je nutné ho vyměnit za nové, aby
panel nepraskl. Další informace
můžete získat v místním servisním
středisku.
Vnitřek trouby
Smaltované dno vnitřku trouby se
nejlépe čistí při zahřáté troubě.
Vnitřek trouby vytřete po každém
použití měkkým hadříkem namočeným v
teplé vodě. Čas od času vnitřek trouby
vyčistěte důkladně pomocí vhodného
čisticího prostředku doporučeného
výrobcem.
electrolux
19
Topný článek grilu
Tento model je vybaven sklopným
topným článkem grilu umožňujícím
velmi snadné čištění stropu trouby.
Nejprve se přesvědčte, že je
trouba vychladlá a odpojená od
sítě.
1) Vyšroubujte šroub, kterým je upevněn
topný článek grilu (viz obrázek). Pro
první povolení tohoto šroubu
doporučujeme použít šroubovák.
2) Potom gril opatrně sklopte, abyste
získali přístup k stropu trouby (viz
obrázek).
3) Vyčistěte strop trouby vhodným
čisticím prostředkem a vytřete ho do
sucha, abyste mohli vrátit sklopný
topný článek grilu do původní polohy.
4) Opatrně zvedněte topný článek grilu
do původní polohy a znovu utáhněte
přídržný šroub.
Přídržný šroub topného článku
grilu musí být řádně dotažen,
aby při používání nevypadl.
Police a drážky polic
Police trouby čistěte teplou vodou se
saponátem a odolné usazeniny odstraňte
houbičkou dobře navlhčenou vodou se
saponátem.
Pečlivě opláchněte a osušte měkkým
hadříkem.
Drážky polic můžete k pohodlnějšímu
čištění vyjmout.
Postupujte následovně:
1. jednou rukou drážky podržte a druhou
rukou odšroubujte přední šroub;
2. uvolněte zadní háček a drážky
sejměte;
3. po vyčištění vraťte drážky opačným
postupem zpět.
Při připevňování drážek se přesvědčte,
že jsou připevňovací šrouby dobře
utažené.
electrolux
20
Čištění dvířek trouby
Před čištěním dvířek doporučujeme
jejich sejmutí z trouby.
Postupujte následovně:
1. dvířka trouby zcela otevřete;
2. najděte závěsy spojující dvířka s
troubou (obr. A);
3. odblokujte dvě páčky, které se
nacházejí na závěsech (obr. B);
4. uchopte dvířka po levé a pravé straně
a pomalu je zdvihejte směrem k
troubě, až jsou napolo zavřené (obr.
C);
5. opatrně vytáhněte dvířka z jejich
usazení (obr. C);
6. položte je na stabilní plochu;
Skleněná dvířka trouby čistěte pouze
měkkým vlhkým hadříkem namočeným v
teplé saponátové vodě. Nikdy
nepoužívejte abrazivní čisticí prostředky.
Po vyčištění nasaďte dvířka trouby
opačným postupem zpět.
Spotřebiče z nerezové oceli nebo
hliníku:
Dvířka trouby doporučujeme čistit
pouze mokrou houbou a potom osušit
měkkým hadříkem.
Nikdy nepoužívejte ocelové drátěnky
ani kyselé nebo abrazivní prostředky,
protože by mohly poškodit povrch trouby.
Ovládací panel vyčistěte se stejnou
opatrností.
Dvířka trouby NEČISTĚTE,
dokud jsou skleněné panely
ještě teplé. Skleněný panel by
totiž mohl prasknout.
Dojde-li k odštípnutí nebo hlubokému
poškrábání skleněného dveřního panelu,
sklo se tím oslabí a je nutné ho vyměnit
za nové, aby panel nepraskl. Další
informace můžete získat v místním
servisním středisku.
Obr. A
Obr. B
Obr. C
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60

Zanussi ZOB181NC Uživatelský manuál

Typ
Uživatelský manuál
Tato příručka je také vhodná pro

v jiných jazycích