CS
Pokyny pro používání nádobí
Kov
Uvnitř mikrovlnné trouby nepoužívejte kovové nádobí,
konzervy, staniolové obaly potravin a příbory. Kov
odráží mikrovlny a pokrm by se nezahříval. Pokrm
musíte ze staniolu nebo z konzervy vyndat a vložit do
nádoby vhodné pro použití v mikrovlnné troubě.
Protože mikrovlny neprocházejí cínovou fólií
(staniolem), ohřívá se pokrm pouze na povrchu. Při
použití vhodných nádob je teplo rovnoměrně
rozváděno do celého pokrmu.
VÝJIMKY:
Při vaření nebo rozmrazování kusů masa
nepravidelných rozměrů můžete zakrýt tenčí části
staniolem, který však musí být vzdálený nejméně 2 cm
od stěn trouby, protože jinak by mohl vzniknout
elektrický oblouk. Kovové jehly se smějí používat,
pokud jsou menší než kusy masa.
Sklo
Smějí se používat všechny žáruvzdorné skleněné
nádoby. Křišťál obsahuje určité procento olova, které
může při použití v mikrovlnné troubě způsobit
prasknutí nádoby. Totéž platí pro skleněné nádoby s
vroubkovanými okraji.
Porcelán
Porcelánové nádobí se smí používat, ale nesmí mít
duté rukojeti. Uvnitř dutých rukojetí se může hromadit
vlhkost, která může způsobit nárůst tlaku s následným
prasknutím nádoby.
Keramické nádobí s glazurou
Tento typ nádobí se může značně zahřívat. Lakované
keramické nádobí s glazurou se smí používat, pokud
je lak pod glazurou. Některé glazury a barvy obsahují
kovové příměsi. V takovém případě se v mikrovlnných
troubách nesmějí používat, protože by se mohly
poškodit. Nádoby se stříbrnou nebo zlatou glazurou
mohou ztmavnout.
Plast
Plastové nádobí musí být odolné proti teplu (nejméně
180 °C), protože jinak se p ři použití v mikrovlnné
troubě může deformovat. Melaminové nádobí není pro
používání v mikrovlnných troubách vhodné, protože se
nadměrně zahřívá.
Pokud vaříte nebo ohříváte pokrm v plastových
sáčcích, musejí být perforované, aby z nich mohla
unikat pára a sáčky nepraskly.
Dřevo
Dřevěné nádoby se v mikrovlnných troubách
nesmějí používat. Dřevo obsahuje vodu, která se
vypařuje, a nádoba v důsledku toho může
prasknout.
Zkouška nádoby
Budete-li na pochybách ohledně použití skla,
glazované keramiky nebo porcelánového nádobí
v mikrovlnné troubě, proveďte následující
zkoušku:
1. Vložte do vnitřku mikrovlnné trouby prázdnou
nádobu a sklenici vody.
2. Zavřete dvířka.
3. Nastavte přepínač úrovně výkonu na
maximum.
4. Nastavte časový spínač na 1 minutu.
Poznámka: Trouba se rozběhne. Pokud během
této zkoušky uslyšíte jakékoli zvuky nebo uvidíte
jiskry, okamžitě troubu vypněte. Nádobí, které
vykazuje toto chování nebo je při vyjmutí z trouby
velmi horké, se v mikrovlnné troubě nesmí
používat.
VÝJIMKY:
Nádoby z glazované keramiky obsahují mnoho
molekul vody a silně se zahřívají, ale v
mikrovlnných troubách se používat mohou.
V případě jakýchkoli pochybností se obraťte na
dodavatele nádobí a ověřte si, jestli je nádobí
vhodné pro používání v mikrovlnných troubách.
Poklopy
Doporučujeme používat skleněné nebo plastové
poklopy, popř. plastovou fólii, a to z níže
uvedených důvodů:
1. Brání uvolňování nadměrného množství páry,
obzvláště při delším vaření.
2. Zvyšují rychlost ohřevu pokrmů.
3. Brání vysoušení pokrmů.
4. Brání ztrátě aroma pokrmů.
Poklopy musejí mít otvory, které brání vytvoření
přetlaku. Plastová fólie musí být perforovaná.
Kojenecké lahve, nádobky s kojeneckou výživou a
jiné podobné nádoby se musejí ohřívat nezakryté,
protože by mohly prasknout.