CZ -49-
ROZMÍSTĚNÍ POTRAVIN VE SPOTŘEBIČI ČÁST - 3.
Chladnička
• Abye snížili vlhko a následné zvýšení námrazy, nikdy neumisťujte kapaliny do
neutěsněných nádob. Námraza má tendenci hromadit se v nejchladnějších čáech
výparníku a proto je třeba provádět čaější odmrazování.
• Do chladničky nikdy nevkládejte teplé potraviny. Teplé potraviny je třeba nechat
vychladnout na pokojovou teplotu a v prooru chladničky je třeba zajiit adekvátní
cirkulaci vzduchu.
• Nic by se nemělo dotýkat zadní ěny, neboť to způsobí hromadění námrazy a balíčky
se mohou k zadní ěně přichytit. Dveře chladničky příliš čao neotevírejte.
• Maso a očištěné ryby (zabalené do sáčků nebo plaové fólie), které spotřebujete během
1-2 dnů, umíěte do spodní čái chladničky (nad crisperem), neboť jde o nejchladnější
čá a to zajií ty nejlepší podmínky skladování.
• Ovoce a zeleninu můžete vkládat do crisperu nezabalené.
Poznámka: Brambory, cibule a česnek se v chladničce nesmí skladovat.
Některé návrhy na umíění a skladování potravin v chladničce jsou uvedeny níže.
Potraviny Maximální délka skladování Do které části chladničky vložit
Ovoce a zelenina 1 týden Zásuvka na zeleninu
Maso a ryby 2 - 3 dny
Zakryté plastovou fólií nebo sáčky nebo v boxu
na maso (na skleněné poličce)
Čerstvý sýr 3 - 4 dny Ve speciální poličce ve dveřích
Máslo a margarín 1 týden Ve speciální poličce ve dveřích
Produkty v lahvích
mléko a jogurt
Do expirace doporučené
výrobcem
Ve speciální poličce ve dveřích
Vejce 1 měsíc V zásobníku na vajíčka
Vařené potraviny 2 dny Všechny poličky
Mraznička
• Pro dlouhodobé uložení mrazených potravin a výrobu ledu použijte mrazničku, prosím.
• Zmrazení červého jídla: pořádně zabalte červé jídlo tak, aby obal byl vzduchotěsný
a neprotékal. Ideální jsou speciální sáčky do mrazničky, alobal, polyetylenové sáčky a
plaové nádoby.
• Abye dosáhli maximální kapacity mrazničky, používejte skleněné poličky v horní a
řední čái. Do spodní čái umíěte nižší košík.
• Nevkládejte potraviny, které chcete zmrazit do blízkoi již zmrazených potravin.
• Potraviny, které chcete zmrazit (maso, mleté maso, ryby, atd.) musíte před zmrazením
rozdělit na takové porce, aby je bylo možné zkonzumovat najednou.
• Jakmile jsou potraviny rozmrazené, znovu je nezmrazujte. Mohlo by vám to způsobit
zdravotní problémy, např. otravu jídlem.
• Do mrazničky nevkládejte horké potraviny, nechte je vychladnout. Došlo by tak k narušení
hlubokého zmražení oatních potravin.