Zanussi HM214S Uživatelský manuál

Typ
Uživatelský manuál

Tato příručka je také vhodná pro

ZANUSSI
VÌcefunkËnÌ vestavnÈ elektrickÈ trouby
HM 214 B, HM 214 W,
HM 214 X, HM 214 S
- 2 -
Obsah:
Strana
Varování a dùleité pokyny .................................................................................................. 6
Pokyny pro zákazníka .......................................................................................................... 7
Technická data ...................................................................................................................... 8
Ovládací panel ...................................................................................................................... 9
Rady k peèení a grilování ............................................................................................. 11-12
Tabulka pro peèení ............................................................................................................. 13
Tabulka pro grilování ......................................................................................................... 14
Oetøování a údrba ............................................................................................................ 15
Pokyny pro odbornou instalaci ........................................................................................... 16
Pokyny pro vestavìní ......................................................................................................... 17
Instalace pod desku ............................................................................................................ 17
TÏöÌ n·s, ûe jste se rozhodl pro kvalitnÌ
v˝robek naöÌ znaËky.
Obsluha a pouûÌv·nÌ jsou jednoduchÈ.
DoporuËujeme V·m vöak tyto pokyny pro
obsluhu pozornÏ proËÌst, d¯Ìve neû uvedete
p¯Ìstroj poprvÈ do provozu. V tomto n·vodu
najdete pokyny pro spr·vnou instalaci,
obsluhu, pouûÌv·nÌ a udrûov·nÌ.
DÏkujeme V·m za pozornost a p¯ejeme V·m
p¯Ìjemnou pr·ci s nov˝m p¯Ìstrojem.
V·ûen˝ z·kaznÌku
- 3 -
- 4 - - 17 -
230/400V 2N~
230/400V 3N~
230V~
133/230V 3~
Pokyny pro vestavÏnÌ
Instalace pod desku
UpevnÏnÌ v n·bytku
D¯Ìve, neû se p¯Ìstroj zasune do v˝klenku,
musÌ se p¯ipojit varn· deska (viz p¯Ìsluönou
Ë·st n·vodu).
Otev¯ou se dv̯ka spor·ku a spor·k se
pomocÌ 4 öroub˘ do d¯eva, jeû zapadajÌ
p¯esnÏ do urËen˝ch dÏr r·mu, upevnÌ na
n·bytek (obr.16 - 17).
RozmÏry peËÌcÌ trouby (obr.8)
V obr. 14 a 15 jsou zn·zornÏny dvÏ moûnosti
upevnÏnÌ:
Obr.14: peËÌcÌ trouba stojÌ na dvou
d¯evÏn˝ch p¯ÌËn˝ch nosnÌcÌch, jeû se upevnÌ
na strany n·bytku.
Obr.15: kovovÈ liöty tvaru C, p¯ÌpadnÏ L,
na nichû se p¯ÌpadnÏ mohou upevnit nohy
n·bytku.
Na zadnÌ stÏnÏ n·bytku musÌ b˝t umÌstÏn
otvor s pr˘mÏrem 30 mm pro v˝stup
p¯ipojovacÌho vedenÌ.
Vestavn˝ v˝klenek musÌ mÌt rozmÏry,
uvedenÈ na obr.13.
P¯Ìstroj pat¯Ì do t¯Ìdy Y ochrany proti
oh¯Ìv·nÌ okolÌ. Znamen· to, ûe se p¯Ìstroj
m˘ûe svojÌ zadnÌ stranou, p¯ÌpadnÏ jednou
boËnÌ stÏnou p¯istavit k vyööÌmu
kuchyÚskÈmu n·bytku, p¯Ìstroj˘m, p¯ÌpadnÏ
stÏn·m. Na druhou boËnÌ stÏnu se vöak
smÏjÌ p¯istavit pouze dalöÌ p¯Ìstroje nebo
n·bytek se stejnou v˝ökou, jakou m· p¯Ìstroj.
K dokonalÈ funkci vestavÏnÈho p¯Ìstroje
musÌ mÌt pouûit˝ n·bytek, p¯ÌpadnÏ
vestavn˝ v˝klenek odpovÌdajÌcÌ rozmÏry.
Podle st·vajÌcÌch p¯edpis˘ musejÌ b˝t
vöechny Ë·sti, jeû zajiöùujÌ ochranu p¯ed
dotykem s napÏtÌ vedoucÌmi a provoznÏ
izolaËnÌmi Ë·stmi upevnÏnÈ tak, aby se
nemohly bez n·stroj˘ odebrat.
K tomu pat¯Ì takÈ upevnÏnÌ p¯Ìpadn˝ch
uzavÌracÌch stran na zaË·tku nebo na konci
montovanÈ linky.
Ochrana p¯ed dotykem musÌ b˝t v kaûdÈm
p¯ÌpadÏ vestavÏnÌm zajiötÏn·.
- 16 - - 5 -
Pokyny pro odbornou instalaci
VestavÏnÌ a instalace se musejÌ
provÈst s p¯Ìsn˝m dodrûenÌm
st·vajÌcÌch p¯edpis˘.
JakÈkoliv z·sahy se musejÌ prov·dÏt
p¯i vypnutÈm p¯Ìstroji. Z·sahy a
elektrickÈ p¯ipojenÌ smÌ prov·dÏt
pouze opr·vnÏn˝ elektrik·¯ s
kvalifikacÌ nejmÈnÏ dle ß6 vyhl.
»⁄BP Ë. 50/78 Sb.
Po provedenÈm p¯ipojenÌ se musejÌ
zkontrolovat topnÈ prvky a to jejich
uvedenÌm do provozu po dobu asi 3 minut.
V˝robnÌ firma odmÌt· jakoukoliv z·ruku,
jestliûe se bezpeËnostnÌ opat¯enÌ nedodrûÌ.
P¯ipojenÌ svorkovnice
P¯Ìstroj je vybaven˝ lehce p¯Ìstupnou 6-
pÛlovou svorkovnicÌ, jejÌû m˘stky jsou jiû
uvaûov·ny pro provoz p¯i 230 V
jednof·zovÈho napÏtÌ (obr. 10).
V p¯ÌpadÏ r˘znÈho sÌùovÈho napÏtÌ se musejÌ
m˘stky svorkovnice podle schÈmatu na
obr.11 upravit. Ochrann˝ vodiË p¯ich·zÌ na
svorku . Kabel se po p¯ipojenÌ na
svorkovnici upevnÌ s odlehËenÌm tahu.
ElektrickÈ propojenÌ s varnou
deskou
Tento p¯Ìstroj se m˘ûe p¯ipojit na modely
varn˝ch desek, jeû jiû byly uvedenÈ vp¯edu.
Z·suvka pro spojenÌ varnÈ desky se nach·zÌ
na sk¯Ìni spor·ku. Z vestavnÈ varnÈ desky
jsou vyvedenÈ p¯ipojovacÌ kabely topn˝ch
prvk˘ a kabel ochrannÈho vodiËe; tyto
kabely se opat¯Ì p¯ipojovacÌ z·strËkou.
Z·strËka a spojovacÌ kabely se zasunou do
odpovÌdajÌcÌ z·suvky spor·ku.
VyluËuje se tÌm moûnost öpatnÈho
propojenÌ.
Elektrick· p¯Ìpojka
P¯ed p¯ipojenÌm zajistÏte prosÌm n·sledujÌcÌ
body:
Pojistky a dom·cÌ instalace musejÌ b˝t
dimenzov·ny na maxim·lnÌ zatÌûenÌ
p¯Ìstroje (viz typov˝ ötÌtek).
Dom·cÌ instalace musÌ b˝t vybaven·
zemnÌcÌ p¯Ìpojkou odpovÌdajÌcÌ platn˝m
p¯edpis˘m a podle nich provedenou.
Z·suvka nebo vÌcepÛlov˝ vypÌnaË musejÌ
b˝t po provedenÈ instalaci p¯Ìstroje
jednoduöe dosaûitelnÈ. P¯Ìstroj se dod·v·
bez sÌùovÈho kabelu, neboù vûdy podle
st·vajÌcÌho zp˘sobu nap·jenÌ je zapot¯ebÌ
p¯ipojovacÌ kabel s normÏ odpovÌdajÌcÌ
vidlicÌ, kterÈ se musejÌ dimenzovat na
zatÌûenÌ, uvedenÈ na typovÈm ötÌtku. Vidlice
se zasune do z·suvky, odpovÌdajÌcÌ
p¯edpis˘m. Jestliûe se provede p¯ipojenÌ
bez vidlice, nebo tato nenÌ p¯Ìstupn·, musÌ
se mezi p¯Ìstroj a sÌùovÈ vedenÌ instalovat
vÌcepÛlov˝ vypÌnaË s minim·lnÌ vzd·lenostÌ
mezi kontakty 3 mm. éluto-zelen˝ zemnÌcÌ
kabel nesmÌ b˝t naproti tomu vypÌnaËem
p¯eruöen˝.
P¯ipojovacÌ kabel se musÌ v kaûdÈm p¯ÌpadÏ
dimenzovat tak, aby na û·dnÈm mÌstÏ
nedos·hla jeho teplota 50∞C (nad teplotu
prostoru).
- 6 - - 15 -
VAROV¡NÕ A DŸLEéIT… POKYNY - VESTAVN… PE»ÕCÕ TROUBY
N·vod k pouûÌv·nÌ, dod·van˝ s tÌmto p¯Ìstrojem, v kaûdÈm p¯ÌpadÏ uschovejte.
Jestliûe by se totiû p¯Ìstroj p¯ed·val t¯etÌ osobÏ nebo prodal, nebo jestliûe byste
p¯Ìstroj p¯i p¯estÏhov·nÌ ponechali ve starÈm bytÏ, je velmi d˘leûitÈ, aby se nov˝
uûivatel(ka) mohl s tÌmto n·vodem k pouûÌv·nÌ a pokyny sezn·mit.
Tento p¯Ìstroj je urËen˝ k obsluze dospÏl˝mi
osobami. Je nebezpeËnÈ, jestliûe se p¯enech·
dÏtem k uûÌv·nÌ, nebo ke hranÌ.
Ponechte instalaci a p¯ipojenÌ odbornÌkovi,
kter˝ provede pr·ce podle sv˝ch odborn˝ch
znalostÌ a p¯Ìsluön˝ch smÏrnic (viz oddÌl
Instalace).
TakÈ p¯ÌpadnÈ ˙pravy elektrickÈ instalace
pro nap·jenÌ elektrick˝m proudem musÌ
zajistit odbornÌk.
Je nebezpeËnÈ prov·dÏt na tomto p¯Ìstroji
nebo jeho vlastnostech zmÏny jakÈhokoliv
druhu.
Tuk, kter˝ p¯i p¯ÌpravÏ v grilu nebo v peËÌcÌ
troubÏ odkap·v·, se m˘ûe odchyt·vat do
nÏjakÈ nÌzkÈ, ohnivzdornÈ n·doby, kter· se
naplnÌ trochou vody; takto se zamezÌ tvo¯enÌ
kou¯e a sp·lenÌ odkapanÈho tuku.
PouûÌvejte vûdy vhodnÈ rukavice nebo
chÚapky k odebÌr·nÌ ohnivzdorn˝ch hork˝ch
mÌs, hrnc˘, nebo pek·Ë˘ z peËÌcÌ trouby.
Pokud je trouba v provozu, udrûujte dÏti od
nÌ v p¯ÌsluönÈ vzd·lenosti. I po vypnutÌ trouby
z˘st·vajÌ dv̯ka jeötÏ dlouho hork·.
Tato peËÌcÌ trouba je urËen· k p¯ÌpravÏ
pokrm˘; nepouûÌvejte ji nikdy k nÏËemu
jinÈmu.
Jestliûe byste chtÏli, aù jiû z jak˝chkoliv
d˘vod˘, pouûÌt k p¯ÌpravÏ pokrm˘ v peËÌcÌ
troubÏ hlinÌkovou fÛlii, nenech·vejte ji nikdy
p¯ijÌt do p¯ÌmÈho styku s dnem trouby.
P¯i ËiötÏnÌ trouby postupujte opatrnÏ; nikdy
nest¯Ìkejte na tukov˝ filtr (jestliûe je
namontov·n), topn· tÏlesa a snÌmaË
termostatu.
PravidelnÈ ËiötÏnÌ zamezuje zhoröenÌ kvality
povrchovÈho materi·lu.
P¯ed ËiötÏnÌm peËÌcÌ trouby buÔ vypnÏte
elektrick˝ proud, nebo vyt·hnÏte sÌùovou
vidlici.
P¯esvÏdËte se, ûe spÌnacÌ knoflÌky jsou v
poloze "0", kdyû se peËÌcÌ trouba jiû
nepouûÌv·.
Tato peËÌcÌ trouba byla vyroben· vûdy podle
provedenÌ jako samostatn˝ p¯Ìstroj nebo jako
kombinovan˝ p¯Ìstroj s elektrickou deskou
pro p¯ipojenÌ na 1, 2 nebo 3 f·ze (nebo
skupiny) p¯i napÏtÌ na jednotliv˝ch
komponentech 230 V. P¯ipojenÌ na vÌce f·zÌ
bez nulovÈho vodiËe (400 V) vede ke zniËenÌ
trouby a napojen˝ch varn˝ch desek.
KontrolnÌ pr·ce a/nebo opravy nech·vejte
prov·dÏt autorizovan˝m servisnÌm
st¯ediskem, a pouûÌvejte vûdy pouze
origin·lnÌ n·hradnÌ souË·sti.
Nepokouöejte se p¯Ìstroj p¯i poruch·ch funkce
nebo poökozenÌ sami opravovat. Opravami
neökolen˝mi osobami mohou vzniknout
ökody nebo m˘ûe dojÌt k poranÏnÌ.
Oöet¯ov·nÌ a ˙drûba
P¯ed ËiötÏnÌm peËÌcÌ troubu vypnout a
nechat vychladnout
P¯Ìstroj se nesmÌ Ëistit ËistiËem s horkou
p·rou nebo parnÌm paprskem.
D˘leûitÈ
P¯ed kaûd˝m ËiötÏnÌm p¯Ìstroj
bezpodmÌneËnÏ odpojit od elektrickÈho
proudu.
Pro dlouhou ûivotnost p¯Ìstroje je zapot¯ebÌ
prov·dÏt pravidelnÏ n·sledujÌcÌ ËistÌcÌ
pr·ce:
»istit pouze p¯i vychladnutÈ peËÌcÌ troubÏ.
SmaltovanÈ Ë·sti Ëistit m˝dlov˝m
roztokem.
NepouûÌvat û·dnÈ prost¯edky pro drhnutÌ.
»·sti z uölechtilÈ oceli a sklenÏnÈ tabulky
vyt¯Ìt dosucha mÏkk˝m had¯Ìkem.
Pro nesnadno ËistitelnÈ skvrny pouûÌt
obvyklÈ ËistÌcÌ prost¯edky pro uölechtilou
ocel nebo tepl˝ ocet.
Smalt peËÌcÌ trouby je neobyËejnÏ trvanliv˝
a ve znaËnÈ m̯e necitliv˝. P˘sobenÌ
hork˝ch ovocn˝ch kyselin (citrony, övestky
nebo podobnÏ) m˘ûe vöak zanechat na
povrchu smaltu trvalÈ, matnÈ a zdrsnÏlÈ
skvrny. TakovÈ skvrny ve vysoce lesklÈm
povrchu smaltu vöak funkci peËÌcÌ trouby
neovlivÚujÌ.
»istÏte peËnou troubu z·sadnÏ po kaûdÈm
pouûitÌ. ZneËiötÏnÌ se d· takto nejsnadnÏji
odstranit. ZamezÌ se tÌm dalöÌmu p¯ipÈk·nÌ.
V˝mÏna û·rovky v peËÌcÌ troubÏ
P¯Ìstroj se odpojÌ od elektrickÈho proudu,
odöroubuje se sklenÏn˝ klobouËek (obr.7),
vadn· û·rovka se vymÏnÌ.
é·rovka: 25 W, 220/230 V, 50 Hz, (300∞C),
E14.
SklenÏn˝ klobouËek opÏt naöroubovat a
p¯Ìstroj znovu p¯ipojit na sÌù.
»iötÏnÌ dv̯ek peËÌcÌ trouby
Aby se mohla dv̯ka peËÌcÌ trouby lÈpe
Ëistit, doporuËujeme je pravidelnÏ snÌmat.
P¯itom postupujte n·sledujÌcÌm zp˘sobem:
dv̯ka se ˙plnÏ otev¯ou; otoËte p·Ëky,
nach·zejÌcÌ se na z·vÏsech a zcela je natoËte
ve smÏru dve¯Ì; dv̯ka zav¯ete, aû se dot˝kajÌ
p·Ëek a nakonec p¯itlaËte dv̯ka tak, jako
byste je chtÏli zav¯Ìt, a vyt·hnÏte je p¯itom
smÏrem ven; (obr.8) dv̯ka poloûte na
nÏjakou vodorovnou plochu;
povolte örouby (obr.9) a lehce nadzvednÏte
sklenÏnou tabulku (obr.9); tabulku odstraÚte
jejÌm staûenÌm dop¯edu; po vyËiötÏnÌ tabulky
se tato opÏt nasadÌ do dv̯ek (obr.9); dv̯ka
se znovu v obr·cenÈm po¯adÌ krok˘ znovu
nasadÌ.
Dv̯ka sedÌ spr·vnÏ, kdyû p·Ëky dokonale
zapadajÌ do z·vÏs˘.
- 14 - - 7 -
Pokyny pro z·kaznÌka
Instalace
Instalaci musÌ provÈst odborn˝ person·l,
p¯i dodrûenÌ st·vajÌcÌch p¯edpis˘. JednotlivÈ
instalaËnÌ pr·ce jsou pops·ny d·le u pokyn˘
pro odbornou instalaci.
NÏkterÈ Ë·sti jsou potaûeny ochrann˝m
plastem. Ten se musÌ p¯ed zah¯·tÌm
bezpodmÌneËnÏ odstranit.
PeËÌcÌ troubu p¯ed prvnÌm uvedenÌm do
provozu vyh¯·t asi 45 minut p¯i
maxim·lnÌm nastavenÌ. Pachu, kter˝ p¯i
tom vznik· vlivem pojiva izolace trouby,
se ned· zabr·nit. Pach zmizÌ ˙plnÏ teprve
po nÏkolikerÈm pouûitÌ trouby.
BÏhem peËenÌ a p¯ÌpadnÏ grilov·nÌ se
okÈnko trouby a ostatnÌ souË·sti
p¯Ìstroje zah¯ÌvajÌ, proto by se dÏti
nemÏly k p¯Ìstroji p¯ibliûovat. P¯i
p¯ipojenÌ elektrick˝ch p¯Ìstroj˘ na
z·suvku v blÌzkosti spor·ku je nutno
db·t na to, aby se p¯ipojovacÌ vodiËe
nedostaly do styku s hork˝mi Ë·stmi
pro va¯enÌ, nebo se nezaklesly do
hork˝ch dv̯ek peËÌcÌ trouby.
VÌcefunkËnÌ peËÌcÌ trouba - tabulka pro grilov·nÌ
Vep¯ov· kotleta 4-6 4 0,12 0,08
Biftek 4-6 4 0,10 0,06
Uzeniny 15-20 4 0,12 0,05
ChlÈb k opÈk·nÌ - 4 0,03 0,01
1. strana 2. strana
Doba peËenÌ
Pokrmy MnoûstvÌ Liöta zdola
Pek·Ëek na tuk se musÌ zasunout do spodnÌ liöty.
Doby peËenÌ
Doby peËenÌ mohou b˝t rozdÌlnÈ, vlivem
r˘znÈho sloûenÌ, mnoûstvÌ p¯Ìsad a tekutin
v jednotliv˝ch pokrmech.
Poznamenejte si nastaven· data prvnÌch
postup˘ p¯i va¯enÌ, p¯ÌpadnÏ p¯i peËenÌ,
abyste nasbÌrali zkuöenosti pro pozdÏjöÌ
p¯Ìpravu stejn˝ch jÌdel.
Zde najdete dvÏ tabulky regulov·nÌ teploty.
PrvnÌ tabulka pro regulov·nÌ teploty ud·v·
doby peËenÌ, teploty a zasunovacÌ liöty k
peËenÌ peËiva a masa ve vÌcefunkËnÌ peËÌcÌ
troubÏ.
Z druhÈ tabulky pro regulov·nÌ teploty
zÌsk·te p¯ÌsluönÈ pokyny k nastavov·nÌ p¯i
grilov·nÌ.
Na podkladÏ sv˝ch vlastnÌch zkuöenostÌ
m˘ûete uvedenÈ hodnoty individu·lnÏ
mÏnit.
- 8 - - 13 -
Technick· data peËÌcÌ trouby
VnÏjöÌ rozmÏry trouby: v˝öka 59 cm
ö̯ka 56 cm
hloubka 55 cm
Vnit¯nÌ rozmÏry peËÌcÌho prostoru: v˝öka 33 cm
ö̯ka 44 cm
hloubka 39 cm
objem 56,5 dm
3
Nastaviteln˝ termostat peËÌcÌ trouby 50 - 250∞C *
InfraËerven˝ gril *
é·rovka peËÌcÌ trouby 25 W
Motor teplovzduönÈho ventil·toru 30 W
P¯Ìpojn· hodnota: norm·lnÌ provoz
(spodnÌ a dolnÌ oh¯ev)
2000 W
hork˝ vzduch 2000 W
gril 2000 W
Celkov· p¯Ìpojn· hodnota: 2,055 kW
ProvoznÌ napÏtÌ (50 Hz): 230 V
VÌcefunkËnÌ peËÌcÌ trouba - tabulka pro peËenÌ
Liöta zdola Teplota∞C
Pokrmy MnoûstvÌ
DobapeËenÌ
hodiny,
minuty
Norm·lnÌ
provoz
Provoz
s hork˝m
vzduchem
Norm·lnÌ
provoz
Provoz
s hork˝m
vzduchem
HovÏzÌ maso
HovÏzÌ peËenÏ 1 kg 2 2 180 190 2,00-2,15
RostbÌf:napolo peËen˝ (anglick˝) x cm tlouötka 2 2 200* 210* 0,04-0,05
RostbÌf: r˘ûov˝ (medium) x cm tlouötka 2 2 200 210 0,06-0,08
RostbÌf: propeËen˝ (well done) x cm tlouötka 2 2 180 200 0,10-0,12
Vep¯ovÈ maso
Plecko s k˘ûÌ 1 kg 2 2 160 180 2,00-2,30
NoûiËky po 1 kg 2 2 160 180 1,45-2,00
SvÌËkov· peËenÏ 750 g 2 2 180* 190* 0,45-1,00
TelecÌ maso
TelecÌ peËenÏ 1 kg 2 2 180 190 1,45-2,00
NoûiËky 1 kg 2 2 160 180 2,00-2,15
SkopovÈ maso
K˝ta 1 kg 2 2 180 190 1,45-2,00
Dr˘beû
PeËenÈ ku¯e 1 kg 2(1-3) 2 180 190 1,00-1,15
Husa 2,5-3,5 kg 1 1 180 200 3,00-3,50
BaûantÌ peËenÏ 0,8-1,0 kg 2(1-3) 2 170 190 1,00-1,30
Ryby
Ryba, cel· 1 kg 2(1-3) 3 180 200 0,45-1,00
Pizza
peËen· na p·nvi - 2(1-3) 2 180 200* 0,25-0,35
N·kypy
sladkÈ a slanÈ - 2 2 180 200* 0,45-1,15
PeËivo ve formÏ
T¯enÈ tÏsto - 2 1 160 175* 1,00-1,10
Piökotov˝ dort - 2(1-3) 1 170 180* 0,30-0,35
KynutÈ tÏsto,p¯ÌrodnÌ - 2(1-3) 1 170 180* 0,45-1,00
Dorty - 2(1-3) 2 160 175 0,45-1,00
S˝rov˝ kol·Ë - 2(1-3) 2 150 170 1,10-1,20
K¯ehk˝ kol·Ë - 2(1-3) 2 170 180* 0,30-0,40
DortovÈ korpusy (k¯ehkÈ tÏsto) - 2(1-3) 3 170 180 0,20-0,30
DortovÈ korpusy (t¯enÈ tÏsto) - 2(1-3) 3 160 175 0,25-0,30
Kol·Ëe z k¯ehkÈho tÏsta - 2(1-3) 2 180 190 0,50-1,10
PeËivo na plechu
éitn˝ chlÈb - 2(1-3) 2 190* 200* 0,30-0,45
ListovÈ tÏsto - 2(1-3) 2 170* 180* 0,25-0,30
Z·vin - 2(1-3) 2 170 180 0,50-1,10
Piökotov· rol·da - 2(1-3) 2 170 180* 0,12-0,18
Kol·Ë s n·plnÌ - 2(1-3) 2 160 170 0,30-0,40
Kol·Ë s ovocem - 2(1-3) 2 160 170 0,45-1,00
DrezÌrovanÈ peËivo - 3 175 0,18
DrezÌrovanÈ peËivo - 1-3 - 150 0,24
DrezÌrovanÈ peËivo - 2 - 150 0,22
BezÈ - (1-3) 2 100 100 2,00-2,30
1. U peËÌcÌ trouby s hork˝m vzduchem se vztahujÌ doby peËenÌ na prvnÌ uvedenou zasunovacÌ liötu.
2. Jestliûe se peËou dva pokrmy, pouûijte zasunovacÌ liöty 1 a 3.
3. P¯i souËasnÈm peËenÌ vÌce pokrm˘ se doporuËuje vzhledem k vÏtöÌmu osazenÌ peËÌcÌ trouby uvedenou dobu peËenÌ asi
o 10 minut prodlouûit.
4. P¯i peËenÌ pokrm˘, jeû jsou oznaËeny hvÏzdiËkou (*), je zapot¯ebÌ peËÌcÌ troubu p¯edeh¯·t (jedn· se vÏtöinou o kynut·
tÏsta).
5. MÏjte na z¯eteli, ûe p¯i teplot·ch od asi 180∞C peËnÈ oleje a tuky ho¯Ì, zneËiöùujÌ troubu a vyvinujÌ kou¯. Pracujte proto
p¯ednostnÏ s hork˝m vzduchem.
- 12 - - 9 -
P¯Ìstroje se mohou kombinovat s n·sledujÌcÌmi sklokeramick˝mi
vestavn˝mi varn˝mi deskami:
Sklokeramick· varn· deska
Typ: ZG 1302, ZGW 1302, ZGX 1302
vp¯edu vlevo ¡/ 180 mm 1700 W
vzadu vlevo ¡/ 145 mm 1200 W
vzadu vpravo ¡/ 180 mm 1700 W
vp¯edu vpravo ¡/ 145 mm 1200 W
Celkov· p¯Ìpojn· hodnota 5,8 kW
ProvoznÌ napÏtÌ (50 Hz) 230 V
Jmenovit˝ topn˝ v˝kon
PeËn· trouba + elektrick· varn· deska 7,525 kW
PeËn· trouba + sklokeramick· varn· deska 7,825 kW
Tento p¯Ìstroj vyhovuje smÏrnici EHS ËÌs. 87/308 z 2.6.1987 (nÏmeckÈ provedenÌ), p¯ÌpadnÏ
smÏrnici ÷VE ËÌs. F61/84 (rakouskÈ provedenÌ), t˝kajÌcÌ se odruöenÌ rozhlasu.
PouûÌv·nÌ spor·ku
Ovl·dacÌ panel
1. Kontrolka termostatu
2. Kontrolka provozu
3. KnoflÌk voliËe funkcÌ trouby
4. KnoflÌk termostatu trouby
5. KnoflÌk pro va¯iË vp¯edu vlevo
6. KnoflÌk pro va¯iË vzadu vlevo
7. KnoflÌk pro va¯iË vzadu vpravo
8. KnoflÌk pro va¯iË vp¯edu vpravo
K peËenÌ masa:
NepÈci mÈnÏ, neû 1 kg peËenÏ, menöÌ kusy
by mohly p¯i peËenÌ vysychat. TmavÈ maso,
jeû m· b˝t zvnÏjöku dob¯e opeËenÈ, avöak
uvnit¯ m· z˘stat jeötÏ r˘ûovÈ aû ËervenÈ, se
musÌ pÈci p¯i vyööÌ teplotÏ (200 - 250∞C).
BÌlÈ maso, dr˘beû, a ryby vyûadujÌ naproti
tomu niûöÌ teplotu (150 - 175∞C).
Om·ËkovÈ p¯Ìsady se d·vajÌ pouze p¯i
kr·tkÈ dobÏ peËenÌ hned na zaË·tku do
p·nve, jinak se p¯id·vajÌ aû v poslednÌ
p˘lhodinÏ.
Zda je maso peËenÈ m˘ûete zkusit lûicÌ:
ned·-li se vtlaËit, pak je maso propeËenÈ.
RostbÌf a filÈ, jeû majÌ z˘stat uvnit¯ r˘ûovÈ,
se musejÌ pÈci p¯i vyööÌ teplotÏ po kratöÌ
dobu.
P¯i peËenÌ masov˝ch pokrm˘ p¯Ìmo na
roötu se k zachycov·nÌ öù·vy zasunuje do
spodnÌ liöty pek·Ëek na tuk.
Roöt se m˘ûe zasunout s vyklenutÌm nahoru
nebo dol˘ (obr.5). PeËeni p¯ed rozkr·jenÌm
nechat nejmÈnÏ 15 minut st·t, aby öù·va z
masa nemohla vytÈci.
K zamezenÌ tvo¯enÌ kou¯e v peËÌcÌ troubÏ
se doporuËuje nalÌt do pek·Ëku na tuk
trochu vody. Aby se nevytv·¯el kondenz·t,
p¯id·v· se voda nÏkolikr·t. Tal̯e se mohou
aû do okamûiku servÌrov·nÌ udrûovat v
peËÌcÌ troubÏ teplÈ p¯i minim·lnÌ teplotÏ.
Rady ke grilov·nÌ
Ke grilov·nÌ se hodÌ vöechny druhy masa,
v˝jimku tvo¯Ì pouze zvϯina a sekan·
peËenÏ.
Maso a ryby se p¯ed grilov·nÌm potÌrajÌ
olejem.
»Ìm ploööÌ je grilovanÈ zboûÌ, o to blÌûe ke
grilovacÌmu topnÈmu tÏlesu se griluje a
naopak. Roöt se m˘ûe zasunout s vyklenutÌm
nahoru nebo dol˘. K dosaûenÌ dobrÈho
zhnÏdnutÌ se roöt zasune do 4. zasunovacÌ
liöty, tedy tÏsnÏ pod gril.
S trochou vody v pek·Ëku na tuk se usnadnÌ
ËiötÏnÌ. Pek·Ëek se zasune do prvnÌ
zasunovacÌ liöty zezdola.
P¯i kaûdÈm peËenÌ nebo grilov·nÌ musÌ
z˘stat dv̯ka peËÌcÌ trouby zav¯en·. BÏhem
provozu trouby z˘stane lampa trouby
zapnut·.
Pozor!
Na podl·ûku peËnÈ trouby nestavÏt û·dnÈ
n·dobÌ, p¯ÌpadnÏ pek·Ëek na tuk nebo peËn˝
plech, ani hlinÌkovou fÛlii.
BÏhem provozu p¯Ìstroje by se mohlo
nahromadit teplo, kterÈ nep¯ÌznivÏ ovlivÚuje
v˝sledek peËenÌ a m˘ûe poökodit email.
Speci·lnÌ tukov˝ filtr (zvl·ötnÌ v˝bava
- nenÌ ve standartnÌ v˝bavÏ)
P¯i peËenÌ masa se musÌ pouûÌt speci·lnÌ
filtr (viz obr. 6), aby se zamezilo zneËiötÏnÌ
kola ventil·toru v zadnÌ stÏnÏ peËÌcÌ trouby.
Po skonËenÈm peËenÌ se tukov˝ filtr odejme
n·sledujÌcÌm zp˘sobem a d˘kladnÏ vyËistÌ:
pruûinu filtru stisknout nahoru a filtr
sejmout (obr.6).
P¯i peËenÌ peËiva se filtr pouûÌt nemusÌ.
- 10 - - 11 -
Elektrick· peËÌcÌ
trouba
ObsluûnÈ knoflÌky
Ot·ËenÌm volÌcÌho knoflÌku (obr.1) se m˘ûe
zvolit nejvhodnÏjöÌ zp˘sob oh¯evu,
a ot·ËenÌm knoflÌku termostatu (obr.2) se
m˘ûe zvolit nejvhodnÏjöÌ teplota.
Symboly:
vnit¯nÌ osvÏtlenÌ peËÌcÌ trouby
zapnutÌ hornÌho a spodnÌho oh¯evu
provoz s hork˝m vzduchem
gril
Provoz
Norm·lnÌ vyt·pÏnÌ
- otoËit knoflÌk volÌcÌho spÌnaËe na
- potom nastavit knoflÌk termostatu na
nejvhodnÏjöÌ teplotu.
Oh¯ev hork˝m vzduchem
- otoËit knoflÌk volÌcÌho spÌnaËe na
- potom nastavit knoflÌk termostatu na
nejvhodnÏjöÌ teplotu.
Gril
- volÌcÌ spÌnaË otoËit na
- potom nastavit knoflÌk termostatu na
"max" a v p¯ÌpadÏ pot¯eby po nÏkolika
minut·ch znovunastavit na nÏjakou niûöÌ
teplotu.
Kontrolka peËÌcÌ trouby
Ukazuje, ûe je peËÌcÌ trouba zapnut·.
Kontrolka termostatu ∞C
Zhasne, kdyû se dos·hne nastavenÈ teploty
v peËÌcÌ troubÏ, a rozsvÌtÌ se vûdy p¯i
zah¯Ìv·nÌ.
ObsluûnÈ knoflÌky pro varnÈ
plot˝nky
Na ovl·dacÌm panelu jsou spÌnacÌ knoflÌky
pro Ëty¯i varnÈ plot˝nky varn˝ch desek.
VarnÈ plot˝nky se regulujÌ spÌnaËem se 7
takty (obr.3), p¯iËemû se m˘ûe pouûÌvat 6
pracovnÌch stupÚ˘:
0 = vypnuto
1 = minimum
3 = maximum
a p¯ÌsluönÈ mezistupnÏ
P¯Ìprava pokrm˘ s olejem nebo tukem, jako
nap¯. smaûen˝ch bramb˘rek, nesmÌ probÌhat
bez dozoru, neboù oleje a tuky mohou p¯i
p¯eh¯·tÌ lehce vzplanout.
BezpeËnostnÌ termostat
Aby se zabr·nilo nebezpeËnÈmu p¯eh¯·tÌ
(neodborn˝m pouûÌv·nÌm p¯Ìstroje nebo
vadnou souË·stÌ), je peËÌcÌ trouba vybaven·
bezpeËnostnÌm termostatem, kter˝ p¯eruöÌ
nap·jenÌ elektrick˝m proudem.
OpÏtovnÈ zapnutÌ je automatickÈ p¯i snÌûenÌ
teploty.
Jestliûe by bezpeËnostnÌ termostat
zareagoval vlivem neodbornÈho uûÌv·nÌ
p¯Ìstroje, postaËÌ po vychladnutÌ trouby
p¯ÌËinu chyby odstranit; zareaguje-li naproti
tomu termostat vlivem vadnÈ souË·sti, pak
se obraùte na servisnÌ st¯edisko.
PraktickÈ pokyny k peËenÌ ve
vÌcefunkËnÌ peËÌcÌ troubÏ
S touto peËÌcÌ troubou je moûno dos·hnout nejlepöÌch v˝sledk˘ p¯i peËenÌ nejr˘znÏjöÌch
pokrm˘.
Norm·lnÌ provoz
Oh¯ev shora a zespodu. DoporuËuje se
pouûÌvat st¯ednÌ zasunovacÌ liötu. Jestliûe
by pot¯eboval pokrm vÌce tepla shora nebo
zdola, pak pouûijte hornÌ nebo spodnÌ
zasunovacÌ liöty.
PeËenÌ s hork˝m vzduchem
P¯enosu tepla se zde dosahuje hork˝m
vzduchem, kter˝ se uv·dÌ do pohybu
ventil·torem v zadnÌ stÏnÏ peËÌcÌ trouby
(nucen· konvekce).
TÌm se teplo rovnomÏrnÏ a rychle rozv·dÌ
po celÈ troubÏ. Proto se m˘ûe v r˘zn˝ch
et·ûÌch souËasnÏ pÈci nÏkolik pokrm˘.
St·l˝m pohybem vzduchu se nep¯en·öÌ
û·dn· v˘nÏ ani chuù i u rozdÌln˝ch pokrm˘.
P¯i horkovzduönÈm provozu se mohou
souËasnÏ pÈci aû dva plechy drobnÈho
peËiva. P¯i peËenÌ pouze v jednÈ et·ûi se
doporuËuje pro moûnost lepöÌho pozorov·nÌ
pouûÌvat spodnÌ zasunovacÌ liöty.
Horkovzduön˝ provoz se hodÌ obzvl·ötÏ
dob¯e takÈ ke sterilizov·nÌ a k suöenÌ hub
nebo ovoce.
Rady pro peËenÌ peËiva:
PeËenÈ zboûÌ vyûaduje obvykle mÌrnou
teplotu (150 - 200∞C), a proto je zapot¯ebÌ
peËÌcÌ troubu po dobu asi 10 minut p¯edeh¯·t.
Dv̯ka peËÌcÌ trouby neotevÌrat d¯Ìve, neû
po uplynutÌ 3/4 doby peËenÌ.
K¯ehkÈ tÏsto se peËe v rozebÌracÌ formÏ
nebo na plechu aû asi 2/3 doby peËenÌ a
potom se zdobÌ d¯Ìve, neû se hotovÏ dopeËe.
Tato dalöÌ doba peËenÌ je z·visl· na druhu a
mnoûstvÌ ozdoby. T¯en· tÏsta musejÌ b˝t
dosti tuh·, doba peËenÌ by se vlivem
p¯ÌliönÈho mnoûstvÌ tekutiny zbyteËnÏ
prodluûovala.
Jestliûe se zasunou do trouby souËasnÏ dva
peËÌcÌ plechy s peËivem, musÌ se nechat
mezi plechy jedna zasunovacÌ liöta voln·
(obr.4).
Zasunou-li se do trouby souËasnÏ dva peËÌcÌ
plechy s peËivem, musejÌ se asi po dvou
t¯etin·ch doby peËenÌ navz·jem zamÏnit a
otoËit.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10

Zanussi HM214S Uživatelský manuál

Typ
Uživatelský manuál
Tato příručka je také vhodná pro