Domo B3958 Návod k obsluze

Kategorie
Stroje na výrobu chleba
Typ
Návod k obsluze

Tato příručka je také vhodná pro

www.domo-elektro.be B3958
till receipt. All parts, which are subject to wear, are excluded from the warranty.
If your device breaks down within the 2-year warranty period, you can return the device
together with your receipt to the shop where you purchased it.
CONDICIONES DE GARANTÍA
Este aparato tiene un término de garantía de 2 años, desde la fecha de la compra.
Durante el período de garantía, el suministrador asumirá la entera responsabilidad en
cuanto a defectos debidos a errores de material o de fabricación.
En caso de tales defectos, el aparato será reemplazado o reparado, cuando sea necesario. La
garantía perderá su vigencia en caso de defectos causados por mal uso, no cumplimiento
del manual de instrucciones o intervención por una tercera persona. La garantía se concede
sobre la base del recibo de caja. La garantía no cubre piezas expuestas al desgaste.
Si el producto está defectuoso dentro del período de garantía de 2 años, puede traer su
recibo de caja junto con el teléfono a la tienda donde adquirió la unidad.
ZÁRUKA
Pro záruku začínající dnem prodeje spotřebiče platí na území ČR tyto podmínky:
1. trvání záruky: 2 roky
2. poskytování záruky:
a) záruční opravu provedeme podle našeho zvážení opravou nebo výměnou vadných dílů,
jestliže tyto závady vznikly prokazatelně vadou materiálu nebo chybou při výrobě
b) záruční oprava bude provedena jen při předložení tohoto záručního listu a dokladu o
zaplacení
c) jestliže dojde k opravě nebo výměně spotřebiče v záruční době, záruční doba se
prodlužuje
3. záruka se nevztahuje
a) na mechanické poškození
b) nesprávné používání v rozporu s návodem k použití
1. záruka zaniká:
- při použití spotřebiče jinak než v domácnosti
- při provádění opravy nebo změny na spotřebiči osobou jinou než pověřenou
naším servisem
Na tento spotřebič poskytujeme záruku na nedostatky, které jsou označeny jako výrobní
chyby nebo chyby materiálu. Záruční doba začíná dnem prodeje a je uznána po předložení
potvrzeného tohoto záručního listu nebo orig.dokladu o zaplacení + tento nepotvrzený,
ale vyplněný ZL pro záznam opravy. Případné reklamace můžete uplatnit v místě nákupu
tohoto přístroje nebo v servisním středisku rmy:
Domo-elektro s.r.o. Hluboká 147, 34506 Kdyně viz www.domo-elektro.cz
tel. 379 789 684 nebo na [email protected] , tel. 379 422 550
LINEA 2000 - Dompel 9 2200 Herentals Belgium - Tel 014/21.71.91 - Fax : 014/21.54.63
B3958 www.domo-elektro.be
Type nr. apparaat
N° de modèle de l’appareil B3958
Type nr des Gerätes
Type nr. of appliance
N° de modelo del aparato
Model
Naam
Nom ..................................................................................................................................
Name
Nombre
Jméno
Adres
Adresse .............................................................................................................................
Address
Dirección
Adresa
Aankoopdatum
Date d’achat .....................................................................................................................
Kaufdatum
Date of purchase
Fecha de compra
Datum nákupu,podpis a razítko
Tel.: ..................................................................................................................................
* Jméno kupujícího, adresu a tel.spojení je nutno vyplnit pokud si zákazník přeje
zaslání opraveného přístroje domů. Bez úplného vyplnění všech ostatních údajů v
záručním listu nebude možno Vaši reklamaci včas vyřídit.
4
www.domo-elektro.be B3958
5
Reklamace : (vyplní zákazník nebo obchod)
Popis vady 1. reklamace/Datum uplatnění reklamace:
Popis vady 2. reklamace/Datum uplatnění reklamace:
Popis vady 3. reklamace/Datum uplatnění reklamace:
Záznamy servisu :
1.reklamace (datum přijetí/odeslání/ číslo reklamačního dokladu)
2.reklamace (datum přijetí/odeslání/ číslo reklamačního dokladu)
3.reklamace (datum přijetí/odeslání/ číslo reklamačního dokladu)
* Jméno kupujícího, adresu a tel.spojení je nutno vyplnit pokud si záka-
zník přeje zaslání opraveného přístroje domů.
Bez úplného vyplnění všech ostatních údajů v záručním listu nebude možno
Vaši reklamaci včas vyřídit.
B3958 www.domo-elektro.be
DŮLEŽITÉ
Přečtěte si pečlivě tento návod k použití a uschovejte si
jej pro pozdější nahlédnutí a radu.
Tento přístroj byl vyroben pouze pro využití v
domácnosti a smí být používán výhradně podle pokynů
uvedených níže.
Tento přístroj nesmí být samostatně obsluhován osobami
s mentální nebo motorickou poruchou a také lidmi bez
základních zkušeností pro obsluhu. Obsluhu je nutno
řádně proškolit, seznámit ji s možnými riziky nebo nechat
pracovat pod dozorem. Zvláště dětem není dovoleno si s
přístrojem hrát nebo jej samostatně obsluhovat. Údržbu a
čištění přístroje nesmí provádět děti mladší 8 let.
Přístroj nesmí být používán po extrémně dlouhou
dobu jako profesionální přístroje. Je určen zvláště do
kuchyněk pracovních kolektivů, kanceláří, hotelových
pokojů nebo podobných zařízení pro nárazové použití.
Pozor: Tento přístroj je zakázáno používat s externím
časovačem nebo jiným dálkovým ovládáním.
Přístroj může být během používání
horký. Dbejte na to, aby se přívodní
kabel nedotýkal jeho horkých částí a
přístroj ničím nepřikrývejte.
108
www.domo-elektro.be B3958
Přečtete si tento návod důkladně ještě před prvním
použitím a uschovejte i na pozdější čerpání informací.
Vždy se ujistěte, že pekárna stojí na suchém, rovné a
tepelně odolném povrchu.
Nikdy neumisťujte přístroj do blízkosti objektů, které
generují teplo, jako jsou například plynové hořáky
nebo elektrické trouby.
Neumisťuj přístroj do blízkosti hořlavých, výbušných
nebo samozápalných materiálů.
Ujisti se, že odvětrávací otvory nejsou zakryty
Spotřebič připojte na střídavý proud se zemněním,
veškeré údaje jsou na štítku přístroje.
Nikdy prudce neohýbejte napájecí kabely a zamezte
jejich styku s horkým povrchem – jinak by mohl být
poškozen.
Dej pozor před zakopnutím o přívodní kabel.
Pokud chcete použít prodlužovací kabel, musí mít
vyšší nebo stejné elektrické specikace jako pekárna.
Připojte kabel tak, aby o něj nikdo nezakopl nebo ho
náhodně nevytrhl.
Zkontrolujte přívodní kabel. Pokud je poškozen,
musí se nutně vyměnit kvalikovaným servisem či
osobou. V jiném případě hrozí velké nebezpečí úrazu
uživatele.
Děti bez dospělého dozoru nesmí zařízení používat.
Umístěte přístroj mimo dosah dětí.
Tento přístroj je v souladu s obecnými bezpečnostními
předpisy. Kontrolu, opravu a technickou údržbu smí
109
B3958 www.domo-elektro.be
provádět pouze kvalikovaná osoba.
Nepokládejte nic na přístroj ani ho nezakrývejte,
pokud je právě v pracovním procesu.
Některé části pekárny můžou bát horké, dotýkejte se
pouze držadel a tlačítek, pro bezpečnou manipulaci při
vyndání chleba používejte kuchyňské chňapky.
Ujistěte se, že přístroj je zcela vychladlý a vytáhněte
ho ze zásuvky. Poté můžete odendávat či přidávat
některého jeho součásti (hnětací nádoba)
Nehýbejte s pekárnou, pokud jsou v ní tekutiny nebo
horké ingredience.
Při zapnutí pekárny se vyvarujte kontaktu s rotujícími
háky.
Před čištěním přístroj vypněte a vytáhněte ze zásuvky,
totéž udělejte i pokud se přístroj delší dobu nebude
používat.
Nepoužívejte pekárnu jako úložiště potravin nebo
kuchyňského náčiní.
Pekárnu neponořujte do vody.
Nečistěte pekárnu kuchyňskou houbičkou, z důvodu,
že se malé odtrhnuvší části houbičky mohou dostat do
kontaktu s elektrickými částmi a způsobit zkrat.
Pekárna je určena výhradně pro domácí použití.
Nepoužívejte jiné části příslušenství, než ty které jsou
určené výrobcem.
Celková hmotnost všech ingrediencí dohromady
nesmí přesáhnout 1250g.
Nikdy nepoužívejte více než 840 g mouky na jeden
kus chleba.
110
www.domo-elektro.be B3958
Nikdy nepoužívejte více než 26 g čerstvého droždí
nebo více než 4 čajové lžičky sušeného na přípravu
jednoho kusu chleba.
Nepoužívejte více než 500 ml vody na přípravu
jednoho kusu chleba.
Upozornění: Pekárnu nikdy nespouštějte a nenechávejte
dohřívat naprázdno- - hrozí akumulace tepla a přepálení
pojistky!
POPIS
1. Víko
2. Průhledné okénko
3. 2 hnětací háky
4. Hnětací nádoba
5. Displej
6. Odměrka
7. Odměrná lžička
PŘED PRVNÍM POUŽITÍM
V obalu najdete pícku na chleb, formu na pečení, hnětač, pohár, dvojitou odměrku
a návod k použití.
Veškerý obalový materiál odstraňte a uschovejte mimo dosah dětí. Zkontrolujte,
jestli byly dodány a zároveň vybaleny všechny části přístroje a jestli nevznikly
eventuální škody způsobené transportem.
Vlhkým hadrem otřete pícku, formu i hnětač. Forma a hnětač jsou pokryty
ochrannou vrstvou proti připečení, proto je nesmíte v žádném případě čistit
žádnými čistícími prostředky, kartáčem nebo houbou. Používejte pouze
vlhký hadr. To postačí, aby byl přístroj vždy čistý.
V momentě, kdy přístroj poprvé zapojíte, vydá přístroj tón a na displeji se objeví
„3:10“. Dvojtečka mezi „3“ a „10“ bude blikat. Pícka je připravena k provozu a
nachází se v programu 1 (normální). Při prvním provozu může trochu kouřit, ale
to je úplně normální, nic není poškozeno a kouř po chvíli sám od sebe zmizí.
111
7
6
5
4
3
2
1
B3958 www.domo-elektro.be
Kvalita chleba, který v pícce pečete, závisí na mnoha faktorech. Dbejte na to, aby
všechny přísady měly pokojovou teplotu a používejte pouze správné množství,
které je uvedené v receptech.
Po navážení a vložení všech surovin do pečící formy ji vložíte do pícky a lehce
zatlačíte dolů, čímž formu zaaretujete mezi uchycovaní plíšky. K navážení
surovin je nejlepší použít digitální váhu s funkcí „dovažování“ Firma Domo
nabízí k tomuto účelu několik modelů s touto funkcí.
SUROVINY
Nejdůležitější faktory pro pečení kvalitního chleba je kvalita, čerstvost a přesné
zvážení všech ingrediencí.
MOUKA
Mouka je základní součást chleba. Váha mouky se liší druh od druhu. Proto je
absolutně nutné její množství správně odvážit.
Tip: Při nákupu mouky si všimněte i textu na obalu. Musí tam stát, že mouka je mimo
jiné vhodná na pečení chleba.
LEPEK
Lepek se nachází přirozeně téměř v každé mouce a podporuje kynutí chleba. V tzv.
chlebové mouce je lepku však nejvíce.
DROŽDÍ
Droždí je mikroorganismus, který roste na různých rostlinných potravinách. Má
schopnost přeměnit cukr v alkohol a v kysličník uhličitý, přičemž velmi rychle
nabývá. Je to ideální, aby mohlo těsto vykynout a bylo lépe stravitelné.
Doporučujeme používat sušené droždí. Zpracování tohoto (zrnovitého) droždí je
jednodušší, je trvanlivější než droždí čerstvé a vykazuje stálejší výsledky.
SŮL
Sůl nezabezpečuje pouze určitou chuť chleba, nýbrž reguluje také aktivitu droždí,
zpevňuje těsto a zabraňuje tomu, aby chléb příliš vykynul.
MÁSLO / OLEJ
Máslo a olej dávají chlebu lepší chuť a zvláčňují ho. Před použitím musí mít máslo i
olej pokojovou teplotu.
CUKR
Cukr je zdroj obživy pro droždí a důležitá součást kynutí těsta. Můžete použít
normální bílý cukr, hnědý cukr, sirup nebo med. To dodává chlebu jistou křehkost,
zvyšuje výživovou hodnotu a přispívá k tomu, že chléb déle vydrží.
112
www.domo-elektro.be B3958
Pozor: Nepoužívejte hrubý cukr nebo cukr kostkový, např. pro kvasný chléb, protože
to poškozuje ochrannou vrstvu pečící formy.
VODA
Když se promíchá mouka s vodou, vytvoří se lepek, vzduch se nasytí , takže chléb
může nabývat. Při normální pokojové teplotě použijte vlažnou vodu, abyste chléb
zadělali: studená voda neaktivizuje droždí a horká zase příliš.
MLÉKO
Chlebová kůrka díky mléku zhnědne, zlepší se chuť chleba, zvýší se výživná hodnota
a vnitřek chleba má krásnou smetanovou barvu.Když použijete čerstvé mléko, musíte
snížit množství vody, aby množství tekutin zůstalo v rovnováze.
Pozor: Nepoužívejte čerstvé mléko, když chcete pečení nastavit pomocí vlastní
programovací funkce nastavení času. Mléko by mohlo zkysnout.
OSTATNÍ PŘÍSADY
V kuchařských knihách můžete najít recepty, které vyžadují koření, ořechy, rozinky,
ovoce nebo zeleninu aj. Používejte vždy čerstvé přísady. Když používáte ořechy,
slunečnicová semínka, sušené ovoce apod., nechte je předem namočené ve vodě, aby
změkly, dobře osušené lehce pokropte a teprve pak je přidejte do těsta. Dávejte pozor,
aby tyto ingredience nebyly příliš velké a ostré, aby nepoškodily ochrannou vrstvu
formy.
DISPLEJ
Programovací tlačítko „Menu“
Toto tlačítko použijte, když chcete zvolit správný pečící program.
Pokaždé, když stisknete toto tlačítko, uslyšíte signál a číslo programu se změní.
Program je uveden na displeji. Pícka na chléb má 12 různých programů.
„Color“ – tlačítko
Toto tlačítko použijte, když chcete udat, jestli byste chtěli světlou, střední nebo
tmavou kůrku. Na display se bude přesouvat šipka na určený typ kůrky.
Tip: Když zkoušíte nějaký recept poprvé, doporučujeme vám, abyste si vybrali barvu
kůrky střední.
„Loaf size “ – tlačítko
Toto tlačítko použijte,když chcete udat váhu chleba, který máte v úmyslu upéci.
Můžete volit v rozmezí 750 g, 1000 g a 1250 g.
Tip: Celkové množství přísad uvedených v receptu je váha chleba, který chcete upéci.
113
B3958 www.domo-elektro.be
„Start/ stop“ – tlačítko
Tímto tlačítkem zahájíte nebo ukončíte zvolený program.
Tip: Když chcete zvolit program opačný, můžete ho změnit tak, že stop-tlačítko držíte
stisknuté několik sekund. Pak můžete na přístroji nastavit nový program.
Start: Když chcete zahájit program, stiskněte tlačítko, uslyšíte signál. Dvojtečka mezi
časy na displeji bude blikat, přístroj bude odečítat čas a zvolený program tím ubíhá.
Stop: Pro ukončení programu stiskněte tlačítko na několik sekund, dokud neuslyšíte
signál. To potvrdí, že program je vypnutý. Jinak bude program ještě hodinu udržovat
chléb teplý.
Pokud tlačítko start/stop stisknete jednou krátce, pozastavíte aktuální program. Druhý
stisk program opět nastartuje.
Vypnutí / Zapnutí
Jak zjistíte, že přístroj pracuje a program běží?
Když dvojtečka bliká a ukazatel svítí, program běží.
Když dvojtečka svítí nepřetržitě, je program ukončený.
Tlačítka „Timer + - „
Těmito tlačítky můžete sami určit, kdy bude váš chléb hotový, a to stisknutím tlačítka
+. Stisknutím tohoto tlačítka se začátek programu o 10 minut odsune. Když stisknete
tlačítko -, dobu pečení o 10 minut zkrátíte. Pokud je tedy třeba 12 hod , vy zvolíte
program na 3 hod, ale budete chtít mít čerstvě pečený chleba v 18 hod, musíte přidat
postupným mačkáním tlačítka ještě 3 hod. Celkový čas pečení tedy ukazuje 6 hod.
Pekárna bude 3 hod čekat a v 15 hod začne pracovat.
Funkce paměti
Když je přístroj znovu-zapnut po výpadku proudu (cca 15 min), tak se program
pečení či hnětení sám znovu spustí. To však nefunguje, pokud byl program ukončen
zmáčknutím tlačítka „start/stop“.
PROGRAMY
Program 1 – základní: Nejvíce používaný program pro pečení klasického chleba.
Program 2 – francouzský: Doba hnětení a kynutí je delší než u základního
programu.
Program 3 – celozrnný: Nejvhodnější program pro pečení tmavého chleba, jako je
chléb celozrnný nebo vícezrnný. Chléb může být o něco menší než bílý chléb, protože
mouka je těžší.
Program 4 – sladký: Program je určen k pečení všech druhů sladkých těst.
114
www.domo-elektro.be B3958
Program 5 – ultrarychlý: Program pro rychlopečení bílého chleba. Díky rychlejšímu
procesu pečení bude chleba o něco menší než s „normálním“ programem.
Program 6 – sendvič: Program pro přípravu lehkého bílého těsta vhodného pro
přípravu např. malých chlebových houstiček.
Program 7 – mléčný chléb: Program pro pečení mléčného chleba.
Program 8 – bezlepkové pečení: Program vhodný pro přípravu bezlepkového
chleba.
Program 9 – těsto: Pokud chcete nechat těsto jen vykynout.
Program 10 – koláč: Pomocí tohoto programu můžete upéci chleba , který je
připraven např. s práškem do pečiva.Tímto programem upečené chleby nejsou tak
vysoké a pevné.
Funkce vlastního nastavení doby pečení zde nemůže být použita, protože prášek do
pečiva účinkuje hned. Pokud chcete pomocí tohoto programu udělat třený koláč,
vložte přísady do formy. Potom přístroj nastavte a před zapnutím musíte ještě přísady
zamíchat dřevěnou lžící. To pomáhá hnětení.
Program 11 – pečení: Program na upečení již hotového těsta. Tento program může
být použit k dokončení chleba či rozehřátí chleba již dříve hotového.
Pro předčasné ukončení kteréhokoli programu podržte tlačítko „START/STOP“
alespoň na 2 vteřiny, dokud nezačne pípat zvukový signál.
ZPŮSOB POUŽITÍ
Zde uvedené recepty jsou jen všeobecným návodem. Je možné, že si jednotlivé
recepty budete muset změnit, abyste dosáhli požadovaného výsledku.
1. Vytáhněte pečící formu z přístroje.
2. Nasaďte hnětač (přiložený) na osu ve středu formy. Hnětač musí být nasazen
správným a pečlivým způsobem, aby všechny přísady byly dostatečně
promíchány a uhněteny.
3. Vložte všechny přísady do formy následujícím způsobem a v tomto pořadí:
1. voda / mléko
2. máslo / olej
3. eventuelně vejce
4. mouka
5. cukr (nasypte cukr na jednu stranu)
6. sůl (sůl nasypte na opačnou stranu)
115
B3958 www.domo-elektro.be
7. droždí ( droždí vložte do důlku uprostřed)
Pozor! Droždí nesmí přijít do styku s vodou. Mohlo by se stát, že voda droždí
zaktivizuje, dříve než se přísady dostatečně promísí a prohnětou.
4. Odstraňte všechny zbytky přísad z vnější strany formy. Vložte formu opět do
přístroje seshora na ni zatlačte a pootočte.
5. Uzavřete víko.
6. Dejte zástrčku do zásuvky
7. Nastavte „menu“- tlačítkem správný program.
8. „Color“ – tlačítkem můžete nastavit barvu chlebové kůrky. Můžete zvolit buď
světlou, střední, nebo tmavou (light, medium, dark)
9. Nastavte eventuálně funkci vlastního naprogramování času
10. Stiskněte START. Dvojtečka bude nyní blikat a tím udává, že přístroj pracuje.
Pokud máte nastaveno oddálení programu, program spustí až po uplynutí
nastaveného času.
Doba jednotlivých programů
Program 750 g 1000 g 1250 g
1. základní 3:00 3:05 3:10
2. francouzský 3:18 3:25 3:30
3. celozrnný 3:25 3:30 3:40
4. sladký 2:55 3:00 3:05
5. ultrarychlý 1:25 1:28 1:30
6. sendvič 3:00 3:05 3:10
7. mléčný chléb 3:20 3:22 3:25
8. bezlepkový 3:35 3:40 3:45
9. těsto* 1:50* 1:50* 1:50*
10. koláč 1:30 1:35 1:40
11. pečení 1:00 1:00* 1:00*
* Pokud si zvolíte jeden z těchto programů, nemůžete volit hmotnost nebo dobu pečení.
Doba, která je uvedena na displeji, je udána v hodinách a minutách. Příklad: program
1, normální, 1000 gramů, doba 3 hodiny 5 minut.
Při procesu hnětení zazní signál u následujících programů: základní,
francouzský, celozrnný, sladký, ultrarychlý, sendvič, mléčný, bezlepkový a při
programu na hnětení těsta. Tento signál udává, že mohou být přidány další přísady
např. rozinky, ořechy atd. Otevřete víko, vložte další přísady, potom víko zase zavřete
a proces hnětení může pokračovat.
Pozor! Nechte rozinky a ořechy předem namočit a osušte je utěrkou nebo kuchyňským
papírem. Dbejte na to, aby tyto přísady nebyly příliš velké nebo ostré, jinak by mohly
poškodit ochrannou vrstvu formy.
116
www.domo-elektro.be B3958
11. Když je chléb hotový, zazní několik signálů. Stiskněte STOP a několik sekund
nepouštějte. Přístroj znovu signalizuje, aby potvrdil, že je program zastaven.
Vytáhněte zástrčku ze zásuvky a otevřete víko přístroje. Vytáhněte formu ven
pomocí rukavic. Chléb nechte ochladit ve formě asi 10 – 15 minut, pak formu
obraťte a vyklopte chléb z formy.
Nikdy nepokládejte chléb ani formu na vnější stranu přístroje nebo přímo na
plastikový ubrus. Když se chléb hned neuvolní, otáčejte osou na spodní straně formy,
dokud se chléb neuvolní Když chléb vyndáte z přístroje a hnětač zůstane v chlebu,
pozorně ho vyndejte z chleba ven. Nebo nechte chleba ještě vychladit na roštu,
takže pak můžete hnětač vytáhnout rukama. Dávejte pozor, aby byl hnětač dobře
vychlazený. Je doporučeno krájet chléb teprve po 15 – 20 minutách.
EXTRA: Pokud například někdy nejste včas doma, hřeje pícka ještě 60 minut. Tato
doba není zahrnuta v programovacím čase.
POUŽITÍ PROGRAMOVACÍ FUNKCE ČASU
Pokud chcete tuto funkci použít, musíte ji nastavit, dříve než stisknete START.
Důležité: nepoužívejte tuto funkci, pokud mají přísady omezenou trvanlivost.
Postupujte podle osmi kroků popsaných v kapitole „Způsob použití“. Když
nastavíte správný program a barvu chlebové kůrky, stiskněte tlačítka Time + nebo
-, abyste mohli zvýšit dobu na displeji. Vše je uvedeno v kapitole „Displej“.
Příklad: Je 9.00 ráno a vy byste chtěli mít odpoledne v 17.00 čerstvě upečený
chléb. Naprogramujete tedy čas pečení na 8:00
Stiskněte tlačítko START. Dvojtečka na displeji bude blikat, doba bude ubíhat,
než bude dosaženo okamžiku, kdy pícka musí začít s hnětením. Proběhne celkově
nastavený program, takže chléb bude hotový v době, kterou jste zvolili.
ÚDRŽBA
PŘED ČIŠTĚNÍM VAŠÍ PÍCKY JI VYPNĚTE, VYTÁHNĚTE ZÁSTRČKU ZE
ZÁSUVKY A NECHTE PÍCKU ÚPLNĚ VYCHLADNOUT.
Zevnějšek
Zevnějšek přístroje a průhledové okénko setřete vlhkým hadrem nebo houbou. Formu
předem vyndejte ven. Pokud by bylo nutné, můžete zevnějšek přístroje vyčistit
jemným mycím prostředkem.
Vnitřek
Vnitřek přístroje můžete pozorně vyčistit lehce navlhčeným hadrem. Dávejte ale pozor
při čištění topného tělesa!
117
B3958 www.domo-elektro.be
Pečící forma
Formu je možné mýt teplou vodou.
Dávejte pozor, abyste nepoškodili ochrannou vrstvu. Když se vám nepodaří vyndat
hnětač z formy ven, musíte nechat formu úplně vychladnout.Pak nalijte trochu teplé
vody do formy tak, aby hnětač byl pod vodou. Voda pomůže tomu, že přilepené části
se uvolní a hnětač půjde dobře vyjmout.
Nepoužívejte žádné čistící prostředky nebo kartáče, protože by mohly poškodit
ochrannou vrstvu formy. Pečící forma není vhodná do myčky nádobí.
Několik tipů k přípravě znamenitého chleba
Vždy všechny přísady přesně odvažte a dbejte na to, aby měly pokojovou teplotu.
Přísady přidávejte ve správném pořadí.
Všechny přísady musí být čerstvé.
Droždí dávejte do formy jako poslední. Udělejte v mouce malý důlek. Nesmí přijít do
styku se solí, cukrem a vodou (mlékem).
TIP: Jestli je droždí čerstvé, můžete zjistit následujícím testem: V polovině šálku
vlažné vody rozmíchejte 1 kávovou lžičku cukru a pak přidejte 1 kávovou lžičku
droždí. Po několika minutách bude směs bublat a kypět, teprve pak poznáte, že droždí
je čerstvé.
TIP: Asi po 5 – 10 minutách po startu pícky můžete zkusit, jestli je těsto dobré. Musí
vypadat jako hladká a elastická koule.Otevřete víko, krátce se dotkněte prsty vrchní
části těsta. Dávejte ale pozor, protože hnětač se stále točí. Jestliže vám zůstane trochu
těsta na prstech, je těsto dobré. Jestliže zůstane těsto nalepené na formě, je příliš
mokré. Jestliže těsto na vašich prstech nezůstane, pak je příliš vysušené.
Druhy
JE NUTNÉ VŽDY POČÍTAT S KOMPLETNÍ VÁHOU CHLÉBA !
PRO VELKOU FORMU 1250g JE TO ZHRUBA 750g SMĚSI + 500ml VODY
TIP : Display po několika sekundách zhasne a aktivuje se opět dotknutím jakéhokoli
tlačítka.
TIP: Sůl omezuje účinek droždí a cukr ho naopak povzbuzuje.Pokud na základě diety
nesmíte použít jednu z těchto přísad, pak musíte rovněž vynechat i tu druhou. Pak
získáte chléb bez cukru a soli.
Pokud byste chtěli hned péci další chléb, nechte přístroj 10 – 20 minut vychladit a pak
můžete začít.
Různé druhy chleba mají různou strukturu a velikost, protože se liší použité přísady.
Některé chleby mohou být tužší a menší než ostatní. To je normální. Může se stát,
že u některých receptů musíte dávky upravit. Tím myslíme: množství droždí, mouky
nebo vody. Nikdy neměňte všechno současně! To by totiž nemělo žádný účinek.
Přizpůsobení může být potřebné v souvislosti s následujícím:
Kvalita a specická hmotnost mouky
Teplotní rozdíly okolí
118
www.domo-elektro.be B3958
Čerstvost přísad
Chléb, který pečete sami, neobsahuje žádné konzervační prostředky, a je proto
také omezeně trvanlivý. Když chléb neprodyšně zabalíte a pak ho necháte dobře
vychladnout, můžete ho několik dní kvalitně uchovat. Můžete ho samozřejmě také
nechat zmrazit a spotřebovat ho později.
PROBLÉMY, KTERÉ MOHOU NASTAT
Existují různé faktory, které mohou způsobit, že se chléb nepovede. Uvádíme zde
několik příkladů a jejich eventuální odstranění:
Chléb se propadl
Když se chléb na všech stranách sesunul, znamená to, že těsto bylo příliš vlhké.
Zkuste přidat o něco méně vody. Když používáte konzervované ovoce nebo zeleninu,
nechte je nejprve dobře okapat a otřete je do sucha. Jsou delší dobu nasáklé, čímž mají
v sobě přebytečnou vlhkost. Můžete také zkusit použít lehčí druh mouky.
Může také dojít k silnému vykynutí, těsto vykynulo tak silně, že už to nemohlo
zvládnout. Přidejte o něco méně droždí – 1-2 gramy nebo zvolte kratší program.
V případě použití hotových směsí je nutné snížit při pečení ve velké vaně podíl
vody až o 20% o proti návodu uvedeném na sáčku. U jednohákových van platí
návod.
Chléb je ve středu nedostatečně pečený.
Když je chléb uprostřed málo pečený, chyba může být v použitém druhu mouky. To
nastane většinou v důsledku použití těžšího druhu mouky, např. žitné nebo celozrnné
. Když použijete jeden z těchto druhů, neprovádějte více hnětacích procesů. Když
přístroj ukončil první hnětení, vypněte ho. Pak přístroj zase zapněte a stiskněte
START: Přístroj začne zase hníst, přijme ale do těsta větší množství vzduchu. Je
možné také zvolit tmavý stupeň zabarvení kůrky, čímž bude teplota pečení o něco
vyšší.
Chléb překynul
Pokud váš chléb vykynul více než normálně, použili jste příliš mnoho droždí nebo
vody. Zkontrolujte, jestli jste měli správné množství a správný typ droždí.
Příliš mnoho cukru může také silně aktivovat droždí. Snižte množství cukru a dávejte
pozor také na sušené ovoce a med, které také obsahují cukr. Snižte množství vody o
10-20 ml. Nižší vlhkost droždí také zabraňuje droždí být příliš aktivní.
Také jemně umletá mouka může způsobit, že chléb příliš vykyne. Tyto druhy mouky
nepotřebují tak aktivní droždí jako těžší nebo hruběji umleté.
119
B3958 www.domo-elektro.be
Chléb je suchý
Použijte o něco méně mouky a přidejte 1 polévkovou lžíci tekutiny. Když pícka
promíchává těžší těsto, a proto potřebuje delší dobu na jeho hnětení, může se stát, že
přístroj začne na
stole vibrovat. Postarejte se o to, aby stál na rovné a stabilní podložce, ne příliš blízko
k ostatním předmětům a také ne blízko u okraje stolu.
Placatý chléb
Pokud použijete ve mlýně umletou mouku nebo mouku celozrnnou, může být chléb
plochý.
Když chléb nevykyne, je třeba zkontrolovat droždí. Nezapomněli jste přidat droždí?
Pokud chléb vykynul jen lehce, mohlo se stát, že droždí bylo staré.
Moc studená nebo teplá voda také zabraňuje aktivizaci droždí.
Přezkoušejte také dávku použité soli. Ujistěte se, že jste nepoužili příliš mnoho soli.
Hlášení poruchy na displeji
Když jste stiskli tlačítko START a na displeji se objeví „H:HH“, je přístroj ještě teplý.
Nechte ho ještě 10-20 minut vychladit s otevřeným víkem.
Když jste stiskli tlačítko START a na displeji se objeví „E:EE“, pak musíte
kontaktovat prodejce nebo vaši technickou službu. Ti mohou překontrolovat hlášenou
poruchu.
NEJČASTĚJI POKLÁDANÉ DOTAZY
Proč je vždy rozdíl ve výšce chleba?
Forma a výška chleba závisí na teplotě okolí, kvalitě a množství přísad.
Proč chléb nevykyne?
Pokud chléb nevykyne nebo zůstane „placatý“, může to způsobit to, že jste zapomněli
přidat droždí, nebo jste dali droždí málo, nebo bylo staré.
Jak funguje vlastní naprogramování doby pečení?
Vlastní naprogramování doby pečení nelze nastavit na méně než doba zvoleného
programu a více než 13 hodin. Vlastní naprogramování doby pečení vyžaduje alespoň
58 minut, aby proběhly všechny potřebné procesy. Je možné urychlit zpracování, ale
jen vynecháním některé funkce. Přísady se mohou zkazit, když zůstanou déle než 13
hodin uvnitř pícky, aniž by se pekly.
Proč nesmí být k základním přísadám přidány zároveň ještě další?
Aby těsto nebo chléb měly správnou formu a vykynuly, jak se patří, musí být přidány
sušené rozinky a podobné přísady až později.
Tyto přísady by se mohly během hnětení zničit. Mohou se na sebe nalepit a ne se
120
www.domo-elektro.be B3958
rovnoměrně zapracovat do těsta. Smíte je přidat teprve po zaznění prvního signálu.
Není možné přidávat přísady, když používáte jeden z rychlých programů. Tato funkce
nefunguje také v rámci programu „těsto“.
VŠEOBECNÉ POKYNY
Kůrka je někdy světlejší, někdy tmavší. To můžete změnit sami pomocí tlačítka
„color“. Některé mouky mají pomalejší dobu ztmavnutí a některé tmavnou
rychleji.
Co se stane, když chléb vyskočil do úrovně víka? Použili jste příliš mnoho
droždí nebo cukru, čímž vznikly v chlebu bubliny a chléb moc vykynul. Také
větší množství vody má za následek výraznější kynutí.
Proč se nesmí vyrobit chléb na základě ovoce pomocí rychlého programu?
Doba kynutí je v tomto programu zkrácena, a když přidáte více přísad, je rovněž
ovlivněna doba pečení, takže nebude dosaženo pěkného výsledného produktu,
pokud použijete takové recepty v rámci tohoto programu.
Při výrobě těžšího chleba hněte pícka pomaleji. Při použití takových receptů je
to zcela normální. Pro přístroj to není žádný problém, jen je dobré, když zároveň
přidáte jednu polévkovou lžíci tekutiny.
DŘÍVE NEŽ PŘÍSTROJ NECHÁTE OPRAVIT
Váš chléb se nikdy nepovede.
Doporučovali bychom vám udělat chléb pomocí hotové chlebové směsi. Do těchto
směsí stačí dodat jen vodu a máslo.Je-li výsledek dobrý, znamená to, že je váš přístroj
v pořádku a vy musíte zkontrolovat čerstvost normálních přísad.
Výjimku tvoří jen pečení ve velké formě, viz odstavec „Problémy které mohou nastat“
Je-li výsledek špatný, pak se obraťte na naši zákaznickou nebo technickou službu a
poraďte se, jak postupovat dál.
Přístroj nefunguje
Je zapnutý?
Teplota pícky je příliš vysoká.
Z větracích otvorů vychází kouř.
Přísady se možná dostaly na topné těleso.
Chléb je propadlý / střed je vlhký.
Chléb byl ponechán v pečící formě příliš dlouhou dobu po upečení.
Bylo použito moc vody nebo droždí.
121
B3958 www.domo-elektro.be
Horní strana chleba je prasklá a tmavá
Příliš mnoho mouky, droždí nebo cukru.
Na vrchní části chleba je ještě mouka.
Nedostatek vody.
Příliš malý chléb.
Málo mouky, droždí, cukru nebo vody.
Použití celozrnného chleba nebo mouky, které obsahují chemické droždí (prášek do
pečiva).
Použití špatného typu droždí.
Použití mouky nebo droždí, které už nejsou čerstvé.
Chléb není dostatečně pečený.
Stop-tlačítko bylo stisknuto po zapnutí přístroje.
Víko bylo otevřeno během pečení.
Chléb je příliš tvrdý.
Mnoho cukru.
Zabarvení kůrky je nastaveno na tmavou barvu.
Chléb má špatný tvar.
Málo mouky.
Málo vody.
Pečící formy a hnětací háky jsou považovány za spotřební materiál a musí se po
určité době, závislé na intenzitě používání, vyměnit. Odřený vnitřní povrch se
proto nepovažuje za příčinu reklamace. Nesmí se samozřejmě loupat, nebo jinak
znemožňovat řádné používání pekárny.
122
1 / 1

Domo B3958 Návod k obsluze

Kategorie
Stroje na výrobu chleba
Typ
Návod k obsluze
Tato příručka je také vhodná pro