kuličku. Kuličky vložte do vymaštěné mísy,
zakryjte a nechte dalších 45 minut kynout,
načež je vložte do spotřebiče.
• Doba přípravy ve spotřebiči: 35 minut
• Poloha roštu: 3
Telecí koleno
Přísady:
• 1 zadní telecí koleno 1,5–2 kg
• 4 plátky vařené šunky
• 2 polévkové lžíce oleje
• 1 lžička soli
• 1 lžička sladké papriky
• 1/2 lžičky bazalky
• 1 malá plechovka hub na plátky
• polévková zelenina (mrkev, pórek,
celer, petržel)
• voda
Příprava:
Na telecím koleni udělejte osm podélných
zářezů. Rozkrojte čtyři plátky vařené
šunky na polovinu a vložte je do zářezů.
Smíchejte olej, sůl, papriku a bazalku a
směsí potřete koleno. Vložte koleno do
pekáče a rozprostřete po něm houby. K
telecímu koleni přidejte polévkovou
zeleninu a vodu. Spodní část by měla být
ponořena do hloubky 10–15 mm.
• Doba přípravy ve spotřebiči: 150 minut
• Poloha roštu: 2
Rýže
Přísady:
• 200 g dlouhozrnné rýže
• 50 g divoké rýže
• sůl a pepř
• 2 lžičky zeleninového vývaru
• 600 ml vody
• 1 malá červená paprika
• 2 lžičky přírodního cukru
• 2 lžičky rajského protlaku
• 400 ml hovězího vývaru
Po upečení:
• 1 malá plechovka kukuřice (150 g)
• Sceďte kukuřici a přidejte do uvařené
rýže.
Příprava:
Dlouhozrnnou rýži, divokou rýži, sůl, pepř,
zeleninový vývar a vodu dejte půl hodiny
před vařením do mísy. Připravte si papriku
nakrájenou na malé kostičky, přidejte do
rýže a povařte.
• Doba přípravy ve spotřebiči: 40 minut
• Poloha roštu: 3
Lasagne
Ingredience na masovou omáčku:
• 100 g prorostlého špeku
• 1 cibule
• 1 mrkev
• 100 g celeru
• 2 polévkové lžíce olivového oleje
• 400 g míchaného mletého masa
• 100 ml masového vývaru
• 1 malá plechovka s nasekanými rajčaty
(přibližně 400 g)
• oregano, tymián, sůl a pepř
Ingredience na bešamelovou omáčku:
• 75 g másla
• 50 g mouky
• 600 ml mléka
• sůl, pepř a muškátový oříšek
Smícháme s:
• 3 polévkovými lžícemi másla
• 250 g zelených listů lasagne
• 50 g strouhaného parmezánu
• 50 g strouhaného tvrdého sýra
Příprava:
Špek ostrým nožem zbavíme kůže a
chrupavky a nakrájíme na malé kostičky.
Oloupeme cibuli a mrkev, očistíme celer a
veškerou zeleninu nakrájíme na malé
kostičky.
V kastrolu rozehřejeme olej a za stálého
míchání na něm osmažíme slaninu a
kostičky zeleniny.
Postupně přidáme mleté maso, za stálého
míchání osmahneme a rozředíme
vývarem z masa. Šťávu z masa
okořeníme rajským protlakem, bylinkami,
solí a pepřem a vaříme pod pokličkou na
slabém ohni asi 30 minut.
Mezitím si připravíme bešamelovou
omáčku: Rozpustíme máslo v pánvi,
4