226 www.barbecook.com
11 UŽITEČNÉ TIPY A TRIKY
11.1 Předehřívání spotřebiče
Předehřátím spotřebiče zajišťujete, aby gril byl v okamžiku
položení pokrmů na rošt dostatečně horký. Postupujte
následujícím způsobem:
1 Zapalte hořáky a nastavte jejich ovladače do polohy HIGH
(Vysoký).
2 Uzavřete víko a nechte spotřebič 10 minut v klidu.
3 Po 10 minutách otevře víko a položte pokrmy na grilovací
rošt.
4 Pokud nyní potřebujete pouze méně žáru, nastavte ovladače
na nižší výkon.
11.2 Jak zabránit ulpívání pokrmů
Chcete-li zabránit pokrmům, aby ulpívaly ke grilu:
• Lehce potřete pokrm olejem, než jej položíte na gril. Můžete
také potřít olejem samotný gril.
• Spotřebič předehřejte. Čím teplejší bude gril, když na něj
položíte pokrm, tím méně bude pokrm ulpívat.
• Pokrmy neotáčejte příliš často. Nechte jej nejprve trochu
prohřát.
11.3 Přímé a nepřímé grilování
V závislosti na typu pokrmu, který budete připravovat a na
způsobu přípravy můžete grilovat přímo nebo nepřímo:
1
Při grilování pod uzavřeným víkem vždy sledujte teploměr
a ujistěte se, že spotřebič není příliš horký. Viz
“11.5 Sledování teploty”.
11.4 Grilování s uzavřeným víkem
Uzavření víka při grilování má některé důležité výhody:
• Teplota grilu je vyšší a zůstává stálejší.
• Zkrátíte čas přípravy pokrmu a udržíte jej šťavnatější.
• Snížíte počet výskytů prudkého vzplanutí a uspoříte plyn.
1
Při grilování pod uzavřeným víkem vždy sledujte teploměr
a ujistěte se, že spotřebič není příliš horký. Viz
“11.5 Sledování teploty”.
11.5 Sledování teploty
Váš spotřebič je vybaven výkonnými hořáky, takže se může
rychle zahřát a udržovat teplotu na stálé hodnotě. Při grilování s
uzavřeným víkem je nutné se ujistit, že spotřebič se příliš
nerozžhaví. Sledujte teploměr na víku a vezměte v úvahu
následující pokyny:
• Normální teplota přípravy pokrmů je asi 210 °C. Při vyšších
teplotách se může vznítit odkapávající a nashromážděný tuk.
• Teplota by nikdy neměla překročit hodnotu 300 °C po dobu
delší než pět minut. Mohlo by dojít k poškození a
deformování spotřebiče.
1
Pokud bude spotřebič příliš horký, nechte jej vychladnout
otevřením víka a nastavením hořáků na nižší výkon.
11.6 Optimální využití žáru
Střední část mísy se zahřívá více než ostatní části. Aby bylo
možné maximálně využít tuto nejžhavější část, je spotřebič
vybaven grilovacími rošty různé velikosti. Dodává se s
následujícími:
• Jeden velký grilovací rošt, který se umísťuje doprostřed mísy.
• Dva menší grilovací rošty, které se umísťují po stranách mísy.
Pokud grilovací rošty umístíte správně do mísy a zapálíte
všechny hořáky, celý střední rošt se bude zahřívat na maximální
teplotu. Podobně můžete rozšířit nejžhavější část mísy a
optimálně využívat povrch grilovacích roštů spotřebiče.
11.7 Využití výhod topných zón
Když jsou všechny hořáky zapáleny, kryty rozvádějí teplot
rovnoměrně po celém grilu. Navzdory rovnoměrnému zahřívání
jsou některé zóny žhavější než jiné. Těchto topných zón můžete
využít pro dokonalé grilování pokrmů:
2
Topné zóny můžete také vytvořit tak, že budete
experimentovat s výkonem jednotlivých hořáků. Můžete
například nastavit hořák na nejnižší výkon a použít zónu
nad tímto hořákem pro jemné potraviny nebo takové,
jejichž příprava vyžaduje delší dobu.
11.8 Opékání pokrmů na grilovacím
hořáku
Chcete-li opékat pokrmy na grilovacím hořáku, musíte nastavit
hlavní hořáky a grilovací hořáky tak, aby pracovaly společně.
Chcete-li například připravit pečené kuře, postupujte
následujícím způsobem:
1 Demontujte ze spotřebiče grilovací rošty a ohřívací stojan a
položte je stranou.
2 Zapalte hlavní hořáky a uzavřete víko tak, aby se spotřebič
předehřál. Mezitím položte kuře na grilovací hořák.
3 Po deseti minutách otevřete víko, vypněte střední hořák a
nastavte boční hořáky do polohy LOW (Nízký). Můžete
položit mísu na střední hořák a zachycovat odkapávající tuk.
4 Položte grilovací hořák nad hořáky a uzavřete víko. Horký
vzduch nyní bude zajišťovat pečení kuřete podobně jako v
tradiční troubě.
Metoda Popis Použití
Přímé Umístěte pokrm přímo nad
zapálený hořák, nastavte jej na
velký plamen a ponechte víko
otevřené.
Prudké opékání
masa a
zeleniny
Nepřímé Umístěte pokrm vedle
zapáleného hořáku, nastavte
jej na střední/malý plamen a
uzavřete víko.
Další grilování
již zprudka
opečeného
masa
Zóna Horká? Použití pro...
Přední Horká Grilování jemných potravin (krevety,
ryby....)
Střed Žhavější Příprava pokrmů vyžadujících delší
dobu přípravy (například klobásy,
kuřecí stehýnka...)
Zadní Nejžhavější Prudké opékání masa a zeleniny
MAN_GAS_QUISSON_BBC_140730_A.book Page 226 Tuesday, February 2, 2016 4:55 PM