Siemens ET375GU11E Uživatelský manuál

Kategorie
Grilování
Typ
Uživatelský manuál
2
Obsah
Na co musíte dbát . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3
Před montáží . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 3
Bezpečnostní pokyny . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 4
Příčiny poškození . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5
Před prvním použitím . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 5
Nový přístroj . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
Toto je váš novogril . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 6
Přepínač a kontrolka zapnutí . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Topné těleso grilu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Vana na lávové kameny . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Vodní lázeň . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 7
Nastavení grilu . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Grilování nad lávovými kameny . . . . . . . . . . . . . . . . . 8
Grilování nad vodní lázní . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Pojistka proti přehřátí . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 10
Tabulky a tipy . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
Tabulka grilování . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 11
Tipy pro grilování . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 12
Ošetřování a čištění . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 13
Zákaznický servis . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . . 15
3
Na co musíte dbát
Pečlivě si přečtěte tento návod k použití. Pouze tehdy
můžete přístroj bezpečně a správně obsluhovat.
Návod k použití a k montáži si dobře uschovejte.
Pokud přístroj předáte další osobě, přiložte k němu
návody.
Před montáží
Likvidace v souladu
s předpisy na ochranu Vybalte přístroj a obal zlikvidujte v souladu s předpisy
životního prostředí na ochranu životního prostředí.
Tento přístroj je označen v souladu s evropskou
směrnicí 2002/96/ES o elektrickém a elektronickém
odpadu (waste electrical and electronic equipment –
WEEE). Směrnice udává rámec pro zpětné přijetí
a recyklaci starých přístrojů s celoevropskou platností.
Poškození při přepravě Po vybalení zkontrolujte, zda nebyl přístroj při
přepravě poškozen. Je-li přístroj poškozen, nesmíte jej
zapojit.
Elektrické připojení Je-li přívodní kabel poškozený, musí jej vyměnit
technik speciálně vyškolený výrobcem. Vyloučí se tak
možná nebezpečí.
Umístění a připojení Postupujte podle zvláštního návodu k montáži.
4
Bezpečnostní
pokyny
Přístroj je určen pouze pro použití v domácnosti.
Přístroj používejte výhradně k přípravě pokrmů.
V grilu nepoužívejte dřevěné uhlí nebo podobná
paliva!
Bezpečná obsluha Dospělí a děti nesmí používat přístroj bez dozoru,
– když toho nejsou fyzicky a mentálně schopní,
– nebo když jim chybí vědomosti a zkušenosti nutné
ke správné a bezpečné obsluze přístroje.
Nenechávejte děti hrát si s přístrojem.
Přehřátý olej a tuk Pozor, nebezpečí požáru! Přehřátý olej a tuk se rychle
vznítí. Horký olej nebo tuk nenechávejte nikdy bez
dozoru. Hořící olej nebo tuk nehaste nikdy vodou.
Plameny uhaste zakrytím víkem. Vypněte přístroj.
Horký gril Pozor, nebezpečí popálení! Přístroj je během provozu
horký. Odkapávající tuk může krátce vzplanout.
Zabraňte dětem v přístupu k přístroji!
Pozor, nebezpečí požáru! V zásuvkách nebo policích
pod přístrojem nikdy neukládejte hořlavé předměty
(např. čisticí prostředky, spreje).
Nebezpečí zkratu! Nikdy neveďte přívodní kabel
elektrických spotřebičů přes horký gril. Izolace kabelu
se může roztavit.
Kryt ze sklokeramiky Pozor, nebezpečí popálení! Kryt ze sklokeramiky
položte na přístroj až po jeho úplném vychladnutí.
Gril nikdy nezapínejte s nasazeným krytem.
5
Příčiny poškození
Tvrdé a ostré předměty Pokud na sklokeramickou desku nebo kryt ze
sklokeramiky spadnou tvrdé nebo ostré předměty,
mohou způsobit poškození.
Kryt ze sklokeramiky Kryt ze sklokeramiky položte na přístroj až po jeho
úplném vychladnutí. Gril nikdy nezapínejte
s nasazeným krytem. Kryt nepoužívejte jako odkládací
plochu nebo plochu k udržování teploty pokrmů.
Před prvním
použitím
Lávové kameny Před prvním použitím vyjměte lávové kameny ze sáčku
a naplňte jimi vanu na lávové kameny.
Rozpálení grilu Před prvním použitím důkladně vyčistěte gril a díly
příslušenství. Gril poté bez připravovaných potravin
rozpalte na několik minut s nastaveným max. stupněm.
Tím se odstraní "zápach novoty".
Při prvním zahřátí je mírná tvorba kouře normální.
Čištění Po použití vypněte gril. Po každém použití vyčistěte
vychladlý gril.
Mastná znečištění se mohou vznítit.
Opravy Neodborné opravy jsou nebezpečné. Nebezpečí
úrazu el. proudem! Opravy smí provádět pouze námi
školený technik zákaznického servisu.
Je-li přístroj poškozený, vypněte jistič v pojistkové
skříni. Zavolejte zákaznický servis.
6
Nový přístroj
Zde se seznámíte s novým přístrojem a získáte
informace o dodaném příslušenství.
Toto je váš no
lávový gril
1 Kryt ze sklokeramiky
2 Grilovací rošt
3 Vana na lávové kameny
4 Topné těleso grilu
5 Spínač
6 Kontrolka zapnutí
1
2
3
5
6
4
Přepínač a kontrolka
zapnutí
Přepínačem nastavte topný výkon grilu. Topný výkon
můžete nastavit plynule. Po grilovaní otočte přepínač
na 0. Přístroj tak vypnete.
Když je gril zapnutý, svítí kontrolka zapnutí a varuje
před popálením.
Topné těleso grilu
Pozor, nebezpečí popálení! Topné těleso je během
provozu horké. Grilovacího roštu a topného tělesa se
dotýkejte pouze, když přístroj vychladl.
Možná si všimnete, že se topné těleso grilu během
grilování automaticky zapíná a vypíná. To je normální.
Když sejmete grilovací rošt, můžete topné těleso
na jedné straně vyklopit nahoru. Je-li topné těleso
zvednuté, zůstane z bezpečnostních důvodů vypnuté.
Vana na lávo
kameny
Před prvním použitím vyjměte lávové kameny ze sáčku
a naplňte jimi vanu na lávové kameny.
Vodní lázeň
Grilovací nádobu naplňte před každým použitím
vodou. Množství vody závisí na tom, zda chcete
grilovat s lávovými kameny nebo bez nich.
Pozor, nebezpečí opaření! Pokud se při doplňování
dostane voda na horký grilovací rošt nebo topné
těleso grilu, vzniká vodní pára.
7
8
Nastavení grilu
Na vašem grilu můžete grilovat nad lávovými kameny
nebo nad vodní lázní.
Lávové kameny akumulují horko sálající z topného
tělesa a umožňují intenzivní a rovnoměrné rozložení
tepla.
Při grilování nad vodní lázní je grilované maso díky
stoupající vodní páře šťavnatější.
Grilování nad lávovými
kameny
1. Sejměte grilovací rošt a vyklopte topné těleso
grilu. Vyjměte vanu na lávové kameny z přístroje.
2. Naplňte grilovací nádobu 700 ml vody až po
spodní značku.
3. Vyjměte lávové kameny ze sáčku a vložte je do
vany na lávové kameny. Vložte vanu na lávo
kameny do přístroje.
4. Sklopte topné těleso grilu, položte grilovací rošt.
5. Předehřejte gril cca 8-12 minut s nastaveným
max. stupněm. Poté můžete pokládat potraviny
připravené ke grilování. Stupeň grilování nastavte
podle tabulky.
Poznámka: Prázdný gril předehřívejte maximálně
8-12 minut. Delší doby předehřívání mohou vést
k vypnutí přístroje (pojistka proti přehřátí). Vypněte
přístroj a nechte jej před opakovaným zapnutím
vychladnout.
Odkapáváním tuku na topné těleso grilu a horké
lávové kameny vzniká kouř. Odkapávající tuk může
krátce vzplanout.
Doplnění vody Před každým grilováním zkontrolujte hladinu vody
v grilovací nádobě. Případně dolijte vodu až ke spodní
značce.
Pozor, nebezpečí opaření! Pokud se při doplňování
dostane voda na horký grilovací rošt nebo topné
těleso grilu, vzniká vodní pára.
Vypuštění vody Pokud je voda při vypouštění ještě horká, nalijte do ní
nejprve studenou vodu, aby vychladla!
K vypuštění vody postavte pod výpustný kohout
teplotně odolnou nádobu. Otočením páčky o 90°
směrem dolů otevřete kohout. Otočením páčky
nahoru až po doraz poté zavřete kohout.
9
Grilování nad vodní
lázní
1. Sejměte grilovací rošt a vyklopte topné těleso
grilu. Vyjměte vanu na lávové kameny z přístroje.
2. Naplňte grilovací nádobu 2,5 l vody až po horní
značku.
3. Sklopte topné těleso grilu, položte grilovací rošt.
4. Předehřejte gril cca 8-12 minut s nastaveným
max. stupněm. Poté můžete pokládat potraviny
připravené ke grilování. Stupeň grilování nastavte
podle tabulky.
Poznámka: Prázdný gril předehřívejte maximálně
8-12 minut. Delší doby předehřívání mohou vést
k vypnutí přístroje (pojistka proti přehřátí). Vypněte
přístroj a nechte jej před opakovaným zapnutím
vychladnout.
Doplnění vody Při grilování kontrolujte hladinu vody v grilovací
nádobě. Případně dolijte vodu až k horní značce.
Pozor, nebezpečí opaření! Pokud se při doplňování
dostane voda na horký grilovací rošt nebo topné
těleso grilu, vzniká vodní pára.
10
Výměna lávových kamenů Lávové kameny absorbují odkapávající tuk a jsou
nasycené, jakmile ztmavnou. Poté se musí vyměnit.
Lávové kameny vhodné pro váš gril zakoupíte
u specializovaného prodejce nebo prostřednictvím
našeho zákaznického servisu.
Vypuštění vody Pokud je voda při vypouštění ještě horká, nalijte do ní
nejprve studenou vodu, aby vychladla!
K vypuštění vody postavte pod výpustný kohout
teplotně odolnou nádobu. Otočením páčky o 90°
směrem dolů otevřete kohout. Otočením páčky
nahoru až po doraz poté zavřete kohout.
Pojistka proti
přehřátí
Pojistka proti přehřátí vypne při přehřátí grilu topení
grilu. Když gril dostatečně vychladne, topení grilu
se opět automaticky zapne.
11
12
Tabulky a tipy
Tabulka grilování Údaje v tabulkách jsou orientační a platí pro
předehřátý gril. Údaje se mohou podle druhu, velikosti
a množství grilovaných potravin lišit.
Výkon můžete nastavit plynule. Je možné, že se
optimální výkon pro vaše použití nachází mezi dvěma
stupni!
Grilované potraviny minimálně jednou obraťte.
Grilované potraviny Doba Nastavení Nastavení Doba
předehřátí přepínače při přepínače při grilování
na stupni 9 grilování nad grilování nad v min.
v minutách lávovými kameny vodní lázní
Hovězí steak, medium, 2-3 cm 12 8 - 9 8 - 9 8 - 10
T-bone steak, růžová barva, 3 cm 10 7 - 8 8 - 9 10 - 15
Steak z vepřové krkovice, bez kostí 10 8 - 9 8 - 9 12 - 16
Vepřové kotlety*, 2 cm 8 7 - 8 8 - 9 15 - 20
Jehněčí kotlety, růžová barva, 2 cm 10 7 - 8 8 - 9 8 - 12
Kuřecí prsa, 2 cm 10 7 - 8 8 - 9 15 - 20
Kuřecí křídla, à 100 g 10 7 - 8 8 - 9 15 - 20
Krůtí řízek, přírodní, 2 cm 10 7 - 8 8 - 9 12 - 15
Lososový steak**, 3 cm 8 7 - 8 8 - 9 20 - 25
Steak z tuňáka**, 2 cm 8 7 - 8 8 - 9 10 - 15
Pstruh***, celý, 200 g 10 7 - 8 8 - 9 12 - 15
Velké garnáty, à 30 g 10 7 - 8 8 - 9 12 - 15
Hamburger / frikadely, 1 cm 10 7 - 8 8 - 9 12 - 17
Šašlikové špízy****, à 100 g 8 7 - 8 8 - 9 17 - 25
Grilovaná klobása, à 100 g 10 7 - 8 8 - 9 10 - 20
Zelenina***** 8 7 - 8 8 - 9 8 - 12
* Podél kosti nařízněte.
** Grilovací rošt potřete olejem.
*** Kůži dobře potřete olejem, před obracením ještě jednou potřete olejem.
**** Často obracejte.
***** např. lilek, cuketa na plátky tlusté 1 cm, paprika na čtvrtky
13
Tipy pro grilování
Kvalita masa Výsledek grilování závisí na druhu a kvalitě masa
a na vaší individuální chuti. Kousky grilovaného masa
by měly být pokud možno stejně silné. Tak zhnědnou
rovnoměrně a zůstanou pěkně šťavnaté.
Předehřátí grilu Gril vždy předehřejte. Tak se může intenzivním
tepelným vyzařováním vytvořit na grilovaných
potravinách kůrčička a nemůže vytékat šťáva.
Příprava potraviny ke grilování Chcete-li zabránit vysušení povrchu a zvýraznit chuť,
potřete grilované potraviny lehce olejem vhodným pro
grilování. Dbejte na to, abyste nepoužili příliš mnoho
oleje, jinak hrozí nebezpečí požáru!
Steaky grilujte vždy neosolené. Jinak by mohla vytéci
voda a rozpustné živiny a potraviny tak ztratí tyto
cenné látky.
Tukovou vrstvu (např. na kotletě) odstraňte teprve
po grilování, jinak maso ztratí šťávu a aroma.
Vložení grilovaných potravin Grilované kousky položte přímo na rošt. Grilujete-li
pouze jeden kousek, položte ho pokud možno
do středu roštu. Tak se nejlépe podaří.
Obracení grilovaných potravin Maso obraťte, když na povrchu vidíte kapičky.
Grilované kousky obraťte teprve tehdy, když se dají
snadno uvolnit z roštu. Když maso ulpí na roštu, zničí
se jeho vlákna a vyteče šťáva.
Tipy pro grilování Maso během grilování nepropichujte. Může vytéci
šťáva.
Pokud se na povrchu steaku objeví šťáva, je maso
připraveno jako medium (uvnitř růžové, na navrchu
křupavě hnědé).
Grilované pokrmy podávejte horké. Potraviny ihned
podávejte, neudržujte je v teplém stavu, jinak bude
maso tuhé.
14
Ošetřování a čištění
Nepoužívejte vysokotlaké nebo parní čističe.
Pozor, nebezpečí popálení! Před čištěním nechte gril
úplně vychladnout.
Gril vyčistěte po každém použití. Připálené zbytky
není jinak možné snadno odstranit.
Nové houbové utěrky před použitím důkladně vymyjte.
Vypuštění vody Pokud je voda při vypouštění ještě horká, nalijte
do ní nejprve studenou vodu, aby vychladla!
K vypuštění vody postavte pod výpustný kohout
teplotně odolnou nádobu. Otočením páčky o 90°
směrem dolů otevřete kohout. Otočením páčky
nahoru až po doraz poté zavřete kohout.
Čištění kovových částí Kovové části umyjte vlažným roztokem s neagresivním
čisticím prostředkem, otřete dosucha a vyleštěte.
Vyvarujte se škrábání a drhnutí, protože by došlo
k trvalému poškrábání. Odolná znečištění uvolněte
měkkým kartáčem nebo namočte.
Čištění grilovacího roštu Ručně vyčistěte grilovací rošt jemným mycím
prostředkem. Na smaltovaném grilovacím roštu
nepoužívejte kyselé tekutiny (citrónová šťáva, ocet
atd.).
Připálené zbytky neseškrabujte, ale nechte odmočit
v roztoku s mycím prostředkem.
Kapající tuk Kapající tuk se může na topném tělese vznítit a vést
ke krátkému vzplanutí a vzniku kouře. Chcete-li tomu
zabránit, měli byste potraviny s vyšším obsahem tuku
grilovat nad vodní lázní.
15
Lávové kameny Velmi vlhké lávové kameny vysušte v troubě při
200 °C. Tím můžete zabránit případnému vytvoření
plísně.
Sklokeramická deska a kryt Malá znečištění odstraňte vlhkou utěrkou nebo teplým
ze sklokeramiky roztokem s neagresivním čisticím prostředkem.
Zbytky čisticího prostředku umyjte studenou vodou,
plochu dobře otřete dosucha.
Nevhodné čisticí prostředky V žádném případě nepoužívejte houby s drsným
povrchem nebo abrazivní prostředky. Také chemicky
agresivní čisticí prostředky, jako spreje na čištění
trouby nebo odstraňovače skvrn, nesmíte používat.
Grilovací rošt, vanu na lávové kameny a kryt
ze sklokeramiky nemyjte v myčce.
Zákaznický servis
Pokud se musí přístroj opravit, je vám k dispozici náš
zákaznický servis. Adresu a tel. číslo nejbližšího
servisního místa naleznete v tel. seznamu. Uvedená
centra zákaznického servisu vám také ráda sdělí
servisní místa ve vašem okolí.
Číslo E a číslo FD Pokud kontaktujete náš zákaznický servis, uveďte
číslo E a číslo FD přístroje. Typový štítek s čísly
naleznete na přístroji. Data vašeho přístroje můžete
ihned zapsat do políček níže, abyste je v případě
poruchy nemuseli dlouho hledat.
Číslo E FD
16
77
Poznámky
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80

Siemens ET375GU11E Uživatelský manuál

Kategorie
Grilování
Typ
Uživatelský manuál