Zanussi ZCV55011XA Uživatelský manuál

Typ
Uživatelský manuál
CS
Návod k použití 2
SK
Návod na používanie 22
Sporák
Sporák
ZCV55011XA
Obsah
Bezpečnostní informace _ _ _ _ _ _ _ _ _ 2
Bezpečnostní pokyny _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 4
Popis spotřebiče _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 6
Před prvním použitím _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 7
Varná deska Denní používání _ _ _ _ _ 8
Varná deska – Užitečné rady a tipy _ _ _ _ 8
Varná deska – Čištěa údržba _ _ _ _ _ 9
Trouba Denní používání _ _ _ _ _ _ _ _ 9
Trouba - Použití příslušenství _ _ _ _ _ _ 10
Trouba – Užitečrady a tipy _ _ _ _ _ _ 12
Trouba – Čištění a údržba _ _ _ _ _ _ _ _ 17
Co dělat, když... _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 19
Instalace _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 19
Poznámky k ochraně životního prostředí
_ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 21
Zmĕny vyhrazeny.
Bezpečnostní informace
Tento návod si pečlivě přečtěte ještě před instalací spotřebiče a
jeho prvním použitím. Výrobce nezodpovídá za škody a zraně
způsobená nesprávnou instalací či chybným používáním. Návod
k použití vždy uchovávejte spolu se spotřebičem pro jeho budou-
cí použití.
Bezpečnost dětí a postižených osob
Upozorně Hrozí nebezpečí udušení, úrazu nebo jiných
trvalých následků.
Tento spotřebič smí používat děti starší osmi let nebo osoby
se sníženými fyzickými, smyslovými nebo duševními schop-
nostmi nebo osoby bez patřičných zkušeností a znalostí po-
uze, pokud tak činí pod dozorem osoby, která je zodpovědná
za jejich bezpečnost.
Nenechte děti hrát si se spotřebičem.
Všechny obaly uschovejte z dosahu dětí.
Je-li spotřebič v provozu nebo pokud chladne, nedovolte dě-
tem a domácím zvířatům, aby se k němu přibližovaly. Přístup-
části jsou horké.
Pokud je spotřebič vybaven dětskou bezpečnostní pojistkou,
doporučuje se ji aktivovat.
Čištění a uživatelskou údržbu spotřebiče by neměly provádět
děti bez dozoru.
2
www.zanussi.com
Všeobecné bezpečnostní informace
•Spotřebič a jeho dostupné části se mohou během používání
zahřát na vysokou teplotu. Nedotýkejte se topných článků.
•Spotřebič nepoužívejte spolu s externím časovačem nebo sa-
mostatným dálkovým ovládáním.
•Příprava jídel s tuky či oleji na varné desce bez dozoru může
být nebezpečná a způsobit požár.
•Oheň se nikdy nesnažte uhasit vodou, ale vypněte spotřebič a
poté plameny zakryjte např. víkem nebo hasicí rouškou.
Nepokládejte věci na varnou desku.
•K čištění spotřebiče nepoužívejte čisticí zařízení na páru.
Na varnou desku nepokládejte žádné kovové předměty jako
nože, vidličky, lžíce nebo pokličky, protože by se mohly zahřát
na velmi vysokou teplotu.
Je-li sklokeramický povrch desky prasklý, vypněte spotřebič,
abyste zabránili úrazu elektrickým proudem.
•K odstranění drážek na rošty nejprve odtáhněte přední a poté
zadní konec drážek na rošty od stěny trouby. Drážky na rošty
instalujte stejným postupem v opač
ném pořadí.
Nepoužívejte drsné čisticí prostředky nebo ostré kovové
škrabky k čistění skleněných dvířek, mohly by poškrábat po-
vrch, což by mohlo následně vést k rozbití skla.
•Před výměnou žárovky se nejprve přesvědčte, že je spotřebič
vypnutý, abyste předešli riziku úrazu elektrickým proudem.
V pevné elektrické instalaci musí být začleněn prvek pro odpo-
jení od sítě v souladu s platnými elektroinstalačními předpisy.
Jestliže je poškozený přívodní kabel, smí ho vyměnit pouze
výrobce, servisní technik nebo osoba s podobnou příslušnou
kvalifikací, jinak by mohlo dojít k úrazu.
3
www.zanussi.com
Bezpečnostní pokyny
Instalace
Upozorně Tento spotřebič smí
instalovat jen kvalifikovaná osoba.
•Odstraňte veškerý obalový materiál.
Poškozený spotřebič neinstalujte ani ne-
používejte.
Řiďte se pokyny k instalaci dodanými
spolu s tímto spotřebičem.
•Při přemisťování spotřebiče buďte vždy
opatrní, protože je těžký. Vždy noste
ochranné rukavice.
Netahejte spotřebič za držadlo.
Dodržujte minimální vzdálenosti od ostat-
ních spotřebičů a nábytku.
•Ujistěte se, že je spotřebič namontován
pod bezpečnou konstrukcí a vedle bezpeč-
ných konstrukcí.
Strany spotřebiče musí být umístěny vedle
spotřebičů nebo kuchyňského nábytku
stejné výšky.
•Spotřebič neumísťujte na podstavec.
•Spotřebič neinstalujte vedle dveří č
i pod
oknem. Zabráníte tak převržení horkého
nádobí ze spotřebiče při otevírání dveří či
okna.
Připojení k elektrické síti
Upozorně Hrozí nebezpečí požáru
nebo úrazu elektrickým proudem.
Veškerá elektrická připojení by měla být
provedena kvalifikovaným elektrikářem.
•Spotřebič musí být uzemněn.
Zkontrolujte, zda údaje o napájení na typo-
vém štítku souhlasí s parametry elektrické
sítě. Pokud tomu tak není, obraťte se na
elektrikáře.
Vždy používejte správně instalovanou sí-
ťovou zásuvku s ochranou proti úrazu
elektrickým proudem.
Nepoužívejte rozbočovací zástrčky ani
prodlužovací kabely.
Dbejte na to, abyste nepoškodili napájecí
kabel a síťovou zástrčku. Pro výměnu na-
pájecího kabelu se obraťte na servisní
středisko nebo elektrikáře.
•Síťové kabely se nesmí dotýkat dvířek
spotřebiče, obzvláště, jsou-li dvířka horká.
•Ochrana před úrazem elektrickým pro-
udem u živých či izolovaných částí musí
být připevněna tak, aby nešla odstranit bez
použití nástrojů.
•Síťovou zástrčku zapojte do síťové zásuv-
ky až na konci instalace spotřebiče. Po in-
stalaci musí zůstat síťová zástrčka nadále
dostupná.
Pokud je síťová zásuvka uvolněná, neza-
pojujte do ni síťovou zástrčku.
Neodpojujte spotřebič ze zásuvky tahem
za kabel. Vždy tahejte za zástrčku.
Používejte pouze správná izolační zaříze-
ní: ochranné vypínače vedení, pojistky
(pojistky šroubového typu se musí odstra-
nit z držáku), ochranné zemnicí jističe a
stykače.
Je nutné instalovat vhodný vypínač nebo
izolační zařízení k řádnému odpojení
všech napájecích vodičů spotřebiče. Toto
izolační zařízení musí mít mezeru mezi
kontakty alespoň 3 mm širokou.
Použití spotřebiče
Upozorně Hrozí nebezpečí zranění,
popálení či úrazu elektrickým proudem.
Tento spotřebič používejte v domácnosti.
•Neměňte technické parametry tohoto
spotřebiče.
•Ujistěte se, že nejsou ventilační otvory za-
kryté.
Zapnutý spotřebič nenechávejte bez dozo-
ru.
Spotřebič po každém použití vypněte.
•Při provozu je vnitřek spotřebiče horký.
Nedotýkejte se topných těles ve spotřebiči.
Při vkládání či vyjímání příslušenství či
4
www.zanussi.com
nádobí vždy používejte kuchyňské chňap-
ky.
Pokud je spotřebič v provozu, buďte při
otevírání jeho dvířek opatrní. Může dojít k
uvolnění horkého vzduchu.
Nepracujte se spotřebičem, když máte
vlhké ruce nebo když je v kontaktu s vo-
dou.
•Dvířka spotřebiče nikdy neotvírejte nási-
lím.
Spotřebič nepoužívejte spolu s externím
časovačem nebo samostatným dálkovým
ovládáním.
Když je spotřebič v provozu, jeho dvířka
mějte vždy zavřená.
Na varné zóny nepokládejte příbory nebo
pokličky. Byly by horké.
Po použití nastavte varnou zónu do polohy
„vypnuto“.
Nepoužívejte spotřebič jako pracovní nebo
odkládací plochu.
Pokud je povrch spotřebiče prasklý, okam-
žitě jej odpojte ze sítě. Zabráníte tak úrazu
elektrickým proudem.
Upozorně Hrozí nebezpečí požáru
nebo výbuchu.
Tuky a oleje mohou při zahřátí uvolňovat
hořlavé páry. Když va
říte s tuky a oleji,
držte plameny a ohřáté předměty mimo je-
jich dosah.
Páry uvolňované velmi horkými oleji se
mohou samovolně vznítit.
Použitý olej, který obsahuje zbytky potra-
vin, může způsobit požár při nižších teplo-
tách než olej, který se používá poprvé.
Do spotřebiče, do jeho blízkosti nebo na
spotřebič neumísťujte hořlavé předměty
nebo předměty obsahující hořlavé látky.
•Při otvírání dvířek nesmí být v blízkosti
spotřebiče jiskry ani otevřený oheň.
•Dvířka spotřebiče otevírejte opatrně. Pou-
žíváte-li při přípravě jídla přísady obsahují-
cí alkohol, může vzniknout směs vzduchu
s alkoholem.
Nepokoušejte se hasit oheň vodou. Odpoj-
te spotřebič a plameny přikryjte víkem ne-
bo hasicí rouškou.
Upozorně Hrozí nebezpečí poškození
spotřebiče.
Jak zabránit poškození nebo změně barvy
smaltovaného povrchu:
Nepokládejte nádobí či jiné předměty
přímo na dno spotřebiče.
Na dno spotřebiče nepokládejte hliníko-
vou fólii.
Nenalévejte vodu přímo do horkého
spotřebiče.
po dokončení pečení nenechávejte
vlhká jídla ve spotřebiči.
–Při vkládání nebo vyjímání příslušenství
buďte opatrní.
Barevné změny na smaltovaném povrchu
nemají vliv na výkon spotřebiče. Nejedná
se o závadu z hlediska ustanovení záruky.
•Při pečení vlhkých koláčů používejte hlu-
boký plech. Ovocné šťávy mohou zane-
chat trvalé skvrny.
Nepokládejte horké nádoby na ovládací
panel.
Nenechte vyvařit vodu v nádobách.
Dbejte na to, aby na spotř
ebič nespadly
varné nádoby či jiné předměty. Mohl by se
poškodit jeho povrch.
Nezapínejte varné zóny s prázdnými nád-
obami nebo zcela bez nádob.
•Na spotřebič nepokládejte hliníkovou fólii.
Nádoby vyrobené z litiny či hliníku nebo
nádoby s poškozeným dnem mohou způ-
sobit poškrábání sklokeramiky. Tyto
předměty při přesouvání na varné desce
vždy zdvihněte.
Upozorně Zajistěte instalaci
stabilizačního prvku, který bude bránit
převržení spotřebiče. Řiďte se pokyny v části
„Instalace“.
Čištění a údržba
Upozorně Hrozí nebezpečí poranění,
požáru nebo poškození spotřebiče.
5
www.zanussi.com
•Před čištěním nebo údržbou spotřebič
vždy vypněte a vytáhněte síťovou zástrčku
ze zásuvky.
•Přesvědčte se, že spotřebič už vychladl.
Mohlo by dojít k prasknutí skleněných pan-
elů.
Poškozené skleněné panely okamžitě vy-
měňte. Kontaktujte autorizované servisní
středisko.
•Při vyjímání dvířek spotřebiče buďte opatr-
ní. Dvířka jsou těžká!
•Spotřebič čistěte pravidelně, abyste zabrá-
nili poškození materiálu jeho povrchu.
Zbytky tuků či jídel ve spotřebiči mohou
způsobit požár.
•Vyčistěte spotřebič vlhkým měkkým had-
rem. Používejte pouze neutrální mycí
prostř
edky. Nepoužívejte prostředky s
drsnými částicemi, drátěnky, rozpouštědla
nebo kovové předměty.
Použijete-li sprej do trouby, řiďte se bez-
pečnostními pokyny uvedenými na jeho
balení.
Katalytický smalt (je-li součástí výbavy)
nečistěte žádným druhem čisticího
prostředku.
Vnitřní osvětlení
V tomto spotřebiči se používají speciální či
halogenové žárovky pouze pro použití v
domácích spotřebičích. Nepoužívejte ji pro
osvětlení domácnosti.
Upozorně Nebezpečí úrazu
elektrickým proudem.
•Před výměnou žárovky spotřebič odpojte
od napájení.
Používejte pouze žárovky se stejnými
vlastnostmi.
Likvidace
Upozorně Hrozí nebezpečí úrazu či
udušení.
Odpojte spotřebič od elektrické sítě.
•Odřízněte a vyhoďte síťový kabel.
•Odstraňte dveřní západku, abyste zabránili
uvěznění dětí a domácích zvířat ve
spotřebiči.
Obsluha
Pro opravu spotřebiče kontaktujte servisní
středisko. Doporučujeme používat pouze
originální náhradní díly.
Popis spotřebiče
Celkový pohled
1
2
3
4
10
9
6
7
8
1 3 4 52
1
Ovladače varné desky
2
Ukazatel teploty
3
Ovladač teploty
4
Ovladač funkcí trouby
5
Provozní kontrolka varné desky
6
Topné těleso
7
Žárovka trouby
8
Ventilátor
9
Typový štítek
10
Drážka roštu
6
www.zanussi.com
Uspořádání varné desky
180 mm
180 mm
140 mm
140 mm
6 5
1 32
4
1
Varná zóna 1200 W
2
Vývod páry
3
Varná zóna 1800 W
4
Varná zóna 1200 W
5
Kontrolka zbytkového tepla
6
Varná zóna 1800 W
Příslušenství trouby
Rošt trouby
Pro nádoby na pečení, dortové a koláčové
formy, pečeně.
Mělký plech na pečení
Na koláče a drobné pečivo.
Plochý hliníkovaný plech na pečení
Na koláče a drobné pečivo.
Úložný prostor
Pod troubou se nachází úložný prostor.
Chcete-li tento prostor využít, zdvihněte
přední dolní dvířka a zatáhněte směrem
dolů.
Upozorně Při provozu spotřebiče se
může úložný prostor velmi ohřát.
Odnímatelné vysunovací drážky
Zasunují se do nich rošty či plechy.
Před prvním použitím
Upozorně Viz kapitoly o bezpečnosti.
Pozor Při otvírání vždy držte držadlo
dveří uprostřed.
První čiště
•Vyjměte ze spotřebiče všechno příslušen-
ství.
•Před prvním použitím spotřebič vyčistěte.
Pozor Nepoužívejte abrazivní čisticí
prostředky. Mohly by poškodit povrch.
Řiďte se částí " Čištění a údržba".
Předehřátí
Předehřátí prázdného spotřebiče ke spálení
zbytkové mastnoty.
1.
Zvolte funkci
a maximální teplotu.
2. Nechte spotřebič pracovat 45 minut.
3.
Nastavte funkci
. Maximální teplota
při této funkci je 210 °C.
4. Nechte spotřebič pracovat 15 minut.
Příslušenství se může zahřát více než obvy-
kle. Ze spotřebiče může vycházet zápach a
kouř. To je normální jev. Zajistěte dostateč
větrání.
7
www.zanussi.com
Varná deska – Denní používání
Upozorně Viz kapitoly o bezpečnosti.
Nastavení teploty
Ovladač Funkce
0 Poloha Vypnuto
1-9 Nastavení teploty
(1 = nejnižší nastavení teploty; 9 =
nejvyšší nastavení teploty)
1. Otočte voličem na požadovanou teplotu.
2. Vaření zastavíte otočením ovladače do
polohy 0.
Pomocí zbytkového tepla snížíte
spotřebu energie. Přibližně 5–10 minut
před koncem vaření varnou zónu vypněte.
Ukazatel zbytkového tepla
Kontrolka zbytkového tepla se rozsvítí, když
je varná zóna horká.
Upozorně Nebezpečí popálení
zbytkovým teplem!
Varná deska – Užitečné rady a tipy
Nádoby
Dno nádoby musí být co nejrovnější a
nejsilnější.
Nádoby ze smaltované oceli nebo s
hliníkovým či měděným spodkem mo-
hou na povrchu sklokeramické desky
zanechávat barevné skvrny.
Úspora energie
Je-li to možné, vždy zakrývejte nád-
oby pokličkami.
Nádobu postavte na varnou zónu, a
teprve potom ji zapněte.
Varnou zónu vypněte několik minut
před koncem pečení, abyste využili
zbytkového tepla.
Dno nádoby musí být stejně velké ja-
ko příslušná varná zóna.
Příklady použití varné desky
Nasta-
vení
teploty
Vhodné pro: Čas
(min)
Tipy
1 Udržení teploty hotového jídla. dle
potřeby
Nádobu zakryjte pokličkou.
1-2 Holandská omáčka, rozpouštění: másla,
čokolády, želatiny.
5 - 25 Čas od času zamíchejte.
1-2 Zahuštění: nadýchané omelety, míchaná
vejce.
10 - 40 Nádobu zakryjte pokličkou.
2-3 Dušení jídel z rýže a mléčných jídel,
ohřívání hotových jídel.
25 - 50 Přidejte alespoň dvakrát tolik vody
než rýže, mléčná jídla během ohřívá-
ní občas zamíchejte.
3-4 Podušení zeleniny, ryb, masa. 20 - 45 Přidejte několik lžic tekutiny.
4-5 Vaření brambor v páře. 20 - 60 Použijte max. ¼ l vody na 750 g
brambor.
8
www.zanussi.com
Nasta-
vení
teploty
Vhodné pro: Čas
(min)
Tipy
4-5 Vaření většího množství jídel, dušeného
masa se zeleninou a polévek.
60 - 150 Až 3 l vody a přísady.
6-7 Mírné smažení: plátků masa nebo ryb,
Cordon Bleu z telecího masa, kotlet, ma-
sových kroket, uzenin, jater, jíšky, vajec,
palačinek a koblih.
dle
potřeby
V polovině doby obraťte.
7-8 Prudké smažení, pečená bramborová ka-
še, silné řízky, steaky.
5 - 15 V polovině doby obraťte.
9 Vaření velkého množství vody, vaření těstovin, opražení masa (guláš, dušené maso v hrnci),
fritování hranolků.
Údaje v následující tabulce jsou jen orientač-
ní.
Varná deska – Čištění a údržba
Upozorně Viz kapitoly o bezpečnosti.
Důležité Nebezpečí popálení zbytkovým
teplem!
Nechte spotřebič vychladnout.
Spotřebič čistěte po každém použití.
Používejte vždy nádoby s čistým dnem.
Škrábance nebo tmavé skvrny na sklo-
keramické desce nemají vliv na její funk-
ci.
Odstranění nečistot:
1. Okamžitě odstraňte: roztavený plast,
plastovou folii nebo jídlo obsahující
cukr. Pokud tak neučiníte, nečistota
může spotřebič poškodit. Použijte spe-
ciální škrabku na sklo. Škrabku přilož-
te šikmo ke skleněnému povrchu a po-
sunujte ostří po povrchu desky.
Odstraňte po dostatečném vychlad-
nutí spotřebiče: skvrny od vodního
kamene, vodové kroužky, tukové
skvrny nebo kovově lesklé zbarvení.
Použijte speciální čisticí prostředek na
sklokeramiku nebo nerezovou ocel.
2. Vyčistěte spotřebič vlhkým hadříkem s
malým množstvím mycího prostředku.
3. Nakonec spotřebič otřete do sucha či-
stým hadříkem.
Trouba – Denní používání
Upozorně Viz kapitoly o bezpečnosti.
Zapnutí a vypnutí spotřebiče
1. Otočte ovladačem funkcí trouby na po-
žadovanou funkci.
2. Otočte ovladačem teploty na požadova-
nou teplotu.
Kontrolka teploty se rozsvítí, když se
zvyšuje teplota uvnitř spotřebiče.
3. Jestliže chcete spotřebič vypnout, otočte
ovladačem funkcí trouby a ovladačem
teploty do polohy vypnuto.
Bezpečnostní termostat
Bezpečnostní termostat je tepelná
ochrana zabudovaná do provozního ter-
mostatu.
Aby se zabránilo poškození termostatu trou-
by v důsledku nebezpečného přehřátí, je tato
trouba vybavena bezpečnostním termosta-
9
www.zanussi.com
tem, který přeruší napájení. Po poklesu te-
ploty se trouba opět automaticky zapne.
Upozorně Bezpečnostní termostat
funguje pouze tehdy, když termostat
trouby nepracuje správně. V takovém
případě je teplota trouby velmi vysoká a
může dojít ke spálení všech pokrmů. Je
nutné ihned zavolat servisního technika, aby
provedl výměnu termostatu trouby.
Chladicí ventilátor
Když je spotřebič v provozu, chladicí ventilá-
tor se automaticky zapne, aby udržoval po-
vrch spotřebiče chladný. Když spotřebič vy-
pnete, vypne se i chladicí ventilátor.
Funkce trouby
Funkce trouby Použití
Poloha Vypnuto
Spotřebič je vypnutý.
Konvenční ohřev
K pečení moučných jídel a masa na jedné úrovni trouby.
Horní a dolní topná tělesa pracují současně.
Celý gril
Ke grilování plochých kusů ve velkém množství. K opé-
kání topinek. Pracuje topné těleso plného grilu.
Upozorně Maximální teplota při této funkci je 210
°C.
Dolní topné těleso
K pečení kočů s křupavým spodkem nebo kůrkou. Pra-
cuje pouze dolní topné těleso.
Intenzivní horkovzdušné pečení
K pečení masa nebo moučných jídel při stejné teplotě na
několika roštech bez mísení vůní.
Pizza úsporně
K přípravě pizzy, slaného lotrinského nebo jiného kolá-
če. Dolní topný článek a topný článek grilu zajišťují
přímý ohřev a ventilátor cirkuluje horký vzduch k pečení
náplně pizzy či koláčů.
Upozorně Maximální teplota při této funkci je 210
°C.
Trouba - Použití příslušenství
Upozorně Viz kapitoly o bezpečnosti.
Vkládání plechu na pečení
Plech vložte do středu vnitřku trouby mezi
přední a zadní stěnu. Zajistíte tak cirkulaci
tepla před plechem na pečení a za ním. Uji-
stěte se, že je plech umístěn jako na obráz-
ku, se zkosenou plochou vzadu.
10
www.zanussi.com
Upozorně Plech na pečení
nezasunujte zcela dozadu k zadní stěně
vnitřku trouby. Zabránili byste tak cirkulaci
tepla kolem plechu. Jídlo by se mohlo
připálit, obzvláště pak v zadní části plechu.
Zasunutí roštu trouby
Rošt trouby vložte do středu vnitřku trouby
mezi přední a zadní stěnu. Rošt trouby má
speciálně tvarovanou zadní část, která napo-
máhá zasunutí příslušenství do správné po-
lohy.
Ujistěte se, že je rošt trouby umístěn dle vy-
obrazení.
Vložení příslušenství trouby
Zásuvné příslušenství zasunujte tak, aby
prohlubně byly vzadu v troubě a směřovaly
dolů. Zasuňte příslušenství do drážek na jed-
né z úrovní trouby.
Společné zasunutí roštu a hlubokého
plechu na pečení masa
Rošt položte na hluboký plech na pečení. Za-
suňte hluboký plech na pečení do drážek na
jedné z úrovní trouby.
Teleskopické výsuvy
Důležité Teleskopické výsuvy usnadňují
vkládání nebo vytahování roštů. Instalač
pokyny pro teleskopické výsuvy si uschovejte
pro budoucí použití.
11
www.zanussi.com
Použití teleskopických výsuv
°C
1
Pravou i levou te-
leskopickou výsuvu
zcela vytáhněte.
°C
2
Na teleskopické
výsuvy položte tva-
rovaný rošt a opatr-
ně je zasuňte do
spotřebiče. Před tím,
než zavřete dvířka
trouby, se ujistěte,
že jste teleskopické
výsuvy zcela zasu-
nuli do spotřebiče.
Pozor Teleskopické výsuvy můžete
instalovat na různé polohy roštů, kromě
polohy 4.
Pozor Teleskopické výsuvy nemyjte v
myčce nádobí. Teleskopické výsuvy
ničím nemažte.
Trouba – Užitečné rady a tipy
Pozor Při pečení koláčů s vysokým
obsahem vody použijte hluboký plech.
Ovocné šťávy mohou způsobit trvalé skvrny
na smaltu trouby.
Trouba má čtyři úrovně roštů. Polohy roštů
v troubě se počítají zdola.
•Můžete péct různá jídla současně na dvou
úrovních trouby. Zasuňte rošty do úrovně
1 a 3.
V troubě nebo na skle dvířek se může srá-
žet vlhkost. To je normální jev. Při otvírání
dvířek trouby během pečení vždy odstup-
te. Abyste kondenzaci snížili, troubu vždy
před pečením na 10 minut předehřejte.
Po každém použití trouby setřete vlhkost.
•Při pečení na dno trouby nestavte žádné
předměty a žádnou část trouby nezakrý-
vejte hliníkovou fólií. Mohlo by to ovlivnit
výsledky pečení a poškodit smaltový po-
vrch.
Pečení moučníků
•Před pečením nechte troubu př
ibližně 10
minut předehřát.
Neotvírejte dvířka, dokud neuplynou 3/4
času nutného k pečení.
Jestliže do trouby vložíte dva plechy na
pečení, musí být mezi plechy jedna úroveň
drážek volná.
Pečení masa a ryb
Nepečte maso o hmotnosti nižší než 1 kg.
Při pečení příliš malého množství se maso
vysušuje.
•Při pečení velmi tučného jídla použijte hlu-
boký plech na zachycení tuku, aby se v
troubě nevytvořily skvrny, které by již ne-
musely jít odstranit.
•Před podáváním nechte maso odpočívat
asi 15 minut, a teprve potom ho krájejte,
aby nevytekla šťáva.
Do hlubokého plechu na zachycení tuku
nalijte trochu vody, aby se při pečení tolik
nekouřilo. Kondenzaci kouře zabráníte do-
litím vody pokaždé, když se odpaří.
Doby pečení
Doba pečení záleží na druhu potravin, jejich
konzistenci a množství.
12
www.zanussi.com
Nejprve sledujte v nové troubě průběh peče-
ní a jeho výsledek. Postupně si najděte nejle-
pší nastavení (tepelný výkon, dobu pečení,
apod.) pro dané nádobí, recepty a množství.
Klasické pečení
Jídlo
Druh plechu a poloha
roštu
Čas předehřátí
(min)
Teplota (°C)
Doba vaření /
pečení (min)
Proužky těsta (250
g)
smaltovaný plech na
úrovni 3
- 150 25 - 30
Plochý koláč
(1000 g)
smaltovaný plech na
úrovni 2
10 160 - 170 30 - 35
Kynutý koláč s
jablky (2000 g)
smaltovaný plech na
úrovni 3
- 170 - 190 40 - 50
Jablečný koláč
(1200+1200 g)
2 kruhové hliníkové ple-
chy (průměr: 20 cm) na
úrovni 1
15 180 - 200 50 - 60
Malé koláčky (500
g)
smaltovaný plech na
úrovni 2
10 160 - 180 25 - 30
Piškotová buchta
bez tuku (350 g)
1 kruhový hliníkový
plech (průměr: 26 cm)
na úrovni 1
10 160 - 170 25 - 30
Koblihy (1500 g) smaltovaný plech na
úrovni 2
- 160 - 170
45 - 55
1)
Celé kuře (1350 g) rošt na úrovni 2, hluboký
plech na pečení masa
na úrovni 1
- 200 - 220 60 - 70
Půlka kuřete (1300
g)
rošt na úrovni 3, hluboký
plech na pečení masa
na úrovni 1
- 190 - 210 30 - 35
Vepřová kotleta
(600 g)
rošt na úrovni 3, hluboký
plech na pečení masa
na úrovni 1
- 190 - 210 30 - 35
Dortový korpus
(800 g)
smaltovaný plech na
úrovni 2
20 230 - 250 10 - 15
Plněné kynuté ko-
če (1200 g)
smaltovaný plech na
úrovni 2
10 - 15 170 - 180 25 - 35
Pizza (1000 g) smaltovaný plech na
úrovni 2
10 - 15 200 - 220 30 - 40
Tvarohový koláč
(2600 g)
smaltovaný plech na
úrovni 2
- 170 - 190 60 - 70
Švýcarský jableč-
ný koláč z linecké-
ho těsta (1900 g)
smaltovaný plech na
úrovni 1
10 - 15 200 - 220 30 - 40
Vánoční koláč
(2400 g)
smaltovaný plech na
úrovni 2
10 - 15 170 - 180
55 - 65
2)
Slaný lotrinský ko-
č (1000 g)
1 kruhový plech (prů-
měr: 26 cm) na úrovni 1
10 - 15 220 - 230 40 - 50
13
www.zanussi.com
Jídlo
Druh plechu a poloha
roštu
Čas předehřátí
(min)
Teplota (°C)
Doba vaření /
pečení (min)
Venkovský chléb
(750 + 750 g)
2 kruhové hliníkové ple-
chy (průměr: 20 cm) na
úrovni 1
18
3)
180 - 200 60 - 70
Rumunský piškot
(600 + 600 g)
2 kulaté hliníkové plechy
(délka: 25 cm) na úrovni
2
10 160 - 170 40 - 50
Rumunský piškot -
tradiční (600 + 600
g)
2 kulaté hliníkové plechy
(délka: 20 cm) na úrovni
2
- 160 - 170 30 - 40
Sladké pečivo
(800 g)
smaltovaný plech na
úrovni 2
10 - 15 200 - 210 10 - 15
Roláda (500 g) smaltovaný plech na
úrovni 1
10 150 - 170 15 - 20
Sněhové pusinky
(400 g)
smaltovaný plech na
úrovni 2
- 100 - 120 40 - 50
Drobenkový koláč
(1500 g)
smaltovaný plech na
úrovni 3
10 - 15 180 - 190 25 - 35
Piškotový koláč
(600 g)
smaltovaný plech na
úrovni 3
10 160 - 170 25 - 35
Máslový koláč
(600 g)
smaltovaný plech na
úrovni 2
10 180 - 200 20 - 25
1) Po vypnutí spotřebiče ponechte moučník v troubě dalších 7 minut.
2) Po vypnutí spotřebiče ponechte moučník v troubě dalších 10 minut.
3) Nastavte teplotu 250 °C pro předehřátí trouby.
Intenzivní horkovzdušné pečení
Jídlo
Druh plechu a
poloha roštu
Doba předehřátí
(v minutách)
Teplota (°C)
Doba přípravy (v
minutách)
Proužky těsta (250
g)
smaltovaný plech
na úrovni 3
10 140 - 150 20 - 30
Proužky těsta (250
+ 250 g)
smaltovaný plech
na úrovni 1 a 3
10 140 - 150 25 - 30
Proužky těsta (250
+ 250 + 250 g)
smaltovaný plech
na úrovni 1, 2 a 3
10 150 - 160 30 - 40
Plochý koláč (500
g)
smaltovaný plech
na úrovni 2
10 150 - 160 30 - 35
Plochý koláč (500
+ 500 g)
smaltovaný plech
na úrovni 1 a 3
10 150 - 160 35 - 45
Plochý koláč (500
+ 500 + 500 g)
smaltovaný plech
na úrovni 1, 2 a 4
1)
10 155 - 165 40 - 50
Kynutý koláč s
jablky (2000 g)
smaltovaný plech
na úrovni 3
- 170 - 180 40 - 50
14
www.zanussi.com
Jídlo
Druh plechu a
poloha roštu
Doba předehřátí
(v minutách)
Teplota (°C)
Doba přípravy (v
minutách)
Jablečný koláč
(1200 + 1200 g)
2 kruhové hliníko-
vé plechy (průměr:
20 cm) na úrovni 2
- 165 - 175 50 - 60
Malé koláčky (500
g)
smaltovaný plech
na úrovni 2
10 150 - 160 20 - 30
Malé koláčky (500
+ 500 g)
smaltovaný plech
na úrovni 1 a 3
10 150 - 160 30 - 40
Malé koláčky (500
+ 500 + 500 g)
smaltovaný plech
na úrovni 1, 2 a 4
1)
10 150 - 160 35 - 45
Piškotová buchta
bez tuku (350 g)
1 kruhový hliníko-
vý plech (průměr:
26 cm) na úrovni 1
10 150 - 160 20 - 30
Koblihy (1200 g) smaltovaný plech
na úrovni 2
- 150 - 160
30 - 35
2)
Celé kuře (1300 g) rošt na úrovni 2,
hluboký plech na
pečení masa na
úrovni 1
- 170 - 180 40 - 50
Vepřová pečeně
(800 g)
rošt na úrovni 2,
hluboký plech na
pečení masa na
úrovni 1
- 170 - 180 45 - 50
Plněné kynuté ko-
če (1200 g)
smaltovaný plech
na úrovni 2
20 - 30 150 - 160 20 - 30
Pizza (1000 +
1000 g)
smaltovaný plech
na úrovni 1 a 3
- 180 - 200 30 - 40
Pizza (1000 g) smaltovaný plech
na úrovni 2
- 190 - 200 25 - 35
Tvarohový koláč
(2600 g)
smaltovaný plech
na úrovni 1
- 160 - 170 40 - 50
Švýcarský jableč-
ný koláč z linecké-
ho těsta (1900 g)
smaltovaný plech
na úrovni 2
10 - 15 180 - 200 30 - 40
Vánoční koláč
(2400 g)
smaltovaný plech
na úrovni 2
10 150 - 160
35 - 40
2)
Slaný lotrinský ko-
č (1000 g)
1 kruhový plech
(průměr: 26 cm)
na úrovni 2
10 - 15 190 - 210 30 - 40
Venkovský chléb
(750 + 750 g)
2 kruhové hliníko-
vé plechy (průměr:
20 cm) na úrovni 1
15 - 20
3)
160 - 170 40 - 50
15
www.zanussi.com
Jídlo
Druh plechu a
poloha roštu
Doba předehřátí
(v minutách)
Teplota (°C)
Doba přípravy (v
minutách)
Rumunský piškot
(600 + 600 g)
2 kruhové hliníko-
vé plechy (průměr:
25 cm) na úrovni 2
10 - 15 155 - 165 40 - 50
Rumunský piškot -
tradiční (600 + 600
g)
2 kruhové hliníko-
vé plechy (průměr:
20 cm) na úrovni 2
- 150 - 160 30 - 40
Sladké pečivo
(800 g)
smaltovaný plech
na úrovni 3
15 180 - 200 10 - 15
Sladké pečivo
(800 + 800 g)
smaltovaný plech
na úrovni 1 a 3
15 180 - 200 15 - 20
Roláda (500 g) smaltovaný plech
na úrovni 3
10 150 - 160 15 - 25
Sněhové pusinky
(400 g)
smaltovaný plech
na úrovni 2
- 110 - 120 30 - 40
Sněhové pusinky
(400 + 400 g)
smaltovaný plech
na úrovni 1 a 3
- 110 - 120 45 - 55
Sněhové pusinky
(400 + 400 + 400
g)
smaltovaný plech
na úrovni 1, 2 a 4
1)
- 115 - 125 55 - 65
Drobenkový koláč
(1500 g)
smaltovaný plech
na úrovni 3
- 160 - 170 25 - 35
Piškotový koláč
(600 g)
smaltovaný plech
na úrovni 2
10 150 - 160 25 - 35
Máslový koláč
(600 + 600 g)
smaltovaný plech
na úrovni 1 a 3
10 160 - 170 25 - 35
1) Poté, co je hotový koláč v poloze 4, jej vyndejte na jeho místo přesuňte koč z polohy 1. Pečte dalších
deset minut.
2) Po vypnutí spotřebiče ponechte moučník v troubě dalších 7 minut.
3) Nastavte teplotu 250 °C pro předehřátí trouby.
Pizza úsporně
Jídlo Druh plechu a poloha roštu
Teplota
(°C)
Doba vaření / pečení (min)
Pizza (1000 g) smaltovaný plech na úrovni 1 200 - 210 20 - 30
Pizza (1000 +
1000 g)
smaltovaný plech na úrovni 2,
hliníkový plech na úrovní 1/2
1)
180 - 200 30
1) Po 20 minutách zaměňte polohu obou plechů.
Při pečení pizzy dosáhnete nejlepších
výsledků otočením ovladačů funkcí a te-
ploty trouby do polohy Pizza.
16
www.zanussi.com
Trouba – Čištění a údržba
Upozorně Viz kapitoly o bezpečnosti.
•Přední stranu spotřebiče otřete měkkým
hadříkem namočeným v roztoku teplé vo-
dy a čisticího prostředku.
•K čištění kovových ploch používejte běžný
čisticí prostředek.
•Vnitřek trouby čistěte po každém použití.
Nečistoty se snadněji odstraní a nepřipe-
čou se.
Odolné nečistoty odstraňte pomocí spe-
ciálního prostředku k čištění trouby.
Všechno příslušenství trouby vyčistěte po
každém použití (měkkým hadříkem namo-
čeným v roztoku teplé vody a čisticího
prostředku) a nechte ho vyschnout.
Máte-li nepřilnavé příslušenství, nečistěte
je agresivními čisticími prostředky, ostrými
př
edměty, ani je nemyjte v myčce. Mohli
byste zničit nepřilnavou úpravu.
Kolejničky na rošty
Snadnějšího čištění stěn dosáhnete odstra-
něním kolejniček na rošty.
Odstranění kolejniček na rošty
1
Odtáhněte přední
část kolejniček na
rošty od stěny trou-
by.
1
2
2
Odtáhněte zadní
část kolejniček na
rošt od stěny trouby
a vytáhněte je z
trouby.
Instalace kolejniček na rošty
Kolejničky na rošty instalujte opačným způ-
sobem jejich demontáže.
Zakulacené konce kolejniček musejí
směřovat dopředu.
Čištění dvířek trouby
Dvířka trouby se skládají ze dvou za sebou
umístěných skleněných tabulí. Pro snazší či-
štění dvířka trouby a vnitřní skleněnou tabuli
vysaďte.
Upozorně Jestliže se pokusíte
vytáhnout vnitřní skleněnou tabuli u
nasazených dvířek, mohou se dvířka trouby
náhle zavřít.
Upozorně Před čištěním skleněných
tabulí zkontrolujte, zda už vychladly.
Sklo by totiž mohlo prasknout.
Upozorně Jestliže jsou skleně
tabule poškozené nebo poškrábané,
sklo je pak křehké a může prasknout.
Skleněné tabule je potom nutné vyměnit.
Další informace získáte v místním servisním
středisku.
Vysazení dvířek trouby a skleněné tabule
1
Dvířka zcela
otevřete a podržte
oba dveřní závěsy.
2
Zvedněte a oto-
čte páčky na obou
závěsech.
17
www.zanussi.com
3
Zavřete dvířka
trouby do první polo-
hy otevření (do polo-
viny). Pak dvířka vy-
táhněte směrem
dopředu z jejich
umístění.
1
1
4
Položte je na
pevnou plochu chrá-
něnou měkkou lát-
kou.
Pomocí šroubováku
odšroubujte 2 šrou-
by ze spodního
okraje dvířek
Důležité Šrouby ne-
povolujte
3
2
2
5
Vnitřní dvířka
otevřete dřevěnou
nebo plastovou ku-
chyňskou stěrkou
nebo podobným ná-
strojem
Podržte vnější
dvířka a zatlačte
vnitřní dvířka smě-
rem k hornímu okraji
dvířek
6
Zdvihněte vnitř
dvířka
7
Vyčistěte vnitř
stranu dvířek
Skleněnou tabuli
omyjte vodou se sa-
ponátem. Dobře ji
osušte.
Upozorně Skleněnou tabuli omyjte
saponátovou vodou. Abrazivní čisticí
prostředky, odstraňovače skvrn a ostré
předměty (např. nože nebo škrabky) mohou
sklo poškodit.
Nasazení dvířek trouby a skleněné tabule
Po vyčištění dvířka trouby nasaďte zpět. Pro-
veďte stejný postup v obráceném pořadí.
4
4
5
5
6
Žárovka trouby
Upozorně Při výměně žárovky trouby
buďte opatrní. Před započetím výměny
žárovky spotřebič vždy vypněte. Hrozí
nebezpečí úrazu elektrickým proudem.
Upozorně V tomto spotřebiči se
používají speciální žárovky určené
pouze pro použití v domácích spotřebičích.
Nepoužívejte je k osvětlení místností v
domácnosti nebo jejich částí. Potřebujete-li
žárovku vyměnit, náhradní žárovka musí mít
stejný výkon a musí být určená pouze pro
použití v domácích spotřebičích.
Před výměnou žárovky trouby:
•Vypněte spotřebič.
Vytáhněte pojistky v pojistkové skříňce ne-
bo vypněte jistič.
Na dno trouby položte utěrku. Zabráníte
tak poškození žárovky trouby a skleněné-
ho krytu.
Výměna žárovky trouby:
1. Sklen
ěný kryt žárovky se nachází na za-
dní straně vnitřku trouby.
Skleněným krytem otočte proti směru
hodinových ručiček a sejměte jej.
2. Skleněný kryt vyčistěte.
3. Žárovku v troubě vyměňte za novou, žá-
ruvzdornou do teploty 300 °C.
Jako náhradní žárovku použijte pouze
žárovku stejného typu. Musí mít stejný
výkon a musí být určená pouze pro pou-
žití v domácích spotřebičích.
4. Nasaďte skleněný kryt.
18
www.zanussi.com
Co dělat, když...
Problém Možná příčina Řešení
Kontrolka zbytkového tepla se
nerozsvítí.
Varná zóna byla zapnutá jen
krátkou dobu a není tedy horká.
Jestliže musí být horká, obraťte
se na místní servis.
Spotřebič vůbec nefunguje. Uvolněná pojistka v pojistkové
skříňce.
Zkontrolujte pojistku. Jestliže po-
jistka vypadne vícekrát, obraťte
se na kvalifikovaného elektri-
ře.
Trouba nehřeje. Trouba není zapnutá. Zapněte troubu.
Trouba nehřeje. Nejsou provedena nutná nasta-
vení.
Zkontrolujte nastavení.
Osvětlení trouby nesvítí. Žárovka trouby je vadná. Vyměňte žárovku trouby.
Na jídle a uvnitř trouby se usazu-
je pára a kondenzát.
Nechali jste jídlo v troubě příliš
dlouho.
Po upečení nenechávejte jídla v
troubě déle než 15—20 minut.
Pokud problém nemůžete vyřešit sami, ob-
raťte se na svého prodejce nebo na místní
servisní středisko.
Potřebné údaje pro servisní středisko najdete
na typovém štítku. Typový štítek se nachází
na předním rámu vnitřčásti trouby.
Doporučujeme, abyste si údaje napsali zde:
Model (MOD.) .........................................
Výrobní číslo (PNC) .........................................
Sériové číslo (S.N.) .........................................
Instalace
Upozorně Viz kapitoly o bezpečnosti.
Umístění spotřebiče
Tento volně stojící spotřebič můžete umístit s
kuchyňskou skříňkou po jedné nebo po obou
stranách nebo v rohu.
B
A
19
www.zanussi.com
Minimální vzdálenosti
Rozměry mm
A 690
B 150
Technické údaje
Rozměry
Výška 858 mm
Šířka 500 mm
Hloubka 600 mm
Celkový elektrický vý-
kon
8697 W
Napě 230 V
Frekvence 50 Hz
Vyrovnání
Povrch sporáku vyrovnejte s přiléhajícími
plochami pomocí malých nožiček na spodní
části spotřebiče.
Ochrana proti překlopení
Upozorně Je nutné nainstalovat
ochranu proti překlopení. Nainstalujte
ochranu proti překlopení, která zabrání pádu
spotřebiče při jeho nesprávném zatížení.
Upozorně Na vašem spotřebiči se
nachází symbol zobrazený na obrázku
(dle modelu), který vás upozorňuje na
instalaci ochrany proti překlopení.
Důležité Ujistěte se, že jste ochranu proti
překlopení nainstalovali ve správné výšce.
80-85
mm
317-
322 mm
Jak nainstalovat ochranu proti překlopení
1. Nastavte správnou výšku a umístě
spotřebiče, než připojíte ochranu proti
překlopení.
2. Přesvědčte se, že je plocha za spotřebi-
čem hladká.
3. Nainstalujte ochranu proti překlopení ve
výšce 317-322 mm pod úrovní horní pra-
covní plochy a 80-85 mm od strany
spotřebiče skrze kruhový otvor na kon-
20
www.zanussi.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40

Zanussi ZCV55011XA Uživatelský manuál

Typ
Uživatelský manuál

v jiných jazycích