2. Mléko, mléèné výrobky, pokrmy v nádobách.
3. Ovoce, zelenina, saláty.
4. Sýry, máslo.
5. Vejce.
6. Jogurty, kyselá smetana.
7. Malé láhve, nealkoholické nápoje.
8. Velké láhve, nápoje.
Doba uchovávání a teplota potravin
Pøipojená tabulka na konci tìchto pokynù pro uivatele
podává informace o dobì uchovávání potravin.
Dobu uchovávání nelze dopøedu pøesnì urèit, protoe závisí
na tom, jak jsou chlazené potraviny èerstvé a jak se s nimi
zachází. Proto je uvádìná doba uchovávání potravin jen
orientaèní.
Jestlie nechcete nakoupené silnì zmrazené potraviny
hned pouít, mùete je uloit pøiblinì na jeden den
(a se rozmrazí) do chladnièky.
Jak pouzívat mraznicku
Zmrazování
Zmrazování vech druhù výrobkù v oddílu zmrazování by se
vdy mìlo provádìt po øádné pøípravì.
Kdy do oddílu zmrazování vkládáte mení mnoství
èerstvých potravin, stisknìte tlaèítko rychlozmrazování (lutá
kontrolka se rozsvítí) 4 hodiny pøedem, a kdy do tohoto
oddílu vkládáte vìtí mnoství èerstvých potravin, 24 hodin
pøedem.
Vlote dovnitø potraviny urèené ke zmrazování a spotøebiè
provozujte podle návodu po dobu asi 24 hodin.
Poté stisknìte tlaèítko rychlozmrazování (lutá kontrolka
zhasne) a spotøebiè se vrátí do automatického provozního
reimu.
Nikdy nezmrazujte najednou vìtí mnoství
potravin ne udávají Technické údaje, jinak
nemusejí být úplnì zamrazeny a po rozmrazení mùe
dojít k rùznému pokození jejich jakosti (ztráta chuti a
aroma, rozklad, a podobnì).
Bìhem zmrazování nejlépe vùbec nevyrábìjte ve
výrobníku led, protoe by se tím sníil zmrazovací
výkon.
Uchovávání v mraznièce
Po skonèení zmrazování je praktické uloit zmrazené výrobky
do drátìných koù. Tím mùete v oddílu zmrazování vytvoøit více
prostoru pro dalí zmrazování. Dalí mezitím provedené
zmrazování nezhoruje kvalitu potravin, které jsou ji zmrazené.
Nezapomeòte dodrovat doby uchovávání uvedené na
balíècích kupovaných zmrazených potravin. Pro
uchovávání doma zmrazených potravin viz pokyny pro
uchovávání uvedené na dveøích mraznièky. Symboly
pøedstavují rùzné potraviny, èísla udávají prùmìrnou
maximální dobu uchovávání v mìsících.
Rychle zmrazované a zmrazené potraviny je
bezpeèné uchováva, jen pokud se pøed uloením do
mraznièky ani na krátkou dobu nerozmrazily. Pokud byly
rozmrazeny, nové zmrazování se nedoporuèuje, nýbr je
tøeba je spotøebovat co nejdøíve.
Jak vyrábìt kostky ledu
Kdy chcete vyrábìt kostky ledu, naplòte dodaný
výrobník ledu vodou a vlote ho do oddílu pro zmrazené
potraviny.
Navlhèením dna výrobníku a nastavením knoflíku
termostatické regulace na maximální stupeò mùete
dobu výroby kostek ledu zkrátit. Po skonèení
nezapomeòte nastavit ovládací knoflík termostatu zpìt
na vhodný stupeò. Hotové kostky ledu lze vyjmout pod
tekoucí vodou lehkým zkroucením výrobníku nebo
úderem. Jestlie výrobník k oddílu pøimrzne,
nepouívejte k uvolnìní kovové nástroje ani noe,
protoe by se systém chlazení mohl pokodit.
Uiteèné informace a rady
Pøestavitelné police si zasluhují pozornost, nebo
znaènì zvyují vyuitelnost oddílu èerstvých potravin.
Pøestavìní polic je moné pøi otevøení dveøí pod úhlem
90°.
Po otevøení a zavøení dveøí mraznièky uvnitø díky nízké
teplotì stoupne podtlak. Poèkejte proto s dalím
otevøením právì zavøených dveøí 2-3 minuty, (pokud je
potøebujete znovu otevøít), a se vnitøní tlak vyrovná.
Dbejte na to, aby mraznièka byla provozována s
takovým nastavením termostatu, aby teplota uvnitø
nikdy nestoupla nad -18 °C, protoe vyí teplota
mùe pokodit zmrazené potraviny.
Je praktické se ujistit o bezporuchovém provozu
spotøebièe dennì, aby se pøípadná porucha zjistila
vèas a zabránilo se pokození zmrazených potravin.
Informace a poznámky
V této kapitole jsou uvedeny praktické informace a
poznámky, jak pouívat spotøebiè a dosáhnout
maximálních úspor energie, a také obsahují informace o
spotøebièi, týkající se ivotního prostøedí.
Jak uetøit energii
Neumisujte spotøebiè na místo vystavené sluneènímu
záøení nebo blízko zdrojù tepla.
Ujistìte se, e kondenzátor a kompresor mají dobré
vìtrání. Nezakrývejte místa, kudy proudí vzduch.
Výrobky tìsnì zavírejte do tìsnì uzavíratelných nádob
nebo je balte do mikroténu, aby nedocházelo ke
zbyteèné tvorbì námrazy.
Nenechávejte dveøe otevøené déle, ne je tøeba, a
otevírejte je jen tehdy, kdy je to nutné.
Potraviny do spotøebièe vkládejte jen v uzavøených
nádobách.
Teplé pokrmy a tekutiny vkládejte do spotøebièe jen
tehdy, kdy jejich teplota klesla na teplotu v místnosti.
21
CZ