Při nákupu v obchodě a při cestě domů dej-
te všechny mražené potraviny dohromady,
aby si lépe uchovaly svoji nízkou teplotu.
Potraviny hned uložte
Nekupujte mražené potraviny, pokud je ne-
můžete hned uložit do mrazničky. Ve větši-
ně obchodů si také můžete koupit speciální
izolační tašky. Mražené potraviny v nich vy-
drží déle chladné.
Zmrazování čerstvých potravin
V technických údajích vzadu v tomto návo-
du najdete maximální množství čerstvých po-
travin v kilogramech, které lze zmrazit za 24
hodin při teplotě místnosti 25 °C. Nikdy ne-
zmrazujte více potravin, než je maximální po-
volené množství. Nastavte ovladač teploty
na maximum již 24 hodin před vložením čer-
stvých potravin. Kompresor bude při maxi-
málním nastavení fungovat nepřetržitě. Ovla-
dač termostatu dejte po dalších 24 hodi-
nách do střední polohy. Při ukládání hoto-
vých mražených potravin není nutné použí-
vat toto nastavení.
Výroba ledových kostek
Do misky na ledové kostky (není součástí vy-
bavení) nalijte vodu až do dvou třetin a vlož-
te ji do mrazničky. Ledové kostky se vytvoří
asi za 2 až 3 hodiny. Chcete-li si usnadnit
uvolnění ledových kostek, buď misku ohně-
te, nebo na ni nechte ně
kolik vteřin téct stu-
denou vodu.
Rozmrazování mražených potravin
1. Potraviny volně zakryjte.
2. Rozmrazujte je při pokojové teplotě. Ne-
zapomeňte, že rozmrazování v teplé
místnosti podporuje růst baktérií.
3. Vždy před vařením zkontrolujte, zda v po-
travinách nejsou žádné ledové krystaly,
zvláště v mase. Krystaly znamenají, že
potraviny nejsou úplně rozmrazené. Při
vaření budou jídlo ochlazovat. Nižší te-
ploty vaření nezničí bakterie.
4. Potraviny po rozmrazení co nejdříve zpra-
cujte.
5. Všechnu rozmrazenou tekutinu slijte a vy-
hoďte.
Rozmrazování mražené zeleniny
Některá jídla není nutné před vařením roz-
mrazovat. Zeleninu a těstoviny můžete dát
rovnou do vařící vody nebo páry. Mražené
omáčky a polévky můžete vložit do nádoby
a pomalu zahřívat, až rozmrznou.
Rozmrazování mražených potravin v
troubě
Mnoha typů mikrovlnné trouby a tradiční
trouby je vybaveno funkcí rozmrazení. K
okamžitému vaření potravin po rozmrazení
používejte jen tyto typy trouby, aby nedošlo
k množení bakterií.
Bezpečnostní upozornění
Nikdy znovu nezmrazujte žádné rozmraze-
né potraviny, s výjimkou případu, kdy je bu-
dete znovu vařit a zničíte tak škodlivé bakte-
rie. Nikdy znovu nezmrazujte rozmrazené ko-
rýše.
Zmrazování čerstvých potravin (tipy)
Použijte kvalitní potraviny a zpracujte je co
nejméně. Zmrazujte potraviny v malém
množství; rychleji se zmrazí, rychleji je pak
také rozmrazíte a můžete použít jen požado-
vané porce. Nejprve odhadněte množství
potravin, které budete zmrazovat. Použijte
ovladač termostatu k nastavení nižší teploty
mrazničky (asi -25° C), zmrazování bude ry-
chlejší a potraviny si lépe zachovají svoji kva-
litu. Nižší teplotu nenastavujte příliš často,
protože spotřebovává mnoho energie.
Delší období vypnutí
Jestliže mrazničku nebudete delší dobu pou-
žívat, postupujte takto: Odpojte mrazničku
od sítě vytažením zástrčky ze zásuvky. Vyči-
stěte a vysušte vnitřek podle pokynů k
údržbě a čištění. Nechte dveře otevřené,
aby se ve spotřebiči netvořily nepříjemné pa-
chy.
Důležité Pokud necháte spotřebič
zapnutý, požádejte někoho, aby ho občas
zkontroloval, zda se potraviny nekazí, např.
z důvodu výpadku proudu.
Jestliže dojde ke krátkodobému výpadku
proudu, nechte dveře zavřené, a zkontroluj-
te obsah.
Výpadek proudu
Jestliže dojde ke krátkodobému výpadku
proudu do 12 hodin, nechte dve
ře zavřené.
Mražené potraviny by se při krátkém výpad-
ku do 12 hodin neměly zkazit.
Mrazničku můžete navíc chránit zakrytím
dvěma nebo třemi silnými dekami.
Jestliže víte o výpadku proudu předem, po-
kuste se přeložit potraviny do jiné mrazničky
nebo na chladné místo.
Jestliže je výpadek proudu delší než 12 ho-
din, pak zkontrolujte obsah mrazničky.
Jestliže jsou potraviny rozmrazené, uvařte je
a znovu zmrazte, nebo je hned snězte. Ni-
4