5.4 Lasagne:
Pro 4 osoby.
Ingredience na masovou omáčku:
• 100 g prorostlého špeku
• 1 cibule
• 1 mrkev
• 100 g celeru
• 2 polévkové lžíce olivového oleje
• 400 g míchaného mletého masa
• 100 ml masového vývaru
• 1 malá plechovka s nasekanými
rajčaty (přibližně 400 g)
• oregano, tymián, sůl a pepř
Ingredience na bešamelovou omáčku:
• 75 g másla
• 50 g mouky
• 600 ml mléka
• sůl, pepř a muškátový oříšek
Smícháme s:
• 3 lžícemi másla
• 250 g zelených listů lasagne
• 50 g strouhaného parmezánu
• 50 g strouhaného tvrdého sýra
Příprava:
Špek ostrým nožem zbavíme kůže a
chrupavky a nakrájíme na malé kostičky.
Oloupeme cibuli a mrkev, očistíme celer
a veškerou zeleninu nakrájíme na malé
kostičky. V kastrolu rozehřejeme olej a
za stálého míchání na něm osmažíme
slaninu a kostičky zeleniny. Postupně
přidáme mleté maso, za stálého míchání
osmahneme a rozředíme vývarem z
masa. Šťávu z masa okořeníme rajským
protlakem, bylinkami, solí a pepřem a
vaříme pod pokličkou na slabém ohni asi
30 minut. Mezitím si připravíme
bešamelovou omáčku: Rozpustíme
máslo v pánvi, přidáme mouku a za
stálého míchání osmahneme dozlatova.
Pak postupně za stálého míchání
přiléváme mléko. Omáčku okořeníme
solí, pepřem a muškátovým oříškem a
necháme asi 10 minut vařit bez pokličky.
Velkou obdélníkovou formu na nákypy
vymažeme jednou polévkovou lžící
másla. Střídavě klademe do formy vrstvu
listů těstovin, masové směsi,
bešamelové omáčky a směsi
nastrouhaných sýrů. Nakonec musí přijít
vrstva bešamelu posypaná sýrem.
Navrch dáme zbylé máslo ve formě
malých oříšků.
• Doba přípravy ve spotřebiči (min): 55
• Poloha roštu: 1
5.5 Moussaka:
Pro 8–10 osob.
Přísady:
• 1 nakrájená cibule
• olivový olej
• 1,5 kg mletého masa
• 1 plechovka s nasekanými rajčaty
(400 g)
• 50 g strouhaného sýra
• 4 lžičky strouhanky
• sůl a pepř
• skořice
• 1 kg brambor
• 1,5 kg lilku
• máslo na smažení
Ingredience na bešamelovou omáčku:
• 75 g másla
• 50 g mouky
• 600 ml mléka
• sůl, pepř a muškátový oříšek
Smícháme s:
• 150 g strouhaného sýra
• 4 polévkovými lžícemi strouhanky
• 50 g másla
Příprava:
Nakrájenou cibuli podusíme v troše
olivového oleje, pak přidáme mleté maso
a za stálého míchání povaříme. Přidáme
nakrájená rajčata, nastrouhaný ementál
a strouhanku, dobře promícháme a
přivedeme k varu. Pak ochutíme solí,
pepřem a skořicí a sundáme z plotýnky.
Oloupeme brambory a nakrájíme na 1
cm tlusté plátky, omyjeme lilek a
nakrájíme na 1 cm tlusté plátky. Všechny
plátky osušíme papírovými ubrousky.
Pak na pánvi ve velkém množství másla
osmahneme dozlatova. Mezitím si
připravíme bešamelovou omáčku:
rozpustíme máslo v pánvi, přidáme
mouku a za stálého míchání osmahneme
dozlatova. Pak postupně za stálého
míchání přiléváme mléko. Omáčku
okořeníme solí, pepřem a muškátovým
oříškem a necháme asi 10 minut vařit
bez pokličky. Bramborové plátky dáme
na dno vymazané zapékací mísy,
posypeme trochou nastrouhaného sýra.
Na to položíme vrstvu lilku. Na to dáme
část masové směsi. Na to dáme část
ČESKY 9