Samsung M1638N Uživatelský manuál

Typ
Uživatelský manuál
Code No. : DE68-01958D
MIKROVLNNç TROUBA
Pokyny pro uìivatele a próvodce vaÞen’m
M1638N
Stru‹nù próvodce........................................................................ 2
Trouba......................................................................................... 2
PÞ’sluäenstv’................................................................................ 3
Ovl‡dac’ panel............................................................................. 3
Pouì’v‡n’ tŽto broìurky .............................................................. 4
Bezpe‹nostn’ opatÞen’ ................................................................ 4
Instalace vaä’ mikrovlnnŽ trouby................................................. 6
Nastaven’ ‹asu............................................................................ 6
Funkce mikrovlnnŽ trouby........................................................... 7
Zkouäka, zda Vaäe trouba spr‡vnž funguje ............................... 7
Co džlat, m‡te-li pochybnosti nebo m‡te-li pot’ìe...................... 8
VaÞen’ / ohÞev.............................................................................. 8
VùkonovŽ stupnž ........................................................................ 9
Zastaven’ vaÞen’.......................................................................... 9
Nastaven’ ‹asu vaÞen’................................................................. 9
Pouìit’ funkce rychlŽho ohÞevu................................................. 10
Nastaven’ RychlŽho ohÞevu...................................................... 10
Pouìit’ funkce AutomatickŽho rozmrazov‡n’............................ 11
Nastaven’ AutomatickŽho rozmrazov‡n’ .................................. 11
Postupn‡ pÞ’prava pokrmó ....................................................... 12
Próvodce n‡dobami vhodnùmi k vaÞen’ v mikrovlnnŽ troubž .. 13
Próvodce vaÞen’m..................................................................... 14
‰istžn’ Vaä’ mikrovlnnŽ trouby ................................................. 19
Uskladnžn’ a opravy Vaä’ mikrovlnnŽ trouby ........................... 20
TechnickŽ œdaje ........................................................................ 20
M1638N_CZ.fm.1 Page 1 Monday, October 15, 2001 7:07 PM
2
CZ
Stru‹nù próvodce
Pokud si pÞejete nžjakù pokrm uvaÞit
Pokud si pÞejete nžjakù pokrm rozmrazit
Pokud si pÞejete prodlouìit nastavenù ‹as
Trouba
1.
Vloìte pokrm do trouby.
Zvolte vùkon jedn’m nebo v’cen‡sobnùm stisknut’m
tla‹’tka .
2.
Nastavte ‹as vaÞen’ stisknut’m tla‹’tek
10min
.,
1min
nebo
10s
podle potÞeby.
3.
Stisknžte tla‹’tko .
Vùsledek:
VaÞen’ za‹’n‡.
Po dokon‹en’ vaÞen’ trouba ‹tyÞikr‡t p’pne.
1.
Vloìte mraìenù pokrm do trouby.
Stisknžte tla‹’tko
Auto
().
2.
Nastavte v‡hu pokrmu jedn’m nebo v’cen‡sobnùm
stisknut’m tla‹’tka
100 g
.
3.
Stisknžte tla‹’tko .
Ponechte pokrm v troubž.
Stisknžte tla‹’tko
+ 30s
jednou nebo v’cekr‡t. Kaìdùm
stisknut’m prodlouì’te ‹as o 30 sekund.
V•TRACê OTVORY
ZçPADKY DVEÛê
DVEÛE
OTO‰Nø TALêÛ
SPOJKA
PODP•RA
OTO‰NƒHO
TALêÛE
OTVORY SE ZçMKEM K
ZAJIáT•Nê ZAVÛENê DVEÛê
OSV•TLENê
DISPLEJ
OVLçDACê
PANEL
TLA‰êTKO K
OTEVêRçNê DVEÛê
M1638N_CZ.fm.1 Page 2 Monday, October 15, 2001 7:07 PM
3
CZ
PÞ’sluäenstv’
Podle modelu, kterù jste zakoupili, V‡m bylo dod‡no
pÞ’sluäenstv’ pouìitelnŽ róznùmi zpósoby.
NEZAPêNEJTE
mikrovlnnou troubu bez vloìenŽho oto‹nŽho tal’Þe
s podpžrou.
Ovl‡dac’ panel
1. Spojka
, kter‡ je jiì osazena na hÞ’deli motoru. Nach‡z’
se na dnž trouby.
ò‹el:
Spojka un‡ä’ oto‹nù tal’Þ.
2. Podpžra oto‹nŽho tal’Þe
, opatÞen‡ v‡le‹ky, kter‡ m‡
bùt um’stžna uprostÞed vnitÞku trouby.
ò‹el: Na podpžÞe je uloìen oto‹nù tal’Þ.
3. Oto‹nù tal’Þ
m‡ bùt um’stžn na podpžÞe, kter‡ je
uprostÞed spojena se spojkou.
ò‹el: Oto‹nù tal’Þ slouì’ jako hlavn’ varn‡ plocha. K
‹iätžn’ móìe bùt snadno vyjmut.
1. DISPLEJ
2. TLA‰êTKA K VOLB•
AUTOMATICKƒHO OHÛEVU /
VAÛENê
3. TLA‰êTKO AUTOMATICKƒHO
ROZMRAZOVçNê
4. TLA‰êTKO K NASTAVENê VçHY
5. TLA‰êTKA K NASTAVENê ‰ASU
6. TLA‰êTKO K VOLB• REëIMU
MIKROVLN
7. NASTAVENê HODIN
8. TLA‰êTKO STOP / ZRUáIT
9. TLA‰êTKO KE STARTU
10. TLA‰êTKO K OTEVêRçNê DVEÛê
1
2
3
4
5
6
9
10
7
8
M1638N_CZ.fm.1 Page 3 Monday, October 15, 2001 7:07 PM
4
CZ
Pouì’v‡n’ tŽto broìurky
Pr‡vž jste zakoupili mikrovlnnou troubu zn. SAMSUNG. Vaäe
Uìivatelsk‡ pÞ’ru‹ka obsahuje mnoho cennùch informac’ o
vaÞen’ s mikrovlnnou troubou:
Bezpe‹nostn’ opatÞen’
VhodnŽ pÞ’sluäenstv’ a n‡dob’
Uìite‹nŽ typy k vaÞen’
Pod krytem naleznete stru‹nŽho próvodce, kde jsou vysvžtleny
tÞi z‡kladn’ postupy pÞi vaÞen’:
VaÞen’ potravin
AutomatickŽ rozmrazov‡n’ mraìenùch potravin
Prodlouìen’ ‹asu vaÞen’.
Na pÞedn’ stranž broìurky je zobrazena trouba a zvl‡ätž ovl‡dac’
panel, takìe pÞ’sluänŽ knofl’ky a tla‹’tka naleznete snadnžji:
V postupech Òkrok za krokemÓ jsou pouì’v‡ny dva róznŽ
symboly:
OPATÛENê ZABRAÅUJêCê MOëNƒMU VYSTAVENê OBSLUHY
NADM•RNƒ ENERGII MIKROVLNNƒHO ZçÛENê
Opomenut’ sezn‡mit se s n‡sleduj’c’mi bezpe‹nostn’mi opatÞen’mi móìe m’t za
n‡sledek, ìe budete vystaveni äkodlivŽmu pósoben’ mikrovlnnŽho z‡Þen’.
(a) Za ì‡dnùch okolnost’ nesm’ bùt mikrovlnn‡ trouba uvedena do provozu s
otevÞenùmi dveÞmi pÞi neodbornŽ manipulaci se z‡mky dveÞ’ nebo vkl‡d‡n’m
‹ehokoliv do otvoró pro z‡padky.
(b) Ned‡vejte ì‡dnŽ pÞedmžty mezi dveÞe a samotnou troubu. Nedopuséte, aby
se ‹ist’c’ prostÞedky nebo zbytky potravin usazovaly na tžsn’c’ch ploch‡ch
dveÞ’. Ujistžte se, ìe tžsn’c’ plochy kolem dveÞ’ jsou ‹istŽ, udrìujte je v ‹istotž
ot’r‡n’m nejprve vlhkou a potom jemnou suchou utžrkou.
(c) Nezap’nejte troubu, je-li poäkozena, dokud nebude opravena kvalifikovanùm
technikem, äkolenùm u vùrobce.
Zvl‡ätž je dóleìitŽ, aby se dveÞe Þ‡dnž zav’raly a aby nebyly poäkozeny:
(1) DveÞe, tžsnžn’ dveÞ’ a tžsn’c’ plochy
(2) Z‡vžsy dveÞ’ (rozbitŽ nebo vypadlŽ)
(3) PÞ’vodn’ kabel.
(d) Trouba nesm’ bùt seÞizov‡na nebo opravov‡na nikùm jinùm neì Þ‡dnž
kvalifikovanùm servisn’m technikem, äkolenùm u vùrobce.
Bezpe‹nostn’ opatÞen’
DóleìitŽ bezpe‹nostn’ pokyny.
Pe‹livž pÞe‹tžte a uschovejte pro budouc’ nahlŽdnut’.
PÞed vaÞen’m potravin nebo tekutin ve Vaä’ mikrovlnnŽ troubž,
zkontrolujte pros’m, ìe jsou dodrìena n‡sleduj’c’ bezpe‹nostn’
opatÞen’.
1.
V mikrovlnnŽ troubž
NEPOUëêVEJTE
ì‡dnŽ kovovŽ n‡dob’.
KovovŽ n‡doby
Porcel‡novŽ n‡dob’ se zlatùmi nebo stÞ’brnùmi obrubami
Jehlice, vidli‹ky atd.
Dóvod:
Mohou nastat elektrickŽ vùboje (oblouk nebo jiskÞen’) a trouba se
móìe poäkodit.
2. NEOHÛêVEJTE
:
VzduchotžsnŽ nebo tžsnž uzavÞenŽ lahve, sklenice nebo n‡doby
PÞ’klad: sklenice s džtskou vùìivou.
Vzduchotžsnž uzavÞenŽ potraviny
PÞ’klad: vejce, oÞechy ve skoÞ‡pk‡ch, raj‹ata.
Dóvod:
NadmžrnŽ zvùäen’ tlaku uvnitÞ móìe vyvolat explozi.
Typ: OdstraËte v’‹ka, prop’chejte slupky, s‡‹ky atd.
3.
Nikdy
NEZAPêNEJTE
mikrovlnnou troubu, kdyì je pr‡zdn‡.
Dóvod: Stžny trouby mohou bùt poäkozeny.
Typ: Vìdy ponech‡vejte uvnitÞ trouby sklenici s vodou. Jestliìe troubu
n‡hodnž zapnete, voda pohlt’ mikrovlny.
4. NEPÛIKRøVEJTE
zadn’ ventila‹n’ mÞ’ìky textilem nebo pap’rem.
Dóvod: Textil nebo pap’r se mohou vzn’tit od horkŽho vzduchu
vych‡zej’c’ho z trouby.
5.
PÞi vyj’m‡ni misky z trouby
VëDY
pouì’vejte rukavice.
Dóvod: NžkterŽ misky pohlcuj’ mikrovlny a takŽ se do nich pÞen‡ä’ teplo
z upravovanùch potravin. Proto jsou misky horkŽ.
6. NEDOTøKEJTE SE
topnùch prvkó nebo vnitÞn’ch stžn trouby.
Dóvod: Tyto stžny mohou bùt dost horkŽ na to, aby V‡m po ukon‹en’
vaÞen’ zpósobily pop‡leniny, i kdyì se to nezd‡. Nedopuséte, aby
hoÞlavŽ materi‡ly pÞiäly do styku s vnitÞkem trouby. NejdÞ’ve
ponechte troubu vychladnout.
7.
OpatÞen’ ke sn’ìen’ rizika poì‡ru uvnitÞ trouby:
Neskladujte v troubž hoÞlavŽ materi‡ly.
OdstraËte dr‡tžnŽ uz‡vžry z pap’rovùch nebo plastickùch s‡‹kó.
Nepouì’vejte mikrovlnnou troubu k vysouäen’ pap’ru.
Zpozorujete-li kouÞ, vypnžte troubu, otevÞete jej’ dveÞe a odpojte pÞ’vodn’
kabel od z‡suvky.
☛✉
DóleìitŽ Pozn‡mka
M1638N_CZ.fm.1 Page 4 Monday, October 15, 2001 7:07 PM
5
CZ
Bezpe‹nostn’ opatÞen’ (pokra‹ov‡n’)
8.
Zvl‡ätž pe‹livž ohÞ’vejte tekutiny a džtskou vùìivu.
VëDY ponechte ohÞ‡tou tekutinu nebo džtskou vùìivu nejmŽnž 20
sekund po ohÞ‡t’ v klidu, aby se teplota mohla vyrovnat.
Bžhem ohÞevu v pÞ’padž nutnosti m’chejte a vìdy zam’chejte po ohÞ‡t’.
Po ohÞ‡t’ manipulujte s n‡dobami opatrnž. Je-li n‡doba pÞ’liä hork‡,
móìete se sp‡lit.
Je nebezpe‹’, ìe nastane opoìdžnù prudkù var.
K zamezen’ opoìdžnŽho varu a moìnŽho opaÞen’ mus’te vz’t plastickou
nebo sklenžnou lì’ci, ponechat ji v n‡poj’ch a m’chat pÞed, bžhem i po
ohÞevu.
Dóvod:
Bžhem ohÞevu tekutin móìe bùt var opoìdžn, to znamen‡, ìe
prudkù var móìe nastat aì po vyjmut’ n‡doby z trouby. Móìete
se opaÞit.
V pÞ’padž opaÞen’ se Þi“te n‡sleduj’c’mi pokyny PRVNê POMOCI:
* PonoÞte opaÞenŽ m’sto do studenŽ vody po dobu nejmŽnž 10 ,minut.
* PÞikryjte ‹istùm a suchùm obvazem.
* Nepouì’vejte ì‡dnŽ masti, oleje nebo roztoky.
NIKDY
nenaplËujte n‡doby aì k okraji, pouì’vejte n‡doby, kterŽ jsou
nahoÞe äirä’ neì u dna, abyste zabr‡nili œniku tekutiny pÞi varu. Lahve s
œzkùm hrdlem mohou pÞi pÞehÞ‡t’ takŽ explodovat.
VëDY
zkontrolujte teplotu džtskŽ vùìivy nebo mlŽka, neì je d’tžti pod‡te.
NIKDY
neohÞ’vejte džtskou l‡hev i s dudl’kem, protoìe by mohla pÞi
pÞehÞ‡t’ explodovat.
9.
Bu“te opatrn’, abyste nepoäkodili pÞ’vodn’ kabel.
NeponoÞujte pÞ’vodn’ kabel nebo vidlici do vody a udrìujte je stranou
horkùch ploch (topen’).
NIKDY nezap’nejte mikrovlnnou troubu s poäkozenùm kabelem nebo
vidlic’.
10.
PÞi otev’r‡n’ dveÞ’ trouby zachovejte odstup v dŽlce paìe.
Dóvod: Uvolnžnù horkù vzduch nebo p‡ry mohou opaÞit.
11.
Udrìujte vnitÞek trouby ‹istù.
Dóvod: ‰‡ste‹ky potravin nebo olej nastÞ’kanù na stžny trouby nebo na
dno móìe zpósobit poäkozen’ barvy a sn’ìit œ‹innost trouby.
12.
Bžhem provozu (zvl‡ätž pÞi rozmrazov‡n’) moìn‡ zaznamen‡te praskavŽ
zvuky.
Dóvod: Jedn‡ se o bžìnù zvuk prov‡zej’c’ zmžnu elektrickŽho vùkonu.
13.
PÞi provozu mikrovlnnŽ trouby napr‡zdno bude z bezpe‹nostn’ch dóvodó
nap‡jen’ automaticky pÞeruäeno. Po ponech‡n’ trouby v klidu po dobu 30
minut ji móìete opžt norm‡lnž zapnout.
DñLEëITƒ BEZPE‰NOSTNê POKYNY
Jsou-li vaÞenŽ nebo ohÞ’vanŽ potraviny v jednoœ‹elovùch n‡dob‡ch z umžlŽ
hmoty, pap’ru nebo jinŽho hoÞlavŽho materi‡lu, mus’te se bžhem vaÞen’ do
trouby ob‹as pod’vat.
DñLEëITƒ
NIKDY
nesm’ bùt umoìnžno malùm džtem pouì’v‡n’ mikrovlnnŽ trouby nebo
hran’ s n’. MalŽ džti nesm’ bùt ponech‡ny bez dozoru v bl’zkosti mikrovlnnŽ
trouby, kter‡ je v ‹innosti. PÞedmžty, o kterŽ maj’ džti z‡jem, nesm’ bùt
skladov‡ny nebo schov‡v‡ny nad troubou nebo v jej’ tžsnŽ bl’zkosti.
M1638N_CZ.fm.1 Page 5 Monday, October 15, 2001 7:07 PM
6
CZ
Instalace vaä’ mikrovlnnŽ trouby
Um’stžte mikrovlnnou troubu na vodorovnou podloìkou, kter‡ je
dost pevn‡ na to, aby unesla v‡hu trouby.
Nikdy
nezakrùvejte vžtrac’ otvory, protoìe trouba by se mohla
pÞehÞ‡t a automaticky vypnout. V takovŽm pÞ’padž by zóstala
mimo provoz, dokud by se dostate‹nž nevychladila.
Pro Vaäi osobn’ bezpe‹nost pÞipojujte vidlici pÞ’vodn’ho kabelu
do tÞ’p—lovŽ uzemnžnŽ z‡suvky 230 V 50 Hz. Je-li pÞ’vodn’ kabel
tŽto trouby poäkozen, mus’ bùt nahrazen speci‡ln’m kabelem (I-
SHENG SP022, KDK KKP4819D, EUROELECTRIC 3410,
SAMIL SOP-106B, MOONSUNG EP-48E, HIGH PROJECT H.P
3). Spojte se s m’stn’m dodavatelem. PÞ’vodn’ kabel pro ISRAEL
je PENZCON(ZD16A), pro JIëNê AFRIKU APEX LEADS SA16 A
NIGERII, GHANU, KEÅU A SPOJENƒ ARABSKƒ EMIRçTY je
to PENCON(UD13A1).
NEINSTALUJTE
mikrovlnnou troubu do horkŽho a vlhkŽho
prostÞed’, jako napÞ’klad do bl’zkosti tradi‹n’ trouby nebo
radi‡toru. Mus’ bùt respektov‡ny vùkonovŽ poìadavky trouby a
jakùkoliv pouìitù prodluìovac’ kabel mus’ m’t stejnou zat’ìitelnost
jako kabel dod‡vanù s troubou. PÞed prvn’m pouìit’m trouby
vytÞete vnitÞek a tžsnžn’ dveÞ’ vlhkou utžrkou.
Nastaven’ ‹asu
Ve Vaä’ mikrovlnnŽ troubž jsou vestavžny hodiny. ‰as móìe bùt
zobrazen bu“ ve 24 hodinovŽm form‡tu nebo ve 12 hodinovŽm
form‡tu. Hodiny mus’te nastavit:
PÞi prvn’ instalaci Vaä’ mikrovlnnŽ trouby
Po vùpadku proudu
PÞi zmžnž letn’ho a zimn’ho ‹asu nezapomeËte hodiny
resetovat.
1.
PÞi instalaci trouby zkontrolujte, zda-li je kolem dost
m’sta na pÞimžÞenŽ vžtr‡n’. Ponechte nejmŽnž 10 cm
volnŽho prostoru za troubou i po stran‡ch trouby a
nejmŽnž 20 cm nad troubou.
2.
Z trouby odstraËte väechen obalovù materi‡l.
Instalujte podpžru tal’Þe a oto‹nù tal’Þ.
Zkontrolujte, zda se oto‹nù tal’Þ volnž ot‡‹’.
3.
Tato mikrovlnn‡ trouba mus’ bùt um’stžna tak, aby
vidlice na pÞ’vodn’m kabelu zasunut‡ v z‡suvce byla
pÞ’stupn‡.
20 cm
10 cm
10 cm
1. ‰as se zobraz’ v z‡pisu... Pak stisknžte tla‹’tko ...
24 hodinovŽm jednou
12 hodinovŽm dvakr‡t
2.
Nastavte hodiny - pomoc’ tla‹’tka
h
hodiny a pomoc’
tla‹’tka
m
minuty.
3.
Kdyì je zobrazen spr‡vnù ‹as, stisknžte tla‹’tko jeätž
jednou a hodiny se rozbžhnou.
Vùsledek: Hodiny se zobraz’ kdykoliv mikrovlnnou
troubu nepouì’v‡te.
M1638N_CZ.fm.1 Page 6 Monday, October 15, 2001 7:07 PM
7
CZ
Funkce mikrovlnnŽ trouby
Mikrovlny jsou vysokofrekven‹n’m elektromagnetickùm vlnžn’m;
energie uvolnžn‡ z tohoto vlnžn’ umoìËuje vaÞen’ nebo ohÞ‡t’
potravin, aniì by se zmžnil jejich tvar nebo barva.
Mikrovlnnou troubu móìete pouì’vat k n‡sleduj’c’m œ‹elóm:
AutomatickŽmu odmrazov‡n’
RychlŽmu ohÞevu
VaÞen’
Princip vaÞen’
Protoìe se potraviny uprostÞed vaÞ’ teplem rozptùlenùm od
povrchu, vaÞen’ pokra‹uje i kdyì byly vyjmuty z trouby. Doby
odst‡n’ uvedenŽ v receptech a v tŽto broìurce mus’ bùt z tohoto
dóvodu respektov‡ny, aby bylo dosaìeno:
RovnomžrnŽho provaÞen’ potravin aì dovnitÞ
StejnomžrnŽ teploty uvnitÞ celŽho pokrmu.
Zkouäka, zda Vaäe trouba spr‡vnž funguje
N‡sleduj’c’ jednoduchù postup V‡m kdykoliv umoìn’ si ovžÞit, ìe
Vaäe trouba funguje spr‡vnž.
Prvnž vloìte na oto‹nù tal’Þ hlubä’ misku s vodou.
Trouba mus’ bùt pÞipojena do patÞi‹nŽ z‡suvky. Oto‹nù tal’Þ mus’
bùt uvnitÞ. Jestliìe nen’ vùkon nastaven na nejvyää’, bude trvat
dŽle, neì bude voda uvedena do varu.
1.
Mikrovlny vytvoÞenŽ v magnetronu se rovnomžrnž
ä’Þ’ do vnitÞn’ho prostoru trouby na potraviny
um’stžnŽ na oto‹nŽm tal’Þi. Takto jsou potraviny
vaÞeny rovnomžrnž.
2.
Mikrovlny jsou pohlcov‡ny potravinami aì do
hloubky pÞibliìnž 1 palce (2,5 cm). Jejich vaÞen’
potom pokra‹uje, jakmile se teplo rozptùl’ po celŽm
ohÞ’vanŽm objemu potravin.
3.
‰as vaÞen’ je róznù v z‡vislosti na mnoìstv’,
poìadovanŽ œpravž a vlastnostech potravin:
Mnoìstv’ nebo hustota
Obsah vody
Po‹‡te‹n’ teplota (rozmraìenŽ nebo ne)
1.
Stisknžte tla‹’tko a nastavte ‹as 4 aì 5 minut
v’cen‡sobnùm stisknut’m tla‹’tka
1min
.
2.
Stisknžte tla‹’tko .
Vùsledek: Trouba ohÞ’v‡ vodu po dobu 4 aì 5 minut.
Voda by potom mžla bùt ve varu.
M1638N_CZ.fm.1 Page 7 Monday, October 15, 2001 7:07 PM
8
CZ
Co džlat, m‡te-li pochybnosti nebo m‡te-li
pot’ìe
Pokud m‡te jakoukoliv z pot’ì’, vypsanùch n’ìe, zkuste uvedenù
zpósob n‡pravy.
Toto je norm‡ln’.
Kondenzace (sr‡ìen’ vlhkosti) uvnitÞ trouby.
Proud vzduchu kolem dveÞ’ a vnžjä’ho povrchu skÞ’nž.
Odrazy svžtla kolem dveÞ’ a vnžjä’ho povrchu skÞ’nž.
P‡ra unikaj’c’ kolem dveÞ’ nebo vžtrac’ch otvoró.
Trouba po stisknut’ tla‹’tka nepracuje.
Jsou dveÞe spr‡vnž uzavÞeny?
Pokrm nen’ zcela uvaÞen.
Nastavili jste spr‡vnù ‹as a / nebo stiskli jste tla‹’tko ?
Jsou dveÞe zavÞeny?
PÞet’ìili jste elektrickou instalaci, coì zpósobilo pÞeruäen’ pojistky nebo
vypadnut’ jisti‹e, kterù je nutno zapnout?
Pokrm je bu“ pÞevaÞenù nebo nedovaÞenù.
Byla spr‡vnž nastavena dŽlka vaÞen’ pro danù typ pokrmu?
Byla zvolena spr‡vn‡ œroveË vùkonu?
UvnitÞ trouby doch‡z’ k jiskÞen’ prask‡n’ (vùboje elektrickùm obloukem).
Pouìili jste n‡dob’ s kovovou obrubou?
Nechali jste vidli‹ku nebo jinù kovovù n‡stroj uvnitÞ trouby?
Je hlin’kov‡ f—lie pÞ’liä bl’zko vnitÞn’ch stžn trouby?
Trouba ruä’ pÞ’jem rozhlasovŽho nebo televizn’ho vys’l‡n’.
PÞi provozu trouby móìe bùt pozorov‡no slabŽ ruäen’ rozhlasovŽho nebo
televizn’ho vys’l‡n’. Jde o norm‡ln’ stav. Tento problŽm odstran’te
instalac’ trouby do m’sta vzd‡lenŽho od rozhlasovùch nebo televizn’ch
pÞij’ma‹ó a jejich antŽn.
Jestliìe se ruäen’ dostane do mikroprocesoru trouby, móìe se displej
vynulovat (resetovat). Tento problŽm odstran’te vytaìen’m vidlice ze
z‡suvky a opžtnùm zasunut’m. Resetujte ‹as.
Jestliìe vùäe vypsanŽ rady nepomohou pÞi odstranžn’ vaäich pot’ì’,
spojte se s vaä’m m’stn’m dodavatelem nebo poprodejn’m servisem
firmy SAMSUNG.
VaÞen’ / ohÞev
V n‡sleduj’c’m postupu je vysvžtleno, jak pokrmy uvaÞit nebo
ohÞ‡t. VëDY zkontrolujte nastaven’ trouby, neì ji ponech‡te v
provozu bez dozoru.
NejdÞ’ve vloìte pokrm doprostÞed oto‹nŽho tal’Þe. Potom zavÞete
dv’Þka.
NIKDY
nezap’nejte mikrovlnnou troubu, kdyì je pr‡zdn‡.
Jestliìe si pÞejete kr‡tkodobž ohÞ‡t tal’Þ maxim‡ln’m vùkonem
(750 W), jednoduäe stisknžte tla‹’tko
+ 30 s
na kaìdùch 30
sekund ‹asu vaÞen’. Trouba se zap’n‡ okamìitž.
1.
Stisknžte tla‹’tko .
Vùsledek: Je zobrazen vùkon 750 W (maxim‡ln’ vùkon):
Zvolte vhodnù vùkon stisknut’m tla‹’tka
znovu, dokud se nezobraz’ poìadovanù
vùkon. Pod’vejte se do tabulky vùkonó.
2.
Nastavte podle potÞeby ‹as vaÞen’ stisknut’m tla‹’tek
10min
,
1min
a
10s
.
3.
Stisknžte tla‹’tko .
Vùsledek: V troubž se rozsv’t’ svžtlo a oto‹nù tal’Þ se
za‹ne ot‡‹et.
VaÞen’ za‹’n‡ a po jeho dokon‹en’ trouba
‹tyÞikr‡t p’pne.
M1638N_CZ.fm.1 Page 8 Monday, October 15, 2001 7:07 PM
9
CZ
VùkonovŽ stupnž
Vùkon móìete nastavit podle n’ìe uvedenùch vùkonovùch
stupËó.
Zvol’te-li vyää’ vùkonovù stupeË, mus’ bùt ‹as zkr‡cen.
Zvol’te-li niìä’ vùkonovù stupeË, mus’ bùt ‹as prodlouìen.
Zastaven’ vaÞen’
VaÞen’ móìete kdykoliv zastavit a pÞipravovanù pokrm
zkontrolovat.
Jak‡koli nastaven’ móìete pÞed za‹‡tkem vaÞen’ zruäit
jednoduäe stisknut’m tla‹’tka
Cancel
(
).
Nastaven’ ‹asu vaÞen’
‰as vaÞen’ móìete prodluìovat stisknut’m tla‹’tka + 30 s na
kaìdùch pÞidanùch 30 sekund ‹asu.
Vùkonovù stupeË
Vùkon
HIGH (VYSOKø)
MEDIUM HIGH (STÛEDN• VYSOKø)
MEDIUM (STÛEDNê)
MEDIUM LOW (STÛEDNê NêZKø)
DEFROST( ) (ROZMRAZOVçNê)
LOW (NêZKø)
750 W
600 W
450 W
300 W
180 W
100 W
1. PÞeruäen’:
OtevÞen’m dv’Þek.
Vùsledek:
VaÞen’ se zastav’. Po zavÞen’ dv’Þek a
stisknut’ tla‹’tka bude vaÞen’ pokra‹ovat.
2. Ukon‹en’:
Stisknžte tla‹’tko .
Jestliìe si pÞejete zruäit nastaven’ {‹asu,
vùkonu}, stisknžte tla‹’tko Cancel ( ) jeätž
jednou.
Stisknžte tla‹’tko + 30 s na kaìdùch pÞidanùch 30 sekund
‹asu.
M1638N_CZ.fm.1 Page 9 Monday, October 15, 2001 7:07 PM
10
CZ
Pouìit’ funkce rychlŽho ohÞevu
U funkce RychlŽho ohÞevu (Instant Reheat) je ‹as vaÞen’
nastaven automaticky a tak nemus’te stisknout tla‹’tko .
Móìete pouze nastavit po‹et porc’ jedn’m nebo v’cen‡sobnùm
stisknut’m pÞ’sluänŽho tla‹’tka Instant Reheat.
Nejprve poloìte pokrm do stÞedu oto‹nŽho tal’Þe a zavÞete
dv’Þka.
PÞ’klad: Stisknžte tla‹’tko jednou k ohÞ‡t’ kaìdŽho ä‡lku k‡vy.
Pod’vejte se do tabulky n’ìe.
Pouì’vejte pouze kuchaÞskŽ pÞedpisy ur‹enŽ pro pÞ’pravu
pokrmó v mikrovlnnŽ troubž.
Nastaven’ RychlŽho ohÞevu
V n‡sleduj’c’ tabulce jsou uvedeny ‹asy odst‡t’, mnoìstv’ a
pÞ’sluän‡ doporu‹en’ k programu RychlŽho ohÞevu (Instant
Reheat).
Stisknžte tla‹’tko Instant Reheat jednou nebo v’cekr‡t
podle poìadovanŽho po‹tu porc’.
Vùsledek:
VaÞen’ za‹’n‡ aì po pÞibliìnž dvou
sekund‡ch. Po skon‹en’:
1) Trouba ‹tyÞikr‡t p’pne.
2) Na konci ohÞevu trouba p’pne tÞikr‡t
(kaìdou minutu jednou).
3) Je znovu zobrazen sou‹asnù ‹as.
Tla‹’tko N‡poje Pod‡vanŽ
mnoìstv’
‰as
odst‡t’
Doporu‹en’
HotovŽ j’dlo
(chlazenŽ)
300-350 g
400-450 g
3minuty Poloìte pokrm na keramickou
misku a pÞikryjte jej pÞilnavou
f—li’ pro mikrovlnnŽ trouby.
Tento program je vyhovuj’c’ pro
pokrmy skl‡daj’c’ se ze tÞ’
sloìek (napÞ. maso s om‡‹kou,
zelenina a postrann’ miska s
brambory, nebo rùì’ ‹i
tžstovinami).
N‡poje
(k‡va, mlŽko,
‹aj, voda s
rumem v
teplotž
m’stnosti)
150 ml
(1 ä‡lek)
250 ml
(1hrne‹ek)
1- 2minuty Nalijte do keramickŽho ä‡lku a
ohÞ’vejte nezakrytŽ. Vloìte
ä‡lek (150 ml) nebo hrne‹ek
(250 ml) na stÞed oto‹nŽho
tal’Þe. PÞed a po odst‡t’ dobÞe
zam’chejte.
HotovŽ j’dlo
(zmrazenŽ)
300-350 g
400-450 g
4minuty Vezmžte hotovŽ zmrazenŽ j’dlo
a zkontrolujte, zda obal
vyhovuje pro pouìit’ v
mikrovlnnŽ troubž. Na nžkolika
m’stech prop’chnžte kryc’ f—lii.
ZmrazenŽ hotovŽ j’dlo poloìte
do stÞedu oto‹nŽho tal’Þe. Tento
program je vyhovuj’c’ pro
zmrazen‡ hotov‡ j’dla skl‡daj’c’
se ze tÞ’ sloìek (napÞ. maso s
om‡‹kou, zelenina a postrann’
miska s brambory, nebo rùì’ ‹i
tžstovinami).
M1638N_CZ.fm.1 Page 10 Monday, October 15, 2001 7:07 PM
11
CZ
Pouìit’ funkce AutomatickŽho rozmrazov‡n’
Funkce AutomatickŽho rozmrazov‡n’ v‡m umoìËuje rozmrazit
maso, dróbeì nebo ryby. ‰as rozmrazov‡n’ a vùkon jsou
nastavov‡ny automaticky. Zvol’te jednoduäe program a
nastav’te v‡hu.
Pouì’vejte pouze n‡dob’ ur‹enŽ pro pÞ’pravu pokrmó v
mikrovlnnŽ troubž.
Nejprve poloìte zmrazenou potravinu do stÞedu oto‹nŽho tal’Þe a
zavÞete dv’Þka.
Potraviny móìete rozmrazovat takŽ pomoc’ ru‹n’ho ovl‡d‡n’. To
provedete volbou funkce mikrovlnnŽ trouby vaÞen’/ohÞev a
nastaven’m vùkonu 180 W. Pod’vejte se do ‹‡sti ÒVaÞen’ /
OhÞ’v‡n’Ó na stranž 8, kde je uvedeno v’ce podrobnost’.
Nastaven’ AutomatickŽho rozmrazov‡n’
PÞed rozmrazov‡n’m odstraËte väechny druhy obalovùch
materi‡ló. ZmrazenŽ potraviny um’stžte na oto‹nù tal’Þ.
Kdyì trouba zap’p‡, potraviny oto‹te.
Po ukon‹en’ automatickŽho rozmrazov‡n’ dodrìujte pÞ’sluänŽ
‹asy odst‡t’.
PÞejete-li si rozmrazovat pomoc’ ru‹n’ho nastaven’, zvolte vùkon
180 W. V’ce podrobnost’ o rozmrazov‡n’ a ‹asech rozmrazov‡n’
najdete na stranž 18.
1. Stisknžte tla‹’tko Auto().
Vùsledek:
Je zobrazen n‡sleduj’c’ znak:
2. Nastavte v‡hu rozmrazovanŽ potraviny nžkolikan‡sobnùm
stisknut’m tla‹’tka 100g. Je moìnŽ nastavit v‡hu
maxim‡lnž 1500 g.
3. Stisknžte tla‹’tko .
Vùsledek:
Za‹’n‡ rozmrazov‡n’.
UprostÞed rozmrazov‡n’ trouba p’p‡,
abyste byli upozornžni, ìe m‡te potravinu
obr‡tit.
Stisknut’m tla‹’tka ukon‹’te
rozmrazov‡n’.
Potravina Porce ‰as odst‡t’ Doporu‹en’
Maso
Dróbeì
Ryby
200-1500g
200-1500g
200-1500g
20-60 minut
20-60 minut
20-50 minut
ChraËte tenkŽ okraje potravin hlin’kovou
f—li’ (Alobal). Kdyì trouba zap’p‡, oto‹te
potraviny {strana, kter‡ byla dole, bude
nahoÞe}
M1638N_CZ.fm.1 Page 11 Monday, October 15, 2001 7:07 PM
12
CZ
Postupn‡ pÞ’prava pokrmó
Vaäe mikrovlnn‡ trouba móìe bùt naprogramov‡na, aby vaÞila
pokrmy aì ve tÞech etap‡ch.
PÞ’klad: PÞejete si pokrm rozmrazit a vaÞit jej bez nastavov‡n’
pro kaìdou d’l‹’ etapu. Móìete tedy rozmrazit a vaÞit
rybu ve tÞech etap‡ch:
Rozmrazen’
VaÞen’ v prvn’ etapž
VaÞen’ v druhŽ etapž
U tohoto zpósobu œpravy pokrmó móìete nastavit bu“ dvž nebo
tÞi etapy.
Jestliìe nastav’te tÞi etapy, prvn’ z nich mus’ bùt rozmrazov‡n’.
Nema‹kejte tla‹’tko , dokud jste nedokon‹ili nastavov‡n’.
1. Stisknžte tla‹’tko Auto ().
2. Nastavte v‡hu v’cen‡sobnùm stisknut’m tla‹’tka 100 g (V
pÞ’kladu 500 g - stisknout pžtkr‡t.)
3. Stisknžte tla‹’tko .
Mikrovlnn‡ trouba je v reìimu (I):
; V pÞ’padž potÞeby nastavte vùkon opžtnùm
stisknut’m tla‹’tka jednou nebo v’cekr‡t.
(V pÞ’kladu 600 W.)
4. Pomoc’ pÞ’sluänŽho po‹tu stisknut’ tla‹’tek 10min, 1min a
10s nastavte ‹as vaÞen’. (V pÞ’kladu 4 minuty.)
5. Stisknžte tla‹’tko .
Mikrovlnn‡ trouba je v reìimu (II).
; V pÞ’padž potÞeby nastavte vùkon opžtnùm
stisknut’m tla‹’tka jednou nebo v’cekr‡t.
(V pÞ’kladu 450 W.)
6. Pomoc’ pÞ’sluänŽho po‹tu stisknut’ tla‹’tek 10min, 1min a
10s nastavte ‹as vaÞen’. (V pÞ’kladu 5 minut.)
7. Stisknžte tla‹’tko .
Vùsledek: Jsou naprogramov‡ny tÞi etapy [rozmrazov‡n’
a vaÞen’ (I,II)]. V reìimu rozmrazov‡n’, kterù
jste naprogramovali, móìe trouba uprostÞed
‹asu rozmrazov‡n’ p’pnout, aby V‡m
pÞipomnžla, ìe m‡te pokrm oto‹it.
Po dokon‹en’ vaÞen’ trouba p’pne
‹tyÞikr‡t.
M1638N_CZ.fm.1 Page 12 Monday, October 15, 2001 7:07 PM
13
CZ
Próvodce n‡dobami vhodnùmi k vaÞen’ v mikrovlnnŽ troubž
PÞi vaÞen’ v mikrovlnnŽ troubž mus’ m’t mikrovlny moìnost
pronikat do potravin, aniì by byly odr‡ìeny nebo pohlcov‡ny
pouìitùmi n‡dobami.
Z tohoto dóvodu mus’ bùt vžnov‡na pozornost vùbžru n‡dob
vhodnùch k vaÞen’. Pokud je n‡dob’ pÞ’mo ozna‹eno, ìe je
vhodnŽ pro mikrovlnnŽ trouby, nemus’te se ni‹eho ob‡vat.
V n‡sleduj’c’ tabulce jsou vyps‡ny róznŽ typy n‡dob s
pozn‡mkou, zda by mohly bùt pouìity v mikrovlnnŽ troubž.
N‡dob’ VhodnŽ pro
mikrovlnnŽ
trouby
PÞipom’nky
Hlin’kov‡ f—lie (Alobal)
✓ ✗ V malŽm mnoìstv’ móìe bùt pouìita k
ochranž ‹‡st’ pokrmó pÞed
pÞevaÞen’m. K vùbojóm elektrickùm
obloukem móìe doj’t v pÞ’padž, ìe je
f—lie bu“ pÞ’liä bl’zko stžn‡m trouby,
nebo je pouìito pÞ’liä velkŽ mnoìstv’
f—lie.
ZapŽkac’ misky
(nekovovŽ!)
NepÞedehÞ’vat dŽle neì osm minut.
Porcel‡n a keramika
Porcel‡n, keramika, glazovan‡ hl’na a
kostn’ porcel‡n jsou obvykle vhodnŽ.
Nesm’ m’t zdobenŽ kovovŽ obruby.
PolyesterovŽ a kart—novŽ
misky na jedno pouìit’
Nžkter‡ mraìen‡ j’dla jsou v takovùch
misk‡ch balena.
Hotov‡ j’dla k rychlŽ
pÞ’pravž
polystyrŽnovŽ
ä‡lky a n‡doby
pap’r nebo noviny
Recyklovanù pap’r
nebo sklenžnŽ
n‡doby se
zdobenùmi
kovovùmi okraji
Mohou bùt pouìity k ohÞ‡t’. PÞehÞ‡t’m
se polystyren móìe roztavit.
Mohou vzplanout.
Móìe zpósobit vùboje elektrickùm
obloukem.
SklenžnŽ n‡dob’
N‡dob’ k pe‹en’ i
serv’rov‡n’
JemnŽ sklo
Sklenice
Móìe bùt pouìito, pokud nem‡
kovovŽ zdoben’, zvl‡ätž okraje.
Móìe bùt pouìito k ohÞ’v‡n’ potravin
nebo n‡pojó. JemnŽ sklo móìe pÞi
rychlŽm ohÞ‡t’ popraskat.
Mus’ se odstranit v’‹ko. VhodnŽ
pouze k ohÞ’v‡n’.
KovovŽ n‡doby
M’sy (tal’Þe,
podnosy)
KovovŽ uz‡vžry
s‡‹kó do
mraz’c’ho boxu
Mohou zpósobit vùboj elektrickùm
obloukem nebo poì‡r.
Pap’r
T‡cky, ä‡lky,
ubrousky a
kuchyËskù pap’r
Recyklovanù pap’r
Pro kr‡tkodobŽ vaÞen’ a ohÞ’v‡n’.
TakŽ k pohlcen’ nadmžrnŽ vlhkosti.
Móìe zpósobit vùboj elektrickùm
obloukem.
UmžlŽ hmoty
N‡doby
PÞilnav‡ f—lie
S‡‹ky do
mraz’c’ho boxu
✓ ✗
ZejmŽna jsou-li tyto hmoty tepelnž
odolnŽ. NžkterŽ umžlŽ hmoty se pÞi
vyää’ch teplot‡ch mohou zbortit nebo
zmžnit barvu. Nepouì’vejte umžlou
hmotu Melamin.
Móìe bùt pouìita k udrìen’ vlhkosti.
Nemžla by se dotùkat potravin. F—lii
odstraËujte opatrnž, protoìe pÞi tom
za‹ne unikat hork‡ p‡ra.
Pouze vzdoruj’-li varu nebo jsou-li
ur‹eny do mikrovlnnŽ trouby. Nesm’
bùt vzduchotžsnž uzavÞeny. V pÞ’pade
nutnosti je prop’chnžte vidli‹kou.
Voskovù nebo
pergamenovù pap’r
Móìe bùt pouìit k udrìenŽ vlhkosti
nebo k zabr‡nžn’ stÞ’k‡n’.
M1638N_CZ.fm.1 Page 13 Monday, October 15, 2001 7:07 PM
14
CZ
Próvodce vaÞen’m
Mikrovlny
Energie mikrovln ve skute‹nosti pronik‡ do potravin a je pohlcov‡na obsahem
vody, tuku a cukru.
Mikrovlny zpósobuj’ rozkmit‡n’ molekul potravin. RychlŽ kmit‡n’ tžchto molekul
vytv‡Þ’ tÞen’m teplo, kterùm se potraviny vaÞ’.
VaÞen’
N‡dob’ pro mikrovlnnŽ trouby:
N‡dob’ mus’ umoìnit próchod mikrovln s maxim‡ln’ œ‹innost’. Mikrovlny jsou
odr‡ìeny kovy jako nerezavžj’c’ ocel, hlin’k a mž“, ale mohou pronikat
keramikou, sklem, porcel‡nem a umžlùmi hmotami stejnž dobÞe jako pap’rem a
dÞevem. Proto tedy potraviny nikdy nesmžj’ bùt vaÞeny v kovovùch n‡dob‡ch.
Potraviny vhodnŽ k pÞ’pravž v mikrovlnnŽ troubž:
Mnoho druhó potravin je vhodnùch k pÞ’pravž v mikrovlnnŽ troubž, v‹etnž
‹erstvŽ nebo zmrazenŽ zeleniny, ovoce, tžstovin, rùìe, obil’, fazol’, ryb a masa.
V mikrovlnnŽ troubž mohou bùt tŽì pÞipravov‡ny om‡‹ky, pudinky, polŽvky,
pudinky pÞipravovanŽ v p‡Þe, zavaÞeniny, dìemy a indickŽ smžsi. Obecnž
Þe‹eno, pÞ’prava v mikrovlnnŽ troubž je ide‡ln’ pro jakŽkoliv potraviny, kterŽ by
byly norm‡lnž pÞipravov‡ny na vaÞi‹i. NapÞ’klad rozpouätžn’ m‡sla nebo
‹okol‡dy (viz kapitola typó, postupó a rad).
PÞikrùv‡n’ bžhem vaÞen’:
PÞikrùv‡n’ potravin bžhem vaÞen’ je velmi dóleìitŽ, protoìe odpaÞen‡ voda by
unikla jako p‡ra, zat’mco takto podporuje proces vaÞen’. Potraviny mohou bùt
pÞikrùv‡ny róznùmi zpósoby: napÞ’klad keramickou pokli‹kou, krytem z umžlŽ
hmoty nebo pÞilnavou f—li’ vhodnou pro mikrovlnnŽ trouby.
‰asy odst‡t’:
Po dokon‹en’ vaÞen’ je dóleìitù ‹as odst‡t’, kterù umoìËuje, aby se teplota v
pÞipravenŽm pokrmu rovnomžrnž vyrovnala.
Rady k vaÞen’ zmrazenŽ zeleniny
Pouìijte m’su pÞimžÞenŽ velikosti z ohnivzdornŽho skla a s pokli‹kou. VaÞte
pÞikrytŽ nejmŽnž po dobu uvedenou v tabulce. V pÞ’padž potÞeby vaÞen’
prodluìte podle Vaäeho osobn’ho vkusu.
Bžhem vaÞen’ dvakr‡t zam’chejte a po dokon‹en’ jednou. Po uvaÞen’ pÞidejte
sól, bylinky nebo m‡slo. Bžhem ‹asu odst‡t’ pÞikryjte.
Zelenina Porce Vùkon ‰as
[min.]
‰as
odst‡t’
[min]
Pokyny
ápen‡t 150g 600 W 5-6 2-3 PÞidat 15 ml (1 polŽvkovou
lì’ci) studenŽ vody
Brokolice 300g 600 W 9,5-10,5 2-3 PÞidat 15 ml (1 polŽvkovou
lì’ci) studenŽ vody
Hr‡ch 300g 600 W 8-9 2-3 PÞidat 15 ml (1 polŽvkovou
lì’ci) studenŽ vody
FazolovŽ lusky 300g 600 W 10-11 2-3 PÞidat 15 ml (1 polŽvkovou
lì’ci) studenŽ vody
M’chan‡
zelenina (mrkev,
hr‡ch, kukuÞice)
300g 600 W 8,5-9,5 2-3 PÞidat 15 ml (1 polŽvkovou
lì’ci) studenŽ vody
M’chan‡
zelenina (‹’nskù
styl)
300g 600 W 8-9 2-3 PÞidat 15 ml (1 polŽvkovou
lì’ci) studenŽ vody
M1638N_CZ.fm.1 Page 14 Monday, October 15, 2001 7:07 PM
15
CZ
Próvodce vaÞen’m (pokra‹ov‡n’)
Rady k vaÞen’ ‹erstvŽ zeleniny
Pouìijte m’su pÞimžÞenŽ velikosti z ohnivzdornŽho skla a s pokli‹kou. Na
kaìdùch 250 g v‡hy pÞidejte 30 - 45 ml vody (2 - 3 polŽvkovŽ lì’ce), pokud nen’
doporu‹eno jinak - viz tabulka. VaÞte pÞikrytŽ nejmŽnž po dobu uvedenou v
tabulce. V pÞ’padž potÞeby vaÞen’ prodluìte podle Vaäeho osobn’ho vkusu.
Bžhem vaÞen’ jednou zam’chejte a po dokon‹en’ jeätž jednou. Po uvaÞen’
pÞidejte sól, bylinky nebo m‡slo. Bžhem ‹asu odst‡t’ (3 minuty) pÞikryjte.
Rada: Nakr‡jejte zeleninu na stejnŽ kousky. ‰’m menä’ budou, t’m
rychleji budou uvaÞeny.
Väechny druhy ‹erstvŽ zeleniny mohu bùt vaÞeny na plnù vùkon trouby
(750W).
Rady k vaÞen’ rùìe a tžstovin
Rùìe Pouìijte vžtä’ n‡dobu z varnŽho skla a s pokli‹kou - bžhem
vaÞen’ se objem rùìe zvžtä’ dvakr‡t. VaÞte pÞiklopenŽ.
Po uvaÞen’ a pÞed odst‡t’m prom’chat a pÞidat sól nebo byliny a
m‡slo.
PÞipom’nka: po dokon‹en’ vaÞen’ nemus’ rùìe absorbovat
väechnu vodu.
Tžstoviny Pouìijte vžtä’ n‡dobu z varnŽho skla a s pokli‹kou. Nalijte do n’
vaÞ’c’ vodu, pÞidejte äpetku soli a dobÞe zam’chejte. VaÞte bez
pokli‹ky.
PÞ’leìitostnž m’chejte bžhem a po vaÞen’. PÞi odst‡t’ pÞiklopte a
potom dókladnž sce“te.
Zelenina Porce ‰as
[min.]
‰as
odst‡t’
[min]
Pokyny
Brokolice 250g
500g
4,5-5
8-8,5
3 PÞipravte si kvžty stejnŽ velikosti.
UspoÞ‡dejte je stonky ke stÞedu.
Róìi‹kov‡
kapusta
250g 6-7 3 PÞidejte 60 - 75 ml (5 - 6 polŽvkovùch lìic)
vody.
Karotka 250g 4,5-5 3 Nakr‡jejte na stejn‡ kole‹ka.
Kvžt‡k 250g
500g
5-5,5
8,5-9
3 PÞipravte si kvžty stejnŽ velikosti. VelkŽ
kvžty rozkrojte na poloviny. UspoÞ‡dejte je
stonky ke stÞedu.
Zeleninov‡
smžs
250g 3,5-4 3 Nakr‡jejte zeleninu na pl‡tky. PÞidejte 30 ml
(2 polŽvkovŽ lì’ce) vody nebo kousek
m‡sla. VaÞte; dokud nen’ kÞehk‡.
Lilek 250g 4,5-5 3 Nakr‡jejte lilek na tenkŽ pl‡tky a pokropte
jednou polŽvkovou lì’c’ citr—novŽ äé‡vy.
P—rek 250g 5-5,5 3 Nakr‡jejte p—rek na silnŽ pl‡tky.
Houby 125g
250g
1,5-2
3,5-4
3 PÞipravte houby malŽ v celku a nebo
kr‡jenŽ. NepÞid‡vejte ì‡dnou vodu.
Pokropte citr—novou äé‡vou. OkoÞeËte sol’
a pepÞem.
Cibule 250g 5,5- 6 3 Nakr‡jejte na pl‡tky nebo na poloviny.
PÞidejte pouze 15 ml (1 polŽvkovou lì’ci)
vody.
Paprika 250g 4,5-5 3 Nakr‡jejte na malŽ kousky.
Brambory 250g
500g
4,5-5,5
8-9
3 Zvaìte oloupanŽ brambory a nakr‡jejte je
na stejnŽ poloviny nebo ‹tvrtiny.
Brukev Zel’
Kapusta
250g 5-5,5 3 Nakr‡jejte na malŽ kosti‹ky.
Potravina Porce Vùkon ‰as
[min.]
‰as
odst‡t’
[min]
Pokyny
B’l‡ rùìe
(pÞedvaÞen‡)
250g 750 W 17-18 5 PÞidejte 500 ml studenŽ
vody.
Hnžd‡ rùìe
(pÞedvaÞen‡)
250g 750 W 22-23 5 PÞidejte 500 ml studenŽ
vody.
Hnžd‡ rùìe 250g 750 W 22-23 10 PÞidejte 600 ml studenŽ
vody.
M’chan‡ rùìe
(rùìe + divok‡
rùìe)
250g 750 W 18-19 5 PÞidejte 500 ml studenŽ
vody.
M’chan‡ kukuÞice
(rùìe + kukuÞice)
250g 750 W 19-20 5 PÞidejte 400 ml studenŽ
vody.
Tžstoviny 250g 750 W 11-12 5 PÞidejte 1000 ml studenŽ
vody.
M1638N_CZ.fm.1 Page 15 Monday, October 15, 2001 7:07 PM
16
CZ
Próvodce vaÞen’m (pokra‹ov‡n’)
OHÛêVçNê
Ve Vaä’ mikrovlnnŽ troubž ohÞejete pokrmy ve zlomku ‹asu, kterù byste k tomuto
œkonu potÞebovali v konven‹n’ troubž.
Jako vod’tko pouìijte vùkony a ‹asy uvedenŽ v n‡sleduj’c’ch tabulk‡ch. U ‹asó v
tabulk‡ch se pÞedpokl‡d‡, ìe n‡poje maj’ pokojovou teplotu pÞibliìnž mezi +18 a
+ 20°C, a potraviny jsou chlazenŽ v ledni‹ce pÞi teplotž pÞibliìnž +5 aì +7°C.
òprava (vaÞen’)
Vyvarujte se ohÞ’v‡n’ vžtä’ch kusó, jako jsou kusy masa - ty maj’ tendenci se
pÞevaÞit a vysuäit na povrchu, zat’mco uprostÞed se jen ohÞej’. OhÞ’v‡n’ malùch
kouskó bude œspžänžjä’.
VùkonovŽ stupnž a m’ch‡n’
NžkterŽ pokrmy mohou bùt ohÞ’v‡ny pÞi vùkonu 750 W, zat’mco jinŽ by mžly bùt
ohÞ’v‡ny pÞi vùkonu 600 W, 450 W nebo dokonce 300 W.
Jako vod’tko pouìijte tabulky. Obecnž, je lepä’ ohÞ’v‡n’ pokrmó malùmi vùkony,
je-li pokrm jemnù (lahodnù) a ve vžtä’m mnoìstv’, nebo je-li pravdžpodobnŽ, ìe
se pokrm ohÞeje velmi rychle (napÞ’klad zape‹enŽ maso nakr‡jenŽ nadrobno).
Nejlepä’ vùsledky pÞi ohÞ’v‡n’ jsou pÞi dobrŽm m’ch‡n’ nebo obracen’ pokrmó
bžhem ohÞ’v‡n’. Je-li to moìnŽ, zam’chejte znovu pÞed pod‡v‡n’m.
Zvl‡ätn’ pozornost vžnujte ohÞ’v‡n’ n‡pojó a džtskŽ vùìivy. Abyste zabr‡nili
prudkŽmu varu a moìnŽmu opaÞen’, m’chejte pÞed, pÞi a po ohÞevu. Bžhem
odst‡t’ je ponech‡vejte v mikrovlnnŽ troubž. Doporu‹ujeme vloìit do n‡pojó lì’ci
z umžlŽ hmoty nebo sklenžnou ty‹inku. Vyvarujte se pÞevaÞov‡n’ (a t’m i
znehodnocen’) pokrmó.
Je vùhodnžjä’ nastavit kratä’ ‹as vaÞen’ a v pÞ’padž potÞeby jej prodlouìit.
OhÞ’v‡n’ a ‹asy odst‡t’
PÞi prvn’m ohÞ’v‡n’ pokrmu je uìite‹nŽ poznamenat si ‹as pro pozdžjä’
porovn‡n’.
Vìdy se ujistžte, ìe ohÞ‡tù pokrm je prohÞ‡tù ÒnaskrzÓ.
Po ohÞ‡t’ ponechte kr‡tce pokrm v klidu - teplota se rovnomžrnž vyrovn‡.
Doporu‹enù ‹as k odst‡t’ po ohÞevu je 2 - 4 minuty, pokud nen’ v tabulce
uvedeno jinak.
Zvl‡ätn’ pozornost vžnujte ohÞ’v‡n’ tekutin a džtskŽ vùìivy. Viz takŽ kapitolu o
bezpe‹nostn’ch opatÞen’ch.
OHÛêVçNê TEKUTIN
Po ohÞ‡t’ a vypnut’ trouby ponechte vìdy tekutinu v klidu nejmŽnž 20 sekund,
aby se teplota vyrovnala. Bžhem ohÞevu v pÞ’padž nutnosti m’chejte a VëDY
zam’chejte po ohÞevu. Abyste zabr‡nili prudkŽmu varu a t’m i opaÞen’, mus’te
vloìit do n‡pojó lì’ci z umžlŽ hmoty nebo sklenžnou ty‹inku a m’chat pÞed,
bžhem, i po ohÞevu.
OHÛêVçNê D•TSKƒ VøëIVY
D•TSKç VøëIVA:
Vypr‡zdnžte sklenici do hlubokŽ keramickŽ misky. PÞikryjte pokli‹kou z umžlŽ
hmoty. Po ohÞ‡t’ dobÞe prom’chejte! PÞed pod‡v‡n’m ponechte 2 aì 3 minuty v
klidu. Znovu zam’chejte a zkontrolujte teplotu. Doporu‹en‡ teplota pÞi pod‡v‡n’
je 30 - 40°C.
MLƒKO PRO D•TI:
Nalijte mlŽko do sterilizovanŽ sklenžnŽ lahve. OhÞ’vejte nezakrytŽ. Nikdy
neohÞ’vejte džtskou l‡hev s nasazenùm dudl’kem, protoìe l‡hev pÞi pÞehÞ‡t’
móìe explodovat. PÞed odst‡t’m dobÞe protÞepte a pÞed pod‡v‡n’m znovu! Vìdy
pe‹livž zkontrolujte teplotu mlŽka nebo vùìivy pÞed pod‡n’m d’tžti. Doporu‹en‡
teploty pod‡v‡n’ je pÞibliìnž 37°C.
PÛIPOMêNKA:
Teplota džtskŽ vùìivy pÞed pod‡v‡n’m mus’ bùt zvl‡ätž pe‹livž zkontrolov‡na,
aby se zabr‡nilo sp‡len’ d’tžte.
Jako vod’tko pÞi ohÞ’v‡n’ pouì’vejte œdaje o ‹asech a vùkonech v n‡sleduj’c’
tabulce.
M1638N_CZ.fm.1 Page 16 Monday, October 15, 2001 7:07 PM
17
CZ
Próvodce vaÞen’m (pokra‹ov‡n’)
OhÞ’v‡n’ džtskŽ vùìivy a mlŽka
Jako vod’tko pÞi ohÞ’v‡n’ pouì’vejte œdaje o ‹asech a vùkonech v tŽto tabulce.
OhÞ’v‡n’ tekutin a pokrmó
Jako vod’tko pÞi ohÞ’v‡n’ pouì’vejte œdaje o ‹asech a vùkonech v tŽto tabulce.
Pokrm Porce Vùkon ‰as [min.] ‰as
odst‡t’
[min]
Pokyny
Džtsk‡ vùìiva
(zelenina +
maso)
190g 600 W 30sekund 2-3 Vypr‡zdnžte do hlubä’
keramickŽ misky. OhÞ’vejte
zakrytŽ. Po ohÞ‡t’
zam’chejte. Nechte odst‡t 2
- 3 minuty. PÞed pod‡v‡n’m
dobÞe zam’chejte a pe‹livž
zkontrolujte teplotu.
Džtsk‡
ovesn‡ kaäe
(ovesnŽ
vlo‹ky +
mlŽko +
ovoce)
190g 600 W 20sekund 2-3 Vypr‡zdnžte do hlubä’
keramickŽ misky. OhÞ’vejte
zakrytŽ. Po ohÞ‡t’
zam’chejte. Nechte odst‡t 2
- 3 minuty. PÞed pod‡v‡n’m
dobÞe zam’chejte a pe‹livž
zkontrolujte teplotu.
DžtskŽ mlŽko 100ml
200ml
300 W 30-40
sekund
1 min. aì
1 min
10sek.
2-3 DobÞe zam’chejte nebo
protÞepte a nalijte do
sterilizovanŽ sklenžnŽ
l‡hve. Vloìte na stÞed
oto‹nŽho tal’Þe. OhÞ’vejte
nezakrytŽ. DobÞe protÞepte
a ponechte odst‡t nejmŽnž
2 minuty. PÞed pod‡v‡n’m
dobÞe protÞepte a pe‹livž
zkontrolujte teplotu.
Pokrm Porce Vùkon ‰as
[min.]
‰as
odst‡t’
[min]
Pokyny
N‡poje
(k‡va, mlŽko,
‹aj, voda s
rumem v
teplotž
m’stnosti)
150 ml
(1 ä‡lek)
250 ml
(1hrne‹ek)
750 W 1-1,5
1,5-2
1-2 Nalijte do keramickŽho
ä‡lku a ohÞ’vejte nezakrytŽ.
Vloìte ä‡lek (150 ml) nebo
hrne‹ek (250 ml) na stÞed
oto‹nŽho tal’Þe. PÞed a po
odst‡t’ dobÞe zam’chejte.
PolŽvka
(chlazen‡)
250g
450g
750 W 3-3,5
4-4,5
2-3 Nalijte do hlubä’ keramickŽ
misky. PÞikryjte pokli‹kou z
umžlŽ hmoty. Po ohÞ‡t’
dobÞe prom’chejte. PÞed
pod‡v‡n’m znovu
prom’chejte.
DuäenŽ
maso (se
zeleninou)
(chlazenŽ)
350g 600 W 5-6 2-3 Vloìte do hlubä’ keramickŽ
misky, pÞikryjte poli‹kou z
umžlŽ hmoty. Bžhem
ohÞ’v‡n’ ob‹as zam’chejte a
znovu m’chejte pÞed
odst‡t’m a pod‡v‡n’m.
Tžstoviny s
om‡‹kou
(chlazenŽ)
350g 600 W 4-5 3 Vloìte tžstoviny (äpagety
nebo nudle) na mžlkou
keramickou misku. PÞikryjte
pÞilnavou f—li’ pro
mikrovlnnŽ trouby. PÞed
pod‡v‡n’m dobÞe
prom’chejte.
PlnžnŽ
tžstoviny s
om‡‹kou
(chlazenŽ)
350g 600 W 4,5-5,5 3 Vloìte plnžnŽ tžstoviny
(ravioli nebo tortelini) do
hlubä’ keramickŽ misky,
pÞikryjte pokli‹kou z umžlŽ
hmoty. Bžhem ohÞ’v‡n’
pÞ’leìitostnž zam’chejte a
znovu m’chejte pÞed
odst‡t’m a pod‡v‡n’m.
HotovŽ j’dlo
v obalu
(chlazenŽ)
350g
450g
600 W 5-6
6-7
3 Vloìte hotovŽ j’dlo
skl‡daj’c’ se ze 2 - 3
chlazenùch sloìek na
keramickou misku. PÞikryjte
pÞilnavou f—li’ pro
mikrovlnnŽ trouby.
M1638N_CZ.fm.1 Page 17 Monday, October 15, 2001 7:07 PM
18
CZ
Próvodce vaÞen’m (pokra‹ov‡n’)
ROZMRAZOVçNê
Mikrovlnnù ohÞev je jedine‹nù k rozmrazov‡n’ mraìenùch potravin. Mikrovlny
rozmraz’ zmrazenŽ potraviny pozvolna a v kr‡tkŽ dobž. To móìe bùt velkou
vùhodou v pÞ’padž, ìe se neo‹ek‡vanž objev’ n‡vätžva.
Mraìen‡ dróbeì mus’ bùt pÞed kuchyËskou œpravou zcela (tj. i uvnitÞ)
rozmraìena. OdstraËte z obalu jakŽkoliv kovovŽ sponky a takŽ obal, aby bylo
umoìnžno odtŽk‡n’ tekutiny pÞi rozmrazov‡n’.
Vloìte mraìenou potravinu na tal’Þ nebo misku a nepÞikrùvejte. Asi v polovinž
procesu rozmrazov‡n’ potravinu oto‹te, slijte uvolnžnou tekutinu a dróbky
odstraËte pokud moìno co nejdÞ’ve. Potravinu pÞ’leìitostnž kontrolujte, zda se
nezahÞ’v‡. Jestliìe se malŽ a ten‹’ ‹‡sti za‹’naj’ zahÞ’vat, mohou bùt zakryty
obalen’m velmi malùmi prouìky hlin’kovŽ f—lie.
V pÞ’padž, ìe se dróbeì za‹’n‡ na povrchu zahÞ’vat, pÞestaËte rozmrazovat a
ponechte ji pÞibliìnž 20 minut vÊklidu, neì bude pokra‹ovat.
Po rozmrazen’ ponechte ryby, maso a dróbeì v klidu, aby se rozmrazen’
dokon‹ilo. ‰as odst‡t’ pÞi rozmrazov‡n’ bude róznù, podle rozmrazovanŽho
mnoìstv’. Pod’vejte se pros’m do tabulky n’ìe.
Rada: Potraviny nakr‡jenŽ na pl‡tky se rozmrazuj’ lŽpe neì vžtä’ kusy.
K rozmrazen’ menä’ho mnoìstv’ je tÞeba kratä’ ‹as neì pÞi
rozmrazov‡n’ vžtä’ch mnoìstv’. VzpomeËte si na tuto radu pÞi
zmrazov‡n’ a rozmrazov‡n’ potravin.
K rozmrazov‡n’ potravin zmrazenùch na tepotu - 18 aì - 20°C pouìijte jako
vod’tko n‡sleduj’c’ tabulku.
VeäkerŽ zmrazenŽ potraviny by mžly bùt rozmrazov‡ny pÞi vùkonu 180W,
(Defrost).
Potravina Porce ‰as
[min.]
‰as
odst‡t’
[min]
Pokyny
Maso
mletŽ maso
vepÞovŽ Þ’zky
500g
250g
14-15
7-7,5
5-20
Vloìit na mžlkou keramickou
misku. Ten‹’ okraje pÞikrùt
hlin’kovou f—li’. V polovinž
procesu maso oto‹te.
Dróbeì
PorcovanŽ kuÞe
CelŽ kuÞe
500 g
(2kusy)
900g
15 -16
32 -34
15-40
Na mžlkou keramickou misku
nejprve vloìte kousky kuÞete
kóì’ doló, celŽ kuÞe poloìte
prs’‹ky doló. Ten‹’ ‹‡sti jako
jsou kÞ’dla a nohy pÞikryjte
hlin’kovou f—li’. Po uplynut’
poloviny nastavenŽho ‹asu
oto‹te!
Ryby
Ryb’ filŽ
250g
(2kusy)
400g
(4kusy)
7-8
12-13
5-20
Poloìte zmrazenŽ ryby
doprostÞed keramickŽ misky.
Urovnejte kousky tak, aby
tenkŽ kousky byly nad
silnžjä’mi. òzkŽ prouìky
pÞikryjte hlin’kovou f—li’. Po
uplynut’ poloviny nastavenŽho
‹asu oto‹te!
Ovoce
BobulovitŽ
(jahody, maliny,
boróvky,
ostruìiny.)
250g 7-8 5-10
Rozloìte ovoce na mžl‹’ kulatù
tal’Þ (vžtä’ho prómžru).
Pe‹ivo
Rohl’ky (pÞibliìnž
po 50g)
Toustovù /
sendvi‹ovù a
nžmeckù chlŽb (z
päeni‹nŽ a
rùìovŽ mouky)
2kusy
4kusy
250g
500g
1,5-2
3 -4
4-5
8-10
5-10
Rozloìte rohl’ky v kruhu nebo
chlŽb vodorovnž na kuchyËskù
pap’r uprostÞed oto‹nŽho
tal’Þe. Po uplynut’ poloviny
nastavenŽho ‹asu oto‹te!
M1638N_CZ.fm.1 Page 18 Monday, October 15, 2001 7:07 PM
19
CZ
Próvodce vaÞen’m (pokra‹ov‡n’)
SPECIçLNê POKYNY
ROZPOUáT•Nê MçSLA
Vloìte pÞibliìnž 50 g m‡sla do malŽ hlubokŽ sklenžnŽ misky. OhÞ’vejte po dobu
30 - 40 sekund pÞi vùkonu 750 W, dokud se m‡slo nerozpust’.
ROZPOUáT•Nê ‰OKOLçDY
Vloìte 100 g ‹okol‡dy do hlubä’ misky z varnŽho skla. OhÞ’vejte po dobu 3 aì 5
minut pÞi vùkonu 450 W, dokud se ‹okol‡da nerozpust’. Bžhem rozpouätžn’
jednou nebo dvakr‡t zam’chejte. PÞi vyj’m‡n’ misky z trouby pouìijte rukavice!
ROZPOUáT•Nê ZCUKERNAT•LƒHO MEDU
Vloìte 20 g zcukernatžlŽho medu do menä’ hlubokŽ misky z varnŽho skla.
OhÞ’vejte po dobu 20 - 30 sekund pÞi vùkonu 300 W, dokud se med nerozpust’.
ROZPOUáT•Nê ëELATINY
Vloìte pl‡tky suchŽ ìelatiny (10 g) na 5 minut do studenŽ vody. Nalijte scezenou
ìelatinu do menä’ misky z varnŽho skla. OhÞ’vejte po dobu 1 minuty pÞi vùkonu
300 W. Po rozpuätžn’ zam’chejte.
PÛêPRAVA POLEVY / LEDOVƒ POLEVY (NA KOLç‰E A DORTY)
Sm’chejte instantn’ polevu (pÞibliìnž 14 g) se 40 g cukru a 250 ml studenŽ vody.
VaÞte nezakrytŽ v misce z varnŽho skla po dobu 3,5 aì 4,5 minut pÞi vùkonu 750
W, dokud poleva nen’ próhledn‡. Bžhem vaÞen’ dvakr‡t prom’chejte.
VAÛENê DëEMU
Vloìte 600 g ovoce (napÞ’klad smžsi jahod a ryb’zu) do vhodnŽ m’sy z varnŽho
skla a s pokli‹kou. PÞidejte 300 g cukru s konzerva‹n’m pÞ’pravkem a dobÞe
zam’chejte. VaÞte s pokli‹kou po dobu 10 - 12 minut pÞi vùkonu 750 W. Bžhem
vaÞen’ nžkolikr‡t prom’chejte. Hotovù dìem vylijte pÞ’mo do malùch sklenic se
äroubovac’mi v’‹ky. PÞed nasazen’m v’‹ek po‹kejte 5 minut.
VAÛENê PUDINKU
Sm’chejte pudinkovù pr‡äek s cukrem a mlŽkem (500 ml) podle n‡vodu vùrobce
a dobÞe prom’chejte. Pouìijte misku vhodnŽ velikosti z varnŽho skla a s
pokli‹kou. VaÞte s pokli‹kou po dobu 6,5 aì 7,5 minut pÞi vùkonu 750 W. Bžhem
vaÞen’ nžkolikr‡t prom’chejte.
PRAëENê MANDLOVøCH PLçTKñ
Rozloìte 30 g mandl’ nakr‡jenùch na pl‡tky na stÞednž velkou mžlkou
keramickou misku. Bžhem praìen’ po dobu 3,5 aì 4,5 minut pÞi vùkonu 600 W
nžkolikr‡t zam’chejte. HotovŽ mandle potom ponechte v troubž po dobu 2 aì 3
minut. PÞi vyj’m‡n’ pouìijte rukavice!
‰istžn’ Vaä’ mikrovlnnŽ trouby
N‡sleduj’c’ ‹‡st’ Vaä’ mikrovlnnŽ trouby je tÞeba pravidelnž ‹istit
aby se zabr‡nilo usazovan’ ‹‡ste‹ek tuku a pokrmó:
VnitÞn’ a vnžjä’ plochy
DveÞe a tžsnžn’ dveÞ’
Oto‹nù tal’Þ a podloìka s v‡le‹ky
VëDY kontrolujte, zda je tžsnžn’ dveÞ’ ‹istŽ a dveÞe se spr‡vnž
zav’raj’.
1. Vnžjä’ plochy ‹istžte utžrkou namo‹enou v mùdlovŽm roztoku, setÞete
vlhkou utžrkou a vysuäte.
2. Z vnitÞn’ch ploch a v‡le‹kó podpžry odstraËte väechny stÞ’kance nebo skvrny
pomoc’ utžrky namo‹enŽ v mùdlovŽm roztoku, setÞete vlhkou utžrkou a
vysuäte.
3. K odstranžn’ ztvrdlùch ‹‡ste‹ek potravin a pachó vloìte na oto‹nù tal’Þ ä‡lek
se zÞedžnou citr—novou äé‡vou a zahÞ’vejte jej po dobu deseti minut pÞi
maxim‡ln’m vùkonu (750 W).
4. Umyjte podloìku oto‹nŽho tal’Þe kdykoliv je toho zapotÞeb’.
Dbejte, aby voda nevnikla do vžtrac’ch otvoró. NIKDY
nepouì’vejte k ‹iätžn’ abrazivn’ prostÞedky (p’sek na n‡dob’)
nebo chemickŽ pÞ’pravky. Zvl‡ätn’ pŽ‹i vžnujte ‹iätžn’ tžsnžn’
dveÞ’, aby bylo zajiätžno, ìe se ‹‡ste‹ky:
neusazuj’
nebr‡n’ ve spr‡vnŽm zav’r‡n’ dveÞ’.
M1638N_CZ.fm.1 Page 19 Monday, October 15, 2001 7:07 PM
20
CZ
Uskladnžn’ a opravy Vaä’ mikrovlnnŽ trouby
M‡te-li Vaäi mikrovlnnou troubu v provozu, nebo je-li uloìena
(mimo provoz), je tÞeba u‹init nžkolik jednoduchùch opatÞen’.
Trouba nesm’ bùt pouì’v‡na, jsou-li poäkozeny dveÞe nebo
tžsnžn’ dveÞ’:
PoäkozenŽ z‡vžsy dveÞ’ (panty)
Oma‹kanŽ tžsnžn’ dveÞ’
Zborcen‡ nebo zprohùban‡ skÞ’Ë trouby.
Opravy mus’ prov‡džt pouze servisn’ technik kvalifikovanù na
mikrovlnnŽ trouby.
NIKDY nedemontuje vnžjä’ kryt trouby. Je-li trouba poäkozena a
je-li tÞeba ji opravit, nebo jste-li na pochyb‡ch, zda spr‡vnž
funguje:
Vyt‡hnžte vidlici pÞ’vodn’ äËóry ze z‡suvky.
Spojte se s nejbliìä’m poprodejn’m servisn’m stÞediskem.
Chcete-li Vaäi troubu do‹asnž uskladnit, zvolte suchŽ a
bezpraänŽ m’sto.
Dóvod: Prach a vlhkost mohou m’t nepÞ’znivù vliv na systŽmy
trouby.
Tato mikrovlnn‡ trouba nen’ ur‹ena ke komer‹n’mu vyuìit’
(restaura‹n’ zaÞ’zen’, st‡nky rychlŽho ob‹erstven’, bistra atd.).
TechnickŽ œdaje
Firma SAMSUNG se neust‡le snaì’ tento vùrobek vylepäovat.
Oboj’, technickŽ œdaje i pokyny v tomto uìivatelskŽm manu‡lu,
podlŽhaj’ zmžn‡m bez pÞedchoz’ho upozornžn’.
Model M1638N
Nap‡jec’ napžt’
230V ~ 50 Hz
SpotÞeba
Mikrovlny 1150 W
Vùstupn’ vùkon magnetronu
100 W / 750 W (IEC-705)
Provozn’ frekvence
2450 MHz
Magnetron
OM75S(31)
Chlazen’
Ventil‡torem
Rozmžry (á x V x H)
Vnžjä’
VnitÞn’
489 x 275 x 365 mm
306 x 181 x 320 mm
Objem
17 litró
V‡ha
Netto pÞibliìnž 12,5 kg
M1638N_CZ.fm.1 Page 20 Monday, October 15, 2001 7:07 PM
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

Samsung M1638N Uživatelský manuál

Typ
Uživatelský manuál