33
DO9204KS
www.domo-elektro.be
CZ
broušení, tedy střídejte sousední otvory brousku. U 20 cm dlouhého nože
může jedno protažení brouskem trvat asi 4 až 5 sekund, 2 až 3 sekundy
pro kratší nůž a 6 sekund pro nůž delší 20 cm. Tři protažení čepele každým
otvorem by mělo pro první fázi broušení stačit.
DŮLEŽITÉ:
Začněte nůž vytahovat směrem k sobě ihned jakmile jej vložíte do otvoru a dojde
ke kontaktu s brusným kamenem.
Nikdy nebruste nůž opačným směrem.
Snažte se tlačit na nůž zlehka, ale přesto dostatečně natolik, aby byla čepel
neustále v kontaktu s brusným kamenem.
1. Vložte nůž do jednoho z otvorů jemného brousku (oba 2 otvory na pravé
straně přístroje označené číslem 2) co nejvíce rukojetí až k tělu přístroje.
2. · Plynule táhněte za nůž ve vodící drážce. Jakmile nůž přijde do kontaktu s brusným kamenem,
táhněte za rukojeť plynule a pomalu směrem k sobě a jemně nůž přitlačujte. Jemné broušení by Vám
mělo trvat asi 3 sekundy na jedno protažení. Po každém protažení změňte stranu broušení, tedy
střídejte sousední otvory brousku.
Pokud po broušení zůstávají na čepeli kovové úlomky, můžete je odstranit takto:
· Vypněte přístroj.
· Vložte nůž znovu do otvoru jemného brousku.
· Vytáhněte nůž směrem proti sobě. Opakujte i v sousedním otvoru pro druhou stranu čepele.
· Kovové úlomky by nyní měly být z čepele odstraněné.
Pokud nebyl nůž delší dobru broušen, nebo pokud byl broušen špatně, budete muset výše uvedený postup
broušení opakovat. Také nože z tvrdší ocele bude potřeba brousit déle, aby byly ostré. Doporučujeme
nože brousit pravidelně, aby stále připravené k použití.
Jedná se o bezpečnostní funkci. Je možné, že jste příliš tlačili nožem na brusný kámen. Je nutné tlačit
s citem, ale dostatečně tolik, aby nůž byl neustále v kontaktu s kamenem. Pokud příliš tlačíte, bude
výsledek broušení nerovnoměrný.
Nechejte nůž volně vklouznout do štěrbiny tak, aby byla čepel šikmo proti brusnému kameni. Pokud takto
nabrousíte obě strany čepele, dosáhnete nejlepšího možného výsledku.
Jiskry mohou odlétávat zejména od čepelí s vysokým podílem uhlíku (obvykle se jedná o kvalitní nože).
Toto je úplně v pořádku.