Kenwood Home Appliance Chefette HM680 Serie, Chefette HM670 Serie, Hand-held mixer Kenwood 350 W White, HM680 Návod k obsluze

před použitím tohoto zařízení
K
enwood
Přečtěte si pečlivě pokyny v této
příručce a uschovejte ji pro budoucí
p
oužití.
Odstraňte veškerý obalový materiál
a nálepky.
bezpečnost
Před použitím ručního mixéru se
ujistěte se, že napájecí kabel je
zcela odmotaný z drážky na kabel.
Nikdy nevkládejte těleso ručního
mixéru do vody a zabraňte tomu,
aby se kabel nebo zástrčka
namočily.
Prsty, vlasy, oblečení a nádobí
uchovávejte v dostatečné
vzdálenosti od pohyblivých částí.
Kabel nenechávejte viset dolů, aby
jej nemohlo zachytit dítě.
Váš ruční mixér nepoužívejte,
pokud je poškozený. Nechejte jej
zkontrolovat nebo spravit: viz části
„Servis“ a „Péče o zákazníky“.
Nikdy nepoužívejte nepovolené
příslušenství.
Pokud přístroj nepoužíváte, před
montáží a demontáží dílů nebo před
čištěním jej odpojte ze sítě.
Toto příslušenství by neměly
používat osoby (včetně dětí) trpící
fyzickými, smyslovými či
psychickými poruchami ani osoby
bez náležitých znalostí a
zkušeností. Pokud jej chtějí
používat, musí být pod dozorem
osoby odpovědné za jejich
bezpečnost nebo je tato osoba musí
poučit o bezpečném používání
příslušenství.
Dohlédněte, aby si děti s přístrojem
nehrály.
Toto zařízení je určeno pouze pro
domácí použití. Společnost
Kenwood vylučuje veškerou
odpovědnost v případě, že zařízení
bylo nesprávně používáno nebo
pokud nebyly dodrženy tyto pokyny.
před připojením přístroje do sítě
Z
kontrolujte, zda používáte
elektrické napájení se stejnými
parametry, jaké jsou uvedeny na
z
adní straně ručního mixéru.
Tento spotřebič splňuje požadavky
směrnice Evropského parlamentu a
Rady 2004/108/ES o
elektromagnetické kompatibilitě a
požadavky nařízení Evropského
parlamentu a Rady (ES) 1935/2004
ze dne 27.10.2004 o materiálech a
předmětech určených pro styk s
potravinami.
před prvním použitím ručního
mixéru
Všechny části umyjte (viz „čištění“).
popis
přepínač rychlosti
tlačítko pro vyjmutí nástrojů
mixér
šlehače
míchače
stěrka
kryt proti stříkání
míchací nádoba
tlačítko pro uvolnění mixéru
držák kabelu
tlačítko pro uvolnění kolébky
kolébka
podstavec
obsluha ručního mixéru
Před použitím odmotejte držák
kabelu .
1 Zasuňte mixér do kolébky a
zatlačením směrem dolů zajistěte
.
Pokud chcete mixér vyjmout,
zmáčkněte tlačítko pro uvolnění
mixéru a vytáhněte mixér z
kolébky.
2 Zmáčkněte tlačítko pro uvolnění
kolébky a mixér na podstavci
vyklopte směrem nahoru .
3 Do míchací nádoby vložte
ingredience a pak nádobu postavte
na podstavec.
64
P¡ed ïtením rozlo¥te p¡ední stránku s ilustrací
Ïesky
4
Do mixéru zasuňte šlehače nebo
m
íchače – otočte jimi, dokud
neuslyšíte cvaknutí .
P
okud používáte mixér s
p
odstavcem, zasuňte šlehač /
míchač s plastovým ozubením tak,
a
by zapadlo do hnacího ozubení na
k
olébce.
Pokud používáte mixér bez stojanu,
musí být šlehač / míchač s
plastovým ozubením zasunutý do
otvoru s kovovým kroužkem.
Šlehače / míchač lze vytáhnout
pouze tehdy, když je přepínač
rychlosti ve vypnuté poloze „O“.
5 V případě potřeby nasaďte kryt proti
stříkání . Zvedněte kolébku a
zasuňte kryt do přední strany,
dokud zcela nezapadne.
6 Jednou rukou držte podstavec a
druhou sklopte kolébku/mixér.
Nepoužívejte tlačítko pro
uvolnění kolébky.
7 Zapojte do elektrické zásuvky.
8 Posunutím přepínače rychlosti
dozadu nastavte požadovanou
rychlost (první tečka na mixéru
označuje nejnižší rychlost). Tečku
na straně přepínače nastavte na
příslušnou rychlost.
Když směs zhoustne, zvyšte
rychlost.
Pokud přístroj začne zpomalovat
nebo se otáčet s obtížemi, zvyšte
rychlost.
Pokud chcete dosáhnout maximální
rychlosti motoru, posuňte přepínač
rychlosti dopředu do polohy
pulzního mixování „P“. Motor bude
pracovat, dokud budete přepínač
držet v této poloze.
9 Když směs dosáhne požadované
konzistence, vraťte přepínač
rychlosti do vypnuté polohy „O“ a
zvedněte mixér/kolébku.
Možná bude nutné pravidelně stírat
stěnu a dno nádoby, abyste
mixování usnadnili.
10 Pokud chcete nástavce vytáhnout,
zkontrolujte, zda je přepínač
rychlosti ve vypnuté poloze „O“, a
mixér vytáhněte z elektrické
zásuvky. Uchopte nástavce za
hřídele a zmáčkněte tlačítko pro
vyjmutí nástrojů .
t
ipy
P
ři přípravě krémů do moučníků
používejte máslo nebo margarín při
p
okojové teplotě nebo je před
p
oužitím nechte změknout
Při míchání malých množství
d
osáhnete nejlepších výsledků,
k
dyž budete ruční mixér používat
bez podstavce.
Větší množství a husté směsi
mohou vyžadovat delší dobu
mixování.
Pokud chcete míchat větší množství
nebo hustší směsi, sundejte mixér z
podstavce a použijte mísu
přiměřené velikosti.
Pokud chcete znovu hníst
chlebové těsto, sundejte mixér z
podstavce a při hnětení jej držte v
ruce.
65
čištění
Před čištěním přístroj vypněte,
odpojte ze sítě a vyjměte šlehače a
míchače.
Na čištění dílů přístroje
nepoužívejte pískové přípravky.
tělo ručního mixéru
Otřete vlhkým hadříkem, poté
osušte.
Ruční mixér nikdy nevkládejte do
vody a zabraňte tomu, aby se
kabel nebo zástrčka namočily.
kolébka/podstavec
Otřete vlhkým hadříkem, poté
osušte.
Přístroj nikdy neponořujte do
vody a při čištění nepoužívejte
brusný materiál.
ostatní díly
Umyjte v ruce, pak osušte.
Pro umytí je také možno použít
myčku, a to její horní patro. Položky
nepokládejte přímo na spodní polici
nad zahřívací těleso. Doporučujeme
krátký program s nízkou teplotou
(Maximum 50°C).
nádoba (HM680)
K čištění mísy z nerezové oceli
nikdy nepoužívejte drátěný kartáč,
drátěnku nebo bělicí prostředky. K
odstranění vodního kamene
použijte ocet. Chraňte před teplem
(ploténkami sporáku, troubou,
mikrovlnnou troubou).
uložení
Omotejte kabel kolem konce
kolébky .
66
Doporučené rychlosti pro šlehače a míchače
Upozorňujeme, že se jedná o doporučení pro používání podstavce a dodávané
m
íchací nádoby. Pokud mixér používáte v ruce, může zvolená rychlost
z
áviset na velikosti nádoby (pokud nepoužíváte dodávanou nádobu), množství,
míchaných ingrediencích a osobních preferencích.
Postupně zvyšujte rychlost na níže doporučené úrovně.
D
ruh potravin Doporučená Doporučená Přibližné
maximální rychlost doby
množství
Šlehače
Vaječné bílky 10 4 5 2 4 minuty
Smetana 500 ml 1 5 4 minuty
Základní směsi na 600g směsi 1 5 1
1
/2 2 minuty
moučníky celkem
Lité těsto 800 ml 4 5 1 minuta
Tuk vetřete do mouky 250 g mouky 1 2 4 minuty
Přidejte vodu a další 1 1 minuta
ingredience těsta
Biskupský chlebíček 900 g směsi
Šlehání tuku a cukru celkem 5 4 minuty
Vmíchání mouky, ovoce 1 2 1 minuta
apod.
Bílková cukrová poleva 4 vejce 1 5 5 6 minut
Míchače
Chléb 450 g mouky 1 5 2 3 minuty
Servis a údržba
P
okud by došlo k poškození
napájecího kabelu, tak je z
b
ezpečnostních důvodů nutné
n
echat napájecí kabel vyměnit od
f
irmy KENWOOD nebo od
a
utorizovaného servisního technika
f
irmy KENWOOD.
Pokud potřebujete pomoc:
se způsobem použití výrobku,
s jeho údržbou nebo s opravami,
obraťte se na tu prodejnu, kde jste
výrobek koupili.
Zkonstruováno a vyvinuto
společností Kenwood ve Velké
Británii.
Vyrobeno v Číně.
INFORMACE KE SPRÁVNÉMU
ZPŮSOBU LIKVIDACE TOHOTO
VÝROBKU PODLE SMĚRNICE
EVROPSKÉHO PARLAMENTU A
RADY 2002/96/ES
Po ukončení doby provozní životnosti
se tento výrobek nesmí likvidovat
společně s domácím odpadem.
Výrobek se musí odevzdat na
specializovaném místě pro sběr
tříděného odpadu, zřizovaném
městskou správou anebo prodejcem,
kde se tato služba poskytuje.
Pomocí odděleného způsobu likvidace
elektrospotřebičů se předchází vzniku
negativních dopadů na životní
prostředí a na zdraví, ke kterým by
mohlo dojít v důsledku nevhodného
nakládání s odpadem, a umožňuje se
recyklace jednotlivých materiálů při
dosažení významné úspory energií a
surovin.
Pro zdůraznění povinnosti tříděného
sběru odpadu elektrospotřebičů je
výrobek označený symbolem
přeškrtnutého odpadkového koše.
Recepty pro šlehače
kokosové pusinky
a
si 30 kousků
2 vaječné bílky, středně velké
150 g cukru krupice
1
20 g sušeného kokosu
2 lžíce citrónové kůry
2 lžičky vanilkového extraktu
2 lžičky kukuřičného škrobu
1 Předehřejte troubu na 150 °C /
značku plynové trouby 2.
2 Bílky dejte do míchací nádoby.
Nasaďte šlehače, pak na rychlost 5
šlehejte a postupně přidávejte cukr,
dokud směs nezhoustne (asi
3 minuty).
3 Snižte rychlost na 2, přidejte
zbývající ingredience a mixujte,
dokud se nespojí.
4 Lžičku směsi vyklepněte na pečicí
plech s pečicím papírem.
5 Pečte v troubě 20 minut, dokud
povrch nezačne být dozlatova.
čokoládová
‚šlehačková‘ pěna
4 porce
250 ml šlehačky
2 lžíce kakaa
3 lžíce cukru krupice
1 Všechny ingredience dejte do
míchací nádoby. Nasaďte šlehače a
míchejte rychlostí 4, dokud pěna
nezhoustne a šlehače při vytažení
nezanechávají tažnou stopu.
2 Směs přendejte do servírovacích
sklenic a vychlaďte v lednici
alespoň na 12 hodin.
67
banánový chléb
1
bochník
2 banány, velmi zralé
3
15 g polohrubé mouky
2
20 g přírodního cukru
1
25 ml polotučného mléka
6
0 g másla, rozpuštěného
2
lžičky kypřicího prášku
1 lžička vanilkového extraktu
½ lžičky jedlé sody
½ lžičky soli
½ lžičky mleté skořice
¼ lžičky mletého muškátového
oříšku
1 Předehřejte troubu na 160 °C /
značku plynové trouby 3.
2 Banány rozkrájejte na malé kousky
a vložte do míchací nádoby. Přidejte
zbývající ingredience. Nasaďte
šlehače a kryt proti stříkání a pak
míchejte rychlostí 1. Když se směs
začne spojovat, zvyšte rychlost.
Míchejte, dokud se ingredience
zcela nespojí.
3 Směs přendejte do formy na
chleba s nepřilnavým povrchem
(23 cm × 6 cm) a pečte 40 až 50
minut. Chléb je upečený, když do
středu zapíchnete špejli a vytáhnete
ji čistou.
4 Vytáhněte z trouby a nechte 10
minut odstát.
5 Pak vyklopte na vhodnou podložku
a před podáváním nechte
vychladnout.
Recepty pro míchače
bílý chléb
1
0 ml / 2 lžičky sušeného droždí
(typ, který potřebuje přidat vodu)
5 ml / 1 lžička cukru
2
50 ml teplé vody
450 g chlebové mouky
5 ml / 1 lžička soli
15 g sádla
1 Sušené droždí s cukrem a vodou
dejte do míchací nádoby a nechte
zpěnit. Správná teplota vody je
43 °C a lze jí dosáhnout smícháním
jedné třetiny vařící vody se dvěma
třetinami studené vody.
2 Přidejte zbývající ingredience. Do
mixéru zasuňte míchače a pak na
nízkou rychlost smíchejte
ingredience, dokud se mouka
nezapracuje. Pak rychlost zvyšte a
hněťte asi 2–3 minuty, dokud těsto
nebude hladké a elastické. Zakryjte
olejem potřenou potravinovou folií a
nechte těsto 45–60 minut kynout na
teplém místě.
3 Sundejte mixér z podstavce a s
mixérem v ruce těsto po dobu 30–
45 sekund znovu prohněťte na
maximální rychlost tak, aby
míchače zůstávaly v těstě.
4 Z těsta vytvarujte bochník nebo
rohlíky a dejte na vymaštěný pečicí
plech. Přikryjte olejem potřenou
potravinovou folií a nechte na
teplém místě, dokud se objem
nezdvojnásobí.
5 Pečte v předehřáté troubě na
230 °C / značku plynové trouby 8 po
dobu 20–25 minut (bochník) nebo
10–15 minut (rohlíky). Chleba je
správně upečený, když při
poklepání zespodu zní dutě.
68
/