57
RECEPTY
Všechny recepty můžete místo s výběrovou moukou připravit také s pšeničnou nebo špaldovou celo-
zrnnou moukou. Použijte pak o cca 15% více tekutiny a nechte těsto 30 minut kynout, než začnete
s pečením.
Pro změnu chuti můžete do sladkých vaflí přidat třeba 2 cl rumu nebo amaretta, 1 polévkovou lžíci
strouhané citrónové kůry, ½ lahvičky máslové citrónové tresti, 3 polévkové lžíce jemně sekaných
ořechů nebo mandlí. Pikantní vafle můžete chuťově změnit přidáním 2-3 polévkových lžic jemně
nasekaných bylinek, strouhaného sýra nebo vařené šunky, 1 polévkovou lžící curry, kmínu nebo 1
polévkovou lžící lněných semínek. U mnoha receptů není třeba vaflovací desky vymazávat. Těsto na
vafle, které obsahuje málo tuku nebo žádný, vyžaduje vymazané vaflovací desky. Vymažte desky te-
plu odolným margarínem pomocí štětce (nikoli dietním margarínem). Když oddělíte žloutek od bílku
a bílek ušleháte a na závěr vpracujete do těsta, získáte mimořádně kypré a nadýchané vafle (niko-
li u kynutého těsta). Dbejte také na to, že bruselské vafle budou hustší než běžné vafle a proto se
musí péci o něco déle. Recepty stačí vždy na cca 8 až 10 vaflí. Pokud chcete místo cukru použít
stévii, pouze nahraďte údaj polévkové lžíce cukru čajovou lžičkou stévie (např. 5 polévkových lžic
cukru nahraďte 5 čajovými lžičkami stévie. Pozor: těsto bude o něco řidší). Med nebo hustá šťáva
se používají jako cukr. Sladivost pak není tak silná, ale vafle se ale více opečou. Když používáte
náhražky cukru, měli byste automatický vaflovač po 3 až 4 minutách obrátit, protože těsto nekyne tak
silně. Otočením dosáhnete rovnoměrného opečení na obou stranách (otočte přístroj o 180 stupňů,
aby spodní strana byla nahoře).
4. Kromě toho nepoužívejte abrazivní čisticí
prostředky, drátěnku, kovové předměty,
horké čisticí prostředky ani dezinfekční
prostředky, protože mohou způsobit
poškození.
5. Před novým použitím musí být přístroj zcela
suchý.
6. Pro úsporu místa může být přístroj uložen v
poloze na výšku.
SLADKÉ VAFLE
Bruselské vafle
150 g másla, 150 g cukru, 2 vejce, 1 bal. vanil-
kového cukru, cca 375 ml mléka, 375 g mouky,
1 ČL prášku do pečiva
Pokud místo mléka použijete minerálku, bu-
dou vafle obzvláště křupavé. Máslo, cukr, vejce
a vanilkový cukr ušlehat do pěny. Přidat mléko,
mouku a prášek do pečiva a smíchat do hlad-
kého těsta.
Jednoduché vafle z droždí
150 g změklého másla, 4 vejce, 350 ml
vlažného mléka, 1 PL cukru, 1 bal. vanilkové-
ho cukru, 250 g mouky, 1 bal. sušeného droždí
Smíchejte mouku a droždí. Přidejte ostatní in-
gredience a zpracujte do hladkého těsta. Těsto
nechte cca 20-30 minut zaležet, pak pečte.
Vafle z podmáslí
125 g změklého másla, 4 vejce, 1 PL cukru, ¼
ČL skořice, 1 špetka soli, 250 g mouky, 375 ml
podmáslí, 1 bal. sušeného droždí
Máslo s vejci, cukr, skořici a sůl ušlehejte do
pěny. K ušlehané hmotě přidejte mouku a pod-
máslí a vymíchejte do hladkého těsta.
Desky vaflovače by u tohoto těsta měly být dobře
ymazané!