Electrolux EKC6706 Uživatelský manuál

Typ
Uživatelský manuál

Tato příručka je také vhodná pro

Keramický samostatně stojící elektrický sporák
Wolnostojąca kuchnia elektryczna z płytą ceramiczną
Samostojni električni štedilnik s steklokeramično ploščo
Kerámia, önálló elektromos sütő
Mod. EKC 6706
VOD K POUŽITÍ
INSTRUKCJA
NAVODILA ZA UPORABO
KEZELÉSI ÚTMUTATÓ
35690-7601
CZ-PL-SI-HU
2
Prosíme Vás, abyste si tento návod
uschovali pro další použití a zajistili jeho
předání případnému dalšímu majiteli.
Tyto pokyny platí jen pro ty země, jejichž
zkratky jsou uvedeny na přebalu návodu k
použití.
Důležitá bezpečnostní upozornění
Před instalací nebo používáním varné desky si je MUSÍTE pozorně přečíst. Jestliže potřebujete
nějakou servisní službu, obraťte se prosím na náš servis péče o zákazníky.
ČESKY
Instalace
Instalaci a připojení sporáku musejí provést odborní
a kvalifikovaní instalatéři v souladu s platnými
předpisy.
Je-li nutno při instalaci sporáku provést jakékoli
změny na domácí elektroinstalaci, pak tyto práce smí
provést výhradně odborník.
Zkontrolujte, zda během dopravy nedošlo k poškození
sporáku. Poškozený sporák nikdy nepřipojujte. Je-li
sporák poškozený, obraťte se na dodavatele.
Změna nebo pokus o změnu charakteristik tohoto
sporáku je nebezpečný.
V žádném případě neumisťujte sporák v blízkosti
snadno hořlavých látek (záclony, utěrky na nádobí
atd.)
Sporák je těžký. Při manipulaci buďte opatrní.
Tento sporák nemůže být umístěn na podstavec.
Před použitím sporáku odstraňte všechny obaly.
Některé díly jsou chráněny plastovou fólií odolnou
proti nárazu. Ochrannou plastovou fólií před prvním
použitím spotřebiče odstraňte a příslušné části otřete
měkkým, vyždímaným hadříkem namočeným v
teplé vodě s trochou mycího prostředku.
Zkontrolujte, zda elektrický zdroj napájení odpovídá
typu uvedenému na typovém štítku.
Dětská pojistka
Tento spotřebič smí používat pouze dospělé osoby.
Nedovolte, aby si děti hrály v blízkosti sporáku nebo
se sporákem.
Sporák se při použití zahřívá na vysokou teplotu. Děti
by se neměly ke sporáku přibližovat, dokud
nevychladne.
Děti se mohou zranit i při stahování nádob ze
sporáku.
Během použití
Tento sporák je určen výhradně pro domácí přípravu
pokrmů. Není určen pro obchodní nebo průmyslové
účely.
Nepoužívejte sporák, jestliže je na něm voda.
Sporák nepoužívejte, máte-li vlhké ruce.
Zkontrolujte, zda jsou u nepoužívaného sporáku
všechny ovladače v poloze VYP.
Sporák se při použití zahřívá na vysokou teplotu.
Nedotýkejte se topných článků uvnitř trouby.
Při otvírání dveří trouby vždy odstupte, aby mohla
nahromaděná pára nebo teplo bezpečně uniknout.
Přesvědčte se, že se elektrické vodiče jiných
elektrických spotřebičů v blízkosti nedotýkají horkých
částí sporáku.
Nikdy používejte keramickou varnou desku jako
pracovní plochu. Na keramickou varnou desku
neukládejte žádné předměty.
Na keramickou varnou desku nikdy nepokládejte
nádoby z plastové nebo hliníkové fólie.
V troubě nikdy nepoužívejte plastové nádoby.
Dno
trouby nikdy nezakrývejte hliníkovou fólií.
Nestabilní nebo zdeformované nádoby na varných
zónách nepoužívejte, protože nestabilní nádoby
mohou svým převrhnutím nebo rozlitím způsobit úraz.
Keramická varná deska je odolná proti nárazu, ale
není nerozbitná. Tvrdé nebo špičaté předměty, které
na ni dopadnou z výšky, mohou varnou desku
poškodit. Jestliže objevíte škrábance nebo praskliny,
odpojte sporák od elektrické sítě a zavolejte do
nejbližšího servisu.
Nikdy nenechávejte spotřebič bez dozoru při vaření
s oleji a tuky.
Tento spotřebič musí být vždy čistý. Usazené tuky
a zbytky jídla mohou způsobit požár.
Vždy zkontrolujte, zda je průduch trouby, který je
umístěn uprostřed na zadní straně varné desky volný
a může zajišťovat větrání vnitřku trouby.
Nad sporákem neskladujte potraviny podléhající
zkáze, plastové nádobí a spreje, protože by je horko
unikající ze sporáku mohlo poškodit.
Do zásuvky pod troubou můžete ukládat pouze
tepelně odolné příslušenství. V žádném případě
tam neukládejte hořlavé materiály.
Sporák nikdy nečistěte párou nebo vysokotlakým
čisticím zařízením na páru.
Servis
Pokud by bylo zapotřebí spotřebič opravit, obraťte
se na autorizované servisní středisko a vždy
vyžadujte schválené náhradní díly.
3
Tento spotřebič byl vyroben v souladu s
následujícími směrnicemi EHS:
73/23 EHS - 90/683 EHS - 93/68 EHS -
89/336 EHS v současném znění.
Jak číst návod k použití
V textu se objevují následující symboly, které vás
provedou celým návodem:
Bezpečnostní pokyny
Podrobné pokyny k provozu
Rady a tipy
Informace k ochraně životního prostředí
Obsah
Pro uživatele
Důležitá bezpečnostní upozornění 2
Ovládací panel 4
Použití 5
Používání keramické varné desky 6
Elektrická trouba 7
Minutka 8
Před prvním použitím spotřebiče 9
Použití trouby 10
Rady a tipy k používání trouby 11
Tabulka pečení - klasické pečení a horký vzduch 12
Tabulka pečení - grilová 13
Čištění keramické varné desky 14
Čištění trouby 15
Spotřebič nefunguje správně 18
Servis a náhradní díly 19
Pro technika
Pokyny pro technika 20
Technické údaje 20
Připojení k elektrické síti 21
)
Informace k ochraně
životního prostředí
Po instalaci zlikvidujte prosím obal s ohledem na
bezpečnost a životní prostředí.
Při likvidaci znehodnoťte starý spotřebič odříznutím
elektrického přívodního kabelu.
Symbol na výrobku nebo jeho obalu udává, že
tento výrobek nepatří do domácího odpadu. Je nutné
odvézt ho do sběrného místa pro recyklaci
elektrického a elektronického zařízení. Zajištěním
správné likvidace tohoto výrobku pomůžete zabránit
případným negativním důsledkům na životní prostředí
a lidské zdraví, které by jinak byly způsobeny
nevhodnou likvidací tohoto výrobku. Podrobnější
informace o recyklaci tohoto výrobku zjistíte u
příslušného místního úřadu, služby pro likvidaci
domovního odpadu nebo v obchodě, kde jste výrobek
zakoupili.
4
Vnitřek trouby
Příslušenství
Ovládací panel
Zásuvka
Zásuvka je umístěna pod troubou.
Během delšího pečení při vysoké teplotě se v
zásuvce může nahromadit teplo, proto by se v
zásuvce neměly ukládat hořlavé materiály, např.
chňapky, utěrky a plastové zástěry.
Příslušenství trouby jako plechy na pečení se
rovněž zahřejí, proto buďte při jejich vyjímání se
zásuvky při zapnuté nebo ještě horké troubě velmi
opatrní.
6
5
432
1
7
8
1. Ovladač přední levé varné zóny
2. Ovladač zadní levé varné zóny
3. Ovladač zadní pravé varné zóny
4. Ovladač přední pravé varné zóny
5. Ovladač funkcí trouby
6. Ovladač termostatu trouby
7. Minutka
8. Kontrolka napájení
9. Kontrolka termostatu trouby
9
Topný článek grilu
Osvětlení trouby
Ventilátor trouby
Police trouby
Hluboký plech
na zachycení
tuku
Plech na pečení
5
Varné zóny keramické varné
desky
Varnou zónu zapnete otočením příslušného ovladače na
požadovaný stupeň výkonu.
Ovladač je číslován od 0 - 3.
0 - VYP
3 - maximum
Varná deska má dva typy varných zón:
3 normální varné zóny (vzadu vlevo, vzadu
vpravo a vpředu vpravo)
Doporučujeme zapnout tyto varné zóny na chvíli na
maximum (3) k rychlému zahřátí a pak přepnout na
požadované nastavení.
1 dvojitá oválná varná zóna (vpředu vlevo)
Přední levá varná zóna má dva topné prvky.
- Menší oválnou varnou zónu zapnete otočením
příslušného ovladače na požadovaný stupeň výkonu
směrem doprava.
- Chcete-li zapnout oba topné články, otočte
ovladačem doprava na maximální varný výkon (3), a
pak otáčejte ovladačem dál k symbolu “0”. Uslyšíte
kliknutí a širší varná zóna se zapne. Nyní vraťte
ovladač zpět do polohy 3 a nastavte požadovaný
varný stupeň.
Vezměte prosím na vědomí, že nyní budou oba topné
články fungovat společně s vyšším tepelným výkonem
než má normální varná zóna.
Kontrolky zbytkového tepla
Varná deska je vybavena čtyřmi kontrolkami a každé
varné zóně přísluší jedna kontrolka. Po vypnutí varné
zóny zůstane kontrolka zbytkového tepla zapnutá, dokud
teplota varné desky neklesne pod 30 °C.
Po zapnutí varné zóny může být na několik vteřin
slyšet bzučení. To je zcela normální jev, který
nemá žádný vliv na provoz varné desky.
Použití
Ovladač pro dvojitou oválnou varnou zónu
Ovladač pro normální varnou zónu
Kontrolka napájení
Kontrolka napájení se rozsvítí ihned po nastavení ovladače
funkcí trouby a/nebo ovladače varné zóny.
6
Používání keramické varné desky
Povrch sklokeramické varné
desky
Sklo je tvrdé, a bylo vytvrzeno k zajištění odolnosti proti
teplu, chladu a výkyvům teploty. Ale jako každé sklo je
citlivé na náraz. Na povrch sklokeramické desky
si nestoupejte.
Jestliže objevíte škrábance nebo praskliny,
odpojte sporák od elektrické sítě, aby nemohlo
dojít k úrazu elektrickým proudem a zavolejte
do nejbližšího servisu.
Na varné plochy nepokládejte žádné předměty,
které se mohou roztavit, např. plasty, hliníkovou
fólii.
Zvláštní pozornost musíte věnovat přípravě jídel
nebo nápojů obsahujících cukr. Jestliže se tyto
suroviny dostanou na keramický povrch, je nutné
je okamžitě odstranit, dokud jsou ještě horké, a
pak setřít, aby se povrch nepoškodil.
Spotřeba energie
K úspoře energie dodržujte tato pravidla:
- používejte pouze nádobí s hladkým, rovným dnem.
- nádobí postavte na varnou zónu ještě před zapnutím
varné zóny.
- kdykoli je to možné, přikryjte nádoby pokličkou.
- varnou zónu vypněte několik minut před koncem
pečení, abyste využili zbytkového tepla.
- zbytkového tepla využívejte k udržení teploty jídel
nebo k rozpouštění.
- nádoby stavte doprostřed varné zóny.
Kastroly a pánve
Kastroly a pánve by neměly být menší, než je varná
zóna, a nejlépe ne o více než 10-15 mm větší než je
průměr varné zóny.
Vždy používejte nádobí s hladkým, rovným dnem.
Dna nádob musí být vždy čistá a suchá. Vařte s pokličkou.
Zkontrolujte, zda jsou dna nádob hladká a nepoškozená;
nádoby s otřepy a ostrými hranami nepoužívejte, mohly
by poškrábat keramický povrch.
Pokud nechcete keramickou varný povrch poškrábat nebo
poškodit, měli byte nádoby vždy zdvihnout a přenést,
nikdy je po ploše neposunovat.
Nádoby s hliníkovým a měděným dnem mohou
zanechávat kovově lesklé zbarvení, které se odstraňuje
velmi obtížně, nebo vůbec nejde odstranit.
Dávejte pozor při smažení v tuku nebo oleji,
protože přehřáté stříkance se mohou lehce
vznítit.
7
Ovladače funkcí trouby a
termostatu
Umožňují zvolit co nejvhodnější typ ohřevu odpovídající
různým požadavkům na pečení tím, že zapojí vhodné
topné prvky a nastavení teplotu na požadovaný stupeň.
Klasické pečení - Teplo přichází z horního i
dolního topného prvku rovnoměrně do vnitřku
trouby.
Horký vzduch - Umožňuje pečení masa, nebo
pečení masa i moučníků současně na jedné polici
bez mísení chutí.
Vnitřní gril - Lze použít pro grilování malých
množství.
Plný gril - Je zapnuté celé grilovací těleso.
Pizza - Dolní ohřev přímo na spodek pizzy a
různých slaných koláčů, zatímco ventilátor
zajišťuje oběh vzduchu k pečení náplně pizzy i
koláčů.
Dolní ohřev - Teplo přichází pouze z dolní části
trouby.
Kontrolka napájení
Kontrolka napájení se rozsvítí ihned po nastavení ovladače
funkcí trouby a/nebo ovladače varné zóny.
Ovladač termostatu
Ovladačem termostatu otočte doprava a vyberte teplotu
mezi 50°C a 230°C (MAX).
Kontrolka termostatu
Kontrolka termostatu se rozsvítí ihned při otočení
termostatu. Kontrolka svítí až do dosažení správné
teploty. Pak se bude střídavě zapínat a vypínat k
signalizaci udržení teploty.
Bezpečnostní termostat
Trouba je vybavena bezpečnostním termostatem.
V případě poruchy termostatu a následného přehřátí
vypne bezpečnostní zařízení přívod proudu ke sporáku.
Zavolejte ihned do nejbližšího servisního střediska.
V žádném případě se nepokoušejte opravovat spotřebič
sami.
Elektrická trouba
8
Minutka signalizuje konec určeného časového období
pomocí zvukového poplachu. Maximální nastavitelný
čas je 120 minut.
Nastavení minutky:
1. Vyberte požadovanou funkci pečení ovladačem
funkcí trouby.
2. Otočte ovladačem minutky doprava, až do
polohy 120 minut a pak zpět na požadovaný
čas.
3. Po uplynutí nastavené doby pečení zazní
zvukový signál a trouba se automaticky vypne.
Otočte ovladačem minutky do polohy a
ovladači funkcí trouby a termostatu do VYP
polohy.
Otočte ovladačem minutky do polohy polohy,
pokud chcete připravovat jídlo bez nastavení
času.
Minutka
9
První použití keramické varné
desky
Před použitím vyčistěte varnou plochu k odstranění všech
stop z výroby.
Povrch keramické desky a rám otírejte měkkým
hadříkem namočeným v teplé vodě s trochou
mycího prostředku a pak otřete dosucha.
První zahřátí
Zkontrolujte varné zóny jejich krátkým zapnutím.
)
)
Před prvním použitím spotřebiče
Před použitím trouby odstraňte všechny obaly
z vnitřku i z vnější strany trouby.
Před prvním pečením pečlivě omyjte
íslušenství trouby.
Před použitím trouby zkontrolujte, zda je ovladač
minutky v poloze .
Před prvním použitím zahřejte troubu bez jídla. Trouba
může při prvním zapnutí vydávat nepříjemný zápach.
To je zcela normální jev.
1. Ovladačem funkcí trouby nastavte horkovzdušné
pečení .
2. Nastavte ovladač termostatu na MAX.
Otevřete okno a místnost větrejte.
4. Prázdnou troubu zapněte na přibližně 45
minut.
Tento postup opakujte s funkcí plného grilu a pak s
funkcí horkovzdušného pečení na asi 5-10 minut.
Po skončení postupů nechte troubu
vychladnout, a pak vnitřek trouby vyčistěte
měkkým hadříkem namočeným v teplé vodě s
trochou tekutého mírného mycího prostředku.
Při otvírání vždy držte držadlo dveří
uprostřed.
Dětská pojistka
Spotřebič je dodáván s dětskou bezpečnostní pojistkou,
kte brání dětem v otevření dveří trouby.
Toto bezpečnostní zařízení se zapne při každém zavření
dveří trouby.
Chcete-li dveře trouby odblokovat, zdvihněte dětskou
pojistku a otevřete dveře podle obrázku.
10
Kondenzace a pára
Trouba se dodává s exkluzivním systémem, který
zajišťuje přirozený oběh vzduchu a stálou recyklaci
páry. Tento systém umožňuje pečení v prostředí
páry a upečení jídel, která jsou měkká uvnitř a na
vnější straně mají kůrčičku. Navíc se zkrátí doba
pečení a spotřeba energie na minimum. Při pečení
může vznikat pára, kterou je možné uvolnit
otevřením dveří trouby. To je zcela normální jev.
Při otvírání dveří trouby během pečení nebo
po jeho skončení ale raději odstupte, aby
nahromaděná pára nebo teplo mohly
bezpečně uniknout.
Při zahřívání jídla vzniká pára stejně jako při
vaření vody v konvici. Pára se při kontaktu se
skleněnými dveřmi sráží a vznikají vodní kapky.
Ke snížení kondenzace zkontrolujte, zda je
trouba dobře zahřátá a teprve pak do ní vložte
jídlo. Krátké předhřátí trouby (asi 10 minut) je
tedy před každým pečením nutné.
Doporučujeme setřít vodní kapky po každém
použití sporáku.
Použití trouby
Nádoby
Pro pečení je možné použít jen nádobí, které vydrží
teplotu 230 °C.
Plechy na pečení, nádoby na pečení apod. nedávejte
těsně k mřížce zakrývající ventilátor vzadu v troubě,
ani na dno trouby.
Nepoužívejte plechy na pečení větší než
30 cm x 35 cm, které by mohly bránit oběhu tepla a
ovlivnit tak výkon trouby.
Vliv nádob
na výsledky pečení
Nádoby a plechy se liší tloušťkou, vodivostí, barvou
apod., jež ovlivňují způsob přenosu tepla na vložené
jídlo.
A Hliník, kamenina, skleněné nádoby do trouby a silně
lesklé nádoby omezují pečení a zhnědnutí spodku.
B Smaltovaná litina, anodizovaný hliník, hliník s
nepřilnavou úpravou a barevnou vnější stranou a
tmavé, těžké nádoby zesilují pečení a zhnědnutí
spodku.
4
3
2
1
Vždy pečte se zavřenými dveřmi trouby.
Při otvírání výklopných dveří trouby vždy
odstupte. Dveře nesmí spadnout dolů, vždy držte
držadlo, dokud se úplně neotevřou.
Trouba má čtyři úrovně polic a dodává se s policí.
Polohy polic se počítají odzdola, jak vidíte na
obrázku.
íslušenství trouby musí být spvně zasunuto.
Nádoby nestavte přímo na dno trouby.
Upozornění! - Na dno trouby nestavte žádné
předměty, ani žádnou část trouby nezakrývejte
při pečení hliníkovou fólií; mohlo by se hromadit
teplo, které by -ovlivnilo výsledky pečení a
poškodilo smalt trouby. Nádoby, žáruvzdor
nádoby i hliníkové misky vždy postavte na polici
zasunutou do policových drážek.
Jídla obsahující tuk nebo olej připravujte opatrně,
protože při přípravě těchto jídel může dojít při
přehřátí k požáru. Ze stejného důvodu buďte opatrní
při vkládání nebo vyjímání jídel, aby tuk nebo olej
nestekly na dno trouby. Jestliže k tomu dojde,
pečlivě troubu vyčistěte, zabráníte tak
nepříjemnému pachu nebo kouři.
11
Rady a tipy k používání trouby
Rady a tipy k pečení masa
Ryby a maso
Maso můžete vložit do nádob vhodných do trouby, nebo
přímo na polici trouby. V tomto případě nezapomeňte
zasunout do první úrovně zdola hluboký plech s trochou
vody. Hluboký plech zabrání odkapávání rozpuštěného
tuku na dno trouby.
Bílé maso, drůbež a ryby se většinou pečou při střední
teplotě (mezi 150 a 175 °C). Potřebujete-li péct červené
maso (lehce zhnědlé na povrchu a mírněji propečené
uvnitř), doporučujeme na krátkou dobu zvolit vyšší teplotu
(mezi 200 a 230 °C).
Rady a tipy k pečení
moučníků
Koláče se obvykle pečou při střední teplotě (mezi 150 a
200 °C).
Při pečení koláčů nebo pečiva se doporučuje krátké
předhřátí trouby (asi 10 minut). Po zapnutí pečení nechte
po celou dobu pečení zavřené dveře a kontrolujte pečení
skleněnými dveřmi trouby.
Rady a tipy ke grilování
Potřebujete-li grilovat maso nebo rybu, pokapte je trochou
oleje a položte je přímo na polici.
Při grilování přichází teplo pouze z horního topného
článku. Musíte proto seřídit topný výkon podle tloušťky
masa nebo ryby.
Nezapomeňte zasunout do první úrovně zdola hluboký
plech s trochou vody.
12
Tabulka pečení
KOLÁČE
Šlehaná těsta
2 170 2 160 45 ~ 60 ve formě na pečení na polici
Křehké těsto
2 170 2 (1 a 3)* 160 20 ~ 30 ve formě na pečení na polici
Máslovo-tvarohový koláč
1 160 2 150 60 ~ 80 ve formě na pečení na polici
Jablečný koláč 1 180 2 (1 a 3)* 170 40 ~ 60 ve formě na pečení na polici
Závin 2 175 2 150 60 ~ 80 na koláčovém plechu na polici
Marmeládový dort 2 175 2 (1 a 3)* 160 30 ~ 40 ve formě na pečení na polici
Ovocný koláč 1 175 1 160 45 ~ 60 ve formě na pečení
Piškoty 1 175 2 160 30 ~ 40 ve formě na pečení na polici
Vánočka 1 170 1 160 40 ~ 60 ve formě na pečení na polici
Švestkový koláč 1 170 1 160 50 ~ 60 ve formě na pečení na polici
PEČIVO
Drobné pečivo 2 170 2 (1 a 3)* 160 25 ~ 35 na plechu na pečení
Sušenky 3 190 3 170 15 ~ 25 na plechu na pečení
Pusinky 2 100 2 100 90 ~ 120 na plechu na pečení
Žemle 2 190 2 180 12 ~ 20 na plechu na pečení
Těsto: listové 2 200 2 (1 a 3)* 190 15 ~ 25 na plechu na pečení
CHLÉB A PIZZA
1000 Bílý chléb 1 190 2 180 40 ~ 60 2 kusy na plechu na pečení
500 Žitný chléb 1 190 1 180 30 ~ 45 ve formě na chleba na mřížce
500 Dalamánky 2 200 2 175 20 ~ 35 6-8 dalamánků na plechu na pečení
250 Pizza 1 200 2 (1 a 3)* 190 15 ~ 30 na plechu na pečení na mřížce
KORPUSY
Těstovinový korpus 2 200 2 (1 a 3)* 175 40 ~ 50 ve formě na polici
Zeleninový korpus 2 200 2 (1 a 3)* 175 45 ~ 60 ve formě na polici
Slaný koláč z
křehkého těsta 1 200 2 (1 a 3)* 180 35 ~ 45 ve formě na polici
Lasagne 2 180 2 160 45 ~ 65 ve formě na polici
Těstoviny Cannelloni 2 200 2 175 40 ~ 55 ve formě na polici
MASO
1000 Hovězí 2 190 2 175 50 ~ 70 na polici s hlubokým plechem
1200 Vepřové 2 180 2 175 100 ~ 130 na polici s hlubokým plechem
1000 Telecí 2 190 2 175 90 ~ 120 na polici s hlubokým plechem
1500
Anglický rostbíf
1500 krvavý 2 210 2 200 50 ~ 60 na polici s hlubokým plechem
1500 střední 2 210 2 200 60 ~ 70 na polici s hlubokým plechem
1500 propečený 2 210 2 200 70 ~ 80 na polici s hlubokým plechem
2000 Vepřové ramínko 2 180 2 170 120 ~ 150 na polici s hlubokým plechem
1200 Vepřové nožičky 2 180 2 160 100 ~ 120 2 kusy v hlubokém plechu
1200 Jehněčí 2 190 2 175 110 ~ 130 kýta v hlubokém plechu
1000 Kuře 2 190 2 175 60 ~ 80 celé v hlubokém plechu
4000 Krocan 2 180 2 160 210 ~ 240 celý v hlubokém plechu
1500 Kachna 2 175 2 160 120 ~ 150 celý v hlubokém plechu
3000 Husa 2 175 2 160 150 ~ 200 celá v hlubokém plechu
1200 Králík 2 190 2 175 60 ~ 80 nakrájený na kousky
1500 Zajíc 2 190 2 175 150 ~ 200 nakrájený na kousky
800 Bažant 2 190 2 175 90 ~ 120 celý
RYBY
1200 Pstruh/kostěná ryba 2 190 2 (1 a 3)* 175 30 ~ 40 3-4 ryby
1500 Tuňák/losos 2 190 2 (1 a 3)* 175 25 ~ 35 4-6 filetů
Tradiční pečení
Váha (g)
JÍDLO
Horký vzduch
POZNÁMKY
Doba
pečení
minuty
tepl. °C
tepl. °C
Klasické pečení a horký vzduch
Doba pečení nezahrnuje předhřátí.
Krátké předhřátí trouby (asi 10 minut) je nutné před každým pečením.
(*) Potřebujete-li péct více jídel najednou, doporučujeme vložit je na úrovně uvedené v závorkách.
Chcete-li péct více jídel najednou, doporučujeme vyměnit na posledních 5-10 minut úrovně pečení jídel, aby se jídlo
rovnoměrněji zbarvilo.
Úroveň
4
3
2
1
Úroveň
4
3
2
1
13
Hovězí filety
4 800 3 max 12 ~ 15 12 ~ 14
Bifteky 4 600 3 max 10 ~ 12 6 ~ 8
Párky 8 - 3 max 12 ~ 15 10 ~ 12
Vepřové řízky 4 600 3 max 12 ~ 16 12 ~ 14
Kuře (rozkrojené na polovinu) 2 1000 3 max 30 ~ 35 25 ~ 30
Kebaby 4 - 3 max 10 ~ 15 10 ~ 12
Kuře (prsa) 4 400 3 max 12 ~ 15 12 ~ 14
Hamburgery 6 600 3 max 10 ~ 15 8 ~ 10
Ryby (filety) 4 400 3 max 12 ~ 14 10 ~ 12
Sendviče 4-6 - 3 max 3 ~ 7 -
Toasty 4-6 - 3 max 2 ~ 4 2 ~ 3
Grilování -
Horní
strana
°C
Teplota
Kusy
Váha
Množství
Doba grilování
(minuty)
Dolní
strana
JÍDLO
Teploty trouby jsou pouze orientační. U některých receptů se teploty musí zvýšit nebo snížit podle
individuálních přání a požadavků.
Úroveň
4
3
2
1
Doba pečení nezahrnuje předhřátí.
Krátké předhřátí trouby (asi 10 minut) je nutné před každým pečením.
4
3
2
1
700 Pizza, velká 1 200 15 ~ 25 na plech na pečení
500 Pizza, malá 1 200 10 ~ 20 na plech na pečení nebo na mřížku
500 Plochý koláč 1 200 15 ~ 25 na plech na pečení
Váha (g)
JÍDLO
Úroveň tepl. °C
Doba
pečení
minuty
POZNÁMKY
Pizza
Pizza
14
Před každou údržbou nebo čištěním musíte
sporák ODPOJIT od přívodu proudu.
Sporák nikdy nečistěte párou nebo vysokotlakým
čisticím zařízením na páru.
Čištění keramické varné desky
Před čištěním zkontrolujte, zda varná deska vychladla.
Nikdy nepoužívejte agresivní nebo abrazivní prostředky
jako spreje do trouby, odstraňovače skvrn nebo rzi,
drátěnky nebo drsné houbičky.
Speciální čisticí prostředky na varné desky a škrabky
na keramické varné desky můžete získat v nejbližším
servisním středisku.
Čištění po každém použití
Malé nepřipečené nečistoty můžete otřít navlhčeným
hadříkem. Připečené nečistoty je nutné odstranit
škrabkou. Pak keramickou desku otřete vlhkým hadříkem
a speciálním prostředkem na varné desky.
Jestliže chemický čisticí prostředek nestačí Zkontrolujte, zda není použití škrabky účinnější.
když se objeví tmavé skvrny Jestliže je použití škrabky a čističe keramických desek neúčinné,
povrch varné desky mohl být poškozen použitím nevhodných čisticích
prostředků, nebo poškrábáním nevhodným dnem nádob. Na účinnost
keramické desky to nemá vliv.
když se objeví kovově lesklé zbarvení na Nádoby s nevhodným dnem, nebo byly použity varné zóně nevhodné
varné zóně čisticí prostředky. Toto zbarvení lze odstranit jen obtížně, pomocí
čisticího prostředku na sklokeramiku.
jestliže jsou na povrchu škrábance Mohou být způsobené poškrabáním nebo roztavením předmětů a
nelze je odstranit. Na účinnost keramické desky to nemá vliv.
Čištění skvrn
Lehké kovově lesklé skvrny (zbytky hliníku) je možné z
varné zóny vychladnutí odstranit pomocí speciálního
čisticího prostředku na varné desky.
Cukrové roztoky, zbytky jídel s vysokým obsahem cukru
je nutné okamžitě odstranit škrabkou. Jestliže toto
znečištění ihned neodstraníte, může nevratným
způsobem poškodit povrch. Po vychladnutí setřete povrch
vlhkým hadříkem a speciálním prostředkem na varné
desky.
Před použitím jakékoli čisticího prostředku na
keramickou desku si ověřte, zda je výrobcem doporučen
k čištění keramických desek.
Na horké varné zóny nepoužívejte žádné čisticí
prostředky. Před dalším použitím varné zóny zkontrolujte,
zda jsou všechny zbytky setřené.
Zvláštní problémy
15
Výměna žárovky trouby
Spotřebič odpojujte od sítě.
Jestliže je nutné vyměnit žárovku, musí nová žárovka
odpovídat následujícím technickým údajům: příkon
15 W/25 W; napětí 230 V (50 Hz); odolnost teplotě 300 °C;
objímka: E14. Tyto žárovky můžete získat v nejbližším
servisním středisku.
Výměna vadné žárovky:
1. Zkontrolujte, zda je trouba odpojená od sítě.
2. Skleněným krytem otočte doleva.
3. Odstraňte vadnou žárovku a nahraďte ji novou.
4. Skleněný kryt nasaďte zpět.
5. Spotřebič znovu připojte k elektrické síti.
Čištění trouby
Troubu je třeba udržovat vždy v čistotě. Usazené
tuky a zbytky jídla mohou způsobit požár, zejména
v grilovací nádobě.
Čisticí materiály
Před použitím jakékoli čisticího prostředku na troubu si
ověřte, zda je jejich použití vhodné a je výrobcem
doporučeno k čištění trouby.
Čisticí prostředky obsahující bělidla se NESMÍ používat,
protože by mohly způsobit ztmavnutí povrchové úpravy.
Nepoužívejte ani drsné čisticí prostředky.
Spotřebič nikdy nečistěte párou nebo vysokotlakým
čisticím zařízením na páru.
Čištění vnějších ploch
Ovládací panel, dveře trouby a těsnění dveří pravidelně
otírejte měkkým, dobře vyždímaným hadříkem
namočeným v teplé vodě s trochou tekutého mycího
prostředku.
Nedoporučujeme použití následujících čisticích
prostředků, aby nedošlo k poškození nebo narušení
skleněných dveřních panelů:
Čisticích prostředků pro domácnost a bělidel
Impregnovaných houbiček nevhodných pro
nepřilnavé hrnce
Drátěnek Brillo/Ajax nebo kovových drátěnek
Chemických drátěnek do trouby nebo sprejů
Odstraňovačů rzi
Odstraňovačů skvrn na vany/umyvadla
Vnější a vnitřní sklo otírejte vlhkým hadříkem s teplou
mýdlovou vodou. Pokud je vnitřní sklo velmi znečištěné,
doporučujeme použití speciálního čisticího prostředku.
)
16
Vnitřek trouby
Smaltovaný vnitřek trouby se nejlépe čistí, když je trouba
ještě teplá.
Vnitřek trouby vytřete po každém použití měkkým
hadříkem namočeným v teplé vodě. Čas od času vnitřek
trouby vyčistěte důkladně pomocí vhodného čisticího
prostředku doporučeného výrobcem.
Dveře trouby a těsnění
Před čištěním dveří trouby doporučujeme jejich sejmutí
z trouby.
Postupujte následovně:
1. dveře trouby zcela otevřete;
2. najděte závěsy spojující dveře s troubou
(viz obrázek 1);
3. odblokujte dvě páčky, které se nacházejí na
závěsových ramenech (viz obrázek 2);
4. uchopte dveře po levé a prvé straně a pomalu je
zdvihejte směrem k troubě, až jsou napolo zavřené
(viz obrázek 3);
5. opatrně vytáhněte dveře z jejich usazení
(viz obrázek 3);
6. položte je na stabilní plochu;
Skleněné dveře trouby otřete pouze měkkým vlhkým
hadříkem namočeným v teplé saponátové vodě. Nikdy
nepoužívejte drsné abrazivní čisticí prostředky.
Po vyčištění nasaďte dveře trouby opačným postupem
zpět.
Dveře trouby NEČISTĚTE, dokud jsou skleněné
panely ještě teplé. Skleněný panel by totiž mohl
prasknout.
Dojde-li k odštípnutí nebo hlubokému poškrábání
skleněného dveřního panelu, sklo se tím oslabí a
je nutné ho vyměnit za nové, aby panel nepraskl.
Další informace můžete získat v místním
servisním středisku.
Modely z nerezové oceli nebo hliníku:
Doporučujeme čistit dveře trouby vlhkou houbou a pak
je osušit měkkým hadříkem.
Nikdy nepoužívejte ocelové drátěnky, ani kyselé nebo
abrazivní prostředky, protože by mohly poškodit povrch
trouby.
Ovládací panel vyčistěte se stejnou opatrností.
Správný provoz trouby zajišťuje těsnění nasazené okolo
vnitřního prostoru trouby.
Stav těsnění pravidelně kontrolujte. Je-li to nutné,
vyčistěte ho bez použití abrazivních prostředků.
Jestliže se vám těsnění zdá poškozené, zavolejte
do nejbližšího servisního střediska. Troubu do opravy
nepoužívejte.
1
2
3
17
1
2
Police a drážky polic
Police trouby čistěte teplou vodou se saponátem a
odolné usazeniny odstraňte houbičkou dobře navlhčenou
vodou se saponátem. Pečlivě opláchněte a osušte
měkkým hadříkem. Drážky polic můžete k pohodlnějšímu
čištění vyjmout.
Postupujte následovně:
1) jednou ruku drážky podržte a druhou rukou
odšroubujte přední šroub (viz obrázek 1);
2) uvolněte zadní háček a drážky sejměte (viz
obrázek 2);
3) po vyčištění vraťte drážky opačným postupem zpět.
Při připevňování drážek se přesvědčte, že jsou
připevňovací šrouby dobře utažené.
18
Spotřebič nefunguje správně
PORUCHA
Sporák nefunguje.
Vaření na keramické desce nemá požadované
výsledky.
Trouba se nezapnula.
Osvětlení se nerozsvítilo.
Dokončení jídel trvá příliš dlouho, nebo se připraví
příliš rychle.
Na jídle a na vnitřní straně trouby je pára a
kondenzace.
Ventilátor trouby je hlučný.
Na displeji se objeví “12.00”.
ŘEŠENÍ
Zkontrolujte, zda je zástrčka spotřebiče zasunutá
do zásuvky a přívod napájení je zapnutý.
Zkontrolujte, zda není spálená pojistka.
Zkontrolujte, zda jste otočili správným ovladačem.
Zkontrolujte, zda jste pro varnou zónu vybrali
nádobu vhodné velikosti.
Zkontrolujte, zda má nádoba ploché dno.
Zkontrolujte, zda nastavení odpovídá
požadovanému vaření.
Zkontrolujte, zda jste zvolili funkci vaření.
Zkontrolujte, zda jsou dveře úplně zavřené.
Zkontrolujte, zda je ovladač minutky v poloze.
Zkontrolujte, zda je zásuvkový spínač nebo síťový
vypínač sporáku zapnutý.
Zvolte funkci pomocí ovladače funkcí.
Zkontrolujte žárovku a v případě potřeby ji vyměňte
(viz “Výměna žárovky).
Možná je nutné seřízení teploty.
Řiďte se pokyny uvedenými v této příručce,
zejména částí “Použití trouby”.
Po dokončení pečení nenechávejte jídlo v troubě
déle než 15-20 minut.
Zkontrolujte, zda police a nádoby na pečení při
kontaktu se zadním panelem trouby nevibrují.
Nastavte denní čas (viz část “ Jak nastavit denní
čas”).
Pokud trouba ani po provedení kontrol nefunguje správně, zavolejte do místního servisního střediska.
Pokud trouba nefunguje správně, nevolejte hned do servisního střediska, ale proveďte nejprve tyto kontroly.
DŮLEŽITÉ:
Jestliže zavoláte technika kvůli jedné z níže uvedených poruch, nebo k opravě poruchy způsobené
nesprávným používáním nebo instalací, budete muset opravu zaplatit, i když je spotřebič ještě v záruce.
19
Jestliže spotřebič nefunguje správně ani po provedení
výše uvedených kontrol, obraťte se na místní servisní
středisko. Popište přesně závadu a sdělte typ (Mod.) a
výrobní číslo (Prod. No.) a sériové číslo (Ser. No.)
uvedené na typovém štítku.
Typový štítek je umístěný na předním vnějším okraji
vnitřku trouby.
Originální náhradní díly certifikované
výrobcem a označené tímto
symbolem jsou dostupné pouze v
našem servisním středisku a
autorizovaných obchodech s
náhradními díly.
Servis a náhradní díly
20
Technické údaje
Spotřebič třídy 2 podtřída 1 a třídy 1
Rozměry
Výška 900 mm
Hloubka 600 mm
Šířka 600 mm
Kapacita trouby 53 l
Keramická deska
Levá přední varná zóna 2200 W / Ø 210 mm-120 mm
Levá zadní varná zóna 1200 W / Ø 145 mm
Pravá zadní varná zóna 1800 W / Ø 180 mm
Pravá přední varná zóna 1200 W / Ø 145 mm
Celkový příkon 6 400 W
Pokyny pro technika
Trouba
Topné články trouby 1800 W
Dolní topný článek 1000 W
Topný článek vnitřního grilu 1650 W
Topný článek plného grilu 2450 W
Pizza 2675 W
Ventilátor 25 W
Osvětlení trouby 25 W
Celkový příkon 2700 W
Celkový příkon sporáku (varná deska + trouba)9100 W
Napětí (50 Hz) 230 V/400 V 3N~
Vyrovnání
Sporák je vybaveny výškově nastavitelnými nožičkami,
jež se nacházejí na předních a zadních rozích spodní
strany spotřebiče.
Seřízením nožiček je možné přizpůsobit výšku sporáku
výšce vedlejších součástí kuchyňského nábytku a
zajistit tak rovnoměrnou hladinu tekutin ve varných
nádobách během vaření.
Následující pokyny jsou určeny pro kvalifikované
techniky, neboť práce při instalování, nastavování a
údržbě sporáku musejí být provedeny v souladu s
platnými předpisy.
Všechny práce je třeba provádět s maximální opatrností
při vypnutém spotřebiči.
VÝROBCE ODMÍTÁ JAKOUKOLIV ZÁRUKU ZA
PŘÍPADNÉ ŠKODY
ZPŮSOBENÉ INSTALACÍ SPOTŘEBIČE,
KTERÁ NEODPOVÍDÁ PLATNÝM PŘEDPISŮM
Instalace
Instalaci a údržbu spotřebiče smí provádět pouze
kvalifikovaný technik v souladu s platnými předpisy.
Připojení k elektrické síti musí být provedeno v souladu
s platnými předpisy.
Výrobce odmítá jakoukoliv zodpovědnost za škody
nebo úrazy, způsobené poškozeným uzemněním,
nebo v případě, že nebylo vůbec provedeno.
Umístění
Tento spotřebič byl navržen pro vestavbu mezi dvě části
kuchyňské linky, jejichž výška nepřekračuje výšku
sporáku.
Spotřebič nemůže být umístěný na podstavec.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21

Electrolux EKC6706 Uživatelský manuál

Typ
Uživatelský manuál
Tato příručka je také vhodná pro

v jiných jazycích