15
Rozmrazov·nÌ
Mikrovlny jsou ide·lnÌm prost¯edkem pro
rozmrazov·nÌ potravin. Doby rozmrazov·nÌ jsou
zpravidla podstatnÏ kratöÌ, neû p¯i rozmrazov·nÌ
obvykl˝m zp˘sobem. V n·sledujÌcÌm textu uv·dÌme
nÏkolik tip˘:
VyjmÏte zmraûenÈ zboûÌ z obalu a poloûte je k
rozmrazenÌ na tal̯.
Obaly a n·doby
Pro rozmrazov·nÌ a oh¯Ìv·nÌ pokrm˘ jsou dob¯e
vhodnÈ obaly a n·doby vhodnÈ pro mikrovlny, kterÈ
jsou vhodnÈ jak pro hlubokÈ zmrazov·nÌ (aû do cca
- 40 ∞C), tak takÈ jsou odolnÈ proti p˘sobenÌ horka
(aû do cca 220 ∞C). TÌmto zp˘sobem m˘ûete ve
stejnÈm n·dobÌ rozmrazovat, oh¯Ìvat a dokonce i
va¯it, aniû byste museli pokrm mezitÌm p¯emisùovat.
Zakr˝v·nÌ
TenËÌ Ë·sti pokrmu je nutno
p¯ed rozmrazov·nÌm zakr˝t
mal˝mi hlinÌkov˝mi prouûky.
RozmraûenÈ nebo teplÈ Ë·sti
je t¯eba bÏhem rozmrazov·nÌ
rovnÏû zakr˝t hlinÌkov˝mi
prouûky. Toto opat¯enÌ zamezuje p¯ÌliönÈmu oh¯·tÌ
tenËÌch Ë·stÌ, zatÌmco tlustöÌ Ë·sti jsou jeötÏ
zmrazenÈ.
Mikrovlnn˝ v˝kon Ö
zvolte spÌöe niûöÌ, neû p¯Ìliö vysok˝. Tak dos·hnete
rovnomÏrnÈho v˝sledku rozmrazenÌ. Jestliûe je
mikrovlnn˝ v˝kon p¯Ìliö vysok˝, povrch pokrmu se
jiû p¯Ìliö oh¯Ìv·, zatÌmco vnit¯nÌ Ë·st je jeötÏ zmrzl·.
ObracenÌ / promÌch·nÌ
TÈmϯ vöechny potraviny je
nutno v meziËase aspoÚ jednou
obr·tit nebo promÌchat.
»·sti, kterÈ se udrûujÌ u sebe,
je nutno tak brzy jak je to moûnÈ
od sebe oddÏlit a p¯emÌstit.
MenöÌ mnoûstvÌ Ö
se rozmrazujÌ rovnomÏrnÏji a rychleji, neû velk·
mnoûstvÌ. DoporuËujeme proto zmrazovat pokud
moûno malÈ porce. Tak m˘ûete vytv·¯et rychle a
jednoduöe cel· menu.
CitlivÈ potraviny,
jako dorty, smetanu, s˝ry a chlÈb, nerozmrazujte
zcela, n˝brû pouze Ë·steËnÏ a hotovÏ je rozmrazte
aû p¯i pokojovÈ teplotÏ. TÌm zamezÌte tomu, ûe se
vnÏjöÌ Ë·sti p¯Ìliö oh¯ejÌ, zatÌmco uvnit¯ jsou
potraviny jeötÏ zmrazenÈ.
Doba odpoËinku Ö
po rozmrazenÌ potravin je zvl·ötÏ d˘leûit·, neboù
rozmrazovacÌ pochod bÏhem tÈto doby st·le
pokraËuje. V tabulce pro rozmrazov·nÌ najdete doby
odpoËinku pro r˘znÈ druhy potravin. SilnÈ,
kompaktnÌ potraviny, vyûadujÌ delöÌ dobu
odpoËinku, neû plochÈ druhy nebo potraviny s
pÛrovitou strukturou. Pokud by nebyla potraviny
dostateËnÏ rozmraûena, m˘ûete ji d·le rozmrazit v
mikrovlnnÈ troubÏ nebo p¯ÌsluönÏ prodlouûit dobu
odpoËinku. Potravinu po skonËenÌ doby odpoËinku
podle moûnostÌ ihned d·le zpracujte a nezmrazujte
ji znovu.
Va¯enÌ ËerstvÈ zeleniny
ï P¯i n·kupu zeleniny dbejte na to, aby byly
jednotlivÈ kusy pokud moûno rovnomÏrnÈ. To je
d˘leûitÈ p¯edevöÌm tehdy, kdyû byste si p¯·li
zeleninu va¯it v celÈm kusu (nap¯. brambory na
loupaËku).
ï P¯ed zaË·tkem p¯Ìpravy zeleninu umyjte, oËistÏte
a teprve potom odvaûte a rozkr·jejte pot¯ebnÈ
mnoûstvÌ p¯edepsanÈ receptem.
ï Pouûije ko¯enÌ podle zvyklostÌ, avöak osolte
zeleninu zpravidla teprve po skonËenÈm va¯enÌ.
ï Na 500 g zeleniny p¯idejte cca 5 polÈvkov˝ch
lûic vody. Zelenina, bohat· na vl·kna, vyûaduje
trochu vÏtöÌ p¯Ìdavek vody. ⁄daje k tomu najdete
v tabulce (viz str·nku 30).
ï Zelenina se va¯Ì zpravidla v mÌse s vÌkem. Druhy
zeleniny bohatÈ na tekutinu, jako nap¯. cibule
nebo brambory na loupaËku, je moûno va¯it ve
fÛliÌ pro mikrovlnky bez p¯Ìdavku vody.
ï Po uplynutÌ poloviny doby va¯enÌ zeleninu
promÌchejte nebo obraùte.
ï Po uva¯enÌ nechte zeleninu po dobu cca 2 minut
st·t, aby se teplota rovnomÏrnÏ rozloûila (doba
odpoËinku).
ï UvedenÈ doby va¯enÌ jsou smÏrn˝mi hodnotami
a jsou z·vislÈ na hmotnosti, na v˝chozÌ teplotÏ a
na vlastnostech druhu zpracov·vanÈ zeleniny. »Ìm
je zelenina ËerstvÏjöÌ, o to kratöÌ jsou doby va¯enÌ.
34
Maso, ryby a dr˘beû
äpanÏlsko
PlnÏn· öunka
Celkov· doba p¯Ìpravy: cca 16 - 20 minut
N·dobÌ: MÌsa s vÌkem (objem 2 litry)
Ploch· ov·ln· n·kypov· forma s vÌkem
(dlouh· cca 26 cm)
P¯Ìsady
150 g listovÈho öpen·tu, zbavenÈho ¯apÌk˘
150 g tvarohu, 20 % F. i. Tr.
50 g strouhanÈho ement·lskÈho s˝ra
pep¯
paprika, sladk·
8 pl·tk˘ va¯enÈ öunky (400 g)
125 ml vody
125 ml smetany
2 EL mouky (20 g)
2 EL m·sla nebo margarinu (20 g)
1 TL m·sla / margarinu pro vymaz·nÌ formy
Rada: M˘ûete pouûÌt takÈ hotovou
beöamelovou om·Ëku z obchodu.
1. äpen·t jemnÏ nakr·jet, promÌchat s tvarohem
a se s˝rem a podle chuti oko¯enit.
2. Na kaûd˝ pl·tek va¯enÈ öunky d·t polÈvkovou lûÌci
n·plnÏ a pl·tky svinout. äunku zpevnit d¯evÏnou
öpejlÌ.
3. Zhotovit beöamelovou om·Ëku. K tomu d·t do mÌsy
tekutinu, zakr˝t a oh¯·t.
3 - 4 min.,
900 W
M·slo prohnÌst s moukou, d·t do tekutiny a vyölehat
dohladka metlou na snÌh, aû se rozpustÌ. Zakr˝t, uvÈst
do varu a nechat zhoustnout.
1 - 2 min.,
900 W
PromÌchat a ochutit.
4. D·t om·Ëku do vymazanÈ n·kypovÈ formy, p¯idat
rolky a zakrytÈ va¯it.
12 - 14 min.,
630 W
Po uva¯enÌ nechat öunkovÈ rolky cca 5 minut v klidu.
ÿecko
Lilek s n·plnÌ ze sekanÈho masa
Celkov· doba p¯Ìpravy: cca 20 - 24 minut
N·dobÌ: MÌsa s vÌkem (objem 1 litr)
Ploch· ov·ln· n·kypov· forma s vÌkem
(dlouh· cca 30 cm)
P¯Ìsady
2 lilky, bez ¯apÌku (kaûd˝ cca 250 g)
s˘l
3 rajsk· jablÌËka (cca 200 g)
1 TL olivovÈho oleje pro vymaz·nÌ formy
2 cibule (100 g), jemnÏ nasekanÈ
4 nep¯Ìliö ostrÈ zelenÈ feferonky
200 g sekanÈho masa (hovÏzÌ nebo jehnÏËÌ)
2 strouûky Ëesneku, rozdrcenÈ
2 EL hladkÈ petrûelky, nasekanÈ
s˘l, pep¯
Ëerven· paprika
60 g ¯eckÈho ovËÌho s˝ra, nakr·jenÈho na
kostky
Rada: Lilek je moûno nahradit cukinami.
1. Lilek rozkrojit podÈl na poloviny. Duûinu vybrat
s pouûitÌm ËajovÈ lûiËky tak, aby z˘stal okraj öirok˝
asi 1 cm. Lilek osolit. Duûinu nakr·jet na kostky.
2. Oloupat dvÏ rajsk· jablka, vy¯Ìznout stonky a nakr·jet
na kostky
3. Vymazat dno mÌsy olivov˝m olejem, p¯idat cibuli,
zakr˝t a podusit.
2 - 3 min.,
900 W
4. Zbavit feferonky ¯apÌk˘, odstranit j·dra a nakr·jet
na krouûky. T¯etinu uschovat pro ozdobenÌ. SmÌchat
sekanÈ maso s kostkami lilku, cibule a rajsk˝ch jablek,
krouûky feferonek, rozdrcen˝ch strouûk˘ Ëesneku a
petrûelÌ a oko¯enit.
5. Poloviny lilku osuöit. Naplnit polovinou masovÈ
hmoty, rozloûit na to ovËÌ s˝r, potom p¯idat zb˝vajÌcÌ
n·plÚ.
6. Poloviny lilku obloûit pl·tky rajsk˝ch jablek a krouûky
feferonek, uloûit do n·kypovÈ formy, zakr˝t a va¯it.
18 - 21 min.,
630 W
Po uva¯enÌ nechat lilek cca 2 minut v klidu.