15
Rady a tipy
Kondenzace a pára
Když se pokrm ohřívá, vzniká pára stejným
způsobem, jako ve varné nádobě. Větrací
otvory trouby umožňují, aby trochu této páry
uniklo. Avšak když otevíráte dvířka trouby,
vždy stůjte stranou, aby vzniklá pára a teplo
mohly volně uniknout.
Když pára přijde do styku se studeným
povrchem na vnější straně trouby, např.
nějakou lištou, zkondenzuje a vytvoří kapičky
vody. To je zcela normální a není to závada
trouby.
Aby nedošlo k barevným změnám, pravidelně
stírejte zkondenzovanou vodu a také všechna
potřísnění z povrchu trouby.
Nádobí pro pečení
Používejte jakékoli nádobí určené pro pečení
v troubě, které snese teplotu 250
0
C.
Nádobí, používané v troubě, by se nikdy
nemělo stavět přímo na dno trouby.
Kastroly k použití na pevných plotýnkách by měly
mít několik vlastností:
• Měly by být opravdu trvanlivé, aby vydržely
pracovní namáhání.
• Měly by přesně odpovídat velikosti topného
povrchu, nebo být mírně větší, aby využití
tepla bylo účinné, NIKDY však ne menší.
• Měly by mít ploché dno, aby byl zaručen
dobrý kontakt s plotýnkou. To je obzvláště
důležité při použití pánví pro smažení při
vysoké teplotě a vaření pod tlakem.
Jakmile tekutina začne vřít, natočte ovládací
knoflík tak, aby plotýnka jen udržovala tekutinu
v mírném varu. Plotýnku můžete vypnout krátce
před dokončením pečení a nechat pokrm dopéci
na akumulovaném teple.
Zajistěte, aby pánve byly dostatečně
velké a nedocházelo k potřísnění plotýnek
stříkající tekutinou. Nikdy nenechávejte
plotýnky zapnuté bez postavené pánve
nebo s prázdnou pánví.
Dávejte pozor, abyste se neopřeli nebo
nedotkli horké elektrické plotýnky. Vždy
stavte pánve na plotýnky tak, aby držadla
směřovala dovnitř nebo nad pracovní plochu
vedle sporáku, abyste pánev náhodou
nepřevrhli, až se budete vedle sporáku
pohybovat.
Buďte opatrní při smažení na oleji nebo
tuku, protože přehřátý olej či tuk se při styku
s plotýnkou může vznítit.
Když se ovládací knoflíky začnou
obtížněji otáčet, kontaktujte prosím místní
servisní středisko Electrolux.
Pečení v troubě
• Vypínejte troubu 5 minut před koncem doby
pečení a k dokončení pečení využívejte
zbytkové teplo.
• Výsledky pečení ovlivní tloušťka, materiál a
barva pekáče.
• Při pečení některé pokrmy nabývají na
objemu. Zajistěte proto dostatečně velké
pekáče.
• Aby při pečení masa tuk nestříkal mimo
pekáč, používejte vysoké pekáče,
odpovídající velikosti pečeného masa.
• Před pečením propichujte kůži drůbeže a
střívka klobásek vidličkou, aby nedocházelo k
jejich prasknutí a stříkání tuku.
• Pro nákypy používejte žárovzdorné skleněné
nádobí.