Zanussi ZOB243X Uživatelský manuál

Typ
Uživatelský manuál
ZOB 243
Uživatelské
informace
Vestavná
trouba
electrolux
2
electrolux
3
Děkujeme vám, že jste si vybrali náš spotřebič
Přejeme Vám s novým spotřebičem hodně spokojenosti a doufáme, že při
dalším nákupu domácích spotřebičů budete opět uvažovat o naší značce.
Přečtěte si prosím pečlivě tento návod k použití a uschovejte si ho jako
základní pomůcku po celou dobu životnosti spotřebiče. Návod k použití předejte
i všem dalším majitelům spotřebiče.
electrolux
4
Varování a důležitá bezpečnostní upozornění ................................................... 5
Popis spotřebiče ............................................................................................... 7
Ovládací prvky .................................................................................................. 8
Před prvním použitím trouby ............................................................................. 9
Použití trouby.................................................................................................. 10
Tabulka pečení masa a moučníků ................................................................... 13
Čištění a údržba.............................................................................................. 15
Když něco nefunguje ...................................................................................... 18
Technické údaje .............................................................................................. 19
Pokyny pro technika ...................................................................................... 19
Pokyny k vestavbě .......................................................................................... 21
Záruka/Středisko služeb zákazníkům ............................................................. 22
Evropská záruka............................................................................................. 24
Bezpečnostní pokyny
Podrobné pokyny k provozu
Rady a tipy
Jak používat návod k použití
!
Obsah
Tento spotřebič je v souladu 44 s následujícími směrnicemi EHS:
- 2006/95 (Směrnice pro nízké napětí);
- 89/336 (Směrnice EMC );
- 93/68 (Obecná směrnice);
a jejich následným zněním.
electrolux
5
Varování a důležitá bezpečnostní upozornění
Tento návod k použití vždy uchovejte spolu se spotřebičem. Chcete-li spotřebič
prodat, předat dalšímu majiteli, nebo když se přestěhujete na nové místo a
spotřebič necháte ve starém bytě, vždy se přesvědčte, že nový vlastník má k
dispozici tento návod k použití i doplňující informace.
Tato upozornění se uvádějí v zájmu bezpečnosti uživatelů a jeho spolubydlících.
Před zapojením anebo používáním spotřebiče si je pozorně přečtěte.
Instalace
Instalaci smí provádět pouze
kvalifikovaný pracovník v souladu s
platnými pravidly a předpisy.
Jednotlivé postupy pro instalaci
spotřebiče jsou popsány v části s
pokyny pro technika.
Instalaci a zapojení si nechte provést
kvalifikovaným pracovníkem se
speciálními znalostmi v souladu s
příslušnými směrnicemi.
Jakékoliv změny zdroje napájení
nutné pro instalaci spotřebiče smí
provádět pouze kvalifikovaný
elektrikář.
Provoz
Tato trouba je určena k pečení jídel;
nikdy ji nepoužívejte k jiným účelům.
Při otvírání dveří trouby během
pečení nebo po jeho skončení si
uvědomte, že z trouby uniká horký
vzduch.
Při použití sporáku buďte opatrní.
Díky extrémně vysokým teplotám
topných článků jsou velmi horké i
police a další části trouby.
Jestliže z jakéhokoli důvodu
používáte v troubě k pečení jídel
alobal, nesmí se v žádném případě
přímo dotýkat dna trouby.
Při čištění trouby pracujte opatrně:
nikdy nestříkejte nic na tukový filtr (je-
li součástí vybavení), topné články a
čidlo termostatu.
Jakékoli úpravy spotřebiče nebo jeho
parametrů jsou nebezpečné.
Během pečení moučníků, masa a
grilování se sklo trouby i další díly
spotřebiče zahřívají na vysokou
teplotu, děti se proto nesmějí ke
spotřebiči přibližovat. Přesvědčte se,
že se elektrické kabely jiných
spotřebičů zapojené do zásuvek v
blízkosti trouby nedotýkají horkých
plotýnek a že se nemohou zachytit ve
dveřích trouby.
Při vyjímání žáruvzdorných nádob z
trouby vždy použijte kuchyňské
chňapky.
Pravidelným čištěním zabráníte
zhoršení povrchového materiálu.
Před čištěním trouby buď vypněte
napájení, nebo vytáhněte síťovou
zástrčku ze zásuvky.
Pokud troubu již nechcete použít,
přesvědčte se, že ovladač je v poloze
“ VYP ”.
Tato trouba byla v závislosti na
modelu zkonstruována buď jako
samostatný spotřebič, nebo jako
kombinovaný spotřebič s elektrickou
plotýnkou pro jednofázové připojení k
230 V.
Spotřebič se nesmí čistit pomocí
čističky s přehřátou párou, ani
proudovým čisticím zařízením na
páru.
Nepoužívejte drsné čisticí prostředky
nebo ostré kovové škrabky. Mohly by
poškrábat sklo ve dveřích trouby,
které by pak mohlo prasknout.
Česky
electrolux
6
Dětská pojistka
Spotřebič je určen k použití dospělými
osobami. Nedovolte dětem, aby ho
používaly, nebo si s ním hrály.
Děti by se neměly k zapnutému
spotřebiči přibližovat. Trouba zůstane
horká ještě dlouhou dobu po vypnutí.
Tento spotřebič nesmějí používat děti
nebo osoby se sníženými fyzickými,
smyslovými nebo duševními
schopnostmi, nebo bez patřičných
zkušeností a znalostí, které jim brání v
bezpečném používání spotřebiče, s
výjimkou situace, kdy je sledují osoby
odpovědné za jejich bezpečnost,
nebo jim dávají příslušné pokyny k
bezpečnému použití spotřebiče.
Zákaznický servis
Kontroly anebo opravy spotřebiče
nechávejte provádět servisním
oddělením výrobce nebo servisním
oddělením autorizovaným výrobcem
a žádejte výhradně originální
náhradní díly.
Spotřebič se v případě provozní
poruchy nebo poškození
nepokoušejte opravovat sami.
Opravy prováděné nezkušenými
osobami mohou vést ke zranění nebo
poškození spotřebiče.
Symbol na výrobku nebo jeho
obalu znamená, že tento výrobek nepatří
do normálního domácího odpadu. Je
nutné ho odvézt do příslušného sběrného
dvora k recyklaci elektrických a
elektronických zařízení. Zajištěním
správné likvidace tohoto výrobku
pomůžete chránit životní prostředí a lidské
zdraví. Nesprávná likvidace poškozuje
životní prostředí. Podrobnější informace o
recyklaci tohoto spotřebiče získáte na
místním obecním úřadu, středisku pro
likvidaci domácího odpadu nebo v
obchodě, kde jste tento spotřebič
zakoupili.
electrolux
7
Popis spotřebiče
1. Ovládací panel
2. Ovladač funkcí trouby
3. Ovladač termostatu
4. Kontrolka ovladače termostatu
52
1
8
4
7
9
6
3
Příslušenství trouby
Hluboký plech na
zachycení tuku
Police s ochranou
proti převrhnutí
5. Kontrolka elektrického napájení
6. Průduchy pro ventilátor
7. Gril
8. Osvětlení trouby
9. Typový štítek
electrolux
8
Ovládací prvky
0
Ovladač funkcí trouby
0 Trouba je vypnutá.
Klasické pečení - Teplo přichází z
horního i dolního topného prvku
rovnoměrně do vnitřku trouby.
Dolní topný článek - Teplo přichází
pouze z dolní části trouby.
Horní topný článek- Teplo ichází
pouze z horní části trouby (vnější
část).
Gril - Je zapnuté celé grilovací
těleso.
Kontrolka zapnutí síťového
napájení
Kontrolka napájení se rozsvítí ihned po
nastavení ovladače funkcí trouby.
Ovladač termostatu
Ovladačem termostatu otočte
směrem doleva a vyberte teploty mezi
50°C a 250°C.
Kontrolka ovladače termostatu
Kontrolka ovladače termostatu se
rozsvítí ihned při otočení ovladače
termostatu. Kontrolka svítí až do dosažení
správné teploty. Pak se bude střídavě
zapínat a vypínat k signalizaci udržení
teploty.
Bezpečnostní termostat
Trouba je vybavena bezpečnostním
termostatem, který v případě nutnosti
přeruší dodávku proudu, aby při
nesprávném použití trouby nebo vadném
dílu nedošlo k nadměrnému přehřátí
trouby. Trouba se při poklesu teploty opět
automaticky zapne.
Při zásahu bezpečnostního
termostatu z důvodu nesprávného použití
spotřebiče počkejte, až trouba vychladne,
a teprve pak řešte daný problém. Jestliže
bezpečnostní termostat zasáhne z
důvodu vadného dílu, obraťte se na
zákaznický servis.
electrolux
9
Před prvním použitím trouby
Při otvírání vždy držte držadlo
dveří uprostřed.
Před použitím trouby odstraňte
všechny obaly z vnitřku i z vnější
strany trouby .
Před prvním použitím zahřejte troubu
bez jídla.
Trouba může při prvním zapnutí
vydávat nepříjemný zápach. To je zcela
normální jev. Je způsobený usazeninami
z výroby.
Zkontrolujte, zda je místnost dobře
větraná.
1. Ovladačem funkcí trouby
nastavte horkovzdušné pečení.
.
2. Nastavte ovladač termostatu na
250°C.
4. Otevřete okno k zajištění větrání.
5. Nechte troubu běžet asi 45 minut
naprázdno.
Tento postup opakujte s funkcí plného
grilu na asi 5-10 minut.
Pak nechte troubu vychladnout.
Vnitřek trouby vyčistěte měkkým
hadříkem namočeným v teplé vodě
s trochou jemného tekutého mycího
prostředku.
Před prvním pečením pečlivě také
omyjte příslušenství trouby.
Chladicí ventilátor
Tato trouba je vybavena chladicím
ventilátorem, který udržuje přední panel,
ovladače a držadlo dveří trouby chladné.
Chladicí ventilátor se po použití sporáku
spustí automaticky. Horký vzduch proudí
otvorem v blízkosti držadla dveří trouby.
Ventilátor se vypne po skončení pečení,
jakmile nastavíte ovladač funkcí trouby do
polohy VYP. 0.
!
electrolux
10
Použití trouby
Trouba se dodává s exkluzivním
systémem, který zajišťuje přirozený oběh
vzduchu a stálou recyklaci páry.
Tento systém umožňuje pečení v páře,
takže jídla jsou měkká uvnitř a na vnější
straně mají kůrčičku. Doba pečení a
spotřeba energie jsou sníženy na
minimum. Při pečení může vznikat pára,
která z trouby při otvírání dveří uniká. To je
zcela normální jev.
i otvírání dveří trouby během
pečení nebo po jeho skončení vždy
odstupte, aby nahromaděná pára
nebo teplo mohly bezpečně
uniknout.
Upozornění! - Na dno trouby
nestavte žádné předměty a žádnou
část trouby nezakrývejte při pečení
alobalem; mohlo by se hromadit
teplo, které by ovlivnilo výsledky
pečení a poškodilo smalt trouby.
Nádoby, žáruvzdorné nádoby i
alobalové misky vždy stavte na
ížkovou polici zasunutou do
policových drážek. Při zahřívání jídla
vzniká pára stejně jako při vaření
vody v konvici. Pára se při kontaktu
se sklem dveří sráží a vznikají vodní
kapky.
Ke snížení kondenzace troubu vždy
před vložením jídla na 10 minut
předehřejte.
Doporučujeme setřít vodní kapky po
každém použití sporáku.
Klasické pečení
- Prostřední poloha police umožňuje
nejlepší šíření tepla. Chcete-li silnější
zhnědnutí spodku, zvolte nižší polohu
police. K výraznějšímu zhnědnutí
povrchu jídla zasuňte polici do vyšší
úrovně drážek.
- Materiál a povrchová úprava forem a
nádob na pečení ovlivňuje stupeň
zhnědnutí spodku jídla. Smaltované,
tmavé, těžké nebo nepřilnavé nádoby
zesilují zhnědnutí spodku, zatímco
skleněné nádoby, lesklé hliníkové
nebo leštěné nerezové plechy teplo
odrážejí a míra zhnědnutí spodku
bude nižší.
4
3
2
1
Vždy pečte se zavřenými dveřmi
trouby.i otvírání výklopných
dveří trouby vždy odstupte. Dveře
nesmí spadnout dolů, vždy držte
držadlo dveří, dokud se úplně
neotevřou.
Trouba má čtyři úrovně polic a
dodává se s jednou mřížkovou
policí. Polohy polic se počítají
odzdola, jak vidíte na obrázku.
íslušenství trouby musí být
zasunuto na správném místě jako
na obrázku.
Pečicí nádoby nestavte přímo na
dno trouby.
electrolux
11
- Jídlo položte doprostřed na polici, aby
zhnědlo rovnoměrně.
- Nádoby vždy postavte na plech na
pečení vhodné velikosti, aby se jídlo
nevylilo na dno trouby, a nemuseli
jste ho čistit.
- Nikdy nestavte nádobí, formy nebo
plechy na pečení přímo na dno
trouby, protože se zahřívá na
vysokou teplotu a může dojít k
poškození nádob. Při tomto nastavení
teplo přichází z horního i dolního
topného prvku. Toto nastavení
umožňuje pečení na jedné úrovni a je
zvlášť vhodné pro jídla, která vyžadují
velmi výrazné zhnědnutí spodku jako
slané koláče a koláče s náplní.
Zapékaná jídla, lasagne a dušená
masa se zeleninou, která vyžadují velmi
výrazné zhnědnutí povrchu se v klasické
troubě upečou také dobře.
Jak používat klasickou troubu
1. Otočte ovladačem funkcí trouby do
požadované polohy. .
2. Ovladač termostatu otočte na
požadovanou teplotu.
Pouze horní topný článek
Tato funkce je vhodná pro dokončení
jídel, např. lasagní, zapečeného mletého
masa s bramborovou kaší, květáku v sýru
apod.
Pouze dolní topný článek
Tato funkce je zvlášť vhodná k
předpečení těsta moučníku. Můžete ji
také použít k dokončení slaných koláčů
nebo koláčů s náplní, abyste měli jistotu,
že je spodek těsta dobře propečený.
Kontrolka termostatu svítí až do
dosažení správné teploty. Pak se
bude střídavě zapínat a vypínat k
signalizaci udržení teploty.
Grilování
- Většina jídel musí být umístěna na
roštu v grilovací nádobě, která
dovoluje maximální cirkulaci vzduchu
a jídlo neleží v tuku a šťávě. Masa jako
ryby, játra a ledvinky můžete položit i
přímo do grilovací nádoby.
- Před grilováním musí být potraviny
důkladně osušené, aby se co nejvíce
omezilo stříkání. Libová masa a ryby
potřete trochou oleje nebo
rozpuštěného másla, aby zůstaly při
pečení vlhké.
- Při grilování masa můžete pod rošt
položit přílohy jako rajčata a houby.
- K toustování chleba doporučujeme
použít horní polohu drážek.
- Potraviny během grilování podle
potřeby obracejte.
Rady a tipy
- Prostřední poloha police umožňuje
nejlepší šíření tepla. Chcete-li silnější
zhnědnutí spodku, zvolte nižší polohu
police. K výraznějšímu zhnědnutí
povrchu jídla zasuňte polici do vyšší
úrovně drážek.
- Materiál a povrchová úprava forem a
nádob na pečení ovlivňuje stupeň
zhnědnutí spodku jídla. Smaltované,
tmavé, těžké nebo nepřilnavé nádoby
zesilují zhnědnutí spodku, zatímco
skleněné nádoby, lesklé hliníkové
nebo leštěné nerezové plechy teplo
odrážejí a míra zhnědnutí spodku
bude nižší.
- Jídlo položte doprostřed na polici, aby
zhnědlo rovnoměrně.
- Nádoby vždy postavte na plech na
pečení vhodné velikosti, aby se jídlo
nevylilo na dno trouby, a nemuseli
jste ho čistit.
- Nikdy nestavte talíře, formy nebo
plechy na pečení přímo na dno
trouby, protože se zahřívá na
vysokou teplotu a může dojít k
poškození nádob.
Pečení moučníků:
Moučníky a pečivo obvykle vyžadují
střední teplotu (150°C-200°C), a proto
troubu je nutné předehřát na asi 10 minut.
Neotvírejte dveře, dokud neuplynou 3/
4 času nutného k pečení.
electrolux
12
Křehké těsto se peče ve formě s
pružinou nebo na plechu až 2/3
potřebného času, a teprve pak se zdobí a
úplně dopeče. Čas k dopečení moučníků
závisí na druhu a množství zdobení na
povrchu nebo náplně. Piškotové směsi se
musí obtížně odlepovat od lžíce. Přílišné
množství tekutiny zbytečně prodlužuje
čas pečení.
Jestliže do trouby vložíte dva plechy
na pečení s moučníkem nebo čajovým
pečivem najednou, musí být mezi plechy
jedna úroveň drážek volná.
Jestliže do trouby vložíte dva plechy
na pečení s moučníkem nebo čajovým
pečivem najednou, je nutné plechy po
uplynutí asi 2/3 času k pečení vyměnit a
otočit.
Pečení masa:
Nepečte pečeně s nižší váhou než 1
kg. Menší kousky se mohou při pečení
vysušit. Tmavé maso, které chcete dobře
propéct na povrchu, ale nechat středně
propečené nebo krvavé uvnitř, vyžaduje
vyšší teplotu pečení (200°C-250°C).
Bílé maso, drůbež a ryby se zase
většinou pečou při nižší teplotě (150°C-
175°C). Přísady do omáčky nebo šťávy
přidejte do pekáče hned na začátku jen
tehdy, je-li doba pečení krátká. Při delším
pečení je přidejte až v poslední půlhodině.
Chcete-li zjistit, zda už je maso
propečené, použijte lžíci: jestliže maso
nejde stlačit, je už dost propečené. U
hovězí pečeně a hovězích plátků, kdy má
vnitřek zůstat pěkně zarůžovělý, je nutné
nastavit vyšší teplotu na kratší dobu.
Maso můžete položit přímo na polici
trouby, a do úrovně pod ní zasunout
pekáč k zachycení šťávy.
Kýtu nechte odpočívat alespoň po
dobu 15 minut, aby nevytekla šťáva.
Doporučujeme nalít do hlubokého
plechu na zachycení tuku trochu vody,
která zabrání při prudkém pečení vzniku
kouře v troubě. Vodu přidejte několikrát,
aby se během pečení netvořila
kondenzace. Před podáváním na stůl
můžete v troubě udržovat různé chody v
teple při minimální teplotě trouby.
Pozor!
Dno trouby nevykládejte
alobalem a na dno nestavte
pekáč ani plech, protože teplo
by poškodilo smalt trouby.
Doby vaření/pečení
Doba pečení záleží na složení jídel,
přísadách a množství tekutiny v jídle.
Zapamatujte si také své první
zkušenosti s pečením v troubě a využijte
je při dalším pečení stejných jídel.
Údaje v tabulce pak můžete upravit
podle vlastních zkušeností.
electrolux
13
MOUČNÍKY
Šlehané recepty 2 170 45-60 V koláčové for
Křehké těsto 2 170 20-30 V koláčové formě
Máslovo-tvarohový koláč 1 175 60-80 V koláčové for
Jablečný koláč 1 170 90-120 V koláčové for
Jablkový závin 2 180 60-80 Na plechu
Dort s džemem 2 190 40-45 V koláčové for
Ovocný koláč 2 170 60-70 V koláčové for
Piškotová buchta 1 170 30-40 V koláčové for
Vánočka 1 150 120-150 V koláčové for
Švestkový koláč 1 175 50-60 Ve formě na chleba
Malý koláč 3 170 20-35 Na plechu
Sušenky 2 160 20-30 Na plechu
Pusinky 2 135 60-90 Na plechu
Žemle 2 200 12~20 Na plechu
Těsto: odpalované těsto 2 nebo 3 210 25-35 Na plechu
CHLÉB A PIZZA
Bílý chléb 1 195 60-70
Žito chléb 1 190 30-45 Ve formě na chleba
Dalamánky 2 200 25-40 Na plechu
Pizza 2 200 20-30 Na plechu
KOLÁČE S NÁPLNÍ
Těsto na koláč s náplní 2 200 40-50 Ve for
Zeleninový korpus 2 200 45-60 Ve formě
Slaný koláč 1 210 30-40 Ve for
Lasagne 2 200 25-35 Ve for
Cannelloni 2 200 25-35 Ve for
MASO
Hově 2 190 50-70 Na roštu
Vepřové 2 180 100-130 Na roštu
Telecí 2 190 90-120 Na roštu
Anglický rostbíf
krvavý 2 210 50-60 Na roštu
střední 2 210 60-70 Na roštu
dobře propečený 2 210 70-80 Na roštu
Vepřové plecko 2 180 120-150 S kůží
Vepřové nožičky 2 180 100-120 2 kousky
Jehněčí 2 190 110-130 Kýta
Kuře 2 190 70-85 Celé
Krocan 2 180 210-240 Celý
Kachna 2 175 120-150 Celá
Husa 2 175 150-200 Celá
Králík 2 190 60-80 Nakrájený na kousky
Zajíc 2 190 150-200 Nakrájený na kousky
Bažant 2 190 90-120 Celý
Sekaná 2 180 150 Ve formě na chleba
RYBY
Pstruh/mořská ryba 1 190 40-55 3-4 ryby
Tuňák/losos 2 190 35-60 4-6 filetů
Tabulka pečení masa a moučníků
Klasické pečení
Uvedené časy nezahrnují předehřátí.
Prázdnou troubu vždy na 10 minut předehřejte.
JÍDLO
Klasické pečení
tepl. °C
4
3
2
1
POZNÁMKY
Čas grilování v
minutách
electrolux
14
Grilování
Uvedené časy nezahrnují předehřátí.
Prázdnou troubu vždy na 10 minut předehřejte.
Uvedené teploty jsou orientační. Teploty lze upravit podle vlastních požadavků.
1. strana
tepl. °CKousky gr
Množství
Čas grilování v
minutách
2. strana
Grilování
4
3
2
1
DRUH JÍDLA
Hovězí filety 4 800 3 250 12~15 12~14
Bifteky 4 600 3 250 10~12 6~8
Klobásy 8 / 3 250 12~15 10~12
Vepřové kotlety 4 600 3 250 12~16 12~14
Kuře (na dvě poloviny) 2 1000 3 250 30~35 25~30
Kebaby 4 / 3 250 10~15 10~12
Kuře (prsa) 4 400 3 250 12~15 12~14
Hamburger* 6 600 2 250 20-30
*
Předehřát na 5’00'
Ryby (filety) 4 400 3 250 12~14 10~12
Sendviče 4~6 / 3 250 5~7 /
Toast 4~6 / 3 250 2~4 2~3
electrolux
15
Před každým čištěním troubu
vypněte a nechte ji
vychladnout.
Spotřebič se nesmí čistit
pomocí čističky s přehřátou
párou, ani proudovým čisticím
zařízením na páru.
Důležité: Před každou údržbou nebo
čištěním je nutné odpojit spotřebič od
elektrické sítě.
Chcete-li zajistit dlouhou životnost
spotřebiče, je nutné pravidelně provádět
následující čištění:
- Vždy nechte troubu vychladnout.
- Smaltované části omyjte vodou a
mycím prostředkem.
- Nepoužívejte abrazivní čisticí
prostředky.
- Nerezové ocelové části a sklo
osušte měkkým hadříkem.
- Na odolné skvrny použijte čisticí
prostředky na nerezové plochy,
které zakoupíte v obchodě, nebo
teplý ocet.
Smalt trouby je neobyčejně odolný a
vysoce nepropustný. Působení horkých
ovocných kyselin (z citrónů, švestek
apod.) může nicméně zanechat na
smaltovaném povrchu trvalé, matné a
drsné stopy. Tyto stopy na jasně lesklém
povrchu smaltu nemají ale žádný vliv na
provoz trouby. Troubu po každém použití
řádně vyčistěte. Nejsnadněji tak
odstraníte všechny nečistoty, které se
nemohou připálit.
Čisticí prostředky
Před použitím jakékoli čisticího
prostředku na troubu si ověřte, zda je
jejich použití vhodné a je výrobcem
doporučeno k čištění trouby.
Čisticí prostředky obsahující bělidla
se NESMÍ používat, protože by mohly
způsobit zmatnění povrchové úpravy.
Nepoužívejte ani abrazivní čisticí
prostředky.
Čištění a údržba
Čištění vnějších ploch
Ovládací panel, dveře trouby a těsnění
dveří pravidelně otírejte měkkým, dobře
vyždímaným hadříkem namočeným v
teplé vodě s trochou tekutého čisticího
prostředku.
Nedoporučujeme použití následujících
čisticích prostředků, které poškozují nebo
porušují skleněné tabule dveří:
Čisticí prostředky pro domácnost a
bělidla
Impregnované houbičky nevhodné
pro nádoby s nepřilnavým povrchem
Drátěnky
Chemické drátěnky na trouby nebo
spreje
Odstraňovače rzi
Odstraňovače skvrn na umyvadla
nebo dřezy
Vnější a vnitřní sklo čistěte vlhkým
hadříkem s teplou mýdlovou vodou.
Pokud je vnitřní sklo velmi znečištěné,
doporučujeme použití speciálního
čisticího prostředku. Nepoužívejte k
odstranění nečistot škrabky k odstranění
nátěru.
Dveře trouby NEČISTĚTE,
dokud jsou skleněné panely
ještě teplé. Skleněný panel by
totiž mohl prasknout.
Dojde-li k odštípnutí nebo
hlubokému poškrábání skleněného
dveřního panelu, sklo se tím oslabí
a je nutné ho vyměnit za nové, aby
panel nepraskl. Další informace
můžete získat v místním servisním
středisku.
electrolux
16
Vnitřek trouby
Smaltovaný spodek trouby se nejlépe
čistí, když je trouba ještě teplá.
Vnitřek trouby vytřete po každém
použití měkkým hadříkem namočeným v
teplé vodě. Čas od času vnitřek trouby
vyčistěte důkladně pomocí vhodného
čisticího prostředku doporučeného
výrobcem.
Čištění dveří trouby
Před čištěním dveří trouby
doporučujeme jejich sejmutí z trouby.
Postupujte následovně:
1. dveře trouby zcela otevřete;
2. najděte závěsy spojující dveře s
troubou (obr. A);
3. odblokujte a otočte dvě páčky, které
se nacházejí na závěsech (obr. B);
4. uchopte dveře po levé a pravé straně
a pomalu je zdvihejte směrem k
troubě, až jsou napolo zavřené (obr.
C);
5. opatrně vytáhněte dveře z jejich
usazení (obr. C);
6. položte je na stabilní plochu;
Skleněné dveře trouby čistěte pouze
měkkým vlhkým hadříkem namočeným v
teplé saponátové vodě. Nikdy
nepoužívejte abrazivní čisticí prostředky.
Po vyčištění nasaďte dveře trouby
opačným postupem zpět.
Spotřebič z nerezové oceli nebo
hliníku:
Doporučujeme čistit dveře trouby
pouze vlhkou houbou a pak je osušit
měkkým hadříkem.
Nikdy nepoužívejte ocelové drátěnky
ani kyselé nebo abrazivní prostředky,
protože by mohly poškodit povrch trouby.
Ovládací panel vyčistěte se stejnou
opatrností.
Dveře trouby NEČISTĚTE,
dokud jsou skleněné panely
ještě teplé. Skleněný panel by
totiž mohl prasknout.
Obr. A
Obr. B
Obr. C
electrolux
17
Dojde-li k odštípnutí nebo hlubokému
poškrábání skleněného dveřního panelu,
sklo se tím oslabí a je nutné ho vyměnit za
nové, aby panel nepraskl. Další informace
můžete získat v místním servisním
středisku.
Výměna osvětlení trouby
Spotřebič odpojte od sítě.
Jestliže je nutné vyměnit žárovku,
musí nová žárovka odpovídat
následujícím technickým údajům:
- Elektrický příkon: 15 W/25 W,
- Elektrické napětí: 230 V (50 Hz),
- Odolnost teplotě 300°C;
- Objímka: E14.
Tyto žárovky můžete zakoupit v
nejbližším servisním středisku.
Výměna vadné žárovky:
1. Zkontrolujte, zda je trouba odpojená
od sítě.
2. Skleněný kryt zatlačte a otočte jím
směrem doleva.
3. Odstraňte vadnou žárovku a
nahraďte ji novou.
4. Vraťte skleněný kryt zpět a spotřebič
opět připojte k síti.
electrolux
18
Pokud trouba nefunguje správně, nevolejte hned do servisního střediska Electrolux,
ale proveďte nejprve tyto kontroly.
Když něco nefunguje
ŘEŠENÍ
" Zkontrolujte, zda jste nastavili funkci
pečení i teplotu
nebo
" Zkontrolujte, zda je spotřebič správně
zapojený a zásuvkový spínač nebo síťový
vypínač trouby jsou zapnuté.
" Zvolte teplotu otočením ovladače
termostatu
nebo
" Zvolte funkci pomocí ovladače funkcí
trouby.
" Zvolte teplotu otočením ovladače
termostatu
nebo
" Zkontrolujte žárovku a v případě potřeby
ji vyměňte (viz “Čištění trouby”.)
" Třeba je nutné seřídit teplotu.
nebo
" Dodržujte rady uvedené v tomto návodu,
hlavně část “Praktické tipy”.
" Po upečení nenechávejte jídla v troubě
déle než 15-20 minut.
PROBLÉM
# Trouba se nezapnula.
# Kontrolka teploty trouby se
nerozsvítila.
# Kontrolka trouby se
nerozsvítila.
# Dokončení jídel trvá příliš
dlouho, nebo se připraví příliš
rychle.
# Na jídle a na vnitřní straně
trouby se usazuje pára a
kondenzát.
electrolux
19
Technické údaje
Jmenovitý výkon topných
článků
Dolní topný článek 1000 W
Horní topný článek 800 W
Celá trouba (horní+dolní) 1800 W
Gril 1650 W
Osvětlení trouby 25 W
Ventilátor 25 W
Celkový příkon 1850 W
Provozní napětí (50 Hz)
230 V
Rozměry výklenku
Výška pod pracovní deskou 593 mm
ve sloupci 580 mm
Šířka 560 mm
Hloubka 550 mm
Trouba
Výška 335 mm
Šířka 405 mm
Hloubka 410 mm
Objem trouby 56 l
Pokyny pro technika
Instalace a připojení musí být
provedeno v souladu s
platnými předpisy. Veškeré
úkony je nutné provádět u
vypnutého spotřebiče. Se
spotřebičem smí pracovat jen
kvalifikovaní technici.
Výrobce odmítá jakoukoli
odpovědnost v případě
nedodržení těchto
bezpečnostních opatření.
Připojení k elektrické síti
Před připojením k elektrické síti prosím
zkontrolujte:
- Pojistka a domácí instalace musí
odpovídat max. zátěži spotřebiče (viz
typový štítek).
- Domácí elektrická instalace musí být
vybavena řádným uzemněním v
souladu s platnými předpisy.
- Po provedení instalace spotřebiče
musí být zásuvka nebo vícepólový
vypínač snadno přístupné.
Tato trouba se dodává s elektrickým
napájecím kabelem.
Tento kabel musí být vybaven řádnou
zástrčkou vhodnou pro příkon uvedený na
typovém štítku. Zástrčku zasuňte do
vhodné nástěnné zásuvky. Pokud chcete
připojit spotřebič přímo na síť, pak se musí
mezi síť a spotřebič zařadit odpovídající
spínač na všechny póly, jehož vzdálenost
mezi kontakty činí nejméně 3 mm; tento
spínač musí odpovídat zatížení a musí být
normalizovaný. Žlutozelený uzemňovací
vodič nesmí být přerušen spínačem a
musí být o 2-3 cm delší než ostatní vodiče.
Dodaný síťový kabel a zástrčku
musíte zapojit do odolné zásuvky (230
V~, 50 Hz). Odolná zásuvka musí být
nainstalována v souladu s předpisy.
Vhodné síťové kabely jsou
následujícího typu, přičemž je nutno
electrolux
20
dodržet jejich potřebný průřez: H07 RN-
F, H05 RN-F, H05 RR-F, H05 VV-F, H05
V2V2-F (T90), H05 BB-F.
Připojovací kabel musí být veden
tak, aby v žádném bodě nemohla jeho
teplota dosáhnout 50 °C (nad pokojovou
teplotu).
Poipojení zapněte přibližně na 3
minuty topné články a zkontrolujte jejich
funkci.
Svorkovnice
Trouba má snadno přístupnou
svorkovnici, která je určena pro provoz s
elektrickým jednofázovým zdrojem
napájení 230 V.
Písmeno L - Svorka fáze
Písmeno N - Svorka nulového
vodiče
nebo E - Svorka zem
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

Zanussi ZOB243X Uživatelský manuál

Typ
Uživatelský manuál

v jiných jazycích