Zanussi ZOU251X Uživatelský manuál

Typ
Uživatelský manuál
ZOU 251
Uživatelské
informace
Vestavná
trouba
Felhasználói
kézikönyv
Aláépített
sütő
electrolux
2
Děkujeme vám, že jste si vybrali náš spotřebič
Přejeme Vám s novým spotřebičem hodně spokojenosti a doufáme, že při dalším
nákupu domácích spotřebičů budete opět uvažovat o naší značce.
Přečtěte si prosím pečlivě tento návod k použití a uschovejte si ho jako základní
pomůcku po celou dobu životnosti spotřebiče. Návod k použití předejte i všem
dalším majitelům spotřebiče.
electrolux
3
Varování a důležitá bezpečnostní upozornění ....................................................... 4
Popis spotřebiče ..................................................................................................... 6
Ovládací prvky ...................................................................................................... 7
Před prvním použitím trouby .................................................................................. 9
Použití trouby ....................................................................................................... 10
Tabulka pečení masa a moučníků ....................................................................... 13
Čištění a údržba.................................................................................................... 15
Když něco nefunguje............................................................................................ 18
Technické údaje .................................................................................................... 19
Pokyny pro technika ............................................................................................. 20
Pokyny k vestavbě ............................................................................................... 22
Záruka/Středisko služeb zákazníkům ................................................................ 23
Evropská záruka .................................................................................................. 24
Bezpečnostní pokyny
Podrobné pokyny k provozu
Rady a tipy
Jak používat návod k použití
!
Obsah
Tento spotřebič je v souladu s následujícími směrnicemi EHS:
- 2006/95 (Směrnice pro nízké napětí);
- 89/336 (Směrnice EMC);
- 93/68 (Obecná směrnice);
a jejich následným zněním.
VÝROBCE:
ELECTROLUX HOME PRODUCTS ITALY S.p.A.
Viale Bologna, 29847100 FORLI (Itálie)
electrolux
4
Varování a důležitá bezpečnostní upozornění
Tento návod k použití vždy uchovejte spolu se spotřebičem. Chcete-li spotřebič
prodat, předat dalšímu majiteli, nebo když se přestěhujete na nové místo a
spotřebič necháte ve starém bytě, vždy se přesvědčte, že nový vlastník má k
dispozici tento návod k použití i doplňující informace.
Tato upozornění se uvádějí v zájmu bezpečnosti uživatelů a jejich
spolubydlících. Před zapojením anebo používáním spotřebiče si je pozorně
přečtěte.
Česky
Instalace
Instalaci smí provádět pouze
kvalifikovaný pracovník v souladu
s platnými pravidly a předpisy.
Jednotlivé postupy pro instalaci
spotřebiče jsou popsány v části s
pokyny pro technika.
Instalaci a zapojení si nechte
provést kvalifikovaným
pracovníkem se speciálními
znalostmi v souladu s příslušnými
směrnicemi.
Jakékoliv změny zdroje napájení
nutné pro instalaci spotřebiče smí
provádět pouze kvalifikovaný
elektrikář.
Provoz
Tato trouba je určena k pečení jídel;
nikdy ji nepoužívejte k jiným
účelům.
Při otvírání dveří trouby během
pečení nebo po jeho skončení si
uvědomte, že z trouby uniká horký
vzduch.
Při použití sporáku buďte opatrní.
Díky extrémně vysokým teplotám
topných článků jsou velmi horké i
police a další části trouby.
Jestliže z jakéhokoli důvodu
používáte v troubě k pečení jídel
alobal, nesmí se v žádném případě
ímo dotýkat dna trouby.
Při čištění trouby pracujte opatrně:
nikdy nestříkejte nic na tukový filtr
(je-li součástí vybavení), topné
články a čidlo termostatu.
Během pečení moučníků, masa a
grilování se sklo trouby i další díly
spotřebiče zahřívají na vysokou
teplotu, děti se proto nesmějí ke
spotřebiči přibližovat. Přesvědčte
se, že se elektrické kabely jiných
spotřebičů zapojené do zásuvek v
blízkosti trouby nedotýkají horkých
plotýnek a že se nemohou zachytit
ve dveřích trouby.
Při vyjímání žáruvzdorných nádob
z trouby vždy použijte kuchyňské
chňapky.
Pravidelným čištěním zabráníte
zhoršení povrchového materiálu.
Před čištěním trouby buď vypněte
napájení, nebo vytáhněte síťovou
zástrčku ze zásuvky.
Pokud troubu již nechcete použít,
přesvědčte se, že ovladač je v
poloze “VYP" .
Tato trouba (i když je spojena s
elektrickou varnou deskou) je
určena k provozu na jednofázové,
dvojfázové či třífázové napětí 230
V s nulovým vodičem.
Vícefázové připojení bez nulového
electrolux
5
vodiče (400 V) může zničit troubu i
případně instalovanou varnou
desku.
Nepoužívejte drsné čisticí prostředky
nebo ostré kovové škrabky. Mohly by
poškrábat sklo ve dveřích trouby,
které by pak mohlo prasknout.
Spotřebič se nesmí čistit pomocí
čističky s přehřátou párou, ani
proudovým čisticím zařízením na
páru.
Jakékoli úpravy spotřebiče nebo
jeho parametrů jsou nebezpečné.
Dětská pojistka
Spotřebič je určen k použití dospělými
osobami. Nedovolte dětem, aby ho
používaly, nebo si s ním hrály.
Děti by se neměly k zapnutému
spotřebiči přibližovat. Trouba zůstane
horká ještě dlouhou dobu po vypnutí.
Tento spotřebič nesmějí používat děti
nebo osoby se sníženými fyzickými,
smyslovými nebo duševními
schopnostmi, nebo bez patřičných
zkušeností a znalostí, které jim brání
v bezpečném používání spotřebiče,
s výjimkou situace, kdy je sledují
osoby odpovědné za jejich
bezpečnost, nebo jim dávají příslušné
pokyny k bezpečnému použití
spotřebiče.
Zákaznický servis
Kontroly anebo opravy spotřebiče
nechávejte provádět servisním
oddělením výrobce nebo servisním
oddělením autorizovaným výrobcem
a žádejte výhradně originální náhradní
díly.
Spotřebič se v případě provozní
poruchy nebo poškození
nepokoušejte opravovat sami.
Opravy prováděné nezkušenými
osobami mohou vést ke zranění nebo
poškození spotřebiče.
Symbol
na výrobku nebo jeho
obalu znamená, že tento výrobek nepatří
do normálního domácího odpadu. Je
nutné ho odvézt do příslušného sběrného
dvora k recyklaci elektrických a
elektronických zařízení. Zajištěním
správné likvidace tohoto výrobku
pomůžete chránit životní prostředí a lidské
zdraví. Nesprávná likvidace poškozuje
životní prostředí. Podrobnější informace
o recyklaci tohoto spotřebiče získáte na
místním obecním úřadu, středisku pro
likvidaci domácího odpadu nebo v
obchodě, kde jste tento spotřebič
zakoupili.
electrolux
6
Popis spotřebiče
1. Ovládací panel
2. Ovladač pravé přední plotýnky/varné
zóny
3. Ovladač pravé zadní plotýnky/varné
zóny
4. Ovladač levé zadní plotýnky/varné
zóny
5. Ovladač levé přední plotýnky/varné
zóny
6. Programátor konce pečení
7. Ovladač funkcí trouby
8. Ovladač termostatu trouby
9. Provozní kontrolka
10. Kontrolka termostatu trouby
11. Průduchy pro ventilátor
12. Gril
13. Žárovka trouby
14. Ventilátor trouby
15. Typový štítek
Příslušenství trouby
Police s ochranou
proti převrhnutí
Plech na koláč
1
13
12
15
11
14
2345678
10
9
electrolux
7
Ovládací prvky
0
Ovladač funkcí trouby
0 Trouba je vypnutá.
Nastavení rozmrazování - Toto
nastavení je určeno k
rozmrazování zmrazených
potravin.
Horký vzduch - Umožňuje pečení
masa nebo pečení masa a koláčů
současně na jakékoli polici bez
mísení chutí.
Plný gril - Je zapnuté celé
grilovací těleso.
Pouze topný článek vnitřního grilu
- Lze použít pro grilování malých
množství.
Klasicpečení - Teplo přichází z
horního i dolního topného prvku
rovnoměrně do vnitřku trouby.
Osvětlení trouby
Kontrolka zapnutí síťového
napájení
Kontrolka napájení se rozsvítí ihned po
nastavení ovladače funkcí trouby.
Ovladač termostatu
Ovladačem termostatu otočte směrem
doleva a vyberte teploty mezi 50°C a
250°C.
Kontrolka ovladače termostatu
Kontrolka ovladače termostatu se rozsvítí
ihned při otočení ovladače termostatu.
Kontrolka svítí až do dosažení správné
teploty. Pak se bude střídavě zapínat a
vypínat k signalizaci udržení teploty.
electrolux
8
Programátor konce pečení
Toto zařízení umožňuje automatické
vypnutí trouby po uplynutí nastaveného
času. Po skončení pečení zazní zvukový
signál. Dobu pečení je možné nastavit
na maximálně 90 minut.
Jídlo vložte do trouby a otočte
ovladačem funkcí trouby a ovladačem
termostatu na požadované nastavení.
Ovladačem časového spínače otočte do
maximální časové polohy (“90”), a pak
jím pootočte zpět na požadovaný čas
pečení. Po uplynutí nastavené doby
pečení zazní zvukový signál a trouba se
automaticky vypne.
Pootočením časového ovladače na
nastavíte troubu na ruční ovládání.
Bezpečnostní termostat
Trouba je vybavena bezpečnostním
termostatem, který v případě nutnosti
přeruší dodávku proudu, aby při
nesprávném použití trouby nebo vadném
dílu nedošlo k nadměrnému přehřátí
trouby. Trouba se při poklesu teploty
opět automaticky zapne.
Při zásahu bezpečnostního termostatu
z důvodu nesprávného použití spotřebiče
počkejte, až trouba vychladne, a teprve
pak řešte daný problém. Jestliže
bezpečnostní termostat zasáhne z
důvodu vadného dílu, obraťte se na
zákaznický servis.
Chladicí ventilátor
Tato trouba je vybavena chladicím
ventilátorem, který udržuje přední panel,
ovladače a držadlo dveří trouby chladné.
Chladicí ventilátor se po použití sporáku
spustí automaticky. Horký vzduch proudí
otvorem v blízkosti držadla dví trouby.
Ventilátor se vypne po skončení pečení,
jakmile nastavíte ovladač funkcí trouby
do polohy VYP.
0.
Ovladače k plotýnce
Ovladače plotýnek (obr. 4 )jsou umístěny
na kontrolním panelu trouby. Regulátor
energie plotýnek může být nastaven do
7 různých poloh:
0 = Vypnuto
1 = Minimální
3 = Maximální
Střední pozice zajišťují zvyšující se
ohřívací výkon.
Dvojitá oválná varná zóna (je-li u modelu)
Pokud si přejete, aby oba dva elektric
obvody fungovaly současně, otočte
ovladač do maximální polohy (3), a pak
jím otočte směrem k symbolu “0”.
Uslyšíte kliknutí. Nyní je 2-obvodová
varná zóna zapnutá.
Pak můžete výkon varné desky
kontrolovat otočením ovladače doleva.
Jídla obsahující tuk nebo olej
vařte opatrně, protože při
přípravě těchto jídel může dojít
při přehřátí k požáru.
0
3
2
1
electrolux
9
Před použitím trouby odstraňte
všechny obaly z vnitřku i z vnější
strany trouby.
Před prvním použitím zahřejte troubu
bez jídla.
Trouba může při prvním zapnutí vydávat
nepříjemný zápach. To je zcela normální
jev. Je způsobený usazeninami z výroby.
Zkontrolujte, zda je místnost dobře
větraná.
1. Ovladač funkcí trouby
nastavte na tradiční pečení.
.
2. Nastavte ovladač termostatu
na 250°C.
3. Otevřete okno k zajištění
větrání.
4. Nechte troubu běžet asi 45
minut naprázdno.
Tento postup opakujte s funkcí plného
grilu
na asi 5-10 minut.
Pak nechte troubu vychladnout.
Vnitřek trouby vyčistěte měkkým
hadříkem namočeným v teplé
vodě s trochou jemného tekutého
mycího prostředku.
Před prvním pečením pečlivě
také omyjte příslušenství trouby.
Před prvním použitím trouby
Při otvírání vždy držte držadlo
dveří uprostřed.
!
electrolux
10
Trouba má čtyři úrovně polic a
dodává se s jednou mřížkovou
policí. Polohy polic se počítají
odzdola, jak vidíte na obrázku.
Příslušenství trouby musí být
zasunuto na správném místě jako
na obrázku.
Pečicí nádoby nestavte přímo na
dno trouby.
Použití trouby
Trouba se dodá s exkluzivním
systémem, který zajišťuje přirozený
oběh vzduchu a stálou recyklaci páry.
Tento systém umožňuje pečení v páře,
takže jídla jsou měkká uvnitř a na vnější
straně mají kůrčičku. Doba pečení a
spotřeba energie jsou sníženy na
minimum. Při pečení může vznikat pára,
která z trouby při otvírání dveří uniká. To
je zcela normální jev.
Při otvírání dveří trouby během
pečení nebo po jeho skončení
vždy odstupte, aby nahromaděná
pára nebo teplo mohly bezpečně
uniknout.
Upozornění! - Na dno trouby
nestavte žádné předměty a
žádnou část trouby nezakrývejte
při pečení alobalem; mohlo by se
hromadit teplo, které by ovlivnilo
výsledky pečení a poškodilo
smalt trouby. Nádoby,
žáruvzdorné nádoby i alobalové
misky vždy stavte na mřížkovou
polici zasunutou do policových
drážek. Při zahřívání jídla vzniká
pára stejně jako při vaření vody v
konvici. Pára se při kontaktu se
sklem dveří sráží a vznikají vodní
kapky.
Ke snížení kondenzace troubu vždy
před vložením jídla na 10 minut
předehřejte.
Doporučujeme setřít vodní kapky po
každém použití sporáku.
Vždy pečte se zavřenými
dveřmi trouby.i otvírání
výklopných dveří trouby vždy
odstupte. Dveře nesmí spadnout
dolů, vždy držte držadlo dveří,
dokud se úplně neotevřou.
Grilování -
- Většina jídel musí být umístěna na
roštu v grilovací nádobě, která
dovoluje maximální cirkulaci vzduchu
a jídlo neleží v tuku a šťávě. Masa
jako ryby, játra a ledvinky můžete
položit i přímo do grilovací nádoby.
- Před grilováním musí být potraviny
důkladně osušené, aby se co nejvíce
omezilo stříkání. Libová masa a ryby
potřete trochou oleje nebo
rozpuštěného másla, aby zůstaly při
pečení vlhké.
- Při grilování masa můžete pod rošt
položit přílohy jako rajčata a houby.
- K toustování chleba doporučujeme
použít horní polohu drážek.
- Potraviny během grilování podle
potřeby obracejte.
4
3
2
1
electrolux
11
Horkovzdušné pečení
- Jídlo se peče pomocí předehřátého
vzduchu rozháněného rovnoměrně
do trouby ventilátorem, který se
nachází na vnitřní zadní stěně trouby.
- Teplo se tak rovnoměrně rozptýlí do
všech částí trouby a umožňuje
současné pečení různých druhů jídel
umístěné na různých policích trouby.
Horkovzdušné pečení rychle
vysušuje vlhkost a suché prostředí
trouby pak brání přenosu různých
chutí a vůní z jednoho jídla na druhé.
- Možnost pečení na policích v různé
výšce znamená, že můžete péct
různá jídla současně a až tři plechy
čajového pečiva a mini pizzy k
okamžité spotřebě, nebo k
následnému zmrazení.
- V troubě můžete samozřejmě také
péct jen na jedné polici. V tomto
případě doporučujeme péct v nejnižší
poloze drážek, abyste mohli lépe
sledovat průběh pečení.
- Trouba je rovněž obzvlášť vhodná pro
sterilizaci marmelád, vaření
domácích ovocných sirupů a k sušení
hub nebo ovoce.
Klasické pečení
- Prostřední poloha police umožňuje
nejlepší šíření tepla. Chcete-li silnější
zhnědnutí spodku jídla, zvolte nižší
polohu police. K výraznějšímu
zhnědnutí povrchu jídla zasuňte polici
do vyšší úrovně drážek.
- Materiál a povrchová úprava forem a
nádob na pečení ovlivňuje stupeň
zhnědnutí spodku jídla. Smaltované,
tmavé, těžké nebo nepřilnavé
nádoby zesilují zhnědnutí spodku,
zatímco skleněné nádoby, lesklé
hliníkové nebo leštěné nerezové
plechy teplo odrážejí a míra zhnědnutí
spodku bude nižší.
- Jídlo položte doprostřed na polici, aby
zhnědlo rovnoměrně.
- Nádoby vždy postavte na plech na
pečení vhodné velikosti, aby se jídlo
nevylilo na dno trouby, a nemuseli jste
ho čistit.
- Nikdy nestavte nádobí, formy nebo
plechy na pečení přímo na dno
trouby, protože se zahřívá na
vysokou teplotu a může dojít k
poškození nádob. Při tomto nastave
teplo přichází z horního i dolního
topného prvku. Toto nastavení
umožňuje pečení na jedné úrovni a
je zvlášť vhodné pro jídla, která
vyžadují velmi výrazné zhnědnutí
spodku jako slané koláče a koláče s
náplní.
Zapékaná jídla, lasagne a dušená masa
se zeleninou, která vyžadují velmi
výrazné zhnědnutí povrchu se v klasické
troubě upečou také dobře.
Jak používat klasickou troubu
1. Otočte ovladačem funkcí trouby do
požadované polohy
.
2. Ovladač termostatu otočte na
požadovanou teplotu.
Odmrazování
Ventilátor trouby netopí, pouze rozhání
vzduch pokojové teploty uvnitř trouby.
Ujistěte se, že ovladač je v
poloze VYP.
Rady a tipy
- Prostřední poloha police umožňuje
nejlepší šíření tepla. Chcete-li silnější
zhnědnutí spodku jídla, zvolte nižší
polohu police. K výraznějšímu
zhnědnutí povrchu jídla zasuňte polici
do vyšší úrovně drážek.
- Materiál a povrchová úprava forem a
nádob na pečení ovlivňuje stupeň
zhnědnutí spodku jídla. Smaltované,
tmavé, těžké nebo nepřilnavé
electrolux
12
propečené nebo krvavé uvnitř, vyžaduje
vyšší teplotu pečení (200°C-250°C).
Bílé maso, drůbež a ryby se zase
většinou pečou při nižší teplotě (150°C-
175°C). Přísady do omáčky nebo šťávy
přidejte do pekáče hned na začátku jen
tehdy, je-li doba pečení krátká. Při
delším pečení je přidejte až v poslední
půlhodině.
Chcete-li zjistit, zda už je maso
propečené, použijte lžíci: jestliže maso
nejde stlačit, je už dost propečené. U
hovězí pečeně a hovězích plátků, kdy
má vnitřek zůstat pěkně zarůžovělý, je
nutné nastavit vyšší teplotu na kratší
dobu.
Maso můžete položit přímo na polici
trouby, a do úrovně pod ní zasunout
pekáč k zachycení šťávy.
Kýtu nechte odstát alespoň po dobu 15
minut, aby nevytekla šťáva.
Doporučujeme nalít do hlubokého plechu
na zachycení tuku trochu vody, která
zabrání při prudkém pečení vzniku kouře
v troubě. Vodu přidejte několikrát, aby
se během pečení netvořila kondenzace.
Před podáváním na stůl můžete v troubě
udržovat různé chody v teple při
minimální teplotě trouby.
Pozor!
Dno trouby nevykládejte
alobalem a na dno nestavte
pekáč ani plech, protože teplo
by poškodilo smalt trouby.
Doby vaření/pečení
Doba pečení záleží na složení jídel,
přísadách a množství tekutiny v jídle.
Zapamatujte si také své první
zkušenosti s pečením v troubě a
využijte je při dalším pečení stejných
jídel.
Údaje v tabulce pak můžete upravit
podle vlastních zkušeností.
nádoby zesilují zhnědnutí spodku,
zatímco skleněné nádoby, lesklé
hliníkové nebo leštěné nerezové
plechy teplo odrážejí a míra zhnědnutí
spodku bude nižší.
- Jídlo položte doprostřed na polici, aby
zhnědlo rovnoměrně.
- Nádoby vždy postavte na plech na
pečení vhodné velikosti, aby se jídlo
nevylilo na dno trouby, a nemuseli jste
ho čistit.
- Nikdy nestavte talíře, formy nebo
plechy na pečení přímo na dno
trouby, protože se zahřívá na
vysokou teplotu a může dojít k
poškození nádob.
Pečení moučníků:
Moučníky a pečivo obvykle vyžadují
střední teplotu (150°C-200°C), a proto
troubu je nutné předehřát na asi 10
minut.
Neotvírejte dveře, dokud neuplynou 3/4
času nutného k pečení.
Křehké těsto se peče ve formě nebo na
plechu až 2/3 potřebného času, a teprve
pak se zdobí a úplně dopeče. Čas k
dopečení moučníků závisí na druhu a
množství zdobení na povrchu nebo
náplně. Piškotové směsi se musí obtížně
odlepovat od lžíce. Přílišné množství
tekutiny zbytečně prodlužuje čas pečení.
Jestliže do trouby vložíte dva plechy na
pečení s moučníkem nebo čajovým
pečivem najednou, musí být mezi
plechy jedna úroveň drážek volná.
Jestliže do trouby vložíte dva plechy na
pečení s moučníkem nebo čajovým
pečivem najednou, je nutné plechy po
uplynutí asi 2/3 času k pečení vyměnit
a otočit.
Pečení masa:
Nepečte pečeně s nižší váhou než 1 kg.
Menší kousky se mohou při pečení
vysušit. Tmavé maso, které chcete dobře
propéct na povrchu, ale nechat středně
electrolux
13
Tabulka pečení masa a moučníků
Klasické pečení -
Uvedené časy nezahrnují předehřátí.
Prázdnou troubu vždy na 10 minut předehřejte.
MOUČNÍKY
Šlehané recepty 2 170 2 (1 a 3)* 160 45-60 V koláčové formě
Křehké těsto 2 170 2 (1 a 3)* 160 20-30 V koláčové formě
Máslovo-tvarohový koláč
1 175 2 165 60-80 V koláčové formě
Jablečný koláč 1 170 2lev+prav.160 90-120 V koláčové formě
Jablkový závin 2 180 2 160 60-80 Na plechu
Dort s džemem 2 190 2(1a 3)* 180 40-45 V koláčové formě
Ovocný koláč 2 170 2 150 60-70 V koláčové formě
Piškotová buchta 1 170 2(1 a 3)* 165 30-40 V koláčové formě
Vánočka 1 150 2 150 120-150 V koláčové formě
Švestkový koláč 1 175 2 160 50-60 Ve formě na chleba
Malý koláč 3 170 2 160 20-35 Na plechu
Biscuits 2 160 2(1 a 3)* 150 20-30 Na plechu
Pusinky 2 135 2(1 a 3)* 150 60-90 Na plechu
Žemle 2 200 2 190 12~20 Na plechu
Lístkové: odpalované těsto
2 nebo 3
210 2(1 a 3)* 170 25-35 Na plechu
Ovocné koláčky 2 180 2 170 45-70 V koláčové formě
CHLÉB A PIZZA
Bílý chléb 1 195 2 185 60-70
Žitný chléb 1 190 1 180 30-45 Ve formě na chleba
Dalamánky 2 200 2(1 a 3)* 175 25-40 Na plechu
Pizza 2 200 2 200 20-30 Na plechu
KOLÁČE S NÁPLNÍ
Těstovinový korpus 2 200 2 (1 a 3)* 175 40- 50 Ve formě
Zeleninový korpus 2 200 2 (1 a 3)* 175 45- 60 Ve formě
Slaný koláč 1 210 1 190 30-40 Ve formě
Lasagne 2 200 2 200 25-35 Ve formě
Cannelloni 2 200 2 200 25-35 Ve for
MASO
Hovězí 2 190 2 175 50-70 Na roštu
Vepřové 2 180 2 175 100-130 Na roštu
Telecí 2 190 2 175 90-120 Na roštu
Anglický rostbíf
krvavý 2 210 2 200 50-60 Na roštu
střední 2 210 2 200 60-70 Na roštu
dobře propečený 2 210 2 200 70-80 Na roštu
Vepřové plecko 2 180 2 170 120-150 S kůží
Vepřové nožičky 2 180 2 160 100-120 2 kousky
Jehněčí 2 190 2 175 110-130 Kýta
Kuře 2 190 2 200 70-85 Celé
Krocan 2 180 2 160 210-240 Celý
Kachna 2 175 2 220 120-150 Ce
Husa 2 175 1 160 150-200 Celá
Králík 2 190 2 175 60-80
Nakrájený na kousky
Zajíc 2 190 2 175 150-200
Nakrájený na kousky
Bažant 2 190 2 175 90-120 Celý
Sekaná 2 180 2 170 celk.150 ve formě na chleba
RYBY
Pstruh/mořská ryba
2 190 2(1 a 3)* 175 40-55 3-4 ryby
Tuňák/losos 2 190 2(1 a 3)* 175 35-60 4-6 filetů
DRUH JÍDLA
Klasické pečení
Horkovzdušné pečení
tepl. °C
tepl.
°C
Doby pečení v
minutách
POZNÁMKY
(*)
Pečete-li více jídel najednou, doporučujeme vložit je na úrovně drážek uvedené v závorkách.
4
3
2
1
4
3
2
1
electrolux
14
Hovězí plátky 4 800 3 250 12~15 12~14
Bifteky 4 600 3 250 10~12 6~8
rky 8 / 3 250 12~15 10~12
Vepřové kotlety 4 600 3 250 12~16 12~14
Kuře (rozpůlené) 2 1000 3 250 30~35 25~30
Kebaby 4 / 3 250 10~15 10~12
Kuřecí prsa 4 400 3 250 12~15 12~14
Hamburger* 6 600 2 250 20-30
*
Předehřát na 5’00'’
Ryby (filety) 4 400 3 250 12~14 10~12
Sendviče 4~6 / 3 250 5~7 /
Toast 4~6 / 3 250 2~4 2~3
Grilování -
Uvedené časy nezahrnují předehřátí.
Prázdnou troubu vždy na 10 minut předehřejte.
Uvedené teploty jsou orientační. Teploty lze upravit podle vlastních požadavků.
1. strana
tepl. °CKousky
gr
Množství
Čas grilování v
minutách
2. strana
Grilování
DRUH JÍDLA
4
3
2
1
electrolux
15
Před každým čištěním troubu
vypněte a nechte ji
vychladnout.
Spotřebič se nesmí čistit
pomocí čističky s přehřátou
párou, ani proudovým čisticím
zařízením na páru.
Důležité: Před každou údržbou nebo
čištěním je nutné odpojit spotřebič od
elektrické sítě.
Chcete-li zajistit dlouhou životnost
spotřebiče, je nutné pravidelně provádět
následující čištění:
- Vždy nechte troubu vychladnout.
- Smaltované části omyjte vodou a
mycím prostředkem.
- Nepoužívejte abrazivní čisticí
prostředky.
- Nerezové ocelové části a sklo
osušte měkkým hadříkem.
- Na odolné skvrny použijte čisticí
prostředky na nerezové plochy, které
zakoupíte v obchodě, nebo teplý
ocet.
Smalt trouby je neobyčejně odolný a
vysoce nepropustný. Působení horkých
ovocných kyselin (z citrónů, švestek
apod.) může nicméně zanechat na
smaltovaném povrchu trvalé, matné a
drsné stopy. Tyto stopy na jasně
lesklém povrchu smaltu nemají ale
žádný vliv na provoz trouby. Troubu po
každém použití řádně vyčistěte.
Nejsnadněji tak odstraníte všechny
nečistoty, které se nemohou připálit.
Čisticí prostředky
Před použitím jakékoli čisticího
prostředku na troubu si ověřte, zda je
jejich použití vhodné a je výrobcem
doporučeno k čištění trouby.
Čištění a údržba
Čisticí prostředky obsahující bělidla se
NESMÍ používat, protože by mohly
způsobit zmatnění povrchové úpravy.
Nepoužívejte ani abrazivní čisticí
prostředky.
Čištění vnějších ploch
Ovládací panel, dveře trouby a těsnění
dveří pravidelně otírejte měkkým, dobře
vyždímaným hadříkem namočeným v
teplé vodě s trochou tekutého čisticího
prostředku.
Nedoporučujeme použití následujících
čisticích prostředků, které poškozují
nebo porušují skleněné tabule dveří:
Čisticí prostředky pro domácnost a
bělidla
Impregnované houbičky nevhodné
pro nádoby s nepřilnavým povrchem
Drátěnky
Chemické drátěnky na trouby nebo
spreje
Odstraňovače rzi
Odstraňovače skvrn na umyvadla
nebo dřezy
Vnější a vnitřní sklo čistěte vlhkým
hadříkem s teplou mýdlovou vodou.
Pokud je vnitřní sklo velmi znečištěné,
doporučujeme použití speciálního
čisticího prostředku. Nepoužívejte k
odstranění nečistot škrabky k odstranění
nátěru.
Dveře trouby NEČISTĚTE,
dokud jsou skleněné panely
ještě teplé Skleněný panel by
totiž mohl prasknout.
electrolux
16
Dojde-li k odštípnutí nebo
hlubokému poškrábání
skleněného dveřního panelu, sklo
se tím oslabí a je nutné ho vyměnit
za nové, aby panel nepraskl. Další
informace můžete získat v
místním servisním středisku.
Vnitřek trouby
Smaltovaný spodek trouby se nejlépe
čistí, když je trouba ještě teplá.
Vnitřek trouby vytřete po každém
použití měkkým hadříkem namočeným
v teplé vodě. Čas od času vnitřek trouby
vyčistěte důkladně pomocí vhodného
čisticího prostředku doporučeného
výrobcem.
Čištění dveří trouby
Před čištěním dveří trouby doporučujeme
jejich sejmutí z trouby.
Postupujte následovně:
1. dveře trouby zcela otevřete;
2. najděte závěsy spojující dveře s
troubou (obr. A);
3. odblokujte a otočte dvě páčky, které
se nacházejí na závěsech (obr. B);
4. uchopte dveře po levé a pravé straně
a pomalu je zdvihejte směrem k
troubě, až jsou napolo zavřené (obr.
C);
5. opatrně vytáhněte dveře z jejich
usazení (obr. C);
6. položte je na stabilní plochu;
Skleněné dveře trouby čistěte pouze
měkkým vlhkým hadříkem namočeným
v teplé saponátové vodě. Nikdy
nepoužívejte abrazivní čisticí prostředky.
Po vyčištění nasaďte dveře trouby
opačným postupem zpět.
Obr. A
Obr. B
Obr. C
electrolux
17
Spotřebič z nerezové oceli nebo
hliníku:
Doporučujeme čistit dveře trouby pouze
vlhkou houbou a pak je osušit měkkým
hadříkem.
Nikdy nepoužívejte ocelové drátěnky ani
kyselé nebo abrazivní prostředky,
protože by mohly poškodit povrch
trouby. Ovládací panel vyčistěte se
stejnou opatrností.
Dveře trouby NEČISTĚTE,
dokud jsou skleněné panely
ještě teplé Skleněný panel by
totiž mohl prasknout.
Dojde-li k odštípnutí nebo hlubokému
poškrábání skleněného dveřního panelu,
sklo se tím oslabí a je nutné ho vyměnit
za nové, aby panel nepraskl. Další
informace můžete získat v místním
servisním středisku.
Výměna osvětlení trouby
Spotřebič odpojte od sítě.
Jestliže je nutné vyměnit žárovku, musí
nová žárovka odpovídat následujícím
technickým údajům:
- Elektrický příkon: 15 W/25 W,
- Elektrické napětí: 230 V (50 Hz),
- Odolnost teplotě 300°C;
- Objímka: E14.
Tyto žárovky můžete zakoupit v
nejbližším servisním středisku.
Výměna vadné žárovky:
1. Zkontrolujte, zda je trouba odpojená
od sítě.
2. Skleněný kryt zatlačte a otočte jím
směrem doleva.
3. Odstraňte vadnou žárovku a
nahraďte ji novou.
4. Vraťte skleněný kryt zpět a spotřebič
opět připojte k síti.
electrolux
18
Pokud trouba nefunguje správně, nevolejte hned do servisního střediska Electrolux,
ale proveďte nejprve tyto kontroly.
Když něco nefunguje
ŘEŠENÍ
"
Zkontrolujte, zda jste nastavili funkci
pečení i teplotu
nebo
"
Zkontrolujte, zda je spotřebič správně
zapojený a zásuvkový spínač nebo
síťový vypínač trouby jsou zapnuté.
"
Zvolte teplotu otočením ovladače
termostatu
nebo
"
Zvolte funkci pomocí ovladače funkcí
trouby.
"
Zvolte teplotu otočením ovladače
termostatu
nebo
"Zkontrolujte žárovku a v případě potřeby
ji vyměňte (viz “Čištění trouby”.)
"
Třeba je nutné seřídit teplotu.
nebo
"
Dodržujte rady uvedené v tomto návodu,
hlavně část “Praktické tipy”.
"
Po upečení nenechávejte jídla v troubě
déle než 15-20 minut.
PROBLÉM
#
Trouba se nezapnula.
#
Kontrolka teploty trouby se
nerozsvítila.
#
Kontrolka trouby se
nerozsvítila.
#
Dokončení jídel trvá příliš
dlouho, nebo se připraví příliš
rychle.
#
Na jídle a na vnitřní straně
trouby se usazuje pára a
kondenzát.
electrolux
19
Technické údaje
Jmenovitý výkon topného
článku grilu
Celá trouba (horní+dolní) 1800 W
Horkovzdušná trouba 2000 W
Vnitřní gril 1650 W
Plný gril 2450 W
Horkovzdušný ventilátor 25 W
Osvětlení trouby 25 W
Ventilátor 25 W
Celkový příkon 2500 W
Provozní napětí (50 Hz)
230 V - 400 V
Rozměry výklenku
Výška 593 mm
Šířka 560 mm
Hloubka 550 mm
Trouba
Výška 335 mm
Šířka 405 mm
Hloubka 400 mm
Objem trouby 56 l
Tento spotřebič může být
připojen k různým keramickým
varným deskám:
$$
$$
$ Keramické desky
Typ: ZC 6685
Maximální příkon 6500 W
Typ: ZC 6695
Maximální příkon 6400 W
Typ: ZK 630
Maximální příkon 7600 W
Typ: ZK 660
Maximální příkon 6300 W
Napájecí napětí (50 Hz) 230 V
Jmenovitý topný výkon
$$
$$
$ Trouba s keramickou deskou
9000 W - 8900 W - 10100 W - 88 00 W
electrolux
20
Pokyny pro technika
Dále uvedené pokyny jsou určené
zejména pro kvalifikovaného
technika a měly by mu pomoci při
přesné instalaci, seřízení a údržbě
spotřebiče v souladu se všemi
platnými právními předpisy a
nařízeními. Důrazně
doporučujeme, aby všechny
instalační postupy spotřebiče
provedl kvalifikovaný technik v
souladu s existujícími pravidly a
předpisy.
Připojení k elektrické síti
Před připojením k elektrické síti se
přesvědčte, že:
- ochranné jištění a domácí elektrická
soustava jsou dimenzované pro celkové
napájení trouby (viz typový štítek);
- váš domácí elektrický rozvod je vybaven
účinným zemnícím kabelem,
odpovídajícím platným předpisům a
normám;
- použitá nástěnná zásuvka nebo
vícepólový spínač jsou lehce
dosažitelné i při vestavěném sporáku.
Spotřebič se dodává bez elektrického
přívodního kabelu, proto je nutné připojit
přívodní kabel s běžnou vidlici, která
odpovídá celkovému příkonu spotřebiče
uvedenému na typovém štítku. Zástrčku
zasuňte do vhodné nástěnné zásuvky.
Pokud chcete připojit spotřebič přímo na
síť, pak se musí mezi síť a spotřebič
zařadit odpovídající spínač na všechny
póly, jehož vzdálenost mezi kontakty
činí nejméně 3 mm; tento spínač musí
odpovídat zatížení a musí být
normalizovaný.
Žlutozelený uzemňovací vodič nesmí být
přerušen spínačem a musí být o 2-3 cm
delší než fázový a nulový vodič. Přívodní
kabel musí být umístěn tak, aby v
žádném bodě nebyla jeho teplota o 50°C
vyšší, než je teplota prostředí.
Vhodné přívodní kabely jsou
následujícího typu, přičemž je nutno
dodržet jejich potřebný průřez: H07 RN-
F, H05 RN-F, H05 RR-F, H05 VV-F, H05
V2V2-F (T90), H05 BB-F.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25

Zanussi ZOU251X Uživatelský manuál

Typ
Uživatelský manuál

v jiných jazycích