Zanussi ZOU241X Uživatelský manuál

Typ
Uživatelský manuál
ZOU 241
Uživatelské
informace
Vestavná
trouba
Информация
для
пользователя
Встраиваемый
духовой шкаф
Gebruikersin-
formatie
Onderbouw-
oven
electrolux
2
Děkujeme vám, že jste si vybrali náš spotřebič
Přejeme Vám s novým spotřebičem hodně spokojenosti a doufáme, že při
dalším nákupu domácích spotřebičů budete opět uvažovat o naší značce.
Přečtěte si prosím pečlivě tento návod k použití a uschovejte si ho jako základní
pomůcku po celou dobu životnosti spotřebiče. Návod k použití předejte i všem dalším
majitelům spotřebiče.
electrolux
3
Varování a důležitá bezpečnostní upozornění ........................................................ 4
Popis spotřebiče ..................................................................................................... 6
Ovládací prvky ......................................................................................................... 7
Před prvním použitím trouby................................................................................... 9
Použití trouby ....................................................................................................... 10
Tabulka pečení masa a moučníků ........................................................................ 13
Čištění a údržba.................................................................................................... 15
Když něco nefunguje ............................................................................................ 18
Technické údaje .................................................................................................... 19
Pokyny pro technika ........................................................................................... 20
Pokyny k vestavbě................................................................................................ 23
Záruka/Středisko služeb zákazníkům.................................................................. 24
Evropská záruka ................................................................................................... 26
Bezpečnostní pokyny
Podrobné pokyny k provozu
Rady a tipy
Jak používat návod k použití
!
Obsah
Tento spotrebic je v souladu s následujícími smernicemi ECC:
- 2006/95
(Směrnice pro nízké napětí);
- 89/336
(Směrnice EMC );
- 93/68
(Obecná směrnice);
a jejich následným zněním.
VÝROBCE:
ELECTROLUX HOME PRODUCTS ITALY S.p.A.
Viale Bologna, 29847100 FORLI (Itálie)
electrolux
4
Varování a důležitá bezpečnostní upozornění
Tento návod k použití vždy uchovejte spolu se spotřebičem. Chcete-li
spotřebič prodat, předat dalšímu majiteli, nebo když se přestěhujete na nové
místo a spotřebič necháte ve starém bytě, vždy se přesvědčte, že nový
vlastník má k dispozici tento návod k použití i doplňující informace.
Tato upozornění se uvádějí v zájmu bezpečnosti uživatelů a jeho
spolubydlících. Před zapojením anebo používáním spotřebiče si je pozorně
přečtěte.
Instalace
Instalaci smí provádět pouze
kvalifikovaný pracovník v souladu s
platnými pravidly a předpisy.
Jednotlivé postupy pro instalaci
spotřebiče jsou popsány v části s
pokyny pro technika.
Instalaci a zapojení si nechte provést
kvalifikovaným pracovníkem se
speciálními znalostmi v souladu s
příslušnými směrnicemi.
Jakékoliv změny zdroje napájení
nutné pro instalaci spotřebiče smí
provádět pouze kvalifikovaný
elektrikář.
Provoz
Tato trouba je určena k pečení jídel;
nikdy ji nepoužívejte k jiným účelům.
· Při otvírání dveří trouby během pečení
nebo po jeho skončení si uvědomte,
že z trouby uniká horký vzduch.
· Při použití sporáku buďte opatrní. Díky
extrémně vysokým teplotám topných
článků jsou velmi horké i police a další
části trouby.
· Jestliže z jakéhokoli důvodu používáte
v troubě k pečení jídel alobal, nesmí se
v žádném případě přímo dotýkat dna
trouby.
· Při čištění trouby pracujte opatrně:
nikdy nestříkejte nic na tukový filtr (je-
li součástí vybavení), topné články a
čidlo termostatu.
· Během pečení moučníků, masa a
grilování se sklo trouby i další díly
spotřebiče zahřívají na vysokou
teplotu, děti se proto nesmějí ke
spotřebiči přibližovat. Přesvědčte se,
že se elektrické kabely jiných
spotřebičů zapojené do zásuvek v
blízkosti trouby nedotýkají horkých
plotýnek a že se nemohou zachytit ve
dveřích trouby.
· Při vyjímání žáruvzdorných nádob z
trouby vždy použijte kuchyňské
chňa|pky.
· Pravidelným čištěním zabráníte
zhoršení povrchového materiálu.
· Před čištěním trouby buď vypněte
napájení, nebo vytáhněte síťovou
zástrčku ze zásuvky.
· Pokud troubu již nechcete použít,
přesvědčte se, že ovladač je v poloze
“VYP" .
· Tato trouba (i když je spojena s
elektrickou varnou deskou) je určena
k provozu na jednofázové, dvojfázové
či třífázové napětí 230 V s nulovým
vodičem.
· Vícefázové připojení bez nulového
vodiče (400 V) může zničit troubu i
případně instalovanou varnou desku.
· Nepoužívejte drsné čisticí prostředky
nebo ostré kovové škrabky. Mohly by
poškrábat sklo ve dveřích trouby,
které by pak mohlo prasknout.
Česky
electrolux
5
· Spotřebič se nesmí čistit pomocí
čističky s přehřátou párou, ani
proudovým čisticím zařízením na
páru.
· Jakékoli úpravy spotřebiče nebo jeho
parametrů jsou nebezpečné.
Dětská pojistka
Spotřebič je určen k použití
dospělými osobami. Nedovolte
dětem, aby ho používaly, nebo si s
ním hrály.
Děti by se neměly k zapnutému
spotřebiči přibližovat. Trouba zůstane
horká ještě dlouhou dobu po vypnutí.
Tento spotřebič nesmějí používat děti
nebo osoby se sníženými fyzickými,
smyslovými nebo duševními
schopnostmi, nebo bez patřičných
zkušeností a znalostí, které jim brání
v bezpečném používání spotřebiče, s
výjimkou situace, kdy je sledují osoby
odpovědné za jejich bezpečnost,
nebo jim dávají příslušné pokyny k
bezpečnému použití spotřebiče.
Zákaznický servis
Kontroly anebo opravy spotřebiče
nechávejte provádět servisním
oddělením výrobce nebo servisním
oddělením autorizovaným výrobcem a
žádejte výhradně originální náhradní
díly.
Spotřebič se v případě provozní
poruchy nebo poškození
nepokoušejte opravovat sami. Opravy
prováděné nezkušenými osobami
mohou vést ke zranění nebo
poškození spotřebiče.
Symbol na výrobku nebo jeho
obalu znamená, že tento výrobek nepatří
do normálního domácího odpadu. Je
nutné ho odvézt do příslušného sběrného
dvora k recyklaci elektrických a
elektronických zařízení. Zajištěním
správné likvidace tohoto výrobku
pomůžete chránit životní prostředí a
lidské zdraví. Nesprávná likvidace
poškozuje životní prostředí. Podrobnější
informace o recyklaci tohoto spotřebiče
získáte na místním obecním úřadu,
středisku pro likvidaci domácího odpadu
nebo v obchodě, kde jste tento spotřebič
zakoupili.
electrolux
6
Popis spotřebiče
1. Ovládací panel
2. Ovladač pravé přední plotýnky/varné zóny
3. Ovladač pravé zadní plotýnky/varné zóny
4. Ovladač levé zadní plotýnky/varné zóny
5. Ovladač levé přední plotýnky/varné zóny
6. Ovladač funkcí trouby
7. Ovladač termostatu trouby
8. Provozní kontrolka
9. Kontrolka termostatu trouby
10. Průduchy pro ventilátor
11. Gril
12. Žárovka trouby
13. Typový štítek
1
12
11
13
10
234567
9
8
Rošt proti překlopení
Plech na pečení
Hluboký plech na zachycení tuku
Příslušenství trouby
electrolux
7
Ovládací prvky
0
Ovladač funkcí trouby
0 Trouba je vypnutá.
Klasické pečení - Teplo přichází z
horního i dolního topného prvku
rovnoměrně do vnitřku trouby.
Dolní topný článek - Teplo přichází
pouze z dolní části trouby.
Horní topný článek- Teplo přichází
pouze z horní části trouby (vnější
část).
Gril - Je zapnuté celé grilovací
těleso.
Kontrolka zapnutí síťového
napájení
Kontrolka napájení se rozsvítí ihned po
nastavení ovladače funkcí trouby.
Ovladač termostatu
Ovladačem termostatu otočte
směrem doleva a vyberte teploty mezi
50°C a 250°C.
Kontrolka ovladače termostatu
Kontrolka ovladače termostatu se
rozsvítí ihned při otočení ovladače
termostatu. Kontrolka svítí až do
dosažení správné teploty. Pak se bude
střídavě zapínat a vypínat k signalizaci
udržení teploty.
Bezpečnostní termostat
Trouba je vybavena bezpečnostním
termostatem, který v případě nutnosti
přeruší dodávku proudu, aby při
nesprávném použití trouby nebo vadném
dílu nedošlo k nadměrnému přehřátí
trouby. Trouba se při poklesu teploty opět
automaticky zapne.
Při zásahu bezpečnostního
termostatu z důvodu nesprávného použití
spotřebiče počkejte, až trouba vychladne,
a teprve pak řešte daný problém. Jestliže
bezpečnostní termostat zasáhne z
důvodu vadného dílu, obraťte se na
zákaznický servis.
electrolux
8
Chladicí ventilátor
Tato trouba je vybavena chladicím
ventilátorem, který udržuje přední panel,
ovladače a držadlo dveří trouby chladné.
Chladicí ventilátor se po použití sporáku
spustí automaticky. Horký vzduch proudí
otvorem v blízkosti držadla dveří trouby.
Ventilátor se vypne po skončení pečení,
jakmile nastavíte ovladač funkcí trouby do
polohy VYP. 0.
Ovladače k plotýnce
Ovladače plotýnek jsou umístěny na
kontrolním panelu trouby. Regulátor
energie plotýnek může být nastaven do 7
různých poloh:
0 = Vypnuto
1 = Minimální
3 = Maximální
Střední pozice zajišťují zvyšující se
ohřívací výkon.
Dvojitá oválná varná zóna (je-li u
modelu)
Pokud si přejete, aby oba dva elektrické
obvody fungovaly současně, otočte
ovladač do maximální polohy (3), a pak
jím otočte směrem k symbolu “0”.
Uslyšíte kliknutí. Nyní je 2-obvodová varná
zóna zapnutá.
Pak můžete výkon varné desky
kontrolovat otočením ovladače doleva.
Jídla obsahující tuk nebo olej
vařte opatrně, protože při
přípravě těchto jídel může dojít
při přehřátí k požáru.
0
3
2
1
electrolux
9
Před prvním použitím trouby
Při otvírání vždy držte držadlo
dveří uprostřed.
Před použitím trouby odstraňte
všechny obaly z vnitřku i z vnější
strany trouby .
Před prvním použitím zahřejte troubu
bez jídla.
Trouba může při prvním zapnutí
vydávat nepříjemný zápach. To je zcela
normální jev. Je způsobený usazeninami z
výroby.
Zkontrolujte, zda je místnost dobře
větraná.
1. Ovladačem funkcí trouby
nastavte horkovzdušné pečení.
.
2. Nastavte ovladač termostatu na
250.
3. Otevřete okno k zajištění
větrání.
4. Nechte troubu běžet asi 45 minut
naprázdno.
Tento postup opakujte s funkcí plného
grilu na asi 5-10 minut.
Pak nechte troubu vychladnout.
Vnitřek trouby vyčistěte měkkým
hadříkem namočeným v teplé vodě
s trochou jemného tekutého
mycího prostředku.
Před prvním pečením pečlivě také
omyjte příslušenství trouby.
!
electrolux
10
Použití trouby
Trouba se dodává s exkluzivním
systémem, který zajišťuje přirozený oběh
vzduchu a stálou recyklaci páry.
Tento systém umožňuje pečení v
páře, takže jídla jsou měkká uvnitř a na
vnější straně mají kůrčičku. Doba pečení
a spotřeba energie jsou sníženy na
minimum. Při pečení může vznikat pára,
která z trouby při otvírání dveří uniká. To
je zcela normální jev.
Při otvírání dveří trouby během
pečení nebo po jeho skončení vždy
odstupte, aby nahromaděná pára
nebo teplo mohly bezpečně
uniknout.
Upozornění! - Na dno trouby
nestavte žádné předměty a žádnou
část trouby nezakrývejte při pečení
alobalem; mohlo by se hromadit
teplo, které by ovlivnilo výsledky
pečení a poškodilo smalt trouby.
Nádoby, žáruvzdorné nádoby i
alobalové misky vždy stavte na
mřížkovou polici zasunutou do
policových drážek. Při zahřívání jídla
vzniká pára stejně jako při vaření
vody v konvici. Pára se při kontaktu
se sklem dveří sráží a vznikají vodní
kapky.
Ke snížení kondenzace troubu vždy
před vložením jídla na 10 minut
předehřejte.
Doporučujeme setřít vodní kapky po
každém použití sporáku.
Klasické pečení
- Prostřední poloha police umožňuje
nejlepší šíření tepla. Chcete-li silnější
zhnědnutí spodku, zvolte nižší polohu
police. K výraznějšímu zhnědnutí
povrchu jídla zasuňte polici do vyšší
úrovně drážek.
- Materiál a povrchová úprava forem a
nádob na pečení ovlivňuje stupeň
zhnědnutí spodku jídla. Smaltované,
tmavé, těžké nebo nepřilnavé nádoby
zesilují zhnědnutí spodku, zatímco
skleněné nádoby, lesklé hliníkové
nebo leštěné nerezové plechy teplo
odrážejí a míra zhnědnutí spodku
bude nižší.
4
3
2
1
Vždy pečte se zavřenými dveřmi
trouby.i otvírání výklopných
dveří trouby vždy odstupte. Dveře
nesmí spadnout dolů, vždy držte
držadlo dveří, dokud se úplně
neotevřou.
Trouba má čtyři úrovně polic a
dodává se s jednou mřížkovou
policí. Polohy polic se počítají
odzdola, jak vidíte na obrázku.
Příslušenství trouby musí být
zasunuto na správném místě jako
na obrázku.
Pečicí nádoby nestavte přímo na
dno trouby.
electrolux
11
- Jídlo položte doprostřed na polici, aby
zhnědlo rovnoměrně.
- Nádoby vždy postavte na plech na
pečení vhodné velikosti, aby se jídlo
nevylilo na dno trouby, a nemuseli jste
ho čistit.
- Nikdy nestavte nádobí, formy nebo
plechy na pečení přímo na dno trouby,
protože se zahřívá na vysokou teplotu
a může dojít k poškození nádob. Při
tomto nastavení teplo přichází z
horního i dolního topného prvku. Toto
nastavení umožňuje pečení na jedné
úrovni a je zvlášť vhodné pro jídla,
která vyžadují velmi výrazné zhnědnutí
spodku jako slané koláče a koláče s
náplní.
Zapékaná jídla, lasagne a dušená
masa se zeleninou, která vyžadují velmi
výrazné zhnědnutí povrchu se v klasické
troubě upečou také dobře.
Jak používat klasickou troubu
1. Otočte ovladačem funkcí trouby do
požadované polohy. .
2. Ovladač termostatu otočte na
požadovanou teplotu.
Pouze horní topný článek
Tato funkce je vhodná pro dokončení
jídel, např. lasagní, zapečeného mletého
masa s bramborovou kaší, květáku v sýru
apod.
Pouze dolní topný článek
Tato funkce je zvlášť vhodná k
předpečení těsta moučníku. Můžete ji
také použít k dokončení slaných koláčů
nebo koláčů s náplní, abyste měli jistotu,
že je spodek těsta dobře propečený.
Kontrolka termostatu svítí až do
dosažení správné teploty. Pak se
bude střídavě zapínat a vypínat k
signalizaci udržení teploty.
Grilování
- Většina jídel musí být umístěna na
roštu v grilovací nádobě, která dovoluje
maximální cirkulaci vzduchu a jídlo
neleží v tuku a šťávě. Masa jako ryby,
játra a ledvinky můžete položit i přímo
do grilovací nádoby.
- Před grilováním musí být potraviny
důkladně osušené, aby se co nejvíce
omezilo stříkání. Libová masa a ryby
potřete trochou oleje nebo
rozpuštěného másla, aby zůstaly při
pečení vlhké.
- Při grilování masa můžete pod rošt
položit přílohy jako rajčata a houby.
- K toustování chleba doporučujeme
použít horní polohu drážek.
- Potraviny během grilování podle
potřeby obracejte.
Rady a tipy
- Prostřední poloha police umožňuje
nejlepší šíření tepla. Chcete-li silnější
zhnědnutí spodku, zvolte nižší polohu
police. K výraznějšímu zhnědnutí
povrchu jídla zasuňte polici do vyšší
úrovně drážek.
- Materiál a povrchová úprava forem a
nádob na pečení ovlivňuje stupeň
zhnědnutí spodku jídla. Smaltované,
tmavé, těžké nebo nepřilnavé nádoby
zesilují zhnědnutí spodku, zatímco
skleněné nádoby, lesklé hliníkové
nebo leštěné nerezové plechy teplo
odrážejí a míra zhnědnutí spodku
bude nižší.
- Jídlo položte doprostřed na polici, aby
zhnědlo rovnoměrně.
- Nádoby vždy postavte na plech na
pečení vhodné velikosti, aby se jídlo
nevylilo na dno trouby, a nemuseli jste
ho čistit.
- Nikdy nestavte talíře, formy nebo
plechy na pečení přímo na dno trouby,
protože se zahřívá na vysokou teplotu
a může dojít k poškození nádob.
Pečení moučníků:
Moučníky a pečivo obvykle vyžadují
střední teplotu (150°C-200°C), a proto
troubu je nutné předehřát na asi 10 minut.
Neotvírejte dveře, dokud neuplynou 3/
4 času nutného k pečení.
Křehké těsto se peče ve formě s
pružinou nebo na plechu až 2/3
potřebného času, a teprve pak se zdobí a
electrolux
12
úplně dopeče. Čas k dopečení moučníků
závisí na druhu a množství zdobení na
povrchu nebo náplně. Piškotové směsi se
musí obtížně odlepovat od lžíce. Přílišné
množství tekutiny zbytečně prodlužuje
čas pečení.
Jestliže do trouby vložíte dva plechy
na pečení s moučníkem nebo čajovým
pečivem najednou, musí být mezi plechy
jedna úroveň drážek volná.
Jestliže do trouby vložíte dva plechy
na pečení s moučníkem nebo čajovým
pečivem najednou, je nutné plechy po
uplynutí asi 2/3 času k pečení vyměnit a
otočit.
Pečení masa:
Nepečte pečeně s nižší váhou než 1
kg. Menší kousky se mohou při pečení
vysušit. Tmavé maso, které chcete dobře
propéct na povrchu, ale nechat středně
propečené nebo krvavé uvnitř, vyžaduje
vyšší teplotu pečení (200°C-250°C).
Bílé maso, drůbež a ryby se zase
většinou pečou při nižší teplotě (150°C-
175°C). Přísady do omáčky nebo šťávy
přidejte do pekáče hned na začátku jen
tehdy, je-li doba pečení krátká. Při
delším pečení je přidejte až v poslední
půlhodině.
Chcete-li zjistit, zda už je maso
propečené, použijte lžíci: jestliže maso
nejde stlačit, je už dost propečené. U
hovězí pečeně a hovězích plátků, kdy má
vnitřek zůstat pěkně zarůžovělý, je nutné
nastavit vyšší teplotu na kratší dobu.
Maso můžete položit přímo na polici
trouby, a do úrovně pod ní zasunout
pekáč k zachycení šťávy.
Kýtu nechte odpočívat alespoň po
dobu 15 minut, aby nevytekla šťáva.
Doporučujeme nalít do hlubokého
plechu na zachycení tuku trochu vody,
která zabrání při prudkém pečení vzniku
kouře v troubě. Vodu přidejte několikrát,
aby se během pečení netvořila
kondenzace. Před podáváním na stůl
můžete v troubě udržovat různé chody v
teple při minimální teplotě trouby.
Pozor!
Dno trouby nevykládejte
alobalem a na dno nestavte
pekáč ani plech, protože teplo
by poškodilo smalt trouby.
Doby vaření/pečení
Doba pečení záleží na složení jídel,
přísadách a množství tekutiny v jídle.
Zapamatujte si také své první
zkušenosti s pečením v troubě a využijte
je při dalším pečení stejných jídel.
Údaje v tabulce pak můžete upravit
podle vlastních zkušeností.
electrolux
13
MOUČNÍKY
Šlehané recepty 2 170 45-60 V koláčové formě
Křehké těsto 2 170 20-30 V koláčové formě
Máslovo-tvarohový koláč 1 175 60-80 V koláčové formě
Jablečný koláč 1 170 90-120 V koláčové formě
Jablkový závin 2 180 60-80 Na plechu
Dort s džemem 2 190 40-45 V koláčové formě
Ovocný koláč 2 170 60-70 V koláčové formě
Piškotová buchta 1 170 30-40 V koláčové formě
Vánočka 1 150 120-150 V koláčové formě
Švestkový koláč 1 175 50-60 Ve formě na chleba
Malý koláč 3 170 20-35 Na plechu
Sušenky 2 160 20-30 Na plechu
Pusinky 2 135 60-90 Na plechu
Žemle 2 200 12~20 Na plechu
Těsto: odpalované těsto
2 nebo 3
210 25-35 Na plechu
CHLÉB A PIZZA
Bílý chléb 1 195 60-70
Žito chléb 1 190 30-45 Ve formě na chleba
Dalamánky 2 200 25-40 Na plechu
Pizza 2 200 20-30 Na plechu
KOLÁČE S NÁPLNÍ
Těsto na koláč s náplní 2 200 40-50 Ve formě
Zeleninový korpus 2 200 45-60 Ve formě
Slaný koláč 1 210 30-40 Ve formě
Lasagne 2 200 25-35 Ve formě
Cannelloni 2 200 25-35 Ve formě
MASO
Hovězí 2 190 50-70 Na roštu
Vepřové 2 180 100-130 Na roštu
Telecí 2 190 90-120 Na roštu
Anglický rostbíf
krvavý 2 210 50-60 Na roštu
střední 2 210 60-70 Na roštu
dobře propečený 2 210 70-80 Na roštu
Vepřové plecko 2 180 120-150 S kůží
Vepřové nožičky 2 180 100-120 2 kousky
Jehněčí 2 190 110-130 Kýta
Kuře 2 190 70-85 Celé
Krocan 2 180 210-240 Celý
Kachna 2 175 120-150 Celá
Husa 2 175 150-200 Celá
Králík 2 190 60-80 Nakrájený na kousky
Zajíc 2 190 150-200 Nakrájený na kousky
Bažant 2 190 90-120 Celý
Sekaná 2 180 150 Ve formě na chleba
RYBY
Pstruh/mořská ryba 1 190 40-55 3-4 ryby
Tuňák/losos 2 190 35-60 4-6 filetů
Tabulka pečení masa a moučníků
Klasické pečení
Uvedené časy nezahrnují předehřátí.
Prázdnou troubu vždy na 10 minut předehřejte.
JÍDLO
Klasické pečení
tepl. °C
4
3
2
1
POZNÁMKY
Čas grilování v
minutách
electrolux
14
Grilování
Uvedené časy nezahrnují předehřátí.
Prázdnou troubu vždy na 10 minut předehřejte.
Uvedené teploty jsou orientační. Teploty lze upravit podle vlastních požadavků.
1. strana
tepl. °CKousky gr
Množství
Čas grilování v
minutách
2. strana
Grilování
4
3
2
1
DRUH JÍDLA
Hovězí filety 4 800 3 250 12~15 12~14
Bifteky 4 600 3 250 10~12 6~8
Klobásy 8 / 3 250 12~15 10~12
Vepřové kotlety 4 600 3 250 12~16 12~14
Kuře (na dvě poloviny) 2 1000 3 250 30~35 25~30
Kebaby 4 / 3 250 10~15 10~12
Kuře (prsa) 4 400 3 250 12~15 12~14
Hamburger* 6 600 2 250 20-30
*
Předehřát na 5’00'’
Ryby (filety) 4 400 3 250 12~14 10~12
Sendviče 4~6 / 3 250 5~7 /
Toast 4~6 / 3 250 2~4 2~3
electrolux
15
Před každým čištěním troubu
vypněte a nechte ji
vychladnout.
Spotřebič se nesmí čistit
pomocí čističky s přehřátou
párou, ani proudovým čisticím
zařízením na páru.
Důležité: Před každou údržbou nebo
čištěním je nutné odpojit spotřebič od
elektrické sítě.
Chcete-li zajistit dlouhou životnost
spotřebiče, je nutné pravidelně provádět
následující čištění:
- Vždy nechte troubu vychladnout.
- Smaltované části omyjte vodou a
mycím prostředkem.
- Nepoužívejte abrazivní čisticí
prostředky.
- Nerezové ocelové části a sklo osušte
měkkým hadříkem.
- Na odolné skvrny použijte čisticí
prostředky na nerezové plochy, které
zakoupíte v obchodě, nebo teplý
ocet.
Smalt trouby je neobyčejně odolný a
vysoce nepropustný. Působení horkých
ovocných kyselin (z citrónů, švestek
apod.) může nicméně zanechat na
smaltovaném povrchu trvalé, matné a
drsné stopy. Tyto stopy na jasně lesklém
povrchu smaltu nemají ale žádný vliv na
provoz trouby. Troubu po každém použití
řádně vyčistěte. Nejsnadněji tak
odstraníte všechny nečistoty, které se
nemohou připálit.
Čisticí prostředky
Před použitím jakékoli čisticího
prostředku na troubu si ověřte, zda je
jejich použití vhodné a je výrobcem
doporučeno k čištění trouby.
Čisticí prostředky obsahující bělidla
se NESMÍ používat, protože by mohly
způsobit zmatnění povrchové úpravy.
Nepoužívejte ani abrazivní čisticí
prostředky.
Čištění a údržba
Čištění vnějších ploch
Ovládací panel, dveře trouby a těsnění
dveří pravidelně otírejte měkkým, dobře
vyždímaným hadříkem namočeným v
teplé vodě s trochou tekutého čisticího
prostředku.
Nedoporučujeme použití následujících
čisticích prostředků, které poškozují nebo
porušují skleněné tabule dveří:
Čisticí prostředky pro domácnost a
bělidla
Impregnované houbičky nevhodné pro
nádoby s nepřilnavým povrchem
Drátěnky
Chemické drátěnky na trouby nebo
spreje
Odstraňovače rzi
Odstraňovače skvrn na umyvadla nebo
dřezy
Vnější a vnitřní sklo čistěte vlhkým
hadříkem s teplou mýdlovou vodou.
Pokud je vnitřní sklo velmi znečištěné,
doporučujeme použití speciálního
čisticího prostředku. Nepoužívejte k
odstranění nečistot škrabky k odstranění
nátěru.
Dveře trouby NEČISTĚTE,
dokud jsou skleněné panely
ještě teplé. Skleněný panel by
totiž mohl prasknout.
Dojde-li k odštípnutí nebo
hlubokému poškrábání skleněného
dveřního panelu, sklo se tím oslabí a
je nutné ho vyměnit za nové, aby
panel nepraskl. Další informace
můžete získat v místním servisním
středisku.
electrolux
16
Vnitřek trouby
Smaltovaný spodek trouby se nejlépe
čistí, když je trouba ještě teplá.
Vnitřek trouby vytřete po každém
použití měkkým hadříkem namočeným v
teplé vodě. Čas od času vnitřek trouby
vyčistěte důkladně pomocí vhodného
čisticího prostředku doporučeného
výrobcem.
Čištění dveří trouby
Před čištěním dveří trouby
doporučujeme jejich sejmutí z trouby.
Postupujte následovně:
1. dveře trouby zcela otevřete;
2. najděte závěsy spojující dveře s
troubou (obr. A);
3. odblokujte a otočte dvě páčky, které
se nacházejí na závěsech (obr. B);
4. uchopte dveře po levé a pravé straně a
pomalu je zdvihejte směrem k troubě,
až jsou napolo zavřené (obr. C);
5. opatrně vytáhněte dveře z jejich
usazení (obr. C);
6. položte je na stabilní plochu;
Skleněné dveře trouby čistěte pouze
měkkým vlhkým hadříkem namočeným v
teplé saponátové vodě. Nikdy
nepoužívejte abrazivní čisticí prostředky.
Po vyčištění nasaďte dveře trouby
opačným postupem zpět.
Spotřebič z nerezové oceli nebo
hliníku:
Doporučujeme čistit dveře trouby
pouze vlhkou houbou a pak je osušit
měkkým hadříkem.
Nikdy nepoužívejte ocelové drátěnky
ani kyselé nebo abrazivní prostředky,
protože by mohly poškodit povrch trouby.
Ovládací panel vyčistěte se stejnou
opatrností.
Dveře trouby NEČISTĚTE,
dokud jsou skleněné panely
ještě teplé. Skleněný panel by
totiž mohl prasknout.
Dojde-li k odštípnutí nebo hlubokému
poškrábání skleněného dveřního panelu,
sklo se tím oslabí a je nutné ho vyměnit
za nové, aby panel nepraskl. Další
Obr. A
Obr. B
Obr. C
electrolux
17
informace můžete získat v místním
servisním středisku.
Výměna osvětlení trouby
Spotřebič odpojte od sítě.
Jestliže je nutné vyměnit žárovku,
musí nová žárovka odpovídat následujícím
technickým údajům:
- Elektrický příkon: 15 W/25 W,
- Elektrické napětí: 230 V (50 Hz),
- Odolnost teplotě 300°C;
- Objímka: E14.
Tyto žárovky můžete zakoupit v
nejbližším servisním středisku.
Výměna vadné žárovky:
1. Zkontrolujte, zda je trouba odpojená
od sítě.
2. Skleněný kryt zatlačte a otočte jím
směrem doleva.
3. Odstraňte vadnou žárovku a nahraďte
ji novou.
4. Vraťte skleněný kryt zpět a spotřebič
opět připojte k síti.
electrolux
18
Pokud trouba nefunguje správně, nevolejte hned do servisního střediska Electrolux,
ale proveďte nejprve tyto kontroly.
Když něco nefunguje
ŘEŠENÍ
"
Zkontrolujte, zda jste nastavili funkci
pečení i teplotu
nebo
"
Zkontrolujte, zda je spotřebič správně
zapojený a zásuvkový spínač nebo síťový
vypínač trouby jsou zapnuté.
"
Zvolte teplotu otočením ovladače
termostatu
nebo
"
Zvolte funkci pomocí ovladače funkcí
trouby.
"
Zvolte teplotu otočením ovladače
termostatu
nebo
"
Zkontrolujte žárovku a v případě potřeby ji
vyměňte (viz “Čištění trouby”.)
"
Třeba je nutné seřídit teplotu.
nebo
"
Dodržujte rady uvedené v tomto návodu,
hlavně část “Praktické tipy”.
"
Po upečení nenechávejte jídla v troubě
déle než 15-20 minut.
PROBLÉM
#
Trouba se nezapnula.
#
Kontrolka teploty trouby se
nerozsvítila.
#
Kontrolka trouby se
nerozsvítila.
#
Dokončení jídel trvá příliš
dlouho, nebo se připraví příliš
rychle.
#
Na jídle a na vnitřní straně
trouby se usazuje pára a
kondenzát.
electrolux
19
Technické údaje
Jmenovitý výkon topných
článků
Dolní topný článek 1000 W
Horní topný článek 800 W
Celá trouba (horní+dolní) 1800 W
Gril 1650 W
Osvětlení trouby 25 W
Ventilátor 25 W
Celkový příkon
1850 W
Provozní napětí (50 Hz)
230 V - 400 V
Rozměry výklenku
Výška pod pracovní deskou 593 mm
ve sloupci 580 mm
Šířka 560 mm
Hloubka 550 mm
Trouba
Výška 335 mm
Šířka 405 mm
Hloubka 410 mm
Objem trouby 56 l
Tento spotřebič může být připojen
k různým keramickým varným
deskám:
$$
$$
$
Varná deska s kolíkovým
konektorem
Typ: ZGRX 2504-7
Maximální příkon 5800 W
$$
$$
$
Keramické desky
Typ: ZC 6685
Maximální příkon 6500 W
Typ: ZC 6695
Maximální příkon 6400 W
Typ: ZK 630
Maximální příkon 7600 W
Typ: ZK 660
Maximální příkon 6300 W
Napájecí napětí (50 Hz) 230 V
Jmenovitý topný výkon
$$
$$
$
Trouba s varná deska s kolíkovým
konektorem
7650 W
$$
$$
$
Trouba s keramickou deskou
8350 W - 8250 W - 9450 W - 8150 W
electrolux
20
Pokyny pro technika
Dále uvedené pokyny jsou určené
zejména pro kvalifikovaného
technika a měly by mu pomoci při
přesné instalaci, seřízení a údržbě
spotřebiče v souladu se všemi
platnými právními předpisy a
nařízeními. Důrazně
doporučujeme, aby všechny
instalační postupy spotřebiče
provedl kvalifikovaný technik v
souladu s existujícími pravidly a
předpisy.
Připojení k elektrické síti
Před připojením k elektrické síti se
přesvědčte, že:
- ochranné jištění a domácí elektrická
soustava jsou dimenzované pro
celkové napájení trouby (viz typový
štítek);
- váš domácí elektrický rozvod je
vybaven účinným zemnícím
kabelem, odpovídajícím platným
předpisům a normám;
- použitá nástěnná zásuvka nebo
vícepólový spínač jsou lehce
dosažitelné i při vestavěném
sporáku.
Spotřebič se dodává bez elektrického
přívodního kabelu, proto je nutné připojit
přívodní kabel s běžnou vidlici, která
odpovídá celkovému příkonu spotřebiče
uvedenému na typovém štítku. Zástrčku
zasuňte do vhodné nástěnné zásuvky.
Pokud chcete připojit spotřebič přímo na
síť, pak se musí mezi síť a spotřebič
zařadit odpovídající spínač na všechny
póly, jehož vzdálenost mezi kontakty
činí nejméně 3 mm; tento spínač musí
odpovídat zatížení a musí být
normalizovaný.
Žlutozelený uzemňovací vodič nesmí být
přerušen spínačem a musí být o 2-3 cm
delší než fázový a nulový vodič. Přívodní
kabel musí být umístěn tak, aby v
žádném bodě nebyla jeho teplota o 50°C
vyšší, než je teplota prostředí.
Vhodné přívodní kabely jsou
následujícího typu, přičemž je nutno
dodržet jejich potřebný průřez: H07 RN-
F, H05 RN-F, H05 RR-F, H05 VV-F, H05
V2V2-F (T90), H05 BB-F.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27

Zanussi ZOU241X Uživatelský manuál

Typ
Uživatelský manuál

v jiných jazycích