electrolux
11
- Jídlo položte doprostřed na polici, aby
zhnědlo rovnoměrně.
- Nádoby vždy postavte na plech na
pečení vhodné velikosti, aby se jídlo
nevylilo na dno trouby, a nemuseli jste
ho čistit.
- Nikdy nestavte nádobí, formy nebo
plechy na pečení přímo na dno trouby,
protože se zahřívá na vysokou teplotu
a může dojít k poškození nádob. Při
tomto nastavení teplo přichází z
horního i dolního topného prvku. Toto
nastavení umožňuje pečení na jedné
úrovni a je zvlášť vhodné pro jídla,
která vyžadují velmi výrazné zhnědnutí
spodku jako slané koláče a koláče s
náplní.
Zapékaná jídla, lasagne a dušená
masa se zeleninou, která vyžadují velmi
výrazné zhnědnutí povrchu se v klasické
troubě upečou také dobře.
Jak používat klasickou troubu
1. Otočte ovladačem funkcí trouby do
požadované polohy. .
2. Ovladač termostatu otočte na
požadovanou teplotu.
Pouze horní topný článek
Tato funkce je vhodná pro dokončení
jídel, např. lasagní, zapečeného mletého
masa s bramborovou kaší, květáku v sýru
apod.
Pouze dolní topný článek
Tato funkce je zvlášť vhodná k
předpečení těsta moučníku. Můžete ji
také použít k dokončení slaných koláčů
nebo koláčů s náplní, abyste měli jistotu,
že je spodek těsta dobře propečený.
Kontrolka termostatu svítí až do
dosažení správné teploty. Pak se
bude střídavě zapínat a vypínat k
signalizaci udržení teploty.
Grilování
- Většina jídel musí být umístěna na
roštu v grilovací nádobě, která dovoluje
maximální cirkulaci vzduchu a jídlo
neleží v tuku a šťávě. Masa jako ryby,
játra a ledvinky můžete položit i přímo
do grilovací nádoby.
- Před grilováním musí být potraviny
důkladně osušené, aby se co nejvíce
omezilo stříkání. Libová masa a ryby
potřete trochou oleje nebo
rozpuštěného másla, aby zůstaly při
pečení vlhké.
- Při grilování masa můžete pod rošt
položit přílohy jako rajčata a houby.
- K toustování chleba doporučujeme
použít horní polohu drážek.
- Potraviny během grilování podle
potřeby obracejte.
Rady a tipy
- Prostřední poloha police umožňuje
nejlepší šíření tepla. Chcete-li silnější
zhnědnutí spodku, zvolte nižší polohu
police. K výraznějšímu zhnědnutí
povrchu jídla zasuňte polici do vyšší
úrovně drážek.
- Materiál a povrchová úprava forem a
nádob na pečení ovlivňuje stupeň
zhnědnutí spodku jídla. Smaltované,
tmavé, těžké nebo nepřilnavé nádoby
zesilují zhnědnutí spodku, zatímco
skleněné nádoby, lesklé hliníkové
nebo leštěné nerezové plechy teplo
odrážejí a míra zhnědnutí spodku
bude nižší.
- Jídlo položte doprostřed na polici, aby
zhnědlo rovnoměrně.
- Nádoby vždy postavte na plech na
pečení vhodné velikosti, aby se jídlo
nevylilo na dno trouby, a nemuseli jste
ho čistit.
- Nikdy nestavte talíře, formy nebo
plechy na pečení přímo na dno trouby,
protože se zahřívá na vysokou teplotu
a může dojít k poškození nádob.
Pečení moučníků:
Moučníky a pečivo obvykle vyžadují
střední teplotu (150°C-200°C), a proto
troubu je nutné předehřát na asi 10 minut.
Neotvírejte dveře, dokud neuplynou 3/
4 času nutného k pečení.
Křehké těsto se peče ve formě s
pružinou nebo na plechu až 2/3
potřebného času, a teprve pak se zdobí a