– Jídlo položte doprostřed na polici, aby
zhnědlo rovnoměrně.
– Nádoby vždy postavte na plech na pečení
vhodné velikosti, aby se jídlo nevylilo na
dno trouby, a nemuseli jste ho čistit.
–
Nikdy nestavte talíře, formy nebo ple-
chy na pečení přímo na dno trouby ,
protože se zahřívá na vysokou teplotu a
může dojít k poškození nádob. Při použití
tohoto nastavení teplo přichází z horního i
dolního topného prvku. Toto nastavení
umožňuje pečení na jedné úrovni. Je zvlášť
vhodné pro jídla, která vyžadují velmi výra-
zné zhnědnutí spodku jako slané koláče
quiches a korpusy.
Zapékaná jídla, lasagne a dušená masa se
zeleninou, která vyžadují velmi výrazné
zhnědnutí povrchu se v klasické troubě upe-
čou také dobře.
Jak používat horní a dolní ohřev:
1. Otočte ovladačem trouby na požadova-
nou funkci
2. Otočte ovladačem teploty na požadova-
nou teplotu.
Dolní topný článek
Tato funkce je velmi vhodná k pečení spodku
koláče a moučníků, nebo k dopečení slaných
koláčů quiches nebo korpusů, potřebujete-li,
aby se spodky dobře propekly.
Kontrolka ovladače teploty svítí až do
dosažení správné teploty. Pak se střída-
vě zapíná a vypíná k signalizaci udržení
teploty.
Horní topný článek
Tuto funkci používejte k osmáhnutí hotových
jídel jako lasagní nebo květáku v sýru dozla-
tova.
Grilování
–Většina jídel musí být na roštu v grilovací
pánvi, která dovoluje maximální cirkulaci
vzduchu, a jídlo neleží v tuku nebo šťávě.
Masa jako ryby, játra a ledvinky můžete
položit i přímo do grilovací pánve.
–Před grilováním musí být potraviny důklad-
ně osušené, aby se co nejvíce omezilo
stříkání tuku. Libová masa a ryby potřete
trochou oleje nebo rozpuštěného másla,
aby zůstaly při pečení vlhké.
–Při grilování masa můžete pod rošt položit
přílohy jako rajčata a houby.
– K opékání chleba doporučujeme použít
horní polohu drážek.
–Potraviny během grilování podle potřeby
obracejte.
Použití grilu
Gril rychle ohřívá přímo střed grilovací pánve.
Chcete-li dosáhnout dobrých výsledků, gri-
lujte jídlo v malém množství. Můžete tak
ušetřit i energii.
1. Otočte ovladačem trouby k zapnutí trou-
by
2. Otočte ovladačem teploty na požadova-
nou teplotu.
3. Zvolte vhodnou polici pro grilovací pánev
a gril podle tloušťky jídla, které chcete gri-
lovat. Pak postupujte podle návodu ke
grilování.
Topný článek grilu je řízen termostatem. Bě-
hem grilování se gril občas sám zapíná a vy-
píná, aby se nepřehřál.
Tipy a Tabulky vaření
Pečení moučníků:
Moučníky a pečivo obvykle vyžadují střední
teplotu (150°C-200°C).
Před vložením jídel nezapomeňte proto trou-
bu předehřát na asi 10 minut.
Neotvírejte dveře, dokud neuplynou 3/4 času
nutného k pečení.
Křehké těsto se peče ve formě nebo na ple-
chu až 2/3 potřebného času, a teprve pak se
zdobí a úplně dopeče.
Čas k dopečení moučníků závisí na druhu a
množství zdobení na povrchu nebo náplně.
Piškotové směsi se musí obtížně odlepovat
od lžíce.
Přílišné množství tekutiny zbytečně prodlu-
žuje čas pečení.
Jestliže do trouby vložíte dva plechy na pe-
čení s moučníkem nebo čajovým pečivem
najednou, musí být mezi plechy jedna úroveň
drážek volná.
progress 7