– Jídlo položte doprostřed na polici, aby
zhnědlo rovnoměrně.
– Nádoby vždy postavte na plech na pečení
vhodné velikosti, aby se jídlo nevylilo na
dno trouby, a nemuseli jste ho čistit.
–
Nikdy nestavte talíře, formy nebo ple-
chy na pečení přímo na dno trouby ,
protože se zahřívá na vysokou teplotu a
může dojít k poškození nádob. Při použití
tohoto nastavení teplo přichází z horního i
dolního topného prvku. Toto nastavení
umožňuje pečení na jedné úrovni. Je zvlášť
vhodné pro jídla, která vyžadují velmi výra-
zné zhnědnutí spodku jako slané koláče
quiches a korpusy.
Zapékaná jídla, lasagne a dušená masa se
zeleninou, která vyžadují velmi výrazné
zhnědnutí povrchu se v klasické troubě upe-
čou také dobře.
Dolní topný článek
Tato funkce je velmi vhodná k pečení spodku
koláče a moučníků, nebo k dopečení slaných
koláčů quiches nebo korpusů, potřebujete-li,
aby se spodky dobře propekly.
Kontrolka ovladače teploty svítí až do
dosažení správné teploty. Pak se střída-
vě zapíná a vypíná k signalizaci udržení
teploty.
Grilování
–Většina jídel musí být na roštu v grilovací
pánvi, která dovoluje maximální cirkulaci
vzduchu, a jídlo neleží v tuku nebo šťávě.
Masa jako ryby, játra a ledvinky můžete
položit i přímo do grilovací pánve.
–Před grilováním musí být potraviny důklad-
ně osušené, aby se co nejvíce omezilo
stříkání tuku. Libová masa a ryby potřete
trochou oleje nebo rozpuštěného másla,
aby zůstaly při pečení vlhké.
–Při grilování masa můžete pod rošt položit
přílohy jako rajčata a houby.
– K opékání chleba doporučujeme použít
horní polohu drážek.
–Potraviny během grilování podle potřeby
obracejte.
Použití grilu
Gril rychle ohřívá přímo střed grilovací pánve.
Chcete-li dosáhnout dobrých výsledků, gri-
lujte jídlo v malém množství. Můžete tak
ušetřit i energii.
1. Otočte ovladačem trouby k zapnutí trou-
by
2. Otočte ovladačem teploty na požadova-
nou teplotu.
3. Zvolte vhodnou polici pro grilovací pánev
a gril podle tloušťky jídla, které chcete gri-
lovat. Pak postupujte podle návodu ke
grilování.
Topný článek grilu je řízen termostatem. Bě-
hem grilování se gril občas sám zapíná a vy-
píná, aby se nepřehřál.
Gril s ventilátorem
Gril s ventilátorem nabízí jiný způsob přípravy
jídel, pro která se obvykle používá klasické
grilování. Současně funguje topný článek gri-
lu a ventilátor trouby, který rozhání horký
vzduch okolo jídla.
Jídlo není nutné tolik sledovat a obracet.
Gril s ventilátorem pomáhá omezit pachy z
pečení v kuchyni.
S výjimkou toastů a nepropečených stejků
můžete pomocí grilu s ventilátorem normálně
grilovat všechna jídla, která byste jinak
připravovali s běžným grilem.
Grilování je šetrnější; proto je příprava jídla s
grilem a ventilátorem v porovnání s klasickým
grilováním trochu delší.
Výhodou je, že v troubě můžete péct sou-
časně velká množství jídla.
1. Otočte ovladačem trouby k zapnutí trou-
by
2.Důležité Pro grilování s ventilátorem
zvolte maximální teplotu 200 °C.
Rozmrazování
Ventilátor trouby netopí, pouze rozhání
vzduch pokojové teploty uvnitř trouby.
Tak se rozmrazení urychlí.
Uvědomte si však, že doba rozmrazení závisí
na teplotě kuchyně.
Tato funkce je zvláště vhodná pro rozmrazo-
vání choulostivých potravin, které by mohlo
horko poškodit, např. dortů se šlehačkou,
mražených koláčů a dortů, chleba a jiných
kynutých výrobků.
Přesvědčte se, že je ovladač teploty v poloze
VYP.
10 progress