Zoppas PFM150S Uživatelský manuál

Typ
Uživatelský manuál
Návod k
použití
Mikrovlnná
trouba
Návod na
používanie
Mikrovlnná rú-
ra
Navodila za
uporabo
Mikrovalovna
pečica
PFM150
Obsah
Bezpečnostní informace _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 2
Bezpečnostní pokyny _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 4
Popis spotřebiče _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 5
Před prvním použitím _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 6
Denní používání _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 6
Použití příslušenství _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 8
Užitečné rady a tipy _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 9
Recepty _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 17
Čištění a údržba _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 20
Odstraňování závad _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 20
Instalace _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ _ 21
Poznámky k ochraně životního prostředí _ _ _ _ _ 21
Zmĕny vyhrazeny.
Bezpečnostní informace
Tento návod si pečlivě přečtěte ještě před instalací spotřebiče a jeho prvním
použitím. Výrobce nezodpovídá za škody a zranění způsobená nesprávnou
instalací či chybným používáním. Návod k použití vždy uchovávejte spolu se
spotřebičem pro jeho budoucí použití.
Bezpečnost dětí a postižených osob
Upozorně Hrozí nebezpečí udušení, úrazu nebo jiných trvalých
následků.
Tento spotřebič smí používat děti starší osmi let nebo osoby se sníženými
fyzickými, smyslovými nebo duševními schopnostmi nebo osoby bez patřič-
ných zkušeností a znalostí pouze, pokud tak činí pod dozorem osoby, která
je zodpovědná za jejich bezpečnost.
Nenechte děti hrát si se spotřebičem. Děti mladší tří let nesmí být ponechá-
ny v blízkosti spotřebiče bez dozoru.
Všechny obaly uschovejte z dosahu dětí.
Je-li spotřebič v provozu nebo pokud chladne, nedovolte dětem a domácím
zvířatům, aby se k němu přibližovaly. Přístupné části jsou horké.
Pokud je spotřebič vybaven dětskou bezpečnostní pojistkou, doporučuje se
ji aktivovat.
Čištění a uživatelskou údržbu spotřebiče by neměly provádět děti bez do-
zoru.
Držte spotř
ebič a jeho kabel mimo dosah dětí mladších osmi let.
2
Všeobecné bezpečnostní informace
Tento spotřebič je určen pro použití v domácnosti a pro následující způsoby
použití:
–kuchyňky pro zaměstnance v obchodech, kancelářích a jiných pracov-
ních prostředích;
–farmářské domy;
pro zákazníky hotelů, motelů a jiných ubytovacích zařízení;
penziony a ubytovny.
•Při provozu je vnitřek spotřebiče horký. Nedotýkejte se topných těles ve
spotřebiči. Při vkládání či vyjímání příslušenství či nádobí vždy používejte
kuchyňské chňapky.
•K čištění spotřebiče nepoužívejte čisticí zařízení na páru.
•Před údržbou odpojte spotřebič od napájení.
Jsou-li poškozena dvířka nebo těsnění dvířek, nesmí se spotřebič používat,
dokud jej neopraví kvalifikovaná osoba.
Spotřebič není ur
čen k používání pomocí externího časovače nebo samo-
statného dálkového ovládání.
Opravy či údržbu, které zahrnují sejmutí krytu chránícího před vystavením
mikrovlnné energii, může provádět pouze k tomu kvalifikovaná osoba.
•Tekutiny či jiné potraviny neohřívejte v hermeticky uzavřených nádobách.
Mohou explodovat.
Používejte jen nádobí vhodné k použití v mikrovlnných troubách.
•Při ohřívání potravin v plastových či papírových nádobách sledujte
spotřebič z důvodu jejich možného vznícení.
Tento spotřebič je určen k ohřevu potravin a nápojů. Sušení potravin nebo
oděvů a ohřívání zahřívacích podložek, pantoflů, hub, vlhkých hadrů a pod-
obných předmětů může způsobit poranění, vznícení či požár.
Pokud ze spotřebiče vychází kouř, spotřebič vypněte nebo odpojte od sítě
a nechte dvířka zavřená, aby se p
řípadné plameny uhasily.
3
•Ohřívání nápojů v mikrovlnné troubě může vést k utajenému varu a pozděj-
šímu prudkému vystříknutí kapaliny. S nádobou je proto nutné zacházet
opatrně.
Kojenecké láhve nebo skleničky s dětskou výživou byste měli zamíchat ne-
bo protřepat, a před podáním si ještě ověřit jejich teplotu, aby se dítě ne-
spálilo.
•Vajíčka ve skořápce a vajíčka vařená natvrdo by se neměla ve spotřebiči
ohřívat, protože mohou explodovat i po dokončení mikrovlnného ohřevu.
Spotřebič je nutné pravidelně čistit a odstraňovat jakékoliv zbytky potravin.
Pokud není spotřebič udržován v čistém stavu, může jeho povrch zkorodo-
vat, a ovlivnit tak celkovou životnost spotřebiče a vést k nebezpečným si-
tuacím.
•Přístupné části trouby se při provozu zahřívají na vysokou teplotu.
Mikrovlnná trouba nesmí být umístěna ve skř
íni, nebyla-li ve skříni testová-
na.
Zadní plocha spotřebiče by měla být umístěna směrem ke zdi.
Nepoužívejte drsné čisticí prostředky nebo ostré kovové škrabky k čistě
skleněných dvířek, mohly by poškrábat povrch, což by mohlo následně vést
k rozbití skla.
Jestliže je poškozený přívodní kabel, smí ho vyměnit pouze výrobce, se-
rvisní technik nebo osoba s podobnou příslušnou kvalifikací, jinak by mohlo
dojít k úrazu.
Bezpečnostní pokyny
Instalace
Upozorně Tento spotřebič smí instalovat jen
kvalifikovaná osoba.
•Odstraňte veškerý obalový materiál.
Poškozený spotřebič neinstalujte ani nepoužívejte.
Řiďte se pokyny k instalaci dodanými spolu s tímto
spotřebičem.
Tento spotřebič můžete v kuchyni postavit téměř
kamkoliv. Zkontrolujte, zda je trouba umístěna na
rovném vodorovném povrchu a větrací otvory i plo-
cha pod spotřebičem nejsou ničím zakryté (pro do-
statečné větrání).
Připojení k elektrické síti
Upozorně Hrozí nebezpečí požáru nebo úrazu
elektrickým proudem.
Veškerá elektrická připojení by měla být provedena
kvalifikovaným elektrikářem.
•Spotřebič musí být uzemněn.
4
Zkontrolujte, zda údaje o napájení na typovém štít-
ku souhlasí s parametry elektrické sítě. Pokud tomu
tak není, obraťte se na elektrikáře.
Pokud je spotřebič spojen se zásuvkou pomocí pro-
dlužovacího kabelu, přesvědčte se, že je kabel
uzemněný.
Dbejte na to, abyste nepoškodili napájecí kabel a
ťovou zástrčku. Pro výměnu napájecího kabelu se
obraťte na servisní středisko nebo elektrikáře.
Neodpojujte spotřebič ze zásuvky tahem za kabel.
Vždy tahejte za zástrčku.
Použití spotřebiče
Upozorně Hrozí nebezpečí zranění, popálení,
úrazu elektrickým proudem či výbuchu.
Tento spotřebič používejte v domácnosti.
•Neměňte technické parametry tohoto spotřebiče.
•Ujistěte se, že nejsou ventilační otvory zakryté.
Zapnutý spotřebič nenechávejte bez dozoru.
•Dvířka spotřebiče nikdy neotvírejte násilím.
Nepoužívejte spotřebič jako pracovní plochu nebo k
odkládání předmě
tů v jeho vnitřku.
Čištění a údržba
Upozorně Hrozí nebezpečí poranění, požáru
nebo poškození spotřebiče.
•Před čištěním nebo údržbou spotřebič vždy vypněte
a vytáhněte síťovou zástrčku ze zásuvky.
•Spotřebič čistěte pravidelně, abyste zabránili po-
škození materiálu jeho povrchu.
Dbejte na to, aby na povrchu dveřního těsnění ne-
zůstávaly zbytky jídel nebo čisticích prostředků.
Zbytky tuků či jídel ve spotřebiči mohou způsobit
požár.
•Vyčistěte spotřebič vlhkým měkkým hadrem. Použí-
vejte pouze neutrální mycí prostředky. Nepoužívej-
te prostředky s drsnými částicemi, drátěnky, roz-
pouštědla nebo kovové předměty.
Použijete-li sprej do trouby, řiďte se bezpečnostními
pokyny uvedenými na jeho balení.
Likvidace
Upozorně Hrozí nebezpe
čí úrazu či udušení.
Odpojte spotřebič od elektrické sítě.
•Odřízněte a vyhoďte síťový kabel.
Popis spotřebiče
8 7 6 5
1 2 3 4
1
Žárovka
2
Bezpečnostní blokovací zámek
3
Ovládací panel
4
Ovladač nastavení výkonu
5
Ovladač časového spínače
6
Otvírání dvířek
7
Kryt vlnovodu
8
Hřídel otočného talíře
5
Příslušenství
Souprava otočného talíře
Skleněná varná podložka a vodicí lišta válečků.
Při přípravě jídla ve spotřebiči vždy používejte
soupravu otočného talíře.
Před prvním použitím
Upozorně Viz kapitoly o bezpečnosti.
První čiště
•Vyjměte ze spotřebiče všechno příslušenství.
•Před prvním použitím spotřebič vyčistěte.
Důležité Řiďte se částí „Čištění a údržba“.
Denní používání
Upozorně Viz kapitoly o bezpečnosti.
Zapnutí a vypnutí spotřebiče
1. Otočením ovladače nastavení výkonu nastavte
výkon.
2. Otočením ovladače časového spínače nastavte
čas a spotřebič začne automaticky pracovat.
3. Spotřebič můžete vypnout následujícím způso-
bem:
–vyčkáním, dokud se spotřebič nevypne auto-
maticky, když ovladač časového spínače do-
sáhne polohy „VYPNUTO“.
–otočením ovladače časového spínače do polo-
hy „VYPNUTO“.
stisknutím otevírání dvířek. Spotřebič se auto-
maticky zastaví. Zavřením dvířek pokračujete
v přípravě jídla. Tuto funkci používejte ke kon-
trole jídel.
Když ovladač časového spínače dosáhne polohy
„VYPNUTO“, zazní zvukový signál.
Pozor Nenechte spotřebi
č pracovat, když v něm
není žádné jídlo.
Pokud chcete nastavit časovač na dobu kratší
než dvě minuty, nejprve nastavte časovač na do-
bu delší než dvě minuty a poté ovladač otočte zpět na
požadovaný čas.
Všeobecné informace o používání spotřebiče
Obecné informace:
Po vypnutí spotřebiče nechte jídlo několik minut od-
stát.
•Před přípravou pokrmů odstraňte obaly z hliníkové
fólie, kovové nádobky atd.
Vaření:
Pokud to je možné, vařte pokrm zakrytý materiálem
vhodným pro mikrovlnou troubou. Nezakryté potra-
viny připravujte pouze, chcete-li uchovat kůrčičku.
Neohřívejte potraviny příliš dlouho a na příliš vyso-
ký výkon. Potraviny by mohly vyschnout, spálit se
nebo se na některých místech vznítit.
Ve spotřebiči nepřipravujte vejce ve skořápkách a
šneky, protože mohou prasknout. V případě smaže-
ných vajec nejprve propíchněte žloutek.
Potraviny se slupkou nebo kůžičkou – např. jablka,
rajčata, brambory, uzeniny – propíchněte, aby ne-
praskly.
Chlazené nebo zmrazené pokrmy vyžadují delší
dobu přípravy.
Pokrmy obsahující omáčku by měly být občas za-
míchány.
Zelenina mající pevnou strukturu, například mrkev,
hrách nebo květák, musí být vařena ve vodě
.
6
•V polovině přípravy vždy větší kousky otočte.
Pokud to je možné, nakrájejte zeleninu na podobně
velké kusy.
Použijte ploché, široké mísy.
Nepoužívejte nádobí z porcelánu, keramiky nebo
hlíny s malými dírkami, například na rukojetích ne-
bo neglazovaných dnech. Vlhkost pronikající do ot-
vorů může způsobit prasknutí nádobí po jeho
zahřátí.
•Skleněná varná podložka slouží jako plocha pro
ohřev potravin nebo tekutin. Je důležitá pro chod
mikrovlnné trouby.
Rozmrazování masa, ryb, drůbeže:
Umístěte zmražené, rozbalené potraviny na obrá-
cený malý hluboký talíř s nádobkou umístěnou ve-
spodu, aby se při rozmrazování mohla zachytávat
odtékající tekutina.
Asi v polovině času rozmrazování potraviny obrať-
te. Pokud to je možné, rozdělte je na kusy, které
postupně odebírejte, jakmile se rozmrazí.
Rozmrazování másla, částí dortů, tvarohu:
Tyto potraviny nerozmrazujte zcela ve spotřebiči,
ale nechte dokončit jejich rozmrazování při pokojo-
vé teplotě. Dosáhnete tím rovnoměrnějších výsled-
ků. Před rozmrazováním odstraňte kovový nebo hli-
níkový obal.
Rozmrazování ovoce a zeleniny:
Ovoce a zeleninu nerozmrazujte ve spotřebiči
úplně, pokud je dále budete zpracovávat čerstvé.
Nechte dokončit jejich rozmrazování při pokojové
teplotě.
Vyšší mikrovlnný výkon můžete použít k vaření
ovoce a zeleniny bez jejich předchozího rozmraze-
ní.
Hotová jídla:
Ve spotřebiči můžete připravovat hotová jídla, po-
uze pokud je jejich balení vhodné k použití v mi-
krovlnné troubě.
Je nutné se řídit pokyny výrobce uvedenými na ob-
alu (například sejmutí kovového obalu a propíchnutí
plastové fólie).
Vhodné nádobí a materiály
Nádobí/Materiál Mikrovlnná trouba
Rozmrazování Ohřev Vaření
Žáruvzdorné sklo a porcelán (bez kovových dílů,
například Pyrex, žáruvzdorné sklo)
X X X
Nežáruvzdorné sklo a porcelán
1)
X -- --
Sklo a sklokeramika ze žáruvzdorného a mrazuvzdorné-
ho materiálu (například Arcoflam), grilovací rošt
X X X
Keramika
2)
, kamenina
2)
X X X
Plast, žáruvzdorný do 200 °C
3)
X X X
Kartón, papír X -- --
Fólie X -- --
Fólie na pečení s uzávěrem vhodným pro mikrovlnnou
troubu
3)
X X X
Pečící misky zhotovené z kovu, například smaltované, li-
tinové
-- -- --
7
Nádobí/Materiál Mikrovlnná trouba
Rozmrazování Ohřev Vaření
Formy na pečení, černě lakované nebo se silikonovou vr-
stvou
3)
-- -- --
Plech na pečení -- -- --
Opékací nádoby, například pražicí pánvičky nebo zapé-
kací formy
-- X X
Hotová jídla v obalech
3)
X X X
1) Bez stříbrné, zlaté, platinové nebo kovové vrstvy/dekorace
2) Bez skleněných nebo kovových částí, bez glazury s obsahem kovu
3) Je nutné řídit se pokyny výrobce ohledně maximálních teplot.
X - vhodné -- nevhodné
Tabulka nastavení výkonu
Symbol Nastavení výkonu Výkon
Šetrný ohřev 80 W
Ohřev 130 W
Rozmrazování 190 W
Nízký výkon 280 W
Střední výkon 360 W
Středně vysoký výkon 430 W
Vysoký výkon 500 W
Použití příslušenství
Upozorně Viz kapitoly o bezpečnosti.
Pozor Nepřipravujte pokrmy bez soupravy
otočného talíře. Používejte pouze soupravu
otočného talíře dodávanou se spotřebičem.
Nikdy nepřipravujte potraviny přímo na skleně
varné podložce.
8
Vložení soupravy otočného talíře
1. Vodicí lištu válečků položte okolo hřídele otočné-
ho talíře.
2. Skleněnou varnou podložku položte na vodicí li-
štu válečků.
Užitečné rady a tipy
Tipy pro mikrovlnou troubu
Problém Řešení
Pro připravované množství jídla nenajdete žá-
dné údaje.
Vyhledejte podobný pokrm. Prodlužte nebo zkraťte čas
vaření podle následujícího pravidla: Dvojnásobné množství
jídla = téměř dvojnásobný čas, Poloviční množství jídla
= poloviččas
Pokrm je příliš suchý. Nastavte kratší dobu přípravy nebo nižší výkon mikrovln.
Pokrm stále není rozmrazený, horký nebo
uvařený ani po uplynutí nastaveného času.
Nastavte delší dobu přípravy nebo vyšší výkon. Berte na vě-
domí, že větší pokrmy potřebují více času.
Po uplynutí doby přípravy je pokrm na okrajích
přehřátý, ale uprostřed není hotový.
Příště zvolte nižší výkon a delší čas. Tekutiny, např. polévky,
v polovině doby přípravy zamíchejte.
Čas dojití naleznete v tabulkách vaření. Tyto údaje
určují, jak dlouho by pokrm měl zůstat ve spotřebiči
či mimo něj po dokončení jeho přípravy. Dosáhne
se tak rovnoměrného rozprostření tepla v pokrmu.
•V případě rýže dosáhnete lepších výsledků při pou-
žití plochých a širších misek.
Nastavení výkonu a doby přípravy v tabulkách
vaření jsou pouze orientační. Závisí na receptu,
kvalitě a množství a teplotě použitých přísad.
Rozmrazování
Pečeni vždy rozmrazujte tučnou stranou směrem dolů.
Nerozmrazujte zakryté maso, protože by mohlo dojít k
jeho vaření místo rozmrazování.
Drůbež vždy rozmrazujte prsy směrem dolů.
Hově
Jídlo Hmotnost
(g)
Nastavení vý-
konu
Čas (min)
Čas do konce
(min)
Poznámky
Mleté hově 450 Rozmrazování 11 – 14 15 – 20
Rozlomte a odebírejte
rozmrazené kusy.
Dušení masa 675 Rozmrazování 14 – 18 25 – 30
Kousky potravin od-
dělte a měňte jejich
polohu.
9
Jídlo Hmotnost
(g)
Nastavení vý-
konu
Čas (min)
Čas do konce
(min)
Poznámky
Paštiky
450 (110 g
každá)
Rozmrazování 10 – 12 15 – 20
V polovině doby
přípravy obraťte.
Steak 200 Rozmrazování 5 – 7 10 – 15
Rozlomte a odebírejte
rozmrazené kusy. V
polovině doby přípra-
vy obraťte.
Guláš 500 Rozmrazování 11 – 14 15 – 20
Maso oddělte a měňte
jeho polohu. Rozmra-
zené kousky odeberte
Nařezaná klobása 100 Rozmrazování 3 – 5 5 – 10
V polovině doby
přípravy obraťte.
Vepřové
Jídlo Hmotnost
(g)
Nastavení vý-
konu
Čas (min)
Čas do konce
(min)
Poznámky
Vepřová žebírka 450 Rozmrazování 10 – 12 25 – 30
Kousky potravin od-
dělte a měňte jejich
polohu.
Kotlety
500 (125 g
každá)
Rozmrazování 11 – 14 25 – 30
Kusy potravin oddělte
a obraťte
Mleté vepřové 450 Rozmrazování 11 – 14 15 – 20
Rozlomte a odebírejte
rozmrazené kusy.
Guláš 500 Rozmrazování 12 – 15 15 – 20
Maso oddělte a měňte
jeho polohu. Rozmra-
zené kousky odeberte
Drůbež
Jídlo Hmotnost
(g)
Nastavení vý-
konu
Čas (min)
Čas do konce
(min)
Poznámky
Celé kuře 1125 Rozmrazování 25 – 29 45 – 90
V polovině doby
přípravy obraťte. V
případě potřeby za-
kryjte alobalem.
Kuřecí prsa 450 Rozmrazování 15 – 18 15 – 30
Kousky potravin od-
dělte a měňte jejich
polohu.
Kuřecí kostky 900 Rozmrazování 22 – 25 25 – 30
Kousky potravin od-
dělte a měňte jejich
polohu.
10
Jídlo Hmotnost
(g)
Nastavení vý-
konu
Čas (min)
Čas do konce
(min)
Poznámky
Kuřecí stehna 675 Rozmrazování 18 – 22 15 – 30
Kousky potravin od-
dělte a měňte jejich
polohu.
Ryby a mořské plody
Jídlo Hmotnost
(g)
Nastavení vý-
konu
Čas (min)
Čas do konce
(min)
Poznámky
Celá ryba 450 Rozmrazování 9 – 11 15 – 20
V polovině doby
přípravy obraťte. V
případě potřeby za-
kryjte alobalem.
Rybí filety 675 Rozmrazování 12 – 14 15 – 20
Kusy potravin oddělte
a obraťte.
Krevety 225 Rozmrazování 4 – 5 15 – 20
Potraviny oddělte a
měňte jejich polohu.
Mléčné výrobky
Jídlo Hmotnost
(g)
Nastavení vý-
konu
Čas (min)
Čas do konce
(min)
Poznámky
Tvaroh 250 Rozmrazování 8 – 10 3 – 5
Odstraňte hliníkové
části obalu, v polovině
doby obraťte
Máslo 250 Rozmrazování 2 – 3 3 – 5
Odstraňte hliníkové
části obalu, v polovině
doby obraťte
Sýr 250 Rozmrazování 3:30 – 4 3 – 5
Odstraňte hliníkové
části obalu, v polovině
doby obraťte
Smetana 200 Rozmrazování 7 – 9 3 – 5
Odstraňte hliníkové
části obalu, v polovině
doby obraťte
Koláče / pečivo
Jídlo Hmotnost
(g)
Nastavení vý-
konu
Čas (min)
Čas do konce
(min)
Poznámky
Tvarohový dort 1 kus Rozmrazování 1 –1:30 -
V polovině doby
přípravy otočte.
Dort (zdobený) 1 kus Rozmrazování 1 –1:30 -
V polovině doby
přípravy otočte.
11
Jídlo Hmotnost
(g)
Nastavení vý-
konu
Čas (min)
Čas do konce
(min)
Poznámky
Suchý koláč (např.
piškotová buchta)
1 kus Rozmrazování 1:30 – 2 1 – 2
V polovině doby
přípravy otočte.
Ovocný koláč 1 kus Rozmrazování 1:30 – 2 1 – 2
V polovině doby
přípravy obraťte.
Řezaný chléb 300 Rozmrazování 3 – 4 1 – 2
V polovině doby
přípravy obraťte.
Dalamánky
4 kusy peči-
va
Rozmrazování 1 – 1:30 1 – 2
V polovině doby
přípravy obraťte.
Ovoce
Jídlo Hmotnost
(g)
Nastavení vý-
konu
Čas (min)
Čas do konce
(min)
Poznámky
Jahody 300 Rozmrazování 5 – 6 2 – 3
V polovině doby pro-
míchejte
Švestky, třešně,
maliny, černý rybíz,
meruňky
250 Rozmrazování 4– 5 2 – 3
V polovině doby pro-
míchejte
Vaření
Chlazené maso a drůbež vždy vyndejte z chladničky
alespoň 30 minut před přípravou.
Po dokončení přípravy nechte maso, drůbež, ryby a
zeleninu zakrytou odstát.
Ryby potřete trochou oleje či rozpuštěného másla.
Na každých 250 g zeleniny přidejte 30 – 45 ml stude-
né vody, pokud tabulka neuvádí jinak. Před přípravou
zeleninu nakrájejte na kousky o stejné velikosti. Vše-
chnu zeleninu připravujte zakrytou.
Maso
Jídlo Hmotnost
(g)
Nastavení vý-
konu
Čas (min)
Čas do konce
(min)
Poznámky
Hovězí pečeně:
- Nepropečená
- Středně propeče-
- Dobře propečená
450
Středně vyso-
ký výkon
10 – 12
11 – 14
13 – 16
5 – 10
Připravujte zakryté.
Během přípravy po-
krm několikrát obraťte.
Vepřová pečeně 450 Vysoký výkon 14 – 18 5 – 10
Připravujte zakryté.
Během přípravy po-
krm několikrát obraťte.
Kus slaniny 450 Vysoký výkon 10 – 12 5 – 10
Připravujte zakryté.
Během přípravy po-
krm několikrát obraťte.
Drůbež
12
Jídlo Hmotnost
(g)
Nastavení vý-
konu
Čas (min)
Čas do konce
(min)
Poznámky
Celé kuře 900 Vysoký výkon 16 – 24 5 – 10
Připravujte zakryté.
Během přípravy po-
krm několikrát obraťte.
Kuřecí kostky 450
Středně vyso-
ký výkon
7 – 11 5 – 10
Připravujte zakryté.
Během přípravy po-
krm několikrát obraťte.
Kuřecí prsa (bez
kostí)
450
Středně vyso-
ký výkon
8 – 12 5 – 10
Připravujte zakryté.
Během přípravy po-
krm několikrát obraťte.
Ryby
Jídlo Hmotnost
(g)
Nastavení vý-
konu
Čas (min)
Čas do konce
(min)
Poznámky
Rybí filety 450 Vysoký výkon 6 – 10 5 – 10
Připravujte zakryté.
Během přípravy po-
krm několikrát obraťte.
Celá makrela (oči-
štěná a připrave-
ná)
450 Vysoký výkon 6 – 10 5 – 10
Připravujte zakryté.
Během přípravy po-
krm několikrát obraťte.
Celý pstruh (oči-
štěný a připravený)
450 Vysoký výkon 7 – 12 5 – 10
Připravujte zakryté.
Během přípravy po-
krm několikrát obraťte.
Filety z lososa 450 Vysoký výkon 6 – 10 5 – 10
Připravujte zakryté.
Během přípravy po-
krm několikrát obraťte.
Čerstvá zelenina
Jídlo Hmotnost
(g)
Nastavení vý-
konu
Čas (min)
Čas do konce
(min)
Poznámky
Brokolice
250
500
Vysoký výkon
4 – 6
7 – 9
2 – 3
Připravujte zakryté.
Během přípravy a po
jejím dokončení jed-
nou promíchejte.
Růžičková kapusta 250 Vysoký výkon 5 – 6 2 – 3
Přidejte 60 - 75 ml vo-
dy. Připravujte zakryté.
Během přípravy a po
jejím dokončení jed-
nou promíchejte.
13
Jídlo Hmotnost
(g)
Nastavení vý-
konu
Čas (min)
Čas do konce
(min)
Poznámky
Mrkev 250 Vysoký výkon 4 – 6 2 – 3
Připravujte zakryté.
Během přípravy a po
jejím dokončení jed-
nou promíchejte.
Květák
250
500
Vysoký výkon
4 – 6
7 – 9
2 – 3
Připravujte zakryté.
Během přípravy a po
jejím dokončení jed-
nou promíchejte.
Cukety 250 Vysoký výkon 4 – 6 2 – 3
Přidejte 30 ml vody
nebo dvě lžíce másla.
Připravujte zakryté.
Během přípravy a po
jejím dokončení jed-
nou promíchejte.
Lilek 250 Vysoký výkon 4 – 6 2 – 3
Připravujte zakryté.
Během přípravy a po
jejím dokončení jed-
nou promíchejte.
Pórek 250 Vysoký výkon 4 – 6 2 – 3
Nakrájejte na tenké
plátky. Připravujte za-
kryté. Během přípravy
a po jejím dokončení
jednou promíchejte.
Houby
125
250
Vysoký výkon
3 – 5
5 – 7
2 – 3
Nepřilévejte žádnou
vodu. Připravujte za-
kryté. Během přípravy
a po jejím dokončení
jednou promíchejte.
Před podáváním sceď-
te.
Cibule 250 Vysoký výkon 4 – 6 2 – 3
Přidejte 15 ml vody.
Připravujte zakryté.
Během přípravy a po
jejím dokončení jed-
nou promíchejte.
Pepř 250 Vysoký výkon 5 – 7 2 – 3
Připravujte zakryté.
Během přípravy a po
jejím dokončení jed-
nou promíchejte.
14
Jídlo Hmotnost
(g)
Nastavení vý-
konu
Čas (min)
Čas do konce
(min)
Poznámky
Oloupané brambo-
ry
250
500
Vysoký výkon
5 – 7
10 – 12
2 – 3
Připravujte zakryté.
Během přípravy a po
jejím dokončení jed-
nou promíchejte.
Brambory ve slup-
ce
800 Vysoký výkon 15 – 18 2 – 3
Vařte zakryté, v polovi-
ně doby promíchejte.
Zelí, kapusta 250 Vysoký výkon 7 – 9 2 – 3
Připravujte zakryté.
Během přípravy a po
jejím dokončení jed-
nou promíchejte.
Mražená zelenina
Jídlo Hmotnost
(g)
Nastavení vý-
konu
Čas (min)
Čas do konce
(min)
Poznámky
Špenát 125 Vysoký výkon 3 – 5 2 – 3
Přidejte 15 ml vody.
Připravujte zakryté.
Během přípravy a po
jejím dokončení jed-
nou promíchejte.
Brokolice 250 Vysoký výkon 4 – 6 2 – 3
Přidejte 30 ml vody.
Připravujte zakryté.
Během přípravy a po
jejím dokončení jed-
nou promíchejte.
Hrášek 250 Vysoký výkon 4 – 6 2 – 3
Přidejte 15 ml vody.
Připravujte zakryté.
Během přípravy a po
jejím dokončení jed-
nou promíchejte.
Zelené fazolky 250 Vysoký výkon 5 – 7 2 – 3
Přidejte 30 ml vody.
Připravujte zakryté.
Během přípravy a po
jejím dokončení jed-
nou promíchejte.
Zeleninová směs
(mrkev/hrášek/ku-
kuřice)
250 Vysoký výkon 5 – 7 2 – 3
Přidejte 15 ml vody.
Připravujte zakryté.
Během přípravy a po
jejím dokončení jed-
nou promíchejte.
15
Jídlo Hmotnost
(g)
Nastavení vý-
konu
Čas (min)
Čas do konce
(min)
Poznámky
Zeleninová směs
(čínská)
250 Vysoký výkon 6 – 8 2 – 3
Přidejte 15 ml vody.
Připravujte zakryté.
Během přípravy a po
jejím dokončení jed-
nou promíchejte.
Tání a rozpouště
Jídlo Hmotnost
(g)
Nastavení vý-
konu
Čas (min)
Čas do konce
(min)
Poznámky
Čokoláda / čokolá-
dová poleva
150 Střední výkon 3 – 4 2 – 3
V polovině doby pro-
míchejte.
Máslo 100 Střední výkon 2 – 3 2 – 3
V polovině doby pro-
míchejte.
Opakovaný ohřev
Když ohříváte hotová jídla, vždy se řiďte pokyny na je-
jich balení.
Jídlo Hmotnost
(g)
Nastavení vý-
konu
Čas (min)
Čas do konce
(min)
Poznámky
Dětská výživa 128 Vysoký výkon 0:50 1 – 2
V polovině doby pro-
míchejte. Zkontrolujte
teplotu!
Dětské mléko
100 ml
225 ml
Vysoký výkon
0:30 – 1
1 – 1:30
1 – 2
Do lahvičky vložte
lžičku, zamíchejte,
zkontrolujte teplotu!
Svačinový rohlík
nebo houska
1 rohlík Vysoký výkon 0:30 – 1 1 – 2
Zabalte do papírové
utěrky a položte na
skleněnou varnou
podložku.
Nepoužívejte recyklo-
vané papírové utěrky.
Polotovary 400 - 500 Vysoký výkon 7 – 10 2 – 3
Odstraňte všechna hli-
níková víčka. V polovi-
ně doby obraťte
Mrazená hotová jí-
dla
400 - 500 Vysoký výkon 8 – 12 2 – 3
Odstraňte všechna hli-
níková víčka. V polovi-
ně doby obraťte
Lasagne 300 Vysoký výkon 6 – 10 2 – 3
Jídlo při přípravě za-
kryjte.
16
Jídlo Hmotnost
(g)
Nastavení vý-
konu
Čas (min)
Čas do konce
(min)
Poznámky
Dušené maso se
zeleninou
1 šálek
4 šálků
Vysoký výkon
3 – 5
7 –10
2 – 3
Jídlo při přípravě za-
kryjte. V polovině do-
by promíchejte.
Bramborová kaše
1 šálek
4 šálků
Vysoký výkon
2 – 5
8 – 10
2 – 3
Jídlo při přípravě za-
kryjte. V polovině do-
by promíchejte.
Zapékané fazole 1 šálek Vysoký výkon 3 – 5 1 – 2
Jídlo při přípravě za-
kryjte. V polovině do-
by promíchejte.
Ravioli nebo těsto-
viny v omáčce
1 šálek
4 šálků
Vysoký výkon
4 – 6
10 – 14
2 – 3
Jídlo při přípravě za-
kryjte. V polovině do-
by promíchejte.
Mléko 200 ml Vysoký výkon 1 – 1:30 1
Do nádobky vložte
lžičku.
Voda 200 ml Vysoký výkon 2 – 2:30 1
Do nádobky vložte
lžičku.
Omáčka 200 ml Vysoký výkon 3 – 4 1
V polovině doby pro-
míchejte
Polévka 300 ml Vysoký výkon 4 – 5 1
V polovině doby pro-
míchejte
Recepty
Teploty a časy pečení v tabulkách jsou pouze
orientační. Závisí na receptu, kvalitě a množství
použitých přísad.
Snídaně
Omelety
Přísady:
15 g rozpuštěného másla
•4 vejce
6 polévkových lžic mléka
•sůl a pepř
Příprava:
Smíchejte vejce s mlékem a ochuťte solí a pepřem.
Talíř či mísu vymažte rozpuštěným máslem. Nalijte
směs na omelety do koláčového taře. Připravujte při
vysokém výkonu po dobu tří minut, omeletu obraťte a
připravujte ji další minutu při vysokém výkonu.
Doba přípravy ve spotřebiči: 4 minuty celkem
Míchaná vajíčka
Přísady:
15 g rozpuštěného másla
•2 vejce
2 polévkové lžíce mléka
•sůl a pepř
Příprava:
Smíchejte vejce, mléko a rozpuštěné máslo a ochuťte
solí a pepřem. Připravujte při vysokém výkonu po do-
bu tří minut a každých 30 sekund zamíchejte.
Doba přípravy ve spotřebiči: 3 minuty celkem
17
Večeře
Rajská polévka s pomeranči
Přísady:
25 g rozpuštěného másla
•1 střední cibule, nakrájená
1 velká mrkev
1 velký brambor, nakrájený
800 g konzervovaných rajčat, nasekaných
•Šťáva a nastrouhaná kůra z jednoho středního po-
meranče
900 ml horkého zeleninového vývaru
•sůl a pepř
Příprava:
Smíchejte cibuli, mrkev, brambor a rozpuštěné máslo
a povařte je při vysokém výkonu po dobu šesti minut.
V polovině doby přípravy promíchejte. Poté přidejte
rajčata, pomerančovou šťávu, pomerančovou kůru a
vývar. Smíchejte vše dohromady a osolte a opepřete.
Mísu zakryjte a vařte při vysokém výkonu 18 minut,
dokud zelenina nezměkne. Během přípravy 2 – 3krát
zamíchejte. Polévku rozmixujte a podávejte.
Doba přípravy ve spotřebiči: 24 minut celkem
Francouzská cibulová polévka
Přísady:
1 velká cibule, nakrájená na plátky
1 polévková lžíce kukuřičného oleje
50 g mouky
1,2 l masového nebo zeleninového vývaru
•2 lžičky petržele, nasekané
4 silné plátky francouzského chleba
50 g strouhaného sýra
Příprava:
V míse smíchejte cibuli a kukuřičný olej. Povařte je při
vysokém výkonu po dobu dvou minut. Vmíchejte mou-
ku a postupně přidávejte vývar. Osolte a opepřete a
přidejte petržel. Mísu zakryjte a vařte při středním vý-
konu 18 minut. Nalijte polévku do servírovacích misek,
navrch misek položte chléb a polévku bohatě zasypte
sýrem. Vařte při středně vysokém výkonu po dobu
dvou minut, dokud se sýr nezapeče.
Doba přípravy ve spotřebiči: 22 minuty celkem
Smažená zelenina
Přísady:
1 polévková lžíce slunečnicového oleje
•2 lžičky sojové omáčky
1 polévková lžíce sherry
2,5 cm zázvorového kořenu, oloupaného a nastrou-
haného
•2 střední mrkve, nakrájené na malé proužky
100 g žampionů, nakrájených
50 g fazolových výhonků
100 g cukrového hrachu
•1 červená paprika, zbavená semínek a nakrájená
na tenké plátky
4 jarní cibulky, nakrájené
100 g konzervovaných vodních kaštanů, nakráje-
ných na plátky
1 / 4 hlávky čínského zelí, nakrájeného na tenké
plátky
Příprava:
V míse smíchejte slunečnicový olej ,sojovou omáčku,
sherry, zázvor a mrkev. Zakryjte ji a vše vařte při vyso-
kém výkon po dobu 5 – 6 minut. Jednou promíchejte.
Poté přidejte žampiony, fazolové výhonky, cukrový
hrách, červenou papriku, letní cibulky, vodní kaštany a
čínské zelí. Vše smíchejte dohromady. Vařte při vyso-
kém výkonu po dobu 5 – 6 minut, dokud zelenina ne-
změkne. Během přípravy 2 – 3krát zamíchejte.
Doba přípravy ve spotřebiči: 10 – 12 minut celkem
Sladké kuře
Přísady:
•4 kuřecí prsa bez kostí
•2 lžičky medu
1 lžíce celozrnné hořčice
1 / 2 lžíce sušeného estragonu
•1 lžíce rajčatového pyré
150 ml kuřecího vývaru
•sůl a pepř
Příprava:
Kuřecí prsa vložte do zapékací mísy. Všechny zbývají-
cí přísady smíchejte dohromady. Nasypte je na kuře.
Osolte a opepřete. Vařte při vysokém výkonu po dobu
18
12 – 14 minut. Během vaření kuřecí prsa dvakrát polij-
te omáčkou a otočte či obraťte.
Doba přípravy ve spotřebiči: 12 – 14 minut celkem
Brambory ve slupce s rokfórem a pažitkou
Přísady:
2 brambory, pečené (každý 250 g)
50 g másla
100 g rokfóru, nakrájeného
1 lžíce čerstvé pažitky, nakrájené
50 g hub, nakrájených na plátky
•sůl a pepř
Příprava:
Každý brambor propíchněte. Vařte při vysokém výko-
nu po dobu 12 – 14 minut. Brambory rozpulte a vydla-
bejte. Bramborovou dřeň, máslo, sýr, pažitku a houby
vložte do mísy a smíchejte dohromady. Osolte a
opepřete. Vzniklou směsí naplňte vydlabané půlky
brambor a ty poté vložte do koláčového talíře. Povařte
je při středně vysokém výkonu po dobu 10 minut.
Doba přípravy ve spotřebiči: 22 – 24 minut celkem
Bílá omáčka
Přísady:
25 g rozpuštěného másla
25 g mouky
300 ml mléka
•sůl a pepř
Příprava:
Smíchejte máslo a mouku s mlékem. Vařte při vyso-
kém výkonu po dobu 4 – 5 minut. Každé dvě minuty
promíchejte, dokud není očka hustá a krémová.
Osolte a opepřete.
Doba přípravy ve spotřebiči: 4 – 5 minut celkem
Pikantní mleté maso
Přísady:
1 malá cibule, nakrájená
1 stroužek česneku, utřený
•1 lžička oleje
200 g konzervovaných rajčat, nasekaných
1 lžíce rajčatového pyré
•1 lžička směsi bylin
225 g mletého hovězího
•sůl a pepř
Příprava:
V zapékací míse smíchejte cibuli, česnek a olej. Vařte
při vysokém výkonu po dobu dvou minut, nebo dokud
směs nezměkne. Poté vmíchejte všechny zbývající
přísady. Zapékací mísu zakryjte, vše vařte při vyso-
kém výkonu po dobu pěti minut a poté přepněte na
střední výkon a vařte 8 – 12 minut, nebo dokud není
maso hotové.
Doba přípravy ve spotřebiči: 15 – 19 minut celkem
Dezerty
Jahodový džem
Přísady:
675 g jahod, vyloupaných
3 lžíce citronové šťávy
675 g cukru krupice
Příprava:
Jahody a citronovou šťávu vložte do velké mísy.
Ohřejte je při vysokém výkonu po dobu šesti minut,
nebo dokud ovoce nezměkne. Přidejte cukr a vše řád-
ně promíchejte. Vařte při středním výkonu 27 – 32 mi-
nut, dokud nedosáhnete bodu tuhnutí. Každých 4 – 5
minut promíchejte. Nalijte džem do čistých sklenic.
Sklenice zavřete, utěsněte a označte.
Ke zjištění bodu tuhnutí vložte jednu lžičku džemu do
vychlazeného talířku. Nechte jej jednu minutu stát. Po-
té se prstem opatrně dotkněte povrchu džemu. Pokud
se na povrchu džemu tvoří vrásky, dosáhli jste bodu
tuhnutí.
Doba přípravy ve spotřebiči: 37 – 43 minut celkem
Jednoduchý koláč z mikrovlnné trouby
Přísady:
100 g margarínu
100 g cukru
•1 vejce
100 g mouky s kypřicím práškem, proseté
2 – 3 polévkové lžíce mléka
Příprava:
Dno koláčového talíře vyložte papírem na pečení.
Margarín ušlehejte s cukrem na lehkou a nadýchanou
19
směs. Všlehejte vejce a postupně střídavě přidávejte
mouku a mléko. Těsto nalijte do připraveného koláčo-
vého talíře. Vařte při vysokém výkonu po dobu 5 – 7
minut. Poté propíchněte koláč párátkem. Pokud není
párátko čisté, koláč ještě není hotový. Po dokončení
přípravy nechte koláč stát ve spotřebiči dalších pět mi-
nut.
Doba přípravy ve spotřebiči: 5 – 7 minut celkem
Čištění a údržba
Upozorně Viz kapitoly o bezpečnosti.
Poznámky k čištění:
•Přední stranu spotřebiče otřete měkkým hadříkem
namočeným v roztoku teplé vody a mycího
prostředku.
•K čištění kovových ploch používejte běžný čisticí
prostředek.
•Vnitřek spotřebiče čistěte po každém použití. Neči-
stoty se pak snadněji odstraňují a nepřipékají se.
Odolné nečistoty odstraňte pomocí speciálního
prostředku.
Všechno příslušenství pravidelně myjte a nechte
vyschnout. Použijte měkký hadr a vlažnou vodu s
mycím prostředkem.
•Ke změkčení obtížně odstranitelných zbytků nechte
vařit sklenici vody při plném mikrovlnném výkonu
po dobu dvou až tří minut.
Zápachu se zbavíte vařením sklenice vody s dvěma
lžičkami citrónové šťávy při plném mikrovlnném vý-
konu po dobu pěti minut.
Odstraňování závad
Upozorně Viz kapitoly o bezpečnosti.
Problém Možná příčina Řešení
Spotřebič vůbec nefunguje. Spotřebič je vypnutý. Zapněte spotřebič.
Spotřebič vůbec nefunguje. Spotřebič není zapojený do zásuvky. Zapojte spotřebič do zásuvky.
Spotřebič vůbec nefunguje. Spálená pojistka v pojistkové skříňce. Zkontrolujte pojistku. Jestliže se pojist-
ka spálí vícekrát, obraťte se na kvalifi-
kovaného elektrikáře.
Spotřebič vůbec nefunguje. Dvířka nejsou správně zavřená. Ujistěte se, že dřka nic neblokuje.
Osvětlení nefunguje. Vadná žárovka. Je nutné vyměnit žárovku.
Uvnitř spotřebiče dochází k
jiskření.
Je vloženo kovové nádobí nebo nád-
obí s kovovým zdobením.
Vyjměte nádobí ze spotřebiče.
Uvnitř spotřebiče dochází k
jiskření.
Kovové vidlice nebo hliníková fólie se
dotýkají vnitřních stěn spotřebiče.
Ujistěte se, že se vidlice nebo fólie ne-
dotýkají vnitřních stěn.
Souprava otočného talíře
vydává škrábavé zvuky.
Pod skleněnou varnou podložkou je ci-
zí předmět nebo nečistoty.
Vyčistěte oblast pod skleněnou var-
nou podložkou.
Spotřebič přestal pracovat
bez jasného důvodu.
Došlo k poruše. Pokud se situace zopakuje, obraťte se
na autorizované servisní středisko.
Pokud problém nemůžete vyřešit sami, obraťte se na
svého prodejce nebo na středisko zákaznického servi-
su.
Potřebné údaje pro středisko zákaznického servisu
najdete na typovém štítku spotřebiče.
20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64

Zoppas PFM150S Uživatelský manuál

Typ
Uživatelský manuál

v jiných jazycích