52
POUŽÍVÁNÍ ODŠŤAVŇOVAČE
1. Ujistěte se, že je přístroj vypnutý (0).
2. Zasuňte zástrčku do zásuvky.
3. Pod nálevku umístěte nádobku, do které bude šťáva odtékat.
4. Ovládání rychlosti nastavte na vámi požadovanou rychlost (1 = nízká, 2 = vysoká).
5. Nízkou rychlost používejte na měkké ingredience (jahody, citrusy). Vysokou rychlost
používejte na tvrdé ingredience (jablka, mrkev).
6. Vytáhněte tlačný díl a do trubice nasypte ingredience.
7. Tlačný díl dejte zpět a na ingredience jím jemně tlačte, aby mohly trubicí projít.
8. Až budete hotovi, odšťavňovač vypněte (0).
Motor nesmí soustavně běžet déle než 2 minuty, mohl by se přehřát. Po dvou minutách
provozu přístroj alespoň na 2 minuty vypněte, aby si odpočinul.
RADY
• Pokud je to možné, kupujte vždy organicky pěstované produkty. Omezíte tak konzumaci
pozůstatků insekticidů a hnojiv.
• Používejte ovoce a zeleninu dobré kvality, která je čerstvá a zralá. Při použití změklé
zeleniny nebo přezrálého ovoce bývá džus hustší, zakalený a může chutnat zvláštně.
• Veškeré ovoce a zeleninu umyjte. Na tvrdé ovoce a zeleninu použijte kartáč. Z
neorganických produktů odstraňte vrchní listy. Neorganické produkty či produkty
ošetřené voskem oloupejte. Poškozená místa a vady odkrojte a vyhoďte , mohly by ovlivnit
chuť džusu.
• Neodšťavňujte žádnou zeleninu se silným aroma, či přímo štiplavé chuti, jako je např.
cibule či česnek. Pak se můžete sebevíc snažit odšťavňovač vyčistit, ale tohoto aroma už se
nezbavíte.
• Ovoce a zeleninu nakrájejte na kousky tak, aby mohly projít trubicí. Pomocí tlačného dílu
uvolníte kousky, které v trubici uvízly, a také jím do odšťavňovače natlačíte mrkev, celer a
další ovoce a zeleninu podlouhlých tvarů.
• Listovou zeleninu, jako je např. petržel, mladá pšenice a fazolové klíčky, svažte do malého
uzlíku a pomocí tlačného dílu natlačte do trubice.
VAROVÁNÍ! LISTY REBARBORY JSOU JEDOVATÉ, OBSAHUJÍ KYSELINU ŠŤAVELOVOU, ČILI
NESMĚJÍ SE ODŠŤAVŇOVAT ANI JÍST.
STONKY A LISTY
Odstraňte stonky,stvoly, listy a natě.
PECKY
Vyjměte pecky a hoďte je do koše, a stejně tak pecky z broskví a další velká semena. Semínka
melounu, granátového jablka a malá semínka v malinách, kiwi a jahodách lze ponechat.
BANÁNY
Banány se odšťavňovat nepokoušejte – dřeň by ucpala ltrační síto.
POMERANČE, GRAPEFRUITY A MANDARINKY
Pomeranče, grapefruity a mandarinky oloupejte.
ANANAS
Ananas ořízněte nahoře i dole a oloupejte.
GRANÁTOVÁ JABLKA
Odstraňte kůru i vnitřní slupku.
VODNÍ MELOUN
Slupku vodního melounu není třeba odstraňovat, ovšem někomu pak může džus chutnat
poněkud “nezrale”. Napřed si udělejte trochu džusu na chuť a uvidíte. Pokud slupku odstraníte,
zbavíte se mnoha živin.