29
podtlaku, který ztěžuje otevírání víka bezprostředně poté, co bylo zavřeno. To je zcela normální. Několik minut počkejte, až podtlak zmizí, pak
jemným tahem víko otevřete. Nikdy za držadlo netahejte silou. Víko může být v zavřené a otevřené poloze. V otevřené poloze další násilné otevření
víka (úhel větší než cca. 95°) může vést k jeho poškození.
ZMRAZOVÁNÍ
Je důležité, aby se čerstvé potraviny, vložené do mrazničky, zmrazily rychle a aby se přitom potraviny, které již v mrazničce jsou, oteplily co
nejméně je to možné. Když se má zmrazovat více jak 3-4 kg potravin: Natočte knoflík termostatu na nejchladnější nastavení (
“”). Mraznička
bude nyní nepřetržitě pracovat a vytvářet dostatečnou rezervu pro požadovanou teplotu. 6 až 24 hodin před vložením nových potravin do
mrazničky natočte knoflík termostatu podle toho, jaké množství potravin se má zmrazovat. Pak natočte knoflík termostatu zpět. Mraznička se vrátí
na normální teplotu uchovávání. Když knoflík termostatu zapomenete v nastavení na maximum, mraznička se chodem po určitou limitovanou dobu
při nastavení na maximum nepoškodí, ale spotřeba energie bude zbytečně vysoká.
BALENÍ A UMISŽOVÁNÍ POTRAVIN
Potraviny musí být před zmrazováním chladné (ne teplejší než je pokojová teplota). Potraviny musí být zabaleny do vzduchotěsného a vlhku odolá-
vajícího obalu, aby nevysychaly. Čerstvé potraviny určené ke zmrazování vložte do blízkosti chladných stěn mrazničky tak, aby se nedotýkaly již
zmrazených potravin. Nikdy neplňte mrazničku výše než 5mm pod horní hranou. Viz část Užitečné rady.
ZMRAZOVACÍ VÝKON
Zmrazovací výkon mrazničky je uveden na typovém štítku (kg/24 hod.). Uvedené množství nepřekračujte. Každé
překročení má za následek prodlužování doby zmrazování. Typový štítek je umístěn uvnitř na víku.
Důležité Uvedený zmrazovací výkon lze využívat naplno k příležitostnému zmrazování velkých množství
čerstvých potravin. Jestliže se však mraznička plní velkým množstvím potravin ke zmrazování každý den,
uvedený zmrazovací výkon je třeba asi o třetinu snížit.
KOŠE
Koše jsou navrženy k uchovávání potravin, které již jsou zmrazeny.
UCHOVÁVÁNÍ
Zmrazené potraviny lze uchovávat uvnitř mrazničky kdekoli, ale ne výše jak 5 mm pod horní hranou. U koupených zmrazených potravin nikdy
nepřekračujte maximální dobu uchovávání. Když si koupíte zmrazené potraviny, přesvědčte se, že byly skladovány při správné teplotě. Nekupujte
výrobky, které mají vlhký nebo poškozený obal. Koupené výrobky vkládejte do své mrazničky co nejrychleji. Pro přepravu takových výrobků domů
doporučujeme používat izolovaný vak. Nikdy do mrazničky nevkládejte láhve, teplé předměty nebo šumivé nápoje.
ZMRAZOVÁNÍ
Používejte jen čerstvé potraviny nejlepší jakosti. Teplé pokrmy nechte před vložením do mrazničky vychladnout na pokojovou teplotu co nejrych-
leji. Potraviny pečlivě zabalte do zmrazovací fólie, nebo použijte speciální zmrazovací krabice nebo sáčky, které jsou na trhu. Potraviny před zmra-
zováním rozdělte na menší porce - to zajistí rychlejší zmrazení a přinese výhodu, že si můžete vzít a rozmrazit jen takové množství, jaké budete
skutečně potřebovat pro okamžitou spotřebu. Pamatujte, že rozmrazené potraviny se nesmí znovu zmrazovat. Ale pokrmy připravené z rozm-
razených potravin zmrazovat lze. Obaly v mrazničce si označte datem zmrazování. Doporučujeme si o obsahu mrazničky vést záznamy. Když je
zmrazování příliš pomalé, kvalita zmrazovaných potravin se zhoršuje. Proto nezmrazujte větší množství, než uvádí typový štítek mrazničky. Jestliže
chcete zmrazovat potraviny několik dní po sobě, je třeba maximální zmrazovací výkon asi o třetinu snížit. Pokud je to jen možné, nechte víko
mrazničky během zmrazování zavřené. Jestliže nemáte žádné zkušenosti se zmrazováním potravin v domácnosti, doporučujeme koupit si literatu-
ru, obsahující rady a pokyny.
ROZMRAZOVÁNÍ
Všeobecně platí, že potraviny by se neměly rozmrazovat při pokojové teplotě, protože se tím zvyšuje riziko množení baktérií. Nejlepší je rozmra-
zovat velké porce masa nebo drůbeže v chladničce a to platí také pro potraviny, které se konzumují v takovém stavu, v jakém jsou (např. ovoce,
máslo a plátky masa). Tím zároveň šetříte energii, kterou spotřebuje chladnička. Malé porce potravin lze zpracovávat přímo z mrazničky. Celá řada
polotovarů se rovněž může připravovat bez rozmrazování. Vždy dodržujte pokyny uvedené na obalu výrobku. Chléb má dobrou chuť tehdy, když
se rozmrazí při mírné teplotě v troubě. Mikrovlnné trouby se mohou použít pro rychlé rozmrazování většiny zmrazených potravin. Dodržujte návody
k použití příslušné mikrovlnné trouby.
ODMRAZOVÁNÍ
Tvoření námrazy uvnitř mrazničky se nelze vyhnout. Námraza se tvoří v okamžiku, kdy vlhkost obsažená ve vzduchu přijde do styku s chladným
povrchem mrazničky. Proto by se víko mělo otevírat opravdu jen v případě nutnosti a nikdy by se nemělo nechávat nezavřené. Tenká vrstvička
ledu nebo námrazy nemůže funkci mrazničky nepříznivě ovlivnit a lze ji odstranit opatrným použitím přiložené škrabky.
Důležité Nikdy k odstraňování námrazy nepoužívejte nůž ani jiný ostrý předmět.
Když tloušťka námrazy nebo ledu dosáhne 10-15 mm, mraznička by se měla odmrazit. Doporučujeme odmrazovat tehdy, když v mrazničce nej-
sou uloženy potraviny, nebo jich tam je málo. Vypněte proud. Vyjměte obsah mrazničky, zabalte do novin a uložte na chladném místě. Rychlost
odmrazování lze zvýšit umístěním jedné nebo více nádob s horkou (nikoli vřící) vodou dovnitř mrazničky a zavřením víka. Za chvíli víko otevřete a
opatrně vrstvu námrazy odstraňte. Nepokoušejte se urychlovat odmrazování použitím čehokoli jiného než horké vody, protože by mohlo dojít k
poškození mrazničky. Po odmrazení vnitřek mrazničky vyčistěte a vytřete.
JAK ČISTIT MRAZNIČKU UVNITŘ
Před čištěním mrazničky odpojte spotřebič ze zásuvky a vyjměte veškeré příslušenství. Nejvhodnější doba pro čištění je po odmrazení a před opě-
tovným zapojením spotřebiče do zásuvky. K čištění mrazničky použijte vlhký hadřík. Používejte teplou vodu a šetrný, nearomatický čisticí
prostředek. Po vyčištění mrazničky vyčistěte koš / koše, dříve než je vložíte dovnitř.
Důležité Nikdy k čištění vnitřního prostoru mrazničky nepoužívejte agresivní přípravky, čisticí prášky nebo silně aromatické čisticí
prostředky, protože by se tím interiér poškodil a uvnitř by zůstaly ostré pachy.
FREEZING
CAPACITY
CZ