použití mixéru
1
Na nožový blok nasaďte těsnění – zkontrolujte, zda
t
ěsnění správně přiléhá. Je-li těsnění poškozené nebo
pokud nedostatečně přiléhá, nádoba bude protékat.
2
Uchopte nožovou jednotku za spodek a vložte ji do pohárku
–
otáčejte proti směru hodinových ručiček, dokud nedojde k
zapadnutí.
3
Nádobu naplňte potravinami.
4
Nasaďte víko a otočením po směru hodinových ručiček ji
zajistěte . Nasaďte uzávěr víka.
5
Mixér nasaďte na motorový blok a otočením zajistěte .
6
Regulátorem rychlosti nebo pulzním tlačítkem zapněte přístroj.
tipy
●
Při výrobě majonézy dejte do mixéru všechny přísady kromě
o
leje. Olej přidávejte pozvolna za chodu tak, aby se se směsí
spojil.
●
Husté směsi, např. paštiky a pomazánky, je někdy nutné stírat
se stěn nádoby. Takovou směs může být jednodušší zředit.
●
Při drcení ledu použijte krátké pulzní záběry.
upozornění
●
Před vložením do mixéru nechte všechny tekutiny
vychladnout na pokojovou teplotu.
●
Chcete-li, aby vám mixér dlouho sloužil, nikdy ho nezapínejte
na dobu delší než 60 vteřin. Vypněte ho hned, jak dosáhnete
požadované konzistence.
●
Nikdy nemixujte koření, materiály z plastu by se mohly
poškodit.
●
Jestliže je mixér špatně nasazený, robot se nespustí.
●
Před zapnutím do nádoby nepřidávejte suché přísady. Podle
potřeby je pokrájejte na kousky; vyjměte uzávěr plnicího hrdla
a za chodu je po jednom přidávejte plnicím hrdlem.
●
Nádobu mixéru vždy vyprázdněte. Před použitím i po použití
by měla být čistá.
●
Nikdy nemixujte více než 1.2 litru tekutiny - pokud se při
mixování tvoří pěna (např. u mléčných koktejlů), tak ještě
méně.
volba rychlosti podle funkce
nástroj/doplněk funkce rychlost
sekací nůž Příprava dortu 1 - 2
Spojení tuku s moukou 2
Vmíchání vody
přísady do těsta 1 – 2
Rozsekání/rozmixování/paštiky 2
Kynutá těsta 2
Husté polévky (500 ml 1
kapalných potravin do
500 g pevných potravin)
Řidší polévky/mléko
(max. 600 ml) 1 - 2
šlehač Vaječné bílky 2
Smetana (max. 250 ml) 1 - 2
kotouče - plátkovací/ Suroviny pevné konzistence -
strouhací mrkev, tvrdé sýry 2
Potraviny měkčí konzistence -
okurky, rajčata 1
lis na citrusové plody Citrusové ovoce 1
mixér univerzální 2
m
aximální množství
●
Váha mouky do těsta na křehké pečivo 250 g
●
Váha mouky do kynutého těsta 340 g
●
C
elková váha jednoduchého piškotového dortu 1 kg
●
Sekání libového masa/celk. hmotnost 400g
●
Husté polévky 1 l
Ř
idší polévky/mléko 600 ml
●
Šlehání vaječných bílků 6
●
Mixér 1.2 l
jak používat příslušenství
rychlost pro každý doplněk viz tabulku výše.
sekací nůž
Sekací nůž má z celého příslušenství nejširší uplatnění. Doba
z
pracování má vliv na dosaženou konzistenci. Chcete-li si
dosáhnout hrubší konzistence, použijte pulsní spínač.
Sekací nůž použijte na pečivo a koláče, k sekání syrového a
vařeného masa, zeleniny, ořechů, k přípravě paštik,
pomazánek, krémových polévek a k výrobě strouhanky z
pečiva a chleba.
Lze použít také pro kynutá těsta.
tipy
sekací nůž
●
Maso, chléb a zeleninu pokrájejte asi na 2cm kousky.
●
Pečivo nakrájené na kousky vhazujte do plnicího hrdla za
chodu.
●
Připravujete-li těsto, nakrájejte ještě tuhý tuk z chladničky na
2cm kostky.
●
Nenechávejte směs zpracovávat příliš dlouho.
těsto
●
Suché přísady vložte do nádoby a za chodu přilijte zbývající
tekuté přísady. Nechte zpracovávat asi 60 vteřin, až ze směsi
vznikne hladký poddajný kus těsta oblých tvarů.
●
Další hnětení provádějte pouze ručně. Další hnětení v nádobě
se nedoporučuje, protože robot by se mohl převrhnout.
šlehač
Používejte pouze ke šlehání vaječných bílků a smetany.
tipy
●
Nejlepších výsledků dosáhnete, použijete-li vejce pokojové
teploty.
●
Před šleháním zkontrolujte, zda jsou nádoba i šlehač čisté a
nejsou na nich zbytky tuku.
plátkovací/strouhací kotouče
Použití kotoučů.
oboustranné plátkovací/strouhací kotouče - na hrubo
Strouhací stranu používejte na sýry, mrkev, brambory a
potraviny podobné konzistence.
Plátkovací stranu používejte na sýry, mrkev, brambory, brukev,
okurku, cuketu, červenou řepu a cibuli.
bezpečnostní zásady
●
Nikdy nesnímejte víko před úplným zastavením řezných
kotoučů.
●●
S řeznými kotouči zacházejte opatrně, jsou velmi ostré.
44