48
Abyste dosáhli co nejlepších výsledku, je
duležité, aby byly potraviny čerstvé, bez vady
a v dobrém stavu.
Než potraviny zakonzervujete ve vakuu,
zkontrolujte, zda jsou úplne vychlazené.
Rozmražené potraviny nelze konzervovat ve
vakuu .
U balených potravin dodržujte datum spotreby
uvedeném na puvodním obalu.
Doba konzervace záleží na prostredí, v nemž je
vakuovaná krabice uložena.
Kombinace jednotlivých potravin
V ledničce
• Ćerstvé potraviny jako masa, ryby, sýry,
uzeniny, čerstvé testoviny, zelenina a
dezerty;
• Varené potraviny a polévky.
Pri uchovávání potravin v ledničce prodlužuje
jejich vakuizace dobu, po niž zustanou čerstvé,
než kdybyste je uskladnili pri nízké teplote.
Potraviny jsou tak chráneny pred oxidací,
vysycháním, kvašením a ztrátou chuti, a
pritom si uchovávají vuni a výživnou hodnotu.
V mrazničce
• Potraviny s dlouhou konzervační dobou.
Pri uchovávání potravin v mrazničce je
vakuizace chrání pred nežádoucím
vysycháním, k nemuž dochází v dusledku
velmi suchého mrazu, a zabranuje ztráte chuti.
Príprava potravin, které jsou určeny k
uchovávání v mrazničce, vyžaduje dodržení
určitých podmínek:
• Ryby vykuchejte, omyjte a osušte;
• Zeleninu sparte a osušte .
Rozmražené potraviny spotrebujte do 24
hodin po rozmražení.
Za okolní teploty
• Suché potraviny typu chléb, mouka,
testoviny, strouhanka, rýže a zelenina.
Vakuizace potraviny chrání pred vlhkostí.
Umožnuje uchování jejich chute a vune.
•Potraviny typu džemy, med, strouhaný
sýr a zelenina konzervovaná v oleji.
Vakuizace umožnuje delší dobu uchování
potravin a zabranuje jejich žluknutí.
Jak používat vakuový systém konzervace potravin CS
Konzervace potravin ve vakuu a teplota