Russel Hobbs 22700, ULTIMATE 3 EN 1_22700-56 Návod k obsluze

63
pokyny (Čeština)
Přečtěte si pokyny a uschovejte je. Pokud zařízení předáte dál, předejte ho i s návodem. Před
použitím odstraňte všechny obaly.
DŮLEŽITÁ BEZPEČNOSTNÍ OPATŘENÍ
Dodržujte základní bezpečnostní pokyny, jako jsou:
Tento pístroj mohou používat osoby se sníženými fyzickými, senzorickými i
mentálními schopnostmi nebo osoby, které výrobek nikdy nepoužívaly nebo
jej neznají, pokud tak iní pod dozorem/byly poueny a rozumí souvisejícím
rizikm.
stroj nesmí používat dti nebo si s ním hrát. Pístroj i kabel udržujte mimo
dosah dtí.
ed složením, rozložením nebo čišním odpojte zařízení ze zásuvky. Stej
postupujte i v případě, že necháváte zařízení bez dozoru.
Nesprávné použití zaízení mže vést ke zranní.
i manipulaci s noži a vyprazdňování a čištění džbánu bte opatrní, abyste
předešli případnému zranění.
ístroj nepoužívejte, pokud je síto nebo víko prasklé nebo poškozené.
Pokud je poškozený kabel, musí jej vyměnit výrobce, jeho servisní zástupce
nebo osoba podobně kvalifikovaná, aby nedošlo k riziku.
Jednotku motoru nenamáčejte.
Nikdy nestlačujte potraviny v trubici prsty nebo příborem – používejte pouze tlačný díl
Nikdy nepoužívejte toto zařízení k jinému účelu, než k jakému je určeno.
Nepoužívejte příslušenství nebo přídavné prvky mimo těch, které dodáváme my.
Nepoužívejte spotřebič, je-li poškozen nebo se objevují poruchy.
Motor nenechte nepřetržitě běžet déle než 2 minuty, mohl by se přehřát. Po 2 minutách
přístroj vypněte a nechte jej alespoň dvě minuty odpočinout.
JEN PRO DOMÁCÍ POUŽITÍ
NÁKRESY
1. Tlný díl
2. ko
3. Síto
4. Separátor odšťavňovače
5. Odpadní nádoba
6. Ovládání
7. Nálevka
8. Jednotka motoru
9. Hermetické víko
10. Kužel
11. Cedítko
12. Separátor citrusů
13. Spojovací díl
14. Víceúčelová nádoba
15. Jednotka s noži
` vhodné pro mytí v myčce
PŘED PRVNÍM POUŽITÍM
Odstraňte veškerý obalový materiál a etikety.
Tlačný díl, víko, sítko, separátory, cedítko, odpadní nádobu, kužel, nádobu a jednotku s
noži umyjte v teplé mýdlové vodě. Opláchněte a osušte
Motorový díl otřete vlhkým hadříkem.
Přístroj umístěte na suchý, stabilní a rovný povrch, poblíž elektrické zásuvky.
ODŠŤAVŇOVAČ (OBR. A)
Odšťavňovač lze použít k získávání šťávy z ovoce, zeleniny a dokonce listové zeleniny.
MONŽ
1. Srovnejte symbol
*
na separátoru odšťavňovače se symbolem
)
na motorovém díle. Pro
srovnání symbolu
*
se symbolem
(
separátorem otočte ve směru hodinových ručiček.
2. Vložte do separátoru sítko a nasuňte ho na hnací hřídel.
64
3. Srovnejte symbol
*
na víku se symbolem
)
na motorovém díle. Pro srovnání symbolu
*
se
symbolem
(
separátorem otočte ve směru hodinových ručiček.
4. Odpadní nádobu vložte pod levou stranu víka.
5. Umístěte víceúčelovou nádobu pod nálevku, aby do ní mohla šťáva natékat.
6. Vložte tlačný díl do trubice.
POUŽI
1. Ujistěte se, že je přístroj vypnutý (O).
2. Zasuňte zástrčku do zásuvky.
3. Zapněte odšťavňovač (I).
4. Vytáhněte tlačný díl a do trubice nasypte ingredience.
5. Trubice je dostatečně široká, čili většina ovoce a zeleniny se vejde vcelku. Ale je možné, že
větší ingredience bude třeba nakrájet, aby se vešly.
6. Tlačný díl dejte zpět a na ingredience jím jemně tlačte, aby mohly trubicí projít.
7. Až budete hotovi, odšťavňovač vypněte (O).
8. Nálevku lze vyhnout nahoru, aby z ní po použití přístroje nekapalo.
9. Z důvodu uskladnění můžete na víceúčelovou nádobu nasadit i hermetické víko, anebo ji
můžete používat jako láhev na pití.
RADY
Pokud je to možné, kupujte vždy organicky pěstované produkty. Omezíte tak konzumaci
pozůstatků insekticidů a hnojiv.
Z ovoce, jako jsou broskve, švestky, mango atd., je třeba vyjmout pecky.
Používejte ovoce a zeleninu dobré kvality, která je čerstvá a zralá. Při použití změk
zeleniny nebo přezrálého ovoce bývá džus hustší, zakalený a může chutnat zvláštně.
Veškeré ovoce a zeleninu umyjte. Na tvrdé ovoce a zeleninu použijte kartáč. Z
neorganických produktů odstraňte vrchní listy. Neorganické produkty či produkty
ošetřené voskem oloupejte. Poškozená místa a vady odkrojte a vyhoďte , mohly by ovlivnit
chuť džusu.
Neodšťavňujte žádnou zeleninu se silným aroma, či přímo štiplavé chuti, jako je např.
cibule či česnek. Pak se můžete sebevíc snažit odšťavňovač vyčistit, ale tohoto aroma už se
nezbavíte.
Listovou zeleninu, jako je např. petržel, mladá pšenice a fazolové klíčky, svažte do malého
uzlíku a pomocí tlačného dílu natlačte do trubice.
VARONÍ! Listy rebarbory jsou jedovaté, obsahují kyselinu šťavelovou, čili nesmějí se
odšťavňovat ani jíst.
LIS NA CITRUSY (OBR. B)
Lis na citrusy lze použít k vymačkávání šťávy z pomerančů, grapefruitů, citronů, limetek atd.
MONŽ
1. Nasaďte na hnací hřídel spojovací díl.
2. Srovnejte symbol * na separátoru citrusů se symbolem ) na motorovém díle. Pro
srovnání symbolu * se symbolem ( separátorem otočte ve směru hodinových
ručiček.
3. Na spojovací díl nasaďte kužel.
4. Umístěte víceúčelovou nádobu pod nálevku, aby do ní mohla šťáva natékat.
POUŽI
1. Ujistěte se, že je přístroj vypnutý (O).
2. Zasuňte zástrčku do zásuvky.
3. Zapněte odšťavňovač (I).
4. Uchopte jednu půlku ovoce a naste ji stranou řezu (dužinou) na horní část lisovacího
kužele a zatlačte.
5. Až budete hotovi, odšťavňovač vypněte (O).
6. Nálevku lze vyhnout nahoru, aby z ní po použití přístroje nekapalo.
65
7. Z důvodu uskladnění můžete na víceúčelovou nádobu nasadit i hermetické víko, anebo ji
můžete používat jako láhev na pití.
RADY
Používejte kvalitní citrusy, které jsou čerstvé a zralé.
Ovoce otřete. Ovoce polte na bok a rozkrojte napůl ostrým nožem, aby jste dobře
prořízli středy.
MIR (OBR. C)
Univerzální mixér má několik různých využití, na. v něm lze mixovat polévky, smoothie či
pyré.
MONŽ
1. Vložte do nádoby ingredience. Neplňte ji nad značku max.
2. Jednotku s noži našroubujte na horní stranu víceúčelové nádoby.
3. Ujistěte se, že je přístroj vypnutý (O).
4. Nádobu otočte vzhůru nohama a potom srovnejte symbol * na jednotce s noži se
symbolem ) na motorovém díle. Pro srovnání symbolu * se symbolem ( jednotkou s
noži otočte ve směru hodinových ručiček.
POUŽI
1. Zasuňte zástrčku do zásuvky.
2. Přístroj zapněte (I). Pro lepší kontrolu použijte funkci jednotlivých záběrů Y .
3. Až budete hotovi, přístroj vypněte a otočte jednotkou s noži proti směru hodinových
ručiček, abyste mohli srovnat symbol * na jednotce s noži se symbolem ) na
motorovém díle, a jednotku sejměte.
4. Nádobu otočte správnou stranou nahoru a jednotku s noži odšroubujte.
5. Z důvodu uskladnění můžete na víceúčelovou nádobu nasadit i hermetické víko, anebo ji
můžete používat jako láhev na pití.
KOMBINOVANÁ POUŽITÍ
Protože se víceúčelová nádoba používá jak při odšťavňování, tak při lisování citrusů, lze tyto
funkce za účelem větší univerzálnosti kombinovat. Například při výrobě smoothie:
1. Z lisu na citrusy nebo odšťavňovače odveďte šťávu do nádoby.
2. Přidejte do nádoby zbytek ingrediencí na smoothie.
3. Nasaďte jednotku s noži (viz oddíl MIXÉR).
4. Ingredience rozmixujte a získejte 100% přírodní smoothie vyrobené doma.
Ve většině receptů na smoothie se uvádí, že je potřeba nějaká tekutina v podobě šťávy. Pokud
použijete svoji vlastnoručně vyrobenou šťávu, můžete si být jisti, že vaše smoothie je 100%
přírodní bez přísad či konzervantů, které se vyskytují v komerčně vyráběných šťávách.
ČIŠTĚNÍ
1. Přístroj vypněte (O) a vytáhněte jej ze zásuvky.
2. Demontujte přístroj.
3. Sítko vyjmete tak, že otočíte separátorem proti směru hodinových ručiček, srovnáte
symbol * se symbolem ) a potom sítko ze separátoru vyklopíte.
4. Jednotku motoru otřete vlhkým hadrem .
5. Ručně umyjte snímatelné díly. Pokud je filtrační síto ucpané, dejte ho pod tekoucí vodu a
jeho drátěný povrch odrhněte nylonovým kartáčkem na nádobí. Nepokoušejte se do síta
štětinami kartáče rýpat – síto tak poškodíte.
` Tyto díly můžete umýt v myčce na nádobí.
Extrémní prostředí uvnitř myčky může ovlivnit povrchovou úpravu zařízení. Poškození je pak
pouze kosmetického rázu, čili nemělo by dojít k ovlivnění provozu přístroje.
W
OCHRANA ŽIVOTNÍHO PROSTŘE
Aby nedošlo k ohrožení zdraví a životního prostředí vlivem nebezpečných látek
obsažených v elektrických a elektronických produktech, spotřebiče označené tímto symbolem
nesmějí být vhazovány do směsného odpadu, ale je nutno je obnovit, znovu použít nebo
recyklovat.
66
RECEPTY K ODŠŤAVŇOVAČI
DRINK PRO JISKRU V OKU
Aby naše oči mohly zůstat zdravé a zářivé, tělo
si žádá spoustu vitamínů B a také vitamínů C a
E a betakaroténu. Zkuste si tento ovocný
nápoj občas připravit. Je to osvěžující a chutný
nápoj plný vitamínů.
3 mrkev
2 zelená jablka kyselejší chuti
½ brokolice
½ červená paprika
JABLEČNO-JAHODOVÝ WHIZZ
250g jahody
3 zelená jablka kyselejší chuti
1 malý kousek zázvoru – oloupaný
Podávejte do sklenice s ledem.
ENERGETICKÝ NÁPOJ
Zelenina a ovoce má přirozeně sladkou chuť a
skvěle se hodí na energetické nápoje.
2 mrkve
3 meruňky, vypeckované
2 jablka
50 ml mléka
5 g pšeničných klíčků
5 ml medu
Zeleninu a ovoce odšťavněte. Vmíchejte mléko,
pšeničné klíčky a med.
VITAMÍNOVÝ NÁPOJ
Tento nápoj je bohatý na vitamíny skupiny B,
vitamín C a vápník.
1 pastinák
½ zelené papriky
1 brokolice
2 mrkve
1 batata
1 stonek celeru
Pro sladší chuť přidejte více mrkve a pastináku.
PIKANTNÍ KOKTEJL
2 mrkve
1 hrst řeřichy
3 rajčata
1 trs lístků koriandru nebo bazalky
1 stonek celeru
½ červené papriky
Několik kapek tabasca a worcestrové
omáčky (volitelné)
LETNÍ NÁPOJ
3 rajčata
½ okurky
1 stonek celeru
1/8 limetky
MRKEV A PETRŽEL
6 mrk
5 snítek petržele
ZELÍ, CELER A MRKEV
½ zeleného zelí
2 stonky celeru
3 mrkve
ZELENINOVÉ POVZBUZENÍ
1 hrst špenátu
4 snítky petržele
4-6 mrkve
KOKTEJL SUNSHINE
2 jablka
100 g jahod
KOKTEJL PASSION
50 g jahod
¼ ananasu
1 trs modrých hroznů
ANANAS A GREP
½ grepu
¼ ananasu
LIMODA
4 jablka
¼ citronu
Podávejte s ledem.
ANANAS, JAHODA A JABLKO
1 jablko
¼ ananasu
100 g jahod
HRKA A JABLKO
2 jablka
2 hrušky
¼ citronu
67
RECEPTY K MIXÉRU
PÓRKOVO-BRAMBOROVÁ POLÉVKA
75g pórek
75g brambory
2 masox
400ml voda
sůl a pepř
Pórek a brambory mixujte po dobu 2 sekund.
Přelijte do většího hrnce. Přidejte vodu a masox.
Přiveďte k varu za stálého míchání. Ztlumte plamen.
Hrnec přikryjte. Zvolna vařte 20 minut. Sejměte z
plamene. Nechte 30 minut vychladnout. Mixujte do
hladka. Ohřejte na servírovací teplotu (ne do varu).
Dochuťte. Podávejte s chlebem.
U polévky Vichyssoise přidejte k pórku a
bramborům ještě trochu pažitky, a v hrnci napřed
rozehřejte hrudku másla. Polévku pak vychlaďte a
neohřívejte ji. Před podáváním do polévky ještě
všlehejte 75ml smetany.
KOŘENĚNÁ DÝŇO POLÉVKA
450g dýně
15ml rostlinný olej
1 pórek
2 stroužek česnek
450ml kuřecí/zeleninový bujón
2.5g mletý zázvor
15ml 18% smetana/crème fraiche
1 t mletý koriandr
1 trs listy koriandru
sůl a pepř
ni oloupejte, zbavte semen a nakrájejte na větší
kusy. V hrnci rozpalte olej. Přidejte pórek, česnek a
koření. 3 minuty míchejte. Přidejte bujón a dýni.
Přiveďte k varu za stálého míchání. Ztlumte plamen.
Hrnec přikryjte. Zvolna vařte 20-30 minut. Sejměte
z plamene. Vmíchejte koriandr a smetanu. Nechte
30 minut vychladnout. Mixujte do hladka. Ohřejte
na serrovací teplotu (ne do varu). Dochuťte.
Podávejte s chlebem.
KORIANDROVÉ PESTO
2 hrsti listů koriandru
2 stroužky česnek
60g piniové oříšky
125ml olivový olej
60g parmazán – strouhaný
Koriandr, česnek, piniové oříšky a polovinu oleje do
hladka rozmixujte. Přelijte do velké mísy. Vmíchejte
parmazán. Přidejte olej k získání správné
konzistence: Na dip: husté. Na polevu: středně
husté. Na těstovinovou omáčku: řídké.
OVOCNÉ SMOOTHIE
Vše do hladka rozmixujte.
60ml jogurt
200ml mléko
30g ovesná mouka
1 banán
30ml med
2 jablka – odjadřená
170g čokoládová zmrzlina
300ml pomerančový džus
150g jogurt s lískovými oříšky
1 banán
200ml mléko
300ml čokoládové mléko
2 hrušky – odjadřené
200ml jogurt
1 mango – zbavené pecky
200ml mléko
5ml med
300ml mléko
1 banán
12 jahody
400ml mléko
1 banán
20ml med
10ml výtažek z vanilky
360ml citrónová limonáda
125g vanilková zmrzlina
70g borůvky
300ml pomerančový džus
300ml brusinkový džus
1 banán
4 půlky zavařených meruněk
80ml meruňková šťáva (z plechovky)
2 broskve – vypeckované
60ml jogurt
200ml mléko
10ml med
600ml jablečný džus
1 mango – zbavené pecky
/