172
Některé produkty, jako jsou vodní zmrzliny, by
neměly být konzumovány příliš chladné.
Umístění skladovaných potravin
Vzhledem k cirkulaci studeného vzduchu v
chladničce je teplota v každé části chladničky
odlišná, takže by se do různých částí měly ukládat
různé druhy potravin.
Oddíl pro čerstvé potraviny je vhodný pro
skladování takových potravin, které nemusí být
zmrazeny, uvařeného jídla, piva, vajec, některých
koření, která vyžadují uchování v chladu, mléka,
ovocné šťávy atd. Zásuvka na ovoce a zeleninu je
vhodná k uchování zeleniny, ovoce atd.
Mrazicí oddíl je vhodný ke skladování zmrzliny,
mražených potravin a potravin, které je třeba
skladovat dlouhou dobu.
Použití oddílu pro čerstvé potraviny
Nastavte teplotu úložného prostoru pro čerstvé
potraviny mezi 2 ℃ ~ 8 ℃ a potraviny, které jsou
určeny ke krátkodobému skladování nebo ke
konzumaci v kteroukoli dobu, uložte do oddílu pro
čerstvé potraviny.
Police ledničky: Při vyjímání police ji nejprve
zvedněte a poté ji vytáhněte ven; a při instalaci
police ji umístěte na místo, než ji zatlačíte dolů. (U
dvoudílné police zatlačte první část dozadu a poté
vytáhněte ven druhou část). Zadní přírubu police
nechte nahoře, aby se potraviny nedostaly do
styku se stěnou vložky. Při vyjímání nebo vkládání
police ji držte pevně a zacházejte s ní opatrně, aby
nedošlo k poškození.
Zásuvka na ovoce a zeleninu: Vytáhněte ven
zásuvku na ovoce a zeleninu, abyste měli přístup k
potravinám. Po použití nebo očištění krycí desky
zásuvky na ovoce a zeleninu ji vložte zpět na
zásuvku, aby nebyla ovlivněna vnitřní teplota
zásuvky na ovoce a zeleninu.
Upozornění pro skladování potravin
Před uložením potravin v chladničce byste je měli
raději očistit a otřít je do sucha. Před vložením
potravin do chladničky je vhodné je uzavřít,
jednak z důvodu zabránění odpařování vody, aby
se ovoce a zelenina uchovaly čerstvé, a dále z
důvodu zabránění zápachu.
Do chladničky nevkládejte příliš mnoho potravin
nebo příliš těžké potraviny. Mezi potravinami
ponechte dostatek prostoru; pokud jsou příliš
blízko u sebe, bude blokováno proudění
studeného vzduchu, což má vliv na chladicí účinek.
Neskladujte nadměrné nebo příliš těžké potraviny,
aby nedošlo k rozdrcení police. Při skladování
potravin ponechte odstup od vnitřní stěny; a
potraviny s vysokým obsahem vody neumisťujte
příliš blízko zadní stěny chladničky, jinak by mohly
přimrznout k vnitřní stěně.
Kategorizované skladování potravin: potraviny by
měly být skladovány podle kategorií, přičemž
potraviny, které jíte každý den, by měly být umístěné
v přední části police, aby se zkrátila doba, kdy jsou
dveře otevřené, a zabránilo se znehodnocení
potravin v důsledku ztráty trvanlivosti.
Tipy pro úsporu energie: Před vložením do
chladničky nechte horké jídlo vychladnout na
pokojovou teplotu. Vložte mražené potraviny do
oddílu pro čerstvé potraviny, aby se rozmrazily,
pomocí nízké teploty mražených potravin
ochladíte čerstvé potraviny, čímž ušetříte energii.
Skladování ovoce a zeleniny
V případě chladicích spotřebičů s chladicím
oddílem je třeba učinit prohlášení v tom smyslu, že
některé druhy čerstvé zeleniny a ovoce jsou citlivé
na chlad, a proto nejsou vhodné pro skladování v
tomto druhu oddílu.
Použití úložného prostoru pro mražené
potraviny
Teplota mrazničky je regulována pod -18 ℃ a v
mrazicím oddílu je vhodné skladovat potraviny pro
dlouhodobé uchování, ale je třeba také dodržet
dobu skladování uvedenou na obalu potravin.
Zásuvky mrazničky se používají k ukládání
potravin, které je třeba zmrazit. Ryby a velké kusy
masa by měly být nakrájeny na malé kousky a
zabaleny do sáčků pro uchování čerstvosti, než
budou rovnoměrně rozmístěny uvnitř zásuvek
mrazničky.
★ Před vložením do mrazicího oddílu nechte horké
jídlo vychladnout na pokojovou teplotu.
★Do mrazicího oddílu nevkládejte skleněné
nádoby s tekutinou nebo tekutiny v konzervách,
které jsou utěsněny, aby nedošlo k prasknutí v
důsledku objemové roztažnosti po zmrznutí
tekutiny.
★Jídlo rozdělte na přiměřeně malé porce
★Před zmrazením byste měli potraviny raději
zabalit a použitý obalový sáček by měl být suchý,
aby nedošlo k tomu, že obalové sáčky přimrznou k
sobě. Aby se zabránilo křížové kontaminaci a
přenosu zápachu, potraviny by měly být zabaleny
do vhodných materiálů nebo jimi zakryty. Jedná se
o materiály, které jsou pevné, bez chuti,
nepropustné pro vzduch a vodu, netoxické a
neznečištěné.
Tipy pro nakupování mražených potravin
1. Když kupujete mražené potraviny, seznamte
se s pokyny pro skladování uvedenými na
obalu. Budete mít možnost ukládat
jednotlivé položky mražených potravin po
uvedenou dobu s ohledem na hodnocení
hvězdičkami. Tato doba je obvykle uvedena