47
PŘÍPRAVA
1. Umístěte spotřebič na stabilní, rovnou plochu odolnou vůči teplu.
2. Přístroj nepoužívejte blízko záclon a závěsů nebo pod policemi či skříňkami nebo blízko něčeho, co
se může působením unikající páry poškodit.
3. Mějte vždy připravené rukavice na pečení (nebo utěrku) a tepelně odolnou podložku nebo mělký
talíř, na který po skončení vaření mísu položíte.
4. Vložte mísu do hrnce.
VAŘENÍ
1. Rýži nasypte do mísy pomocí odměrky.
2. Mísu naplňte vodou až k číslu, které odpovídá počtu nasypaných šálků rýže.
3. Mísou pootočte o čtvrt otáčky do obou směrů, abyste se ujistili, že je mezi spodkem mísy a topným
tělesem dobrý kontakt.
4. Na mísu dejte poklici.
5. Zasuňte zástrčku do zásuvky. Přesunout zapnutí / vypnutí do polohy I. Vypínač přepněte do polohy N.
Kontrolka N se rozsvítí.
6. Přepínač přepněte na symbol P. Kontrolka N zhasne.
7. Až bude rýže uvařená, přepínač přeskočí na symbol N, kontrolka P zhasne a rozsvítí se kontrolka N.
8. Rýži nechte odpočívat asi 10 minut, potom vařič vypněte a vypojte ze sítě.
9. Nasaďte si rukavice na pečení.
10. Když zvednete poklici, bude unikat pára a horký vzduch. Poklici tedy jen nahněte, aby unikající pára
nesměřovala na vás.
11. Vyjměte mísu a položte ji na tepelně odolnou podložku nebo mělký talíř.
12. Lopatkou rýži prokypřete a promíchejte, aby unikla zbývající pára.
• Občas se stane, že na vrstvě rýže, která je v kontaktu s mísou, se utvoří krusta.
• Pokud ovšem o krustu zájem nemáte, můžete ji odstranit pomocí lopatky hned poté, co rýži
naberete na talíř.
DALŠÍ INGREDIENCE
• Pokud chcete přidat nějaké další ingredience (rozinky, ovoce, ořechy, atd.), měli byste použít menší
množství rýže, protože tyto přísady také absorbují vodu.
• Rozinky a sušené ovoce absorbují stejné množství vody jako rýže, čili nasypte tyto přísady do
odměrky společně s rýží.
• Ořechy tolik vody nenasají, čili ty můžete přidat až poté, co jste odměřili požadované množství rýže.
POUŽÍVÁNÍ PŘÍSTROJE JAKO PARNÍHO HRNCE
1. Přidejte požadované množství vody – Použijte výše uvedený způsob 1 nebo 2.
2. Koš umístěte na horní část mísy, do koše pak umístěte jídlo.
3. Aby se potraviny udělaly stejnoměrně, nakrájejte je přibližně na stejně veliké kousky.
4. Potraviny, které by se mohly rozpadnout a propadnout do vody, či potraviny malých rozměrů (např.
hrášek), zabalte do alobalu.
5. Při vyjímání zabalených potravin buďte opatrní – používejte rukavice na pečení a plastové kleště/
lžíce.
6. Koš zadělejte poklicí.
7. S přístrojem pracujte úplně stejně jako při vaření rýže.
8. Držte se uvedených časů pro napařování.
9. Po napařování potraviny v hrnci nenechávejte – rozbředly by.
10. Zapište si druh a množství potravin a také množství vody. Příště už použijte jen požadované
množství vody a nechte hrnec pracovat podle časovače.
GB
DE
FR
NL
IT
ES
PT
DK
SE
NO
FI
RU
CZ
SK
PL
HR
SI
GR
HU
TR
RO
BG
AE