52
PŘÍPRAVA
1. Umístěte spotřebič na stabilní, rovnou plochu odolnou vůči teplu.
2. Přístroj nepoužívejte blízko záclon a závěsů nebo pod policemi či skříňkami nebo blízko něčeho, co
se může působením unikající páry poškodit.
3. Mějte vždy připravené rukavice na pečení (nebo utěrku) a tepelně odolnou podložku nebo mělký
talíř, na který po skončení vaření mísu položíte.
4. Vložte mísu do hrnce.
VAŘENÍ
1. Rýži nasypte do mísy pomocí odměrky. Odměrku naplňte tak, aby byla zarovnaná, a ne vrchovatá
(Obr. A).
2. Mísu naplňte vodou až k číslu, které odpovídá počtu nasypaných šálků rýže.
3. Mísou pootočte o čtvrt otáčky do obou směrů, abyste se ujistili, že je mezi spodkem mísy a topným
tělesem dobrý kontakt.
4. Přiklopte poklici a zatlačte na ni, aby zacvakla. Při vaření musí být poklice vždy zavřená a zajištěná
západkou.
5. Zasuňte zástrčku do zásuvky. Přesunout zapnutí / vypnutí do polohy I. Přepínač přepněte do polohy
DOWN (dolů). Kontrolka O se rozsvítí.
6. Až bude rýže uvařená, přepínač se přepne do polohy KEEP WARM (udržování teploty). Kontrolka O
zhasne a kontrolka N se rozsvítí.
7. Rýži nechte odpočívat asi 10 minut, potom vařič vypněte a vypojte ze sítě.
8. Poklici otevřete stisknutím tlačítka pro uvolnění poklice. Dávejte pozor na unikající páru a používejte
rukavice na vaření či podobnou ochranu.
9. Vyjměte mísu a položte ji na tepelně odolnou podložku nebo mělký talíř.
10. Lopatkou rýži prokypřete a promíchejte, aby unikla zbývající pára.
• Občas se stane, že na vrstvě rýže, která je v kontaktu s mísou, se utvoří krusta.
• Pokud ovšem o krustu zájem nemáte, můžete ji odstranit pomocí lopatky hned poté, co rýži
naberete na talíř.
DALŠÍ INGREDIENCE
• Pokud chcete přidat nějaké další ingredience (rozinky, ovoce, ořechy, atd.), měli byste použít menší
množství rýže, protože tyto přísady také absorbují vodu.
• Rozinky a sušené ovoce absorbují stejné množství vody jako rýže, čili nasypte tyto přísady do
odměrky společně s rýží.
• Ořechy tolik vody nenasají, čili ty můžete přidat až poté, co jste odměřili požadované množství rýže.
POUŽÍVÁNÍ PŘÍSTROJE JAKO PARNÍHO HRNCE
1. Do mísy nalijte 400 ml studené vody.
2. Koš umístěte na horní část mísy, do koše pak umístěte jídlo.
3. Aby se potraviny udělaly stejnoměrně, nakrájejte je přibližně na stejně veliké kousky.
4. Potraviny, které by se mohly rozpadnout a propadnout do vody, či potraviny malých rozměrů (např.
hrášek), zabalte do alobalu.
5. Při vyjímání zabalených potravin buďte opatrní – používejte rukavice na pečení a plastové kleště/
lžíce.
6. Přiklopte poklici a zatlačte na ni, aby zacvakla. Při vaření musí být poklice vždy zavřená a zajištěná
západkou.
7. S přístrojem pracujte úplně stejně jako při vaření rýže.
8. Držte se uvedených časů pro napařování.
9. Po napařování potraviny v hrnci nenechávejte – rozbředly by.
10. Zapište si druh a množství potravin a také množství vody. Příště už použijte jen požadované
množství vody a nechte hrnec pracovat podle časovače.