Kenwood AT910014 Uživatelský manuál

Kategorie
Mixér / kuchyňský robot příslušenství
Typ
Uživatelský manuál
bezpečnost
Pokud je těsto příliš suché nebo je
do stroje podáváno příliš rychle,
hrozí porucha strojku na těstoviny i
mixéru.
Do násypky nezasouvejte prsty ani
jiné předměty, kromě tlačky
dodávané se strojkem.
Těsto do násypky tlačte jen tlačkou
dodávanou se strojkem. Netlačte
příliš silně.
Strojek na těstoviny nenasazujte a
nesnímejte, pokud je mixér v
chodu.
Postupně přidávejte malé kousky
těsta, plynule. Násypka se nesmí
zcela zaplnit.
Pozor při manipulaci se strojkem a
čištění, uvnitř jsou ostré nože.
legenda
násypka
podávací trubka
těleso
šnek
tvořítko*
pojistná matice
montážní prstenec řezačky
nůž
tlačka
čistítko
* Se strojkem je dodáváno tvořítko
na těstoviny Maccheroni rigati, viz
strana s obrázky. Další tvořítka si
můžete dokoupit u prodejce, u
něhož jste strojek zakoupili.
před prvním použitím
Omyjte všechny díly: viz sekce
‚čištění‘.
montáž
1 Volitelný krok: výroba těstovin se
usnadní, pokud těleso strojku,
tvořítko a pojistnou matici namočíte
do horké vody a osušíte.
2 Demontujte kryt pomalého náhonu;
odsuňte západku a pak zatáhněte .
3 Přidržte západku v odsunuté poloze
a zasuňte do otvoru těleso strojku
na těstoviny.
4 Do tělesa zasuňte šnek a otáčejte
jím, dokud nezapadne do náhonu
stroje.
5 Nasaďte tvořítko.
6 Nasaďte zajišťovací matici a
dotáhněte rukou (nepoužívejte klíč
v rukojeti tlačky, ten je určen jen
pro usnadnění demontáže).
Zkontrolujte, zda matice téměř
úplně dosedla na těleso strojku.
7 Nasaďte násypku.
Volitelný krok: na smontovaný
strojek lze upevnit řezačku, která
usnadňuje řezání formovaných
těstovin na potřebnou délku.
1 Rukojeť nože držte v maximálně
zvednuté poloze a mírně povolte
upevňovací prstenec. Umístěte
přes něj zajišťovací matici a dle
potřeby s zakruťte, dokud
nezapadne do závitu na strojku.
Tvořítko musí být na řezačce
položeno naplocho.
2 Přidržte okraj řezačky a současně
utáhněte upevňovací prstenec
otáčením směrem od sebe .
Poznámka při montáži nebo
demontáži řezačky vždy jednou
rukou držte okraj a druhou rukou
otáčejte upevňovacím prstencem.
použití strojku na
těstoviny
1 Připravte těsto podle přiloženého
receptu.
Těsto nesmí být příliš suché, hrozí
poškození strojku i mixéru. Musí
mít vzhled připomínající hrubou
strouhanku nebo kousky. Částice
těsta se musí rozpadat, ale při
stlačení k sobě musí držet.
2 Mixér zapněte na rychlost 2-3.
82
Ïesky
P¡ed ïtením rozlo¥te p¡ední stránku s ilustrací
3 Dejte do násypky kousky těsta.
Postupně přidávejte malé kousky.
Přidávejte další potom, co bude
šnek prázdný. Pokud se podávací
trubka ucpe, vytlačte těsto do
šneku tlačkou (nepoužívejte nic
jiného než tlačku a netlačte příliš
silně). Podávací trubka se nesmí
zcela zaplnit.
4 Poté, co těstovina požadovanou
délku, ji odřízněte pohybem rukojeti
řezačky dozadu a dopředu. Pokud
nemáte řezačku namontovanou,
použijte běžný nůž.
Tvořítka měňte po demontáži
řezačky. Při demontáži řezačky
vždy jednou rukou držte okraj a
druhou rukou otáčejte upevňovacím
prstencem směrem k sobě.
Demontujte zajišťovací prstenec
(dle potřeby jej povolte klíčem v
rukojeti tlačky) a mixér na chvilku
zapněte na rychlost 1, čímž se
tvořítko vytlačí ven. Odstraňte
zbytky pasty a nasaďte nové
tvořítko. Vraťte na místo zajišťovací
prstenec a řezačku.
upozornění
Strojek na těstoviny se při použití
zahřívá – to je normální a je to
způsobeno stlačováním těsta ve
strojku.
POZNÁMKA
Tvořítka jsou z bronzu a mají hrubý
povrch, který se otiskne do povrchu
těstovin, díky němu na nich dobře
drží omáčka a těstoviny tak mají
plnou chuť a vůni.
čištění
demontáž strojku
Při demontáži řezačky vždy jednou
rukou držte okraj a druhou rukou
otáčejte upevňovacím prstencem
směrem k sobě. Demontujte
zajišťovací prstenec (dle potřeby jej
povolte klíčem v rukojeti tlačky.
Demontujte strojek z mixéru
odsunutím západky a vytažením
strojku z otvoru pomalého náhonu.
Demontujte díly strojku.
tvořítka
Tvořítka na těstoviny Maccheroni
rigati, Maccheroni lisci a Bucatini
lze tahem rozebrat, pak se snáze
čistí .
Díly čistěte ihned po použití, jinak
těsto zaschne a jen velmi obtížně
se odstraňuje. Tvořítka oškrabte od
zbytků těsta čistítkem. Silnější
konec čistítka je ideálně vhodný k
čištění větších otvorů v tvořítku
Maccheroni rigati, tenčí konec je
vhodný k čištění ostatních tvořítek.
Díly omyjte horkou mýdlovou vodou
a důkladně osušte.
šnek
Neponořujte do vody.
Otřete dočista a osušte.
násypka, pojistná matice, těleso,
tlačka, řezačka.
Odstraňte zbytky těsta a mouky a
dle potřeby díly omyjte horkou
mýdlovou vodou a důkladně osušte.
recept na obyčejné
těstovinové těsto
Doporučujeme mouku 00, ale
pokud není, použijte obyčejnou
mouku. Suroviny pečlivě odměřte,
příliš suché těsto může vést k
poruše strojku i mixéru. Pokud lze
ale z těsta udělat kuličku, je příliš
vlhké.
200 g mouky 00
100 g rozšlehaného vejce (přibližně
2 středně velká vejce)
Postup
Mouku nasypte do mísy a
nasazeným šlehačem K při
nastavení otáček mixéru na
minimum rozmíchejte postupně
přidávaná vejce, pak rychlost
plynule zvyšte na 1. Míchejte 30 -
45 sekund a pak oškrabte materiál
ze stěn mísy a ze šlehače. Zapněte
mixér a míchejte ještě přibližně 30
sekund. Těsto musí mít vzhled
83
připomínající hrubou strouhanku
nebo kousky. Částice těsta se musí
rozpadat, ale při stlačení k sobě
musí držet.
těstoviny s příchutí
bylinkové těstoviny
Recept viz výše, ale s přidáním 20
ml omytých a jemně nasekaných
bylinek, např. pažitky, k
rozšlehanému vejci,
celozrnné těstoviny místo běžné
mouky použijte celozrnnou mouku
tomatové těstoviny místo 15 ml
šlehaného vejce použijte 15 ml
rajčatového protlaku
verdi místo 30 ml šlehaného
vejce použijte 30 ml špenátu.
bezvaječné těstoviny
200 g mouky 00
špetka soli
25 ml panenského olivového oleje
přibližně 100 ml vody
Suroviny smíchejte jako u těsta na
běžné těstoviny, jen sůl přimíchejte
přímo do mouky a místo vejce
použijte olej s vodou.
japonské pohankové
nudle Soba
– ideální pro všechny, kdo musí
držet bezlepkovou dietu.
300 g pohankové mouky
150 g rozšlehaného vejce
Suroviny smíchejte jako u těsta na
běžné těstoviny.
Těsto tvarujte strojkem na těstoviny
s nasazeným tvořítkem Bigoli a
řežte na vhodné délky. Vařte ve
vařící vodě.
nudle udon
350 g běžné mouky
140 ml studené vody
20 g soli
Sůl rozmíchejte ve vodě, až se
rozpustí.
Suroviny smíchejte jako u těsta na
běžné těstoviny, jen místo vejce
použijte slanou vodu.
Těsto tvarujte strojkem na těstoviny
s nasazeným tvořítkem Bigoli a
řežte na vhodné délky. Vařte v
nesolené vodě 5 minut, nudle musí
být měkké, ale pevné.
Vodu okamžitě slijte a těstoviny
propláchněte studenou vodou.
Neprodleně servírujte s omáčkou
dle vašeho výběru.
vaření těstovin
Těstoviny se před vařením musí
chvíli sušit - necelou hodinu. Záleží
na typu těstovin.
1 Pánev ze tří čtvrtin naplňte vodou a
přiveďte k varu. Osolte dle chuti.
2 Přidejte těstoviny a vařte za
občasného míchání. Vařte, dokud
těstoviny nejsou al dente. Tj.
měkké, ale při kousání musí stále
klást odpor. To trvá 1 - 10 minut,
podle typu těstovin a podle toho,
jaká tvrdost vám vyhovuje při
podávání. Provařenost těstovin
vždy kontrolujte pravidelně, protože
těstoviny „dojdou“ ještě poté, co je
odstavíte z plotny.
Do vody na vaření nepřidávejte
olej, těstoviny pak jsou kluzké a
nedrží na nich omáčka.
84
výběr omáčky na
těstoviny
Na výběru typu těstovin k omáčce
hodně záleží. Duté tvary uvnitř
zachytí kousky potravin z omáčky,
zatímco dlouhé vlasové tvary
nasávají šťávu z rajčatových
omáček a omáček z mořských
plodů, aniž by změkly; tlustší
těstoviny se používají k silně
kořeněným omáčkám.
strojek na sušenky
(AT910014)
Ilustrace strojku na sušenky je na
zadní straně návodu.
1 Předem si připravte těsto na
sušenky podle jednoho z receptů a
nechte jej v chladničce ztuhnout.
Použijte malá vejce, jinak je těsto
příliš měkké.
2 Vyjměte tvořítko ze strojku na
sušenky. Namontujte je do strojku
na špagety tak, aby výběžky strojku
na sušenky mířily na jednu nebo
druhou stranu. Strojek na špagety
nasaďte na mixér. (Nemontujte
řezačku.)
3 Tvořítko nasaďte do vybrání strojku
na sušenky, dokud není
požadovaný tvar na tvořítku
uprostřed otvoru strojku na
sušenky.
obyčejné sušenky
150 g změklého másla
150 g práškového cukru
2 malá vejce, rozšlehaná
300 g běžné mouky, prosítované
volitelná ingredience: citronová
příchuť
Máslo a cukr rozetřete v míse
šlehačem K, dokud směs není
lehká a našlehaná. Vmíchejte
vejce. Směs prožeňte strojkem na
sušenky, předem vyberte vhodné
tvořítko, a řežte na potřebné délky.
Položte na vymaštěný plech a
pečte uprostřed trouby vyhřáté na
190°C, 375°F, značka 5 na
plynovém sporáku, přibližně 10
minut nebo do upečení. Nechte
vychladnout na drátěné polici.
čokoládové sušenky
125 g změklého másla
200 g práškového cukru
2 malá vejce, rozšlehaná
250 g běžné mouky
}
prosítované
25 g kakaového prášku
Postupujte stejně jako u běžných
sušenek, jen místo citronové
příchuti použijte kakao.
Po vychladnutí lze sušenky zdobit
namáčením do čokolády nebo
poprášením cukrem.
85
Otázka Odpověď/tip
Těstoviny mají hrubý povrch
Tvořítka jsou speciálně obráběna z
bronzu. Bronzová tvořítka se
otisknou do povrchu těstovin, na
kterém pak lépe drží omáčka.
Při zpracování se mění
To je normální, ale pokud to vadí,
kvalita těstovin lze tento jev omezit následujícími
opatřeními:
- těsto musí být namícháno
rovnoměrně.
- těsto do strojku přidávejte
rovnoměrně a plynule.
- celou připravenou dávku těsta
zpracujte najednou.
- nenechávejte těsto přeschnout.
Těstoviny nevystupují z otvorů
Tvořítko musí být čisté, zaschlé
zbytky těsta jej ucpou a těstoviny
pak nemohou vznikat.
Zkontrolujte, zda není ucpaná
podávací trubka.
Těsto ke šneku tlačte dodávanou
tlačkou.
Tvořítka se obtížně čistí
Tvořítka čistěte okamžitě po použití,
nenechte na nich zaschnout těsto.
Použijte dodávané čistítko. Silnější
konec čistítka je ideálně vhodný k
čištění větších otvorů v tvořítku
Maccheroni rigati, tenčí konec je
vhodný k čištění ostatních tvořítek.
Těstoviny mají hrubé okraje
První vyrobené těstoviny mohou mít
zubaté okraje. Přidávejte těsto
plynule a pomalu nebo jej zkuste
přidávat rychleji. Těleso strojku,
tvořítko a pojistnou matici před
použitím zahřejte v horké vodě a
dokonale osušte .
Tvořítko nelze nasadit na šnek
Zkontrolujte, zda ve středovém
otvoru tvořítka nejsou zbytky těsta
z dřívějších pokusů.
Pokud tvořítka měníte během práce,
zkontrolujte, zda zasunutí nebrání
těsto mezi tvořítkem a šnekem.
86
řešení problémů
Otázka Odpověď/tip
Podávací trubka se ucpává
Rovnoměrně přidávejte malé kousky
těsta a další těsto přidávejte když
je trubka prázdná.
Těsto je příliš vlhké.
Koncem tlačky tlačte těsto do
podávací trubky. (Pokud sejmete
násypku, lze konec tlačky zasunout
hlouběji do podávací trubky).
Zkuste přidávat těsto pomaleji nebo
rychleji.
Demontáž řezačky je obtížná
Nechte strojek přibližně 30 minut
vychladnout.
Montáž řezačky je obtížná
Nezapomeňte před nasazením na
strojek kovový prstenec částečně
povolit od plastového vnitřního
kroužku.
87
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126

Kenwood AT910014 Uživatelský manuál

Kategorie
Mixér / kuchyňský robot příslušenství
Typ
Uživatelský manuál