18
PRAKTICKÉ RADY
ČIŠTĚNÍ A ÚDRŽBA
• Před odpeckováním pečlivě umyjte ovoce.
• Kůru nebo slupku nemusíte odstraňovat. Pouze ovoce s tlustou (a
hořkou) slupkou je třeba oloupat: citrusy, ananas (vyjměte střed).
• Je obtížné získávat šťávu z melounů, banánů, avokáda, ostružin, fíků,
lilků, jahod atd.
• Odšťavňovač by neměl být používán pro zmrzlou cukrovou třtinu a
nadměrně tvrdé nebo vláknité ovoce.
• Vyberte si čerstvé, zralé ovoce a zeleninu, které dávají více šťávy. Tento
přístroj je vhodný pro ovoce, jako jablka, hrušky, pomeranče, granátová
jablka, ananas atd. a zeleninu, jako mrkve, okurky, rajčata, červenou
řepu, celer atd.
• Používáte-li přezrálé ovoce, bude se sítko (D) častěji ucpávat.
DŮLEŽITÉ:
Všechna šťáva by měla být okamžitě spotřebována. Při kontaktu se
vzduchem velmi rychle oxiduje, co může změnit její chuť, barvu a hlavně
výživovou hodnotu. Jablková a hrušková šťáva rychle zhnědne. Přidejte
pár kapek citrónové šťávy pro zpomalení tohoto zabarvení.
• Veškeré odnímatelné součásti lze umýt v myčce nádobí (A, B, C, D, F,
G). Nebo součásti umyjte v teplé vodě s prostředkem na mytí nádobí.
Nepoužívejte abrazivní houbu.
Spotřebič se lépe čistí, pokud je opláchnut ihned po použití a poté
později řádně umyt.
K čištění spotřebiče nepoužívejte drátěnku, aceton, alkohol atd.
• Se sítkem (D) je třeba zacházet opatrně. Vyvarujte se jakéhokoli
nesprávného zacházení, které by ho mohlo poškodit. Sítko vyměňte při
prvním náznaku opotřebení nebo poškození.
• Motorovou jednotku čistěte pomocí vlhkého hadříku.