Kenwood KAX910ME Návod k obsluze

Typ
Návod k obsluze
bezpečnost
Přečtěte si pečlivě pokyny v této příručce
a uschovejte ji pro budoucí použití.
Odstraňte veškerý obalový materiál a
nálepky.
P¡ístroj vypínejte a odpojujte ze zásuvky:
p¡ed montá¥í nebo demontá¥í dílº;
když přístroj nepoužíváte;
p¡ed ïi•têním.
Přístroj v chodu nenechávejte nikdy bez
dozoru.
Pokud je těsto na těstoviny příliš suché nebo
pokud je protlačujete příliš rychle, může se
strojek na těstoviny nebo kuchyňský robot
poškodit.
Do násypky nezasouvejte prsty ani jiné
předměty, kromě tlačky dodávané se
strojkem.
Těsto do násypky tlačte jen tlačkou
dodávanou se strojkem. Netlačte příliš
silně.
Strojek na těstoviny nenasazujte a
nesnímejte, pokud je mixér v chodu.
Postupně přidávejte malé kousky těsta,
plynule. Násypka se nesmí zcela zaplnit.
Pozor při manipulaci se strojkem a
čištění, uvnitř jsou ostré nože.
Nesprávné používání nástavce může vést ke
zranění.
Další bezpečnostní varování najdete v
návodu k obsluze hlavního kuchyňského
robota.
94
P
¡ed ïtením rozlo¥te p¡ední stránku s ilustrací
Ïesky
T
ento spotřebič splňuje
požadavky směrnice Evropského
p
arlamentu a Rady 2004/108/ES
o
elektromagnetické kompatibilitě
a požadavky nařízení Evropského
p
arlamentu a Rady (ES)
1
935/2004 ze dne 27.10.2004 o
materiálech a předmětech
u
rčených pro styk s potravinami.
Tento nástavec KAX910ME je
vybaven systémem připojení Twist
a je určen pro nasazení přímo
na nejnovější generaci modelů
Kenwood Chef (označovanou
jako řady KVC a KVL).
Tento nástavec lze také nasadit
na kuchyňské roboty Kmix
vybavené výstupem s pomalou
rychlostí (řada KMX).
Chcete-li se ujistit, zda je tento
nástavec kompatibilní s vaším
kuchyňským robotem, musí být
obě součásti vybaveny systémem
připojení Twist .
Pokud je váš kuchyňský robot
vybaven systémem připojení Bar
, budete před používáním
potřebovat také adaptér.
Referenční kód adaptéru je
KAT001ME. Další informace
včetně informací o objednání
adaptéru najdete na stránce
www.kenwoodworld.com/twist.
před prvním použitím
Omyjte všechny díly: viz sekce
‚čištění‘.
popis
násypka
podávací trubka
těleso
šnek
tvořítko*
pojistná matice
montážní prstenec řezačky
nůž
tlačka
čistítko
*
Se strojkem je dodáváno tvořítko
na těstoviny Maccheroni rigati, viz
s
trana s obrázky. Další tvořítka si
m
ůžete dokoupit u prodejce, u
něhož jste strojek zakoupili.
montáž
1
Volitelný krok: výroba těstovin se
u
snadní, pokud těleso strojku,
tvořítko a pojistnou matici
namočíte do horké vody a
osušíte.
2 Do tělesa zasuňte šnek.
3 Nasaďte tvořítko.
4 Nasaďte zajišťovací matici a
dotáhněte rukou (nepoužívejte
klíč v rukojeti tlačky, ten je určen
jen pro usnadnění demontáže).
Zkontrolujte, zda matice téměř
úplně dosedla na těleso strojku.
5 Sundejte kryt výstupu s pomalou
rychlostí tím, že na horní část
zatlačíte a kryt sejmete .
6 Nástavec ve vyobrazené poloze
nasuňte do výstupu s pomalou
rychlostí a otočením zajistěte .
7 Nasaďte násypku.
Volitelný krok: na smontovaný
strojek lze upevnit řezačku, která
usnadňuje řezání formovaných
těstovin na potřebnou délku.
1 Rukojeť nože držte v maximálně
zvednuté poloze a mírně povolte
upevňovací prstenec. Umístěte
přes něj zajišťovací matici a dle
potřeby s ní zakruťte, dokud
nezapadne do závitu na strojku.
Tvořítko musí být na řezačce
položeno naplocho.
2 Přidržte okraj řezačky a současně
utáhněte upevňovací prstenec
otáčením směrem od sebe .
Poznámka při montáži nebo
demontáži řezačky vždy jednou
rukou držte okraj a druhou rukou
otáčejte upevňovacím prstencem.
95
použití strojku na
těstoviny
1 Připravte těsto podle přiloženého
receptu.
T
ěsto nesmí být příliš suché,
p
rotože by mohlo dojít k
poškození strojku na těstoviny
nebo robotu. Mělo by mít
podobnou strukturu jako hrubá
strouhanka nebo těsto na hrubý
crumble. Těsto se musí drobit, ale
při stlačení k sobě musí vytvořit
hrudku, která drží pohromadě.
2 Na robotu nastavte rychlost 2–3.
3 Dejte do násypky kousky těsta.
Postupně přidávejte malé kousky.
Přidávejte další až potom, co
bude šnek prázdný. Pokud se
podávací trubka ucpe, vytlačte
těsto do šneku tlačkou
(nepoužívejte nic jiného než
tlačku a netlačte příliš silně).
Podávací trubka se nesmí zcela
zaplnit.
4 Poté, co má těstovina
požadovanou délku, ji odřízněte
pohybem rukojeti řezačky dozadu
a dopředu. Pokud nemáte
řezačku namontovanou, použijte
běžný nůž.
Tvořítka měňte po demontáži
řezačky. Při demontáži řezačky
vždy jednou rukou držte okraj a
druhou rukou otáčejte
upevňovacím prstencem směrem
k sobě. Demontujte zajišťovací
prstenec (dle potřeby jej povolte
klíčem v rukojeti tlačky) a mixér
na chvilku zapněte na rychlost 1,
čímž se tvořítko vytlačí ven.
Odstraňte zbytky pasty a nasaďte
nové tvořítko. Vraťte na místo
zajišťovací prstenec a řezačku.
upozornění
Strojek na těstoviny se při použití
zahřívá – to je normální a je to
způsobeno stlačováním těsta ve
strojku.
čištění
Nemyjte žádnou součást v myčce
na nádobí.
d
emontáž strojku
Vždy jednou rukou uchopte
řezačku za okraj a otáčejte
u
pevňovacím prstencem směrem
k sobě a sundejte jej. Demontujte
pojistnou matici a v případě
potřeby ji uvolněte klíčem v
rukojeti tlačky. Demontujte
nástavec z robotu a rozeberte
jeho díly.
tvořítka
Tvořítka na těstoviny Maccheroni
rigati, Maccheroni lisci a Bucatini
lze tahem rozebrat, pak se snáze
čistí .
Díly čistěte ihned po použití, jinak
těsto zaschne a jen velmi obtížně
se odstraňuje. Tvořítka oškrabte
od zbytků těsta čistítkem. Silnější
konec čistítka je ideálně vhodný k
čištění větších otvorů v tvořítku
Maccheroni rigati, tenčí konec je
vhodný k čištění ostatních
tvořítek. Díly omyjte horkou
mýdlovou vodou a důkladně
osušte.
šnek
Neponořujte do vody.
Otřete dočista a osušte.
násypka, pojistná matice,
těleso, tlačka, řezačka.
Odstraňte zbytky těsta a mouky a
dle potřeby díly omyjte horkou
mýdlovou vodou a důkladně
osušte.
96
servis a údržba
P
okud potřebujete pomoc:
s používáním příslušenství
s jeho údržbou nebo s opravami,
k
ontaktujte prodejce, u kterého
jste nástavec zakoupili.
Z
konstruováno a vyvinuto
společností Kenwood ve Velké
Británii.
Vyrobeno v Číně.
recept na obyčejné
těstovinové těsto
Doporučujeme používat světlou
hladkou mouku (00), ale pokud ji
nemáte, můžete použít
polohrubou mouku. Suroviny
pečlivě odměřte, protože příliš
suché těsto by mohlo poškodit
nástavec nebo robot. Pokud lze
ale z těsta udělat kouli, je příliš
vlhké.
200 g mouky 00
100 g rozšlehaného vejce
(přibližně 2 středně velká vejce)
Postup
Mouku nasypte do mísy a
nasazeným šlehačem K při
nastavení otáček mixéru na
minimum rozmíchejte postupně
přidávaná vejce, pak rychlost
plynule zvyšte na 1. Míchejte 30 -
45 sekund a pak oškrabte
materiál ze stěn mísy a ze
šlehače. Zapněte mixér a
míchejte ještě přibližně 30
sekund. Těsto musí mít vzhled
připomínající hrubou strouhanku
nebo kousky. Částice těsta se
musí rozpadat, ale při stlačení k
sobě musí držet.
těstoviny s příchutí
b
ylinkové těstoviny
Recept viz výše, ale s přidáním
20 ml omytých a jemně
n
asekaných bylinek, např. pažitky,
k rozšlehanému vejci,
celozrnné těstoviny – místo
b
ěžné mouky použijte celozrnnou
mouku
verdi místo 30 ml šlehaného
vejce použijte 30 ml špenátu.
bezvaječné těstoviny
200 g mouky 00
špetka soli
25 ml panenského olivového oleje
přibližně 100 ml vody
Suroviny smíchejte jako u těsta
na běžné těstoviny, jen sůl
přimíchejte přímo do mouky a
místo vejce použijte olej s vodou.
japonské pohankové
nudle Soba
– ideální pro všechny, kdo musí
držet bezlepkovou dietu.
300 g pohankové mouky
150 g rozšlehaného vejce
Suroviny smíchejte jako u těsta
na běžné těstoviny.
Těsto tvarujte strojkem na
těstoviny s nasazeným tvořítkem
Bigoli a řežte na vhodné délky.
Vařte ve vařící vodě.
97
nudle udon
3
50 g běžné mouky
140 ml studené vody
20 g soli
S
ůl rozmíchejte ve vodě, až se
r
ozpustí.
Suroviny smíchejte jako u těsta
n
a běžné těstoviny, jen místo
vejce použijte slanou vodu.
Těsto tvarujte strojkem na
těstoviny s nasazeným tvořítkem
Bigoli a řežte na vhodné délky.
Vařte v nesolené vodě 5 minut,
nudle musí být měkké, ale pevné.
Vodu okamžitě slijte a těstoviny
propláchněte studenou vodou.
Neprodleně servírujte s omáčkou
dle vašeho výběru.
vaření těstovin
Těstoviny se před vařením musí
chvíli sušit - necelou hodinu.
Záleží na typu těstovin.
1 Pánev ze tří čtvrtin naplňte vodou
a přiveďte k varu. Osolte dle
chuti.
2 Přidejte těstoviny a vařte za
občasného míchání. Vařte, dokud
těstoviny nejsou al dente. Tj.
měkké, ale při kousání musí stále
klást odpor. To trvá 1 - 10 minut,
podle typu těstovin a podle toho,
jaká tvrdost vám vyhovuje při
podávání. Provařenost těstovin
vždy kontrolujte pravidelně,
protože těstoviny „dojdou“ ještě
poté, co je odstavíte z plotny.
Do vody na vaření nepřidávejte
olej, těstoviny pak jsou kluzké a
nedrží na nich omáčka.
výběr omáčky na
těstoviny
Na výběru typu těstovin k omáčce
hodně záleží. Duté tvary uvnitř
zachytí kousky potravin z omáčky,
zatímco dlouhé vlasové tvary
nasávají šťávu z rajčatových
omáček a omáček z mořských
plodů, aniž by změkly; tlustší
těstoviny se používají k silně
kořeněným omáčkám.
strojek na sušenky
(AT910014)
Ilustrace strojku na sušenky je na
zadní straně návodu.
1
Předem si připravte těsto na
sušenky podle jednoho z receptů
a nechte jej v chladničce
z
tuhnout.
Použijte malá vejce, jinak je těsto
příliš měkké.
2 Ze strojku na sušenky sundejte
tvořítko. Nasaďte je do strojku na
těstoviny tak, aby otvory ve
tvořítku směřovaly na strany.
Nástavec nasaďte na
kuchyňského robota. (Neinstalujte
řezačku.)
3 Tvořítko nasaďte do vybrání
strojku na sušenky, dokud není
požadovaný tvar na tvořítku
uprostřed otvoru strojku na
sušenky.
obyčejné sušenky
150 g změklého másla
150 g práškového cukru
2 malá vejce, rozšlehaná
300 g běžné mouky, prosítované
Máslo a cukr rozetřete v míse
šlehačem K, dokud směs není
lehká a našlehaná. Vmíchejte
vejce. Směs prožeňte strojkem na
sušenky, předem vyberte vhodné
tvořítko, a řežte na potřebné
délky. Položte na vymaštěný
plech a pečte uprostřed trouby
vyhřáté na 190°C, 375°F, značka
5 na plynovém sporáku, přibližně
10 minut nebo do upečení.
Nechte vychladnout na drátěné
polici.
98
čokoládové sušenky
1
25 g změklého másla
200 g práškového cukru
2 malá vejce, rozšlehaná
2
50 g běžné mouky
}
p
rotované
25 g kakaového
prášku
Ř
iďte se postupem pro obyčejné
sušenky.
Po vychladnutí lze sušenky zdobit
namáčením do čokolády nebo
poprášením cukrem.
99
Otázka Odpověď/tip
Těstoviny mají hrubý povrch
Tvořítka jsou speciálně obráběna z
bronzu. Bronzová tvořítka se
otisknou do povrchu těstovin, na
kterém pak lépe drží omáčka.
Při zpracování se mění
To je normální, ale pokud to vadí,
kvalita těstovin lze tento jev omezit následujícími
opatřeními:
- těsto musí být namícháno
rovnoměrně.
- těsto do strojku přidávejte
rovnoměrně a plynule.
- celou připravenou dávku těsta
zpracujte najednou.
- nenechávejte těsto přeschnout.
Těstoviny nevystupují z otvorů
Tvořítko musí být čisté, zaschlé
zbytky těsta jej ucpou a těstoviny
pak nemohou vznikat.
Zkontrolujte, zda není ucpaná
podávací trubka.
Těsto ke šneku tlačte dodávanou
tlačkou.
Tvořítka se obtížně čistí
Tvořítka čistěte okamžitě po použití,
nenechte na nich zaschnout těsto.
Použijte dodávané čistítko. Silnější
konec čistítka je ideálně vhodný k
čištění větších otvorů v tvořítku
Maccheroni rigati, tenčí konec je
vhodný k čištění ostatních tvořítek.
Těstoviny mají hrubé okraje
První vyrobené těstoviny mohou mít
zubaté okraje. Přidávejte těsto
plynule a pomalu nebo jej zkuste
přidávat rychleji. Těleso strojku,
tvořítko a pojistnou matici před
použitím zahřejte v horké vodě a
dokonale osušte .
řešení problémů
100
Otázka Odpověď/tip
Tvořítko nelze nasadit na šnek
Zkontrolujte, zda ve středovém
o
tvoru tvořítka nejsou zbytky těsta
z dřívějších pokusů.
Pokud tvořítka měníte během práce,
z
kontrolujte, zda zasunutí nebrání
těsto mezi tvořítkem a šnekem.
Podávací trubka se ucpává
Rovnoměrně přidávejte malé kousky
t
ěsta a další těsto přidávejte až když
je trubka prázdná.
Těsto je příliš vlhké.
Koncem tlačky tlačte těsto do
podávací trubky. (Pokud sejmete
násypku, lze konec tlačky zasunout
hlouběji do podávací trubky).
Zkuste přidávat těsto pomaleji nebo
rychleji.
Demontáž řezačky je obtížná
Nechte strojek přibližně 30 minut
vychladnout.
Montáž řezačky je obtížná
Nezapomeňte před nasazením na
strojek kovový prstenec částečně
povolit od plastového vnitřního
kroužku.
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28
  • Page 29 29
  • Page 30 30
  • Page 31 31
  • Page 32 32
  • Page 33 33
  • Page 34 34
  • Page 35 35
  • Page 36 36
  • Page 37 37
  • Page 38 38
  • Page 39 39
  • Page 40 40
  • Page 41 41
  • Page 42 42
  • Page 43 43
  • Page 44 44
  • Page 45 45
  • Page 46 46
  • Page 47 47
  • Page 48 48
  • Page 49 49
  • Page 50 50
  • Page 51 51
  • Page 52 52
  • Page 53 53
  • Page 54 54
  • Page 55 55
  • Page 56 56
  • Page 57 57
  • Page 58 58
  • Page 59 59
  • Page 60 60
  • Page 61 61
  • Page 62 62
  • Page 63 63
  • Page 64 64
  • Page 65 65
  • Page 66 66
  • Page 67 67
  • Page 68 68
  • Page 69 69
  • Page 70 70
  • Page 71 71
  • Page 72 72
  • Page 73 73
  • Page 74 74
  • Page 75 75
  • Page 76 76
  • Page 77 77
  • Page 78 78
  • Page 79 79
  • Page 80 80
  • Page 81 81
  • Page 82 82
  • Page 83 83
  • Page 84 84
  • Page 85 85
  • Page 86 86
  • Page 87 87
  • Page 88 88
  • Page 89 89
  • Page 90 90
  • Page 91 91
  • Page 92 92
  • Page 93 93
  • Page 94 94
  • Page 95 95
  • Page 96 96
  • Page 97 97
  • Page 98 98
  • Page 99 99
  • Page 100 100
  • Page 101 101
  • Page 102 102
  • Page 103 103
  • Page 104 104
  • Page 105 105
  • Page 106 106
  • Page 107 107
  • Page 108 108
  • Page 109 109
  • Page 110 110
  • Page 111 111
  • Page 112 112
  • Page 113 113
  • Page 114 114
  • Page 115 115
  • Page 116 116
  • Page 117 117
  • Page 118 118
  • Page 119 119
  • Page 120 120
  • Page 121 121
  • Page 122 122
  • Page 123 123
  • Page 124 124
  • Page 125 125
  • Page 126 126
  • Page 127 127
  • Page 128 128
  • Page 129 129
  • Page 130 130
  • Page 131 131
  • Page 132 132
  • Page 133 133
  • Page 134 134
  • Page 135 135
  • Page 136 136
  • Page 137 137
  • Page 138 138
  • Page 139 139
  • Page 140 140
  • Page 141 141
  • Page 142 142
  • Page 143 143
  • Page 144 144
  • Page 145 145
  • Page 146 146
  • Page 147 147
  • Page 148 148
  • Page 149 149
  • Page 150 150
  • Page 151 151
  • Page 152 152
  • Page 153 153
  • Page 154 154
  • Page 155 155
  • Page 156 156
  • Page 157 157
  • Page 158 158

Kenwood KAX910ME Návod k obsluze

Typ
Návod k obsluze