Kenwood KAX910ME Návod k obsluze

bezpečnost
Přečtěte si pečlivě pokyny v této příručce
a uschovejte ji pro budoucí použití.
Odstraňte veškerý obalový materiál a
nálepky.
P¡ístroj vypínejte a odpojujte ze zásuvky:
p¡ed montá¥í nebo demontá¥í dílº;
když přístroj nepoužíváte;
p¡ed ïi•têním.
Přístroj v chodu nenechávejte nikdy bez
dozoru.
Pokud je těsto na těstoviny příliš suché nebo
pokud je protlačujete příliš rychle, může se
strojek na těstoviny nebo kuchyňský robot
poškodit.
Do násypky nezasouvejte prsty ani jiné
předměty, kromě tlačky dodávané se
strojkem.
Těsto do násypky tlačte jen tlačkou
dodávanou se strojkem. Netlačte příliš
silně.
Strojek na těstoviny nenasazujte a
nesnímejte, pokud je mixér v chodu.
Postupně přidávejte malé kousky těsta,
plynule. Násypka se nesmí zcela zaplnit.
Pozor při manipulaci se strojkem a
čištění, uvnitř jsou ostré nože.
Nesprávné používání nástavce může vést ke
zranění.
Další bezpečnostní varování najdete v
návodu k obsluze hlavního kuchyňského
robota.
94
P
¡ed ïtením rozlo¥te p¡ední stránku s ilustrací
Ïesky
T
ento spotřebič splňuje
požadavky směrnice Evropského
p
arlamentu a Rady 2004/108/ES
o
elektromagnetické kompatibilitě
a požadavky nařízení Evropského
p
arlamentu a Rady (ES)
1
935/2004 ze dne 27.10.2004 o
materiálech a předmětech
u
rčených pro styk s potravinami.
Tento nástavec KAX910ME je
vybaven systémem připojení Twist
a je určen pro nasazení přímo
na nejnovější generaci modelů
Kenwood Chef (označovanou
jako řady KVC a KVL).
Tento nástavec lze také nasadit
na kuchyňské roboty Kmix
vybavené výstupem s pomalou
rychlostí (řada KMX).
Chcete-li se ujistit, zda je tento
nástavec kompatibilní s vaším
kuchyňským robotem, musí být
obě součásti vybaveny systémem
připojení Twist .
Pokud je váš kuchyňský robot
vybaven systémem připojení Bar
, budete před používáním
potřebovat také adaptér.
Referenční kód adaptéru je
KAT001ME. Další informace
včetně informací o objednání
adaptéru najdete na stránce
www.kenwoodworld.com/twist.
před prvním použitím
Omyjte všechny díly: viz sekce
‚čištění‘.
popis
násypka
podávací trubka
těleso
šnek
tvořítko*
pojistná matice
montážní prstenec řezačky
nůž
tlačka
čistítko
*
Se strojkem je dodáváno tvořítko
na těstoviny Maccheroni rigati, viz
s
trana s obrázky. Další tvořítka si
m
ůžete dokoupit u prodejce, u
něhož jste strojek zakoupili.
montáž
1
Volitelný krok: výroba těstovin se
u
snadní, pokud těleso strojku,
tvořítko a pojistnou matici
namočíte do horké vody a
osušíte.
2 Do tělesa zasuňte šnek.
3 Nasaďte tvořítko.
4 Nasaďte zajišťovací matici a
dotáhněte rukou (nepoužívejte
klíč v rukojeti tlačky, ten je určen
jen pro usnadnění demontáže).
Zkontrolujte, zda matice téměř
úplně dosedla na těleso strojku.
5 Sundejte kryt výstupu s pomalou
rychlostí tím, že na horní část
zatlačíte a kryt sejmete .
6 Nástavec ve vyobrazené poloze
nasuňte do výstupu s pomalou
rychlostí a otočením zajistěte .
7 Nasaďte násypku.
Volitelný krok: na smontovaný
strojek lze upevnit řezačku, která
usnadňuje řezání formovaných
těstovin na potřebnou délku.
1 Rukojeť nože držte v maximálně
zvednuté poloze a mírně povolte
upevňovací prstenec. Umístěte
přes něj zajišťovací matici a dle
potřeby s ní zakruťte, dokud
nezapadne do závitu na strojku.
Tvořítko musí být na řezačce
položeno naplocho.
2 Přidržte okraj řezačky a současně
utáhněte upevňovací prstenec
otáčením směrem od sebe .
Poznámka při montáži nebo
demontáži řezačky vždy jednou
rukou držte okraj a druhou rukou
otáčejte upevňovacím prstencem.
95
použití strojku na
těstoviny
1 Připravte těsto podle přiloženého
receptu.
T
ěsto nesmí být příliš suché,
p
rotože by mohlo dojít k
poškození strojku na těstoviny
nebo robotu. Mělo by mít
podobnou strukturu jako hrubá
strouhanka nebo těsto na hrubý
crumble. Těsto se musí drobit, ale
při stlačení k sobě musí vytvořit
hrudku, která drží pohromadě.
2 Na robotu nastavte rychlost 2–3.
3 Dejte do násypky kousky těsta.
Postupně přidávejte malé kousky.
Přidávejte další až potom, co
bude šnek prázdný. Pokud se
podávací trubka ucpe, vytlačte
těsto do šneku tlačkou
(nepoužívejte nic jiného než
tlačku a netlačte příliš silně).
Podávací trubka se nesmí zcela
zaplnit.
4 Poté, co má těstovina
požadovanou délku, ji odřízněte
pohybem rukojeti řezačky dozadu
a dopředu. Pokud nemáte
řezačku namontovanou, použijte
běžný nůž.
Tvořítka měňte po demontáži
řezačky. Při demontáži řezačky
vždy jednou rukou držte okraj a
druhou rukou otáčejte
upevňovacím prstencem směrem
k sobě. Demontujte zajišťovací
prstenec (dle potřeby jej povolte
klíčem v rukojeti tlačky) a mixér
na chvilku zapněte na rychlost 1,
čímž se tvořítko vytlačí ven.
Odstraňte zbytky pasty a nasaďte
nové tvořítko. Vraťte na místo
zajišťovací prstenec a řezačku.
upozornění
Strojek na těstoviny se při použití
zahřívá – to je normální a je to
způsobeno stlačováním těsta ve
strojku.
čištění
Nemyjte žádnou součást v myčce
na nádobí.
d
emontáž strojku
Vždy jednou rukou uchopte
řezačku za okraj a otáčejte
u
pevňovacím prstencem směrem
k sobě a sundejte jej. Demontujte
pojistnou matici a v případě
potřeby ji uvolněte klíčem v
rukojeti tlačky. Demontujte
nástavec z robotu a rozeberte
jeho díly.
tvořítka
Tvořítka na těstoviny Maccheroni
rigati, Maccheroni lisci a Bucatini
lze tahem rozebrat, pak se snáze
čistí .
Díly čistěte ihned po použití, jinak
těsto zaschne a jen velmi obtížně
se odstraňuje. Tvořítka oškrabte
od zbytků těsta čistítkem. Silnější
konec čistítka je ideálně vhodný k
čištění větších otvorů v tvořítku
Maccheroni rigati, tenčí konec je
vhodný k čištění ostatních
tvořítek. Díly omyjte horkou
mýdlovou vodou a důkladně
osušte.
šnek
Neponořujte do vody.
Otřete dočista a osušte.
násypka, pojistná matice,
těleso, tlačka, řezačka.
Odstraňte zbytky těsta a mouky a
dle potřeby díly omyjte horkou
mýdlovou vodou a důkladně
osušte.
96
servis a údržba
P
okud potřebujete pomoc:
s používáním příslušenství
s jeho údržbou nebo s opravami,
k
ontaktujte prodejce, u kterého
jste nástavec zakoupili.
Z
konstruováno a vyvinuto
společností Kenwood ve Velké
Británii.
Vyrobeno v Číně.
recept na obyčejné
těstovinové těsto
Doporučujeme používat světlou
hladkou mouku (00), ale pokud ji
nemáte, můžete použít
polohrubou mouku. Suroviny
pečlivě odměřte, protože příliš
suché těsto by mohlo poškodit
nástavec nebo robot. Pokud lze
ale z těsta udělat kouli, je příliš
vlhké.
200 g mouky 00
100 g rozšlehaného vejce
(přibližně 2 středně velká vejce)
Postup
Mouku nasypte do mísy a
nasazeným šlehačem K při
nastavení otáček mixéru na
minimum rozmíchejte postupně
přidávaná vejce, pak rychlost
plynule zvyšte na 1. Míchejte 30 -
45 sekund a pak oškrabte
materiál ze stěn mísy a ze
šlehače. Zapněte mixér a
míchejte ještě přibližně 30
sekund. Těsto musí mít vzhled
připomínající hrubou strouhanku
nebo kousky. Částice těsta se
musí rozpadat, ale při stlačení k
sobě musí držet.
těstoviny s příchutí
b
ylinkové těstoviny
Recept viz výše, ale s přidáním
20 ml omytých a jemně
n
asekaných bylinek, např. pažitky,
k rozšlehanému vejci,
celozrnné těstoviny – místo
b
ěžné mouky použijte celozrnnou
mouku
verdi místo 30 ml šlehaného
vejce použijte 30 ml špenátu.
bezvaječné těstoviny
200 g mouky 00
špetka soli
25 ml panenského olivového oleje
přibližně 100 ml vody
Suroviny smíchejte jako u těsta
na běžné těstoviny, jen sůl
přimíchejte přímo do mouky a
místo vejce použijte olej s vodou.
japonské pohankové
nudle Soba
– ideální pro všechny, kdo musí
držet bezlepkovou dietu.
300 g pohankové mouky
150 g rozšlehaného vejce
Suroviny smíchejte jako u těsta
na běžné těstoviny.
Těsto tvarujte strojkem na
těstoviny s nasazeným tvořítkem
Bigoli a řežte na vhodné délky.
Vařte ve vařící vodě.
97
nudle udon
3
50 g běžné mouky
140 ml studené vody
20 g soli
S
ůl rozmíchejte ve vodě, až se
r
ozpustí.
Suroviny smíchejte jako u těsta
n
a běžné těstoviny, jen místo
vejce použijte slanou vodu.
Těsto tvarujte strojkem na
těstoviny s nasazeným tvořítkem
Bigoli a řežte na vhodné délky.
Vařte v nesolené vodě 5 minut,
nudle musí být měkké, ale pevné.
Vodu okamžitě slijte a těstoviny
propláchněte studenou vodou.
Neprodleně servírujte s omáčkou
dle vašeho výběru.
vaření těstovin
Těstoviny se před vařením musí
chvíli sušit - necelou hodinu.
Záleží na typu těstovin.
1 Pánev ze tří čtvrtin naplňte vodou
a přiveďte k varu. Osolte dle
chuti.
2 Přidejte těstoviny a vařte za
občasného míchání. Vařte, dokud
těstoviny nejsou al dente. Tj.
měkké, ale při kousání musí stále
klást odpor. To trvá 1 - 10 minut,
podle typu těstovin a podle toho,
jaká tvrdost vám vyhovuje při
podávání. Provařenost těstovin
vždy kontrolujte pravidelně,
protože těstoviny „dojdou“ ještě
poté, co je odstavíte z plotny.
Do vody na vaření nepřidávejte
olej, těstoviny pak jsou kluzké a
nedrží na nich omáčka.
výběr omáčky na
těstoviny
Na výběru typu těstovin k omáčce
hodně záleží. Duté tvary uvnitř
zachytí kousky potravin z omáčky,
zatímco dlouhé vlasové tvary
nasávají šťávu z rajčatových
omáček a omáček z mořských
plodů, aniž by změkly; tlustší
těstoviny se používají k silně
kořeněným omáčkám.
strojek na sušenky
(AT910014)
Ilustrace strojku na sušenky je na
zadní straně návodu.
1
Předem si připravte těsto na
sušenky podle jednoho z receptů
a nechte jej v chladničce
z
tuhnout.
Použijte malá vejce, jinak je těsto
příliš měkké.
2 Ze strojku na sušenky sundejte
tvořítko. Nasaďte je do strojku na
těstoviny tak, aby otvory ve
tvořítku směřovaly na strany.
Nástavec nasaďte na
kuchyňského robota. (Neinstalujte
řezačku.)
3 Tvořítko nasaďte do vybrání
strojku na sušenky, dokud není
požadovaný tvar na tvořítku
uprostřed otvoru strojku na
sušenky.
obyčejné sušenky
150 g změklého másla
150 g práškového cukru
2 malá vejce, rozšlehaná
300 g běžné mouky, prosítované
Máslo a cukr rozetřete v míse
šlehačem K, dokud směs není
lehká a našlehaná. Vmíchejte
vejce. Směs prožeňte strojkem na
sušenky, předem vyberte vhodné
tvořítko, a řežte na potřebné
délky. Položte na vymaštěný
plech a pečte uprostřed trouby
vyhřáté na 190°C, 375°F, značka
5 na plynovém sporáku, přibližně
10 minut nebo do upečení.
Nechte vychladnout na drátěné
polici.
98
čokoládové sušenky
1
25 g změklého másla
200 g práškového cukru
2 malá vejce, rozšlehaná
2
50 g běžné mouky
}
p
rotované
25 g kakaového
prášku
Ř
iďte se postupem pro obyčejné
sušenky.
Po vychladnutí lze sušenky zdobit
namáčením do čokolády nebo
poprášením cukrem.
99
Otázka Odpověď/tip
Těstoviny mají hrubý povrch
Tvořítka jsou speciálně obráběna z
bronzu. Bronzová tvořítka se
otisknou do povrchu těstovin, na
kterém pak lépe drží omáčka.
Při zpracování se mění
To je normální, ale pokud to vadí,
kvalita těstovin lze tento jev omezit následujícími
opatřeními:
- těsto musí být namícháno
rovnoměrně.
- těsto do strojku přidávejte
rovnoměrně a plynule.
- celou připravenou dávku těsta
zpracujte najednou.
- nenechávejte těsto přeschnout.
Těstoviny nevystupují z otvorů
Tvořítko musí být čisté, zaschlé
zbytky těsta jej ucpou a těstoviny
pak nemohou vznikat.
Zkontrolujte, zda není ucpaná
podávací trubka.
Těsto ke šneku tlačte dodávanou
tlačkou.
Tvořítka se obtížně čistí
Tvořítka čistěte okamžitě po použití,
nenechte na nich zaschnout těsto.
Použijte dodávané čistítko. Silnější
konec čistítka je ideálně vhodný k
čištění větších otvorů v tvořítku
Maccheroni rigati, tenčí konec je
vhodný k čištění ostatních tvořítek.
Těstoviny mají hrubé okraje
První vyrobené těstoviny mohou mít
zubaté okraje. Přidávejte těsto
plynule a pomalu nebo jej zkuste
přidávat rychleji. Těleso strojku,
tvořítko a pojistnou matici před
použitím zahřejte v horké vodě a
dokonale osušte .
řešení problémů
100
Otázka Odpověď/tip
Tvořítko nelze nasadit na šnek
Zkontrolujte, zda ve středovém
o
tvoru tvořítka nejsou zbytky těsta
z dřívějších pokusů.
Pokud tvořítka měníte během práce,
z
kontrolujte, zda zasunutí nebrání
těsto mezi tvořítkem a šnekem.
Podávací trubka se ucpává
Rovnoměrně přidávejte malé kousky
t
ěsta a další těsto přidávejte až když
je trubka prázdná.
Těsto je příliš vlhké.
Koncem tlačky tlačte těsto do
podávací trubky. (Pokud sejmete
násypku, lze konec tlačky zasunout
hlouběji do podávací trubky).
Zkuste přidávat těsto pomaleji nebo
rychleji.
Demontáž řezačky je obtížná
Nechte strojek přibližně 30 minut
vychladnout.
Montáž řezačky je obtížná
Nezapomeňte před nasazením na
strojek kovový prstenec částečně
povolit od plastového vnitřního
kroužku.
/