Russell Hobbs 23570-56 Uživatelský manuál

Kategorie
Mixér / kuchyňský robot příslušenství
Typ
Uživatelský manuál
2
h b
f
g
l
k
e
i
j
m
n
o
39
Přečtěte si pokyny a uschovejte je. Pokud zařízení předáte dál, předejte ho i s návodem. Před použitím
odstraňte všechny obaly.
DŮLEŽITÁ BEZPEČNOSTNÍ OPATŘENÍ
Dodržujte základní bezpečnostní pokyny, jako jsou:
Tento přístroj mohou používat děti ve věku od 8 let a osoby se sníženými
fyzickými, senzorickými či mentálními schopnostmi nebo osoby, které
výrobek nikdy nepoužívaly nebo jej neznají, pokud tak činí pod dozorem/
byly poučeny a rozumí souvisejícím rizikům. S přístrojem si nesmějí hrát
děti. Děti nesmějí provádět čištění a běžnou údržbu, pokud nedosáhly věku
alespoň 8 let a nejsou-li pod dozorem. Přístroj i kabel uchovávejte mimo
dosah dětí mladších 8 let.
Pokud je poškozený kabel, musí jej vyměnit výrobce, jeho servisní zástupce
nebo osoba podobně kvalifikovaná, aby nedošlo k riziku.
b
Neponořujte přístroj do kapaliny.
Nesprávné použití zařízení může vést ke zranění.
¬
Povrchy přístroje budou pálit. Zbytkové teplo zajistí, že povrchy po
použití zůstanou horké.
Kontakty udržujte v suchu.
Do přístroje nevkládejte zmražené maso či drůbež – napřed tyto potraviny zcela rozmrazte.
Maso, drůbež a druhotné výrobky (mleté maso, burgery, atd.) připravujeme tak dlouho, dokud
výrazně nepouští šťávu. Rybu grilujeme tak dlouho, dokud celkově neztmavne.
V těle hrnce se nepokoušejte nic vařit, čili vařte pouze ve vyjímatelné míse.
Nad přístroj se nenaklánějte a nedávejte nad něj ruce, paže, obličej, atd., ať vás unikající pára nepopálí.
Nalijte alespoň 1 odměrku vody.
Neplňte nad horní část rysky.
Nezakrývejte spotřebič a nic na něj nestavte.
Když přístroj nepoužíváte, vytáhněte jej ze sítě.
Nepoužívejte příslušenství nebo přídavné prvky mimo těch, které dodáváme my.
Tento spotřebič nesmí být ovládán externím časovačem nebo systémem dálkového ovládání.
Nepoužívejte spotřebič, je-li poškozen nebo se objevují poruchy.
JEN PRO DOMÁCÍ POUŽITÍ
NÁKRESY
1. úchyt
2. poklice
3. koš
4. ryska
5. mísa
6. vypínač
7. kontrolky
8. lopatka
9. odměrka
10. zapnutí / vypnutí
PŘED PRVNÍM POUŽITÍM
Mísu, poklici a koš umyjte v teplé mýdlové vodě, opláchněte a osušte.
PŘÍPRAVA
1. Umístěte spotřebič na stabilní, rovnou plochu odolnou vůči teplu.
2. Přístroj nepoužívejte blízko záclon a závěsů nebo pod policemi či skříňkami nebo blízko něčeho, co se
může působením unikající páry poškodit.
3. Mějte vždy připravené rukavice na pečení (nebo utěrku) a tepelně odolnou podložku nebo mělký talíř,
na který po skončení vaření mísu položíte.
4. Vložte mísu do hrnce.
pokyny (Čeština)
40
VAŘENÍ
1. ži nasypte do mísy pomocí odměrky.
2. Mísu naplňte vodou až k číslu, které odpovídá počtu nasypaných šálků rýže.
3. Mísou pootočte o čtvrt otáčky do obou směrů, abyste se ujistili, že je mezi spodkem mísy a topným
tělesem dobrý kontakt.
4. Na mísu dejte poklici.
5. Zasuňte zástrčku do zásuvky. Přesunout zapnutí / vypnutí do polohy I. Vypínač přepněte do polohy N.
Kontrolka N se rozsvítí.
6. Přepínač přepněte na symbol P. Kontrolka N zhasne.
7. Až bude rýže uvařená, přepínač přeskočí na symbol N, kontrolka P zhasne a rozsvítí se kontrolka N.
8. Rýži nechte odpočívat asi 10 minut, potom vařič vypněte a vypojte ze sítě.
9. Nasaďte si rukavice na pečení.
10. Když zvednete poklici, bude unikat pára a horký vzduch. Poklici tedy jen nahněte, aby unikající pára
nesměřovala na vás.
11. Vyjměte mísu a polte ji na tepelně odolnou podložku nebo mělký talíř.
12. Lopatkou rýži prokypřete a promíchejte, aby unikla zbývající pára.
Občas se stane, že na vrstvě rýže, která je v kontaktu s mísou, se utvoří krusta.
Pokud ovšem o krustu zájem nemáte, můžete ji odstranit pomocí lopatky hned poté, co rýži naberete
na talíř.
DALŠÍ INGREDIENCE
Pokud chcete přidat nějaké další ingredience (rozinky, ovoce, ořechy, atd.), měli byste použít menší
množství rýže, protože tyto přísady také absorbují vodu.
Rozinky a sušené ovoce absorbují stejné množství vody jako rýže, čili nasypte tyto přísady do
odměrky společně s rýží.
Ořechy tolik vody nenasají, čili ty můžete přidat až poté, co jste odměřili požadované množství rýže.
POUŽÍVÁNÍ PŘÍSTROJE JAKO PARHO HRNCE
S rozvařením si nedělejte přílišné starosti – vaření v páře je relativně šetrná metoda a pár minut navíc
nemůže nijak uškodit.
Ovšem nerozvařte rybu.
1. Přidejte požadované množství vody.
2. Koš umístěte na horní část mísy, do koše pak umístěte jídlo.
3. Aby se potraviny udělaly stejnoměrně, nakrájejte je přibližně na stejně veliké kousky.
4. Potraviny, které by se mohly rozpadnout a propadnout do vody, či potraviny malých rozměrů (např.
hrášek), zabalte do alobalu.
5. Při vyjímání zabalených potravin buďte opatrní – používejte rukavice na pečení a plastové kleště/lžíce.
6. Koš zadělejte poklicí.
7. S přístrojem pracujte úplně stejně jako při vaření rýže.
8. Dte se uvedených časů pro napařování.
9. Po napařování potraviny v hrnci nenechávejte – rozbředly by.
10. Zapište si druh a množství potravin a také množství vody. Příště už použijte jen požadované množst
vody a nechte hrnec pracovat podle časovače.
HOTOVO?
1. Přístroj vypněte a vypojte ze sítě.
2. Hrncem na rýži nemanipulujte, když je uvnitř plná mísa. Hrnec je v tomto případě těžký, čili mohli
byste kabelem snadno za něco zachytit.
3. Před vyprázdněním mísy je třeba mísu z hrnce na rýži vyjmout. Pokud budete potraviny z mísy
nabírat a přitom ji z hrnce nevyjmete, mohou vám potraviny upadnout do přístroje, čímž přístroj
poškodíte.
PÉČE A ÚDRŽBA
1. Vždy používejte správnou velikost hrnce na množství jídla, které vaříte.
2. Poklici, mísu a napařovák umyjte v teplé mýdlové vodě, opláchněte a osušte.
3. Všechny plochy otřete čistým vlhkým hadrem.
4. Nevkládejte žádnou část spotřebiče do myčky.
41
ČASY PŘÍPRAVY A BEZPEČNOST POTRAVIN
potraviny (čerstvé) množst čas (minuty)
chřest 400g 15-18
zelené fazolky 200g 20
brokolice 200g 18
růžičková kapusta 200g 20
zelí (čtvrtka) 25-30
mrkev (na plátky) 200g 15-20
květák 200g 15
kukuřičné klasy 2 24-35
cuketa (na plátky) 200g 10-12
brambory (na čtvrtky) 400g 25-30
špenát 200g 5-8
kuře (vykostěné) 400g 6-8
rybí filety 400g 8-10
rybí steaky 2 20-23
krevety 250g 10-12
humří ocas (mražený) 12-15
slávky 250g 15
Nepoužívejte slávky, které jsou otevřené už před vařením. Vařte je v páře, dokud se zcela neotevřou.
Ty, které se po vaření neotevřou, vyhte.
Uvedené časy jsou pro jednu vrstvu potravin. Abyste zjistili, jaké časy nejlépe vyhovují vašim
oblíbeným potravinám a jejich kombinacím, budete muset experimentovat.
Maso, drůbež a druhotné výrobky (mleté maso, burgery, atd.) připravujeme tak dlouho, dokud
výrazně nepouští šťávu. Rybu grilujeme tak dlouho, dokud celkově neztmavne.
Listovou zeleninu musíte připravovat jen krátce, aby zůstala zelená a čerstvá. Když ji ponoříte do
ledové vody, proces tepelné úpravy se zastaví.
W
OCHRANA ŽIVOTNÍHO PROSTŘE
Aby nedošlo k ohrožení zdraví a životního prostředí vlivem nebezpečných látek obsažených v
elektrických a elektronických produktech, spotřebiče označené tímto symbolem nesmějí být vhazovány
do směsného odpadu, ale je nutno je obnovit, znovu použít nebo recyklovat.
1 / 1