AEG KE8404021M Recipe book

Kategorie
Měření, testování
Typ
Recipe book

Tato příručka je také vhodná pro

CS TROUBA RECEPTY
AUTOMATICKÉ PROGRAMY
Pro každý z automatických receptů je
na displeji zobrazena poloha roštu a
přednastavená doba pečení nebo doba
konce pečení v případě teploty jádra.
V nabídce Podporované vaření jsou jídla rozdě‐
lena do několika kategorií:
Vepřové/Tele
Hovězí/Zvěřina/Jehněčí
Drůbež
•Ryby
•Dort
Dezerty
Pizza/Koláč/Chléb
Dušená/zapékaná jídla
•Přílohy
Polotovary (zmraz./konz.)
AUTOMATICKÉ PROGRAMY
Tyto tři automatické programy nabízí optimální
nastavení pro jednotlivé typy masa a další recep‐
ty:
Programy pro pečení masa s funkcí Automa‐
tická váha (nabídka Podporované vaření )
Tato funkce automaticky vypočítá dobu peče‐
ní. K použití této funkce je zapotřebí zadat
hmotnost potravin.
Programy pro pečení masa s funkcí Automa‐
tická pečicí sonda (nabídka Podporované
vaření ) — Tato funkce automaticky vypočítá
dobu pečení. K použití této funkce je za‐
potřebí zadat teplotu sondy ve středu připra‐
vovaného pokrmu. Po skončení programu za‐
zní zvukový signál.
Automatický recept (nabídka Podporované
vaření ) — Tato funkce využívá při přípravě
pokrmů přednastavených hodnot. S její pomo‐
cí připravíte pokrm dle těchto receptů.
Pokrmy v rámci funkce Automatická váha
Vepřová pečeně
Telecí pečeně
Dušené hovězí
Pečená zvěřina
Jehněčí pečeně
Celé kuře
Pokrmy v rámci funkce Automatická váha
Celá krůta
Celá kachna
Celá husa
Pokrmy v rámci funkce Automatická pečicí
sonda
Vepřová kýta
Hovězí pečeně
Hovězí na skandinávský zp.
Zadní pečeně ze zvěřiny
Středně propečené jehněcí
Kostí drůbeže
Celá ryba nad 1 kg
VEPŘOVÉ/TELECÍ
Vepřová pečeně
Nastavení:
Automatická váha. Nastavení jsou v rozsahu
hmotnosti od 1000 do 3000 g.
Příprava:
Maso podle chuti okořeňte a vložte do zapéka
mísy. Přidejte vodu či jinou tekutinu; spodek by
měl být ponořený do výšky 20 - 40 mm. Pečeni
otočně po přibližně 30 minutách.
Poloha roštu: 1
Vepřová kýta
Nastavení:
Automatická pečicí sonda, teplota jádra 70 °C.
Příprava:
Maso podle chuti okořeňte, zasuňte pečicí sondu
a vložte do zapékací mísy.
Poloha roštu: 1
Vepřové koleno
Přísady:
1 zadní vepřové koleno 0,8–1,2 kg
2 polévkové lžíce oleje
1 lžička soli
2
www.aeg.com
1 lžička sladké papriky
1/2 lžičky bazalky
1 malá plechovka hub na plátky (280 g)
polévková zelenina (mrkev, pórek, celer, petr‐
žel)
•voda
Příprava:
Nařízněte kůži po celém vepřovém koleni. Smí‐
chejte olej, sůl, papriku a bazalku a směsí
potřete koleno. Vložte koleno do pekáče a roz‐
prostřete po něm houby. Přidejte polévkovou ze‐
leninu a vodu; spodní část by měla být ponořena
do hloubky 10–15 mm. Pečeni po asi 30 minu
tách obraťte.
Doba přípravy ve spotřebiči: 160 minut
Poloha roštu: 1
Vepřové plecko
Přísady:
1,5 kg vepřového plecka s kůží, z mladého
prasete
•sůl
•pepř
2 polévkové lžíce olivového oleje
150 g jemně nakrájeného celeru
1 pórek, na kolečka
1 malá plechovka s nadrobno nasekanými raj‐
čaty (400 g)
250 ml smetany
2 stroužky česneku, oloupané a rozmačkané
čerstvý rozmarýn a tymián
Příprava:
Ostrým nožem do kůže vyřízněte kosočtverce.
Osolte a opepřete a ze všech stran osmahněte v
pekáči na plotýnce na olivovém oleji dozlatova,
poté sundejte. Poduste celer s pórkem na troše
oleje v pekáči, přidejte rajčata, smetanu, česnek,
rozmarýn a tymián, zamíchejte a na vrch položte
vepřové plecko. Vložte do spotřebiče.
Doba přípravy ve spotřebiči: 130 minut
Poloha roštu: 1
Telecí pečeně
Nastavení:
Automatická váha. Nastavení jsou v rozsahu
hmotnosti od 1000 do 3000 g.
Příprava:
Maso podle chuti okořeňte a vložte do zapéka
mísy. Přidejte vodu nebo jinou tekutinu. Spodní
část by měla být ponořena do hloubky 10–20
mm. Zakryjte víkem nebo pokličkou.
Poloha roštu: 1
Telecí koleno
Přísady:
1 zadní telecí koleno 1,5–2 kg
4 plátky vařené šunky
2 polévkové lžíce oleje
1 lžička soli
1 lžička sladké papriky
1/2 lžičky bazalky
1 malá plechovka hub na plátky (280 g)
polévková zelenina (mrkev, pórek, celer, petr‐
žel)
•voda
Příprava:
Na telecím koleni udělejte osm podélných
zářezů. Rozkrojte čtyři plátky vařené šunky na
polovinu a vložte je do zářezů. Smíchejte olej,
sůl, papriku a bazalku a směsí potřete koleno.
Vložte koleno do pekáče a rozprostřete po něm
houby. K telecímu koleni přidejte polévkovou ze‐
leninu a vodu; spodní část by měla být ponořena
do hloubky 10–15 mm. Pečeni po asi 30 minu
tách obraťte.
Doba přípravy ve spotřebiči: 160 minut
Poloha roštu: 1
Telecí ossobuco
Přísady:
4 lžičky másla pro opečení dozlatova
4 plátky ze zadní telecí nožičky, asi 3–4 cm
silné (nasekané kolmo na kost)
4 středně velké mrkve, nakrájené na kostičky
4 celerové natě, nakrájené na kostičky
1 kg zralých rajčat, oloupaných, rozpůlených,
bez semínek a nakrájených na kostičky
1 svazek petrželové natě, omyté a nahrubo
nasekané
4 polévkové lžíce másla
2 lžíce mouky na obalení
6 polévkových lžic olivového oleje
250 ml bílého vína
250 ml masového vývaru
3 středně velké cibule, oloupané a nadrobno
nakrájené
ČESKY 3
3 stroužky česneku, oloupané a nakrájené na
tenké plátky
po 1/2 lžičce tymiánu a oregana
2 bobkové listy
2 hřebíčky
sůl, čerstvě namletý černý pepř
Příprava:
Rozpusťte 4 lžíce másla v pekáči a poduste v
něm zeleninu. Vyjměte zeleninu z pekáče.
Omyjte plátky z telecí zadní nožičky, osušte,
okořeňte a obalte v mouce. Přebytečnou mouku
oklepejte. Rozehřejte olivový olej a na středním
plameni osmahněte plátky dozlatova. Maso vy‐
jměte a zbytek olivového oleje z pekáče vylijte.
Šťávu z masa v pekáči rozřeďte 250 ml vína, na
lijte do rendlíku a nechte chvíli mírně povařit.
Přilijte 250 ml vývaru a přidejte petržel, tymián,
oregano a nakrájená rajčata. Osolte a opepřete.
Znovu přiveďte k varu.
Do pekáče vložte zeleninu, na vrch položte maso
a přes ně přelijte šťávu. Zakryjte pekáč a vložte
do spotřebiče.
Doba přípravy ve spotřebiči: 120 minut
Poloha roštu: 1
Telecí roláda
Přísady:
1 houska
•1 vejce
200 g mletého masa
sůl, pepř
1 nakrájená cibule
nasekaná petržel
1 kg telecího hrudí (s vyříznutou kapsou)
polévková zelenina (mrkev, pórek, celer, petr‐
žel)
50 g slaniny
250 ml vody
Příprava:
Namočte housku ve vodě a vymačkejte z ní vo‐
du. Smíchejte s vejcem, mletým masem, solí,
pepřem, nakrájenou cibulí a petrželí.
Okořeňte telecí hrudí (s vyříznutou kapsou) a
kapsu naplňte masovou nádivkou. Otvor sešijte.
Telecí hrudí vložte do pekáče, přidejte polévko‐
vou zeleninu, slaninu a vodu. Pečeni otočte po
přibližně 30 minutách.
Doba přípravy ve spotřebiči: 100 minut
Poloha roštu: 1
Sekaná pečeně
Přísady:
2 suché housky
•1 cibule
3 lžičky nasekané petržele
750 g míchaného mletého masa
•2 vejce
sůl, pepř a paprika
100 g plátků slaniny
Příprava:
Namočte suché housky ve vodě a vodu z nich
vymačkejte. Oloupejte cibuli a najemno nakrájej‐
te, pak poduste a přidejte nasekanou petržel.
Smíchejte mleté maso, vejce, vymačkané hous‐
ky a cibuli. Přidejte sůl, pepř a papriku, vložte do
obdélníkového pekáče a zakryjte plátky slaniny.
Přidejte trochu vody a vložte do spotřebiče.
Doba přípravy ve spotřebiči: 70 minut
Poloha roštu: 1
Slavnostní švédská pečeně
Přísady:
200 g sušených švestek
150 ml bílého vína
1,5 kg vepřové kýty nebo telecího hřbetu (bez
kostí)
1 středně velká cibule
jablko
sůl, pepř a paprika
Příprava:
Švestky nechte na dvě hodiny marinovat v bílém
víně. Maso krátce opláchněte vodou a poté osu‐
šte. Na spodní straně masa udělejte příčné
zářezy a do každého co nejdále zatlačte marino‐
vanou švestku. Maso okořeňte a položte na
plech na pečení masa stranou bez švestek smě‐
rem nahoru. Oloupejte cibuli a jablko, rozkrojte
na osm dílků a rozložte kolem pečeně. Zbytek ví‐
na, ve kterém se marinovaly švestky, doplňte
čtvrt litrem vody a směsí polijte pečeni. Jako
přílohy se hodí krokety, zapékané brambory, bro‐
kolice, apod.
Doba přípravy ve spotřebiči: 60
Poloha roštu: 1
4
www.aeg.com
HOVĚZÍ/ZVĚŘINA/JEHNĚČÍ
Hovězí pečeně
Nastavení:
Automatická pečicí sonda. Teplota jádra pro:
Nepropečené – 48 °C
Středně propečené – 58 °C
Dobře propečené – 70 °C
Příprava:
Maso podle chuti okořeňte, zasuňte pečicí sondu
a vložte do zapékací mísy.
Poloha roštu: 1
Hovězí na skandinávský zp.
Nastavení:
Automatická pečicí sonda. Teplota jádra pro:
Nepropečené – 50 °C
Středně propečené – 65 °C
Dobře propečené – 70 °C
Příprava:
Maso podle chuti okořeňte, zasuňte pečicí sondu
a vložte do zapékací mísy.
Poloha roštu: 1
Dušené hovězí
Tento program nepoužívejte pro hovězí
pečeni a pokrmy ze svíčkové.
Nastavení:
Automatická váha. Nastavení jsou v rozsahu
hmotnosti od 1000 do 3000 g.
Příprava:
Maso podle chuti okořeňte a vložte do zapéka
mísy. Přidejte vodu nebo jinou tekutinu. Spodní
část by měla být ponořena do hloubky 10–20
mm. Zakryjte víkem nebo pokličkou.
Poloha roštu: 1
Marinované hovězí
Příprava marinády:
1 l vody
500 ml vinného octa
2 lžičky soli
15 kuliček pepře
15 jalovcových bobulí
5 bobkových listů
2 svazky polévkové zeleniny (mrkev, pórek,
celer, petržel)
Přiveďte vše k varu a nechte vychladnout.
1,5 kg hovězího masa
Zalijte celé hovězí marinádou a nechte mari‐
novat pět dní.
Ingredience pro pečeni:
•sůl
pepř
polévková zelenina z marinády
Příprava:
Vyjměte hovězí maso z marinády a osušte. Osol‐
te a opepřete a v pekáči ze všech stran osmah‐
něte dozlatova a přidejte polévkovou zeleninu z
marinády.
Na dno plechu na pečení naneste 10–15mm vr‐
stvu marinády. Plech zakryjte víkem a vložte do
spotřebiče.
Doba přípravy ve spotřebiči: 150 minut
Poloha roštu: 1
Zadní pečeně ze zvěřiny
Nastavení:
Automatická pečicí sonda. Teplota jádra 70 °C.
Příprava:
Maso podle chuti okořeňte, zasuňte pečicí sondu
a vložte do zapékací mísy.
Poloha roštu: 1
Pečená zvěřina
Nastavení:
Automatická váha. Nastavení jsou v rozsahu
hmotnosti od 1000 do 3000 g.
Příprava:
Maso podle chuti okořeňte a vložte do zapéka
mísy. Přidejte vodu nebo jinou tekutinu. Spodní
část by měla být ponořena do hloubky 10–20
mm. Zakryjte víkem nebo pokličkou.
Poloha roštu: 1
Králík
Přísady:
2 králičí hřbety
6 jalovcových bobulí (drcených)
sůl a pepř
30 g rozpuštěného másla
125 ml kysané smetany
polévková zelenina (mrkev, pórek, celer, petr‐
žel)
ČESKY 5
Příprava:
Potřete králičí hřbety drcenými jalovcovými bobu‐
lemi, osolte a opepřete a potřete rozpuštěným
máslem.
Králičí hřbety vložte do pekáče, polijte zakysa‐
nou smetanou a přidejte polévkovou zeleninu.
Doba přípravy ve spotřebiči: 35 minut
Poloha roštu: 1
Králičí na hořčici
Přísady:
2 králíci, každý 800 g
sůl a pepř
2 polévkové lžíce olivového oleje
2 nahrubo nakrájené cibule
50 g slaniny na kostičky
2 lžíce mouky
375 ml kuřecího vývaru
125 ml bílého vína
1 lžička čerstvého tymiánu
125 ml smetany
2 lžičky dijonské hořčice
Příprava:
Králíky rozporcujte na osm podobně velkých ku‐
sů, osolte a opepřete a ze všech stran dozlatova
osmahněte v pekáči na plotýnce.
Vyjměte kousky králíka a dozlatova osmahněte
cibuli a slaninu. Zaprašte moukou a zamíchejte.
Vmíchejte kuřecí vývar, bílé víno a tymián a
přiveďte k varu.
Přidejte dijonskou hořčici, vraťte zpátky maso,
zakryjte a vložte do spotřebiče.
Doba přípravy ve spotřebiči: 90 minut
Poloha roštu: 1
Kančí maso
Příprava marinády:
1,5 l červeného vína
150 g celeru
150 g mrkve
•2 cibule
5 bobkových listů
5 hřebíčků
2 svazky polévkové zeleniny (mrkev, pórek,
celer, petržel)
Přiveďte vše k varu a nechte vychladnout.
1,5 kg kančího masa (plecko)
Zalijte celé maso marinádou a nechte marino‐
vat tři dny.
Ingredience pro pečeni:
•sůl
pepř
polévková zelenina z marinády
1 malá plechovka lišek
Příprava:
Vyjměte kančí maso z marinády a osušte. Osolte
a opepřete a v pekáči osmažte dozlatova. Přidej‐
te lišky a část polévkové zeleniny z marinády.
Na dno plechu na pečení naneste 10 - 15mm vr‐
stvu marinády. Plech zakryjte víkem a vložte do
spotřebiče.
Doba přípravy ve spotřebiči: 140 minut
Poloha roštu: 1
Jehněčí pečeně
Nastavení:
Automatická váha. Nastavení jsou v rozsahu
hmotnosti od 1000 do 3000 g.
Příprava:
Maso podle chuti okořeňte a vložte do zapéka
mísy. Přidejte vodu nebo jinou tekutinu. Spodní
část by měla být ponořena do hloubky 10–30
mm. Zakryjte víkem nebo pokličkou.
Poloha roštu: 1
Středně propečené jehněcí
Nastavení:
Automatická pečicí sonda. Teplota jádra 58 °C.
Příprava:
Maso podle chuti okořeňte, zasuňte pečicí sondu
a vložte do zapékací mísy.
Poloha roštu: 1
Jehněčí kýta
Přísady:
2,7 kg jehněčí kýty
30 ml olivového oleje
•sůl
pepř
3 stroužky česneku
1 svazek čerstvého rozmarýnu (nebo 1 lžička
sušeného rozmarýnu)
•voda
Příprava:
Jehněčí kýtu omyjte a přebytečnou vodu oklepej‐
te, vetřete olivový olej a do masa udělejte
6
www.aeg.com
zářezy. Osolte a opepřete. Česnek oloupejte a
nakrájejte na plátky, spolu se snítkami rozmarý‐
nu zatlačte do zářezů v masu.
Jehněčí kýtu vložte do pekáče a přidejte vodu.
Spodek by měl být ponořený do hloubky 10–15
mm. Pečeni po asi 30 minutách obraťte.
Doba přípravy ve spotřebiči: 165 minut
Poloha roštu: 1
U parních spotřebičů: do zásobníku na vodu
přidejte 500 ml vody.
DRŮBEŽ
Celé kuře
Nastavení:
Automatická váha. Nastavení jsou v rozsahu
hmotnosti od 900 do 2100 g.
Příprava:
Kuře vložte do zapékací mísy a podle chuti
okořeňte. Pečeni asi po 30 minutách obraťte. Na
displeji se zobrazí upozornění.
Poloha roštu: 1
Celá krůta
Nastavení:
Automatická váha. Nastavení jsou v rozsahu
hmotnosti od 1700 do 4700 g.
Příprava:
Krůtu vložte do zapékací mísy a podle chuti
okořeňte. Pečeni asi po 30 minutách obraťte. Na
displeji se zobrazí upozornění.
Poloha roštu: 1
Celá kachna
Nastavení:
Automatická váha. Nastavení jsou v rozsahu
hmotnosti od 1500 do 3300 g.
Příprava:
Kachnu vložte do zapékací mísy a podle chuti
okořeňte. Pečeni asi po 30 minutách obraťte. Na
displeji se zobrazí upozornění.
Poloha roštu: 1
Celá husa
Nastavení:
Automatická váha. Nastavení jsou v rozsahu
hmotnosti od 2300 do 4700 g.
Příprava:
Husu vložte do zapékací mísy a podle chuti
okořeňte. Pečeni asi po 30 minutách obraťte. Na
displeji se zobrazí upozornění.
Poloha roštu: 1
Kostí drůbeže
Nastavení:
Automatická pečicí sonda, teplota jádra 75 °C.
Příprava:
Krůtí prsíčka (vykostěná) podle chuti okořeňte,
zasuňte pečicí sondu a vložte do zapékací mísy.
Poloha roštu: 1
Kuřecí stehna
Přísady:
4 kuřecí stehna po 250 g
250 g crème fraîche
125 ml smetany
1 lžička soli
1 lžička papriky
1 lžička kari
1/2 lžičky pepře
250 g hub na plátky v plechovce
20 g kukuřičného škrobu
Příprava:
Kuřecí stehna omyjte a vložte do pekáče. Zbytek
přísad smíchejte a nalijte na stehna.
Doba přípravy ve spotřebiči: 55 minut
Poloha roštu: 1
Kohout na víně
Přísady:
•1 kuře
•sůl
pepř
1 lžíce mouky
50 g přepuštěného másla
500 ml bílého vína
500 ml kuřecího vývaru
4 lžičky sojové omáčky
1/2 svazku petržele
1 snítka tymiánu
150 g slaniny na kostičky
250 g očištěných a rozčtvrcených hnědých ža‐
mpionů
12 oloupaných šalotek
ČESKY 7
2 stroužky česneku, oloupané a rozmačkané
Příprava:
Kuře omyjte, osolte, opepřete a zaprašte mou‐
kou.
Přepuštěné máslo rozpusťte v pekáči na plotýn‐
ce, kuře ze všech stran osmahněte dozlatova.
Přilijte bílé víno, kuřecí vývar a sojovou omáčku
a přiveďte k varu.
Přidejte petržel, tymián, nakrájenou slaninu, hou‐
by, šalotky a česnek.
Znovu přiveďte k varu, zakryjte a vložte do
spotřebiče.
Doba přípravy ve spotřebiči: 55 minut
Poloha roštu: 1
Peč.kachna na pomerančích
Přísady:
1 kachna (1,6–2,0 kg)
•sůl
•pepř
3 pomeranče, oloupané, bez pecek a nakráje‐
né na kostičky
1/2 lžičky soli
2 pomeranče na šťávu
150 ml sherry
Příprava:
Kachnu omyjte, osolte, opepřete a potřete pome‐
rančovou kůrou.
Naplňte kachnu nakrájenými a osolenými pome‐
ranči a zašijte.
Kachnu vložte do pekáče prsíčky dolů.
Vymačkejte šťávu z pomerančů, smíchejte s
sherry a nalijte na kachnu.
Vložte kachnu do spotřebiče, po 30 minutách ob‐
raťte (zazní zvukový signál).
Doba přípravy ve spotřebiči: 90 minut
Poloha roštu: 1
Plněné kuře
Přísady:
1 kuře, 1,2 kg (s drůbky)
1 polévková lžíce oleje
1 lžička soli
1/4 lžičky papriky
50 g strouhanky
3–4 polévkové lžíce mléka
1 nakrájená cibule
1 svazek nasekané petržele
20 g másla
•1 vejce
sůl a pepř
Příprava:
Kuře omyjte a osušte. Smíchejte olej, sůl a papri
ku a vetřete do kuřete.
Nádivka: Smíchejte strouhanku s mlékem. Do
pekáče dejte nakrájenou cibuli, petržel a máslo a
poduste. Jemně nakrájejte srdce, játra a žaludek
a přidejte vejce. Smíchejte vše dohromady a
osolte a opepřete.
Položte kuře prsíčky dolů do pekáče, vložte do
spotřebiče, po 30 minutách otočte. (Ozve se zvu‐
kový signál.)
Doba přípravy ve spotřebiči: 90 minut
Poloha roštu: 1
RYBY
Celá ryba nad 1 kg
Nastavení:
Automatická pečicí sonda, teplota jádra 65 °C.
Příprava:
Rybu podle chuti okořeňte, zasuňte pečicí sondu
a vložte do zapékací mísy.
Poloha roštu: 1
Rybí filé
Přísady:
600–700 g filé z candáta, lososa nebo
mořského pstruha
150 g strouhaného sýra
250 ml smetany
50 g strouhanky
1 lžička estragonu
nasekaná petržel
sůl, pepř
•citron
•máslo
Příprava:
Pokapejte rybí filety citrónovou šťávou a nechte
chvíli marinovat, pak zbytek šťávy osušte papíro‐
vým ubrouskem. Rybí filé z obou stran osolte a
opepřete. Poté vložte rybí filé do máslem vyma‐
zané zapékací mísy.
Smíchejte nastrouhaný sýr, smetanu, strouhan
ku, estragon a nasekanou petržel. Tuto směs na
neste na rybí filé a navrch dejte malé kousky má‐
sla.
Doba přípravy ve spotřebiči: 35 minut
Poloha roštu: 2
8
www.aeg.com
Treska
Přísady:
800 g sušené tresky
2 polévkové lžíce olivového oleje
2 velké cibule
6 oloupaných stroužků česneku
2 pórky
6 červených paprik
1/2 plechovky nakrájených rajčat (200 g)
200 ml bílého vína
200 ml zeleninového vývaru s vínem (court
bouillon)
pepř, sůl, tymián, oregano
Příprava:
Sušenou tresku přes noc namočte. Další den na‐
močenou tresku osušte a vložte do rendlíku s vo‐
dou, postavte na plotýnku a přiveďte k varu. Pak
z plotýnky odstavte a nechte vychladnout.
Do pánve dejte olivový olej a zahřejte. Oloupejte
cibule a nakrájejte je na tenké plátky, utřete olou‐
pané stroužky česneku a umyjte a nakrájejte pó‐
rek na plátky. Vše vložte do horkého tuku a krát‐
ce opražte. Z paprik odstraňte semínka a nakrá‐
jejte na proužky. Pak spolu s nakrájenými rajčaty
přidejte do pánve.
Přidejte bílé víno a court bouillon a chvíli nechte
mírně povařit. Opepřete, osolte, přidejte tymián,
oregano a nechte v pekáči mírně povařit dalších
15 minut.
Vychladlou sušenou tresku vyjměte z rendlíku a
osušte papírovým ubrouskem. Odstraňte kůži,
kosti a ploutve. Rybu rozdělte na kousky a vložte
do zapékací mísy se zeleninou.
Doba přípravy ve spotřebiči: 30 minut
Poloha roštu: 1
Ryba v solné krus
Přísady:
celá ryba, asi 1,5–2 kg
2 nevoskované citrony
1 hlíza fenyklu
4 snítky čerstvého tymiánu
3 kg kamenné soli
Příprava:
Očistěte rybu a vetřete do ní šťávu ze dvou ne‐
voskovaných citronů.
Nakrájejte fenykl na tenké plátky a spolu se snít‐
kami čerstvého tymiánu vložte do ryby.
Polovinu kamenné soli nasypte do zapékací mí‐
sy a navrch položte rybu. Rybu zasypte druhou
polovinou soli a pevně stlačte.
Doba přípravy ve spotřebiči: 55 minut
Poloha roštu: 1
Plněná oliheň (Calamari)
Přísady:
1 kg středně velkých očištěných olihní
•1 velká cibule
2 polévkové lžíce olivového oleje
90 g uvařené dlouhozrnné rýže
4 polévkové lžíce piniových oříšků
4 polévkové lžíce rozinek
2 lžičky nasekané petržele
sůl, pepř
citrónová šťáva
4 polévkové lžíce olivového oleje
150 ml vína
500 ml rajčatové šťávy
Příprava:
Olihně pořádně odrhněte solí a opláchněte pod
tekoucí vodou.
Oloupejte cibuli, nadrobno nakrájejte a poduste
se dvěma polévkovými lžícemi olivového oleje,
dokud nezesklovatí. K cibuli přidejte dlouhozrn‐
nou rýži, piniové oříšky, rozinky a nasekanou
petržel, osolte, opepřete a ochuťte citrónovou
šťávou. Olihně volně naplňte směsí a zašijte ot‐
vory.
Do pekáče nalijte čtyři polévkové lžíce olivového
oleje a olihně osmahněte na plotýnce. Přidejte
víno a rajčatovou šťávu.
Zakryjte pekáč a vložte do spotřebiče.
Doba přípravy ve spotřebiči: 60 minut
Poloha roštu: 1
Losos vařený v páře
Přísady:
400 g brambor
2 svazky jarních cibulek
2 stroužky česneku
1 malá plechovka s nasekanými rajčaty (400
g)
4 filety z lososa
citrónová šťáva
sůl a pepř
75 ml zeleninového vývaru
ČESKY 9
50 ml bílého vína
1 snítka čerstvého rozmarýnu
150 ml vína
1/2 svazku čerstvého tymiánu
Příprava:
Brambory umyjte, oloupejte, nakrájejte na čtvrtky
a povařte ve slané vodě 25 minut, pak slijte a na‐
krájejte na plátky.
Jarní cibulky umyjte a nakrájejte na tenká koleč‐
ka. Oloupejte stroužky česneku a nakrájejte na
kousky. Smíchejte cibuli a česnek s nakrájenými
rajčaty.
Pokapejte filety z lososa citrónovou šťávou a ne‐
chte marinovat. Pak osušte a osolte a opepřete.
Smíchejte zeleninu a brambory a vložte je do vy‐
maštěné zapékací mísy, okořeňte a navrch po‐
ložte lososa.
Zalijte zeleninovým vývarem a bílým vínem, na‐
vrch rozložte rozmarýn a tymián.
Doba přípravy ve spotřebiči: 35 minut
Poloha roštu: 2
Rybí nákyp
Přísady:
8–10 brambor
•2 cibule
125 g filet z ančoviček
300 ml smetany
2 polévkové lžíce strouhanky
•pepř
čerstvě nasekaný tymián
2 polévkové lžíce másla
Příprava:
Brambory umyjte, oloupejte a nakrájejte na tenké
plátky. Cibule oloupejte a nakrájejte na kolečka.
Vymazejte zapékací mísu máslem. Do mísy vlož‐
te třetinu brambor a cibule. Navrch položte polo‐
vinu filet z ančoviček a pokryjte druhou třetinou
cibule a brambor. Navrch rozložte zbytek filet z
ančoviček. Na ně položte zbytek cibule a bram‐
bor tak, aby horní vrstvu tvořily brambory.
Posypte pepřem a vrch posypte nasekaným ty‐
miánem.
Zalijte nálevem z ančoviček a přidejte smetanu.
Posypte strouhankou a navrch dejte kousky má‐
sla.
Doba přípravy ve spotřebiči: 60 minut
Poloha roštu: 2
DORT
Citrónový koláč
Ingredience na těsto:
250 g másla
200 g cukru
1 balíček vanilkového cukru (asi 8 g)
1 špetka soli
•4 vejce
150 g mouky
150 g škrobu
1 zarovnaná lžička prášku na pečení
nastrouhaná kůra ze 2 citronů
Ingredience na polevu:
125 ml citrónové šťávy
100 g práškového cukru
Ostatní:
Černá hranatá forma, dlouhá 30 cm
Margarín k vymaštění
Strouhanka k vysypání formy
Příprava:
Máslo, cukr, citrónovou kůru, vanilkový cukr a sůl
dáme do mísy na míchání těsta a vymícháme do
pěny. Pak přidáme postupně vejce a znovu vy‐
mícháme do pěny.
Mouku a škrob smícháme s práškem na pečení
a vmícháme do pěnové masy.
Těsto dáme do vymaštěné a strouhankou vysy‐
pané formy na pečení, srovnáme povrch a posta‐
víme do spotřebiče.
Po upečení smícháme citrónovou šťávu s prá‐
škovým cukrem. Upečený koláč vyklopíme na
hliníkovou fólii.
Hliníkovou fólii na stranách koláče zahneme na‐
horu, aby poleva nemohla vytéct. Koláč propí‐
chneme dřevěnou špejlí a polevu naneseme
štětcem. Pak koláč necháme chvíli nasáknout
polevu.
Doba přípravy ve spotřebiči: 75 minut
Poloha roštu: 1
Švédský koláč
Přísady:
5 vajec
340 g cukru
100 g rozpuštěného másla
360 g mouky
1 balíček prášku do pečiva (asi 15 g)
1 balíček vanilkového cukru (asi 8 g)
10
www.aeg.com
1 špetka soli
200 ml studené vody
Ostatní:
Kulatá rozkládací pečicí forma o průměru 28
cm, dno vyložené papírem na pečení
Příprava:
Cukr, vejce, vanilkový cukr a sůl dáme do mísy
na míchání těsta a šleháme 5 minut, až vznikne
pěna. Pak do směsi přidáme a vmícháme rozpu‐
štěné máslo.
Smícháme mouku s práškem na pečení a vmí‐
cháme do našlehané směsi.
Nakonec přidáme studenou vodu a vše dobře
promícháme. Těsto dáme do pečicí formy, uhla‐
díme a vložíme do spotřebiče.
Doba přípravy ve spotřebiči: 55 minut
Poloha roštu: 1
Sušenky
Přísady:
•4 vejce
2 polévkové lžíce horké vody
50 g cukru
1 balíček vanilkového cukru (asi 8 g)
1 špetka soli
•100 g cukru
100 g mouky
100 g škrobu
2 zarovnané lžičky prášku na pečení
Ostatní:
Kulatá rozkládací pečicí forma o průměru 28
cm, dno vyložené papírem na pečení
Příprava:
Oddělíme žloutky od bílků. Našleháme žloutky s
horkou vodou, 50 g cukru, vanilkovým cukrem a
solí. Bílky šleháme se 100 g cukru, až začnou
tuhnout.
Prosejeme dohromady mouku, škrob a prášek
na pečení.
Opatrně smícháme bílky se žloutky. Pak opatrně
vmícháme směs mouky. Těsto dáme do pečicí
formy, uhladíme a vložíme do spotřebiče.
Doba přípravy ve spotřebiči: 35 minut
Poloha roštu: 1
Tvarohový koláč
Ingredience na korpus:
150 g mouky
70 g cukru
1 balíček vanilkového cukru (asi 8 g)
•1 vejce
70 g měkkého másla
Ingredience na tvarohový krém:
3 vaječné bílky
50 g hrozinek
2 polévkové lžíce rumu
750 g nízkotučného tvarohu
3 vaječné žloutky
200 g cukru
šťáva z jednoho citronu
200 g crème fraîche
1 sáček pudinku v prášku, vanilková příchuť
(40 g nebo odpovídající množství pro vy‐
tvoření pudinku z 500 ml mléka)
Ostatní:
Černá rozkládací pečicí forma o průměru 26
cm, vymazaná
Příprava:
Prosejeme mouku do mísy. Přidáme zbytek
přísad a promícháme pomocí ručního mixéru.
Těsto dáme na 2 hodiny do ledničky.
Pokryjeme vymazané dno formy na pečení přibli‐
žně 2/3 těsta a několikrát propíchneme vidličkou.
Pomocí zbytku těsta vytvoříme přibližně 3 cm vy‐
soký okraj.
Pomocí ručního mixéru ušleháme sníh z bílků,
až začnou tuhnout. Promyjeme hrozinky, nechá‐
me je pořádně okapat, pokapeme rumem a ne‐
cháme nasáknout.
Dáme nízkotučný tvaroh, vaječné žloutky, cukr,
citrónovou šťávu, crème fraîche a pudinkový prá
šek do mísy na míchání a vše řádně promíchá‐
me.
Nakonec do tvarohové směsi vmícháme sníh z
vaječných bílků a hrozinky.
Doba přípravy ve spotřebiči: 85 minut
Poloha roštu: 1
Ovocný koláč
Přísady:
200 g másla
200 g cukru
1 balíček vanilkového cukru (asi 8 g)
1 špetka soli
•3 vejce
300 g mouky
1/2 balíčku prášku do pečiva (asi 8 g)
125 g rybízu
125 g hrozinek
60 g nasekaných mandlí
ČESKY 11
60 g kandované citrónové kůry nebo kandova‐
né pomerančové kůry
60 g nasekaných kandovaných třešní
70 g celých spařených mandlí
Ostatní:
Černá rozkládací forma na pečení, průměr 24
cm
Margarín k vymaštění
Strouhanka k vysypání formy
Příprava:
Máslo, cukr, vanilkový cukr a sůl dáme do mísy
na míchání těsta a našleháme směs. Pak přidá‐
me postupně vejce a znovu našleháme. Mouku
smícháme s práškem na pečení a vmícháme do
pěnové masy.
Do směsi vmícháme také ovoce.
Dáme směs do připravené formy a její okraje vy‐
tvarujeme o trochu výš než střed. Okraj a střed
moučníku ozdobíme celými spařenými mandle‐
mi. Vložíme moučník do spotřebiče.
Doba přípravy ve spotřebiči: 100 minut
Poloha roštu: 1
Koláč s drobenkou
Ingredience na těsto:
375 g mouky
20 g droždí
150 ml vlažného mléka
60 g cukru
1 špetka soli
2 vaječné žloutky
75 g měkkého másla
Ingredience na drobenku:
•200 g cukru
•200 g másla
1 lžička skořice
350 g mouky
50 g nasekaných oříšků
30 g rozpuštěného másla
Příprava:
Prosejeme mouku do mísy na míchání a ve
středu uděláme důlek. Rozdrobíme droždí, dáme
ho do důlku, vmícháme s mlékem a trochou
mouky z okrajů. Zasypeme moukou a necháme
kynout na teplém místě, dokud se v mouce, kte‐
rou jsme zasypali povrch, nezačnou ukazovat
praskliny.
Na okraj mouky přidáme cukr, vaječné žloutky,
máslo a sůl. Vše zpracujeme na vláčné kynuté
těsto.
Necháme těsto kynout na teplém místě, dokud
se jeho objem přibližně nezdvojnásobí. Vyválíme
těsto, uložíme na namaštěný pečicí plech a zno‐
vu necháme kynout.
Do mísy na míchání přidáme cukr, máslo a
skořici a vše smícháme.
Přidáme mouku a oříšky a hněteme, dokud ne‐
vznikne směs na drobenku.
Vykynuté těsto potřeme máslem a rovnoměrně
posypeme směsí na drobenku.
Doba přípravy ve spotřebiči: 35 minut
Poloha roštu: 2
Vánočka
Ingredience na těsto:
650 g mouky
20 g droždí
200 ml mléka
40 g cukru
5 g soli
5 vaječných žloutků
200 g měkkého másla
Ingredience na náplň:
250 g nasekaných vlašských ořechů
20 g strouhanky
1 lžička mletého zázvoru
•50 ml mléka
60 g medu
30 g rozpuštěného másla
20 ml rumu
Ingredience na potření:
1 vaječný žloutek
trochu mléka
50 g mandlových plátků
Příprava:
Prosejeme mouku do mísy na míchání a ve
středu uděláme důlek. Rozdrobíme droždí, dáme
ho do důlku a vmícháme společně s mlékem a
trochou cukru a moukou z okrajů. Zasypeme
moukou a necháme kynout na teplém místě, do‐
kud se v mouce, kterou jsme zasypali povrch,
nezačnou ukazovat praskliny.
Na okraj mouky nasypeme zbytek cukru. Vše
zpracujeme na vláčné kynuté těsto. Necháme tě‐
sto kynout na teplém místě, dokud se jeho objem
přibližně nezdvojnásobí.
Smícháme všechny přísady určené pro náplň.
Rozdělíme těsto na tři stejné části a ty vyválíme
do dlouhých obdélníků. Na každý obdélník nane‐
seme třetinu náplně a zabalíme ji do těsta.
12
www.aeg.com
Z těchto tří kusů těsta upleteme vánočku.
Potřeme povrch vánočky směsí vaječného žlout‐
ku a mléka a vše posypeme plátky mandlí.
Doba přípravy ve spotřebiči: 55 minut
Poloha roštu: 1
Kulatý koláč
Ingredience na korpus:
500 g mouky
1 malé balení sušeného droždí (8 g sušeného
nebo 42 g čerstvého droždí)
80 g práškového cukru
•150 g másla
•3 vejce
2 zarovnané lžičky soli
150 ml mléka
70 g rozinek (předem na 1 hodinu namoče‐
ných ve 20 ml třešňovice)
Ingredience na potření:
50 g celých loupaných mandlí
Příprava:
Do mísy na míchání dáme mouku, sušené drož‐
dí, práškový cukr, máslo, vejce, sůl a mléko a
uhněteme jemné těsto. Těsto v míse zakryjeme
a necháme 1 hodinu kynout.
Do těsta ručně vhněteme nasáklé rozinky.
Do všech prohlubní vymaštěné a moukou vysy‐
pané formy na bábovku dáme jednotlivé mandle.
Pak z těsta vytvarujeme válec a vložíme do for‐
my. Zakryjeme a opět necháme 45 minut kynout.
Doba přípravy ve spotřebiči: 60 minut
Poloha roštu: 1
Koláč Savarin
Ingredience na těsto:
350 g mouky
1 malé balení sušeného droždí (8 g sušeného
nebo 42 g čerstvého droždí)
75 g cukru
•100 g másla
5 vaječných žlout
1/2 lžičky soli
1 balíček vanilkového cukru (asi 8 g)
125 ml mléka
Po upečení:
375 ml vody
•200 g cukru
100 ml slivovice nebo 100 ml pomerančového
likéru
Příprava:
Do mísy na míchání dáme mouku, sušené drož‐
dí, cukr, máslo, žloutky, sůl, vanilkový cukr a
mléko a uhněteme jemné těsto. Těsto v míse za‐
kryjeme a necháme 1 hodinu kynout. Pak těsto
dáme do vymaštěné formy na bábovku a zakry‐
jeme a necháme dalších 45 minut kynout.
Doba přípravy ve spotřebiči: 35 minut
Poloha roštu: 1
Po upečení:
Vodu s cukrem přivedeme do varu a necháme
vychladnout.
Do sladké vody přidáme slivovici nebo pomeran
čový likér a zamícháme.
Když koláč vychladne, několikrát jej propíchne‐
me dřevěnou špejlí a necháme směs do koláče
rovnoměrně nasáknout.
Brownies - čok. sušenky
Přísady:
250 g obyčejné čokolády
250 g másla
375 g cukru
2 balíčky vanilkového cukru (asi 16 g)
1 špetka soli
5 polévkových lžic vody
5 vajec
375 g vlašských ořechů
250 g mouky
1 lžička prášku na pečení
Příprava:
Čokoládu nalámeme na větší kusy a necháme
rozpustit ve vodní lázni.
Vytvoříme krém z másla, cukru, vanilkového cu‐
kru, soli a vody a přidáme vejce a rozpuštěnou
čokoládu.
Nahrubo nasekáme ořechy, smícháme s moukou
a práškem na pečení a vmícháme do čokoládové
směsi.
Hluboký plech na pečení vyložíme papírem na
pečení, na něj dáme směs a uhladíme.
Doba přípravy ve spotřebiči: 50 minut
Poloha roštu: 2
Po upečení:
Necháme vychladnout, odstraníme papír na pe
čení a nakrájíme na čtverečky.
Muffin
Přísady:
150 g másla
ČESKY 13
•150 g cukru
1 balíček vanilkového cukru (asi 8 g)
1 špetka soli
kůra z jednoho nevoskovaného citronu
•2 vejce
•50 ml mléka
25 g škrobu
225 g mouky
10 g prášku na pečení
1 sklenice višní (375 g)
225 g čokoládových vloček
Ostatní:
Papírové košíčky, průměr asi 7 cm
Příprava:
Vytvoříme krém z másla, cukru, vanilkového cu‐
kru, soli a kůry z jednoho nevoskovaného citro‐
nu. Přidáme vejce a znovu našleháme.
Smícháme škrob, mouku a prášek na pečení a
vmícháme do směsi s mlékem.
Slijeme višně a vmícháme je do směsi s čokolá‐
dovými vločkami.
Směsí naplníme papírové košíčky, dáme je na
plech na pečení a vložíme do spotřebiče. Použi‐
jeme plech na muffiny, je-li k dispozici.
Doba přípravy ve spotřebiči: 40 minut
Poloha roštu: 2
Sladký koláč
Přísady:
2 pláty originálního švýcarského lístkového tě‐
sta (rozváleného na čtverec)
50 g mletých lískových oříšků
1,2 kg jablek
•3 vejce
300 ml smetany
70 g cukru
Příprava:
Těsto položte na dobře vymaštěný plech na pe‐
čení a celý spodek propíchejte vidličkou. Těsto
rovnoměrně posypte lískovými oříšky. Oloupejte
jablka, odstraňte jádřince a rozkrájejte na 12
plátků. Plátky rovnoměrně rozprostřete po těstě.
Dobře smíchejte vejce, smetanu, cukr a vanilko‐
vý cukr a naneste na jablka.
Doba přípravy ve spotřebiči: 55 minut
Poloha roštu: 2
Mrkvový koláč (verze 1)
Ingredience na těsto:
150 ml slunečnicového oleje
100 g přírodního cukru
•2 vejce
75 g sirupu
175 g mouky
1 lžička skořice
1/2 lžičky mletého zázvoru
1 lžička prášku na pečení
200 g jemně nastrouhané mrkve
75 g sultánek
25 g strouhaného kokosu
Ingredience na vrchní vrstvu:
50 g másla
150 g tvarohového sýru
40 g cukru krystalu
mleté lískové oříšky
Ostatní:
Kulatá rozkládací pečicí forma o průměru 22
cm, vymazaná
Příprava:
Připravíme krém ze slunečnicového oleje, přírod‐
ního cukru, vajec a sirupu. Do těsta vmícháme
zbytek ingrediencí.
Těsto dáme do vymazané pečicí formy.
Doba přípravy ve spotřebiči: 55 minut
Poloha roštu: 2
Po upečení:
Smícháme máslo, tvarohový sýr a cukr krystal (v
případě potřeby přidáme trochu mléka, aby šla
směs roztírat).
Potřeme vychladlý koláč a posypeme mletými
oříšky.
Mrkvový koláč (verze 2 — švýcarský recept)
Ingredience na těsto:
4 vaječné bílky
1 špetka soli
80 g práškového cukru
120 g cukru
200 g jemně nastrouhané mrkve
200 g jemně nastrouhaných mandlí
1 citrón, šťáva a nastrouhaná kůra
1 polévková lžíce třešňového likéru
1/2 lžičky skořice
60 g mouky
1/2 lžičky prášku na pečení
Ingredience na vrchní vrstvu:
150 g práškového cukru
1 polévková lžíce třešňového likéru
14
www.aeg.com
12 ozdobných marcipánových mrkví
mleté lískové oříšky
Ostatní:
Forma na pečení koláčů o průměru 26 cm, vy‐
mazaná a dno vyložené papírem na pečení.
Příprava:
Z vaječných bílků a soli ušleháme sníh, až za‐
čnou tuhnout, přidáme moučkový cukr a ušlehá‐
me tuhý sníh z bílků. Vaječné žloutky a cukr umí‐
cháme na krém a přidáme ostatní přísady. K va‐
ječným žloutkům přidáme čtvrtinu ušlehaného
sněhu z bílků a poté zbytek sněhu smícháme se
směsí. Těsto nalijeme do připravené formy na
pečení a uhladíme.
Doba přípravy ve spotřebiči: 55 minut
Poloha roštu: 2
Po upečení:
Nechte koláč vychladnout. Přípravu doporučuje‐
me provést jeden či dva dny dopředu a poté ne‐
chat zakrytou v chladničce. Polevu vytvoříme
smícháním moučkového cukru s třešňovým liké‐
rem. V případě potřeby přidáme vodu. Koláč po‐
kryjeme polevou a ozdobíme marcipánovými
mrkvemi.
Mandlový koláč
Ingredience na těsto:
5 vajec
•200 g cukru
100 g marcipánu
200 ml olivového oleje
450 g mouky
1 polévková lžíce skořice
1 balíček prášku do pečiva (asi 15 g)
50 g nasekaných pistácií
125 g mletých mandlí
300 ml mléka
Ingredience na vrchní vrstvu:
200 g meruňkového džemu
5 polévkových lžic moučkového cukru
1 lžička skořice
2 polévkové lžíce horké vody
mandlové plátky
Ostatní:
Rozkládací pečicí forma o průměru 28 cm
Příprava:
Pět minut šleháme vejce, cukr a marcipán, poté
do vaječné směsi pomalu přidáme olivový olej.
Prosejeme mouku, skořici a prášek na pečení,
pak do mouky vmícháme nasekané pistácie a
mleté mandle. Poté opatrně vmícháme do vaječ‐
né směsi s mlékem.
Dáme do rozkládací formy, jejíž dno jsme vysy‐
pali strouhankou.
Doba přípravy ve spotřebiči: 70 minut
Poloha roštu: 1
Po upečení:
Ohřejte meruňkový džem a pomocí štětce
natřete na koláč, pak nechte vychladnout. Smí
chejte moučkový cukr, skořici a horkou vodu, pak
naneste na koláč. Pak polevu koláče ihned po‐
sypte mandlovými plátky.
Ovocný dort
Ingredience na těsto:
200 g mouky
1 špetka soli
125 g másla
•1 vejce
50 g cukru
50 ml studené vody
Ingredience na náplň:
Ovoce podle sezóny (400 g jablek, broskví,
višní apod.)
90 g mletých mandlí
•2 vejce
100 g cukru
90 g měkkého másla
Ostatní:
Nízká kulatá forma na pečení o průměru 28
cm, vymazaná
Příprava:
Prosejeme mouku do mísy, do mouky vmícháme
sůl a máslo nakrájené na kousky. Pak přidáme
vejce, cukr a studenou vodu a uhněteme těsto.
Těsto necháme 2 hodiny vychladnout v chladnič‐
ce. Vychlazené těsto rozválíme a vložíme do vy‐
mazané formy a propícháme vidličkou. Omyjeme
ovoce, odstraníme jádřince a pecky a v malých
kouscích položíme na těsto. Do mísy dáme mle‐
té mandle, cukr a měkké máslo a vytvoříme
krém. Naneseme na ovoce a uhladíme.
Doba přípravy ve spotřebiči: 50 minut
Poloha roštu: 1
Babiččin jablečný koláč
Přísady:
250 g másla
250 g cukru
1 balíček vanilkového cukru (asi 8 g)
ČESKY 15
1 špetka soli
100 g marcipánu
5 vajec
500 g mouky
1 balíček prášku do pečiva (asi 15 g)
1 sáček perníkového koření (asi 20 g)
50 g kakaového prášku
150 ml červeného vína
1,2 kg jablek
Příprava:
Máslo, cukr, vanilkový cukr a sůl dáme do mísy
na míchání těsta a umícháme kyprou směs.
Přidejte nadrobno nakrájený marcipán a umí‐
chejte vláčnou směs. Postupně přidejte vejce a
umíchejte opět kyprou směs. Do směsi přidejte
mouku, prášek na pečení, perníkové koření a ka‐
kaový prášek. Do směsi dále vmíchejte červené
víno. Vzniklé těsto vložte do hlubokého plechu
na pečení vyloženého papírem na pečení a za‐
rovnejte jeho povrch. Oloupejte jablka, zbavte je
jader a nakrájejte je na 0,5 cm silné plátky.
Švestkové pyré: Plátky naaranžujte navrch těsta
a vykrojení po středu jablek vyplňte švestkovým
pyré. Vložte do spotřebiče.
Doba přípravy ve spotřebiči: 50 minut
Poloha roštu: 1
Po upečení nechte koláč vychladnout a poté
odstraňte papír na pečení.
Poleva:
250 ml jablečného džusu
1 sáček čiré polevy
Po upečení nechte koláč vychladnout a poté
odstraňte papír na pečení.
Sáček čiré polevy smíchejte s jablečným džusem
a vzniklou směsí potřete vršek koláče.
PIZZA/KOLÁČ/CHLÉB
Pizza
Ingredience na těsto:
14 g droždí
200 ml vody
300 g mouky
•3 g soli
1 polévková lžíce oleje
Ingredience na vrchní vrstvu:
1/2 malé plechovky s nasekanými rajčaty (200
g)
200 g strouhaného sýra
100 g salámu
100 g vařené šunky
150 g hub (v konzervě)
150 g sýru feta
oregano
Ostatní:
Plech na pečení, vymazaný
Příprava:
Droždí rozdrobíme v míse a necháme rozpustit
ve vlažné vodě. Přidáme mouku s vmíchanou
solí a na vrch nalijeme olej.
Vše zpracováváme tak dlouho, až vznikne vláč‐
né těsto, které se nelepí na mísu. Těsto pak ne‐
cháme kynout na teplém místě, až dosáhne dvoj‐
násobné velikosti.
Těsto rozválíme a dáme do vymazaného plechu
na pečení, spodek propícháme vidličkou.
Na korpus postupně položíme přísady na oblože‐
ní pizzy.
Doba přípravy ve spotřebiči: 25 minut
Poloha roštu: 1
Cibulový koláč
Ingredience na těsto:
300 g mouky
20 g droždí
125 ml mléka
•1 vejce
50 g másla
3 g soli
Ingredience na vrchní vrstvu:
750 g cibule
250 g slaniny
•3 vejce
250 g crème fraîche
125 ml mléka
1 lžička soli
1/2 lžičky mletého pepře
Příprava:
Prosejeme mouku do mísy na míchání a ve
středu uděláme důlek.
Rozdrobíme droždí, dáme ho do důlku, smíchá‐
me s mlékem a trochou mouky z okrajů. Zasype‐
me moukou, necháme na teplém místě vykynout,
dokud se v mouce na povrchu těsta neobjeví
praskliny.
Na okraj mouky přidáme vejce a máslo. Vše
zpracujeme na vláčné kynuté těsto.
Necháme těsto kynout na teplém místě, dokud
se jeho objem přibližně nezdvojnásobí.
Mezitím oloupeme cibuli, rozřízneme ji na čtvrti‐
ny a nakrájíme na tenké plátky.
16
www.aeg.com
Nakrájíme slaninu na malé kostičky a pomalu
smažíme společně s cibulí, aniž by zhnědla. Ne‐
cháme vychladnout.
Těsto vyválíme, uložíme na vymaštěný plech na
pečení, propíchneme spodní vrstvu vidličkou a
vytlačíme okraje směrem nahoru. Opět necháme
kynout.
Dohromady smícháme vejce, crème fraîche,
mléko, sůl a pepř. Na korpus těsta rozprostřeme
vychladlou cibuli a slaninu. Vše překryjeme smě‐
sí a vyhladíme.
Doba přípravy ve spotřebiči: 45 minut
Poloha roštu: 1
Slaný lotrinský koláč
Ingredience na těsto:
200 g mouky
•2 vejce
•100 g másla
1/2 lžičky soli
trocha pepře
1 špetka muškátového oříšku
Ingredience na vrchní vrstvu:
150 g strouhaného sýra
200 g vařené šunky nebo libové slaniny
•2 vejce
250 g kysané smetany
sůl, pepř a muškátový oříšek
Ostatní:
Černá pečicí forma, vymazaná, průměr 28 cm
Příprava:
Do mísy na míchání dáme mouku, máslo, vejce
a koření a mícháme, dokud nevznikne krémovité
těsto. Těsto dáme na pár hodin do chladničky.
Pak těsto vyválíme a dáme do vymaštěné černé
pečicí formy. Propíchneme spodní vrstvu těsta
vidličkou.
Těsto rovnoměrně posypeme slaninou.
Smícháním vajec, zakysané smetany a koření si
připravíme náplň. Poté přidáme sýr.
Přelijeme náplň přes slaninu.
Doba přípravy ve spotřebiči: 40 minut
Poloha roštu: 1
Koláč z kozího sýra
Ingredience na těsto:
125 g mouky
60 ml olivového oleje
1 špetka soli
3–4 polévkové lžíce studené vody
Ingredience na vrchní vrstvu:
1 polévková lžíce olivového oleje
•2 cibule
sůl a pepř
1 lžička nasekaného tymiánu
125 g sýru ricotta
100 g kozího sýra
2 polévkové lžíce oliv
•1 vejce
60 ml smetany
Ostatní:
Černá pečicí forma, vymazaná, průměr 28 cm
Příprava:
Mouku, olivový olej a sůl dáme do mísy a smí‐
cháme, dokud směs nepřipomíná strouhanku.
Přidáme vodu a uhněteme těsto. Těsto dáme na
pár hodin do chladničky.
Pak těsto vyválíme a dáme do vymaštěné černé
pečicí formy. Propíchneme spodní vrstvu těsta
vidličkou.
Do pánve dáme jednu lžíci olivového oleje. Olou‐
peme cibule, nakrájíme na tenké plátky a v oleji
podusíme asi 30 minut v zakryté pánvi. Osolíme
a opepříme a přidáme 1/2 lžičky nasekané petr‐
žele.
Cibuli necháme trochu vychladnout, pak roz‐
prostřeme na těstě.
Pak na vrchu rozprostřeme sýr ricotta a kozí sýr
a přidáme olivy. Posypeme 1/2 lžičkou naseka‐
ného tymiánu.
Smícháním vajec a smetany si připravíme náplň.
Náplň přelijeme přes koláč.
Doba přípravy ve spotřebiči: 45 minut
Poloha roštu: 1
Pudinkový koláč
Přísady:
1,5 pláty originálního švýcarského lístkového
těsta (rozváleného na čtverec)
500 g strouhaného sýra
200 ml smetany
100 ml mléka
•4 vejce
sůl, pepř a muškátový oříšek
Příprava:
Těsto dáme na dobře vymaštěný plech na peče‐
ní. Pak těsto vidličkou po celé ploše propícháme.
Těsto rovnoměrně posypeme sýrem. Smícháme
smetanu, mléko a vejce a přidáme sůl, pepř a
muškátový oříšek. Znovu dobře promícháme a
přelijeme přes sýr.
ČESKY 17
Doba přípravy ve spotřebiči: 40 minut
Poloha roštu: 2
Tvarohové pečivo
Přísady:
400 g sýru feta
•2 vejce
3 polévkové lžíce nasekané petržele
černý pepř
80 ml olivového oleje
375 g tenkého lístkového těsta
Příprava:
Smícháme sýr feta, vejce, petržel a pepř. Lístko‐
vé těsto přikryjeme vlhkou utěrkou, aby nevy‐
schlo. Na sebe dáme čtyři vrstvy, každou lehce
potřeme olejem.
Rozkrojíme na čtyři pruhy asi 7 cm dlouhé.
Do rohu každého pruhu dáme dvě vrchovaté po‐
lévkové lžíce směsi sýru feta a úhlopříčně
přehneme do trojúhelníku.
Položíme vrchní stranou dolů na plech na pečení
a potřeme olejem.
Doba přípravy ve spotřebiči: 25 minut
Poloha roštu: 2
Bílý chléb
Přísady:
1000 g mouky
40 g čerstvého droždí nebo 20 g sušeného
droždí
650 ml mléka
15 g soli
Ostatní:
Plech na pečení, který je vymazaný tukem,
nebo je na něm pečicí papír
Příprava:
Mouku a sůl nasypeme do velké mísy. Droždí
rozpustíme vlažném mléce a přidáme k mouce.
Vše zpracujeme na vláčné těsto. V závislosti na
kvalitě mouky může být nutné přidat trochu mlé‐
ka, aby vzniklo opravdu vláčné těsto.
Těsto necháme vykynout do dvojnásobného
množství.
Rozřízneme těsto na dvě části, vytvoříme z nich
dva dlouhé bochníky a položíme je na vymazaný
plech na pečení nebo na plech překrytý papírem
na pečení.
Nyní necháme bochníky ještě o polovinu vyky‐
nout.
Před pečením je trochu poprášíme moukou a
ostrým nožem provedeme tři až čtyři příčné řezy
hluboké alespoň 1 cm.
Doba přípravy ve spotřebiči: 55 minut
Poloha roštu: 1
U parních trub: do zásobníku na vodu přidejte
100 ml vody
Farmářský chléb
Přísady:
500 g pšeničné mouky
250 g žitné mouky
15 g soli
1 malé balení sušeného droždí
250 ml vody
250 ml mléka
Ostatní:
Plech na pečení, který je vymazaný tukem,
nebo je na něm pečicí papír
Příprava:
Pšeničnou mouku, žitnou mouku, sůl a sušené
droždí dáme do velké mísy.
Smícháme vodu, mléko a sůl a přidáme do mou‐
ky. Vše zpracujeme na vláčné těsto. Těsto ne‐
cháme vykynout do dvojnásobného množství.
Vytvoříme z těsta dlouhý bochník, který položíme
na vymazaný plech na pečení nebo na plech
překrytý papírem na pečení.
Nyní necháme bochník ještě o polovinu vyky‐
nout. Před pečením zaprášíme trochou mouky.
Doba přípravy ve spotřebiči: 60 minut
Poloha roštu: 1
U parních trub: do zásobníku na vodu přidejte
100 ml vody
Pirohy (30 malých kousků)
Ingredience na těsto:
250 g špaldové mouky
250 g másla
250 g nízkotučného tvarohu
•sůl
Ingredience na náplň:
1 menší hlávka bílého zelí (400 g)
50 g slaniny
2 polévkové lžíce přepuštěného másla
sůl, pepř a muškátový oříšek
3 polévkové lžíce kysané smetany
•2 vejce
Ostatní:
18
www.aeg.com
Plech na pečení s papírem na pečení
Příprava:
Uhněteme těsto ze špaldové mouky, másla, ní‐
zkotučného tvarohu a trochy soli a dáme do
chladničky.
Zelí nakrájíme na tenké proužky. Slaninu nakrájí
me na kostičky a osmahneme v přepuštěném
másle. Přidáme zelí a restujeme doměkka.
Ochutíme solí, pepřem a muškátovým oříškem a
vmícháme zakysanou smetanu.
Restujeme a dusíme, dokud se všechna tekutina
nevypaří.
Uvaříme vejce natvrdo, zchladíme a nakrájíme
na kostičky, vmícháme do zelí a necháme vy‐
chladnout.
Vyválíme těsto a vykrojíme kruhy o průměru 8
cm.
Doprostřed každého dáme trochu náplně a přelo‐
žíme. Okraje spojíme tak, že je stlačíme vidlič‐
kou.
Pirohy dáme na plech na pečení vyložený papí‐
rem na pečení a potřeme žloutkem.
Doba přípravy ve spotřebiči: 20 minut
Poloha roštu: 2
Máslový pletenec
Ingredience na těsto:
750 g mouky
30 g droždí
400 ml mléka
10 g cukru
15 g soli
•1 vejce
100 g měkkého másla
Ingredience na potření:
1 vaječný žloutek
trochu mléka
Příprava:
Prosejeme mouku do mísy na míchání a ve
středu uděláme důlek. Rozdrobíme droždí, dáme
ho do důlku, vmícháme s mlékem a trochou cu‐
kru a mouky z okrajů. Zasypeme moukou a ne‐
cháme kynout na teplém místě, dokud se v mou‐
ce, kterou jsme zasypali povrch, nezačnou uka‐
zovat praskliny.
Na okraj mouky přidáme zbytek cukru, soli, vajec
a másla. Vše zpracujeme na vláčné kynuté těsto.
Necháme těsto kynout na teplém místě, dokud
se jeho objem přibližně nezdvojnásobí.
Pak rozdělíme na tři stejně velké kousky těsta a
z každého vytvarujeme váleček. Všechny tři vá‐
lečky spleteme dohromady.
Pak zakryjeme a další půl hodiny necháme ky‐
nout. Povrch pletence potřeme směsí vaječného
žloutku a mléka a vložíme do spotřebiče.
Doba přípravy ve spotřebiči: 50 minut
Poloha roštu: 2
DUŠENÁ/ZAPÉKANÁ JÍDLA
Lasagne
Ingredience na masovou omáčku:
100 g prorostlého špeku
•1 cibule
•1 mrkev
100 g celeru
2 polévkové lžíce olivového oleje
400 g míchaného mletého masa
100 ml masového vývaru
1 malá plechovka s nasekanými rajčaty (přibli‐
žně 400 g)
oregano, tymián, sůl a pepř
Ingredience na bešamelovou omáčku:
75 g másla
50 g mouky
600 ml mléka
sůl, pepř a muškátový oříšek
Smícháme s:
3 polévkovými lžícemi másla
250 g zelených listů lasagne
50 g strouhaného parmezánu
50 g strouhaného tvrdého sýru
Příprava:
Špek ostrým nožem zbavíme kůže a chrupavky a
nakrájíme na malé kostičky. Oloupeme cibuli a
mrkev, očistíme celer a veškerou zeleninu nakrá‐
jíme na malé kostičky.
V kastrolu rozehřejeme olej a za stálého míchání
na něm osmažíme slaninu a kostičky zeleniny.
Postupně přidáme mleté maso, za stálého mí‐
chání osmahneme a rozředíme vývarem z masa.
Šťávu z masa okořeníme rajským protlakem, by‐
linkami, solí a pepřem a vaříme pod pokličkou na
slabém ohni asi 30 minut.
Mezitím si připravíme bešamelovou omáčku:
Rozpustíme máslo v pánvi, přidáme mouku a za
stálého míchání osmahneme dozlatova. Pak po‐
stupně za stálého míchání přiléváme mléko.
Omáčku okořeníme solí, pepřem a muškátovým
oříškem a necháme asi 10 minut vařit bez poklič‐
ky.
Velkou obdélníkovou formu na nákypy vymaže‐
me jednou polévkovou lžící másla. Střídavě kla‐
ČESKY 19
deme do formy vrstvu listů těstovin, masové
směsi, bešamelové omáčky a směsi nastrouha‐
ných sýrů. Nakonec musí přijít vrstva bešamelu
posypaná sýrem. Navrch dáme zbylé máslo ve
formě malých oříšků.
Doba přípravy ve spotřebiči: 55 minut
Poloha roštu: 1
Zapečené cannelloni
Ingredience na náplň:
50 g nakrájené cibule
30 g másla
350 g nakrájeného listového špenátu
100 g crème fraîche
200 g čerstvého lososa, nakrájeného na kost‐
ky
200 g okouna nilského, nakrájeného na kostky
•150 g krevet
150 g masa z mušlí
sůl, pepř
Ingredience na bešamelovou omáčku:
75 g másla
50 g mouky
600 ml mléka
sůl, pepř a muškátový oříšek
Smícháme s:
1 balíčkem těstovin cannelloni
50 g strouhaného parmezánu
150 g strouhaného sýra
40 g másla
Příprava:
Na pánev dáme nakrájenou cibuli a máslo a po‐
malu smažíme, dokud není cibule průhledná.
Přidáme nakrájený listový špenát a krátce mírně
povaříme. Přidáme crème fraîche, zamícháme a
necháme vychladnout.
Mezitím si připravíme bešamelovou omáčku:
Rozpustíme máslo v pánvi, přidáme mouku a za
stálého míchání osmahneme dozlatova. Pak po‐
stupně za stálého míchání přiléváme mléko.
Omáčku okořeníme solí, pepřem a muškátovým
oříškem a necháme asi 10 minut vařit bez poklič‐
ky.
Do vychladlého špenátu přidáme lososa, nilské‐
ho okouna, krevety, mušle, sůl a pepř a zamí‐
cháme.
Velkou obdélníkovou formu na nákypy vymaže‐
me jednou polévkovou lžící másla.
Cannelloni naplníme špenátovou směsí a dáme
do pečicí mísy. Mezi jednotlivé řady cannelloni
nalijeme bešamelovou omáčku. Nakonec musí
přijít vrstva bešamelu posypaná sýrem. Navrch
dáme zbylé máslo ve formě malých oříšků.
Doba přípravy ve spotřebiči: 55 minut
Poloha roštu: 1
Zapečené brambory
Přísady:
1000 g brambor
po 1 lžičce soli, pepře a muškátového oříšku
2 stroužky česneku
200 g strouhaného sýra
200 ml mléka
200 ml smetany
4 polévkové lžíce másla
Příprava:
Brambory oloupeme, nakrájíme na tenké plátky,
osušíme a okořeníme.
Žáruvzdornou zapékací mísu potřeme stroužkem
česneku a poté ji vymažeme máslem.
Rozložíme polovinu okořeněných bramborových
plátků v míse a posypeme je trochou strouhané‐
ho sýra. Zbývající kolečka brambor rozložíme
nahoru a posypeme zbývajícím nastrouhaným
sýrem.
Rozdrtíme druhý stroužek česneku a smícháme
s vejci, mlékem a smetanou. Přelijeme směs
přes brambory a zbylé máslo rozložíme na po‐
vrch ve formě malých oříšků.
Doba přípravy ve spotřebiči: 65 minut
Poloha roštu: 1
Moussaka (pro 10 osob)
Přísady:
1 nakrájená cibule
olivový olej
1,5 kg mletého masa
1 plechovka s nasekanými rajčaty (400 g)
50 g strouhaného sýra
4 lžičky strouhanky
sůl a pepř
skořice
1 kg brambor
1,5 kg lilku
máslo na smažení
Ingredience na bešamelovou omáčku:
75 g másla
50 g mouky
600 ml mléka
20
www.aeg.com
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24

AEG KE8404021M Recipe book

Kategorie
Měření, testování
Typ
Recipe book
Tato příručka je také vhodná pro

v jiných jazycích