AEG KM8473121M Recipe book

Typ
Recipe book
CS Recepty
Kombinovaná mikrovlnná trouba
1. AUTOMATICKÉ PROGRAMY
UPOZORNĚNÍ!
Viz kapitoly o bezpečnosti.
1.1 Automatické programy
Automatické programy nabízí optimální
nastavení pro jednotlivé typy masa a
další recepty.
Programy pro pečení masa pomocí
funkce: Automatická váha (nabídka:
Podporované vaření) – Tato funkce
automaticky vypočítá dobu pečení. K
použití této funkce je zapotřebí zadat
hmotnost potravin.
Automatický recept (nabídka:
Podporované vaření) – Tato funkce
využívá při přípravě pokrmů
přednastavených hodnot. S její
pomocí připravíte pokrm dle těchto
receptů.
Pokrmy pomocí funkce: Automatická
váha
Vepřová pečeně
Telecí pečeně
Dušené hovězí
Pokrmy pomocí funkce: Automatická
váha
Pečená zvěřina
Jehněčí pečeně
Celé kuře
Celá krůta
Celá kachna
Celá husa
1.2 Kategorie
V nabídce Podporované vaření jsou jídla
rozdělena do několika kategorií:
Rozmrazování
Vaření/Tavení
Vepřové/Telecí
Hovězí/Zvěřina/Jehněčí
Drůbež
Ryby
Dort
Pizza/Koláč/Chléb
Dušená/zapékaná jídla
Dezerty
2. ROZMRAZOVÁNÍ
2.1 Rozmrazování ryb
Zmraženou rybu položte na obrácený
talíř a obojí vložte do další nádoby, aby
mohla rozpuštěná voda odtékat, aniž by
zašpinila vnitřek mikrovlnné trouby.
Během rozmrazování jídlo pravidelně
kontrolujte a několikrát obraťte. Jak se
ryba rozmrazuje, opatrně oddělujte její
kousky, pokud přimrzly k sobě.
Doba přípravy ve spotřebiči: dle
hmotnosti
Poloha roštu: bottom glass
Po rozmražení nechte jídlo dojít při
pokojové teplotě po přibližně stejnou
dobu, po jakou bylo rozmrazováno.
2.2 Rozmrazování drůbeže
Rozmrazované jídlo položte na otočený
talíř a obojí vložte do další nádoby, aby
mohla odtékat rozpuštěná voda, aniž by
zašpinila vnitřek spotřebiče.
Během rozmrazování jídlo pravidelně
kontrolujte a několikrát obraťte.
Obnažená tučná místa, jako jsou stehna
nebo konce křidýlek, zakryjte alobalem.
Doba přípravy ve spotřebiči: dle
hmotnosti
Poloha roštu: bottom glass
Po rozmražení nechte jídlo dojít při
pokojové teplotě po přibližně stejnou
dobu, po jakou bylo rozmrazováno.
www.aeg.com2
2.3 Rozmrazování masa
Rozmrazované maso položte na otočený
talíř a obojí vložte do další nádoby, aby
mohla odtékat rozpuštěná voda, aniž by
zašpinila vnitřek spotřebiče.
Během rozmrazování jídlo pravidelně
kontrolujte a několikrát obraťte. Jak se
jídlo rozmrazuje, opatrně oddělujte kusy
masa přimrzlé k sobě.
Doba přípravy ve spotřebiči: dle
hmotnosti
Poloha roštu: bottom glass
Po rozmražení nechte jídlo dojít při
pokojové teplotě po přibližně stejnou
dobu, po jakou bylo rozmrazováno.
2.4 Rozmrazování chleba
Chléb položte na kuchyňskou utěrku na
talíři.
Během rozmrazování chléb několikrát
obraťte.
Doba přípravy ve spotřebiči: dle
hmotnosti
Poloha roštu: bottom glass
Po rozmražení nechte jídlo dojít při
pokojové teplotě po přibližně stejnou
dobu, po jakou bylo rozmrazováno.
3. VAŘENÍ/TAVENÍ
3.1 Čerstvá zelenina
Nakrájenou zeleninu vložte do nádoby
vhodné pro mikrovlny a přidejte přibližně
50 ml vody. Nádobu zakryjte (víkem či
přiléhavou fólií pro mikrovlny).
Během přípravy zeleninu několikrát
obraťte.
Doba přípravy ve spotřebiči: dle
hmotnosti
Poloha roštu: bottom glass
Tip: Pokud je zelenina velmi křupavá,
nastavte nižší hmotnost. Pokud je
zelenina příliš měkká, nastavte vyšší
hmotnost.
3.2 Mražená zelenina
Mraženou zeleninu vložte do nádoby
vhodné pro mikrovlny a přidejte přibližně
50 ml vody. Nádobu zakryjte (víkem či
přiléhavou fólií pro mikrovlny).
Během přípravy zeleninu několikrát
obraťte.
Doba přípravy ve spotřebiči: dle
hmotnosti
Poloha roštu: bottom glass
Tip: Pokud je zelenina velmi křupavá,
nastavte nižší hmotnost. Pokud je
zelenina příliš měkká, nastavte vyšší
hmotnost.
3.3 Dušené cibulky
Cibuli nakrájejte na proužky a vložte do
nádoby vhodné pro mikrovlny spolu s 1
lžící másla nebo oleje. Nádobu zakryjte
(víkem či přiléhavou fólií pro mikrovlny).
Během přípravy zeleninu několikrát
obraťte.
Doba přípravy ve spotřebiči: dle
hmotnosti
Poloha roštu: bottom glass
3.4 Brambory ve slupce
Brambory vložte do nádoby vhodné pro
mikrovlny a přidejte přibližně 100 ml
vody. Nádobu zakryjte (víkem či
přiléhavou fólií pro mikrovlny).
Během přípravy brambory několikrát
obraťte.
Doba přípravy ve spotřebiči: dle
hmotnosti
Poloha roštu: bottom glass
3.5 Rýže
Rýži (předvařenou) dejte do nádoby
vhodné pro mikrovlny a přidejte vodu v
poměru 1:2 (tj. 100 g rýže a 200 ml
vody). Dle chuti okořeňte. Přidejte vločky
másla, podušenou cibulku nebo bylinky.
Nádobu zakryjte (víkem či přiléhavou fólií
pro mikrovlny).
Během přípravy rýži několikrát obraťte.
ČESKY 3
Doba přípravy ve spotřebiči: dle
hmotnosti
Poloha roštu: bottom glass
3.6 Rozpouštění čokolády
Čokoládu nakrájejte na malé kousky a
dejte do nádoby. Nádobu zakryjte (víkem
či přiléhavou fólií pro mikrovlny).
Během rozpouštění čokoládu několikrát
zamíchejte.
Doba přípravy ve spotřebiči: dle
hmotnosti
Poloha roštu: bottom glass
3.7 Rozpouštění másla
Máslo nakrájejte na malé kousky a dejte
do nádoby. Nádobu zakryjte (víkem či
přiléhavou fólií pro mikrovlny).
Během rozpouštění máslo několikrát
zamíchejte.
Doba přípravy ve spotřebiči: dle
hmotnosti
Poloha roštu: bottom glass
4. VEPŘOVÉ/TELECÍ
4.1 Vepřová pečeně
Nastavení:
Automatická váha. Nastavení jsou v
rozsahu hmotnosti od 1 000 do 3 000 g.
Příprava:
Maso podle chuti okořeňte a vložte do
zapékací mísy. Přidejte vodu či jinou
tekutinu; spodek by měl být ponořený do
výšky 20 - 40 mm. Pečeni otočně po
přibližně 30 minutách.
Poloha roštu: 1
4.2 Telecí pečeně
Nastavení:
Automatická váha. Nastavení jsou v
rozsahu hmotnosti od 1 000 do 3 000 g.
Příprava:
Maso podle chuti okořeňte a vložte do
zapékací mísy. Přidejte vodu nebo jinou
tekutinu. Spodní část by měla být
ponořena do hloubky 10 – 20 mm.
Zakryjte víkem nebo pokličkou.
Poloha roštu: 1
4.3 Telecí ossobuco
Přísady:
4 polévkové lžíce másla pro opečení
dozlatova
4 plátky ze zadní telecí nožičky, asi 3
– 4 cm silné (nasekané kolmo na
kost)
4 středně velké mrkve, nakrájené na
kostičky
4 celerové natě, nakrájené na
kostičky
1 kg zralých rajčat, oloupaných,
rozpůlených, bez semínek a
nakrájených na kostičky
1 svazek petrželové natě, omyté a
nahrubo nasekané
4 polévkové lžíce másla
2 polévkové lžíce mouky na obalení
6 polévkových lžic olivového oleje
250 ml bílého vína
250 ml masového vývaru
3 středně velké cibule, oloupané a
nadrobno nakrájené
3 stroužky česneku, oloupané a
nakrájené na tenké plátky
po 1/2 lžičce tymiánu a oregána
2 bobkové listy
2 hřebíčky
sůl, čerstvě namletý černý pepř
Příprava:
Rozpusťte čtyři lžíce másla v pekáči a
poduste v něm zeleninu. Vyjměte
zeleninu z pekáče.
Omyjte plátky z telecí zadní nožičky,
osušte, okořeňte a obalte v mouce.
Přebytečnou mouku oklepejte.
Rozehřejte olivový olej a na středním
plameni osmahněte plátky dozlatova.
Maso vyjměte a zbytek olivového oleje z
pekáče vylijte.
Šťávu z masa v pekáči rozřeďte 250 ml
vína, nalijte do rendlíku a nechte chvíli
mírně povařit. Přilijte 250 ml vývaru a
přidejte petržel, tymián, oregano a
nakrájená rajčata. Osolte a opepřete.
Znovu přiveďte k varu.
www.aeg.com4
Do pekáče vložte zeleninu, na vrch
položte maso a přes ně přelijte šťávu.
Zakryjte pekáč a vložte do spotřebiče.
Doba přípravy ve spotřebiči: 120
minut
Poloha roštu: 2
4.4 Telecí koleno
Přísady:
1 zadní telecí koleno 1,5 – 2 kg
4 plátky vařené šunky
2 polévkové lžíce oleje
1 lžička soli
1 lžička sladké papriky
1/2 lžičky bazalky
1 malá plechovka hub na plátky (280
g)
polévková zelenina (mrkev, pórek,
celer, petržel)
voda
Příprava:
Na telecím koleni udělejte osm
podélných zářezů. Rozkrojte čtyři plátky
vařené šunky na polovinu a vložte je do
zářezů. Smíchejte olej, sůl, papriku a
bazalku a směsí potřete koleno. Vložte
koleno do pekáče a rozprostřete po něm
houby. K telecímu koleni přidejte
polévkovou zeleninu a vodu. Spodní část
by měla být ponořena do hloubky 10 – 15
mm. Pečeni po asi 30 minutách obraťte.
Doba přípravy ve spotřebiči: 160
minut
Poloha roštu: 1
4.5 Sekaná s bylinkami
Přísady pro 4 porce:
nadrobno nakrájené plátky chleba
změkčené trochou horké vody
1 cibule, najemno nakrájená a lehce
podušená na troše másla
1 stroužek česneku, utřený
250 g mletého hovězího
250 g mletého vepřového
100 g telecí pečeně
1 vejce
1 lžička soli
pepř
paprika
1 polévková lžíce nasekané petržele
1 lžička jemně nasekaného
rozmarýnu
1 lžička lístků tymiánu
4 plátky slaniny na pokrytí
Příprava:
Všechny přísady dobře promícháme a
vytvarujeme do šišky sekané, kterou
vložíme do žáruvzdorné nádoby
bezpečné pro použití v mikrovlnné
troubě. Poté pokryjeme plátky slaniny.
Doba přípravy ve spotřebiči: 40 minut
Poloha roštu: 2
4.6 Slavnostní švédská
pečeně
Přísady:
200 g sušených švestek
150 ml bílého vína
1,5 kg vepřové kýty nebo telecího
hřbetu (bez kostí)
1 středně velká cibule
jablko
sůl, pepř a paprika
Příprava:
Švestky nechte na dvě hodiny marinovat
v bílém víně. Maso krátce opláchněte
vodou a poté osušte. Na spodní straně
masa udělejte příčné zářezy a do
každého co nejdále zatlačte
marinovanou švestku. Maso okořeňte a
položte na plech na pečení masa stranou
bez švestek směrem nahoru. Oloupejte
cibuli a jablko, rozkrojte na osm dílků a
rozložte kolem pečeně. Zbytek vína, ve
kterém se marinovaly švestky, doplňte
čtvrt litrem vody a směsí polijte pečeni.
Jako přílohy se hodí krokety, zapékané
brambory, brokolice, apod.
Doba přípravy ve spotřebiči: 60 minut
Poloha roštu: 2
5. HOVĚZÍ/ZVĚŘINA/JEHNĚČÍ
5.1 Dušené hovězí
Nastavení:
Automatická pečicí sonda. Teplota jádra
pro:
Nepropečené – 48 °C
Středně propečené – 65 °C
ČESKY 5
Dobře propečené – 70 °C
Příprava:
Maso podle chuti okořeňte, zasuňte
pečicí sondu a vložte do zapékací mísy.
Poloha roštu: 1
5.2 Pečená zvěřina
Nastavení:
Automatická váha. Nastavení jsou v
rozsahu hmotnosti od 1 000 do 3 000 g.
Příprava:
Maso podle chuti okořeňte a vložte do
zapékací mísy. Přidejte vodu nebo jinou
tekutinu. Spodní část by měla být
ponořena do hloubky 10 – 20 mm.
Zakryjte víkem nebo pokličkou.
Poloha roštu: 1
5.3 Králík
Přísady:
2 králičí hřbety
6 jalovcových bobulí (drcených)
sůl a pepř
30 g rozpuštěného másla
125 ml kysané smetany
polévková zelenina (mrkev, pórek,
celer, petržel)
Příprava:
Potřete králičí hřbety drcenými
jalovcovými bobulemi, osolte a opepřete
a potřete rozpuštěným máslem.
Králičí hřbety vložte do pekáče, polijte
zakysanou smetanou a přidejte
polévkovou zeleninu.
Doba přípravy ve spotřebiči: 35 minut
Poloha roštu: 2
5.4 Králičí na hořčici
Přísady:
2 králíci, každý 800 g
sůl a pepř
2 polévkové lžíce olivového oleje
2 nahrubo nakrájené cibule
50 g slaniny na kostičky
2 polévkové lžíce mouky
375 ml kuřecího vývaru
125 ml bílého vína
1 lžička čerstvého tymiánu
125 ml smetany
2 lžičky dijonské hořčice
Příprava:
Králíky rozporcujte na osm podobně
velkých kusů, osolte a opepřete a ze
všech stran dozlatova osmahněte v
pekáči na plotýnce.
Vyjměte kousky králíka a dozlatova
osmahněte cibuli a slaninu. Zaprašte
moukou a zamíchejte. Vmíchejte kuřecí
vývar, bílé víno a tymián a přiveďte k
varu.
Přidejte dijonskou hořčici, vraťte zpátky
maso, zakryjte a vložte do spotřebiče.
Doba přípravy ve spotřebiči: 90 minut
Poloha roštu: 2
5.5 Kančí maso
Příprava marinády:
1,5 l červeného vína
150 g celeru
150 g mrkve
2 cibule
5 bobkových listů
5 hřebíčků
2 svazky polévkové zeleniny (mrkev,
pórek, celer, petržel)
Přiveďte vše k varu a nechte
vychladnout.
1,5 kg kančí pečeně (plecko)
Zalijte celé maso marinádou a nechte
marinovat tři dny.
Ingredience pro pečeni:
sůl
pepř
polévková zelenina z marinády
1 malá plechovka lišek
Příprava:
Vyjměte kančí maso z marinády a
osušte. Osolte a opepřete a v pekáči
osmažte dozlatova. Přidejte lišky a část
polévkové zeleniny z marinády.
Na dno plechu na pečení naneste 10 –
15 mm vrstvu marinády. Plech zakryjte
víkem a vložte do spotřebiče.
Doba přípravy ve spotřebiči: 140
minut
Poloha roštu: 1
5.6 Jehněčí pečeně
Nastavení:
www.aeg.com6
Automatická váha. Nastavení jsou v
rozsahu hmotnosti od 1 000 do 3 000 g.
Příprava:
Maso podle chuti okořeňte a vložte do
zapékací mísy. Přidejte vodu nebo jinou
tekutinu. Spodní část by měla být
ponořena do hloubky 10 – 30 mm.
Zakryjte víkem nebo pokličkou.
Poloha roštu: 1
5.7 Jehněčí kýta
Přísady:
2,7 kg jehněčí kýty
30 ml olivového oleje
sůl
pepř
3 stroužky česneku
1 svazek čerstvého rozmarýnu (nebo
1 lžička sušeného rozmarýnu)
voda
Příprava:
Jehněčí kýtu omyjte a přebytečnou vodu
oklepejte, vetřete olivový olej a do masa
udělejte zářezy. Osolte a opepřete.
Česnek oloupejte a nakrájejte na plátky,
spolu se snítkami rozmarýnu zatlačte do
zářezů v masu.
Jehněčí kýtu vložte do pekáče a přidejte
vodu. Spodek by měl být ponořený do
hloubky 10 – 15 mm. Pečeni po asi 30
minutách obraťte.
Doba přípravy ve spotřebiči: 165
minut
Poloha roštu: 1
6. DRŮBEŽ
6.1 Celé kuře
Nastavení:
Automatická váha. Nastavení jsou v
rozsahu hmotnosti od 900 do 2 100 g.
Příprava:
Kuře vložte do zapékací mísy a podle
chuti okořeňte. Pečeni asi po 30
minutách obraťte. Na displeji se zobrazí
upozornění.
Poloha roštu: 1
6.2 Kuřecí stehna
Přísady:
4 kuřecí stehna po 250 g
250 g crème fraîche
125 ml smetany
1 lžička soli
1 lžička papriky
1 lžička kari
1/2 lžičky pepře
250 g hub na plátky v plechovce
20 g kukuřičného škrobu
Příprava:
Kuřecí stehna omyjte a vložte do pekáče.
Zbytek přísad smíchejte a nalijte na
stehna.
Doba přípravy ve spotřebiči: 55 minut
Poloha roštu: 2
6.3 Kohout na víně
Přísady:
1 kuře
sůl
pepř
1 polévková lžíce mouky
50 g přepuštěného másla
500 ml bílého vína
500 ml kuřecího vývaru
4 polévkové lžíce sojové omáčky
1/2 svazku petržele
1 snítka tymiánu
150 g slaniny na kostičky
250 g očištěných a rozčtvrcených
hnědých žampionů
12 oloupaných šalotek
2 stroužky česneku, oloupané a
rozmačkané
Příprava:
Kuře omyjte, osolte, opepřete a zaprašte
moukou.
Přepuštěné máslo rozpusťte v pekáči na
plotýnce, kuře ze všech stran osmahněte
dozlatova. Přilijte bílé víno, kuřecí vývar
a sojovou omáčku a přiveďte k varu.
Přidejte petržel, tymián, nakrájenou
slaninu, houby, šalotky a česnek.
Znovu přiveďte k varu, zakryjte a vložte
do spotřebiče.
Doba přípravy ve spotřebiči: 55 minut
ČESKY 7
Poloha roštu: 1
6.4 Kuřecí křídla
Přísady:
1 kg kuřecích křídel
Marináda:
2 polévkové lžíce oleje
2 polévkové lžíce sojové omáčky
1 polévková lžíce hořčice
1 stroužek česneku, utřený
rozmarýn
tymián
čerstvě namletý černý pepř
kukuřičný škrob
Příprava:
Smícháme olej, sojovou omáčku, hořčici,
česnek a koření. Kuřecí křídla zalijeme
marinádou a necháme marinovat 2 – 3
hodiny. Poté posypeme trochou
kukuřičného škrobu.
Doba přípravy ve spotřebiči: 25 minut
Poloha roštu: 2
Na dno vložte odkapávací nádobu
vhodnou pro použití v mikrovlnné troubě.
Po asi 10 minutách obraťte.
6.5 Kuře, dvě půlky
Přísady:
1 kg celého kuřete, rozpůleného
sůl
pepř
koření dle chuti
olej na podlévání
Doba přípravy ve spotřebiči: 30 minut
Poloha roštu: 2
Na dno vložte odkapávací nádobu
vhodnou pro použití v mikrovlnné troubě.
Po asi 15 minutách obraťte.
6.6 Plněné kuře
Přísady:
1 kuře, 1,2 kg (s drůbky)
1 polévková lžíce oleje
1 lžička soli
1/4 lžičky papriky
50 g strouhanky
3 – 4 polévkové lžíce mléka
1 nakrájená cibule
1 svazek nasekané petržele
20 g másla
1 vejce
sůl a pepř
Příprava:
Kuře omyjte a osušte. Smíchejte olej, sůl
a papriku a vetřete do kuřete.
Nádivka: Smíchejte strouhanku s
mlékem. Do pekáče dejte nakrájenou
cibuli, petržel a máslo a poduste. Jemně
nakrájejte srdce, játra a žaludek a
přidejte vejce. Smíchejte vše dohromady
a osolte a opepřete.
Položte kuře prsíčky dolů do pekáče,
vložte do spotřebiče. Po asi 30 minutách
obraťte. Zazní zvukový signál.
Doba přípravy ve spotřebiči: 90 minut
Poloha roštu: 1
6.7 Peč.kachna na
pomerančích
Přísady:
1 kachna (1,6 – 2,0 kg)
sůl
pepř
3 pomeranče, oloupané, bez pecek a
nakrájené na kostičky
1/2 lžičky soli
2 pomeranče na šťávu
150 ml sherry
Příprava:
Kachnu omyjte, osolte, opepřete a
potřete pomerančovou kůrou.
Naplňte kachnu nakrájenými a osolenými
pomeranči a zašijte.
Kachnu vložte do pekáče prsíčky dolů.
Vymačkejte šťávu z pomerančů,
smíchejte s sherry a nalijte na kachnu.
Vložte kachnu do spotřebiče, po 30
minutách obraťte. Zazní zvukový signál.
Doba přípravy ve spotřebiči: 90 minut
Poloha roštu: 1
6.8 Celá kachna
Nastavení:
Automatická váha. Nastavení jsou v
rozsahu hmotnosti od 1 500 do 3 300 g.
Příprava:
Kachnu vložte do zapékací mísy a podle
chuti okořeňte. Pečeni asi po 30
www.aeg.com8
minutách obraťte. Na displeji se zobrazí
upozornění.
Poloha roštu: 1
6.9 Celá husa
Nastavení:
Automatická váha. Nastavení jsou v
rozsahu hmotnosti od 2 300 do 4 700 g.
Příprava:
Husu vložte do zapékací mísy a podle
chuti okořeňte. Pečeni asi po 30
minutách obraťte. Na displeji se zobrazí
upozornění.
Poloha roštu: 1
6.10 Celá krůta
Nastavení:
Automatická váha. Nastavení jsou v
rozsahu hmotnosti od 1 700 do 4 700 g.
Příprava:
Krůtu vložte do zapékací mísy a podle
chuti okořeňte. Pečeni asi po 30
minutách obraťte. Na displeji se zobrazí
upozornění.
Poloha roštu: 1
7. RYBY
7.1 Rybí filé na smetaně
Přísady pro 4 osoby:
400 g rybího filé (pstruh potoční nebo
duhový)
20 g jedlého oleje
250 g cibule, nakrájené na kroužky
6 polévkových lžic crème fraîche
(kysané smetany)
mletá paprika, sladká
citron
sůl
Příprava:
Cibuli poduste na pánvi s olejem, dokud
nezesklovatí. Poté ji vložte do máslem
vymazané zapékací mísy.
Očistěte rybí filety, pokapejte citronem,
osolte a vložte do mísy na cibulové
kroužky. Smíchejte crème fraîche s
paprikou dle chuti a vzniklou omáčkou
přelijte rybí filety. Lehce osolte.
Doba přípravy ve spotřebiči: 12 minut
Poloha roštu: 1
Otočte pokrm v polovině doby jeho
přípravy.
7.2 Losos vařený v páře
Přísady:
400 g brambor
2 svazky jarních cibulek
2 stroužky česneku
1 malá plechovka s nasekanými
rajčaty (400 g)
4 filety z lososa
citrónová šťáva
sůl a pepř
75 ml zeleninového vývaru
50 ml bílého vína
1 snítka čerstvého rozmarýnu
150 ml vína
1/2 svazku čerstvého tymiánu
Příprava:
Brambory umyjte, oloupejte, nakrájejte
na čtvrtky a povařte ve slané vodě 25
minut, pak slijte a nakrájejte na plátky.
Jarní cibulky umyjte a nakrájejte na
tenká kolečka. Oloupejte stroužky
česneku a nakrájejte na kousky.
Smíchejte cibuli a česnek s nakrájenými
rajčaty.
Pokapejte filety z lososa citrónovou
šťávou a nechte marinovat. Pak osušte a
osolte a opepřete.
Smíchejte zeleninu a brambory a vložte
je do vymaštěné zapékací mísy,
okořeňte a navrch položte lososa.
Zalijte zeleninovým vývarem a bílým
vínem, navrch rozložte rozmarýn a
tymián.
Doba přípravy ve spotřebiči: 35 minut
Poloha roštu: 2
7.3 Rolky z mořského jazyka
Přísady:
4 filety z mořského jazyka
šťáva z půlky citrónu
sůl, čerstvě namletý černý pepř
ČESKY 9
100 g listového špenátu, mraženého,
rozmraženého
1 stroužek česneku
2 polévkové lžíce bílého vína
50 ml smetany
1 vaječný žloutek
Příprava:
Rybí filety pokapeme citrónovou šťávou
a posypeme solí a pepřem. Vymačkáme
špenát a očesnekujeme. Filety z
mořského jazyka pokryjeme špenátem a
zarolujeme. Vložíme do máslem
vymazané zapékací mísy tak, aby tenčí
konce filetů byly zahnuty vespod. Rolky
pokapeme bílým vínem.
Rozšleháme smetanu a vaječný žloutek
a mírně osolíme. Lžící přelijeme rybí
rolky.
Doba přípravy ve spotřebiči: 17 minut
Poloha roštu: 2
7.4 Rybí filé
Přísady:
600 – 700 g filé z candáta, lososa
nebo mořského pstruha
150 g strouhaného sýra
250 ml smetany
50 g strouhanky
1 lžička estragonu
nasekaná petržel
sůl, pepř
citron
máslo
Příprava:
Pokapejte rybí filety citrónovou šťávou a
nechte chvíli marinovat, pak zbytek šťávy
osušte papírovým ubrouskem. Rybí filé z
obou stran osolte a opepřete. Poté vložte
rybí filé do máslem vymazané zapékací
mísy.
Smíchejte nastrouhaný sýr, smetanu,
strouhanku, estragon a nasekanou
petržel. Tuto směs naneste na rybí filé a
navrch dejte malé kousky másla.
Doba přípravy ve spotřebiči: 35 minut
Poloha roštu: 2
7.5 Mražené rybí filé
Pokyny ohledně doby přípravy a teploty
jsou na balení. Řiďte se pokyny výrobce.
8. DORT
8.1 Sladký koláč
Přísady:
2 pláty originálního švýcarského
lístkového těsta (rozváleného na
čtverec)
50 g mletých lískových oříšků
1,2 kg jablek
3 vejce
300 ml smetany
70 g cukru
Příprava:
Těsto položte na dobře vymaštěný plech
na pečení a celý spodek propíchejte
vidličkou. Těsto rovnoměrně posypte
lískovými oříšky. Oloupejte jablka,
odstraňte jádřince a rozkrájejte na 12
plátků. Plátky rovnoměrně rozprostřete
po těstě. Dobře smíchejte vejce,
smetanu, cukr a vanilkový cukr a
naneste na jablka.
Doba přípravy ve spotřebiči: 55 minut
Poloha roštu: 3
8.2 Citrónový koláč
Ingredience na těsto:
250 g másla
200 g cukru
1 balíček vanilkového cukru (asi 8 g)
1 špetka soli
4 vejce
150 g mouky
150 g škrobu
1 zarovnaná lžička prášku na pečení
nastrouhaná kůra ze 2 citronů
Ingredience na polevu:
125 ml citrónové šťávy
100 g práškového cukru
Ostatní:
Černá hranatá forma, dlouhá 30 cm
Margarín k vymaštění
Strouhanka k vysypání formy
Příprava:
Máslo, cukr, citrónovou kůru, vanilkový
cukr a sůl dáme do mísy na míchání
těsta a vymícháme do pěny. Pak
www.aeg.com10
přidáme postupně vejce a znovu
vymícháme do pěny.
Mouku a škrob smícháme s práškem na
pečení a vmícháme do pěnové masy.
Těsto dáme do vymaštěné a
strouhankou vysypané formy na pečení,
srovnáme povrch a postavíme do
spotřebiče.
Po upečení smícháme citrónovou šťávu
s práškovým cukrem. Upečený koláč
vyklopíme na hliníkovou fólii.
Hliníkovou fólii na stranách koláče
zahneme nahoru, aby poleva nemohla
vytéct. Koláč propíchneme dřevěnou
špejlí a polevu naneseme štětcem. Pak
koláč necháme chvíli nasáknout polevu.
Doba přípravy ve spotřebiči: 75 minut
Poloha roštu: 2
8.3 Mrkvový koláč
Ingredience na těsto:
150 ml slunečnicového oleje
100 g přírodního cukru
2 vejce
75 g sirupu
175 g mouky
1 lžička skořice
1/2 lžičky mletého zázvoru
1 lžička prášku na pečení
200 g jemně nastrouhané mrkve
75 g sultánek
25 g strouhaného kokosu
Ingredience na vrchní vrstvu:
50 g másla
150 g tvarohového krému
40 g cukru krystalu
mleté lískové oříšky
Ostatní:
Kulatá rozkládací pečicí forma o
průměru 22 cm, vymazaná
Příprava:
Připravíme krém ze slunečnicového
oleje, přírodního cukru, vajec a sirupu.
Do těsta vmícháme zbytek ingrediencí.
Těsto dáme do vymazané pečicí formy.
Doba přípravy ve spotřebiči: 55 minut
Poloha roštu: 2
Po upečení:
Smícháme máslo, tvarohový krém a cukr
krystal (v případě potřeby přidáme trochu
mléka, aby šla směs roztírat).
Potřeme vychladlý koláč a posypeme
mletými oříšky.
8.4 Vánočka
Ingredience na těsto:
650 g mouky
20 g droždí
200 ml mléka
40 g cukru
5 g soli
5 vaječných žloutků
200 g měkkého másla
Ingredience na náplň:
250 g nasekaných vlašských ořechů
20 g strouhanky
1 lžička mletého zázvoru
50 ml mléka
60 g medu
30 g rozpuštěného másla
20 ml rumu
Ingredience na potření:
1 vaječný žloutek
trochu mléka
50 g mandlových plátků
Příprava:
Prosejeme mouku do mísy na míchání a
ve středu uděláme důlek. Rozdrobíme
droždí, dáme ho do důlku a vmícháme
společně s mlékem a trochou cukru a
moukou z okrajů. Zasypeme moukou a
necháme kynout na teplém místě, dokud
se v mouce, kterou jsme zasypali povrch,
nezačnou ukazovat praskliny.
Na okraj mouky nasypeme zbytek cukru.
Vše zpracujeme na vláčné kynuté těsto.
Necháme těsto kynout na teplém místě,
dokud se jeho objem přibližně
nezdvojnásobí.
Smícháme všechny přísady určené pro
náplň. Rozdělíme těsto na tři stejné části
a ty vyválíme do dlouhých obdélníků. Na
každý obdélník naneseme třetinu náplně
a zabalíme ji do těsta.
Z těchto tří kusů těsta upleteme vánočku.
Potřeme povrch vánočky směsí
vaječného žloutku a mléka a vše
posypeme plátky mandlí.
Doba přípravy ve spotřebiči: 55 minut
ČESKY 11
Poloha roštu: 2
8.5 Kulatý koláč
Ingredience na korpus:
500 g mouky
1 malé balení sušeného droždí (8 g
sušeného nebo 42 g čerstvého
droždí)
80 g práškového cukru
150 g másla
3 vejce
2 zarovnané lžičky soli
150 ml mléka
70 g rozinek (předem na jednu hodinu
namočených ve 20 ml třešňovice)
Ingredience na potření:
50 g celých loupaných mandlí
Příprava:
Do mísy na míchání dáme mouku,
sušené droždí, práškový cukr, máslo,
vejce, sůl a mléko a uhněteme jemné
těsto. Těsto v míse zakryjeme a
necháme jednu hodinu kynout.
Do těsta ručně vhněteme nasáklé
rozinky.
Do všech prohlubní vymaštěné a
moukou vysypané formy na bábovku
dáme jednotlivé mandle.
Pak z těsta vytvarujeme válec a vložíme
do formy. Zakryjeme a opět necháme 45
minut kynout.
Doba přípravy ve spotřebiči: 60 minut
Poloha roštu: 2
8.6 Brownies - čok. sušenky
Přísady:
250 g obyčejné čokolády
250 g másla
375 g cukru
2 balíčky vanilkového cukru (asi 16 g)
1 špetka soli
5 polévkových lžic vody
5 vajec
375 g vlašských ořechů
250 g mouky
1 lžička prášku na pečení
Příprava:
Čokoládu nalámeme na větší kusy a
necháme rozpustit ve vodní lázni.
Vytvoříme krém z másla, cukru,
vanilkového cukru, soli a vody a přidáme
vejce a rozpuštěnou čokoládu.
Nahrubo nasekáme ořechy, smícháme s
moukou a práškem na pečení a
vmícháme do čokoládové směsi.
Hluboký plech na pečení vyložíme
papírem na pečení, na něj dáme směs a
uhladíme.
Doba přípravy ve spotřebiči: 50 minut
Poloha roštu: 3
Po upečení:
Necháme vychladnout, odstraníme papír
na pečení a nakrájíme na čtverečky.
8.7 Muffin
Přísady:
150 g másla
150 g cukru
1 balíček vanilkového cukru (asi 8 g)
1 špetka soli
kůra z jednoho nevoskovaného
citronu
2 vejce
50 ml mléka
25 g škrobu
225 g mouky
10 g prášku na pečení
1 sklenice višní (375 g)
225 g čokoládových vloček
Ostatní:
Papírové košíčky, průměr asi 7 cm
Příprava:
Vytvoříme krém z másla, cukru,
vanilkového cukru, soli a kůry z jednoho
nevoskovaného citronu. Přidáme vejce a
znovu našleháme.
Smícháme škrob, mouku a prášek na
pečení a vmícháme do směsi s mlékem.
Slijeme višně a vmícháme je do směsi s
čokoládovými vločkami.
Směsí naplníme papírové košíčky, dáme
je na plech na pečení a vložíme do
spotřebiče. Použijte plech na muffiny, je-
li k dispozici.
Doba přípravy ve spotřebiči: 40 minut
Poloha roštu: 3
8.8 Sušenky
Přísady:
www.aeg.com12
4 vejce
2 polévkové lžíce horké vody
50 g cukru
1 balíček vanilkového cukru (asi 8 g)
1 špetka soli
100 g cukru
100 g mouky
100 g škrobu
2 zarovnané lžičky prášku na pečení
Ostatní:
Kulatá rozkládací pečicí forma o
průměru 28 cm, dno vyložené
papírem na pečení
Příprava:
Oddělíme žloutky od bílků. Našleháme
žloutky s horkou vodou, 50 g cukru,
vanilkovým cukrem a solí. Bílky šleháme
se 100 g cukru, až začnou tuhnout.
Prosejeme dohromady mouku, škrob a
prášek na pečení.
Opatrně smícháme bílky se žloutky. Pak
opatrně vmícháme směs mouky. Těsto
dáme do pečicí formy, uhladíme a
vložíme do spotřebiče.
Doba přípravy ve spotřebiči: 45 minut
Poloha roštu: 2
8.9 Koláč Savarin
Ingredience na těsto:
350 g mouky
1 malé balení sušeného droždí (8 g
sušeného nebo 42 g čerstvého
droždí)
75 g cukru
100 g másla
5 vaječných žloutků
1/2 lžičky soli
1 balíčky vanilkového cukru (asi 8 g)
125 ml mléka
Po upečení:
375 ml vody
200 g cukru
100 ml slivovice nebo 100 ml
pomerančového likéru
Příprava:
Do mísy na míchání dáme mouku,
sušené droždí, cukr, máslo, žloutky, sůl,
vanilkový cukr a mléko a uhněteme
jemné těsto. Těsto v míse zakryjeme a
necháme jednu hodinu kynout. Pak těsto
dáme do vymaštěné formy na bábovku a
zakryjeme a necháme dalších 45 minut
kynout.
Doba přípravy ve spotřebiči: 35 minut
Poloha roštu: 1
Po upečení:
Vodu s cukrem přivedeme do varu a
necháme vychladnout.
Do sladké vody přidáme slivovici nebo
pomerančový likér a zamícháme.
Když koláč vychladne, několikrát jej
propíchneme dřevěnou špejlí a necháme
směs do koláče rovnoměrně nasáknout.
8.10 Koláč s drobenkou
Ingredience na těsto:
375 g mouky
20 g droždí
150 ml vlažného mléka
60 g cukru
1 špetka soli
2 vaječné žloutky
75 g měkkého másla
Ingredience na drobenku:
200 g cukru
200 g másla
1 lžička skořice
350 g mouky
50 g nasekaných oříšků
30 g rozpuštěného másla
Příprava:
Prosejeme mouku do mísy na míchání a
ve středu uděláme důlek. Rozdrobíme
droždí, dáme ho do důlku, vmícháme s
mlékem a trochou mouky z okrajů.
Zasypeme moukou a necháme kynout
na teplém místě, dokud se v mouce,
kterou jsme zasypali povrch, nezačnou
ukazovat praskliny.
Na okraj mouky přidáme cukr, vaječné
žloutky, máslo a sůl. Vše zpracujeme na
vláčné kynuté těsto.
Necháme těsto kynout na teplém místě,
dokud se jeho objem přibližně
nezdvojnásobí. Vyválíme těsto, uložíme
na namaštěný pečicí plech a znovu
necháme kynout.
Do mísy na míchání přidáme cukr, máslo
a skořici a vše smícháme.
Přidáme mouku a oříšky a hněteme,
dokud nevznikne směs na drobenku.
ČESKY 13
Vykynuté těsto potřeme máslem a
rovnoměrně posypeme směsí na
drobenku.
Doba přípravy ve spotřebiči: 35 minut
Poloha roštu: 3
8.11 Švédský koláč
Přísady:
5 vajec
340 g cukru
100 g rozpuštěného másla
360 g mouky
1 balíček prášku do pečiva (asi 15 g)
1 balíček vanilkového cukru (asi 8 g)
1 špetka soli
200 ml studené vody
Ostatní:
Kulatá rozkládací pečicí forma o
průměru 28 cm, dno vyložené
papírem na pečení
Příprava:
Cukr, vejce, vanilkový cukr a sůl dáme
do mísy na míchání těsta a šleháme 5
minut, až vznikne pěna. Pak do směsi
přidáme a vmícháme rozpuštěné máslo.
Smícháme mouku s práškem na pečení
a vmícháme do našlehané směsi.
Nakonec přidáme studenou vodu a vše
dobře promícháme. Těsto dáme do
pečicí formy, uhladíme a vložíme do
spotřebiče.
Doba přípravy ve spotřebiči: 55 minut
Poloha roštu: 2
8.12 Babiččin jablečný koláč
Přísady:
250 g másla
250 g cukru
1 balíček vanilkového cukru (asi 8 g)
1 špetka soli
100 g marcipánu
5 vajec
500 g mouky
1 balíček prášku do pečiva (asi 15 g)
1 sáček perníkového koření (asi 20 g)
50 g kakaového prášku
150 ml červeného vína
1,2 kg jablek
Příprava:
Máslo, cukr, vanilkový cukr a sůl dejte do
mísy na míchání těsta a umíchejte
kyprou směs. Přidejte nadrobno
nakrájený marcipán a umíchejte vláčnou
směs. Postupně přidejte vejce a
umíchejte opět kyprou směs. Do směsi
přidejte mouku, prášek na pečení,
perníkové koření a kakaový prášek. Do
směsi dále vmíchejte červené víno.
Vzniklé těsto vložte do hlubokého plechu
na pečení vyloženého papírem na
pečení a zarovnejte jeho povrch.
Oloupejte jablka, zbavte je jader a
nakrájejte je na 0,5 cm silné plátky.
Švestkové pyré: Plátky naaranžujte
navrch těsta a vykrojení po středu jablek
vyplňte švestkovým pyré. Vložte do
spotřebiče.
Doba přípravy ve spotřebiči: 40 minut
Poloha roštu: 3
Po upečení nechte koláč vychladnout
a poté odstraňte papír na pečení.
Poleva:
250 ml jablečného džusu
1 sáček čiré polevy
Po upečení nechte koláč vychladnout
a poté odstraňte papír na pečení.
Sáček čiré polevy smíchejte s jablečným
džusem a vzniklou směsí potřete vršek
koláče.
8.13 Mandlový koláč
Ingredience na těsto:
5 vajec
200 g cukru
100 g marcipánu
200 ml olivového oleje
450 g mouky
1 polévková lžíce skořice
1 balíček prášku do pečiva (asi 15 g)
50 g nasekaných pistácií
125 g mletých mandlí
300 ml mléka
Ingredience na vrchní vrstvu:
200 g meruňkového džemu
5 polévkových lžic moučkového cukru
1 lžička skořice
2 polévkové lžíce horké vody
mandlové plátky
Ostatní:
Rozkládací pečicí forma o průměru 28
cm
Příprava:
www.aeg.com14
Pět minut šleháme vejce, cukr a
marcipán, poté do vaječné směsi pomalu
přidáme olivový olej.
Prosejeme mouku, skořici a prášek na
pečení, pak do mouky vmícháme
nasekané pistácie a mleté mandle. Poté
opatrně vmícháme do vaječné směsi s
mlékem.
Dáme do rozkládací formy, jejíž dno jsme
vysypali strouhankou.
Doba přípravy ve spotřebiči: 70 minut
Poloha roštu: 2
Po upečení:
Ohřejeme meruňkový džem a pomocí
štětce natřeme na koláč, pak necháme
vychladnout. Smícháme moučkový cukr,
skořici a horkou vodu a naneseme na
koláč. Pak polevu koláče ihned
posypeme mandlovými plátky.
8.14 Mražený jablečný závin
Pokyny ohledně doby přípravy a teploty
jsou na balení. Řiďte se pokyny výrobce.
8.15 Tvarohový koláč
Ingredience na korpus:
150 g mouky
70 g cukru
1 balíček vanilkového cukru (asi 8 g)
1 vejce
70 g měkkého másla
Ingredience na tvarohový krém:
3 vaječné bílky
50 g hrozinek
2 polévkové lžíce rumu
750 g nízkotučného tvarohu
3 vaječné žloutky
200 g cukru
šťáva z jednoho citronu
200 g crème fraîche
1 sáček pudinku v prášku, vanilková
příchuť (40 g nebo odpovídající
množství pro vytvoření pudinku z 500
ml mléka)
Ostatní:
Černá rozkládací pečicí forma o
průměru 26 cm, vymazaná
Příprava:
Prosejeme mouku do mísy. Přidáme
zbytek přísad a promícháme pomocí
ručního mixéru. Těsto dáme na dvě
hodiny do chladničky.
Pokryjeme vymazané dno formy na
pečení přibližně 2/3 těsta a několikrát
propíchneme vidličkou.
Pomocí zbytku těsta vytvoříme přibližně
3 cm vysoký okraj.
Pomocí ručního mixéru ušleháme sníh z
bílků, až začnou tuhnout. Promyjeme
hrozinky, necháme je pořádně okapat,
pokapeme rumem a necháme
nasáknout.
Dáme nízkotučný tvaroh, vaječné
žloutky, cukr, citrónovou šťávu, crème
fraîche a pudinkový prášek do mísy na
míchání a vše řádně promícháme.
Nakonec do tvarohové směsi vmícháme
sníh z vaječných bílků a hrozinky.
Doba přípravy ve spotřebiči: 85 minut
Poloha roštu: 2
8.16 Ovocný koláč
Přísady:
200 g másla
200 g cukru
1 balíček vanilkového cukru (asi 8 g)
1 špetka soli
3 vejce
300 g mouky
1/2 balíčku prášku do pečiva (asi 8 g)
125 g rybízu
125 g hrozinek
60 g nasekaných mandlí
60 g kandované citrónové kůry nebo
kandované pomerančové kůry
60 g nasekaných kandovaných třešní
70 g celých spařených mandlí
Ostatní:
Černá rozkládací forma na pečení,
průměr 24 cm
Margarín k vymaštění
Strouhanka k vysypání formy
Příprava:
Máslo, cukr, vanilkový cukr a sůl dáme
do mísy na míchání těsta a našleháme
směs. Pak přidáme postupně vejce a
znovu našleháme. Mouku smícháme s
práškem na pečení a vmícháme do
pěnové masy.
Do směsi vmícháme také ovoce.
ČESKY 15
Dáme směs do připravené formy a její
okraje vytvarujeme o trochu výš než
střed. Okraj a střed moučníku ozdobíme
celými spařenými mandlemi. Vložíme
moučník do spotřebiče.
Doba přípravy ve spotřebiči: 100
minut
Poloha roštu: 2
8.17 Ovocný dort
Ingredience na těsto:
200 g mouky
1 špetka soli
125 g másla
1 vejce
50 g cukru
50 ml studené vody
Ingredience na náplň:
Ovoce podle sezóny (400 g jablek,
broskví, višní apod.)
90 g mletých mandlí
2 vejce
100 g cukru
90 g měkkého másla
Ostatní:
Nízká kulatá forma na pečení o
průměru 28 cm, vymazaná
Příprava:
Prosejeme mouku do mísy, do mouky
vmícháme sůl a máslo nakrájené na
kousky. Pak přidáme vejce, cukr a
studenou vodu a uhněteme těsto.
Těsto necháme dvě hodiny vychladnout
v chladničce. Vychlazené těsto rozválíme
a vložíme do vymazané formy a
propícháme vidličkou. Omyjeme ovoce,
odstraníme jádřince a pecky a v malých
kouscích položíme na těsto. Do mísy
dáme mleté mandle, cukr a měkké máslo
a vytvoříme krém. Naneseme na ovoce a
uhladíme.
Doba přípravy ve spotřebiči: 50 minut
Poloha roštu: 2
9. PIZZA/KOLÁČ/CHLÉB
9.1 Pizza
Ingredience na těsto:
14 g droždí
200 ml vody
300 g mouky
3 g soli
1 polévková lžíce oleje
Ingredience na vrchní vrstvu:
1/2 malé plechovky s nasekanými
rajčaty (200 g)
200 g strouhaného sýra
100 g salámu
100 g vařené šunky
150 g hub (v konzervě)
150 g sýru feta
oregano
Ostatní:
Plech na pečení, vymazaný
Příprava:
Droždí rozdrobíme v míse a necháme
rozpustit ve vlažné vodě. Přidáme mouku
s vmíchanou solí a na vrch nalijeme olej.
Vše zpracováváme tak dlouho, až
vznikne vláčné těsto, které se nelepí na
mísu. Těsto pak necháme kynout na
teplém místě, až dosáhne dvojnásobné
velikosti.
Těsto rozválíme a dáme do vymazaného
plechu na pečení, spodek propícháme
vidličkou.
Na korpus postupně položíme přísady na
obložení pizzy.
Doba přípravy ve spotřebiči: 25 minut
Polohy roštů: 2
9.2 Americká mražená pizza
Pokyny ohledně doby přípravy a teploty
jsou na balení. Řiďte se pokyny výrobce.
9.3 Chlazená pizza
Pokyny ohledně doby přípravy a teploty
jsou na balení. Řiďte se pokyny výrobce.
9.4 Mražená pizza
Pokyny ohledně doby přípravy a teploty
jsou na balení. Řiďte se pokyny výrobce.
www.aeg.com16
9.5 Mražená pizza snack
Pokyny ohledně doby přípravy a teploty
jsou na balení. Řiďte se pokyny výrobce.
9.6 Cibulový koláč
Ingredience na těsto:
300 g mouky
20 g droždí
125 ml mléka
1 vejce
50 g másla
3 g soli
Ingredience na vrchní vrstvu:
750 g cibule
250 g slaniny
3 vejce
250 g crème fraîche
125 ml mléka
1 lžička soli
1/2 lžičky mletého pepře
Příprava:
Prosejeme mouku do mísy na míchání a
ve středu uděláme důlek.
Rozdrobíme droždí, dáme ho do důlku,
smícháme s mlékem a trochou mouky z
okrajů. Zasypeme moukou, necháme na
teplém místě vykynout, dokud se v
mouce na povrchu těsta neobjeví
praskliny.
Na okraj mouky přidáme vejce a máslo.
Vše zpracujeme na vláčné kynuté těsto.
Necháme těsto kynout na teplém místě,
dokud se jeho objem přibližně
nezdvojnásobí.
Mezitím oloupeme cibuli, rozřízneme ji
na čtvrtiny a nakrájíme na tenké plátky.
Nakrájíme slaninu na malé kostičky a
pomalu smažíme společně s cibulí, aniž
by zhnědla. Necháme vychladnout.
Těsto vyválíme, uložíme na vymaštěný
plech na pečení, propíchneme spodní
vrstvu vidličkou a vytlačíme okraje
směrem nahoru. Opět necháme kynout.
Dohromady smícháme vejce, crème
fraîche, mléko, sůl a pepř. Na korpus
těsta rozprostřeme vychladlou cibuli a
slaninu. Vše překryjeme směsí a
vyhladíme.
Doba přípravy ve spotřebiči: 45 minut
Polohy roštů: 3
9.7 Slaný lotrinský koláč
Ingredience na těsto:
200 g mouky
2 vejce
100 g másla
1/2 lžičky soli
trocha pepře
1 špetka muškátového oříšku
Ingredience na vrchní vrstvu:
150 g strouhaného sýra
200 g vařené šunky nebo libové
slaniny
2 vejce
250 g kysané smetany
sůl, pepř a muškátový oříšek
Ostatní:
Černá pečicí forma, vymazaná,
průměr 28 cm
Příprava:
Do mísy na míchání dáme mouku,
máslo, vejce a koření a mícháme, dokud
nevznikne krémovité těsto. Těsto dáme
na pár hodin do chladničky.
Pak těsto vyválíme a dáme do
vymaštěné černé pečicí formy.
Propíchneme spodní vrstvu těsta
vidličkou.
Těsto rovnoměrně posypeme slaninou.
Smícháním vajec, zakysané smetany a
koření si připravíme náplň. Poté přidáme
sýr.
Přelijeme náplň přes slaninu.
Doba přípravy ve spotřebiči: 40 minut
Polohy roštů: 2
9.8 Pudinkový koláč
Přísady:
1,5 pláty originálního švýcarského
lístkového těsta (rozváleného na
čtverec)
500 g strouhaného sýra
200 ml smetany
100 ml mléka
4 vejce
sůl, pepř a muškátový oříšek
Příprava:
ČESKY 17
Těsto dáme na dobře vymaštěný plech
na pečení. Pak těsto vidličkou po celé
ploše propícháme.
Těsto rovnoměrně posypeme sýrem.
Smícháme smetanu, mléko a vejce a
přidáme sůl, pepř a muškátový oříšek.
Znovu dobře promícháme a přelijeme
přes sýr.
Doba přípravy ve spotřebiči: 45 minut
Polohy roštů: 3
9.9 Tvarohové pečivo
Přísady:
400 g sýru feta
2 vejce
3 polévkové lžíce nasekané petržele
černý pepř
80 ml olivového oleje
375 g tenkého lístkového těsta
Příprava:
Smícháme sýr feta, vejce, petržel a pepř.
Lístkové těsto přikryjeme vlhkou utěrkou,
aby nevyschlo. Na sebe dáme čtyři
vrstvy, každou lehce potřeme olejem.
Rozkrojíme na čtyři pruhy asi 7 cm
dlouhé.
Do rohu každého pruhu dáme dvě
vrchovaté polévkové lžíce směsi sýru
feta a úhlopříčně přehneme do
trojúhelníku.
Položíme vrchní stranou dolů na plech
na pečení a potřeme olejem.
Doba přípravy ve spotřebiči: 25 minut
Polohy roštů: 2
9.10 Pirohy (30 malých
kousků)
Ingredience na těsto:
250 g špaldové mouky
250 g másla
250 g nízkotučného tvarohu
sůl
Ingredience na náplň:
1 menší hlávka bílého zelí (400 g)
50 g slaniny
2 polévkové lžíce přepuštěného
másla
sůl, pepř a muškátový oříšek
3 polévkové lžíce kysané smetany
2 vejce
Ostatní:
Plech na pečení s papírem na pečení
Příprava:
Uhněteme těsto ze špaldové mouky,
másla, nízkotučného tvarohu a trochy
soli a dáme do chladničky.
Zelí nakrájíme na tenké proužky. Slaninu
nakrájíme na kostičky a osmahneme v
přepuštěném másle. Přidáme zelí a
restujeme doměkka. Ochutíme solí,
pepřem a muškátovým oříškem a
vmícháme zakysanou smetanu.
Restujeme a dusíme, dokud se všechna
tekutina nevypaří.
Uvaříme vejce natvrdo, zchladíme a
nakrájíme na kostičky, vmícháme do zelí
a necháme vychladnout.
Vyválíme těsto a vykrojíme kruhy o
průměru 8 cm.
Doprostřed každého dáme trochu náplně
a přeložíme. Okraje spojíme tak, že je
stlačíme vidličkou.
Pirohy dáme na plech na pečení
vyložený papírem na pečení a potřeme
žloutkem.
Doba přípravy ve spotřebiči: 20 minut
Polohy roštů: 3
9.11 Bílý chléb
Přísady:
1 000 g mouky
40 g čerstvého droždí nebo 20 g
sušeného droždí
650 ml mléka
15 g soli
Ostatní:
Plech na pečení, který je vymazaný
tukem nebo překrytý pečicím papírem
Příprava:
Mouku a sůl nasypeme do velké mísy.
Droždí rozpustíme ve vlažném mléce a
přidáme k mouce. Vše zpracujeme na
vláčné těsto. V závislosti na kvalitě
mouky může být nutné přidat trochu
mléka, aby vzniklo opravdu vláčné těsto.
Těsto necháme vykynout do
dvojnásobného množství.
Rozřízneme těsto na dvě části, vytvoříme
z nich dva dlouhé bochníky a položíme je
www.aeg.com18
na vymazaný plech na pečení nebo na
plech překrytý papírem na pečení.
Nyní necháme bochníky ještě o polovinu
vykynout.
Před pečením je trochu poprášíme
moukou a ostrým nožem provedeme tři
až čtyři příčné řezy hluboké alespoň 1
cm.
Doba přípravy ve spotřebiči: 55 minut
Polohy roštů: 2
9.12 Farmářský chléb
Přísady:
500 g pšeničné mouky
250 g žitné mouky
15 g soli
1 malé balení sušeného droždí
250 ml vody
250 ml mléka
Ostatní:
Plech na pečení, který je vymazaný
tukem nebo překrytý pečicím papírem
Příprava:
Pšeničnou mouku, žitnou mouku, sůl a
sušené droždí dáme do velké mísy.
Smícháme vodu, mléko a sůl a přidáme
do mouky. Vše zpracujeme na vláčné
těsto. Těsto necháme vykynout do
dvojnásobného množství.
Vytvoříme z těsta dlouhý bochník, který
položíme na vymazaný plech na pečení
nebo na plech překrytý papírem na
pečení.
Nyní necháme bochník ještě o polovinu
vykynout. Před pečením zaprášíme
trochou mouky.
Doba přípravy ve spotřebiči: 55 minut
Polohy roštů: 2
9.13 Máslový pletenec
Ingredience na těsto:
750 g mouky
30 g droždí
400 ml mléka
10 g cukru
15 g soli
1 vejce
100 g měkkého másla
Ingredience na potření:
1 vaječný žloutek
trochu mléka
Příprava:
Prosejeme mouku do mísy na míchání a
ve středu uděláme důlek. Rozdrobíme
droždí, dáme ho do důlku, vmícháme s
mlékem a trochou cukru a mouky z
okrajů. Zasypeme moukou a necháme
kynout na teplém místě, dokud se v
mouce, kterou jsme zasypali povrch,
nezačnou ukazovat praskliny.
Na okraj mouky přidáme zbytek cukru,
soli, vajec a másla. Vše zpracujeme na
vláčné kynuté těsto.
Necháme těsto kynout na teplém místě,
dokud se jeho objem přibližně
nezdvojnásobí.
Pak rozdělíme na tři stejně velké kousky
těsta a z každého vytvarujeme váleček.
Všechny tři válečky spleteme
dohromady.
Pak zakryjeme a další půl hodiny
necháme kynout. Povrch pletence
potřeme směsí vaječného žloutku a
mléka a vložíme do trouby.
Doba pečení: 50 minut
Poloha roštu: 2
9.14 Bagety/kaiserky
Pokyny ohledně doby přípravy a teploty
jsou na balení. Řiďte se pokyny výrobce.
9.15 Mražené bagety/kaiserky
Pokyny ohledně doby přípravy a teploty
jsou na balení. Řiďte se pokyny výrobce.
10. DUŠENÁ/ZAPÉKANÁ JÍDLA
10.1 Plněné houby
Přísady pro 3 osoby:
6 velkých hub
1 polévková lžíce másla
sůl
pepř
citrónová šťáva
ČESKY 19
1 menší masité rajče, nasekané,
přibližně 150 g
1/2 svazku nasekané petržele
několik listů bazalky, nasekaných
1 krajíc bílého chleba natrhaný na
kousky
75 g sýru Gorgonzola nakrájeného na
kostky
3 polévkové lžíce smetany
Příprava:
Houby očistíme. Poté vykroutíme nožičky
a nakrájíme na kostičky. Osolíme,
opepříme a pokapeme citrónovou
šťávou.
Ochucené nožičky hub smícháme s
masitým rajčetem, petrželí, bazalkou,
chlebem, sýrem a smetanou a poté
dochutíme solí a pepřem. Hlavice hub
naplníme a vložíme do máslem
vymazané zapékací mísy.
Doba přípravy ve spotřebiči: 15 minut
Poloha roštu: 1
10.2 Plněná rajčata
Přísady pro 2 osoby:
4 velká rajčata, každé přibližně 300 g
1 malá cuketa, přibližně 80 g
60 g hub
1 cibule šalotka
2 polévkové lžíce oleje
100 g předvařené rýže
50 ml zeleninového vývaru
75 g sýru mozzarella
1 polévková lžíce nasekané petržele
sůl
čerstvě namletý černý pepř
Příprava:
U každého rajčete odřízneme horní část.
Čajovou lžičkou vydlabeme vnitřek tak,
aby okraj měl přibližně 1 cm. Rajčatovou
dužinu nakrájíme nadrobno. Připravíme
cuketu a nakrájíme na kostičky. Houby
pokrájíme na plátky. Šalotky oloupeme a
najemno nakrájíme.
Na pánvi rozehřejeme olej. Poté je
opražíme. Přidáme cuketu a houby a
krátce opražíme. Přidáme rýži, nakrájená
rajčata a vývar a vaříme asi 5 minut. Sýr
mozzarella nakrájíme na malé kostičky.
Sýr s petrželí přidáme k rýži, osolíme a
opepříme. Rajčata naplníme rýží a
přiklopíme odříznuté horní části. Poté je
vložíme do máslem vymazané zapékací
mísy.
Doba přípravy ve spotřebiči: 15 minut
Poloha roštu: bottom glass
Otočte pokrm v polovině doby jeho
přípravy.
10.3 Zapék. brambory s
cuketou
Přísady pro 2 osoby:
250 g brambor
200 g cuket
sůl
čerstvě namletý bílý pepř
130 g strouhané sýrové směsi, (např.
směs na pizzu)
1 malá plechovka ančoviček, 60 g
1 stroužek česneku, utřený
1 cibule šalotka, nakrájená najemno
150 ml tučné smetany
čerstvé koření (např. bazalka,
majoránka, oregáno, tymián) nebo
směs koření
trochu olivového oleje
Příprava:
Brambory oloupeme a nakrájíme na
tenké plátky.
Cukety omyjeme a dobře je osušíme
utěrkou. Nakrájíme na tenké plátky.
Zapékací mísu lehce vymažeme
olivovým olejem.
Plátky brambor a cukety smícháme
dohromady a osolíme a opepříme.
Přidáme 100 g sýra, česnek a šalotky a
ve vrstvě naneseme do zapékací mísy
spolu s ančovičkami.
Smetanu smícháme se zbývajícím
sýrem. Přidáme jemně nasekané koření
nebo směs koření. Dobře promícháme a
přesypeme lžící.
Doba přípravy ve spotřebiči: 30 minut
Poloha roštu: 1
10.4 Zapékaný sýr
Přísady pro 3 osoby:
8 krajíců bílého chleba
100 ml bílého vína
1 cibule, nakrájená na slabé kroužky
100 g strouhaného sýra (Gruyere
nebo alpský sýr)
400 ml mléka
www.aeg.com20
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12
  • Page 13 13
  • Page 14 14
  • Page 15 15
  • Page 16 16
  • Page 17 17
  • Page 18 18
  • Page 19 19
  • Page 20 20
  • Page 21 21
  • Page 22 22
  • Page 23 23
  • Page 24 24
  • Page 25 25
  • Page 26 26
  • Page 27 27
  • Page 28 28

AEG KM8473121M Recipe book

Typ
Recipe book

v jiných jazycích