AEG KMK721000M Recipe book

Typ
Recipe book

Tato příručka je také vhodná pro

CS Recepty
Mikrovlnná trouba
1. AUTOMATICKÉ PROGRAMY
VAROVÁNÍ!
Viz kapitoly o bezpečnosti.
1.1 Automatické programy
Automatické programy nabízí optimální
nastavení pro jednotlivé typy masa a
další recepty.
Automatický recept (nabídka:
Podporované vaření) – Tato funkce
využívá při přípravě pokrmů
přednastavených hodnot. S její
pomocí připravíte pokrm dle těchto
receptů.
1.2 Kategorie
V nabídce Podporované vaření jsou jídla
rozdělena do několika kategorií:
Rozmrazování
Vaření/Tavení
Drůbež/Maso/Ryby
Koláč/Dušení/Zapékání
Dezerty
2. ROZMRAZOVÁNÍ
2.1 Rozmrazování ryb
Zmraženou rybu položte na obrácený
talíř a obojí vložte do další nádoby, aby
mohla rozpuštěná voda odtékat, aniž by
zašpinila vnitřek mikrovlnné trouby.
Během rozmrazování jídlo pravidelně
kontrolujte a několikrát obraťte. Jak se
ryba rozmrazuje, opatrně oddělujte její
kousky, pokud přimrzly k sobě.
Doba přípravy ve spotřebiči: dle
hmotnosti
Poloha roštu: 1
Po rozmražení nechte jídlo dojít při
pokojové teplotě po přibližně stejnou
dobu, po jakou bylo rozmrazováno.
2.2 Rozmrazování drůbeže
Rozmrazované jídlo položte na otočený
talíř a obojí vložte do další nádoby, aby
mohla odtékat rozpuštěná voda, aniž by
zašpinila vnitřek spotřebiče.
Během rozmrazování jídlo pravidelně
kontrolujte a několikrát obraťte.
Obnažená tučná místa, jako jsou stehna
nebo konce křidýlek, zakryjte alobalem.
Doba přípravy ve spotřebiči: dle
hmotnosti
Poloha roštu: 1
Po rozmražení nechte jídlo dojít při
pokojové teplotě po přibližně stejnou
dobu, po jakou bylo rozmrazováno.
2.3 Rozmrazování masa
Rozmrazované maso položte na otočený
talíř a obojí vložte do další nádoby, aby
mohla odtékat rozpuštěná voda, aniž by
zašpinila vnitřek spotřebiče.
Během rozmrazování jídlo pravidelně
kontrolujte a několikrát obraťte. Jak se
jídlo rozmrazuje, opatrně oddělujte kusy
masa přimrzlé k sobě.
Doba přípravy ve spotřebiči: dle
hmotnosti
Poloha roštu: 1
Po rozmražení nechte jídlo dojít při
pokojové teplotě po přibližně stejnou
dobu, po jakou bylo rozmrazováno.
2.4 Rozmrazování chleba
Chléb položte na kuchyňskou utěrku na
talíři.
Během rozmrazování chléb několikrát
obraťte.
Doba přípravy ve spotřebiči: dle
hmotnosti
Poloha roštu: 1
Po rozmražení nechte jídlo dojít při
pokojové teplotě po přibližně stejnou
dobu, po jakou bylo rozmrazováno.
www.aeg.com2
3. VAŘENÍ/TAVENÍ
3.1 Čerstvá zelenina
Nakrájenou zeleninu vložte do nádoby
vhodné pro mikrovlny a přidejte přibližně
50 ml vody. Nádobu zakryjte (víkem či
přiléhavou fólií pro mikrovlny).
Během přípravy zeleninu několikrát
obraťte.
Doba přípravy ve spotřebiči: dle
hmotnosti
Poloha roštu: 1
Tip: Pokud je zelenina velmi křupavá,
nastavte nižší hmotnost. Pokud je
zelenina příliš měkká, nastavte vyšší
hmotnost.
3.2 Mražená zelenina
Mraženou zeleninu vložte do nádoby
vhodné pro mikrovlny a přidejte přibližně
50 ml vody. Nádobu zakryjte (víkem či
přiléhavou fólií pro mikrovlny).
Během přípravy zeleninu několikrát
obraťte.
Doba přípravy ve spotřebiči: dle
hmotnosti
Poloha roštu: 1
Tip: Pokud je zelenina velmi křupavá,
nastavte nižší hmotnost. Pokud je
zelenina příliš měkká, nastavte vyšší
hmotnost.
3.3 Dušené cibulky
Cibuli nakrájejte na proužky a vložte do
nádoby vhodné pro mikrovlny spolu s 1
lžící másla nebo oleje. Nádobu zakryjte
(víkem či přiléhavou fólií pro mikrovlny).
Během přípravy zeleninu několikrát
obraťte.
Doba přípravy ve spotřebiči: dle
hmotnosti
Poloha roštu: 1
3.4 Brambory ve slupce
Brambory vložte do nádoby vhodné pro
mikrovlny a přidejte přibližně 100 ml
vody. Nádobu zakryjte (víkem či
přiléhavou fólií pro mikrovlny).
Během přípravy brambory několikrát
obraťte.
Doba přípravy ve spotřebiči: dle
hmotnosti
Poloha roštu: 1
3.5 Rýže
Rýži (předvařenou) dejte do nádoby
vhodné pro mikrovlny a přidejte vodu v
poměru 1:2 (tj. 100 g rýže a 200 ml
vody). Dle chuti okořeňte. Přidejte vločky
másla, podušenou cibulku nebo bylinky.
Nádobu zakryjte (víkem či přiléhavou fólií
pro mikrovlny).
Během přípravy rýži několikrát obraťte.
Doba přípravy ve spotřebiči: dle
hmotnosti
Poloha roštu: 1
3.6 Rozpouštění čokolády
Čokoládu nakrájejte na malé kousky a
dejte do nádoby. Nádobu zakryjte (víkem
či přiléhavou fólií pro mikrovlny).
Během rozpouštění čokoládu několikrát
zamíchejte.
Doba přípravy ve spotřebiči: dle
hmotnosti
Poloha roštu: 1
3.7 Rozpouštění másla
Máslo nakrájejte na malé kousky a dejte
do nádoby. Nádobu zakryjte (víkem či
přiléhavou fólií pro mikrovlny).
Během rozpouštění máslo několikrát
zamíchejte.
Doba přípravy ve spotřebiči: dle
hmotnosti
Poloha roštu: 1
ČESKY 3
4. DRŮBEŽ/MASO/RYBY
4.1 Kuřecí křídla
Přísady:
1 kg kuřecích křídel
Marináda:
2 polévkové lžíce oleje
2 polévkové lžíce sojové omáčky
1 polévková lžíce hořčice
1 stroužek česneku, utřený
rozmarýn
tymián
čerstvě namletý černý pepř
kukuřičný škrob
Příprava:
Smícháme olej, sojovou omáčku, hořčici,
česnek a koření. Kuřecí křídla zalijeme
marinádou a necháme marinovat 2 – 3
hodiny. Poté posypeme trochou
kukuřičného škrobu.
Doba přípravy ve spotřebiči: 25 minut
Poloha roštu: 2
Na dno vložte odkapávací nádobu
vhodnou pro použití v mikrovlnné troubě.
Po asi 10 minutách obraťte.
4.2 Kuře, dvě půlky
Přísady:
1 kg celého kuřete, rozpůleného
sůl
pepř
koření dle chuti
olej na podlévání
Doba přípravy ve spotřebiči: 30 minut
Poloha roštu: 2
Na dno vložte odkapávací nádobu
vhodnou pro použití v mikrovlnné troubě.
Po asi 15 minutách obraťte.
4.3 Sekaná s bylinkami
Přísady pro 4 porce:
nadrobno nakrájené plátky chleba
změkčené trochou horké vody
1 cibule, najemno nakrájená a lehce
podušená na troše másla
1 stroužek česneku, utřený
250 g mletého hovězího
250 g mletého vepřového
100 g telecí pečeně
1 vejce
1 lžička soli
pepř
paprika
1 polévková lžíce nasekané petržele
1 lžička jemně nasekaného
rozmarýnu
1 lžička lístků tymiánu
4 plátky slaniny na pokrytí
Příprava:
Všechny přísady dobře promícháme a
vytvarujeme do šišky sekané, kterou
vložíme do žáruvzdorné nádoby
bezpečné pro použití v mikrovlnné
troubě. Poté pokryjeme plátky slaniny.
Doba přípravy ve spotřebiči: 40 minut
Poloha roštu: 2
4.4 Rybí filé na smetaně
Přísady pro 4 osoby:
400 g rybího filé (pstruh potoční nebo
duhový)
20 g jedlého oleje
250 g cibule, nakrájené na kroužky
6 polévkových lžic crème fraîche
(kysané smetany)
mletá paprika, sladká
citron
sůl
Příprava:
Cibuli poduste na pánvi s olejem, dokud
nezesklovatí. Poté ji vložte do máslem
vymazané zapékací mísy.
Očistěte rybí filety, pokapejte citronem,
osolte a vložte do mísy na cibulové
kroužky. Smíchejte crème fraîche s
paprikou dle chuti a vzniklou omáčkou
přelijte rybí filety. Lehce osolte.
Doba přípravy ve spotřebiči: 12 minut
Poloha roštu: 1
Otočte pokrm v polovině doby jeho
přípravy.
4.5 Rolky z mořského jazyka
Přísady:
4 filety z mořského jazyka
šťáva z půlky citrónu
sůl, čerstvě namletý černý pepř
100 g listového špenátu, mraženého,
rozmraženého
www.aeg.com4
1 stroužek česneku
2 polévkové lžíce bílého vína
50 ml smetany
1 vaječný žloutek
Příprava:
Rybí filety pokapeme citrónovou šťávou
a posypeme solí a pepřem. Vymačkáme
špenát a očesnekujeme. Filety z
mořského jazyka pokryjeme špenátem a
zarolujeme. Vložíme do máslem
vymazané zapékací mísy tak, aby tenčí
konce filetů byly zahnuty vespod. Rolky
pokapeme bílým vínem.
Rozšleháme smetanu a vaječný žloutek
a mírně osolíme. Lžící přelijeme rybí
rolky.
Doba přípravy ve spotřebiči: 17 minut
Poloha roštu: 2
5. KOLÁČ/DUŠENÍ/ZAPÉKÁNÍ
5.1 Zapečené brambory
Přísady:
1 000 g brambor
po 1 lžičce soli, pepře a muškátového
oříšku
2 stroužky česneku
200 g strouhaného sýra
200 ml mléka
200 ml smetany
4 polévkové lžíce másla
Příprava:
Brambory oloupeme, nakrájíme na tenké
plátky, osušíme a okořeníme.
Žáruvzdornou zapékací mísu potřeme
stroužkem česneku a poté ji vymažeme
máslem.
Rozložíme polovinu okořeněných
bramborových plátků v míse a posypeme
je trochou strouhaného sýra. Zbývající
kolečka brambor rozložíme nahoru a
posypeme zbývajícím nastrouhaným
sýrem.
Rozdrtíme druhý stroužek česneku a
smícháme s vejci, mlékem a smetanou.
Přelijeme směs přes brambory a zbylé
máslo rozložíme na povrch ve formě
malých oříšků.
Doba přípravy ve spotřebiči: 45 minut
Poloha roštu: 1
5.2 Zapečená čekanka
Přísady:
8 středně velkých čekanek
8 plátků vařené šunky
30 g másla
1,5 polévkové lžíce mouky
150 ml zeleninového vývaru (z
čekanky)
5 polévkových lžic mléka
100 g strouhaného sýra
Příprava:
Čekanky rozpulte a vykrojte hořký
vnitřek. Pak je opatrně omyjte a poduste
15 minut ve vařící vodě.
Půlky čekanek vyjměte z vody, zchlaďte
ve studené vodě a půlky dejte opět k
sobě. Pak každou obalte v plátku šunky
a vložte do vymazané zapékací mísy.
Rozpusťte máslo a přidejte mouku.
Krátce orestujte a přilijte zeleninový
vývar a mléko a přiveďte do varu.
Do omáčky vmíchejte 50 g sýra a nalijte
na čekanku. Posypte zbytkem sýra.
Doba přípravy ve spotřebiči: 19 minut
Poloha roštu: 1
5.3 Plněné canneloni
Jako předkrm pro 4 osoby
Jako hlavní chod pro 2 osoby
Přísady:
1 cibule, nakrájená najemno
1 lžička margarínu
1 stroužek česneku
1 balíček mraženého listového
špenátu (300 g)
100 g strouhaného sýra
1 plechovka rajčat (400 g)
10 trubiček cannelloni (nevařených)
instantní vývar
sůl
bílý pepř
oregano
paprika
muškátový oříšek
ČESKY 5
Příprava:
Cibuli orestujte na pávi s margarínem.
Přidejte mražený špenát a nechte jej za
občasného míchání rozmrazit. Dále vařte
přibližně 5 minut, ochuťte 50 g
strouhaného sýra, bílým pepřem,
instantním vývarem, utřeným stroužkem
česneku a muškátovým oříškem. Směs
přiveďte k varu a 3 – 4 minuty vařte.
Uvařenou směsí naplňte cannelloni.
K přípravě rajčatového základu vylijte
obsah plechovky do dlouhé zapékací
mísy, rajčata rozdrťte vidličkou a
okořeňte pomocí soli, bílého pepře,
oregána a mleté papriky.
Plněné cannelloni položte na rajčatový
základ a posypte zbývajícím sýrem.
Doba přípravy ve spotřebiči: 30 minut
Poloha roštu: 1
5.4 Plněné houby
Přísady pro 3 osoby:
6 velkých hub
1 polévková lžíce másla
sůl
pepř
citrónová šťáva
1 menší masité rajče, nasekané,
přibližně 150 g
1/2 svazku nasekané petržele
několik listů bazalky, nasekaných
1 krajíc bílého chleba natrhaný na
kousky
75 g sýru Gorgonzola nakrájeného na
kostky
3 polévkové lžíce smetany
Příprava:
Houby očistíme. Poté vykroutíme nožičky
a nakrájíme na kostičky. Osolíme,
opepříme a pokapeme citrónovou
šťávou.
Ochucené nožičky hub smícháme s
masitým rajčetem, petrželí, bazalkou,
chlebem, sýrem a smetanou a poté
dochutíme solí a pepřem. Hlavice hub
naplníme a vložíme do máslem
vymazané zapékací mísy.
Doba přípravy ve spotřebiči: 15 minut
Poloha roštu: 1
5.5 Plněná rajčata
Přísady pro 2 osoby:
4 velká rajčata, každé přibližně 300 g
1 malá cuketa, přibližně 80 g
60 g hub
1 cibule šalotka
2 polévkové lžíce oleje
100 g předvařené rýže
50 ml zeleninového vývaru
75 g sýru mozzarella
1 polévková lžíce nasekané petržele
sůl
čerstvě namletý černý pepř
Příprava:
U každého rajčete odřízneme horní část.
Čajovou lžičkou vydlabeme vnitřek tak,
aby okraj měl přibližně 1 cm. Rajčatovou
dužinu nakrájíme nadrobno. Připravíme
cuketu a nakrájíme na kostičky. Houby
pokrájíme na plátky. Šalotky oloupeme a
najemno nakrájíme.
Na pánvi rozehřejeme olej. Poté je
opražíme. Přidáme cuketu a houby a
krátce opražíme. Přidáme rýži, nakrájená
rajčata a vývar a vaříme asi 5 minut. Sýr
mozzarella nakrájíme na malé kostičky.
Sýr s petrželí přidáme k rýži, osolíme a
opepříme. Rajčata naplníme rýží a
přiklopíme odříznuté horní části. Poté je
vložíme do máslem vymazané zapékací
mísy.
Doba přípravy ve spotřebiči: 15 minut
Poloha roštu: 1
Otočte pokrm v polovině doby jeho
přípravy.
5.6 Špecle se zeleninou
Přísady pro 2 osoby:
250 g čerstvých špeclí
2 středně velké celerové natě,
přibližně 100 g
1 velká mrkev, přibližně 150 g
1 polévková lžíce másla
50 ml vývaru
100 g obyčejného smetanového sýra
nebo smetanového sýra s bylinkami
(např. Cantadou)
sůl
čerstvě namletý černý pepř
1/2 svazku pažitky
30 g strouhaného sýra, např. Sbrinz
nebo parmezán
www.aeg.com6
100 ml smetany
Příprava:
Špecle vložíme do máslem vymazané
zapékací mísy.
Celer a mrkev připravíme a nakrájíme na
kostky. Krátce orestujeme na pánvi na
másle. Přidáme vývar, zakryjeme a
zeleninu vaříme 5 minut. Vyjmeme pánev
z tepla. Vmícháme smetanový sýr.
Zeleninu osolíme a opepříme.
Zeleninovou omáčkou přelijeme špecle.
Nůžkami nastříháme na pokrm pažitku.
Posypeme nastrouhaným sýrem a
pokapeme smetanou.
Doba přípravy ve spotřebiči: 12 minut
Poloha roštu: 2
5.7 Zapék. brambory s
cuketou
Přísady pro 2 osoby:
250 g brambor
200 g cuket
sůl
čerstvě namletý bílý pepř
130 g strouhané sýrové směsi, (např.
směs na pizzu)
1 malá plechovka ančoviček, 60 g
1 stroužek česneku, utřený
1 cibule šalotka, nakrájená najemno
150 ml tučné smetany
čerstvé koření (např. bazalka,
majoránka, oregáno, tymián) nebo
směs koření
trochu olivového oleje
Příprava:
Brambory oloupeme a nakrájíme na
tenké plátky.
Cukety omyjeme a dobře je osušíme
utěrkou. Nakrájíme na tenké plátky.
Zapékací mísu lehce vymažeme
olivovým olejem.
Plátky brambor a cukety smícháme
dohromady a osolíme a opepříme.
Přidáme 100 g sýra, česnek a šalotky a
ve vrstvě naneseme do zapékací mísy
spolu s ančovičkami.
Smetanu smícháme se zbývajícím
sýrem. Přidáme jemně nasekané koření
nebo směs koření. Dobře promícháme a
přesypeme lžící.
Doba přípravy ve spotřebiči: 30 minut
Poloha roštu: 1
5.8 Zapékaný sýr
Přísady pro 3 osoby:
8 krajíců bílého chleba
100 ml bílého vína
1 cibule, nakrájená na slabé kroužky
100 g strouhaného sýra (Gruyere
nebo alpský sýr)
400 ml mléka
3 vejce
sůl
čerstvě namletý černý pepř
muškátový ořech, čerstvě
nastrouhaný
100 g uzené slaniny na kostičky
40 g vloček másla
1 svazek pažitky
Příprava:
Pokrájíme chléb napříč oběma směry
tak, aby vzniklo 32 trojúhelníčků. Do
ploché zapékací mísy vložíme střídavě
vrstvy chleba a cibulových kroužků.
Pokapeme bílým vínem.
Sýr rozšleháme s mlékem a vejci. Dle
chuti okořeníme a přelijeme přes chléb.
Pokrm rovnoměrně posypeme slaninou a
poté posypeme vločkami másla.
Před podáváním pokrm přesypeme
pažitkou.
Doba přípravy ve spotřebiči: 30 minut
Poloha roštu: 2
5.9 Lasagne se šunkou
Přísady pro 2 - 3 osoby:
2 polévkové lžíce olivového oleje
1 malá cibule, nakrájená najemno
300 g loupaných, krájených rajčat (v
plechovce)
300 g hub, pokrájených na plátky
1 lžička sušeného koření, např.
oregana či tymiánu
sůl
čerstvě namletý černý pepř
200 g vařené šunky, nakrájené na
proužky
300 g čerstvých nebo předvařených
plátků lasagní
250 ml crème fraîche
50 g strouhaného parmezánu
máslo na vymaštění
ČESKY 7
Příprava:
Na pánvi rozehřejte olivový olej. Houby s
cibulí orestujte. Přidejte na kostičky
nakrájená rajčata, okořeňte bylinkami a
vařte přibližně 5 minut. Omáčku dle chuti
osolte a opepřete.
Zapékací mísu vymažte máslem. Dno
pokryjte vrstvou plátků lasagní. Vytvořte
střídavě vrstvy rajčatové omáčky,
proužků šunky, crème fraîche,
parmezánu a plátků lasagní. Na závěr
posypte parmezánem.
Doba přípravy ve spotřebiči: 22 minut
Poloha roštu: 1
5.10 Dušený pórek se
zeleninou
Přísady pro 2 – 3 osoby:
500 g pórku
250 g polotučného tvarohu
50 ml crème fraîche
1 vejce
50 g strouhaného sýru, např.
parmezánu
1 stroužek česneku
sůl
čerstvě namletý černý pepř
2 – 3 plátky šunky
1 vrchovatá polévková lžíce
strouhanky
vločky másla
Příprava:
Pórek pokrájíme na 1 cm tlusté kroužky a
5 minut povaříme ve vařící osolené vodě.
Vylijeme vodu a necháme dobře
odkapat. Šunku nakrájíme na proužky.
Zamícháme tvaroh, crème fraîche, vejce
a 2/3 sýra. Rozdrtíme česnek a
vmícháme ho do směsi. Nakonec
přidáme pórek a šunku. Osolte a
opepřete. Ihned vložíme do máslem
vymazané zapékací mísy.
Smícháme zbývající sýr a strouhanku a
pokrm posypeme. Vydatně posypeme
vločkami másla.
Doba přípravy ve spotřebiči: 20 minut
Poloha roštu: 1
6. DEZERTY
6.1 Meruňkový krém
Přísady pro 2 osoby:
250 g meruněk
100 ml bílého vína
2 – 3 polévkové lžíce cukru
150 g sýru mascarpone nebo tvarohu
(tvarohového sýru)
250 ml smetany
2 polévkové lžíce meruňkového likéru
nebo třešňovice
Příprava:
Meruňky smícháme v míse s bílým
vínem a cukrem a zvolíme program
Meruňkový krém. Necháme vychladnout.
Meruňkový kompot důkladně
promícháme nebo rozmixujeme ručním
mixérem. Do vzniklého pyré postupně po
jedné lžíci vmícháme sýr mascarpone
nebo tvaroh.
Smetanu vyšleháme a opatrně
vmícháme do meruňkového krému. Pro
jemnou vůni přidáme do krému
meruňkový likér nebo třešňovici.
Krém odložíme do chladu.
Doba přípravy ve spotřebiči: 6 minut
Poloha roštu: 1
Po upečení:
Ohřejeme meruňkový džem a pomocí
štětce natřeme na koláč, pak necháme
vychladnout. Smícháme moučkový cukr,
skořici a horkou vodu, pak naneseme na
koláč. Pak polevu koláče ihned
posypeme mandlovými plátky.
6.2 Broskve s Amaretto
Přísady pro 2 osoby:
4 půlky broskví z plechovky
50 g sušenek amaretti
1 vrchovatá polévková lžíce cukru (1)
1 polévková lžíce kakaového prášku
1 polévková lžíce Vin Santo (italské
dezertní víno) nebo Grand Marnier
vločky másla
100 ml crème fraîche
1 polévková lžíce cukru (2)
Příprava:
www.aeg.com8
Broskve dobře osušíme a vložíme do
zapékací mísy důkladně vymazané
máslem. Sušenky amaretti nalámeme a
smícháme je s cukrem (1) a kakaovým
práškem. Přidáme Vin Santo a vytvoříme
hustou kaši. Z ní zformujeme 4 kuličky a
ty vložíme do půlek broskví.
Podáváme teplé broskve s crème
fraîche, doslazené cukrem (2).
Doba přípravy ve spotřebiči: 4 minuty
Poloha roštu: 1
*
ČESKY 9
www.aeg.com10
ČESKY 11
www.aeg.com/shop
867343265-A-262018
  • Page 1 1
  • Page 2 2
  • Page 3 3
  • Page 4 4
  • Page 5 5
  • Page 6 6
  • Page 7 7
  • Page 8 8
  • Page 9 9
  • Page 10 10
  • Page 11 11
  • Page 12 12

AEG KMK721000M Recipe book

Typ
Recipe book
Tato příručka je také vhodná pro

v jiných jazycích