KAX700PL Spiralizer Attachment

Kenwood KAX700PL Spiralizer Attachment, KAX700PL Návod k obsluze

131
bezpečnost
l
Přečtěte si pečlivě pokyny v této příručce a uschovejte ji pro
budoucí použití.
l
Odstraňte všechny obaly a štítky včetně ochranné folie z
čepelí.
l
Dávejte pozor, protože čepele na kuželu a na konci
pěchovače jsou velmi ostré. Zacházejte s nimi opatrně.
l
Před sundáním víka vypněte a počkejte, až se čepele úplně
zastaví.
l
Vypněte a odpojte z elektrické zásuvky:
před připojením nebo odpojením částí,
pokud spotřebič nepoužíváte,
před čištěním.
l
K protlačování potravin plnicí trubicí nepoužívejte prsty.
Vždy používejte dodávaný pěchovač.
l
Nepoužívejte poškozený nástavec. Nechte jej zkontrolovat
nebo opravit: viz „servis a údržba“.
l
Nenechávejte zapnutý spotřebič bez dozoru.
l
Nesprávné používání nástavce může způsobit zranění.
l
Nepoužívejte neschválené nástavce.
l
Toto zařízení je určeno pouze pro domácí použití.
Společnost Kenwood vylučuje veškerou odpovědnost v
případě, že zařízení bylo nesprávně používáno nebo pokud
nebyly dodrženy tyto pokyny.
l
Další bezpečnostní upozornění najdete v návodu k
používání kuchyňského robotu.
Ïesky
Nezapomeñte si prosím rozev¡ít titulní stránku s vyobrazením
131 132
Tento spotřebič splňuje nařízení ES č.
1935/2004 o materiálech a výrobcích
určených pro styk s potravinami.
Tento nástavec je vybaven systémem
připojení Twist
a je určen k
přímému nasazení na nejnovější
generaci modelů Kenwood Chef
(označovaných jako řady KVC, KVL a
KCC).
Tento nástavec lze nasadit také na
kuchyňské roboty KMix vybavené
výstupem pro nástavce s pomalou
rychlostí (řada KMX).
Chcete-li se ujistit, zda je tento
nástavec kompatibilní s vaším
kuchyňským robotem, musí být obě
součásti vybaveny systémem připojení
Twist
.
Pokud je váš kuchyňský robot vybaven
systémem připojení Bar , budete
před používáním potřebovat také
adaptér. Referenční kód adaptéru
je KAT001ME. Další informace
včetně informací o objednání
adaptéru najdete na stránce
www.kenwoodworld.com/twist.
před prvním použitím
Omyjte všechny části: viz „péče a
čištění“.
popis
1
pěchovač s pomocnou čepelí
2
víko s plnicí trubicí
3
krájecí kužel
Špagety (2 x 2 mm)
Linguine (2 x 4 mm)
Tagliatelle (2 x 9 mm)
Plochá čepel (pappardelle)
šířka proužku závisí na šířce
potraviny
Krájení vlnovek
4
držák kužele
5
tělo
Pokud chcete získat další krájecí
kužele, přečtěte si informace v části
„servis a údržba“.
sestavení spiralizéru
1 Vložte držák kužele
4
do těla
5
.
2 Vložte požadovaný krájecí kužel
3
. Pokud držák kužele nebo kužel
nejsou správně vloženy, nelze nasadit
víko. Ujistěte se, že je kužel v držáku
správně usazený.
3 Nasaďte víko
2
tak, aby byl symbol
na víku zarovnaný se symbolem
na těle. Otočte ve směru
hodinových ručiček, dokud nebude
symbol
zarovnaný se symbolem
1
.
133
používání spiralizéru
Před nasazením nástavce sundejte
ochranný kryt proti šplíchání.
1 Sundejte kryt výstupu s pomalou
rychlostí
2
.
2 Natočte nástavec podle obrázku
3
,
nasaďte na výstup s pomalou rychlostí
a otočením zajistěte.
3 Pod krájecí kužel postavte nádobu.
4 Nakrájejte potraviny, aby se vešly do
plnicí trubice, a připevněte je na čepel
na konci pěchovače.
5 Pěchovač s potravinou zasuňte do
plnicí trubice tak, aby drážka na
pěchovači dosedla na žebro v plnicí
trubici.
6 Zapněte na maximální rychlost
4
a
pomocí pěchovače tlačte potravinu
do plnicí trubice. Nepoužívejte
nadměrnou sílu.
rady a tipy
Zeleninou nakrájenou na spirály
můžete nahradit nudle a jiné těstoviny.
Používejte tvrdé ovoce a zeleninu bez
pecek, semen a dutých středů.
Nepoužívejte měkké, šťavnaté nebo
přezrálé potraviny, protože by se při
zpracování rozpadly.
Ve slupce ovoce a zeleniny je
obsaženo mnoho důležitých vitaminů a
živin, proto ji odstraňujte jen v případě,
že je nejedlá.
Vybírejte co nejrovnější zeleninu.
Ukrojte konec potraviny, aby vznikl
rovný povrch, který se připevnit
na konec pěchovače. Nerovné konce
znesnadňují upevnění na konec
pěchovače a vedou ke špatným
výsledkům.
Průměr potraviny by měl být větší než
5 cm, aby se dala dobře připevnit na
konec pěchovače.
Na konci zpracování zůstane zbytek ve
tvaru kužele. Tyto kousky lze nakrájet
a použít.
Potraviny nakrájené na spirály lehce
povařte v páře, spařte, povařte ve vodě
nebo osmahněte.
133 134
Tabulka doporučeného používání
Potravina
Příprava
Poznámky
Jablka
Používejte malá jablka (o průměru,
který se vejde do plnicí trubice).
Konec ukrojte, aby vznikla rovná
plocha.
Není třeba vykrajovat jádřinec ani
odstraňovat pecky, protože jádřinec
zůstane na konci pěchovače.
Jablko nakrájené na spirály rychle
zhnědne, proto ihned spotřebujte
nebo přidejte citronovou šťávu.
Používejte do salátů a dezertů.
Červená řepa
Odstraňte listy.
Čerstvou červenou řepu není
třeba loupat, stačí slupku před
zpracováním omýt.
Vařená řepa je příliš měkká a
nepůjde dobře nakrájet na spirály.
Jezte syrovou v salátech.
Brokolicové
košťály
Košťály uřízněte.
Když vaříte brokolici, košťály si
nechte a nakrájejte je na spirály.
Okurka
Nakrájejte na kousky, které se
vejdou do plnicí trubice.
Mrkev
Používejte velké rovné mrkve a
konce uřízněte, aby vznikla rovná
plocha.
Lehce povařte v páře, spařte,
povařte ve vodě nebo osmahněte.
Celer
Oloupejte a nakrájejte na kousky,
které se vejdou do plnicí trubice.
Lehce povařte v páře, spařte,
povařte ve vodě nebo osmahněte.
Cukety
Používejte velké rovné cukety a
ukrojte oba konce.
Lehce povařte v páře, spařte,
povařte ve vodě nebo osmahněte.
135
Potravina
Příprava
Poznámky
Pastinák
Používejte velké rovné pastináky a
ukrojte oba konce.
Lehce povařte v páře, spařte,
povařte ve vodě nebo osmahněte.
Tuřín
Oloupejte a nakrájejte na kousky,
které se vejdou do plnicí trubice.
Lehce povařte v páře, spařte,
povařte ve vodě nebo osmahněte.
Muškátová dýně
Použijte konec dýně bez dutého
vnitřku a semen.
Oloupejte a nakrájejte na kousky,
které se vejdou do plnicí trubice.
Lehce povařte v páře, spařte,
povařte ve vodě nebo osmahněte.
Kedlubna
Oloupejte a nakrájejte na kousky,
které se vejdou do plnicí trubice.
Lehce povařte v páře, spařte,
povařte ve vodě nebo osmahněte.
Bílá ředkev
(daikon)
Oloupejte a nakrájejte na kousky,
které se vejdou do plnicí trubice.
Dobrá alternativa k rýži.
Topinambury
Omyjte a nakrájejte na kousky,
které se vejdou do plnicí trubice.
Ihned po zpracování dejte do vody
s trochou citronové šťávy, aby
nezměnily barvu.
Hrušky
Používejte tvrdé malé hrušky.
Nakrájejte na kousky, které se
vejdou do plnicí trubice.
Hruška nakrájená na spirály rychle
zhnědne, proto ihned spotřebujte
nebo přidejte citronovou šťávu.
Používejte do salátů a dezertů.
Brambory / sladké
brambory
Omyjte slupky.
Nakrájejte na kousky, které se
vejdou do plnicí trubice.
Ihned po zpracování dejte do vody,
abyste zabránili změně barvy.
135 136
péče a čištění
Před čištěním vždy vypněte a odpojte
ze zásuvky.
S čepelemi na kuželu a pěchovači
zacházejte opatrně – jsou velmi ostré.
K čištění čepelí používejte kartáč.
Některé potraviny mohou obarvit
plastové části. To je zcela normální a
plastu to neškodí ani to nemá vliv na
chuť potravin. Obarvení lze snadněji
odstranit pomocí hadříku namočeného
v rostlinném oleji.
Část Vhodné do myčky Nenamáčet Ruční mytí Otřít vlhkým
hadříkem
tělo
Otřete vlhkým hadříkem a pak osušte.
Nenamáčejte ve vodě.
Odnímatelné části ručně omyjte a pak
osušte.
Lze je umýt také v myčce.
137
servis a údržba
Pokud při používání nástavce
narazíte na jakékoli problémy, před
vyžádáním pomoci si přečtěte část
„průvodce odstraňováním problémů“
v návodu nebo navštivte stránky
www.kenwoodworld.com.
Upozorňujeme, že na váš výrobek se
vztahuje záruka, která je v souladu se
všemi zákonnými ustanoveními ohledně
všech existujících záručních práv a práv
spotřebitelů v zemi, kde byl výrobek
zakoupen.
Pokud se váš výrobek Kenwood
porouchá nebo u něj zjistíte závady,
zašlete nebo odneste jej prosím do
autorizovaného servisního centra
KENWOOD. Aktuální informace o
nejbližším autorizovaném servisním
centru KENWOOD najdete na webu
www.kenwoodworld.com nebo na webu
společnosti Kenwood pro vaši zemi.
Zkonstruováno a vyvinuto společností
Kenwood ve Velké Británii.
Vyrobeno v Číně.
DŮLEŽITÉ INFORMACE PRO
SPRÁVNOU LIKVIDACI VÝROBKU V
SOULADU S EVROPSKOU SMĚRNICÍ
O ODPADNÍCH ELEKTRICKÝCH A
ELEKTRONICKÝCH ZAŘÍZENÍCH
(OEEZ)
Po ukončení doby provozní životnosti se
tento výrobek nesmí likvidovat společně s
domácím odpadem.
Výrobek se musí odevzdat na
specializovaném místě pro sběr tříděného
odpadu, zřizovaném městskou správou
anebo prodejcem, kde se tato služba
poskytuje.
Pomocí odděleného způsobu likvidace
elektrospotřebičů se předchází vzniku
negativních dopadů na životní prostředí
a na zdraví, ke kterým by mohlo dojít
v důsledku nevhodného nakládání s
odpadem, a umožňuje se recyklace
jednotlivých materiálů při dosažení
významné úspory energií a surovin.
Pro zdůraznění povinnosti tříděného
sběru odpadu elektrospotřebičů
je výrobek označený symbolem
přeškrtnutého odpadkového koše.
137 138
průvodce odstraňováním problémů
Problém Příčina Řešení
Spiralizér nefunguje. Chybí napájení.
Víko není správně zajištěné.
Zkontrolujte zapojení
spotřebiče.
Zkontrolujte, zda je víko
správně zajištěné.
Nelze nasadit víko. Držák kužele nebo kužel
nejsou správně nasazené.
Zkontrolujte, zda jsou držák
kužele a kužel správně
nasazené.
Špatné výsledky. Potraviny příliš měkké nebo
šťavnaté.
Potraviny příliš tenké nebo
malé.
Potravina není pevně
uchycená na konci
pěchovače.
Používejte tvrdé ovoce a
zeleninu bez pecek, semen a
dutých středů.
Zvolte co nejrovnější potraviny
s průměrem aspoň 5 cm.
K dosažení nejlepších
výsledků
Vždy nejprve potravinu pevně
uchyťte na konec pěchovače.
Pak zasuňte do plnicí trubice.
Zapněte a tlačte potravinu
pěchovačem.
Místo spirál vznikají
kousky ve tvaru
půlměsíce.
Průměr zpracovaných
potravin je příliš malý.
Potravina se v plnicí trubici
otáčí.
Zajistěte, aby byl průměr větší
než konec pěchovače.
Držte potravinu pevně, aby se
nemohla otáčet.
Potraviny rychle
hnědnou.
Některé potraviny jako
jablka, hrušky a brambory
po zpracování rychle
zhnědnou.
Spotřebujte ihned po
zpracování nebo uložte do
vody.
Přidejte k ovoci citronovou
šťávu, která hnědnutí zabrání.
139
Cuketový salát
Počet porcí: 2 jako hlavní jídlo / 4 jako příloha
Doba: 5 minut
Ingredience:
Cukety 2
Žlutá paprika (odstraňte
stopku a semínka)
1
Červená cibule
(oloupaná)
½ (střední 150 g)
Řapíkatý celer 1 řapík
Postup:
1 Nakrájejte cuketu na spirály pomocí ploché
čepele.
2 Nakrájejte papriku, cibuli a celer na 3 mm
tenké kousky.
3 Všechny ingredience smíchejte v míse.
4 Zalijte dresinkem podle vlastního výběru.
Thajský spirálový salát
Počet porcí: 2 jako hlavní jídlo / 4 jako příloha
Doba: 10 minut
Ingredience:
Bílá ředkev (daikon)
(oloupaná)
½ (30 cm)
Okurka 2
Mango (oloupené a bez
pecky)
½
Jarní cibulka 4
K posypání:
Sezamová semínka 4 lžičky
Sušené krevety
(volitelně)
4 lžíce
Čerstvý koriandr
(nasekaný)
4 lžíce
Postup:
1 Nakrájejte okurky a ředkev na spirály pomocí
čepele na linguine.
2 Nakrájejte mango na kostičky a nadrobno
nakrájejte jarní cibulky.
3 Všechny ingredience smíchejte ve velké míse.
4 Zalijte dresinkem podle vlastního výběru a
posypte sezamovým semínkem, sušenými
krevetami a čerstvým koriandrem.
recepty (čepel na špagety a tagliatelle lze použít také v
receptech, kde se doporučuje čepel na linguine .)
139 140
recepty
Linguine z červené řepy a
celeru s krevetami
Počet porcí: 2 jako hlavní jídlo / 4 jako příloha
Doba: 20 minut
Ingredience:
Syrová červená řepa 2
Celer ½ (400 g)
Fenykl ½ hlízy
Na marinádu:
Citron Šťáva z ½
Extra panenský olivový
olej
5 lžic
Fenyklová semena ½ lžičky
Koření Podle chuti
K dohotovení:
Tygří krevety 20
Špenát 200 g
Postup:
1 Oloupejte červenou řepu a celer a ořízněte
horní a spodní část.
2 Nakrájejte červenou řepu a celer na spirály
pomocí čepele na linguine.
3 Spirály z červené řepy a celeru dejte do velké
mísy.
4 Z fenyklu odstraňte střed, jemně nasekejte a
přidejte do mísy.
5 Přidejte citronovou šťávu.
6 Osmahněte zeleninu, fenyklová semena a
koření v olivovém oleji na střední teplotu.
7 Smažte 5 minut a pak přidejte krevety a
smažte, dokud nezrůžoví.
8 Přidejte špenát a důkladně promíchejte.
Podávejte.
Řecký spirálový salát
Počet porcí: 2 jako hlavní jídlo / 4 jako příloha
Doba: 10 minut
Ingredience:
Okurka 2
Zelená paprika (zbavená
semínek)
1
Červená cibule
(oloupaná)
½
Cherry rajčata 8
Černé olivy bez pecek 50 g
Sýr feta 50 g
Na dresink:
Řepkový olej 4 lžíce
Vinný ocet 3 lžíce
Oregano 1 lžíce
Kapary 1 lžíce
Koření Podle chuti
Postup:
1 Nakrájejte okurky na spirály pomocí ploché
čepele a dejte do mísy.
2 Papriku a cibuli nakrájejte na 3 mm tenké
plátky.
3 Rajčata nakrájejte na půlky a sýr feta
nakrájejte na 1 cm velké kostičky.
4 Dejte ingredience do mísy.
Na dresink
1 Olej a ocet lehce prošlehejte vidličkou.
2 Najemno nasekejte bylinky a přidejte je spolu s
kaparami a kořením do oleje.
3 Přidejte dresink do mísy a nechte marinovat při
pokojové teplotě 30 minut před podáváním.
141
recepty
Ramen s nudlemi z ředkve a
houbami šitake
Počet porcí: 4
Doba: 20 minut
Ingredience:
Bílá ředkev (daikon)
(oloupaná)
½ (500 g)
Olivový olej 4 lžíce
Tofu 250 g
Omáčka hoisin 1 lžíce
Čínské zelí 1–2 hlávky
Houby šitake 150 g
Česnek (oloupaný) 2 stroužky
Zázvor (oloupaný) 2cm kousek
Pasta miso 1 lžíce
Sójová omáčka 2 lžíce
Zeleninový vývar 1 litr
K dohotovení
Jarní cibulka 4
Vejce natvrdo 2
Postup:
1 Nakrájejte ředkev na spirály pomocí čepele na
linguine a dejte do velké mísy.
2 Nakrájejte tofu na 2cm kostky a osmažte na
olivovém oleji na střední teplotu.
3 Když tofu zhnědne, přidejte omáčku hoisin a
nechte tofu omáčkou zcela obalit. Odstavte.
4 Nahrubo nasekejte čínské zelí a najemno
nasekejte česnek a zázvor.
5 Houby nakrájejte na tenké plátky.
6 Na pár minut osmahněte česnek a zázvor v
olivovém oleji na střední teplotu.
7 Přilejte vývar a přiveďte k mírnému varu.
8 Přidejte houby, sójovou omáčku a pastu miso a
vařte 10 minut.
9 Přidejte ředkev nakrájenou na spirály a vařte
dalších 3–5 minut.
Mrkvovo-meruňkové ovesné
tyčinky
Počet porcí: 8
Celková doba: 45 minut
Ingredience:
Mrkev 2 velké
Máslo 175 g
Med 200 ml
Sušené meruňky 125 g
Vlašské ořechy 30 g
Ovesné vločky 350 g
Postup:
1 Předehřejte troubu na 180 °C. Hranatou
formu (25 × 25 cm) vyložte pečicím papírem a
vymastěte.
2 Nakrájejte mrkve na spirály pomocí čepele na
linguine.
3 Rozpusťte máslo s medem v mikrovlnné troubě
nebo rendlíku.
4 Nasekejte meruňky a ořechy a s vločkami je
přidejte k mrkvi.
5 Vše promíchejte, aby se spojilo v jednu hmotu.
6 Směs přendejte do formy a rovnoměrně
rozetřete.
7 Pečte v troubě 15–20 minut.
8 Když začnou okraje zlátnout, vyjměte formu
z trouby. Za tepla nakrájejte na 8 obdélníků a
pak nechte zcela vychladnout.
/