90
používání odšťavovače (IÎ M)
I
Sundejte kryt výstupu s pomalou rychlostí.
J
Natočte nástavec podle obrázku, nasaďte na
výstup s pomalou rychlostí a otočením zajistěte.
K
Nádobu na dužinu umístěte pod výpust dužiny
a nádobu na šťávu
(3
umístěte pod výpust
šťávy
. Před odšťavováním zkontrolujte, zda je
těsnicí uzávěr
v otevřené poloze (L).
O
Jako pomůcku pro odšťavování různých druhů
ovoce a zeleniny použijte tabulku doporučeného
používání.
K
Na kuchyňském robotu přepněte na rychlost 6 a
pomocí tlačky pomalu vsunujte potraviny, dokud
se nezpracují. Poznámka: Stírací karusel se má
během provozu otáčet.
O
Abyste získali maximální množství šťávy, tlačte
potraviny pomalu pomocí tlačky. Nepoužívejte
nadměrnou sílu, protože potraviny by si měl dolů
stáhnout šnek.
Po přidání posledního kousku potraviny nechte
odšťavovač běžet, aby mohla vytéct všechna
šťáva z odšťavovací nádoby. Doba závisí na typu
potraviny a hustotě šťávy.
M
Vypněte a počkejte, dokud se tok šťávy nesníží
na pár pomalých kapek. Pak těsnicí uzávěr
zavřete do polohy a poté odejměte nádobu na
šťávu.
V případě jakýchkoli potíží s
používáním odšťavovače si přečtěte
část pro odstraňování problémů.
P
O
Pokud potraviny ucpou plnicí trubici nebo šnek
a odšťavovač přestane fungovat, vypněte
kuchyňský robot a nástavec sundejte.
O
Po sundání nástavce z kuchyňského robotu
sundejte víko a ucpaný obsah uvolněte. Pokud
je víko zaseknuté a nejde sundat, pomocí
dodaného klíče
(5
otáčejte hnací hřídelí
nástavce proti směru hodinových ručiček
(P),
dokud se potraviny neuvolní a víko nepůjde
sundat. Po uvolnění potravin nástavec znovu
sestavte a nasaďte na kuchyňský robot.
rady a tipy k odšťavovači
O
Všechno ovoce a zeleninu před odšťavováním
důkladně omyjte.
O
Maximální množství šťávy získáte, když budete
potraviny do plnicí trubice vkládat po malých
množstvích a pomalu protlačovat.
O
Tvrdé potraviny se nejlépe odšťavují při pokojové
teplotě.
O
Tenkou kůru nebo slupku není nutné odstraňovat.
Odstraňte pouze tlustou kůru či slupku, kterou
byste nejedli, například z pomerančů, ananasů,
melounů a syrové červené řepy.
O
Používejte čerstvé ovoce a zeleninu, protože
obsahují více šťávy.
O
Z třešní, švestek apod. odstraňte pecky a tvrdá
semena.
O
Vitamíny mizí – čím dříve šťávu vypijete, tím více
vitaminů získáte.
O
Pokud šťávu potřebujete na pár hodin uskladnit,
dejte ji do lednice. Lépe se uchová, pokud
přidáte pár kapek citronové šťávy.
Zdravotní doporučení
O
Pokud nejste zvyklí, nepijte více než 3 sklenice o
objemu 230 ml šťávy denně.
O
Dětem šťávu řeďte stejným množstvím vody.
O
Šťáva z tmavě zelené (brokolice, špenát apod.)
nebo tmavě červené (červená řepa, červené zelí
apod.) zeleniny je velmi silná, proto ji vždy řeďte.
O
Ovocná šťáva má velký obsah fruktózy
(ovocného cukru), proto by jí lidé s cukrovkou
nebo nízkou hladinou cukru v krvi neměli pít příliš
mnoho.
137676 Iss 1 KAX720PL A5 multilingual.indd 90 13/12/2017 14:27