bezpečnost
Přečtěte si pečlivě pokyny v této příručce a
uschovejte ji pro budoucí použití.
Odstraňte veškerý obalový materiál a
nálepky.
P¡ístroj vypínejte a odpojujte ze zásuvky:
p¡ed montá¥í nebo demontá¥í dílº;
když přístroj nepoužíváte;
p¡ed ïi•têním.
Přístroj v chodu nenechávejte nikdy bez
dozoru.
Nikdy nevkládejte prsty do podávací
trubice. Používejte pouze tlačku dodanou s
lisem na ovoce.
Nepřeplňujte podávací trubici ani
nezatlačujte lisované potraviny do podávací
trubice nadměrnou silou mohlo by dojít k
poškození nástavce.
Před čištěním podávací trubici vždy
odpojte.
Nikdy nepoužívejte tento nástavec bez
nasazené násypky.
Nezpracovávejte zmrazené ovoce nebo
zeleninu. Před zpracováním je nechte
rozmrazit.
Nedotýkejte se pohyblivých částí.
Nepoužívejte nástavec, pokud je poškozený
filtr.
Nesprávné používání nástavce může vést
ke zranění.
Další bezpečnostní varování najdete v
návodu k obsluze hlavního kuchyňského
robota.
62
P
¡ed ïtením rozlo¥te p¡ední stránku s ilustrací
Ïesky
D
alší bezpečnostní varování viz
návod na používání hlavního
k
uchyňského spotřebiče.
T
ento spotřebič splňuje požadavky
s
měrnice Evropského parlamentu a
Rady 2004/108/ES o
elektromagnetické kompatibilitě a
požadavky nařízení Evropského
p
arlamentu a Rady (ES) 1935/2004
ze dne 27.10.2004 o materiálech a
předmětech určených pro styk s
potravinami.
Tento nástavec KAX644ME je
vybaven systémem připojení Twist
a je určen pro nasazení přímo
na nejnovější generaci modelů
Kenwood Chef (označovanou jako
řady KVC a KVL).
Tento nástavec lze také nasadit na
kuchyňské roboty Kmix vybavené
výstupem s pomalou rychlostí
(řada KMX).
Chcete-li se ujistit, zda je tento
nástavec kompatibilní s vaším
kuchyňským robotem, musí být obě
součásti vybaveny systémem
připojení Twist .
Pokud je váš kuchyňský robot
vybaven systémem připojení Bar
, budete před používáním
potřebovat také adaptér. Referenční
kód adaptéru je KAT001ME. Další
informace včetně informací o
objednání adaptéru najdete na
stránce
www.kenwoodworld.com/twist.
Lis na ovoce slouží k lisování šťávy
z měkkého ovoce a bobulí.
p¡ed prvním pou¥itím
1 Před prvním použitím omyjte části:
viz „Čištění“,
popis
tlačka
násypka
podávací trubice a těleso
šroub
filtr
zajišťovací kroužek
odtok šťávy
kryt filtru
těsnící kroužek filtru
stavěcí tryska dřeně
sestavení lisu na ovoce
1 Vložte šroub do tělesa.
2 Nasaďte filtr na těleso – zarovnejte
polohovací výstupek se zářezem
na tělese.
3 Kryt filtru zajistěte tak, že uchopíte
zajišťovací kroužek , kterým
otočíte proti směru hodinových
ručiček, dokud se polohovací čárka
nenachází přímo pod čárkou na
přístroji .
4 Nasaďte stavěcí trysku dřeně.
příprava potravin
Odstraňte pecky (švestky, broskve,
třešně atd.).
Odstraňte tuhé slupky (melouny,
ananasy, okurky atd.).
Ovoce s měkkou slupkou a ostatní
potraviny stačí omýt (jablka, hrušky,
špenát, hrozny, jahody atd.).
používání lisu na ovoce
1 Sundejte kryt výstupu s pomalou
rychlostí tím, že na horní část
zatlačíte a kryt sejmete .
2 Nástavec ve vyobrazené poloze
nasuňte do výstupu s pomalou
rychlostí a otočením zajistěte .
3 Nasaďte násypku.
4 Pod odtok šťávy umístěte vhodnou
sběrnou nádobu na šťávu a pod
stavěcí trysku dřeně umístěte
vhodnou sběrnou nádobu na dřeň.
5 Nakrájejte potraviny na malé
kousky, které se vejdou do
podávací trubice.
6 Zapněte na rychlost 2 a pomocí
tlačky lehce stlačujte potraviny
rovnoměrně do trubice.
63
K
dyž je podávací trubice přeplněná
nebo když jsou potraviny
s
tlačovány příliš silně, dojde k
u
cpání.
Poznámka: dřeň nezačne
v
ystupovat ze stavěcí trysky dřeně
i
hned, ale až po chvíli – to je
normální.
B
ěhem lisování šťávy lze
otáčením stavěcí trysky dřeně
nastavovat rychlost výstupu
dřeně – otočením proti směru
hodinových ručiček se proud
zvýší a otočením po směru
hodinových ručiček se proud
sníží.
Tvrdé potraviny a potraviny s
větším množstvím vlákniny
obvykle vyžadují, aby byla
stavěcí tryska v otevřené poloze,
a měkké potraviny vyžadují
zavřenou polohu.
7 Po vložení posledního kousku
nechte nástavec běžet, dokud z
odtoku nepřestane kapat šťáva.
p
ro nejlepší výsledky
Při odšťavování použijte stavěcí
t
rysku dřeně k řízení toku šťávy.
V
ždy používejte čerstvé pevné
ovoce a zeleninu. Lisování
p
řezrálého ovoce a zeleniny je
o
btížnější a šťáva z tohoto ovoce je
méně zdravá.
A
byste získali co nejvíce šťávy,
vkládejte potraviny pomalu.
Nezpracovávejte více než 500 g
ovoce najednou a během lisování
pravidelně čistěte filtr, aby se
udržoval optimální výkon a aby se
zabránilo ucpání filtru.
Příliš šťavnatou vylisovanou dřeň
lze vylisovat znovu – použijte
maximální rychlost a nastavte
stavěcí trysku dřeně podle potřeby.
Lisování ukončete, jakmile začne z
nástavce vystupovat suchá dřeň,
když se začne ucpávat filtr nebo
když šťáva přestane z odtoku
vytékat a začne pouze kapat.
Zabraňte, aby se dřeň příliš
vysušila, protože by se mohl
ucpat šroub s filtrem, které by se
pak obtížně demontovaly.
Pokud z odtoku nevytéká žádná
šťáva nebo pokud se filtr začne
ucpávat, zvyšte rychlost a otevřete
stavěcí trysku dřeně.
64
65
tabulka doporučeného používání
Ovoce/zelenina Doporučená Rady a tipy
r
ychlost
M
ěkké bobule Max Dobře omyjte a zpracujte
maliny, celé.
ostružiny atd.
J
ahody 2 - Max Odstraňte listy a dobře
o
myjte. Nakrájejte podle
v
elikosti podávací
t
rubice. Začněte na
rychlosti 2, a pokud se
zadní strana filtru začne
ucpávat, zvyšte na maximum.
Tvrdší bobule - 2 - Max Dobře omyjte a zpracujte
borůvky, celé. Začněte na rychlosti
brusinky atd. 2, a pokud se zadní
strana filtru začne
ucpávat, zvyšte na
maximum.
Poznámka: borůvky vytvářejí husté pyré
a nejlépe se lisují s dalším ovocem pro
zředění.
Hrozny bez pecek 2 Odstraňte stonky, dobře
omyjte a zpracujte celé.
Rajčata 2 Dobře omyjte a
nakrájejte na čtvrtky.
Poznámka: místo jemné
šťávy se spíše vytvoří
hustá dužnatá šťáva.
Jablka 2 Dobře omyjte a
nakrájejte na 8 kousků. Před vložením
dalšího kousku nechte každý kousek
dobře rozemlít šroubem.
Mango a ananas 2 Odstraňte tuhé slupky a
pecku. Nakrájejte na malé kousky nebo
plátky.
Mladá pšenice a 2 Nejvhodnější je zředit
tmavě zelená nebo smíchat s dalším
zelenina, ovocem vzhledem k silné
například špenát chuti a malému množství
vylisované šťávy.
Pomeranče 2 – Max Oloupejte a nakrájejte na
čtvrtky. Začněte na
rychlosti 2, a pokud se
zadní strana filtru začne
ucpávat, zvyšte na
maximum.
Kiwi 2 - Max Oloupejte a rozkrojte na
polovinu. Nejvhodnější je
lisovat s dalším ovocem.
t
ipy
Úbytek vitamínů – čím dříve šťávu
z
konzumujete, tím více vitamínů
z
ískáte.
Potřebujete-li uchovat šťávu na
n
ěkolik hodin, uložte ji do ledničky.
U
chová se lépe, když do ní přidáte
několik kapek citrónové šťávy.
P
okud nejste zvyklí, nepijte více
než tři sklenice po 230 ml šťávy
denně.
Dětem nařeďte šťávu ve stejném
množství vody.
Šťáva z mladé pšenice a tmavě
zelené (brokolice, špenát atd.) nebo
tmavě červené (červená řepa,
červené zelí atd.) zeleniny je velmi
silná, a proto ji vždy nařeďte.
Ovocná šťáva obsahuje vysoké
množství fruktózy (ovocného
cukru), takže osoby s cukrovkou
nebo nízkou hladinou cukru v krvi
by neměly konzumovat příliš mnoho
ovocné šťávy.
čištění
Před odpojením nástavce vždy
vypněte a odpojte kuchyňský
spotřebič od elektrické zásuvky.
Před čištěním nástavec zcela
rozložte.
Pro snadnější čištění vždy omyjte
díly ihned po použití.
Omyjte všechny díly v horké
mýdlové vodě a potom osušte.
Nemyjte v myčce na nádobí.
K čištění filtru použijte dodaný
kartáček. Filtr čistěte opatrně,
abyste nepoškodili sítko.
Při čištění krytu filtru stiskněte
těsnění těsnícího kroužku a
sejměte. Po čištění nezapomeňte
znovu nasadit těsnící kroužek – v
opačném případě nebude stavěcí
tryska dřeně fungovat správně.
servis a údržba
P
okud potřebujete pomoc:
s používáním příslušenství
s jeho údržbou nebo s opravami,
k
ontaktujte prodejce, u kterého jste
nástavec zakoupili.
Z
konstruováno a vyvinuto
společností Kenwood ve Velké
Británii.
Vyrobeno v Číně.
66
/